هدایت شده از کانون امین
بسم الله الغیور
قسمت(105) درسنامه عفاف، ص239
♦️معیارهای موسیقی حرام
مقام معظم رهبری در باره موسیقی حرام، 3معیار ارائه فرمودهاند:
1ـ موسيقىاى كه انسان را به بيكارگى و ابتذال و بىحالى و واخوردگى از واقعيتهاى زندگى و امثال اينها بكشاند، موسيقىِ حلال نيست؛ موسيقىِ حرام است.
2ـ موسيقى چنانچه انسان را از معنويت، از خدا و از ذكر غافل كند، حرام است.
3ـ موسيقىاى كه انسان را به گناه و شهوترانى تشويق كند، حرام است.
نظر اسلام اين است. موسيقى اگر اين خصوصيات مضر و موجب حرمت را نداشته باشد، البته آنوقت حرام نيست. اينهايى را كه من گفتم، بعضيش در موسيقى بىكلام و در سازهاست؛ بعضى هم حتّى در كلمات است. يعنى ممكن است فرضاً يك موسيقى ساده بىضررى را اجرا كنند، ليكن شعرى كه در اين موسيقى خوانده مىشود، شعرِ گمراه كنندهاى باشد؛ شعرِ تشويق كننده به بىبندوبارى، به ولنگارى، به شهوترانى، به غفلت و اينطور چيزها باشد؛ آن وقت حرام مىشود. بنابراين، آن چيزى كه شاخص حرمت و حليّت در موسيقى است و نظر شريف امام هم در اواخر حيات مباركشان -كه آن نظريه را در باب موسيقى دادند- به همين مطلب بود، اين است. موسيقى لهوى داريم. ممكن است موسيقى -به اصطلاح فقهىاش- موسيقى لهوى باشد. «لهو» يعنى غفلت، يعنى دور شدن از ذكر خدا، دور شدن از معنويت، دور شدن از واقعيتهاى زندگى، دور شدن از كار و تلاش و فرو غلتيدن در ابتذال و بىبندوبارى. اين موسيقى مىشود حرام. اگر اين با كيفيّت اجرا حاصل شود، اگر با كلام حاصل شود؛ فرقى نمىكند.
فایل p.d.f کتاب درسنامه عفاف در👇
@efaf_amin
هدایت شده از عفاف گرایی
بسم الله الغیور
قسمت(106) درسنامه عفاف، ص241
♦️موسيقي در احاديث اسلامي
در كتابهاي حديث، روايات فراواني در مذّمت موسيقي و آوازهخواني وارد شده است كه برخي از اين احاديث در حرمت گوش دادن به آواز و موسيقي است؛ و برخي در حرمت آوازهخواني و نواختن آلات و ادوات موسيقي؛ و بعضي هم در حرمت مزد دادن به نوازندگان و خوانندگان و حرمت مزد گرفتن آنان ميباشد؛ و برخي ديگر نيز در حرمت ساخت و خريد و فروش و نگهداري آلات و ادوات موسيقي است.
اينك براي آگاهي تنها به چند حديث درباره حرمت گوشدادن به موسيقي اشاره ميگردد. از جمله اينكه در حديثي آمده است:
مردي به امام صادق (ع) عرض كرد: پدر و مادرم فداي شما باد، همانا من همسايگاني دارم كه آنان را كنيزاني است كه آواز ميخوانند و عود مينوازند. گاهي اوقات كه به دستشويي ميروم، براي اينكه ساز و آواز آنها را بشنوم، نشستنم را طول ميدهم. حضرت به او فرمود: اين كار را نكن. مرد گفت: به خدا قسم از روي قصد آنجا نميروم بلكه آوازي است كه به گوشم ميشنوم. حضرت فرمود: مرحبا به تو! مگر نشنيدهاي كه خداي عزّوجّل ميفرمايد: إنَّ السَّمْعَ وَ الْبَصَرَ و الفؤادَ كُلُّ اولئك كَانَ عَنْهُ مَسْئولاً همانا گوش و چشم و دل، از همه اينها بازخواست ميشود؟ آن مرد گفت: انگار اين آيه كتاب خداي عزوجلّ را از هيچ عجم و عربي نشنيدهام. انشاءالله ديگر اين كار را تكرار نميكنم و از خداوند آمرزش ميطلبم، حضرت فرمود: برخيز و غسل [توبه] كن و بهخاطر اين كار از خدا آمرزش بخواه، زيرا گناه بزرگي مرتكب شدهاي ...
فایل p.d.f کتاب درسنامه عفاف در👇
@efaf_amin
هدایت شده از عفاف گرایی
بسم الله الغیور
قسمت(107) درسنامه عفاف، ص242
♦️زيانهاي موسيقي از دیدگاه روایات اسلامی
موسيقي مبتذل علاوه بر تحريك شهوت، زيانهاي فراوان ديگري نيز در پي دارد كه به برخي از آنها اشاره ميشود و سپس توضیح مختصر آن تقدیم میگردد:
1ـ فقر و ناداري
2ـ برچيده شدن بركت از مال و زندگي
3ـ مصيبتهاي بسيار بزرگ
4ـ قساوت قلب
5ـ نـفـاق
6ـ محروميت از معاشرت با مؤمنان
7ـ عامل بيغيرتي
8ـ عذاب و آتش
1ـ فقر و ناداري
فقر و ناداري يكي از مصيبتهايي است كه همه انسانها از آن بيمناكاند و بسياري از تلاشها، آيندهنگريها و پساندازها براي رهايي از اين مصيبت ميباشد. بيگمان عوامل گوناگون در ايجاد اين پديده نقش دارند كه يكي از آن عوامل موسيقي و آوازهخواني است. چنانكه امام صادق ع ميفرمايد:
اَلْغِناءُ يُورِثُ الْفَقْرَ .
موسيقي و آوازه خواني، فقر و ناداري بهجا ميگذارد.
2ـ برچيده شدن بركت از مال و زندگي
مسئله بركت در مال و زندگي و ماندگاري نعمتها يكي از واقعيتهاي انكار ناپذيري است كه همه مؤمنان كم و بيش به آن اعتقاد دارند و آنرا در زندگي خود يا ديگران مشاهده كردهاند. بيشك رعايت تقواي الهي يكي از عوامل مهم نزول بركت در مال و زندگي ميباشد. و بهعكس گناه و بهويژه موسيقي يكي از عوامل برچيده شدن بركت از زندگي است. چنانكه پيامبر گرامي اسلام (ص) ميفرمايد:
خانهاي كه در آن شراب يا دايره يا تنبور يا شطرنج باشد فرشتهها در آن خانه وارد نميشوند و دعايشان برآورده نميگردد و بركت از آنان برداشته ميشود.
فایل p.d.f کتاب درسنامه عفاف در👇
@efaf_amin
هدایت شده از عفاف گرایی
بسم الله الغیور
قسمت(108) درسنامه عفاف، ص243
♦️زيانهاي موسيقي از دیدگاه روایات اسلامی
3ـ مصيبتهاي بسيار بزرگ
هيچ اتفاقي در اين جهان رخ نميدهد و هيچ مصيبت بزرگي بر انسان فرود نميآيد جز اينكه علل و عواملي دارد. از ديدگاه اسلام يكي از عوامل نزول مصيبتهاي بسيار بزرگ، موسيقي و آوازهخواني است. چنانكه امام صادق (ع) ميفرمايد:
بَيْتُ الغِناءِ بَيْتٌ لا تُؤمَنُ فيهِ الْفَجِيعَةُ...
خانهاي كه در آن موسيقي و آوازهخواني باشد از مصيبتهاي بسيار بزرگ در امان نميباشد.
4 ـ قساوت قلب
قساوت قلب و سنگدلي نوعي بيماري رواني است كه زمينه بسياري از جنايتها را فراهم ميكند. از ديدگاه روانشناسي اسلامي يكي از عوامل رشد اين بيماري، موسيقي و آوازهخواني ميباشد. چنانكه رسول خدا (ص) فرموه است:
ثَلاثٌ يُقْسِينَ الْقَلْبَ: استماعُ اللَّهْوِ و طَلَبُ الصَّيد، وَ إتيانُ بابِ السُّلطانِ
سه چيز قساوت قلب ميآورد و دل را سخت ميگرداند: 1ـ گوش فرا دادن به لهو (موسيقي و آوازهخواني) 2ـ شكار 3ـ رفت و آمد بهدرگاه پادشاه.
5 ـ نـفـاق
نفاق و دو چهرهگي نيز از ديدگاه روانشناسي اسلام يكي از بيماريهاي سخت رواني ميباشد كه هممرز با كفر و بيديني است. برخي از رفتارها و كردارها سبب رويش و تشديد اين بيماري ميشود كه موسيقي و آوازهخواني يكي از آنها است. چنانكه رسول خدا (ص) ميفرمايد:
اَلغِناءُ يُنْبِتُ النِّفاقَ في القَلْبِ
موسيقي و آوازهخواني، نفاق در دل ميروياند.
فایل p.d.f کتاب درسنامه عفاف در👇
@efaf_amin
هدایت شده از عفاف گرایی
بسم الله الغیور
قسمت(109) درسنامه عفاف، ص244
♦️زيانهاي موسيقي از دیدگاه روایات اسلامی
6ـ محروميت از معاشرت با مؤمنان
از آنجا كه انسان موجودي اجتماعي است، هم از جنبه مادي و تجارت و معاملات، و هم از جنبه رواني و عاطفي، نياز به ارتباط و معاشرت با ديگران دارد و در اين ميان، معامله و معاشرت با افراد باايمان و مذهبي از هر جهت امنتر و بهتر است. ليكن كساني كه با موسيقي اُنس دارند از اين موهبت بزرگ محروم ميگردند. زيرا آنگاه كه از امام صادق (ع) درباره موسيقي و آوازهخواني پرسيده شد حضرت فرمود:
يُسئلَ عن الغناء وَ اَنا حاضِرٌ فَقالَ: لاتَدْخُلُوا بُيوتاً اللهُ مُعْرِضٌ عَنْ أهْلِها .
به خانهها (و مكانهايي) كه خداوند از اهل آنها روي برگردانده [و آنان را از رحمتش محروم نموده] وارد نشويد [و با آنها معاشرت و معامله و ارتباط نداشته باشيد].
7ـ عامل بيغيرتي
«بيغيرتي» يكي از صفات زشت و بيماريهاي بسيار سخت رواني است كه ناموس آدمي را به منجلاب فساد ميكشاند.
بیگمان عوامل گوناگون در رشد و نمو اين بيماري نقش دارند كه يكي از آنها موسيقي و آوازه خواني است. چنانكه امام صادق (ع) ميفرمايد:
شيطاني وجود دارد كه به آن «قَفَندَر» گفته ميشود، آنگاه كه در خانه مردي چهل روز موسيقي نواخته شود و مردان به آنجا وارد شوند آن شيطان هر يك از اعضاي بدنش را بر اعضاي صاحبخانه مينهد سپس در آن ميدمد، در نتيجه ديگر آن مرد غيرت نميورزد تا جايي كه اگر بر زنانش [و دخترانش] تجاوز شود از خود غيرت نشان نميدهد (و مانع نميشود).
فایل p.d.f کتاب درسنامه عفاف در👇
@efaf_amin
هدایت شده از عفاف گرایی
بسم الله الغیور
قسمت(110) درسنامه عفاف، ص245
♦️زيانهاي موسيقي از دیدگاه روایات اسلامی
8 ـ عذاب و آتش
پيش از اين اشاره شد كه رفتارها و كردارهاي ما استكه جهان بيپايان بعد از مرگ را ميسازد، نيكيها و عبادتها، نعمتهاي بهشتي را؛ و گناهان، عذابهاي جهنمي را.
از جمله گناهاني كه عذاب و آتشِ آن، آدمي را فرا ميگيرد همين موسيقي و آوازهخواني است. چنانكه رسول خدا (ص) ميفرمايد:
كسي كه تنبور داشته باشد در روز قيامت در حالي كه چهرهاش سياه و در دستش تنبوري از آتش است محشور ميگردد و بر فراز سرش هفتاد هزار فرشته و در دست هر فرشته گُرزي كه بر سر و صورتش ميزنند. و كسي كه اهل موسيقي و آوازهخواني است نيز در حالي كه كور و كر و لال است از قبرش محشور ميشود و زناكار و دارنده ناي و دايره نيز اينچنين محشور ميگردند.
«محمدبن مسلم» ميگويد: از امام باقر (ع) شنيدم كه ميفرمود:
غنا (موسيقي و آوازهخواني) از جمله گناهاني است كه خداوند عزوجل براي آن وعده آتش داده است و اين آيه را تلاوت فرمود:
وَ مِنَ الناس مَن يَشْتَري لَهْوَ الحَدِيثِ لِيُضِلَّ عَن سَبیلِ اللهِ بِغَيْرِ عِلْمٍ وَ يَتَّخِذَها هُزُواً اولئِكَ لَهُمْ عَذابٌ مُّهِينٌ
و برخي از مردم، كسانياند كه سخن بيهوده را خريدارند تا بي هيچ دانشي [مردم را) از راه خدا گمراه سازند و راه خدا را به ريشخند گيرند، اينان برايشان عذابي خواركننده خواهد بود.
فایل p.d.f کتاب درسنامه عفاف در👇
@efaf_amin
هدایت شده از عفاف گرایی
بسم الله الغیور
قسمت(111) درسنامه عفاف، ص246
♦️روانشناسي شخصيت نوازندگان
براي شناخت شخصيت افراد، راههاي فراواني وجود دارد. چگونگي گفتار، نوشتار، پوشش، نوع شغل دلخواه و كردار مداوم انسان، همگي شخصيت انسان را ميسازند و درونمايه او را به نمايش ميگذارند.
البته هر مكتب روانشناسي بر اساس نوع نگرش به هستي و آفرينش، ديدگاهش در اين موارد متفاوت است. بهعنوان نمونه از ديدگاه مكتب جامعنگر اسلام، نوازندگان آهنگهاي مبتذل، افرادي پست و فرومايه هستند. زيرا وقتي از امام صادق (ع) درباره افراد پست و فرومايه پرسيده شد؟ حضرت فرمود: آنانكه شراب مينوشند و تنبور مينوازند.
أنَّه سُئِلَ عَن السَّفَلَه؟ فقالَ: مَنْ يَشْرِبُ الخَمْرَ و يَضْرِبُ بِِالطَّنبُور
«ماهاتما گاندی» متفکر و رهبر استقلال هند، در سرگذشت زندگی خود مینویسد:
برای اینکه با موسیقی غربی آشنا شوم، فکر کردم یاد بگیرم ... روزی با خود گفتم مرد حسابی، چطور رقص و موسیقی میتواند تو را جِنتِلمَن(آقا) سازد؟! تو که شاگردی باید درس بخوانی، بایستی کاری کنی که شایستگی وکالت در دادگاه را داشته باشی و خدمتگذار مردم بشوی، اگر از حیث اخلاق، مرد شایستهای بشوی، مردی! ... شخصاً نزد معلم موسیقی رفتم و پس از ذکر دلایل خویش خواهش کردم ویولن را به هر قیمت که میشود برایم بفروشد، اتفاقاً پس از ذکر دلایل خود، معلم موسیقی از اینکه به حقیقت پی برده و درک کردهام براه غلط میروم، شاد شد و مرا به ادامه تحصیل و تغییر کامل برنامه زندگی تشویق کرد و بهنظرم این حماقت و نادانی سه چهار ماه طول کشیده بود.
فایل p.d.f کتاب درسنامه عفاف در👇
@efaf_amin
هدایت شده از عفاف گرایی
بسم الله الغیور
قسمت(112) درسنامه عفاف، ص247
♦️گرفتاريهاي جسمي و رواني نوازندگان
تحقيق و بررسي در زندگي نوازندگان و موسيقيدانان نشان ميدهد كه آنان در دوران عمر خويش به تدريج دچار انواع بيماريهاي جسمي و رواني شدهاند. برخي در اين راه حواس بينايي و شنوايي خود را از دست دادهاند و برخي ديگر فلج و ناتوان گشته و عدهاي به هنگام نواختن موسيقي، درجه فشار خونشان بالا رفته، دچار سكته ناگهاني شدهاند. گروهي نيز به بيحوصلگي و ناراحتيهاي عصبي گرفتار آمدهاند و برخي شعور خود را از دست داده و به ديار جنون و ديوانگي رهسپار گرديدهاند. و اينها خود بهترين مدرك است كه ثابت ميكند موسيقي تا چه اندازه براي سلامتي جسم و روان زيانبار است.
«بِتهُووِن» يكي از همان موسيقيدانان و نوازندگان بسيار مشهور ميباشد كه به بدبختيهاي فراوان گرفتار گرديده است. دكتر «واوروخ» پزشك معالج بتهوون ميگويد:
وقتي سنش از 30 سال گذشت، درد بواسير گريبانش را گرفت و همهمه و صداهايي عصبانيكننده در هر دو گوشش به پيچيدن افتاد. متعاقب آن قدرت شنوايياش كاسته شد و با وجودي كه بهطور مرتب زمانهايي را كه گاه به چند ماه هم ميرسيد بدون دردسر و مزاحمت ميگذراند، اين ناتواني سرانجام به ناشنوايي كامل وي انجاميد و كاربرد تمام امكانات پزشكي بياثر ماند.
در همان زمان بود كه بتهوون مشاهده كرد از دستگاه گوارشش در زحمت است. بهدنبال كم اشتهايياش، سوءهاضمه، آروغزدنهاي عذابآور، يبوست متناوبِ دير علاج, و اسهالهاي پيدرپي ظاهر گشت…».
فایل p.d.f کتاب درسنامه عفاف در👇
@efaf_amin
هدایت شده از عفاف گرایی
بسم الله الغیور
قسمت(113) درسنامه عفاف، ص249
♦️زيانهاي موسيقي از ديدگاه متخصّصان اعصاب و روان
بر اساس تحقيقات متخصصان اعصاب و روان، بخش قابل توجهاي از بيماريهاي روحي و رواني از موسيقي نشأت ميگيرد. دكتر «حسين صائبي» داراي دانشنامه دكترا از دانشگاه پاريس ميگويد:
كساني كه براي تسكين اعصاب و آرامش روان خود، به دامن موسيقي چنگ ميزنند و هر دَم رشتههاي ظريف عصبي را با امواج نامأنوس آشنا ميسازند سرانجام دچار اضطراب و تشنج تحريكات رواني و عوارض بيشمار ديگري شده، غالباً مجبور ميشوند با استعمال موادمخدّر، اعصاب خود را آرام و براي هميشه مسموم نمايند.
دكتر «اصغر رحيمي» طبيب بيماريهاي اعصاب و روان نيز ميگويد:
بايد اذعان كرد، بشر در قرن اخير به علّت اينكه خود را به بعضي برنامههاي افراطي و مضرّ تمدن غلط آلوده ساخته، خواهينخواهي گرفتار تزلزلِ خاطر و اضطرابات روحي بيشتري شده كه اين ناراحتيها به سرعت شگفتانگيزي او را بهسوي بيماريهاي روحي و عصبي سوق داده است و طبق آماري كه از جرايد و مجلّات كثيرالانتشار و كتب علمي و رواني بدست آمده روزبهروز مبتلايان به بيماريهاي رواني زياد ميشوند و با مراجعه به مداركي كه در دست است علل بيماريهاي رواني بسيار ميباشد كه از جمله علل زير را بايد نام برد: توارث، محيط خانواده، محيط اجتماع، نواقص تعليم و تربيت، مسئلة غريزه جنسي، كتب و مجلات عشقي و گمراهكننده، عشق، نظربازي(چشمچراني)، افراط در خودسازي و خودنمايي زنان، ... و يكي از موارد حساس آن موسيقي كلاسيك و از آن مهمتر موسيقي جاز است.
فایل p.d.f کتاب درسنامه عفاف در👇
@efaf_amin
هدایت شده از عفاف گرایی
بسم الله الغیور
قسمت(114) درسنامه عفاف، ص253
♦️موسيقي از ديدگاه فلسفي و رواني
از باب مقدمه لازم است يادآور شويم كه روانشناسي يكي از شاخههاي فلسفه است و اساس و پايه مكتبهاي روانشناسي بر مكاتب فلسفي بنا شده است بهطوريكه هر مكتب فلسفي، مكتب روانشناسي ويژهاي را پديد ميآورد زيرا نوع نگرش به هستي و جهان آفرينش و انسان است كه مسير حركت روانشناسان را تعيين ميكند و به آنها خط و جهت ميدهد.
برهمين اساس علّامه «محمدتقي جعفري» كه يكي از فيلسوفان مكتب جامعنگر اسلام است در کتاب «موسیقی از دیدگاه فلسفي و رواني» ميگويد:
هيچ صاحبنظري و متفكّري كه خود را در اين زندگاني مسئول ميداند، نبايد بدون تأمل و دقت و با مقداري دلايل توجيهي تكليف «نفس» يا «روح» انساني را با پديده موسيقي يكسره نمايد.
حتي اگر بر فرض، معلومات و تحقيقات ما در باره موسيقي به حدّي رسيد كه اثبات كرديم موسيقي بر دو نوع تقسيم ميگردد: «مفيد و مشروع» و «غيرمفيد». و منظور از غيرمفيد همان پديده ناسالم است و لهو و لعب و ممنوع ميباشد، با اينحال، حركت انسانها را در مرزِ سهم اين دو نوع با احتياط تلقي كنيم. زيرا جاذبيّت خود موسيقي مقتضي تعدّي و تجاوز از مرز، به داخل منطقه ممنوعه در ذات خود ميباشد». يعني ذات موسيقي بهگونهاي است كه بهخاطر جذّابيّتي كه دارد حتي همان قسم مفيد و مشروع آن، انسان را به منطقه ممنوعه وارد ميكند و بهسوي موسيقي غيرمفيد و نامشروع ميكشاند.
علّامه در جايي ديگر از همين كتاب ميگويد:
مقداري فراوان از موسيقي براي گريز از واقعيات استخدام ميشوند.
فایل p.d.f کتاب درسنامه عفاف در👇
@efaf_amin
هدایت شده از عفاف گرایی
بسم الله الغیور
قسمت(115) درسنامه عفاف، ص254
♦️موسيقيهاي عرفاني و روحاني از ديدگاه علامه جعفري
برخي معتقدند موسيقي اگر آدمي را بهسوي معنويت، جهاد و حماسه سوق بدهد استفاده از آن اشكال ندارد ليكن علامه جعفري حتي موسيقيهاي عرفاني و روحاني را نميپسندد و معتقد است:
موسيقيها حتي روحانيترين آنها با دو حقيقت مزبور (هشياري و اختيار) سازگار نيست و اين اصل را همة ما ميدانيم كه هيچ حركت ناهشيارانه و جبري نميتواند تكاملي باشد، اگرچه با نظر به عوامل گوناگون داراي لذت و جذابيّت بوده باشد. جنبه تخديري موسيقي را نيز ميتوان در نظر گرفت لذا اگر در حال جذبه موسيقي ذكر «اللهاكبر» را به زبان بياوريم، هيجان و تأثر از موسيقي مانع آن خواهد بود كه ما معناي آن ذكر مقدس را بهطور معين و مستقيم درك كنيم و با همه قواي مغزي و رواني متوجه آن باشيم.
بعضي از انواع موسيقي روحاني البته درست است كه تحريك مثبت در درون را به وجود ميآورد و ما را از موجوديت غوطهور در طبيعت و خودخواهي بالاتر ميبرد، ولي هنگامي كه موسيقي تمام ميشود، يك سرازيري حقيقي در خود احساس ميكنيم و ميبينيم كه موسيقي سايهاي از ما براي ما ساخته و آنرا بالا برده بود اكنون شبح مصنوعي از بين رفته و واقعيّات با همان خشونت براي ما نمودار ميشوند. به همين جهت بوده است كه در جنگهاي صدر اسلام كه در حدود هشتاد جنگ و دفاع بوده است نميبينيم كه مسلمانان براي تحريك سربازان خود به موسيقي متوسّل شوند، بلكه آنها شعارهاي واقعي را بهطور دسته جمعي ميگفتند و تحريك ميگشتند...
فایل p.d.f کتاب درسنامه عفاف در👇
@efaf_amin
هدایت شده از عفاف گرایی
بسم الله الغیور
قسمت(116) درسنامه عفاف، ص256
♦️موسيقي از دیدگاه علمی
تارهايي به نام «عصب» در سراسر بدن پراكنده و به مغز سر متصل هستند كه حس و حركت بدن بوسيله آنها صورت ميپذيرد.
دانشمندان علم فيزيولوژي دستگاه عصبي انسان را به دو بخش تقسيمكردهاند:
۱- سلسله اعصاب ارتباطي
2- سلسله اعصاب نباتي (خودكار)
سلسله اعصاب ارتباطي، شامل ستون مركزي عصبي از نخاع گرفته، نيمكرههاي مغز و نيز اعصاب محيطي ميباشد. و سلسله اعصاب نباتي، شامل سيستم سمپاتيك و پاراسمپاتيك هستند كه در كيفيت جذب، هضم و دفع غذا، ترشّحات، ضربان قلب و فشارخون تأثيرگذار ميباشند و در برابر صدا حساسند.
سمپاتيك رگها را تنگ ميكند، عضلات صاف را منبسط ميسازد، مانع از ترشح ميشود و فشارخون را بالا ميبرد.
پاراسمپاتيك بهعكس سمپاتيك رگها را گشاد ميگرداند، عضلات صاف را منقبض ميسازد، ايجاد ترشح ميكند و فشارخون را پايين ميآورد.
اين دو دسته عصب به همراه يكديگر كار ميكنند و تعادل بدن را حفظ مينمايند و اين تعادل در صحت و سلامت جسمي و رواني انسان تأثير تام دارد. ليكن هرگاه يكي از اين دو دسته عصب در اثر تحريكات خارجي، تعادل و توازن خود را از دست بدهد آنگاه به نسبت عدم تعادل هر يك از آنها، اختلال رواني و جسمي براي شخص ايجاد ميشود.
يكي از تحريكات خارجي كه تعادل بين اعصاب سمپاتيك و پاراسمپاتيك را برهم ميزند، موسيقي است.
فایل p.d.f کتاب درسنامه عفاف در👇
@efaf_amin
هدایت شده از عفاف گرایی
بسم الله الغیور
قسمت(117) درسنامه عفاف، ص260
♦️ نتیجه بحث موسیقی
از آنچه درباره موسيقي گفته شد دستكم چهار نتيجه ميتوان گرفت:
1- موسيقياي كه عشقهاي شيطاني را برانگيزد و شهوت آدمي را تحريك كند بدون هيچ شك و ترديدي، زيانبار، نامشروع و حرام است.
2- موسيقيهاي شاديآور يا غمانگيز براي جسم و روان انسان زيان دارد.
3- موسيقيهاي عرفاني و روحاني كه با آلات و ادوات اجرا ميشود جاي بسي تأمّل و بررسي دارد.
4- آنچه موردپسند دين ميباشد اين است كه آدمي به عقلانيت و فطرت روي آورد و با تحليلهاي عقلي، فطري و شهودي، واقعيتها را دريابد و از لحظههاي عمر خويش براي دنياي بيپايانش توشه برچيند و عمر گرانبهايش را بهپاي موسيقي هدر ندهد.
🔹شنيدنيهاي خوب و مفيد
همانگونه كه شريعت مقدس اسلام از شنيدنيهاي زيانآوري همانند موسيقي و صداي تحريک آميز نهي كرده، در مقابل براي تعالي روح و روان آدمي، به شنيدن چيزهاي مفيد سفارش نموده است. چنانكه قرآن کریم ميفرمايد:
(فَبَشِّر عِبادِ الَّذينَ يَسْتَمِعونَ الْقولَ فَيَتَّبِعونَ أحْسَنَهُ أولئِكَ الّذينَ هَدَاهُمُ اللهُ وَ اولئكَ هُمْ اُوْلُوا الالبابِ)
به بندگانم مژده بده، آنانكه سخنان خوب را ميشنوند و از بهترينشان پيروي ميكنند آنها كساني هستند كه خدا هدايتشان كرده و آنها خردمندانند.
فایل p.d.f کتاب درسنامه عفاف در👇
@efaf_amin
هدایت شده از عفاف گرایی
بسم الله الغیور
قسمت(118) درسنامه عفاف، ص264
♦️ درس چهارم: عفت چشايي (عفت در خورد و خوراک)
چشایی، یکی از حواس پنجگانه آدمی است که طعم و مزه را درک میکند و در برابر آن واکنش نشان میدهد و نیز یکی از ابزارهای دخیل در پاسخ به غریزه گرسنگی میباشد و از جهت چگونگی پاسخ به غریزه گرسنگی، میتواند در تحریک یا عدم تحریک غریزه جنسی نقش بیافریند و از اینرو لازم است این حس کنترل و مدیریت شود. و کنترل آن به پرهیز از موارد ذیل است:
الف) پرهیز از حرامخواری؛
ب) پرهیز از خوراکیهای تحریکزا؛
پ) پرهیز از پُرخوری.
الف) پرهیز از حرامخواری
پیش از این در بخش کلیات بیان شدکه يكي از عوامل نهگانه كنترل غرايز و از جمله كنترل غريزه جنسي، ايمان است؛ هرچه ايمان افزايش يابد و پايدارتر شود آدمي نيز در مهار غرايزِ سركش، توانمندتر است. ليكن بايد بدانيم كه ايمان نيز همواره تحت تأثير عوامل گوناگون قرار دارد؛ يعني برخي از كارها سبب افزايش ايمان ميشود و برخي ديگر سبب كاهش.
بهعنوان نمونه یکی از كارهایی که سبب کاهش ايمان ميشود حرامخواری است. چنانکه رسول گرامی اسلام (ص) میفرماید:
اَكلُ الحَرامِ يَطرُدُ الايمانَ.
حرامخواري، ايمان را از انسان دور ميكند.
بیشک وقتي ايمان از قلب انسان دور شود امکان انجام هر گناه و انحراف، و از جمله بیعفتی فراهمتر میشود.
فایل p.d.f کتاب درسنامه عفاف در👇
@efaf_amin
هدایت شده از عفاف گرایی
بسم الله الغیور
قسمت(119) درسنامه عفاف، ص265
♦️ درس چهارم: عفت چشايي (عفت در خورد و خوراک)2
تأثیر مال حرام در زایل کردن ایمان و ارتکاب گناهان، بهاندازهای زیاد است که گاهی باور آن دشوار میآید.
بهعنوان نمونه یکی از علل مهمی که سبب شد مردان کوفه در روز عاشورا، برای کشتن امام حسین (ع) در کربلا گردهم آیند و آن فاجعه عظیم تاریخ را رقم بزنند، حرامخواری آنان بود!
امام حسين (ع) در روز عاشورا خطاب به سپاه كوفه و نكوهش از اينكه آنان به سخن حق حضرت گوش نميدهند و دعوتش را نميپذيرند رمز اين حالت را همين گرايش به دنياي حرام ميداند و ميفرمايد:
همه شما فرمان مرا سرپيچي ميكنيد، به سخنم گوش فرا نميدهيد [حق داريد] چرا كه شكمهايتان از حرام پر شده است پس بر دلهاي شما مهر خورده [و ایمان رخت بربسته]؛ واي بر شما چرا ساكت نميشويد و چرا گوش نميدهيد و نميشنويد؟!
پس این اشکال که چطور میشود لشکریان یزید نماز میخواندند و در عین حال، فرزند پاک پیامبرشان را کشتند پاسخش در همین روی آوردن به دنیای حرام است که خاصیت و کارکرد عبادت را از بین میبرد.
فایل p.d.f کتاب درسنامه عفاف در👇
@efaf_amin
هدایت شده از عفاف گرایی
بسم الله الغیور
قسمت(120) درسنامه عفاف، ص265
♦️ درس چهارم: عفت چشايي (عفت در خورد و خوراک)3
حرامخواری یعنی چه؟
حرامخواري دو مصداق کلی دارد:
1) مالی که از طريق كسبهايِ حرام، فراهم آمده باشد. مانند:
ربا، رشوه، سرقت، اختلاس، غصب، كلاهبرداري، غش، قمار، و ... .
و نيز اموالي كه خمس يا زكات آن به نائب امام زمان(عج) و مرجع تقليد پرداخت نشده باشد.
و يا ماليات دولت اسلامي كه با حيله و فريبكاري پرداخت نگردد.
و نيز كمكاري و از زيركار شانه خاليكردن در ادارات، مؤسسات، كارخانجات و ... ، بهطوري كه مغاير با عرف و قوانين و قرارداد باشد.
2) خوراكيها و نوشيدنيهايی كه از دیدگاه شریعت اسلام خوردن آنها حرام میباشد. مانند:
گوشت مردار، گوشت ذبح نشده، گوشت خوك و ساير حيوانات حرامگوشت (و مشتقات آنها مثل ژله و پاستیل)، شراب، آبجو، خاک و گِل، و چند چيز از بدن حيوانات حلال گوشت كه عبارتند از: خون، مني، فضله، غدد، مغزحرام، پِى(که در دو طرف تیرۀ پشت است)، نرينه، فرج، بچهدان، نخودِ مغز، سپرز(طحال)، دنبلان(تخمدان و بيضهها)، مثانه(بولدان)، زهرهدان، مردمک چشم. و بنابر نظر برخی از فقیهان، ذاتُ الاَشاجِع که در میان سُم است.
فایل p.d.f کتاب درسنامه عفاف در👇
@efaf_amin
هدایت شده از عفاف گرایی
بسم الله الغیور
قسمت(121) درسنامه عفاف، ص266
♦️ درس چهارم: عفت چشايي (عفت در خورد و خوراک)4
حلالخواری و نقش آن در عفافگرایی
همانگونه که حرامخواری در زایل شدن ایمان و ارتکاب گناهان تأثیر دارد از سوي ديگر تغذيه حلال و پاكيزه يكي از عوامل رشد ايمان است و سرمنشاء عمل صالح و از جمله عفاف و پاکدامنی ميباشد. چنانكه قرآن كريم ميفرمايد:
(يَا أَيُّهَا الرُّسُلُ كُلُوا مِنَ الطَّيِّبَاتِ وَاعْمَلُوا صَالِحًا)
اي پيامبران از غذاهاي پاكيزه بخوريد و عمل صالح انجام دهيد.
زيرا تغذية سالم و حلال، زمينه گرايش انسان به عمل صالح است. و با توجّه به اينكه نوع تغذيه بيشك در روحيّات انسان مؤثر بوده و غذاهاي مختلف، آثار اخلاقي متفاوتي دارد، ارتباط اين دو جمله روشن ميشود كه ميفرمايد: «از غذاهاي حلال و پاكيزه بخوريد» و «عمل صالح انجام دهيد».
البته عمل صالح مصاديق فراوان دارد كه يكي از مصاديق آن، رعايت احکام و آداب عفاف و پاكدامني است که بهفرموده امیرمؤمنان برترین عبادت میباشد. «اَفضَلُ العِبادَةِ العَفافُ».
ناگفته نماند در برخی از روایات «عفت دامن» پس از «عفت شکم» بیان شده، که شاید میخواهد ترتّب عفت دامن بر عفت شکم را بهگونهای خاطرنشان سازد. چنانكه امام باقر (ع) فرموده:
«ما عُبِدَ اللهُ بِشَئٍ أفْضَلَ مِنْ عِفَّةِ بِطْنٍ وَ فَرجٍ»
خداوند به چيزي برتر از عفت شكم و عفت دامن پرستش نشده است.
[عفت بَطن و شکم = عفت چشایی]
فایل p.d.f کتاب درسنامه عفاف در👇
@efaf_amin
هدایت شده از عفاف گرایی
بسم الله الغیور
قسمت(122) درسنامه عفاف، ص267
♦️ درس چهارم: عفت چشايي (عفت در خورد و خوراک)5
ب) پرهیز از خوراکیهای تحریکزا
برخي از محركهايي كه سبب تحريك غريزه جنسي ميشوند «هورمونهاي جنسي» هستند كه از گونادها (بيضه مرد و تخمدان زن) ترشح ميگردند. بيگمان نوع و كيفيت برخي از خوراكيها و نيز پُرخوري، در افزايش اين ترشحها مؤثر است و در نتيجه شهوت جنسي را تحريك ميكند و از این جهت برای جوانها و بهویژه مجردها آسیبزا میباشد.
لازم به یادآوری است که انواع خوراكيها و تنقّلاتي كه سبب افزايش هورمونهاي جنسي ميشود بسيار است بهگونهاي كه هر فردي با اندكي تحقيق و بررسي ميتواند آنها را شناسايي كند؛ لیکن باید توجه داشت که از دیدگاه طب سنتی، مزاجها و طبیعتهای افراد بهطور کلی چهار گونه است:
1ـ گرم و تَر (دموی)؛
2ـ گرم و خشک (صفراوی)؛
3ـ سرد و تَر (بلغمی)؛
4ـ سرد و خشک (سوداوی).
بر همین اساس، ممکن است یک خوراکی برای فردی محرّک باشد و برای دیگری چنین نباشد. و البته با اندکی تأمل و تجربه، هر کسی میتواند خودش تشخیص دهد که چه خوراکیهایی سبب ترشح بیشتر هورمونهایش میشود و در صورتی که جوان و مجرد است از مصرف زیاد آنها بپرهیزد.
فایل p.d.f کتاب درسنامه عفاف در👇
@efaf_amin
هدایت شده از عفاف گرایی
🔹معنا و مفهوم عفاف
عفاف یعنی خويشتنداري، خودكنترلی و بازداشتن نفس از آنچه حلال و شایسته نیست.
♦البته عفاف داراي مفهوم عام و خاص است؛ مفهومِ عامِ آن، پرهیز از هرگونه تمايلات نامشروع غرایز است و مفهومِ خاصِ آن، بازداشتن نفس از تمايلات نامشروع غریزه جنسي میباشد که به خویشتنداری میانجامد و آدمی را بهسوی ازدواج رهنمون میکند.
ـ واژه عفاف از کلمه «اَلعِفَّة» در لغت عرب گرفته شده است به معنای: «اَلکَفُّ عَمّا لایَحِلُّ وَ یَجمُلُ» پرهیز و خودداری از آنچه حلال و شایسته نیست. (لسان العرب، ج9، ص252، ابن منظور).
ـ کَفُّ النُّفس: خويشتنداري، خودكنترلی و بازداشتن نفس. (فرهنگ معاصر عربي ـ فارسي، ص591، آذرتاش آذر توش).
ـ کنترل: نظارتِ عقلِ شخص بر احساسات و اعمالِ وي. (فرهنگ معين،ج3، ص3085).
#عفافگرایی
#کانون_فرهنگی_تبلیغی_امین
#زیست_عفیفانه_پیشران_تمدن_نوین_اسلامی
#بیانیه_گام_دوم_توصیه۷_سبک_زندگ
@efaf_amin
Kanoon-amin.ir
هدایت شده از عفاف گرایی
🔹آسیب شناسی اصطلاح عفاف و حجاب
تلقی برخي افراد از اصطلاحِ «عفاف و حجاب» فقط «پوشش بانوان» است و حال اینکه گسترهی عفاف بسیار وسیع بوده و علاوه بر عفت در پوشش و حجاب اسلامی، شامل حوزههای بینایی، گویایی، شنوایی، چشایی، بویایی، بساوایی؛ و رعایت عفت در خلوت و اختلاط و معماری و رفتار و افکار و عشق و دوستي و ارتباط نیز میشود و همهی مردان را هم در بر ميگيرد.
♦بیشک در طرح مسئله عفاف و حجاب، غفلت از حوزههای مختلف عفاف و فروکاستن بحث فقط به پوشش بانوان، یک انحراف علمی و آسیب جدی است که میتواند فعالان فرهنگی و مسئولان دستگاههای آموزشی و حاکمیتی را از اتخاذ راهبردها و راهکارهای درست باز دارد!
#عفافگرایی
#کانون_فرهنگی_تبلیغی_امین
#زیست_عفیفانه_پیشران_تمدن_نوین_اسلامی
#بیانیه_گام_دوم_توصیه۷_سبک_زندگی
@efaf_amin
Kanoon-amin.ir
هدایت شده از عفاف گرایی
🔹عفافورزیِ مردان، راهکاری برای عفیف گشتنِ زنان (بررسی روایات)
برخی از روایات اسلامی، عفافگرایی مردان را زمینهساز عفیفگشتنِ زنان دانستهاند. بهعنوان نمونه در روایتی آمده است که خداوند به حضرت موسی علیهالسلام فرمود: ای موسی عفاف بورز تا خانوادهات عفیف گردد. «یا مُوسی عِفَّ يَعِفَّ أَهْلُك» (وسایل، ج20، ص355،ح1)
رسول خدا صلیاللهعلیهوآله نیز در روایتی میفرماید: با فلان خاندان ازدواج کنید زیرا مردان آن خاندان عفاف ورزیدهاند در نتیجه زنانشان عفیف گشتهاند. «تَزَوََّجُوا اِلَی آلِ فِلان فَإنَّهُم عَفَّوا فَعَفَّت نِساؤُهُم» (وسایل، ج20، ص357، ح7)
امام صادق علیهالسلام نیز در خطاب به مردان میفرماید: شما مردان عفاف بورزید، زنانتان عفیف میشوند. «عِفُّوا تَعِفَّ نِسَاؤُكُمْ» (وسایل، ج20، ص357، ح9)
و این نشان از نقش عفافورزی مردان در سالمسازی خانواده و جامعه دارد.
♦در قضیه بیعفتی هم باز نقش مردان مخرّبتر است! بهعنوان نمونه در روایتی آمده است:
ابتدا مردان قوم لوط به همجنسبازی روی آوردند و سپس زنان به تبعِ مردان به این عمل زشت پرداختند!
إِنَّ أَوَّلَ مَنْ عَمِلَ هَذَا الْعَمَلَ قَوْمُ لُوطٍ وَ اسْتَغْنَى الرِّجَالُ بِالرِّجَالِ فَبَقِينَ النِّسَاءُ بِغَيْرِ رِجَالٍ فَفَعَلْنَ كَمَا فَعَلَ رِجَالُهُنَّ (کافی، ج5، ص552، ح2)
پس با این توضیح، عفافورزی تنها اختصاص به بانوان ندارد بلکه مردان نیز به رعایت احکام و دستورات عفاف و پاکدامنی سفارش شدهاند.
#زیست_عفیفانه_پیشران_تمدن_نوین_اسلامی
@efaf_amin
هدایت شده از عفاف گرایی
🔹عفافورزیِ مردان، راهکاری برای عفیف گشتنِ زنان (بررسی آیات)
بررسی در قرآن کریم حاکی از آن است که عفافورزی مردان نقش کلیدی در عفیفگشتنِ زنان دارد؛👆
به این معنا که مردان پیشگامان اجرای عفاف و خویشتنداری در محیط خانواده و اجتماع هستند و زنان، از ناحیه مردان در سایه حمایت عفافی قرار میگیرند. یعنی در درجه اول این مردان هستند که باید در محیط خانواده خویش با تأمین نیاز عاطفی همسرانشان بر عفت آنان بیافزایند و در محیط اجتماع نیز یوسفوار خویشتنداری ورزند و در مواجهه با زنان بدحجاب و بیحجاب، چهره درهم کشند و از آنان اعراض کنند و با مبارزه منفی، مانع از تشویق و ادامه راهشان شوند.
و اینهمه، نشان از نقش عفافگرایی مردان در افزایش عفافورزی زنان و سالمسازی خانواده و جامعه دارد و به همین جهت شایسته است برای نهادینه کردن فرهنگ عفاف در میان مردان، بیشتر سرمایهگذاری شود تا شاهد افزایش روزافزونِ عفیفگشتنِ زنان گردیم. و اگر چنین نشود دچار خطای راهبردی شدهایم و از همینرو در حل مسئله عفاف و حجاب موفق نخواهیم شد چنانکه تاکنون چندان موفق نبودهایم! زیرا به نسخه آفرینندهی جهان و انسان که بینهایت دانا و حکیم است درست عمل نکردهایم و لذا نتیجه نیز نخواهیم گرفت! الا اینکه خطای راهبردی را تغییر دهیم و بر عفافگرایی مردان متمرکز و برای آن برنامهریزی کنیم.
آری عفاف نه تنها اختصاص به بانوان ندارد بلکه حتی بخشی از بار مسئولیتِ عفیفگشتنِ زنان، بر دوش مردان نهاده شده و مردان برای عفیفگشتنِ خانوادهی خود و دیگران، موظّف به رعایت احکام مَحرم و نامحرم و دستورات عفاف و پاکدامنی میباشند.
@efaf_amin
🔹عفافورزیِ مردان، راهکاری برای عفیف گشتنِ زنان
بررسی در آیات و روایات حاکی از آن است که عفافورزی مردان نقش کلیدی در عفیفگشتنِ زنان دارد؛👆
به این معنا که مردان پیشگامان اجرای عفاف و خویشتنداری در محیط خانواده و اجتماع هستند و زنان، از ناحیه مردان در سایه حمایت عفافی قرار میگیرند. یعنی در درجه اول این مردان هستند که باید در محیط خانواده خویش با مهرورزی و تأمین نیاز عاطفی همسرانشان بر عفت آنان بیافزایند و در محیط اجتماع نیز یوسفوار خویشتنداری ورزند و در مواجهه با زنان بدحجاب و بیحجاب، چهره درهم کشند و از آنان اعراض کنند و با مبارزه منفی، مانع از تشویق و ادامه انحرافشان شوند.
و اینهمه، نشان از نقش عفافگرایی مردان در افزایش عفافورزی زنان و سالمسازی خانواده و جامعه دارد و به همین جهت شایسته است برای نهادینه کردن فرهنگ عفاف در میان مردان، بیشتر سرمایهگذاری کنیم تا شاهد افزایش روزافزونِ عفیفگشتنِ زنان گردیم. و اگر چنین نکنیم دچار خطای راهبردی شدهایم و از همینرو در حل مسئله عفاف و حجاب موفق نخواهیم شد چنانکه تاکنون چندان موفق نبودهایم! زیرا به نسخه آفریننده جهان و انسان که بینهایت دانا و حکیم است درست عمل نکردهایم و لذا نتیجه نخواهیم گرفت! الا اینکه خطای راهبردی را اصلاح و بر عفافگرایی مردان متمرکز شویم و برای آن برنامهریزی نماییم.
✍آری عفاف نه تنها اختصاص به بانوان ندارد بلکه حتی بخشی از بار مسئولیتِ عفیفگشتنِ زنان، بر دوش مردان نهاده شده و مردان برای عفیفگشتنِ خانواده خود و دیگران، موظّف به رعایت احکام مَحرم و نامحرم و دستورات عفاف و پاکدامنی میباشند.
@efaf_amin
هدایت شده از عفاف گرایی
بسم الله الغیور
قسمت(123) درسنامه عفاف، ص267
♦️ درس چهارم: عفت چشايي (عفت در خورد و خوراک)6
پ) پرهیز از پُرخوری
پُرخوري نیز همانند خوراکیهای تحریکزا، در افزايش ترشحات هورمونی مؤثر است و در نتيجه شهوت جنسي را تحريك ميكند. چنانکه امام صادق (ع) در حديثي به اين موضوع اشاره كرده و فرموده: «پرخوري، تحريك شهوت بهبار ميآورد».
بنابراین كسانيكه دغدغه عفافگرايي و پاكدامني دارند بايد تا جايي كه ممكن است از خوراكيهاي محرّك شهوت و پرخوري خودداري كنند؛ بهويژه آنانكه مجرّد و جوان هستند و از طريق مشروع نميتوانند نياز غريزه جنسي خود را برآورند.
دو نکته:
قرآن كريم در يك دستورالعمل عام و فراگير ميفرمايد:
(فَليَنظُرِ الانسانُ اِلي طَعامه)
انسان بايستي به طعام خويش بنگرد.
نگرش به طعام، معانی گسترده و عام ميتواند داشته باشد با مصادیق فراوان؛ که یک مصداقش بررسی در باره حلال و حرام بودن طعام است.
مصداق دیگر آن، بررسی در تحریکزا بودن یا نبودن طعام میباشد که اگر تحریکزا باشد برای مجردها آسیبزاست.
سومین مصداقش، نظارت به مقدار غذای مصرفی میباشد، تا به پُرخوری نیانجامد و تحریک شهوت بهبار نیاورد؛ بهویژه برای مجردها.
نکته ديگر اينكه پرخوري و مصرف خوراكيهاي محرك شهوت توسط مجردها، ميتواند يكي از مصاديق اسراف قلمداد شود كه در آيه شريفه (كُلُوا وَ اشرَبُوا وَ لاتُسرِفُوا) از آن نهي شده است. چه اينكه به فرموده اميرمؤمنان (ع) پُرخوري يكي از مصاديق اسراف است. «قِلَّةُ الْأكْلِ مِنْ العَفافِ وَ كَثْرَتُهُ مِنَ الاسْرافِ».
فایل p.d.f کتاب درسنامه عفاف در👇
@efaf_amin
هدایت شده از عفاف گرایی
بسم الله الغیور
قسمت(124) درسنامه عفاف، ص269
♦️ درس چهارم: عفت چشايي (عفت در خورد و خوراک)7
نكوهش پُرخوري در احاديث اسلامي
رعايت اعتدال در خوراك از ديدگاه عقل و شرع بسيار پسنديده است و بهعكس فرا رفتن از اندازه اعتدال بهشدّت مورد نكوهش قرار گرفته است. چنانكه رسولخدا (ص) در اين باره ميفرمايد:
«ما مَلَأَ آدَمِيٌ وِعاءً شَرّاً مِنْ بَطْنِهِ».
آدمي ظرفي را بدتر از شكم خود پر نكرده است.
اميرمؤمنان (ع) نیز در بیانات گوناگون از پرخوری مذمت فرموده است:
«نِعْمَ عَونُ الْمَعاصي الشِّبَعُ».
سيري و پرخوري، ياورِ خوبي براي ارتكاب گناهان است.
«اَمْقَتُ العِبادِ اِليَ الله سُبْحانَهُ مَنْ كانَ هِمَّتُهُ بَطْنَهُ وَ فَرْجَهُ».
مبغوضترين بندگان در نزد خداوند سبحان، كسي است كه همّتش شكم و شهوت جنسياش باشد.
«كَثْرَةُ الاكْلِ مِنَ الشَّرهِ وَ الشَّرَهُ شَرُّ العُيوُبِ».
پرخوري نشانه شكم پرستي است و شكم پرستي بدترين عيب ميباشد.
از همه شرمآورتر اينكه هر كسي كه همّ و غمّش خوردن باشد ارزشش بهاندازه «مايَخرُجُ مِنه» ميباشد! چنانكه در حديث آمده است:
«مَنْ كانَتْ هِمَّتُهُ مايَدْخُلُ بَطْنَهُ كانَتْ قيمَتُهُ ما يَخْرُجُ مِنْهُ».
هركس همّتش خوراكيهايي باشد كه وارد شكمش ميشود، قيمت و ارزش او بهاندازه همان چيزي استكه از او دفع ميگردد!
امام باقر نيز ميفرمايد:
«ما مِنْ شَيءٍ أبْغَضَ اِليَ الله مِنْ بَطْنٍ مَمْلُوءٍ».
در نزد خداوند چيزي مبغوضتر از معده پر نيست.
فایل p.d.f کتاب درسنامه عفاف در👇
@efaf_amin
هدایت شده از عفاف گرایی
بسم الله الغیور
قسمت(125) درسنامه عفاف، ص271
♦️ درس چهارم: عفت چشايي (عفت در خورد و خوراک)8
فايدههاي كمخوراكي
همان اندازه كه پرخوري زيانآور است و مورد نكوهش قرار گرفته، به همان اندازه كمخوري بسيار مفيد بوده و مورد ستايش واقع شده است. چنانكه اميرمؤمنان در بیانات گوناگون فرموده:
«قِلَّةُ الاَكْلِ مِنَ العَفَافِ».
كمخوري از عفاف و پرهيزگاري است.
«مَنْ قَلَّ طَعامُهُ قَلَّتْ آلامُهُ».
هركه خوراكش كم باشد دردهايش نيز كم است.
«نِعمَ العَونُ عَلی اَسرِ النَّفسِ وَ کَسرِ عادَتِها التَّجَوُّعُ».
کمخوری و گرسنگی چه خوب یاوری است برای مبارزه با نفس و در هم کوبیدن عادتهای غلط نفسانی.
افزون بر اين كم خوراكي و اندكي تحمل گرسنگي سبب «صفاي دل» ؛ «زلالي انديشه» ؛ «نور حكمت» ؛ «پيروزي بر نفس» ؛ و «چابكي بدن» نيز ميشود. و معرفتها و لذتهاي ويژهاي در پي ميآورد.
معرفتها و لذتهاي ويژه
هرگاه كه انسان بر نفسش چيره شود، از معرفتها و لذتهاي ويژهاي بهرهمند ميگردد. بر همین اساس، پرهيز از پرخوري و خود را اندکی گرسنه داشتن نيز معرفتها و لذتهاي روحي و معنوي وصف ناشدني در پي دارد كه تنها آنهايي كه وارد اين عرصه شدهاند و آن معرفتها را چشيدهاند از چگونگي آن آگاهند.
حضرت عيسي به يارانش فرمود:
«جُوعُوا لَعَّلَ قلوبَكُم تَري رَبَّكُمْ».
خود را به گرسنگي عادت دهيد، امید است دلهايتان، پروردگارتان را مشاهده كند.
فایل p.d.f کتاب درسنامه عفاف در👇
@efaf_amin
هدایت شده از عفاف گرایی
بسم الله الغیور
قسمت(126) درسنامه عفاف، ص 280
♦️ درس چهارم: عفت چشايي (عفت در خورد و خوراک)9
سيره و روش دوستان خدا، در بهرهوري از غذاها و نعمتهاي دنيا
سبک زندگي دوستان خدا و پيشوايان دين بهگونهاي بوده كه نه تنها از پرخوري پرهيز ميكردند بلكه از خوردن غذاها و نوشيدنيهاي لذيذ و غيرضروري نيز خودداري مينمودند.
بهعنوان نمونه، روزي براي اميرمؤمنان (ع) فالودهاي ناب و خوشمزه آوردند، حضرت نگاهي به آن نمودند و با انگشت مزّه آنرا چشيدند. سپس فرمودند:
اين، حلال و پاكيزه است و حرام نميباشد، ليكن نميپسندم نفسم را به چيزي عادت بدهم كه به آن عادت نكرده، سپس دستور دادند آنرا برگردانند!
در حديثي ديگر آمده كه يكبار براي رسول خدا (ص) حلواي مخصوصي آوردند ولي حضرت از خوردن آن امتناع ورزيدند! از ايشان پرسيدند: آيا خوردن اين را تحريم ميكنيد؟! پاسخ دادند:
خير، ليكن نميپسندم نفسم به آن اشتياق ورزد و هوس نمايد؛ سپس اين آيه شريفه را تلاوت فرمودند: (أذْهَبْتُم طَيِّبَاتِكُمْ فِي حَيَاتِكُمُ الدُّنيا وَ اسْتَمْتَعْتُمْ بِها) [روز قيامت به گروهي گفته ميشود:] شما از لذتهاي دنيا بهاندازه كافي بهره برديد و چيزي براي آخرت ذخيره نكرديد.
پس بر اين اساس، هر اندازه آدمي بيش از نياز، از لذتهاي دنيا بهره ببرد به همان ميزان از موهبتهاي معنوي، روحي و اُخروي محروم ميگردد!
فایل p.d.f کتاب درسنامه عفاف در👇
@efaf_amin