✅ جلسه حضرت آیت الله #استاد_یزدان_پناه با طلاب دوره جامع حکمت و عرفان
🔷 #درباره_طلبگی
🔷 بخش 5️⃣1️⃣
📝روش تحصیل 1️⃣
✅سوال: چند تا از همین روش های تحصیلی که خودتان مفید دیدید، مثلاً همین سبک علامه که یکی از این نمونه هاست، چند تا از همین ها که خودتان تجربه کردید بفرمایید.
☑️پاسخ: تجربه زیاد است، هر کس به حسب خودش، من معتقدم هیچ کدام طلبه ها را نمیشود در یک سایز قرار بدهی، هر کسی به شکلی، الان طلبه ای آمده بود گفته بود من میخواهم درس بخوانم، چند ساعت بخوانم؟ گفتم من واقعیتش نمیتوانم درباره ی شما قضاوت کنم، توان خودتان را باید ببینید، یک طلبه میتواند دوازده ساعت بخواند، من الان خودم هشت ساعت بیشتر نمیتوانم، یکی دیگر ده ساعت. من اگر هشت ساعت بیشتر بخوانم بعدش فردا هر چه میخواهم بخوانم میبینم هیچی نمیتوانم، این مشخص است دیگر، این دسته از مسائل برمیگردد به فرد، مثلاً شاید یک نفر باشد هم به لحاظ مزاجی، هم به لحاظ تربیتی که شده اصلاً نشستن این طوری که علامه طباطبایی نشسته خودکشی باشد! اصلاً میگوید از دستم برنمی آید.
🔹 راه ها متعدد است، هر کس انتخاب میکند، مثلاً یکی از راه ها تمرکز است، تمرکز در یک رشته، شما یک رشته را شروع کردید، آن رشته ای که اصلی میشود روی آن تمرکز بیشتری کن، تمرکزها شیوه هایی دارد، هر کس به حسب کار خود، مثلاً فرض کنید طلبه ای است در طول سال اصول میرود، فقه میرود، فلسفه هم میرود، میخواهد اصول را تمرکز کند، به او میگوییم در طول سال که این طوری میخوانی، تعطیلات حوزه چقدر است، دو سوم است، حالا دو سوم نه، یک سوم، یک سوم هم اختصاص بده به اصول، شما که رشته ات میخواهد اصول باشد. یک سوم را اختصاص دادی یعنی چکار کردی؟ اینجا روزی سه تا درس میگرفتی، آن سه تا درس رفته روی یک درس، یک سوم که جدا کردید از سال، آن را تمرکز میکنید راحت میبینید به اندازه ی چهار سال اصول خواندید، یک سال درس، سه سال هم تعطیلات، بلکه بیشتر میشود، این یک شیوه تمرکز است.
🔹بعضی از آقایان میگویند شما این کار را بکنید، این شیوه ی تمرکز را ما خیلی میپسندیم، میگویند میخواهی در چهار رشته متخصص بشوی، اول در یک رشته متخصص شو، اول یاد بگیر در یک فضا مجتهد شو، بعد یاد گرفتی میتوانی آن شیوه را در بخش های دیگر هم اعمال کنی، این را ما میگوییم تمرکز، شیوه ی تمرکز خیلی چیز خوبی است، مثلاً شیوه های موجود در علم که قبلاً هم خدمتتان گفتم، در یک رشته میشود گفت، بنده خدایی، علم رجال را نمیدانم حتماً رفتید کارهایش را دیدید، علم رجال انضباط علمی اش به زحمت است، یعنی شما بخواهید بگویید چه چیزهایی است، ولی بعضی رفتند گفتند این بزرگوار که در رجال این قدر قوی است، من روش هایش را به دست آوردم، ببینید یعنی این قدر که انضباط ضعیف است معمولاً، قوت های انضباطی در علم رجال نیست، بلکه باید انواع راه ها را باز کرد تا بتوان درستش کرد، ایشان رفته تمام شیوه هایش را به دست آورده، شیوه را به دست آوردی راه را درست کردی، [بقیه اش ساده است]
وقتی میروید درس استاد، [شیوه استاد را] یاد بگیرید، ولی یک جور هم نباشد بعضی را من میبینم از بس برایشان شیوه جدی میشود، از درس میافتند، این را نمیگویم اصلاً، من اصلاً این را معتقد نیستم، درس را آن موقع خوب گوش بدهید ولی بعدش میتوانید بگویید حالا ببینم چه شد؟ چکار کرد استاد؟ این که کار سختی نیست.
🔹حتی دیدم بعضی ها را، این شیوه را میگویم سخت است ولی به حسب افراد دیگر، طرف میگفت من آنجا سر درس پیش مطالعه میکردم، حرف استاد را گوش میدادم، مباحثه اش را هم کردم آنجا، سر درس، یک درس می-رفت هر سه کار را یکجا انجام میداد، شاید تعجب کنید که چطور میشود، بسته به افراد است، یعنی یاد که بگیرد میتواند انجام بدهد، تا استاد میخواست مطلب را توضیح بدهد، متن را می¬خواند، سه سطر چهار سطر را خوانده، بعد استاد که میگوید همراهش هم خوانده، بعد اینجا مطالبی به نظرش رسیده، مباحثه اش را هم کرده، ولی این شیوه که برای همه نیست، بسته به افراد است دیگر، آقا این کارها را نکنید! یعنی کاری حل نمیکند، این برای بعضی است که میتوانند این شیوه ها را اعمال کنند.
—---—
🇮🇷 مؤسسه فرهنگ و تمدن توحیدی
🔗http://eitaa.com/joinchat/1134034961Cd9295a37ac
✅ جلسه حضرت آیت الله #استاد_یزدان_پناه با طلاب دوره جامع حکمت و عرفان
🔷 #درباره_طلبگی
🔷 بخش 5️⃣1️⃣
📝روش تحصیل 2️⃣
🔹بنده خودم الان این طوری هستم که طبقه بندی نمیتوانم بکنم، مثلاً بخواهم هم آن کار را برسم، هم آن کار را، هم آن کار را. طبقه بندی ذهنی ام خوب نیست، یکی هست طبقه بندی ذهنی اش خوب است، یک ساعت درس میدهد، یک ساعت کار میکند، یک ساعت چه میکند، همه را هم میتواند جمع و جور کند، خب این یک شیوه ای را دارد اعمال میکند، من بلد نیستم. یعنی میخواهم بگویم اینها برمی گردد به افراد.
🔹دیگر باید خودشان انتخاب کنند ولی یاد بگیریم روشمند عمل کنیم، تأمل کنیم در کار خودمان که چکار کنیم، اینهایی که عرض کردم انجام بدهید میشود، مثلاً یکی از کارها را به شما بگویم، من دیدم بعضی از آقایان، نمیگویم این را اجرا کنید فقط بدانید، مثلاً یکی از بزرگواران که خیلی آدم قوی ای هست، سبک مطالعه اش اینطوری است که قطاری حرکت میکند، آهسته آهسته آهسته آهسته، ولی یک وقتی که حل میکند، میبینی همه چی را حل کرده، اصلاً سطر به سطر دارد درست میکند، دارد همان جا فکر میکند، یعنی یک جمله را تمام میکند، زود نمیرود جمله ی بعد، این کار را اگر من بکنم، من بیچاره میشوم، تا یک دور کتاب را نخوانم، ندانم چی گذشته، نمیتوانم ببینم اینجا الان چه خبر است؛ ولی ایشان یک سطر را میخواند، تأمل میکرد، حلش میکرد، نظرش را پیدا میکرد بعد ادامه میداد، یک جمله یک جمله، یک پاراگراف یک پاراگراف، ایشان این کار را میکرد، بسته به افراد است، میخواهم بگویم بستگی دارد به خودتان و جوشش خودتان.
🔹یکی از آقایان این کار را میکرد در تتبع، کتاب را که میخواند، رسیده به بحث بعدی، یک دفعه میدید مطلبی هست که میخورد به بحث قبلی، زود آدرس میداد، مینوشت آنجا، اینجا هم مینوشت، البته نه سر درس، بعدش این کار را میکرد، بعد از مدتی این کتاب را هر جایش را باز میکردی میدیدی آدرس داده به آنجا، آنجا میرفتی میدیدی آدرس داده، تمام مطالب به هم وصل است، این یک شیوه است. ولی شیوه ی خواندن یک متن است.
🔹بعضی افراد مثلاً طرف میدید اینجا مطلبی وجود ندارد، میگفت قول اول، خودش میساخت، جواب میداد، قول دوم، جواب میداد، قول سوم، بعد میدیدی حالا دیگر فضا برایش آشنا شده و راحت نظر میدهد، این دیگر بسته به افراد است و شما باید انتخاب کنید.
—---—
🇮🇷 مؤسسه فرهنگ و تمدن توحیدی
🔗http://eitaa.com/joinchat/1134034961Cd9295a37ac
#مقدمات_ورود_به_فلسفه
🔘 خلاصه ای از مقدمات تدریس کتاب بدایة الحکمة استاد امینی نژاد
🔻 بخش 1️⃣0️⃣
https://eitaa.com/fvtt_ir/1456
🔻 بخش 2️⃣0️⃣
https://eitaa.com/fvtt_ir/1488
🔻 بخش 3️⃣0️⃣
https://eitaa.com/fvtt_ir/1511
🔻 بخش 4️⃣0️⃣
https://eitaa.com/fvtt_ir/1526
🔻 بخش 5️⃣0️⃣
https://eitaa.com/fvtt_ir/1527
🔻 بخش 6️⃣0️⃣
https://eitaa.com/fvtt_ir/1528
🔻 بخش 7️⃣0️⃣
https://eitaa.com/fvtt_ir/1529
🔻 بخش 8️⃣0️⃣
https://eitaa.com/fvtt_ir/1560
🔻 بخش 9️⃣0️⃣
https://eitaa.com/fvtt_ir/1562
🔻 بخش 0️⃣1️⃣
https://eitaa.com/fvtt_ir/1599
🔻 بخش 1️⃣1️⃣
https://eitaa.com/fvtt_ir/1622
🔻 بخش 2️⃣1️⃣
https://eitaa.com/fvtt_ir/1640
🔻 بخش 3️⃣1️⃣
https://eitaa.com/fvtt_ir/1681
🔻 بخش 4️⃣1️⃣
https://eitaa.com/fvtt_ir/1822
ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_
#استاد_امینی_نژاد
#بدایة_الحکمة
#فلسفه_ی_فلسفه
#مقدمات_ورود_به_فلسفه
#نسبت_فلسفه_با_دین
—---—
🇮🇷 مؤسسه فرهنگ و تمدن توحیدی
🔗http://eitaa.com/joinchat/1134034961Cd9295a37ac
4️⃣1️⃣ خلاصه ای از مقدمات تدریس کتاب بدایة الحکمة استاد امینی نژاد
🔺نسبت فلسفه با دین
2️⃣ تقارن محتواها
🔹 دین به دغدغههایی که فلسفه دارد توجه میکند و میخواهد به آنها پاسخ دهد و خیلی از دغدغهها و هدفهای مشترک در آن وجود دارد.
🔹 این تقارب موجب شده است که در دهههای ترجمه که در دو دوره صدر اسلام و در دهههای اخیر بوده است، باعث شد نهضت ترجمه به شکل خاصی پیش برود. هر چند در دوره اول به دلیل هیمنهای که دین داشت و قوی بود بسیار قوی و مشتاق و استقبال گونه و محققانه با ترجمه و اندیشههای فلسفی برخورد کردند اما در دورههای اخیر به دلیل ضعیف شدن مباحث دینی با رعب با آن مواجه شده اند.
☑️ خیلی از آموزههای فلسفی تحت تاثیر ادبیات دین پیگیری شده است. مانند:
🔺مسئله واجب الوجود به شکل خیلی ظریف و به نام محرک اول بوده اما فلاسفه اسلامی با استفاده از علت و معلول و مواد ثلاث به دلیل جهت دهیهای دینی به اینها عمق داده اند؛ و کم کم به برهان صدیقین میرسد که توسط بوعلی شکل گرفت. اینها تاثیراتی است که به واسطه هدایت دین رخ داده است. مثلا دین به شکل ارشادی گفته که در تحلیل ذات باری تعالی نیا و جز تحیر را نمیرساند و برو سراغ صفات و اسماء الهی که با همین ارشادها به شکل عقلی اثبات کرده که نمیتوان به حوزه ذات الهی راه یافت.
🔺 عینیت صفات با یکدیگر و عینیت آنها با ذات
🔺 اختیار واجب الوجود: تبیین اختیار باری تعالی که انواع تجددها در ذات رخ ندهد.
🔺 تبیین علم قبل از ایجاد
🔺 تبیین دقیق رابطه بین حق و خلق: که خیلی مشکل است، ولی در فلسفه ربط معنا میکنند در عالیترین مرتبه
🔺 تجرد نفس ناطقه
🔺 اثبات حدوث زمانی و حدوث ذاتی عالم
🔺 تکامل برزخی و تجسم اعمال
☑️ و خیلی مسائل دیگر ...
ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_
#استاد_امینی_نژاد
#بدایة_الحکمة
#فلسفه_ی_فلسفه
#مقدمات_ورود_به_فلسفه
#نسبت_فلسفه_با_دین
—---—
🇮🇷 مؤسسه فرهنگ و تمدن توحیدی
🔗http://eitaa.com/joinchat/1134034961Cd9295a37ac
⬛️⬛️⬛️⬛️⬛️⬛️⬛️
🏴 "إِنّٰا لِلّٰهِ وَ إِنّٰا إِلَيْهِ رٰاجِعُونَ."
⚫️ رحلت #والد مکرم جناب #استاد_فلاح دام ظله مدیر محترم مؤسسه فرهنگ و تمدن توحیدی را به محضر شریف ایشان و بازماندگان آن مرحوم #تسلیت عرض میکنیم.
خداوند آن عزیز فقید را قرین اصناف رحمت خود بگرداند و با اولیای اطهار علیهم السلام محشور نماید.
▪️ لطفا فاتحه ای به روح ایشان هدیه بفرمائید.
▪️ مؤسسه فرهنگ و تمدن توحیدی
http://eitaa.com/fvtt_ir
◾️◾️◾️◾️◾️◾️◾️
شرح_پیام_تبریک_حضرت_امام_بابت_12فروردین-استاد فلاح.pdf
759.6K
جزوه "پیامی الهام بخش در روزی شگفت و مبارک":
شرح پیام امام خمینی به مناسب سالروز جمهوری اسلامی ایران به قلم استاد فلاح تقدیم مخاطبین کانال میگردد.
#حکومت_الله
#امامت_مستضعفان
#اندیشه_انقلاب
#مثلث_شناخت_و_آگاهی
https://eitaa.com/Kalam_Enghelabi
.
☑️ #كاركردهاي علمي معنوي فرهنگي #فلسفه_خواني
💠گفتوگو با #استاد_یزدان_پناه
🔻 بخش 1️⃣
📝سوال: فلسفه خوانی چه نقشی در حیات علمی، معنوی و فرهنگی طلبه دارد؟ آیا خواندن فلسفه، فقط به عنوان یک حسن است یا اینکه برای طلبه یک ضرورت است و برای هر تخصصی هم که میخواهد در حوزه کسب کند، باید نسبتی با فلسفه برقرار کند؟
✅ پاسخ: [بخش اول]
🔹 طلبه برای بسیاری از کارها باید به معقول تن دهد. کسی که امروز در وادی معارف دینی میآید، در کنار بحث احکام، به رشتهی معقول نیز احتیاج دارد. همان گونه که ما برای دانستن احکام شریعت، باید یک سری علوم مختلف، مانند فقه و اصول و حدیث بخوانیم، برای کارهای معارف و عقاید دینی به طور اعم که شامل بحث توحید و معاد و امامت و نبوت و ملائکه و ... که در کتب دینی بسیار زیاد هم هست، به این سنت فلسفی نیاز داریم.
🔹سنت فلسفی ما، اشاره به یک تلاش هزار و چند ساله دارد و ما بر سر یک سفرهی آماده نشسته ایم. من نمیگویم اینجا پایان راه است، ولی این سفرهای است که راه فهم معارف را باز کرده است.
🔹ما در برابر این سنت معقول فیلسوفان و عارفان، دو راه دیگر هم داشتیم: یکی راه حدیث و نگاه به ظاهر متون بود که صرفاً تبدیل به «ظاهرگرایی» شد؛ راه دیگر همان حرکت متکلمان در طول تاریخ به ویژه آن سدههای نخست است که میخواستند تلاشهای زیادی در دفاع از معارف دینی، ولی با یک سبک خاص کنند. حرکت ظاهرگرایی، عملاً با مشکلات زیادی مواجه شد و بیشترین مشکل، در بحث تشبیه و تجسیم آن بود. ظاهرگرایی این حرکت را به سمتی سوق داد که تقریباً از عمل معارف دینی تهی شد و عملاً این روش جواب نداد و بسیاری از آن حذر کردند.
🔹حرکت و جنبش دیگر، سبک کلامی بود که در دورههای گذشته طی شد. در روش کلامی، بنا بر این بود که از دین دفاع کنند و چون محور، فقط دفاع از دین در نظر گرفته شد نه یافت حقایق دینی آن گونه که هست، مجدداً با مشکلاتی رو به رو شد و باز هم این روش جوابگو نشد؛ چون فهم معارف آن گونه که بایسته و شایسته و عمقی باشد، حاصل نشد و تقریبا سعی شد فقط یک خِرَد سطح پایین را به کار بگیرند که از آن به «خرد جدلی» تعبیر میشود.
🔹چون بنای این خرد جدلی بر اقناع بود، با دو مشکل جدی برخورد کرد: یکی از ناحیه فهم متون دینی؛ چرا که متون دینی ناظر به تبیین واقع، آن گونه که هست، بودند؛ ولی اینها با روشی که در پیش گرفتند عملا در فهم متون دینی موفق نبودند؛ مشکل دیگر هم در حل و فصل واقع آن گونه که هست، به لحاظ مستقل عقلانی بود که موفق نبودن و راه آ«نها هویت برهانی نداشت.
🔹ولی سنت فلسفی که در نهایت با عرفان نظری گره خورد، عملاً جواب داد و خیلی خوب توانست به بسیاری از اسرار دین دست پیدا کند و بسیاری از متون و روایاتی که در ظاهر اولیه با یکدیگر تفاوت داشتند را جمع کرده و به حقیقت مطابق همهی این آیات و روایات برسد از فارابی تاکنون، آهسته آهسته تلاشی صورت گرفت که بتواند هم واقع را آن گونه که هست و هم متون دینی را بفهمد. بسیاری از مسائل باب توحید با تمام ریزه کارهای ها، مانند قرب وریدی حضرت حق، توحید افعالی، توحید صفاتی، باب معاد و ... در این روش بررسی شد. اگر کسی به بحث معاد متکلمین نگاه کند و در کنار معاد صدرا در جلد 9 اسفار قرار دهد، آن وقت میتواند بفهمد که اینها چقدر با هم فاصله دارند؛ حتی در کمیت پرداختن به مسائل.
🔹آنقدر مسائل ریز معارفی وجود دارد که اگر بگوییم بیش از ده هزار گزاره میشود، اغراق نیست که آن دو، عملاً به اینها نپرداخته اند؛ اما در این سنت فلسفی که بُعد عرفان نظری هم از قرن هفتم در آن جا باز کرد و بعد در سنت صدرایی که عرفان نظری با حکمت متعالیه آمیخته شد، به اینها پرداخته شده است. آنها در عین اینکه سر سفرهی فارابی و بوعلی و شیخ اشراق نشستند، بسیاری از اسرار متون دینی را هم با روش فلسفی فهمیدند.
📖منبع: مصاحبه نشریه خط با استاد یزدانپناه
#كاركردهاي_فلسفه_خوانی
—---—
🇮🇷 مؤسسه فرهنگ و تمدن توحیدی
🔗http://eitaa.com/joinchat/1134034961Cd9295a37ac
💠 #بیانات_اخلاقی، #استاد_فلاح_شیروانی
💠 #داشتن_سوگیری_اساسی
🔺ما در زندگی یک سری سوگیریهای اساسی داریم، که در لحظه متوجه آن سوگیری اساسی نیستیم؛ ما در لحظه در افعال بسیار خُرد، عواطف بسیار خُرد و برداشتهای بسیار خُرد غوطه ور هستیم؛ اگر مراقب نباشیم اندازه بزرگی ما همان میشود. ماها ناچار از برداشت لحظهای هستیم، عواطف لحظهای حضور دارد و افعال هم الان یک کار میتوانم بکنم؛ ولی ما گاهی بی دقتی میکنیم به صورت بالفعل همینقدر هستیم. بعضیها به خاطر اینکه اهل توجه هستند این لایه ظاهری وجودشان باطن پیدا میکند.
🔺مثل اینکه آدم با یک کسی میخواهد برخورد کند، عصبانیاش میکند؛ یک حسابی میکند میگوید کار من دست این گیر است، میگوید در این اداره درست است که این خیلی دارد خباثت میکند اما کار من دست این گیر است. اگر بخواهد به عواطف خودش بسپارد همین الان صندلی را بر سر او میزند، اما نگاه که میکند میگوید نه! دارد در بازه بازتری نگاه میکند.
🔺بعضیها اینطوری زندگی میکنند، وجود در لحظهای ندارند، وسیعتر از لحظات هستند؛ به نظر میرسد دین کلا دنبال این قضیه است اما وسعتی که میخواهد پدید بیاورد وسعت فطری است.
ما در زندگیمان یک سری سوگیریهای اصلی و اساسی داریم که در لحظه انسان متوجه آنها نمیشود، از لحظه باید بیرون بیاید تا متوجه سوگیریها بشود. رفتار خودش را در یک هفته یا در ده حادثه مواجهات خودش را بررسی میکند متوجه میشود که حواس من به یک چیزی نیست.
🔺اگر سوگیریهای اساسی در زندگی مهم است، یافتن چارچوبها اصلی و انس عمیق و استقرار در آنها مهم است. انسانهای کمی هستند که اهل این داستان هستند، خیلیها اینطور چیزها را خواب و خیال میدانند، موقعی که به این ساحت میخواهی او را بکشی حوصلهاش سر میرود. انسانهای کمی هستند که میتوانند این ساختارها را بببیند و در این ساختارها مستقر بشوند.
🔺به لحاظ اجتماعی سهم اینها و اثر اجتماعی اینها فرق میکند؛ مثل اینکه داریم میرویم مسافرت یک نوسان که پیش میآید آن پزشک شناخته میشود.
—---—
🇮🇷 مؤسسه فرهنگ و تمدن توحیدی
🔗http://eitaa.com/joinchat/1134034961Cd9295a37ac