⭕️ فرصت بزرگ ایران
امیر دریادار سیاری:
📝 این وضعیت میتواند #قدرت باشد یا #تهدید. اگر قدرت و #علم داشته باشید #فرصت_بزرگ نصیب کشور میشود، اما اگر نداشته باشید، به علت فرصتطلبی سایر کشورهای جهان، مورد تهدید قرار میگیرید. ما کشوری نیستیم که کسی به ما کاری نداشته باشد، چون شرایط ما مهم است و باید از دادههای خداوند استفاده کنیم.
📝 ایران فرصت و ظرفیت تبدیلشدن به #قدرت_اقیانوسی را دارد و در #موازنه_قدرت_دریایی و جهانی نقش مهمی ایفا میکند. ایران از نظر نفت و گاز و موقعیت گذرگاههای راهبردی، مورد توجه قدرتهای جهانی است و از جهات مختلف مورد توجه ژئوپلتیکی است.
📝 مرزخشکی ما ۵۴ درصد، مرز رودخانهای ما ۱۵ درصد و مرز دریایی ما ۳۱ درصد است. هر کشور دریایی باید شش ویژگی داشته باشد: موقعیت جغرافیایی، مشخصات فیزیکی، وسعت دریایی و سرزمینی، جمعیت مناسب و خطومشی دولتمردانش دریایی باشد. موقعیت دریایی و مشخصات فیزیکی و وسعت، سه ویژگی است که خداوند به ما داده و این سه موردنقطه قوت ماست، ولی #استعمار ما را از #دریا دور کرد. دریا محل #ثروت و #قدرت است. گرچه ما ثروتمند بودیم، اما به مرور زمان #استعمار ما را از داشتن نعمات خداوندی موجود در دریا دور کرده است و کمتر توانستیم بهرمند شویم.
#نیروی_دریایی
🌐https://eitaa.com/joinchat/2616786977C2e661f8a72
🌐 https://t.me/doranejadid
⭕️ دورهی صدسالهی استعمار در هندوستان
📝#کمپانی_هند_شرقی از سال ۱۶۰۰ فعالیتهای تولیدی و تجاریاش را در هند آغاز کرد. سال 1757 گروهی از نظامیان و بازرگانان هندی برای سرنگونی حکومت «نواب بنگال» از #بریتانیا خواستار کمک شدند؛ این تاریخ، آغاز عریان #استعمار_هند است. سراجالدوله -آخرین وارث حکومت نواب- بهدلیل خیانت نیروهای خودی از بریتانیا شکست خورد. از آن تاریخ، حاکمان دستنشاندهای ازسوی کمپانی هند شرقی تعیین شدند تا بر ادارهی #بنگال و شمال شرق هندوستان مستولی شوند. پس از این واقعه، کمپانی هند شرقی نفوذ خود را به تدریج گسترش داد؛ در نیمهی نخست #قرن_نوزدهم، کل هند تحت تسلّط بریتانیا درآمد.
📝مردم هند در سال 1857، علیه کفایت سیاسی حاکمانی که توسط #کمپانی_هند_شرقی تعیین میشدند، دست به شورش زدند. تدبیر بریتانیا این بود که برای فرونشاندن این شورش، یک فرماندار کل که «نایبالسلطنه» نامیده میشد، برای سرتاسر هند تعیین نماید. به این دورهی تاریخی هند که از 1858 تا 1947 به طول انجامید، «راجِ بریتانیا» (British Raj) اطلاق میشود. در این دوره شاهد ساخت جاده و راهآهن و دیگر زیرساختهای اقتصادی در هند هستیم؛ بهموازات این رویکرد، روند #اصلاحات_اجتماعی که موجب دلخوری هندیان میشد، به خود ایشان سپرده شد.
📝در این دوره، برخی از رجال شاخص بریتانیایی عهدهدار مشاغل کلیدی هند شدند. #جان_استوارت_میل کارمند کمپانی هند شرقی بود؛ #لرد_کرزن نایبالسلطنه هندوستان شد؛ #جان_مینارد_کینز بهعنوان کارشناس مسائل اقتصادی هند شهرت جهانی برای خود کسب کرد.
🌐 https://eitaa.com/doranejadid
⭕️ پایگاه استعمار در شرق آسیا
📝 #هند_شرقی یا «East Indies» اصطلاحی است که #استعمارگران به سرزمینهای #جنوب_آسیا، بهویژه #جنوب_شرق_آسیا لقب داده بودند. مرکزیت منطقهی ژئواستراتژیک «هند شرقی» در نظر قدرتهای استعماری، #مجمع_الجزایر_مالایی بود و برای ایشان ذیل فرهنگ #هند تعریف میشد. قدیمیترین نقشههای #استعمار نشان میدهد که تصرف این جزایر برای قدرتهای نوظهور اروپایی جذابیت و اهمیت زیادی داشته است.
📝 #اندونزی پیش از کسب استقلال، در یک دورهی 300ساله مستعمره #هلند بود؛ هلندیها مستعمرات خود را در این حوزه، #هند_شرقی_هلند مینامیدند. سبقت #هلند در استعمار این جزیرههای پهناور و حاصلخیز و سلطهی ایشان بر مجمعالجزایر مالایی باعث شد که دست برتر تجارت پرسود #ادویه و محصولات کشاورزی در #قرن_نوزدهم و #قرن_بیستم از آن هلند شود. با جنگ جهانی دوم و حضور #امریکا در این منطقه، جغرافیای استعمار در شرق هند دستخوش تغییرات اساسی شده است.
📝 اصطلاح هند شرقی در کلمهی «ایندوس» ریشه دارد. #ایندوس یا «Indus» همان رودخانهی تمدنخیز #سند، از گهوارههای تمدنی شرق است. ازآنجاییکه ملتهای مجمعالجزایر مالایی تحت نفوذ فرهنگی #هند بودند و هند به تمدن رودخانهی سند تعلق داشت، این منطقهی جغرافیایی بهدلیل قرارگرفتن در جانب شرقی هند، #هند شرقی نامیده شد. بااینوصف، باید کشورهای #ویتنام، #لائوس و #کامبوج را که در حوزهی تمدنی #چین قرار دارند، از شمولیت این تعریف مستثنی کرد.
🌐 https://eitaa.com/doranejadid
⭕️ ترقی؛ خاستگاه افزونی رنج بشر
📝 انتقاد #روسو نسبت به عقلانیت #قرن_هجدهم حاکم بر اروپا و بیاعتمادی همیشگی او به شکل متمدن و شهری آن روزگار، بر کلّ آراء و افکار وی سایه افکندهاند. او به چهرهی ژانوسی «ایدهی #ترقّی» نظر میاندازد و ابراز میکند:
اگرچه بهنظر میرسد پیشرفتهای اجتماعی و علمی، وسیلهای برای کسب توفیقات بزرگ هستند، اما علت رنجهای عمیق روانی و بیماریهای اخلاقی نیز هستند. صرفا با ساماندهی امور اجتماعی، بهگونهای که با کارهای احمقانهی #تمدن مقابله شود، میتوان سرشت ذاتاً نیکوی مردان و زنان را از قوه به فعل درآورد.
ریت، کریستوفر (1396). راهنمای خواندن قرارداد اجتماعی روسو. (محمدمهدی، ذوالقدری، مترجم). تهران: ترجمان. ص. 30
🌐 https://eitaa.com/doranejadid
⭕️ بازتولید نابرابری در بستر نظریهی اجتماعی مدرن
📝 #روسو در کتاب «گفتار در باب منشاء نابرابری»، در نقد #امر_اجتماعی_مدرن مینویسد:
📝همه به امید تضمین #آزادی، بیدرنگ به قیدوبندها روی آوردند؛ چراکه آنان آنقدر میفهمیدند که متوجه مزایای نهادهای سیاسی شوند، هرچند تجربهی کافی در پیشبینی خطرات آن نداشتند. این منشاء، #جامعه یا #قانون بود یا ممکن است چنین بوده باشد؛ منشائی که قیدوبندهای جدیدی بر پای ضعیفان میزد و قدرتهای جدیدی به اغنیا میداد. این وضعیت به شکل جبرانناپذیری #وضع_طبیعی را نابود میکرد؛ بهشکلی دائمی قوانین #مالکیت و #نابرابری را تثبیت مینمود؛ غصب هوشمندانه را به حقی پایدار بدل میساخت و بهنفع افراد جاهطلبِ معدودی همهی انسانها را در معرضِ کار دائمی، #بردگی و فلاکت قرار میداد.
📝ریت، کریستوفر (1396). راهنمای خواندن قرارداد اجتماعی روسو. (محمدمهدی، ذوالقدری، مترجم). تهران: ترجمان.همان، ص. 48
🌐 https://eitaa.com/doranejadid
#فهرست
فهرست مباحث مرتبط با استعمار در آبان و آذرماه 1402
🔴 این 200 سال را بخوانید...
https://eitaa.com/doranejadid/479
🔴 قرن خشن
https://eitaa.com/doranejadid/480
🔴 قرن اسلامزدایی
https://eitaa.com/doranejadid/481
🔴 واقعگرایی در جغرافیای سیاسی
تبعات تحولات روشی در سیاست و زمینهسازی برای تولد ایران معاصر
https://eitaa.com/doranejadid/483
⭕️ تولد ایران معاصر در پهنهی نظام وستفالیایی
https://eitaa.com/doranejadid/485
⭕️ ایدهی «colony» و آغاز جریان استعمار
https://eitaa.com/doranejadid/487
⭕️ استعمار سواحل مدیترانه در قرن ششم پیش از میلاد
https://eitaa.com/doranejadid/489
⭕️ مستعمرات یونانی از قرن هشت تا قرن سوم پیش از میلاد
https://eitaa.com/doranejadid/491
⭕️ بندرگاه و دژ نظامی کارتاژ
https://eitaa.com/doranejadid/493
⭕️ امپراتوری های استعماری در سال 1800
https://eitaa.com/doranejadid/495
⭕️ مسیرهای تجاری پرتغال و رقیب آن در سال 1568
https://eitaa.com/doranejadid/497
⭕️ نقشه امپراتوریهای استعماری در سراسر جهان در ۱۹۱۴.
https://eitaa.com/doranejadid/499
⭕️ نقشه امپراتوریهای استعماری در سراسر جهان در ۱۹۳۶.
https://eitaa.com/doranejadid/501
⭕️ نقشه امپراتوریهای استعماری در انتهای جنگ جهانی دوم، ۱۹۴۵.
https://eitaa.com/doranejadid/503
⭕️ تعریف استعمار؛ ترجمهی مقالهای از سایت worldatlas
https://eitaa.com/doranejadid/515
⭕️ آغاز استعمار اروپایی؛ ترجمهی مقالهای از سایت worldatlas
https://eitaa.com/doranejadid/518
⭕️ استعمارگران هزارهی دوم؛ ترجمهی مقالهای از سایت worldatlas
https://eitaa.com/doranejadid/520
⭕️ پیامدهای استعمار؛ ترجمهی مقالهای از سایت worldatlas
https://eitaa.com/doranejadid/526
⭕️ سواحل مدیترانه و آغاز استعمارگری
https://eitaa.com/doranejadid/527
⭕️ مدیترانه: حوضچهای در میان خشکیها
https://eitaa.com/doranejadid/529
⭕️ سازوکار ادارهی استعماری جهان
https://eitaa.com/doranejadid/530
⭕️ توسعهی دریاپایهی ایران برای گذر از چالهی استعمار
https://eitaa.com/doranejadid/532
⭕️ فرصت بزرگ ایران
https://eitaa.com/doranejadid/534
⭕️ دورهی صدسالهی استعمار در هندوستان
https://eitaa.com/doranejadid/535
⭕️ پایگاه استعمار در شرق آسیا
https://eitaa.com/doranejadid/536
⭕️ ترقی؛ خاستگاه افزونی رنج بشر
https://eitaa.com/doranejadid/537
⭕️ بازتولید نابرابری در بستر نظریهی اجتماعی مدرن
https://eitaa.com/doranejadid/538
⭕️ کمپانی هند شرقی هلند (ویدئو)
https://eitaa.com/doranejadid/539
⭕️ بزرگترین شرکت استعماری جهان (ویدئو)
https://eitaa.com/doranejadid/543
⭕️ جنگ ادویه در جزایر باندای اندونزی (ویدئو)
https://eitaa.com/doranejadid/545
⭕️ دوشادوشی جنگ و تجارت در استعمار
https://eitaa.com/doranejadid/546
⭕️ هلند، روباه پنهان استعمار
https://eitaa.com/doranejadid/548
⭕️ امپراتوری پرتغال؛ فرزند جنگهای صلیبی
https://eitaa.com/doranejadid/550
#فهرست_موضوعات
#فهرست_موضوعی_استعمار
#سال_1402
.
29.81M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
⭕ شرکت هند شرقی هلند، بزرگترین شرکت استعماری جهان
📝 #کمپانی_هند_شرقی_هلند (VOC) بهاندازهای در تاریخ #هلند حائز اهمیت است که خروج این کشور از سلطهی #اسپانیا و تبدیلشدن به یک قدرت اقتصادی جهان را مرهون این شرکت میباشد.
📝 هلندیها از تاجران موفق #ادویه در اروپا محسوب میشدند. #لیسبون، مرکز این تجارت بود. تجّار هلندی، ادویه را از لیسبونِ پرتغال -که انحصار تجارت ادویهی شرق دور در دستان آنها بود- تهیه میکردند و در سرتاسر اروپا به فروش میرساندند.
📝 هلند در سال 1580میلادی تحت سلطهی اسپانیا درآمد و بدینترتیب، ارکان تجارت ادویه در این کشور از هم فروپاشید. این تاجران یک راه بیشتر در پیش نداشتند؛ پیشیگرفتن از #پرتغال برای دسترسی به ادویهی #شرق_آسیا. آنها مردمانی #دریانورد بودند؛ لذا با تجهیز ناوگان دریایی خود، پا به اکتشاف دریایی گذاشتند و بدینترتیب در #شرق_هند، حضور پیدا کردند. این حضور مقدمهساز استعمارگری هلند در قرن شانزدهم شد.
📝 در ویدئو حاضر، که با تلاش خبرگزاری تسنیم تولید شده است، قدری با این شرکت بیشتر آشنا شوید.
#هند_شرقی_هلند
#استعمار
#فایل_ویدئویی
🌐 https://eitaa.com/doranejadid
🌐 https://t.me/doranejadid
.
31.54M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
⭕️ جنگ ادویه در جزایر باندای اندونزی
📝 #قرن_هفدهم سه حرف «VOC» شناختهشدهترین لوگوی جهان بود؛ مخفف #کمپانی_هند_شرقی_هلند؛ پرسودترین تجارتخانهی جهان. این شرکت بازار پررونق ادویهجات را در #شرق_هند به چنگ آورد و پیشگام راههای مواصلات استعماری آسیا به اروپا شد؛ این اقدام بهبهای جان انسانها تمام شد.
📝 قدرت این کمپانی میتوانست جنگ برپا کند؛ سمتوسوی دیپلماسی را تعیین نماید و مستعمرات زرخیزی را از آن خود نماید. بازار آسیا، بزرگترین بازار آن دورهی تاریخ بود. #ادویه، بهویژه #جوز_هندی در اروپا متقاضیان زیادی داشت. «کمپانی هند شرقی هلند» این بازار را از دیگر رقیبان اروپایی ربود.
📝 جوز هندی فقط در «جزایر باندا»ی #اندونزی کشت میشد؛ این منطقه تحت #استعمار هلند قرار داشت. بهدستآوردن انحصار جوز هندی مترادف بود با کسب ثروتی هنگفت و آیندهای تضمینشده برای این شرکت.
📝 #جزایر_باندا، کنفدراسیونهایی روستایی بودند که قریب به 15هزارنفر را در خود جای داده بودند. شرکت #هند_شرقی_هلند وقتی پا در این جزایر گذاشت، ابتدا با «اورنگ کایا» تاجر بزرگ بومی این منطقه، وارد معاهدهی تجاری شد. آنها برای جلوگیری از قاچاق به ساخت قلعه روی آوردند؛ در ادامه، از طریق اجبار قیمت جوز هندی را پایین آوردند. بهاینترتیب این معاهده به تخاصم انجامید و در نهایت جنگی پیرامون این ادویهی پرسود شکل گرفت که از آن به #جنگ_ادویه یاد میشود.
📝 این ویدئوگرافیک که توسط #TED ساخته شده است، به ابعادی از این جنگ اشاره دارد.
#فایل_ویدئویی
#هلند
#تد
🌐 https://eitaa.com/doranejadid
🌐 https://t.me/doranejadid
.
⭕️ دوشادوشی جنگ و تجارت در استعمار
📝 اهالی جزایر باندای #اندونزی به کمین نشستند و یک دریاسالار هلندی و چهل نفر دیگر مرتبط با شرکت #هند_شرقی_هلند را کشتند. جان پیترسون -رئیس شرکت- این فرصت را غنیمت شمرد و استراتژی خود را پی ریخت و گامبهگام پیاده کرد.
📝 پیترسون میدانست که بدون #جنگ، تجارتی نیز در کار نخواهد بود. او در سال 1621 میلادی، تهاجم گستردهای را ترتیب داد و رهبران جزایر را مجبور به امضای یک #قرارداد_استعماری کرد. این #قرارداد دیگر صبغهی تجاری نداشت، بلکه اعلام میکرد که مردمان #جزایر_باندا جزئی از مستعمرهی #کمپانی_هند_شرقی_هلند هستند.
📝 گام دیگر استراتژی پیترسون #کاهش_جمعیت بومی این جزایر بود. بهبهانهی توطئه علیه شرکت هند شرقی، رهبران باندا شکنجه شدند؛ حملات وحشیانهای به مردمان ساکن در روستا صورت گرفت و #جمعیت زیادی کشته شدند. کسانی که جان سالم به در برده بودند، با گرسنگی شدید روبهرو بودند؛ آنها حاضر بودند تن به #بردگی بدهند تا از خود صیانت کنند. این #برده ها به دیگر مستعمرات شرکت در منطقهی #شرق_هند فرستاده شدند. بهاینترتیب، این جزایر از جمعیت بومی تخلیه شد و به یک مزارع کاملا تجاری تبدیل گردید. #عصر_طلایی_هلند بر بنیان این استراتژی ساخته شد و از پیترسون بهعنوان قهرمان ملی تجلیل به عمل آمد.
📝 امروز 400 سال از کشتار بیرحمانهی باندا میگذرد. مجسمهی پیترسون همچنان در وسط شهر هورن پابرجاست و از او بهعنوان یک قهرمان تمجید میشود.
🌐 https://eitaa.com/doranejadid
🌐 https://t.me/doranejadid
.
⭕️ هلند، روباه پنهان استعمار
📝 روباه قرمز از حیوانات بومی #هلند است؛ همان کشوری که کمپانی استعمارگر #هند_شرقی از آن برخاست. #کمپانی_هند_شرقی_هلند در سال ۱۶۰۲ در آمستردام، با مشارکت گروهی از تاجرانِ هلند تأسیس شد. آنها از فرصت آشوبی که در مستعمرات #اسپانیا و #پرتغال شکل گرفته بود، استفاده کردند و تصمیم گرفتند بازار #ادویه و #شکر اروپا را به انحصار خود درآورند. این تصمیم نیازمند پیریزی یک #امپراتوری_دریایی بود.
📝 #هند_شرقی_هلند 21 سال #انحصار تجارت در #دماغه_امید_نیک در افریقای جنوبی و #تنگه_ماژلان در امریکای جنوبی را در دستان خود گرفت. آنها برای نشاندادن قدرت خود، هر سرزمینی را تصرف میکردند، به #قلعه_سازی در آن روی میآوردند.
📝 این کمپانی که شامّهی تیزی در شکار فرصتهای تجاری برای توسعهی #استعمار داشت، از فرصت جنگ میان #بریتانیا و #فرانسه نیز استفاده کرد و حضورش در جاوهی #اندونزی و حتی #مالزی را گسترش داد. تاسیس #مستعمره در #تنگه_مالاکا در سال 1641 و #سواحل_مالابار هند در سال 1661 از دیگر نمونههای چپاول این شرکت بود. بهدستآوردن امتیاز تجارت در #تنگه_هرمز و #بندرعباس از سال ۱۶۵۴ تا سال ۱۷۶۵ را باید به فهرست فوق اضافه کرد؛ بهدستگرفتن انحصار تجارت #ادویه و #ابریشم از عواملی بود که طمع VOC را برای حضور در آبهای سرزمینی #ایران برمیانگیخت.
🌐 https://eitaa.com/doranejadid
🌐 https://t.me/doranejadid
.