3️⃣سومین اعجاز علمی
❇️زوجيت در گياهان❇️
وَهُوَ الَّذِي مَدَّ الأَرْضَ وَجَعَلَ فِيهَا رَوَاسِيَ وَأَنْهَارًا وَمِن كُلِّ الثَّمَرَاتِ جَعَلَ فِيهَا زَوْجَيْنِ اثْنَيْنِ يُغْشِي اللَّيْلَ النَّهَارَ إِنَّ فِي ذَلِكَ لَآيَاتٍ لِّقَوْمٍ يَتَفَكَّرُونَ (رعد/ 3)؛ «و او كسى است كه زمين را گسترانيد؛ و در آن [كوه هاى] استوار و نهرها قرار داد؛ و از همه محصولات، در آن، يك جفت دوتايى قرار داد؛ روز را به شب مى پوشاند؛ قطعاً در آن [ها] نشانه هايى است براى گروهى كه تفكّر مى كنند».
نکته علمی
🔰عبارت وَمِن كُلِّ الثَّمَرَاتِ جَعَلَ فِيهَا زَوْجَيْنِ اثْنَيْنِ اشاره دارد به اينكه ميوه ها موجودات زنده اي هستند كه داراي نطفه هاي نر و ماده مي باشند كه از طريق تلقيح، بارور مي شوند.
🔸اگر لينه، دانشمند و گياه شناس معروف سوئدي، در اواسط قرن 18 م. موفق به كشف اين مسأله شد كه زوجيت در جهان گياهان تقريباً يك قانون عمومي و همگاني است و گياهان نيز همچون حيوانات از طريق آميزش نطفه نر و ماده، بارور مي شوند و ميوه مي دهند، قرآن مجيد در يكهزار و صد سال قبل از آن، اين حقيقت را فاش ساخته است. اين خود يكي از معجزات علمي قرآن مجيد است كه بيانگر عظمت اين كتاب بزرگ آسماني مي باشد.
شكي نيست كه قبل از لينه بسياري از دانشمندان اجمالاً به نر و ماده بودن بعضي از گياهان پي برده بودند، حتي مردم عادي ميدانستند كه مثلاً اگر نخل را بر ندهند يعني از نطفه نر روي قسمتهاي ماده گياه نپاشند، ثمر نخواهد داد، اما هيچ كس به درستي نميدانست كه اين يك قانون تقريبا همگاني است تا اينكه لينه موفق به كشف آن شد، ولي همان گونه كه گفتيم، قرآن قرنها قبل از وي، از آن پرده برداشته بود.
در قرآن مجيد آيات فراواني است كه پرده از روي يك سلسله اسرار علمي كه در آن زمان از چشم دانشمندان پنهان بوده، برداشته است كه اين خود نشانه اي از اعجاز و عظمت قرآن است و محققاني كه در باره اعجاز قرآن بحث كرده اند، غالباً به قسمتي از اين آيات اشاره نموده اند.
ادامه دارد....
📮┏━━⊰✾✿✾⊱━━━─━━━━┓
https://eitaa.com/Faanoos14
┗━━━─━━━⊰✾✿✾⊱━━━┛
4️⃣ چهارمین إعجاز علمی قرآن
❇️بريدگي ميان رشته كوهها❇️
وَأَلْقى فِي الْأَرْضِ رَواسِيَ أَنْ تَمِيدَ بِكُمْ وَأَنْهاراً وَسُبُلاً لَعَلَّكُمْ تَهْتَدُونَ (نحل/ 15)؛ «و در زمين كوههاى ثابت و محكمى افكند تا لرزش آن را نسبت به شما بگيرد و نهرها ايجاد كرد و راههايى تا هدايت شويد»
🔰نکته علمي
از نظر علمي ثابت شده است كه كوهها از ريشه به هم پيوسته اند و همچون زره اى كره زمين را در بر گرفته اند و اين سبب مى شود كه از لرزشهاى شديد زمين كه بر اثر فشار گازهاى درونى هر لحظه ممكن است رخ دهد تا حد زيادى جلوگيرى شود.
از اين گذشته وضع خاص كوهها مقاومت پوسته زمين را در مقابل جاذبه ماه (جزر و مد) زياد مى كند و اثر آن را به حداقل مى رساند.
از سوى سوم از قدرت طوفانهاى شديد و حركت دایمى بادها بر پوسته زمين مى كاهد؛ چرا كه اگر كوهها نبودند، سطح هموار زمين دایماً در معرض تندبادها قرار داشت و آرامشى متصور نبود و از آنجا كه كوهها يكى از مخازن اصلى آبها (چه به صورت برف و يخ و چه به صورت آبهاى درونى) مى باشند بلافاصله بعد از آن، نعمت وجود نهرها را بيان كرده، مى گويد: «و براى شما نهرهايى قرار داديم» وَأَنْهاراً و از آنجا كه وجود كوهها ممكن است اين توهم را به وجود آورد كه بخشهاى زمين را از يكديگر جدا مىكند و راهها را مىبندد، چنين اضافه مىكند: «و براى شما راهها قرار داد تا هدايت شويد» وَسُبُلًا لَعَلَّكُمْ تَهْتَدُونَ.
صاحب تفسير نمونه پس از بيان مطالب فوق ذیل ایه شریفه در پاورقي چنين ميافزاید: «به هر حال آيه فوق يكى از معجزات علمى قرآن مجيد است كه حداقل در آن روز براى انسانها كشف نشده بود»
ادامه دارد....
📮┏━━⊰✾✿✾⊱━━━─━━━━┓
https://eitaa.com/Faanoos14
┗━━━─━━━⊰✾✿✾⊱━━━┛
❇️پرسش و پاسخ❇️
⁉️چرا بت پرستان براى ارباب انواع و خدايانى ديگر مجسّمه ساختند ولى براى خداى تعالى مجسّمه نساختند؟
__________________________
🖊گويا، مجسّمه سازى براى رجال بزرگ، بشر را منتقل كرد به اينكه براى معبودهاى خيالى خود نيز مجسّمه بسازند ولى سابقه ندارد كه براى خداى سبحان مجسّمه اى ساخته باشند، خدايى كه متعال و بلند مرتبه از آن است كه دست اوهام بشر به ساحتش احاطه يابد و گويا همين متعالى بودن خداى تعالى مشركين را از مجسّمه سازى براى او منصرف كرده و به ساختن مجسّمه براى غير او واداشته است.
پس هرفرد و قومى به آنچه كه از جهات تدبير محسوس در عالم اهميّت مى داده براى خداى آن ناحيه مجسّمه مى ساخته و با عبادت آن خدا كه به نظر او اللّه تعالى تدبير آن ناحيه را به او واگذار نموده است خدا را عبادت مى كرده.
🔸و منطق مشركين در ساختن صنم براى معبودهاى خود اين است كه مى گويند خدا، متعال و منزّه از داشتن صورتى محسوس است و مانند ارباب انواع و ساير الهه اى مادّى نيست تا به شكل و قيافه اى درآيد و يا اينكه هميشه در حالت ظهور نيستند مثلا فلان ستاره كه معبود ما است هميشه پيدا نيست تا عبادات خود را رو به روى آن انجام دهيم بلكه همواره در حال طلوع و غروب است و دستيابى و توجه به آن مشكل است، پس لازم است صنمى درست شود كه اوّلا حاكى از صفات و خصوصيات آن اله باشد و ثانيا هميشه در دسترس باشد تا هروقت انسان بخواهد عبادتى كند رو به سوى آن كند. (با علامه در المیزان از منظر پرسش و پاسخ، ج 1، ص330)
📮┏━━⊰✾✿✾⊱━━━─━━━━┓
https://eitaa.com/Faanoos14
┗━━━─━━━⊰✾✿✾⊱━━━┛
🖊دین پژوهی و رشته های آن (1)
🗞فلسفه اسلامی
🔰کتاب «کلام جدید»؛ عبدالحسین خسروپناه، ص3-4
#دین_پژوهی #فلسفه_اسلامی #کلام_جدید #فانوس
📮┏━━⊰✾✿✾⊱━━━─━━━━┓
https://eitaa.com/Faanoos14
┗━━━─━━━⊰✾✿✾⊱━━━┛
🖊دین پژوهی و رشته های آن (2)
🗞فلسفه دین
🔰کتاب «کلام جدید»؛ عبدالحسین خسروپناه، ص4
#دین_پژوهی #فلسفه_دین #کلام_جدید #فانوس
📮┏━━⊰✾✿✾⊱━━━─━━━━┓
https://eitaa.com/Faanoos14
┗━━━─━━━⊰✾✿✾⊱━━━┛
🔰اشاعره و ضرورت امامت
🖊برهان «ماوردی»
ـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
ماوردى (متوفى 458) در الاحكام السلطانيه، براى اثبات ضرورت امامت، استدلالی را ذکر كرده است. وى ابتدا اصل ضرورت امامت را با يك قياس استثنايى، ثابت مىكند و سپس با تتمّهاى، شرعى بودن آن را نتيجه مىگيرد.
🔸صورت برهان وى، چنين است: اگر امامت واجب نبود، صحابه در سقيفه بر سر تعيين شخص امام، نزاع نمىكردند؛ لكن نزاع كردهاند، پس اصل امامت، واجب بوده است.
بدون ترديد، نزاع صحابه در سقيفه، يك نزاع صغروى و متعلق به مصداق بوده است؛ يعنى نزاع، اين بوده است كه چه كسى امام و جانشين پيامبر صلّى اللّه عليه و آله و سلّم باشد؟ و پر واضح است كه تا «اصل ضرورت امامت»، مسلم گرفته نشود يا اثبات نگردد، نوبت به اين نمىرسد كه چه كسى خليفه و امام باشد. پس اگر امامت، از اساس، واجب نبود يا وجوب آن، اختلافى بود، ديگر جايى براى نزاع اصحاب در اين كه امام و خليفه، چه كسى باشد، باقى نمىماند؛ در حالى كه هيچ كس به آنها نگفت كه امامت، اصلا واجب نيست؛ نه در قريش و نه در غير آن.
◀️پس، از اين كه اصحاب بر سر تعيين فردى به عنوان امام، اختلاف كردهاند و انصار مىگفتند: از ما اميرى و از شما اميرى و أبو بكر و يارانش نيز با استناد به قول پيامبر صلّى اللّه عليه و آله و سلّم مىگفتند: امامت، از آن قريش است، معلوم مىشود كه در اصل ضرورت و وجوب امامت، با هم اختلافى نداشتند. پس امامت، واجب است.
➖سپس مىافزايد: حال كه معلوم شد امامت، واجب است، بايد توجه داشت كه وجوب آن، شرعى است، نه عقلى؛ زيرا با عقل، نمىشود وجوب، حرمت، حليت يا اباحۀ اشيا را فهميد. [ماوردى، الاحكام السلطانية، ج 1، ص 19 و ج 2، ص 5 (با تصرف). ]
اين كه با عقل، نمىتوان به وجوب، حرمت و... دست يافت، مبتنى بر انكار ملازمه ميان احكام عقلى و احكام شرعى است؛ در حالى كه مخالفان اشاعره، ملازمۀ مذكور را قبول دارند. [امامت پژوهی، ص134]
#اشاعره #امامت #ماوردی #فانوس
📮┏━━⊰✾✿✾⊱━━━─━━━━┓
https://eitaa.com/Faanoos14
🖊دین پژوهی و رشته های آن (3)
🗞کلام اسلامی
🔰کتاب «کلام جدید»؛ عبدالحسین خسروپناه، ص4
#دین_پژوهی #کلام_اسلامی #کلام_جدید #فانوس
📮┏━━⊰✾✿✾⊱━━━─━━━━┓
https://eitaa.com/Faanoos14
┗━━━─━━━⊰✾✿✾⊱━━━┛
🖊دین پژوهی و رشته های آن (4)
🗞دین پژوهی تطبیقی
🔰کتاب «کلام جدید»؛ عبدالحسین خسروپناه، ص5
#دین_پژوهی #دین_پژوهی_تطبیقی #کلام_جدید #فانوس
📮┏━━⊰✾✿✾⊱━━━─━━━━┓
https://eitaa.com/Faanoos14
┗━━━─━━━⊰✾✿✾⊱━━━┛
🖊دین پژوهی و رشته های آن (5)
🗞مردم شناسی دین
🔰کتاب «کلام جدید»؛ عبدالحسین خسروپناه، ص5
#دین_پژوهی #مردم_شناسی_دین #کلام_جدید #فانوس
📮┏━━⊰✾✿✾⊱━━━─━━━━┓
https://eitaa.com/Faanoos14
┗━━━─━━━⊰✾✿✾⊱━━━┛
🔰معرفی قبایل
❇️«قریش»
🖊قسمت اول
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
قریش یکی از مشهورترین و مهم ترین قبایل عرب در حجاز بود.
🔸بیشتر نسب شناسان عقیده دارند که قریش لقب نضر بن کنانه، جد دوازدهم پیامبر اکرم (ص) بوده است؛ از این رو هر طایفه ای که نسبش به «نضر بن کنانه» برسد، «قریشی» خوانده می شود و از قبیله قریش به شمار می آید.
🔹برخی دیگر از دانشمندان نسب شناس، قریش را لقب فهر بن مالک، جد دهم پیامبر اکرم دانسته اند و نسل او را قریشی به شمار می آوردند.
🔶مسعودی، مورخ مشهور اسلامی، طایفه های قبیله ی بزرگ قریش مقارن ظهور اسلام را 25 طایفه به شرح زیر دانسته است:
1- بنی هاشم 2- بنی مطلب 3- بنی حارث 4- بنی امیه 5- بنی نوفل 6- بنی حارث بن فهر 7- بنی اسد 8- بنی عبدالدار 9- بنی زهره 10- بنی تیم بن مره 11- بنی مخزوم 12- بنی یقظه 13- بنی مره 14- بنی عدی بن کعب 15- بنی سهم 16- بنی جمح 17- بنی مالک 18- بنی معیط 19- بنی نزار 20- بنی سامه 21- بنی ادرم 22- بنی محارب 23- بنی حارث بن عبدالله 24- بنی خزیمه 25- بنی بنانه
🔷از طوایف 25 گانه قریش، برخی در سرزمین بطحاء (مناطق هموار مکه) ساکن بودند که به «قریش بطاح یا قریش بطحاء» شهرت داشتند، و طایفه هایی نیز در کوه ها و بیرون شهر مکه ساکن بودند که به «قریش ظواهر» مشهور بودند.
📚منبع: دانشنامه رشد
#معرفی_قبایل #قریش #نضر_بن_کنانه #بطحاء #بنی_اسد #بنی_هاشم #بنی_امیة #فانوس
📮┏━━⊰✾✿✾⊱━━━─━━━━┓
https://eitaa.com/Faanoos14
┗━━━─━━━⊰✾✿✾⊱━━━┛
فانوس | پژوهشهای کلامی
🔰معرفی قبایل ❇️«قریش» 🖊قسمت اول ـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
🔰معرفی قبایل
❇️«قریش»
🖊قسمت دوم
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
🔸قریش از دیگر قبایل عرب متمدن تر و به اداره حکومت و جامعه آشناتر بودند. آنان مردمی تجارت پیشه بودند که به کشورهای یمن، سوریه و ایران سفر می کردند و بازارهای معروفی همچون بازار عکاظ و بازار ذی المجاز داشتند.
آنان در هر سال دو سفر تجاری تابستانی و زمستانی به مناطق دیگر جهان داشتند که در قرآن کریم نیز درباره اش سخن به میان آمده است.
🔷قریشیان به سرپرستی امور کعبه و مؤسسات آن توجه فراوانی داشتند و اقتصاد و سیاست آنان بر اساس مناصب مربوط به کعبه استوار بود. هر یک از موسسات وابسته به کعبه را یکی از بزرگان طوایف قریش عهده دار بود و غالبا مناصب کعبه در دست ده طایفه مهم قریش بود.
این ده طایفه عبارت بودند از: بنی هاشم، بنی عبدالدار، بنی اسد، بنی مخزوم، بنی سهم، بنی تیم، بنی عدی بنی نوفل و بنی جمح.
🕋مناصب کعبه که قریش عهده دار آن بود عبارت بود از: منصب «سقایت» (آبرسانی به زائران کعبه)، منصب «رفادت» (مهمانداری و پذیرائی زائران کعبه)، منصب «حجابت» (کلیدداری و دربانی)، منصب «قضاوت»، منصب «قیادت» (سرداری و سرپرستی کاروان های بازرگانی و جنگی)، منصب «عمارت» (نگهبانی و مراقبت از مسجدالحرام)، منصب جمع آوری و نگهداری اموال کعبه، منصب پرداخت دیه و غرامت و...
🔅قریش جنگ های زیادی با قبایل دیگر داشت که مشهورترین آن ایام فجار و «یوم الغنب» بود. خداوند از میان قریش، پیامبر خاتم، حضرت محمد (ص)، را به نبوت بر انگیخت، ولی آنان نه تنها به او ایمان نیاوردند، بلکه در شمار سرسخت ترین دشمنانش در آمدند و افزون بر آزار و اهانت های سیزده ساله به او در مکه، جنگ های زیادی همچون جنگ بدر، احد و خندق را پس از هجرت پیامبر به مدینه، علیه او به راه انداختند. ولی سرانجام در سال هشتم هجرت با فتح مکه، همه قریشیان تسلیم شدند و اسلام آوردند.
📚منبع: دانشنامه رشد
#معرفی_قبایل #قریش #مناصب_کعبه #ایام_فجار #یوم_الغنب #بازار_عکاظ #بازار_ذی_المجاز #فانوس
📮┏━━⊰✾✿✾⊱━━━─━━━━┓
https://eitaa.com/Faanoos14
┗━━━─━━━⊰✾✿✾⊱━━━┛
فانوس | پژوهشهای کلامی
🌟سِفر پیدایش؛ باب 8🌟 1️⃣اما خدا، نوح و حیوانات درون کشتی را فراموش نکرده بود. او بادی بر سطح آبها وز
🌟سِفر پیدایش؛ باب9🌟
🔰پیمان خداوند با نوح
1 خدا نوح و پسرانش را برکت داد و فرمود: «بارور و کثیر شوید و دوباره همه جای زمین را پُر کنید.
2 همة حیوانات زمین و پرندگان آسمان و خزندگان و ماهیان از شما خواهند ترسید. همة آنها در اختیار شماست.
3 شما میتوانید آنها را مثل علف سبز بخورید.
4 امّا گوشت را با جان یعنی با خون آن نخورید.
5 اگر کسی جان انسانی را بگیرد، مجازات خواهد شد و هر حیوانی که جان انسانی را بگیرد، او را به مرگ محکوم خواهم کرد.
6 انسان به صورت خدا آفریده شد. پس هرکه انسانی را بکشد به دست انسان کشته خواهد شد.
7 «شما بارور و کثیر شوید و در روی زمین زیاد شوید.»
8 خدا به نوح و پسرانش فرمود:
9 «من با شما و بعد از شما با فرزندان شما پیمان میبندم.
10 همچنین پیمان خود را با همة جانورانی که با تو هستند، یعنی پرندگان، چارپایان و هر حیوان وحشی و هرچه با شما از کشتی بیرون آمدند و همچنین تمام جانداران روی زمین حفظ خواهم کرد.
11 من با شما پیمان میبندم که دیگر همة جانداران با هم از توفان هلاک نخواهند شد و بعد از این، دیگر توفانی که زمین را خراب کند نخواهد بود.
12 نشانة پیمانی که نسل بعد از نسل با شما و همة جانورانی که با شما باشند میبندم این است:
13 رنگین کمان را تا به ابد در ابرها قرار میدهم تا نشانة آن پیمانی باشد که بین من و جهان بسته شده است.
14 هر وقت ابر را بالای زمین پهن میکنم و رنگین کمان ظاهر میشود،
15 پیمان خود را که بین من و شما و تمامی جانوران میباشد به یاد خواهم آورد تا توفان دیگر همة جانداران را با هم هلاک نکند.
16 رنگین کمان در ابر خواهد بود و من آن را خواهم دید و آن پیمانی را که بین من و همة جانداران روی زمین بسته شده، به یاد میآورم.»
17 خدا به نوح فرمود: «این نشان آن پیمانی است که با همة جانداران زمین بستهام.»
🔰نوح و پسرانش
18 سام و حام و یافث پسران نوح بودند که از کشتی بیرون آمدند. حام پدر کنعانیان است.
19 ایشان سه پسر نوح بودند که تمام ملل جهان از آنها به وجود آمدن.
20 نوح مشغول زراعت شد و اولین کسی بود که باغ انگور درست کرد.
21 او از شراب آن نوشید و مست شد. درحالی که مست بود در چادر خود لخت شد.
22 در این موقع، حام دید که پدرش برهنه است. او رفت و دو برادر دیگر خود را که بیرون بودند، خبر کرد.
23 سام و یافث ردایی را بر دوشهای خود انداختند و عقب عقب رفته پدر خود را با آن پوشاندند. صورت آنها به طرف دیگر بود و بدن برهنة پدر خود را ندیدند.
24 وقتی نوح به هوش آمد، فهمید که پسر کوچکش چه کرده است.
25 پس گفت:«کنعان ملعون باد.او همیشه بندة برادران خود باشد.»
26 همچنین گفت: «خداوندِ سام، متبارک باد و کنعان بندة او باشد.
27 خدا یافث را فراوانی دهدو همیشه در چادرهای سام حضور داشته باشد و کنعان بندة او باشد.»
28 نوح بعد از توفان سیصد و پنجاه سال زندگی کرد
29 و در سن نهصد و پنجاه سالگی وفات یافت.
📌کتابمقدّس، ترجمۀ مژده
#️⃣ #کتاب_مقدس #عهد_عتیق #تورات #پیدایش #انبیاء #فانوس
📮┏━━⊰✾✿✾⊱━━━─━━━━┓
https://eitaa.com/Faanoos14
┗━━━─━━━⊰✾✿✾⊱━━━┛
فانوس | پژوهشهای کلامی
🖊دین پژوهی و رشته های آن (5) 🗞مردم شناسی دین 🔰کتاب «کلام جدید»؛ عبدالحسین خسروپناه، ص5 #دین_پژوهی #
🖊دین پژوهی و رشته های آن (6)
🗞روانشناسی دین
🔰کتاب «کلام جدید»؛ عبدالحسین خسروپناه، ص6
#دین_پژوهی #روانشناسی_دین #کلام_جدید #فانوس
📮┏━━⊰✾✿✾⊱━━━─━━━━┓
https://eitaa.com/Faanoos14
┗━━━─━━━⊰✾✿✾⊱━━━┛
🔰اصطلاح شناسی
📌"أنصار"
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
انصار جمع ناصر، از ریشه «نصر» و به معنای یاوران است.
🖊در صدر اسلام به ساکنان مسلمان مدینه و اطراف آن، بخصوص افراد دو قبیله اوس و خزرج، انصار گفته می شد؛ چرا که آنان به یاری پیامبر اکرم (ص) و مسلمانان مهاجر مکه و نقاط دیگر پرداخته بودند و در نشر اسلام تاثیر زیادی داشتند.
🖊پیامبر با ورود به مدینه میان انصار و مهاجر پیمان برادری برقرار ساخت. اولین گروه انصار که در بیرون مکه (در عقبه منی) با پیامبر بیعت کردند شش یا هفت تن و از قبیله خزرج بودند.
➕قرآن کریم انصار را ستوده و پیامبر و ائمه معصومین (ع) نیز از آنان تمجید نموده اند. پیامبر اکرم (ص) به انصار فرموده بود: «شما پس از من مورد بی مهری قرار خواهید گرفت.» و همین اتفاق افتاد، چرا که وقتی معاویه به حکومت رسید، سهم انصار را از بیت المال قطع کرد.
➖پس از رحلت پیامبر (ص)، برخی از انصار می گفتند جانشین پیامبر باید از میان آنان برگزیده شود؛ اما رقابت میان رؤسای دو قبیله اوس و خزرج و طرفداری کم تأثیر بعضی از انصار از حق خلافت امام علی (ع) و عوامل دیگر سبب گردید که انصار رفته رفته عقب نشینی کنند و عاقبت تسلیم نظر شورای سقیفه بنی ساعده شوند.
🔸با قدرت یافتن اشراف قریش در زمان خلافت عثمان، نارضایتی انصار از مهاجرین بالا گرفت و در نتیجه، آنان رفته رفته مدینه را به قصد پیوستن به رزمندگان و مرزبانان اسلامی ترک کردند. برخی از انصار نیز به وضع موجود تن دادند و در دستگاه خلافت بنی امیه به گرفتن مشاغل درجه دوم راضی شدند. البته در میان انصار همواره جمعی از دوستداران اهل بیت (ع) نیز وجود داشت.
📓دانشنامه رشد
#اصطلاح_شناسی #انصار #قریش #اوس #خزرج #سقیفه #فانوس
📮┏━━⊰✾✿✾⊱━━━─━━━━┓
https://eitaa.com/Faanoos14
┗━━━─━━━⊰✾✿✾⊱━━━┛
فانوس | پژوهشهای کلامی
🌟سِفر پیدایش؛ باب9🌟 🔰پیمان خداوند با نوح 1 خدا نوح و پسرانش را برکت داد و فرمود: «بارور و کثیر ش
🌟تورات؛ سِفر پیدایش، باب 10🌟
🔰انشعاب ملل جهان
1 اینها هستند نسل سام و حام و یافث، پسران نوح، که بعد از طوفان متولد شدند:
🔰نسل یافث
2 پسران یافث عبارت بودند از: جومر، ماجوج، مادای، یاوان، توبال، ماشَک و تیراس.
3 پسران جومر: اَشکناز، ریفات و توجَرمِه.
4 پسران یاوان: الیشه، ترشیش، کتیم و رودانیم.
5 فرزندان این افراد بتدریج در سواحل و جزایردنیاپخش شدند و اقوامی را با زبانهای گوناگون به وجود آوردند.
🔰نسل حام
6 پسران حام عبارت بودند از: کوش، مصرایم، فوط و کنعان.
7 پسران کوش: سبا، حویله، سبته، رعمه و سبتکا. پسران رعمه: شبا و ددان.
8 یکی از فرزندان کوش، شخصی بود به نام نمروُد که در دنیا، دلاوری بزرگ و معروف گشت.
9 او با قدرتی که خداوند به وی داده بود، تیرانداز ماهری شد؛ از این جهت، وقتی میخواهند از مهارتِ تیراندازی کسی تعریف کنند، میگویند: «خداوند تو را در تیراندازی مانند نمرود گرداند.»
10 قلمرو فرمانروایی او ابتدا شامل بابل، ارک، اکدوکلنه در سرزمین شنعار بود.
11 ولی بعد کشور آشور را نیز به قلمرو خود در آورد
12 و نینوا، رحوبوت عیر، کالح و ریسن را (واقع در بین نینوا و کالح) که با هم شهر بزرگی را تشکیل میدادند، در آن کشور بنا کرد.
13 مصرایم، جد اقوام زیر بود:
14 لودیها، عنامیها، لهابیها، نفتوحیها، فتروسیها، کسلوحیها (که فلسطینیها از این قوم به وجود آمدند) و کفتوریها.
15 صیدون پسر ارشد کنعان بود و از کنعان اقوام زیر به وجود آمدند:
16 حیتّیها، یبوسیها، اموریها، جرجاشیها، حوّیها، عرقیها، سینیها، اروادیها، صماریها و حماتیها.
17 فرزندان کنعان از سرزمین صیدون
18 بسمت جرار تا غزه و بطرف سدوم و عموره
19 و ادمه و صبوئیم تا به لاشع پراکنده شدند.
20 اینها نسل حام بودند که در قبایل و سرزمینهای خود زندگی میکردند و هر یک زبان خاص خود را داشتند.
🔰نسل سام
21 از نسل سام، که برادر بزرگ یافث بود، عابر به وجودآمد (عابر جد عبرانیان است).
22 این است اسامی پسران سام: عیلام، آشور، ارفکشاد، لود و ارام.
23 اینانند پسران ارام: عوص، حول، جاتر و ماشک.
24 ارفکشاد پدر شالح، و شالح پدر عابر بود.
25 عابر صاحب دو پسر شد به نامهای: فالح (یعنی «تفرقه» زیرا در زمان او بود که مردم دنیا متفرق شدند) و یقطان.
26 الموداد، شالف، حضرموت، یارح، هدورام،
27 اوزال، دقله، عوبال، ابیمائیل، شبا،
28 اوفیر، حویله و یوباب پسران یقطان بودند.
29 ایشان از نواحی میشا تا کوهستانهای شرقی سفاره پراکنده بودند
30 و در آنجا زندگی میکردند.
31 اینها بودند فرزندان سام که در قبایل و سرزمینهای خود زندگی میکردند و هر یک زبان خاص خود را داشتند.
32 همه افرادی که در بالا نام برده شدند، از نسل نوح بودند که بعد از طوفان، در دنیا پخش شدند و ملل گوناگون را به وجود آوردند.
📌کتاب مقدس، ترجمه تفسیری
#️⃣ #کتاب_مقدس #عهد_عتیق #تورات #پیدایش #انبیاء #فانوس
📮┏━━⊰✾✿✾⊱━━━─━━━━┓
https://eitaa.com/Faanoos14
┗━━━─━━━⊰✾✿✾⊱━━━┛
فانوس | پژوهشهای کلامی
🖊دین پژوهی و رشته های آن (6) 🗞روانشناسی دین 🔰کتاب «کلام جدید»؛ عبدالحسین خسروپناه، ص6 #دین_پژوهی #ر
🖊دین پژوهی و رشته های آن (7)
🗞جامعه شناسی دین
🔰کتاب «کلام جدید»؛ عبدالحسین خسروپناه، ص6
#دین_پژوهی #روانشناسی_دین #کلام_جدید #فانوس
📮┏━━⊰✾✿✾⊱━━━─━━━━┓
https://eitaa.com/Faanoos14
┗━━━─━━━⊰✾✿✾⊱━━━┛
فانوس | پژوهشهای کلامی
🔰اصطلاح شناسی 📌"أنصار" ـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
🔰اصطلاح شناسی
📌بنی قریظة
ـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
➕بنی قریظه نام یکی از قبیله های یهود مدینه بود. نام یکی از غزوات پیغمبر اسلام هم بود که به نام این قبیله خوانده شد.
➖پیغمبر اسلام موقعی که به مدینه وارد شدند با این قبیله پیمان دوستی بستند، اما با حمله احزاب به مدینه در سال پنجم هجری قمری، کعب بن اسد که پیشوای این قبیله بود، تحث تأثیر یکی از بزرگان قبیله "بنی نضیر" (که بعد از اینکه قومش تبعید به شام شدند و خودش به مکه رهسپار شده بود) پیمان خود را با حضرت محمد و مسلمانان شکست و به قریش و هم پیمانان آنها پیوست.
➕پیغمبر (ص)، سعدبن عباده رئیس قبیله خزرج را به همراه دو نفر دیگر نزد قبیله بنی قریظه فرستاد تا در این مورد به تحقیق و صحت بپردازند. سعد با کعب بن اسد، صحبت کرد. بعد از اینکه قبایل عرب از محاصره مدینه دست کشیدند، پیغمبر به مسلمانان خبر داد که برای جنگ با قبیله "بنی قریظه" آماده شوند و آنوقت پرچم خود را به دست علی بن ابیطالب (ع) داد و او را با گروهی فرستاد.
➖محاصره قبیله بنی قریظه بین 25 تا 30 روز طول کشید اما سرانجام آن یهودیان ابوالعباس را پیش پیغمبر فرستادند و درخواست صلح کردند. ابوالعباس هم ضمن گفتگو به آنان فهمانده بود که حکم پیامبر بر کشتن است.
➕یهودیان پیشنهاد دادند که به آنها اجازه داده شود که اموال خود را بگذارند و به شام بروند. اما پیامبر فرمودند که باید تسلیم شوند. بالاخره یهودیان بنی قریظه بعد از اینکه محاصره شدند، تسلیم شدند و قرار شد یکنفر از قبیله اوس که از قبیله انصار بود، حکم شود، لذا سعدبن معاذ، رئیس قبیله (اوس) قبول کرد که حکمیت کند، او هم حکم کرد که مردان بنی قریظه باید کشته شوند، اموال آنها باید میان مسلمانان تقسیم شود و زنان و کودکانشان هم اسیر شوند. آنگاه این حکم به اجرا در آمد.
➖البته این حکم که کیفری سخت و شدید بود، در همان قرارداد و پیمان اول که پیامبر با این قبیله بسته بودند، امضا شده بود و جزو اساس نامه پیمان که به طور مکتوب بین پیغمبر با این قبیله یهود بسته شده بود، بود، به این شکل که: «هرگاه یهودیان از این معاهده سرپیچی کنند، بر رسول خداست که آنان را به قتل برساند، فرزندان و زنانشان را اسیر کند و اموالشان را مصادره نماید».
📓رفیع الدین اسحاق بن محمد همدانی- سیرت رسول الله- ج2 صفحه 749
📓حامد منتظری مقدم- بررسی تاریخی صلح های پیامبر
#اصطلاح_شناسی #بنی_قریظة #احزاب #خندق #یهود #اوس #خزرج #فانوس
📮┏━━⊰✾✿✾⊱━━━─━━━━┓
https://eitaa.com/Faanoos14
┗━━━─━━━⊰✾✿✾⊱━━━┛
فانوس | پژوهشهای کلامی
🌟تورات؛ سِفر پیدایش، باب 10🌟 🔰انشعاب ملل جهان 1 اینها هستند نسل سام و حام و یافث، پسران نوح
🌟تورات؛ سِفر پیدایش، باب 11🌟
🔰برج بابل
1 در آن روزگار همه مردم جهان به یک زبان سخن میگفتند.
2 جمعیت دنیا رفتهرفته زیاد میشد و مردم بطرف شرق کوچ میکردند. آنها سرانجام به دشتی وسیع و پهناور در بابل رسیدند و در آنجا سکنی گزیدند.
3 مردمی که در آنجا میزیستند با هم مشورت کرده، گفتند: «بیایید شهری بزرگ بنا کنیم و برجی بلند در آن بسازیم که سرش به آسمان برسد تا نامی برای خود پیدا کنیم.
4 بنای این شهر و برج مانع پراکندگی ما خواهد شد.» برای بنای شهر و برج آن خشتهای پخته تهیه نمودند. از این خشتها بجای سنگ و از قیر بجای گچ استفاده کردند.
5 اما هنگامی که خداوند به شهر و برجی که در حال بنا شدن بود نظر انداخت، گفت: «زبان همه مردم یکیاست و متحد شده، این کار را شروع کردهاند.
6 اگر اکنون از کار آنها جلوگیری نکنیم، در آینده هر کاری بخواهند انجام خواهند داد.
7 پس زبان آنها را تغییر خواهیم داد تا سخن یکدیگر را نفهمند.»
8 این اختلافِ زبان موجب شد که آنها از بنای شهر دست بردارند؛ و به این ترتیب خداوند ایشان را روی زمین پراکنده ساخت.
9 از این سبب آنجا را بابل (یعنی «اختلاف») نامیدند، چون در آنجا بود که خداوند در زبان آنها اختلاف ایجاد کرد و ایشان را روی زمین پراکنده ساخت.
🔰از سام تا ابرام
10 این است نسل سام: دو سال بعد از طوفان، وقتی سام صد ساله بود، پسرش ارفکشاد به دنیا آمد.
11 پس از آن سام پانصد سال دیگر زندگی کرد و صاحب پسران و دختران شد.
12 وقتی ارفکشاد سی و پنج ساله بود، پسرش شالح متولد شد و پس از آن،
13 ارفکشاد چهارصد و سه سال دیگر زندگی کرد و صاحب پسران و دختران شد.
14 وقتی شالح سی ساله بود، پسرش عابر متولد شد.
15 بعد از آن شالح چهارصد و سه سال دیگر زندگی کرد و صاحب پسران و دختران شد.
16 وقتی عابرسی و چهار ساله بود، پسرش فالج متولد شد.
17 پس از آن، عابر چهارصد و سی سال دیگر زندگی کرد و صاحب پسران و دختران شد.
18 فالج سی ساله بود که پسرش رعو متولد شد.
19 پس از آن، او دویست و نه سال دیگر زندگی کرد و صاحب پسران و دختران شد.
20 وقتی رعو سی و دوساله بود، پسرش سروج متولد شد.
21 پس از آن، رعو دویست و هفت سال دیگر زندگی کرد و صاحب پسران و دختران شد.
22 وقتی سروج سی ساله بود، پسرش ناحور بهدنیا آمد.
23 پس از آن سروج دویست سال دیگر زندگی کرد و صاحب پسران و دختران شد.
24 ناحور در موقع تولدِ پسرش تارح، بیست و نه سال داشت،
25 و صد و نوزده سال دیگر زندگی کرد و صاحب پسران و دختران شد.
26 تارح پس از هفتاد سالگی صاحب سه پسر شد به نامهای ابرام، ناحور و هاران.
27 هاران پسری داشت به نام لوط.
28 هاران در همانجایی که به دنیا آمده بود (یعنی اور کلدانیان) در برابر چشمان پدرش در سن جوانی درگذشت.
29 ابرام با خواهر ناتنی خود سارای، و ناحور با برادرزاده خویش مِلکه ازدواج کردند. (مِلکه دختر هاران بود و برادرش یسکا نام داشت.)
30 سارای نازا بود و فرزندی نداشت.
31 تارح پسرش ابرام، نوهاش لوط و عروسش سارای را با خود برداشت و اورکلدانیان را به قصد کنعان ترک گفت. اما وقتی آنها به شهر حران رسیدند در آنجا ماندند.
32 تارح در سن دویست و پنج سالگی در حران درگذشت.
📌کتاب مقدس، ترجمه تفسیری
#️⃣ #کتاب_مقدس #عهد_عتیق #تورات #پیدایش #انبیاء #فانوس
📮┏━━⊰✾✿✾⊱━━━─━━━━┓
https://eitaa.com/Faanoos14
┗━━━─━━━⊰✾✿✾⊱━━━┛
🟡فاطمه زهرا؛ نمونه آرمانی زن در اسلام
🖊احمدحسین شریفی
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
هر بعدی از ابعاد زندگی #حضرت_زهرا سلام الله علیها را مطالعه کنیم، با یک بانوی اعجابانگیز مواجهه خواهیم شد:
یک. از نظر عبادت و معنویت، یکی از عابدترین و زاهدترین انسانهای همه روزگاران بود: آنقدر در حال ایستاده به دعا و عبادت به درگاه خدا مشغول بود که «تورّم قدماها؛ ساقهای پایش ورم کرده بود»
دو. از نظر فصاحت و بلاغت، خطبه فدکیه، که آن ارتجالاً در مسجد النبی ایراد فرمود، بدون تردید در سطح فصیحترین و بلیغترین خطبههای امیرمؤمنان، امیر بیان، است. علامه مجلسی درباره خطبه فدکیه میگوید: «بزرگان فصحا و بلغا و دانشمندان باید بنشینند کلمات و عبارات آن را معنا کنند.» این خطبه هم از لحاظ زیباییهای ادبی و هم از حیث محتوا همچون زیباترین و پرمغزترین خطبههای نهج البلاغه است. درسنامه خداشناسی و پیامبرشناسی و شریعتشناسی و سیاست اسلامی است.
سه. از نظر معرفت و دانش، سخنان و خطبههای برجای مانده از او نشان میدهد که در بالاترین درجات معرفت و دانش اسلامی بود.
چهار. از نظر هوشمندی و حکمت سیاسی و اجتماعی، رفتارها و عملکرد او، از جمله وصیتنامه بسیار هوشمندانه او، نشان میدهد که یکی از حکیمترین، سیاستمدارترین و هوشمندترین زنان عالم بوده است.
پنج. از جهت رفتار همسرانگی، الگوی همسرداری مجاهدانه بود. امیرمؤمنان میفرماید: «ما اغضبنی و لا خرج من امری؛ در طول مدت زندگی مشترک، هرگز مرا به خشم نیاورد و هرگز از خواسته من سرپیچی نکرد.
شش. از جهت مادرانگی و تربیت فرزند، فرزندانی مثل امام حسن و امام حسین و زینب کبری علیهمالسلام را تربیت کرد.
هفت. از جهت خانهداری، محیط خانه را برای رشد و تعالی فرزندان و همچنین برای آرامش و آسایش همسر جهادگر خود، علیابن ابیطالب، به بهترین وجه ممکن مدیریت میکرد.
هشت. از حیث وظیفهشناسی اجتماعی و موقعیتسنجی سیاسی، محور دفاع از ولایت و مبارزه با غصب حکومت اسلامی بود.
نه. از جهت عفت و عصمت و طهارت، چنان عظمتی داشت که به خودی خود چشم و نظر هرزه افراد بیگانه را دفع میکرد.
🔸او حقیقتاً یک شخصیت جامعالاطرف بود. او نمونه آرمانی زن طراز اسلام است.
#زن
#حضرت_زهرا
@Ahmadhoseinsharifi
🌹
🖊دین پژوهی و رشته های آن (8)
🗞پدیدارشناسی دین
🔰کتاب «کلام جدید»؛ عبدالحسین خسروپناه، ص7
#دین_پژوهی #پدیدارشناسی_دین #کلام_جدید #فانوس
📮┏━━⊰✾✿✾⊱━━━─━━━━┓
https://eitaa.com/Faanoos14
┗━━━─━━━⊰✾✿✾⊱━━━┛
فانوس | پژوهشهای کلامی
🔰اصطلاح شناسی 📌بنی قریظة ـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
🔰اصطلاح شناسی
📌"بنی هاشم"
1️⃣قسمت اول
ـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
➕تیره ای از قبیله معروف «قریش» منسوب به هاشم بن عبدمناف بن قصی بن کلاب .... که در میان عرب، به نجابت و شرافت مشهور و مورد احترام قبایل دیگر بودند. قصی، از نوادگان حضرت اسماعیل بن ابراهیم پیغمبر، که حدود یک قرن قبل از تولد پیغمبر اسلام می زیسته و بزرگ قریش بود.
➖قریش نیز به نسبت سایر قبیله ها، قبل از اسلام از موقعیت اجتماعی بالاتری برخوردار بود و بعد از اسلام به اقتضای فرهنگ قبیله ای جزیرة العرب، در عرصه سیاسی و فرهنگی ایفای نقش کرده و در بین مسلمانان، جایگاه ویژه ای یافت.
❇️هاشم کیست؟
➕هاشم، جد دوم پیغمبر بود که از طرف پدرش "عبدمناف" دو منصب «سقایت و رفادت» یعنی میزبانی حاجیان در مکه را به ارث برده بود. وی به دلیل فتوت و ایثارش در زمان قحطی در میان قریش و نیز اقدامات کارآمدش در گسترش تجارت قریش از مکه تا شام و انجام کارهای عام المنفعه از جمله: حفر چاه زمزم، احترام و شأن و محبوبیت خاصی در بین مردم مکه پیدا کرد و «ریاست قریش» برای او تثبیت و به خاطر علو مرتبه و مقامش به "عمرو العلا" موسوم و "سیدالبطحاء" نیز به او می گفتند. وی در جوانی درگذشت.
➖بعد از هاشم برادرش "مطلب" منصب او را گرفت و سپس "عبدالمطلب" فرزند هاشم جانشین او شد که نسب بنی هاشم به او می پیوندد. بعد از عبدالمطلب، فرزندانشان به عنوان "بنی هاشم" و بنی عبدالمطلب معروف شدند.
➕از افتخارات بزرگ بنی هاشم، وجود مبارک پیغمبر اسلام حضرت "محمد (ص)" و امیرالمؤمنین علی بن ابیطالب (ع) و خاندان پیامبر (اهل بیت) علیهم السلام است. همین افتخارات باعث شد که بنی هاشم مورد حسادت و دشمنی شدید پسرعموهای خود (بنی امیه) قرار گیرند که از قبل نیز بنی امیه، به دیده حسادت و رقابت به آنها می نگریست.
📓«دانشنامه جهان اسلام / دائرة المعارف بزرگ اسلامی / دائرة المعارف تشیع / فروغ ابدیت»
#اصطلاح_شناسی #بنی_هاشم #بنی_امیة #هاشم #قریش #سیدالبطحاء #عبدالمطلب #فانوس
📮┏━━⊰✾✿✾⊱━━━─━━━━┓
https://eitaa.com/Faanoos14
┗━━━─━━━⊰✾✿✾⊱━━━┛