📝 لینک یادداشتهایی با عنوان "نگاهی به ویژگیهای برخی دروس خارج فقه و اصول"
🔻🔻🔻
📚ویژگیهای درس خارج استاد گنجی
https://eitaa.com/ghabas/12
📚ویژگیهای درس خارج استاد شوپایی
https://eitaa.com/ghabas/14
📚ویژگیهای درس خارج استاد محمدی قائینی
https://eitaa.com/ghabas/16
📚ویژگیهای درس خارج استاد شبزندهدار
https://eitaa.com/ghabas/19
📚ویژگیهای درس خارج استاد مددی
https://eitaa.com/ghabas/20
📕 درس خارج هایی که برای طلاب مبتدی مناسب نیست
https://eitaa.com/ghabas/24
🔹🔹🔹
✅ کانال قبسات
🆔 https://eitaa.com/ghabas
📍درس خارج هایی که برای طلاب مبتدی مناسب نیست
🔹 طلابی که سال های آغازین درس خارج هستند گاه با شنیدن اسامی اساتید برجسته و مشهور ترغیب می شوند به این دروس بروند اما بعد از مدتی احساس خواهند کرد که استفاده لازم را از درس نمی برند. از این روی به برخی دروس خارج مشهور اشاره می کنم.
🔻درس خارج جناب استاد شهیدی
🔹 درس خارج اصول جناب استاد شهیدی یکی از دروس برجسته خارج است که برخی از آن تعبیر به مجمع الفضلا می کنند. تعمیق بحث، محوریت آراء و اندیشه های اصولی شهید صدر، اشاره به اقوال معاصرین حتی آیت الله سیستانی و آیت الله شبیری برخی از ویژگی های این درس است. گستردگی اقوال مطرح شده، دقائق و ظرائف متعدد و بیان مباحثی از بحوث شهید صدر که دارای پیچیدگی است، برای طلبه ای که سال های آغازین درس خارج را طی می کند، مناسب نیست و او را دچار آشفتگی و سردرگمی می کند.
🔻درس خارج جناب استاد لاریجانی
🔹درس خارج اصول استاد لاریجانی نیز مانند درس خارج اصول جناب استاد شهیدی از دروس خارج اصول با سطح علمی بالاست. دقت های عقلی، تحلیل های عمیق و نوآوری در طرح و نقد و جمع بندی همه موجب شده است این درس از سطح بالایی برخوردار باشد. همین امر موجب می شود کسی که در ابتدای راه خارج است نتواند بهره لازم را از این درس ببرد. چرا که درس مبتنی بر پیش فرض های متعددی بنا شده است که اگر طلبه در آن مستوی نباشد بی تردید از درس استفاده لازم را نخواهد برد. درس فقه ایشان اما با درس اصول فاصله جدی دارد.
🔻درس خارج جناب استاد سیداحمد مددی
🔹همانطور که در توصیف درس خارج استاد مددی اشاره شد، درس ایشان درسی پژوهشی است و نه آموزشی. درسی است که بر اساس آخرین دستاوردهای علمی استاد و با پشتوانه مطالعات گسترده ایشان ارائه می شود. این قطعا برای طلاب مبتدی به عنوان درس اصلی خارج فقه مناسب نیست. اما اگر کسی یک درس خارج فقه اصلی شرکت می کند که به آن التزام علمی دارد یعنی پیش مطالعه، مباحثه و تحقیق و تقریر را با محوریت آن انجام می دهد، می تواند برای کسب نکات ویژه از این درس نیز استفاده کند.
از سوی دیگر شیوه و سطح ارائه مطالب در این درس به صورت یکسان و بر اساس یک روال ثابت نیست. به این معنا که بیان تحقیقات و دستاوردهای جدید علمی تنها در برخی از روزها اتفاق می افتد و اینطور نیست که به اصطلاح درس هر روز در اوج باشد. لذا بهره مندی از این درس نیاز به صبر و شکیبایی خاصی دارد.
🔻درس خارج جناب استاد مفیدی
🔹یکی از دروس خارج های فقه برجسته، عمیق، دقیق و تحلیلی درس خارج جناب استاد مفیدی است. درسی که در آن نکات بدیع به چشم می خورد. اما این درس نیز به دلایلی که اشاره می شود برای طلاب مبتدی مناسب نیست. این درس مانند درس استاد مددی بر اساس تحقیقات و مطالعات و البته تأملات گسترده جناب استاد بنا شده است. همین امر موجب آشفتگی ذهن طلبه می شود. از سوی دیگر جناب استاد برای پرسش طلاب اهمیت زیادی قائل هستند و گاهی رفت و برگشت بین استاد و طلاب زمان زیادی از درس را به خود اختصاص می دهد.
از سوی دیگر جناب استاد به دلیل ذهن جوال و تتبع بسیار جوانب خاصی از یک مسئله را مورد کنکاش قرار می دهند که به صورت معمول مورد توجه نیست. حوصله و صبر استاد در بیان تحقیقات و جوانب مسئله بسیار زیاد است از این روی درس به کندی پیش می رود.
این درس نیز مانند درس استاد مددی به عنوان درس دوم و برای استفاده از نکات بدیع قابل بهره است.
#درس_خارج
🆔https://eitaa.com/ghabas
May 11
✅ انشالله فراید و فوائدی کوتاه از نکات فقهی، اصولی، رجالی و... اساتید معظم بهمرور تقدیم نظر خواهد شد.
#استاد_گنجی
🔻 تفقه دو نوع است:
🔹فقه تتبعی:
که آراء و انظار کثیری از فقها را می بینند و در آن تأمل و دقت می کنند. برخی می گویند فقه همان تتبع است. البته در مقام فتوا درست است باید تتبع کرد.
مرحوم شیخ کاظم تبریزی خیلی اهل تتبع و مطالعه بود و می گفت کتابی نیست که آن را دور نکرده باشم. البته ما در درس احساس نمی کردیم که این مشرب در نتیجه علمی خیلی اثرگذار باشد. لذا این مشرب را ما انتخاب نکردیم.
🔹فقه تعمقی:
فقه تعمقی فقهی است که فقیه در آن وقت بیشتر را به تفکر میگذراند و کمتر دنبال تتبع در اقوال فقهاست. فقه آقای خویی تتبع ندارد ولی تعمق دارد و این بهتر است. خیلی سخت است که انسان بتواند بین این دو جمع کند. تتبع زیاد فرصت برای فکر کردن و تعمق نمی گذارد. البته عادتا این طور است نه اینکه محال باشد.
(درس خارج اصول 7/8/1402)
#درس_خارج
#مکتب_شناسی
#منهج_فقهی
🆔https://eitaa.com/ghabas
#استاد_گنجی
🔹 مرحوم #آخوند اصولی قح بحث می کند و خیلی دنبال این نیست که مشکل فقه را حل کند به خلاف مرحوم شیخ و مرحوم نائینی.
🔹 اینکه #شیخ_انصاری در رسائل بحث اجماع را به تطویل بحث می کند چون واقعا یک مسئله و مشکل جدی در فقه وجود دارد و آن کثرت نقل اجماعات است. این را باید تعیین تکلیف کرد. (شیخ چون در میدان فقه است اینطور به بررسی تفصیلی اجماع اهمیت میدهد.)
(درس خارج اصول 7/8/1402)
#درس_خارج_اصول
#شیخ_انصاری
🔻🔻🔻🔻
🆔 @ghabas
#استاد_شوپایی
🔻 اگر اختلافی بین محاضرات، مصباح الاصول و اجود التقریرات باشد، متن اجود مقدم خواهد بود چون به قلم شخص آیتالله خویی است ولی دیگر موارد تقریر شاگردان است.
#استاد_شوپایی
#خارج_اصول
🆔@ghabas
#استاد_گنجی
🔹 در باب استنباط دو مسلک وجود دارد:
🔻فقه مشهوری
🔹 فقهایی مانند صاحب جواهر و مرحوم حکیم و سابقین اهل این مسلک هستند. فقه مشهوری به این معنا که عمده در استدلال، استناد به کلام فقها است. حتی شیخ انصاری گاهی به خاطر کلام فقها از ظاهر روایت دست بر می دارد. فقه مشهوری فقهی است که مبتنی بر اقوال فقهاست و اعتبار زیادی برای آن قائل است.
🔻فقه استدلالی
🔹 مانند مرحوم اردبیلی و صاحب مدارک و مرحوم خویی معتقد به این مسلک هستند که برای اقوال فقها و اجماعات اهمیت چندانی قائل نیستند. بلکه عمده در این مسلک قواعد و مراجعه به منابع است.
🔹 تفاوت دو روش این است:
فقه مشهوری ها ابتدا سراغ اقوال می روند و بعد سراغ منابع.
فقه استدلالی ها ابتدا سراغ منابع و ادله می روند.
🔹 مرحوم استاد (آیتالله تبریزی) نقل می کردند مرحوم خویی می فرمودند: مشهور بین علما اینطور بود که برای دادن تصدیق اجتهاد ابتدا روایات یک باب را در اختیار فرد قرار می دادند. اگر آنچه را استباط کرده است، مطابق اقوال برخی فقها باشد، اجتهاد دارد ولی اگر چیزی که می گوید را لم یقل به أحد... معلوم می شود هنوز به مرتبه اجتهاد نرسیده است.
ولی ما (مرحوم خویی) می گوییم: اگر برای اجتهاد از قواعد درست استفاده کرده باشد، او مجتهد است.
📌(درس خارج اصول، 14/8/1402)
#مکتبشناسی
#روششناسی
#مکتب_فقهی
🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻
https://eitaa.com/ghabas
فقه مشهوری و فقه استدلالی، آیت الله گنجی .mp3
1.31M
🎙 #استاد_گنجی
⏰ زمان: 5 دقیقه
"گفتاری از استاد گنجی درباره دو مسلک در فقه"
🔻فقه مشهوری
🔻فقه استدلالی
🔻 نقل کلامی از آیتالله خویی درباره اجازه اجتهاد
➖➖➖➖➖➖➖➖
📝 متن کامل بیانات در لینک زیر:
https://eitaa.com/ghabas/33
#مکتبشناسی
#روششناسی
#مکتب_فقهی
🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻
https://eitaa.com/ghabas
تبیین اصول متلقات، آیت الله گنجی.mp3
1.88M
🎙 #استاد_گنجی
⏰ زمان: 7 دقیقه
🔻 "اصول متلقات" از دیدگاه آیتالله بروجردی
🔹 مفهومشناسی اصول متلقات
🔹 کتبی که از نظر محقق بروجردی مشتمل بر اصول متلقات است
🔹 بیان برخی اشکالات به توسعه دایره منابع اصول متلقات
🔹 توجیه کلام ایشان
(درس خارج اصول 15/8/1402)
#درس_خارج_اصول
#مکتبشناسی
#استاد_گنجی
🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻
🆔https://eitaa.com/ghabas
📝 گزارشی از اهم مباحث دروس خارج فقه سیاسی استاد علیدوست طی چندسال اخیر (بخش اول)
✅ استاد علیدوست در جلسه اول درس خارج #فقه_سیاسی امسال ابتدا به بیان اهم سرفصلهای مباحث مطرح شده طی چهار سال اخیر در این درس پرداختند:
1⃣ مسئله اول: تشکیل حکومت در عصر غیبت بر اساس شریعت
🔻 آیا در عصر غیبت اجازه تشکیل حکومت داریم؟ این مسئله موافقان و مخالفانی دارد. در آن بحث از مباحثی چون اصل تشکیل، وجوب یا عدم وجوب، مشروط یا مطلق. اگر گفتیم تشکیل حکومت جایز است، فقط جایز است یا واجب است؟ اگر واجب است واجب کفایی است یا واجب مطلق؟ در اینجا ادله نقلی و عقلی همه مورد بررسی قرار گرفت.
2⃣ مسئله دوم: حکومت اسلامی مقوم یا مقوم ها، امکان یا عدم امکان تعدد فرم و ساختار
🔻 این مسئله جدید است. وقتی حکومت اسلامی تشکیل شد آیا فرم و ساختار آن واحد است یا میتواند متعدد باشد؟ برای روشن شدن مثالی بیان میکنیم: قانون اساسی 1358 و 1368 با هم متفاوت است. در قانون اساسی 58 شورای رهبری پذیرفته شده و در قانون اساسی 68 شورای رهبری حذف شده است. آیا هر دو ساختار درست است یا تنها یک فرم صحیح است؟ در عصر صفویه فقها ناظر عالی حکومت بودند و شاه حاکم و مجری بود. سلاطین صفویه برخی از فقها اجازه میگرفتند. حال این نیز یک مدل است باید دید میتوان آن را نیز نوعی حکومت دینی شمرد یا خیر.
3⃣ مسئله سوم: مفهوم شناسی و گستره شناسی اصل عدم ولایت احد علی احد
🔻 مرحوم شیخ در مکاسب به این امر اشاره کرده است و با این بحث آشنا هستیم. اصل ولایت أحد علی أحد داریم. برای اثبات عدم ولایت نیاز به اثبات نداریم. بلکه برای اثبات ولایت است که نیاز به اثبات داریم. در اینجا ما وارد عهدنامه مالک اشتر شدیم. در فقه سیاسی بعد از قرآن مهمترین متن نهج البلاغه است و در نهج البلاغه نیز متن ایستاده بر قله «عهدنامه مالک اشتر» است. کسی نمی تواند از فقه سیاسی سخن بگوید ولی به عهدنامه مالک اشتر کاری نداشته باشد.
4⃣ مسئله چهارم: جایگاه رأی مردم و نهادهای پدید آمده از رأی مردم
🔻 یکی دیگر از مسائل مهم در فقه سیاسی مسئله «رأی مردم» است. برخی واقعا رأی مردم را دارای هیچ ارزشی نمی دانند. ذیل این بحث، بحث بیعت، ماهیت بیعت و کارکرد آن در صدر اسلام مطرح میشود و نسبت آن با رأی مردم مورد بررسی قرار میگیرد. ما در آنجا به این نتیجه رسیدیم که مردم در امور دینی و تشریعیات نمی توانند ورود کنند. مثلا یک واجب را به رأی مردم بگذاریم یا یک حرمت یک امر حرام را به رأی بگذاریم تا مردم نظر بدهند، چنین چیزی پذیرفته شده نیست. اما در مواردی چون اداره شهر چون امور الناس است باید در ید مردم باشد والا مشروعیت ندارد.
#درس_خارج_فقه
#فقه_سیاسی
#استاد_علیدوست
🔻🔻🔻🔻
✅ کانال قبسات
🆔 @ghabas
📝 گزارشی از اهم مباحث دروس خارج فقه سیاسی استاد علیدوست طی چندسال اخیر (بخش دوم)
✅ استاد علیدوست در جلسه اول درس خارج #فقه_سیاسی امسال ابتدا به بیان اهم سرفصلهای مباحث مطرح شده طی چهار سال اخیر در این درس پرداختند:
5⃣ مسئله پنجم: مرزهای ملی و مناسبت آن با دارالاسلام و دارالکفر
🔻 در فقه مرزهای جغرافیایی ندرایم؛ آنچه در ادبیات فقهی ما وجود دارد عبارت است از دارالاسلام و دارالکفر است. حال باید دید نسبت این مفاهیم با مرزهای ملی چه میشود. از طرفی انفال چه میشود؟ یا گسترده ولایت فقیه چیست؟ تعبیر ولی امر مسلمین به معنای الغای مرزهای جغرافیایی است. در اینجا بحث از دولت واحده اسلامی و دولتهای مدرن اسلامی نیز بیان میشود. اگر گفتیم دولت واحده اسلامی یعنی اگر ضرورت نبود و شرایط وجود داشت باید به این سمت حرکت کرد. بحث از تابعیت نیز اینجا مورد بررسی قرار میگیرد. پس باید ببینیم مرزها را به دلیل هنجارهای بین المللی پذیرفتیم یا بنیان شرعی دارد؟ این مباحث را مورد واکاوی قرار دادیم.
6⃣ مسئله ششم: مشارکت سیاسی و غیر سیاسی مردم در شریعت مطهر
🔻 مشارکت مردم گاهی سیاسی است و گاهی فرهنگی و اجتماعی. مشارکت سیاسی همان آراء مردم است اما مشارکت منحصر در مسئله انتخابات نیست. اینجا بحث تشکیل و مشروعیت احزاب، ساز وکار اعتراضهای مدنی و رقابت و نظارت مردم بر کارگزاران و اقلیتهای دینی و مذهبی و حقوق شهروندی مطرح میشود.
7⃣ مسئله هفتم: ولایت حاکم بر ممتنع
🔻 در اینجا سخن از قاعده «الحاکم ولی الممتنع» به میان میآید. دادرسی غیابی و مواردی از این دست. گاهی کسی از پذیرش یا ادای حق امتناع میکند. مثلا کسی کالایی خریده است ولی از تحویل گرفتن آن امتناع میکند. زوج از ادای حق زوجه امتناع میکند. به چنین کسی میگویند «ممتنع». شریعت برای این حالت احکامی را پیش بینی کرده است. قاعده «الحاکم ولی الممتنع»؛
مردی است زنش را نه طلاق میدهد و نه سر زندگی مستقر میشود، نه نفقه میدهد نه حقوق زن را رعایت میکند. آیا در چنین شرایطی حاکم میتواند از مال شوهر بردارد، نفقه زن را بدهد؟ یا حاکم زن را طلاق بدهد؟ یکی از پروندههای بسیار مورد مراجعه در قوه قضائیه از این دست شکایات است. شوهر حقوق زن را نمی دهد، کارفرما حقوق کارگر را نمی دهد، و قس علی هذا مثالهای متعددی که مطرح و مورد مراجعه است.
#فقه_سیاسی
#درس_خارج
#استاد_علیدوست
✅ کانال قبسات
🔻🔻🔻🔻
🆔@ghabas
📌 نگاهی به منهج فقهی مقام معظم رهبری _ 1
🔻استاد محمد محمدی قائینی:
🔰️ با نگاهی به مباحث مطرح شده در کتاب شریف «ثلاث رسائل فی الجهاد» و دیگر مباحث فقهی مقام معظم رهبری، می توان به ویژگی هایی از تفقه ایشان پی برد که به صورت گذرا به برخی از آن ها اشاره می کنیم:
1⃣ تکیه بر فقه جواهری:
📝 اولین نکته ای که در منهج فقهی ایشان به چشم می خورد، جریان «#فقه_جواهری» است. تفقه ایشان تجلی فقه جواهری است. همان چیزی که امام راحل بر آن تکیه داشتند. منظور از فقه جواهری آن شیوه از تفقه و استنباطی است که مبنای آن تفقه برهانی و استدلالی است.
📝 شیوه کار مرحوم صاحب جواهر این بوده است که ابتدا به فحص و بررسی اقوال فقها می پرداختند، سپس انواع و طوایف مختلف استدلال ها را طرح می کردند، سپس از تناظر اقوال و استدلال ها با یکدیگر جمع بندی می فرمودند. این شیوه از تفقه، تفقهی است که بر مبنای برهان و استدلال، ناظر به اقوال فقها، فحص از آراء و استدلال ها، پرهیز از بساطت در استدلال و تفقه است.
📝 پس منظور #امام_راحل از فقه جواهری، تفقهی است که ریشه در منهج اصیل استنباطی فقهای عظام شیعه داشته و از همه عناصر دخیل در استنباط بهره برده می شود و متکی بر قواعد و مبانی است. بر خلاف شیوه ای که با بساطت، بدون اتکا به #حجیت و بدون اعتنا به ضوابط پیش می رود و نوعی برداشت های ذوق محور یا #استحسان محور است نه استدلال محور. آنچه در منهج رهبری معظم انقلاب دیده می شود، اعتنا و اعتقاد عمیق به فقه جواهری است و استنباط بر اساس ضوابط و قواعد و اصول پیش می رود و دقیقا همان #تفقه_فنی و اصیل بین فقهای عظام شیعه است.
#مکتبشناسی
#مکتب_فقهی_آیتالله_خامنهای
#استاد_محمدی_قائینی
🆔 @ghaeeni
➖➖➖➖➖➖➖➖
🆔 @ghabas
🎙 صوت تدریس کتاب حلقه ثالثه
🔻 استاد منصور شریفی
(دانشآموخته سطح چهار فقه الاقتصاد مؤسسه فقه و علوم اسلامی)
https://mbsadr.ir/halaqat/%D8%A7%D8%B3%D8%AA%D8%A7%D8%AF-%D9%85%D9%86%D8%B5%D9%88%D8%B1-%D8%B4%D8%B1%DB%8C%D9%81%DB%8C/
✅ بانک صوتی تدریس فارسی و عربی کتاب شریف حلقات توسط اساتید برجسته قم و نجف🔻🔻
🆔https://mbsadr.ir/halaqat/sout/
➖➖➖➖
🆔@ghabas
قبسات
📌 نگاهی به منهج فقهی مقام معظم رهبری _ 1 🔻استاد محمد محمدی قائینی: 🔰️ با نگاهی به مباحث مطرح شده در
📌 نگاهی به منهج فقهی مقام معظم رهبری _ 2
2⃣ تتبع در اقوال فقها در طول تاریخ:
🔰️ #آيتالله_خامنهای به اقوال فقها در طول تاریخ توجه ویژه دارند. برای مثال در بحث از «صابئین» ایشان ابتدا اقوال #شیخ_مفید، شیخ طوسی، ابن جنید، علامه حلی و #صاحب_جواهر را در مسئله را به همراه أدله و استدلال های ایشان مطرح می کنند و از رهگذر اقوال متقدمین به نوعی #سیر_تاریخی مواجهه فقها با مسئله را بررسی می کنند.
🔰️بررسی اقوال فقها از #متقدمین تا کنون موجب می شود تا انواع برداشت ها از مسئله، موضوع و قرینه هایی که در اختیار آن ها بوده است، روشن شود. #تتبع در اقوال موجب می شود فقیه با عنایت به فهم فقهای بزرگ، تصویر دقیق تری از مسئله بدست آورد.
3⃣ توجه به کلمات مفسرین در تبیین معنای آیات
🔰️ همچنین در مواردی که در مسئله ای با آیاتی از قرآن کریم مواجه می شوند که در مسئله فقهی تعیین کننده است، برای فهم دقیقتر از آیه، به کلمات #مفسرین توجه دارند. در بحث از صابئین و برای تبیین معنای آیه شریفه «إن الذین آمنوا .... و الصابئین» به کلام مرحوم طبرسی در #مجمع_البیان و نیز کلام علی بن ابراهیم قمی در تفسیر وی مراجعه و کلمات ایشان را نقل و بررسی می نمایند.
#مکتب_شناسی_فقهی
#مقام_معظم_رهبری
#ثلاث_رسائل_فی_الجهاد
#استاد_محمدی_قائینی
🆔 @ghaeeni
➖➖➖➖
https://eitaa.com/ghabas
📝 تببین مفهوم اجماع در کلام مرحوم آیتالله بروجردی
(متن مهمی برای آشنایی با نگرش مکتب قم به اجماع)
🔻 و أمّا الإجماع عند الإماميّة، فهو عبارة عن كشف دليل خاص بفتوى قدماء الأصحاب من الإماميّة الّذين لهم غاية الاحتياط في مقام الفتوى بحيث لا يفتون غالبا بغير حجّة و دليل قد وصل إليهم و لم يصل إلينا، لبعدنا عن زمنهم عليهم السلام.
🔻 و لأنّ الجوامع الّتي دوّنت في زمن الرضا عليه و على آبائه الصلاة و السلام لم تصل إلينا كجامع البزنطي، و علىّ بن حسن بن علىّ بن فضّال، و حكم بن مسكين، و صفوان بن يحيى، و جامع ابن ماجة، و جامع ابن أبي عمير، و غيرها من الجوامع.
🔻 و لكن كانت هذه الجوامع موجودة عند قدماء أصحابنا الإماميّة كالصدوق و والده و المفيد و السيّد المرتضى، و السيّد الرضى و غيرهم من القدماء.
🔻 بل يظهر من ملاحظة الجوامع المعروفة الّتي الآن بأيدينا و عليها مدار أكثر فقه الفقهاء، أن مصنفيها لم يكونوا بصدد استيفاء ذكر تمام الأخبار، و لذا نجد في كلّ واحد أخبارا لم نجدها في الآخر.
فإذا كان هناك حكم لم نجد رواية على طبقه نرجع الى فتوى قدماء الأصحاب، فإن كانوا جميعا قد أفتوا بحكم خاصّ يستكشف وجود نصّ موجود في الجوامع القديمة لم يصل إلينا.
🔻 فالإشكال على المجتهدين أيضا بأنّهم يعتمدون في فتواهم على فهم الأموات، في غير محلّه لأنّه حقيقة اعتماد على الأخبار المرويّة عن أئمّتهم عليهم السلام بمقتضى قوله عليه السلام: خذ بما اشتهر بين أصحابك.
🔹 رزقنا اللّٰه و إيّاكم الاجتهاد بالمعنى الثاني، و أبعدنا و إيّاكم عن الاجتهاد بالمعنى الأوّل.
➖➖➖➖➖➖➖➖
📌تقرير بحث السيد البروجردي، ج2، ص: 202 (بروجردى، آقا حسين طباطبايى، تقرير بحث السيد البروجردي، 2 جلد، دفتر انتشارات اسلامى وابسته به جامعه مدرسين حوزه علميه قم، قم - ايران، اول، 1416 ه ق)
#مکتبشناسی
#مکتب_فقهی_قم
#آیتالله_بروجردی
#تحلیل_اجماع
#تحلیل_تاریخی
🔻🔻🔻🔻
🆔@ghabas
قیدِ مقیِّد اطلاق
🔹 در کلام برخی از اصولیون از جمله در کلام قدماء از اصولیون آمده است که قید، اگر قید غالبی باشد، مقید اطلاق نیست و از دلیل اطلاق استفاده می شود. مرحوم آیتالله خویی توضیح دادند حمل قید بر غالبیت و عدم منافات آن با اطلاق در جایی است که در کنار دلیل مطلق، دلیلی داشته باشیم که در آن قید ذکر شده باشد و قید، قید غالبی باشد. در این موارد که دلیل مطلقی داریم و در کنار آن دلیل مقیدی داشته باشیم، اینجا اگر قید، قید غالبی باشد، این قید، مقید اطلاق نخواهد بود. ولی اگر قید غالبی نباشد، دلیل مقید، اطلاق را قید می زند.
(بیان شده در جلسه 39 درس خارج فقه 10/10/1402)
#درس_خارج
#استاد_شوپایی
🔻🔻🔻🔻
🆔@ghabas
قبسات
📌 نگاهی به منهج فقهی مقام معظم رهبری _ 2 2⃣ تتبع در اقوال فقها در طول تاریخ: 🔰️ #آيتالله_خامنهای
📌 نگاهی به منهج فقهی مقام معظم رهبری _ 3
4⃣ لغت شناسی:
🔰️ یکی از وجوه قابل توجه در منهج مقام معظم رهبری، اعتنا به «لغت» و «لغت شناسی» است. ایشان برای تبیین موضوعات مسائل ابتدا به یک کار لغوی فنی می پردازند، با فحص در کلمات ارباب لغت، به نقد و تحلیل و بررسی و جمع بندی کلمات ایشان می پردازند. توانمندی در تحلیل لغوی، وی بروز در وزان یک لغت شناس، گویای بُعد مهمی از شخصیت علمی ایشان در قامت یک لغت شناس است.
5⃣ موضوع شناسی:
🔰️ نکته دیگری که از امتیازات مقام معظم رهبری به شمار می آید، عنایت به امر اساسی و محوری «موضوع شناسی» و توانمندی در تحلیل قوی موضوعات است. با نگاهی به تحلیل های ایشان در معنای لهو، هدنه، غناء، و... می بینیم که ایشان در کشف موضوع دارای نگاه نافذی هستند. در این زمینه ایشان با قوت در استدلال به نقد و بررسی کلام فقهای بزرگ پرداخته و آنچه أقرب به ثواب است، را بیان می کنند. آیت الله خامنه ای از راه علم لغت و قرینه یابی از روایات اشراف ویژه ای بر تحلیل موضوعات احکام دارند.
#مکتب_شناسی_فقهی
#مقام_معظم_رهبری
#ثلاث_رسائل_فی_الجهاد
#استاد_محمدی_قائینی
@ghaeeni
🔻🔻🔻🔻
🆔@ghabas
قبسات
📌 نگاهی به منهج فقهی مقام معظم رهبری _ 3 4⃣ لغت شناسی: 🔰️ یکی از وجوه قابل توجه در منهج مقام معظم
📌 نگاهی به منهج فقهی مقام معظم رهبری _ 4
6⃣ اعتقاد به فقه پویا و ناظر به مسائل عینی جامعه و حکومت
🔰️ حوزه باید به سمت پاسخگویی به مسائل جدید پیش برود. اسلامی که می گوید کافۀً للناس است، #دین_خاتم است، همه نیازهای بشر را در همه عرصه های زندگی را می تواند پاسخ گوید، باید بتواند مسائل جدید در قرن اخیر را پاسخ دهد. خیلی از افراد از پاسخ دادن به این امور شانه خالی می کنند. اگر حوزه به نتواند به نیازهای جدید پاسخ دهد، مشکلات متعددی ایجاد شده و کارآمدی فقه شیعی و روزآمدی آن زیر سوال می رود. بحمدلله اخیرا گام های خوبی در راه پاسخ به نیازهای نوپدید برداشته شده است که امیدوار کننده است.
🔰️ با توجه به این مقدمه باید گفت از منظر مقام معظم رهبری فقه شیعی توانایی حل #مسائل_مستحدثه را دارد. لذا مستحدثات را به فقه عرضه می کنند و معتقدند که فقه می تواند این امور را حل کند. از این روی برخی مسائل مبتلا به #نظام_اسلامی را مورد بررسی قرار می دهند و نتایجی که حاصل می شود، مبنای عمل در برخی حوزه های عمل در #حکومت قرار می گیرد.
🔰️ اما یک نکته مهم که نباید از آن غفلت کرد، این است که ایشان فقه پویا را ذیل روش #فقه_جواهری پیگیری می کنند. برخی به صرف اینکه امروز باید نیازهای مستحدثه را پاسخ داد، با تکیه بر استحسانات و ذوقیات و رویکردهای روشنفکرمآبانه به اجتهاد می پردازند. این روش، فقه پویا به معنای مذموم است. اما مقام معظم رهبری در عین پرداختن به برخی مسائل مستحدثه، از روش فقه اصیل و جواهری دست نمی کشند و #فقه_معاصر را با منهج جواهری بررسی می کنند.
#مکتب_شناسی_فقهی
#مقام_معظم_رهبری
#ثلاث_رسائل_فی_الجهاد
#فقه_معاصر
#استاد_محمدی_قائینی
@ghaeeni
➖➖➖➖
🆔@ghabas
قبسات
📌 نگاهی به منهج فقهی مقام معظم رهبری _ 4 6⃣ اعتقاد به فقه پویا و ناظر به مسائل عینی جامعه و حکومت
📌 نگاهی به منهج فقهی مقام معظم رهبری _ 5
7⃣ استظهارات نو و بدیع از آیات و روایات
🔰️ یکی از نکات برجسته در تفقه حضرت آیت الله خامنه ای برخورداری از قدرت و جودت ذهن در تحلیل و تبیین مرادات اهل بیت علیهم السلام و تحلیل معانی روایات است. این امتیاز حتی در تحلیل های ایشان از روایات اخلاقی که در ابتدای #درس_خارج به آن اهتمام دارند، قابل مشاهده است. کلمات در عین برخورداری از معانی مشخص، گاه در یک سیاق خاص، حامل معانی عمیقی هستند که هر کسی توان فهم این لایه از معانی را ندارد. این دست از فهم ها و تحلیل های ویژه الزاما متکی به مقوله دانش نبوده و علاوه بر عنصر دانش، مولفه توفیق الهی نیز در آن مؤثر است. خدای متعال به برخی توفیق می دهد تا فهم ظریف و دقیقی از آیات و روایات پیدا کنند در حالی که افراد دیگر در مواجه با همین آیات و روایات تنها معانی ظاهری آن را اصطیاد می کنند.
8⃣ استنباط قواعد جدید از آیات و روایات
🔰️ ما امروزه در اصول و فقه نیازمند #قواعد_جدید هستیم. با ظهور نیازهای جدید باید قواعدی کشف کرد که به وسیله آن ها بتوان مشکلات نوپدید را حل کرد. برای مثال در مسئله «#سیاق» باید گفت امروزه این عنصر در فهم و تحلیل بسیاری از مسائل مؤثر است در حالی که تا پیش از این میزان فهم و برداشتی که نسبت به سیاق وجود داشت محدود بود به این دو امر: یا سیاق مربوط به دلالت التزامی شناخته می شد و دلیل لبی به شمار می آمد و یا سیاق مربوط به دلالت مطابقی شناخته شده و دلیل لفظی به شمار می آمد.
🔰️ در حالی که امروزه با اقسام جدیدی از #سیاق چون: سیاق تحدید، سیاق حصر، سیاق تنبیه، سیاق مکان و زمان مواجه هستیم. از این دست برداشت ها و تولید قواعد نو در کار فقهی آیت الله خامنه ای به چشم می خورد. همه این ها در کشف معانی اثر گذارند.
🔰️ مقام علمی مقام معظم رهبری مخفی و مغفول مانده است و اینکه مباحث فقهی ایشان منتشر نمی شود جفای در حق ایشان است و موجب مغفول ماندن این بعد ایشان است.
@ghaeeni
➖➖➖➖
🆔@ghabas