4_5942738839209513095.mp3
13.95M
1⃣اقدامات متوکل
دلیل تخریب قبر سیدالشهدا!!!!
2⃣بی احترامی به امیرالمومنین و حضرت زهرا توسط متوکل و قتل او
3⃣برخی از مصائب امام هادی علیه السلام
4⃣روضه خوانی امام هادی برای حضرت علی اکبر
🔹مقتل صوتی امام هادی علیه السلام
🔹حجت الاسلام #محسن_حنیفی
#امام_هادی_علیه_السلام
#زندگینامه_امام_هادی_علیه_السلام
#مقتل_امام_هادی_علیه_السلام
💠 صلوات خاصه امام هادی علیهالسلام 💠
▪️ «اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى عَلِيِّ بْنِ مُحَمَّدٍ وَصِيِّ الْأَوْصِيَاءِ وَ إِمَامِ الْأَتْقِيَاءِ
وَ خَلَفِ أَئِمَّةِ الدِّينِ وَ الْحُجَّةِ عَلَى الْخَلَائِقِ أَجْمَعِينَ
اللَّهُمَّ كَمَا جَعَلْتَهُ نُوراً يَسْتَضِيءُ بِهِ الْمُؤْمِنُونَ
فَبَشَّرَ بِالْجَزِيلِ مِنْثَوَابِكَ وَ أَنْذَرَ بِالْأَلِيمِ مِنْ عِقَابِكَ
وَ حَذَّرَ بَأْسَكَ وَ ذَكَّرَ بِآيَاتِكَ
وَ أَحَلَّ حَلَالَكَ وَ حَرَّمَ حَرَامَكَ
وَ بَيَّنَ شَرَائِعَكَ وَ فَرَائِضَكَ وَ حَضَّ عَلَى عِبَادَتِكَ
وَ أَمَرَ بِطَاعَتِكَ وَ نَهَى عَنْ مَعْصِيَتِكَ
فَصَلِّ عَلَيْهِ أَفْضَلَمَا صَلَّيْتَ عَلَى أَحَدٍ مِنْ أَوْلِيَائِكَ وَ ذُرِّيَّةِ أَنْبِيَائِكَ يَا إِلَهَ الْعَالَمِينَ.»
📚 زادالمعاد، ص٣١٢
.
.
✏️ #یادداشت | یمنی ها را بهتر بشناسیم 🇾🇪
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
🔻قوم یمن در قرآن
قوم سبا که در زمان حضرت سلیمان وجود داشتند، ابتدا خداپرست نبودند ولی بعد از نامه سلیمان نبی به آنها، خداپرست شدند. سبا بخشی از یمن امروزی میباشد.
🇾🇪سوره نمل؛ آیه۲۴
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
🔻پادشاه خانوم
تنها پادشاه خانومی که در قرآن از آن نام برده شده ملکه سبا (بلقیس) میباشد. او حکومت بسیار قوی و با عظمتی در یمن ایجاد کرده بود ولی خورشید پرست بود. بعدها با دعوت حضرت سلیمان به خداپرستی، یکتاپرست شد. برخی میگویند تنها حکومتی که ذوالقرنین نتوانست آن را فتح کند، حکومت بلقیس بوده.
🇾🇪مجمع البیان؛ ج۷؛ ص۳۷۲ / تاریخ مدینة دمشق؛ ج۶۹؛ ص ۶۸
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
🔻بانوان و کار سیاسی
با توجه به داستان ملکه سبا در قرآن، مقالاتی در بررسی نگاه قرآن به مدیریت و حضور فعال زنان در جامعه نوشته شده است. بنابراین بانوانی که کار سیاسی میکنند قدردان یمنی ها باشند لطفا؛ چون میگویند بلقیس بعد از ایمان آوردن به حضرت سلیمان، با تایید ایشان تا چند سال حاکم یمن باقی ماند.
🇾🇪تاریخ مدینة دمشق؛ ج ۶۹؛ ص ۶۷
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
🔻ازدواج با سلیمان نبی
بعد از ایمان آوردن به خدا، بقلیس و حضرت سلیمان با هم ازدواج کردند و حضرت برایشان خانه بسیار زیبایی از بلور ساختند که روی آب قرار داشت...
🇾🇪بحارالانوار؛ ج۱۴؛ ص۱۱۱
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
🔻اروپا یا یمن؟!
در سوره نمل از نعمات و سرسبزی بسیار زیاد یمن (قوم سبا) سخن گفته شده. به قدرى این سرزمین پر بركت بود كه در تواريخ آمده: اگر كسى سبدى بر روى سر مىگذاشت، و در فصل ميوه از زير درختان عبور مىكرد، آن قدر ميوه در آن مىريخت كه، بعد از مدت كوتاهى سبد پر مىشد!|
🇾🇪تفسیر نمونه؛ ج۱۸؛ ص۷۱
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
🔻شیعه شدن توسط ایرانی ها
رهبر انقلاب: از همین مازندران ما و گیلان ما – منطقه ی شمال رشته کوه البرز – یک عده یی از ایرانی های ما بلند شدند و به یمن رفتند و حکومت شیعه زیدی (زید بن علی، فرزند امام سجاد) را در آن جا برپا کردند. یمنی ها شیعه زیدی هستند و حکومت زیدی داشتند؛ این به وسیله ی سربازان ایرانی و مجاهدان و مدافعان اسلام و تشیع صورت گرفت.
🇾🇪بیانات ۱۳۸۳/۱۲/۰۵
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
🔻آخوندها و یمن
خاندان اشعری، گروهی از یمن بودند که به دلیل سختگیریهای حجاج بن یوسف به شیعیان، از کوفه به قم مهاجرت کردند و قم را محل سکونت خود و مرکز ترویج تشیع در ایران ساختند. از آن به بعد بود که قم، قم شد.
🇾🇪السیرة النبویة؛ج۱؛ ص ۸
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
🔻اولین حاجی ها
بعد از اینکه خداوند به حضرت ابراهیم ماموریت داد تا وجوب حج را بر مردم بیان کند، میگویند اولین گروهی که دعوت جناب ابراهیم را برآورده کردند، اهل یمن بودند.
🇾🇪الكافي؛ ج۴؛ ص۲۰۵
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
🔻علاقه پیامبر به یمن
ابن عباس (پسر عموی) پیامبر میگوید: حضرت محمد هر وقت اهل یمن را میدید، با رویی خوش به آنها میفرمود: مرحبا به خویشاوندان شعیب و دانشمندان شایسته موسی!
🇾🇪بحار الأنوار؛ ج۵۷ ؛ ص۲۲۲
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
🔻دو برادر معروف یمنی
کمیل یکی از یاران خاص امام علی و امام حسن اهل یمن بود. دعای کمیل از یادگاری های اهل یمن برای شیعیان است که توسط امیرالمومنین به او آموزش داده شده است. جالب است بدانید برادر کمیل، قاتل طفلان مسلم بوده است!!!
🇾🇪نهج البلاغه دشتی؛ ص۵۹۹
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
🔻یمنی ها در کربلا
بسیاری از شهداء معروف کربلا اهل یمن بوده اند مثل عابس، بُریر، نافع بن هلال و... تا حدی که برخی میگویند ۳۴ نفر از ۷۲ شهید کربلا، یمنی بوده اند.
🇾🇪نقش قبائل یمنی در حمایت از اهل بیت؛ ص۳۳۰
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
🔻پیامبر یمنی
پیامبر اکرم: بهترین ایمان و حکمت در یمن است، اگر ماموریت هجرت از مدینه به مکه نبود، من هم اهل یمن بودم و به آنجا میرفتم.
🇾🇪 کافی؛ ج۸؛ ص۷۰
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
🔻دوست یمنی ها
امیرالمومنین میفرمودند: حضرت محمد به ما میگفتند: هر کس اهل یمن را دوست دارد، گویا من را دوست دارد و هر کس با آنها دشمنی کند، گویا با من دشمنی کرده است.
🇾🇪كمال الدين و تمام النعمة ؛ ج۲ ؛ ص۵۴۱
📎 #یمن
#جهاد_مقدس 🇾🇪
.
.
#امام_جواد_علیه_السلام
🌹 امامت امام جواد(ع) در کودکی
امام جواد(ع) در حدود ۸ سالگی به امامت رسید. به دلیل پایین بودن سن وی، میان شیعیان درباره امام پس از حضرت رضا(ع) اختلاف شد. برخی به دنبال عبدالله بن موسی، برادر امام رضا(ع) رفتند، اما طولی نکشید او را شایسته امامت ندانستند و از او روگرداندند. برخی به احمد بن موسی برادر دیگر حضرت رضا(ع) گرویدند و شماری نیز به واقفیه پیوستند. با این حال، بیشتر اصحاب علی بن موسی الرضا(ع) به امامت فرزندش جواد(ع) معتقد شدند.
منابع علت این اختلاف را کودکی جوادالائمه(ع) دانستهاند. به گفته نوبختی علت پیدایش این اختلاف، آن بود که آنان بلوغ را از شرایط امامت میدانستند.
البته این مسئله در زمان حیات امام رضا(ع) نیز مطرح بود. حضرت رضا(ع) در واکنش به کسانی که خردسالی جوادالائمه را مطرح میکردند به نبوت حضرت عیسی(ع) در کودکی استناد میکرد و میفرمود: «سن عیسی هنگامی که نبوت به وی عطا شد کمتر از سن فرزند من بوده است.»
همچنین در پاسخ به کسانی که شبهه کودکی امام جواد(ع) را مطرح میکردند، به آیاتی از قرآن درباره نبوت حضرت یحیی در کودکی و سخن گفتن حضرت عیسی در گهواره استناد میشد. خود او نیز در پاسخ به کسانی که مسئله سن او را مطرح میکردند، به جانشینی حضرت سلیمان به جای حضرت داود، در کودکی اشاره میکرد و میگفت: «هنگامی که حضرت سلیمان(ع) کودکی بیش نبود و گوسفندان را به چرا میبرد، حضرت داود(ع) او را جانشین خود کرد؛ اما علمای بنیاسرائیل آن را انکار میکردند.»
📚منبع
فرق الشیعه، نوبختی، ص۸۸
مناقب آل ابی طالب، ابن شهرآشوب، ج۴، ص۳۸۳
کافی، شیخ کلینی، ج ۱، ص ۳۲۲
#امام_جواد
#فضائل_امام_محمد_تقی
📚 #مداحی_عالمانه
.
.
#امام_جواد_علیه_السلام
#امامت_در_کودکی
🌸 من هم مانند علی علیهالسلام ۹ سال دارم
علی بن اسباط میگوید: روزی به امام جواد علیهالسلام عرض کردم: ای مولای من! مردم به کوچکی سن شما ایراد میگیرند و به این جهت از پذیرفتن امامتتان سر باز می زنند.
امام در پاسخ فرمودند: «چرا آنان این نکته را بر من ایراد میگیرند؟ به خدا سوگند! خداوند متعال به پیامبرش صلی الله علیه و آله فرمود»: «قُل هذِهِ سَبیلی اَدْعُو ا الی اللهِ عَلی بَصیرةٍ اَناومَنِ اتَّبَعَنی.» (۱)؛ «بگو: این راه من است! من و هر کسی که پیرو من باشد، با بصیرت کامل، [همه مردم را] به سوی خدا دعوت میکنیم.»
«و غیر از علی علیهالسلام در اول اسلام، کسی از رسول الله صلی الله علیه و آله پیروی نکرد. و آن حضرت در آن هنگام ۹ ساله بود و من هم ۹ سال دارم. [که با بصیرت کامل مردم را به سوی خدا هدایت میکنم؟»(۲)
📚منبع
(۱) سوره یوسف،آیه ۱۰۸
(۲)تفسیرقمی، ج۱، ص۳۵۸
#امام_جواد
#فضائل_امام_محمد_تقی
#مداحی_عالمانه
.
🔶 کودک بودن او در امامتش، مشکل ایجاد نمیکند
روزی صفوان بن یحیی به حضرت رضا علیه السلام عرضه داشت: قبل از آنکه خداوند متعال فرزندت – حضرت ابوجعفر – را به شما عطا کند، میفرمودید که خداوند به من پسری خواهد بخشید. اینک خداوند متعال او را به شما ارزانی کرد و چشم ما به جمالش روشن شد. حال میپرسیم، – خدای نکرده – اگر خبری شد [و شما از دنیا رفتید!] بعد از شما ما به چه کسی رجوع کنیم؟
امام رضا علیهالسلام به فرزندش حضرت جواد علیهالسلام – که پیش رویش ایستاده بود – اشاره کرد. صفوان بن یحیی با کمال تعجب گفت: ایشان که کودکی سه ساله هستند؟! [چطور میشود یک کودک امام باشد؟]
امام فرمودند: «و ما یضره من ذلک شی ء قد قام عیسی بالحجه و هو ابن ثلاث سنین.»
«کودک بودن او در امامتش مشکل ایجاد نمیکند، عیسی علیه السلام در سه سالگی به حجیت الهی قیام نموده [و به نبوت رسید].»
📚منبع
تفسیرالمیزان، علامه طباطبایی، ج۱۴، ص۵۵
.
گریزهای مداحی و گریز های مناجاتی
. #امام_جواد_علیه_السلام #امامت_در_کودکی 🌸 من هم مانند علی علیهالسلام ۹ سال دارم علی بن اسباط می
.
🟠 ما به يحيای پيامبر(عليهالسلام) در دوران كودكی فرمان نبوت داديم
روزی، علی بن اسباط (يكی از شيعيان كوفی) در دوران كودكی امام جواد(عليهالسلام) به حضور آن حضرت شرفياب شد. او میگويد: من دقيقا به قد و قامت آن بزرگوار خيره شده و قيافه و حركات و سكناتش را زير نظر داشتم تا در موقع مراجعت، شكل و شمايل امام جواد(عليهالسلام) را بهتر برای يارانم در مصر نقل كنم. درست در همين هنگام كه با اين انديشه به او نگاه میكردم، آن حضرت نشست و رو به سوی من كرد و گفت:
«ای علی بن اسباط! خداوند كاری را كه در مسئلهی امامت كرده، همانند كاری است كه در مسئلهی نبوت انجام داده است.» در قرآن میفرمايد: «و آتيناهُ الحكمَ صبيًّا (مريم/۱۲).»
ما به يحيای پيامبر(عليهالسلام) در دوران كودكی فرمان نبوت داديم.» و میفرمايد: «حتي اِذا بَلَغَ اَشُّدَّهُ و بَلَغَ اربعينَ سَنَةً. (احقاف/۱۵)»
«تا زمانی كه به كمال قدرت و رشد عقلی برسد و به چهل سالگی بالغ گردد.با توجه به اين آيات همانگونه كه ممكن است خداوند متعال حكمت را به انسانی در كودكی بدهد، در قدرت اوست كه آن را در چهل سالگی بدهد.» و به اين ترتيب هرگونه شك و شبهه را در مورد امامتش از ذهن علی بن اسباط زائل نمود.
📚منبع
اصول کافی، شیخ کلینی، ج۱، ج۴۹۴
الثاقب فی المناقب، ابن حمزه طوسی، ج۱، ص۵۱۳
#امام_جواد
#فضائل_امام_محمد_تقی
#مداحی_عالمانه
.
.
#امام_جواد_علیه_السلام
🔵 زنده كردن گاو مرده توسط امام جواد(ع)
در سفر امام جواد(ع) از مدينه به بغداد، وقتی حضرت به سرزمين زباله [منطقه واقع در نزديكی كوفه رسيدند] زن ضعيفی را مشاهده كردند كه بر بالای جسد گاوی مرده در كنار راه نشسته و گريه میكند؛ حضرت علت گريستن زن را از او پرسيد.
زن در جواب گفت: يا بن رسول الله، من زنی ضعيفم، قدرت هيچ كاری را ندارم و اين گاو همه سرمايه زندگیام بود كه اكنون مرده است.
حضرت فرمود: «اگر خدای متعال آن را زنده كرد چه خواهی كرد؟»
عرض كرد ای پسر رسول خدا همواره سپاسگزار او خواهم بود.
آنگاه حضرت دو ركعت نماز بر جای آورد و دعا كرد؛ سپس با پای مبارک خود به پهلوی گاو زد و حيوان زنده شد.
در اين هنگام زن فرياد زد كه اين آقا عيسی بن مريم است.
حضرت فرمود: «نه، بلكه او بندهای از بندگان مورد عنايت خداست، اين از اوصيای پيامبران است.»
📚منبع
الثاقب فی المناقب، ابن حمزه طوسی، ص ۵۰۳
مسند الامام الجواد(ع)، عطاردی قوچانی، ص ۱۲۵
#کرامات
#امام_جواد
#فضائل_امام_محمد_تقی
#مداحی_عالمانه
.
🟢 خاک به برکت دست امام جواد(ع) طلا شد
از اسماعیل بن عباس هاشمی نقل شده که گفت: روز عیدی خدمت حضرت جواد ـ علیهالسّلام ـ رفتم و از تنگی معاش خود نزد حضرت شکایت کردم، آن حضرت از محل نماز خود یک مشت خاک برداشت.
خاک به برکت دست آن حضرت پاره طلایی گداخته شد پس آن را به من عطا کرد و من به بازار بردم که ۱۶ مثقال بود.
📚منبع
الخرائج و الجرائح، قطب الدین راوندی، ج ۱، ص ۳۸۳
........
📢 میوه دادن درخت سدر
هنگامی که امام جواد ـ علیهالسّلام ـ با امالفضل همسر خود از بغداد به مدینه مراجعت میفرمود، در کوفه به خانه مسیب رسید و آن هنگام غروب آفتاب بود. پس حضرت داخل مسجد شد و در صحن مسجد درخت سدری بود که میوه نمیداد، حضرت کوزه آبی طلبید و در زیر آن درخت وضو گرفت و نماز مغرب را به صورت جماعت به جا آورد.
وقتی که مردم کنار درخت آمدند، دیدند که میوه بسیار خوبی دارد. تعجب کردند و از سدر آن خوردند، دیدند که شیرین است و دانه ندارد، سپس مردم با آن حضرت وداع کردند و ایشان به مدینه تشریف بردند.
📚منبع
کشف الغمه، إربلی، ج ۲، ص ۳۵۷
.......
🟩 آگاهی از حال درونی افراد
امام معصوم، به اذن الهی از همه اخبار آشکار و مخفی عالم آگاهی دارد و میتواند بر احوال درونی افراد نیز اطلاع یابد. همه عالم در محضر اوست و به خصوص از حال دوست داران خویش آگاهی داشته و نسبت به آن دغدغه دارند. از جمله در مورد امام جواد(ع) داستانهای متعددی نقل شده است که احاطه علمی حضرت نسبت به حال و افکار درونی افراد موجب یقین آنها به امامت ایشان شده است.
شخصی نقل میکند صبح روزی که حضرت جواد (ع) با دختر مأمون عروسی کرده بود، اولین کسی بودم که خدمت آن حضرت رسیدم و شب دوایی خورده بودم و در اثر خوردن دارو در شب قبل، تشنه شده بودم، ولی نمیخواستم آب طلب کنم، پس حضرت جواد(ع) در روی من نگاهی کرده فرمود: «چنین می بینم که تشنهای؟»
گفتم: آری. فرمود: «ای غلام آبی برای ما بیاور!» من پیش خود گفتم: هم اکنون آب زهرآلودی برایش میآورند و از این رو غمناک شدم، پس غلام آمد و آب آورد، حضرت به روی من لبخندی زد و فرمود: «ای غلام آب را به من ده.» پس آب را گرفته آشامید، سپس به من داد و من آشامیدم و یک بار دیگر هم همین اتفاق افتاد.
پس گفتم: وَ اللَّهِ إِنِّی أَظُنُّ أَنَّ أَبَا جَعْفَرٍ یَعْلَمُ مَا فِی النُّفُوسِ کَمَا تَقُولُ الرَّافِضَة.
به خدا من گمان دارم که همان طور که شیعیان میگویند حضرت جواد از آنچه در دلهااست آگاه است.
📚منبع
ارشاد، شیخ مفید، ج۲، ص ۲۹۲
.
.
#امام_جواد_علیه_السلام
✳️ هدایت گمراهان با آیات الهی
قاسم بن عبدالرحمن به مذهب زیدیه گرایش داشت، اما با شنیدن آیاتی از قرآن که امام جواد علیهالسلام بر وی قرائت کرد، با حقیقت آشنا شده و به امامت امام جواد علیهالسلام و سائر ائمه اعتقاد پیدا کرد.
او در این مورد میگوید: من زمانی به مذهب زیدیه تمایل داشتم تا اینکه به بغداد سفر کردم و مدتی آنجا بودم، در همان ایام روزی در یکی از خیابانهای بغداد، دیدم مردم با شور و شوق وصف ناپذیری به یک نقطه معلومی متوجه هستند؛ بعضی میدوند، بعضی بالای بلندیها میروند، بعضی ایستاده و آنجا را تماشا میکنند. پرسیدم: چه خبر است؟ گفتند: ابن الرضا! (حضرت جواد فرزند امام رضا علیهالسلام) میآید. گفتم: من هم باید او را ببینم. تا آنکه حضرت جواد علیه السلام سوار بر قاطر نمایان شد.
من همچنان که به او خیره شده بودم، پیش خودم گفتم: خداوند گروه امامیه را از رحمت خود دور کند، آنها اعتقاد دارند که پروردگار متعال، اطاعت این جوان را بر مردم واجب گردانیده است! همین که این اندیشه در ذهن من خطور کرد، آن حضرت راهش را به سوی من کج کرد و رو به من کرده، این آیه را قرائت کرد: «اَبَشَرًا مِنَّا واحِداً نَتَّبِعُهُ اِنَّا اِذًا لَفی ظَلالٍ و سُعُرٍ» (۱)
«[قوم ثمود گفتند:] آیا ما بشری از جنس خود را پیروی کنیم؟ در این صورت ما در گمراهی و جنون خواهیم بود.»
با شنیدن این آیه – که از دل من گواهی می داد – با خود اندیشیدم که: مثل اینکه او ساحر و پیشگو است که از اندیشههای نهانی من خبر میدهد؟ حضرت جواد علیه السلام دوباره مرا خطاب کرده و این آیه را تلاوت فرمود: «ءَاُلقِیَ الذِّکرُ عَلَیهِ مِن بَینِنا بَل هُوَ کَذّابٌ اَشِرٌ.» (۲)
«آیا از میان ما تنها بر او وحی نازل شده؟! نه، بلکه او آدم بسیار دروغگو و خودپسندی است.»
وقتی که متوجه شدم حضرت جواد علیهالسلام واقعا از اندیشههای قلبی من خبر میدهد و این برای افراد عادی ممکن نیست، فهمیدم که او ولی خدا و امام مسلمین است. بعد از آن از مذهب زیدیه دست برداشته، اعتقادم به آن بزرگوار کامل شد و به امامت حضرتش اقرار کرده و اعتراف نمودم که او حجت خدا بر مردم است.(۳)
📚منبع
(۱) سوره قمر آیه ۲۴
(۲) سوره قمر آیه۲۵
(۳) کشف الغمه، علی بن عیسی اربلی، ج۳، ص۲۱۶
معجم رجال الحدیث، سید ابوالقاسم خویی، ج۱۵، ص۲۶
ایام #میلاد_امام_جواد
#امام_جواد
#فضائل_امام_محمد_تقی
📚 #مداحی_عالمانه
.
.
#روضه_امام_هادی
#روضه_امام_هادی_علیه_السلام
اَلسَّلامُ عَلَیْڪَ یا اَبا الحَسَنِ یا عَلِیَّ بنَ مُحَمَّدٍ اَیُّهَا الهادیِ النِّقِیُّ
🔸اشڪ را روز جزا با نور قیمت میڪنند
🔸بر تو هر ڪس گریه ڪرده وقف جنت میڪنند
مولای من...
یا امام هادی...
🔸ایها الهادی گدایان درِ تو تا ابد
🔸بر هزاران حاتم طائی ڪرامت میڪنند
🔸سینه زن های تو با سینه زدن در روضه ات
🔸مثل موسی در میان طور عبادت میڪنند
ایام شهادت امام هادی...
دلها رو روانه ڪنیم سامرا...
چه ڪردند با امام هادی...
🔸نیمه ی شب ریختند آقا سر سجاده ات
🔸قدری انگاری در این روضه شبیه حیدری
نیمه های شب...
امام هادی...
مشغول نماز شب و مناجات با خدا...
فَهَجَمُوا دَارَهُ لَیْلًا
یڪ عده نانجیب...
بدون اجازه...
وارد خانه امام هادی شدند...
حضرت رو با سر برهنه و...
با پای برهنه...
ڪشان ڪشان بُردند...
🔸بُردنت از خانه ات اما دری دیگر نسوخت
🔸در میان شعله دست و پای یڪ مادر نسوخت
یا امام هادی...
خیلی به شما ظلم ڪردند...
خیلی جسارت ڪردند...
اما آقاجان هر ڪاری ڪردند...
دیگه خونه شما رو آتیش نزدند...
دیگه جلو چشمان شما، به همسرتون جسارت نڪردند...
اما دلها بسوزه برای امیرالمومنین...
طاقت داری بگم یا نه...
🔸میزد مرا مغیره و یڪ تن به او نگفت
🔸زن را ڪسی مقابل شوهر نمیزند
🔸بیش از همه به حالت زینب دلم بسوخت
🔸آخه مادر ، ڪسی مقابل دختر نمیزند
ناله بزن یا زهرا...
#شهادت_امام_هادی
.
متن فیش روضه.pdf
103.7K
#فیش_روضه #شهادت_امام_هادی (ع)
ویژه مداحان و روضه خوانهای عزیز
✍مؤلـف : #علـی_حاجیـان_فر
📝 کانال مشق حرم
نقش امام هادی علیه السلام در هدایت امت.pdf
432.2K
🔖فیش منبر 🔖
#امام_هادی علیه السلام
💠نقش امام هادى (علیه السلام) در هدایت امت💠
امام و هدایت زندانبان
هشت سال تلاش در مدینه
🔻1. تعیین وکلا
🔻2. تقویت پایگاههای علمی
🔻3. تأیید فقها و ارجاع به آنها
🔻4. ملاقات حضوری
🔻5. ارتباط پنهانی با پیروان
🔻6. نامه نگاری
🔻7.موضعگیری در برابر انحرافات
#شهادت_امام_هادی
شیعه واقعی ما استاد انصاریان.pdf
694.3K
🔖منبر کامل متنی🔖
#امام_هادی علیه السلام
💠شیعه ی واقعی ما 💠
#استاد_انصاریان
.
#مناجات
مراحل و شیوه های بخشودگی
✅بیان فضیلت ماه رجب
امام صادق(ع) میفرماید:
روز قیامت از درون عرش پروردگار، منادی ندا میدهد: کجایند رجبیّون؟ پس گروهی از مردم بپا میخیزند که صورتهایشان برای اجتماع کنندگان (اهل قیامت) نورافشانی میکند و تاجهای فرشتگان بر سر آنهاست، در حالی که مزین به درّ و یاقوتند، با هر یک از آ نها هزار فرشته از راست و هزار فرشته از چپ همراه هستند که میگویند: گوارا باد کرامت و عنایت ویژة پروردگار بر تو ای بندة خدا! پس ندایی از جانب خداوند میرسد (که میفرماید): ای بندگان و کنیزان من! به عزت و جلالم قسم که قطعاً جایگاهتان را گرامی داشته و عطایای شما را وافر قرار خواهم داد و قصرهایی از بهشت به شما خواهم بخشید که نهرها از زیر آن جاری و همیشه در آنجا خواهید بود و (چه زیبا و) خوب است پاداش عمل کنندگان. شما بدون اجبار و تکلیف برای من روزه گرفتید، در ماهی که احترام آن را بزرگ شمردم و حق آن را لازم کردم. ای فرشتگانم! بندگان و کنیزهایم را داخل بهشت کنید. سپس امام صادق فرمودند: این برای کسی است که در ماه رجب روزهای گرفته باشد، ولو یک روز؛ در اول یا وسط یا آخرش.»(۱)
➖ماه رجب در نزد عارفان و اهل سیر و سلوک از جایگاه ویژهای برخوردار است.
➖پیامبر(ص) فرمود: «رَجَبٌ شَهْرُ الِاسْتِغفَارِ لِأُمَّتِی أَکْثِرُوا فِیهِ الِاسْتِغفَارَ- فَإِنَّهُ غَفُورٌ رَحِیمٌ» رجب، ماه استغفار امت من است. در این ماه بسیار استغفار کنید که خداوند غفور و رحیم است. (۲)
➖ازحضرت رسول اكرم (ص) روايت شده كه: هر كس در ماه رجب صد مرتبه بگويد:
«أَسْتَغْفِرُ اللَّهَ الَّذِى لا إِلَهَ إِلا هُوَ وَحْدَهُ لا شَرِيكَ لَهُ وَ أَتُوبُ إِلَيْهِ»
و آن را به صدقه ختم فرمايد حق تعالى براى او به رحمت و مغفرت و كسى كه چهار صد مرتبه بگويد بنويسد براى او اجر صد شهيد عطا فرمايد.(۳)
.
💠حکایت
شخصی در حضور امام علی علیه السلام «استغفرالله» کرد.
از آنجا که بسیار دیده شده افرادی، این جمله را به طور سطحی و بی آنکه از صمیم قلب ، قصد طلب بخشش داشته باشند و برای رسیدن به بخشودگی قدم های لازم را بردارد صرفا با زبان آوردن کلمه استعفار خیال میکند استغفار کرده است لذا امام علی علیه السلام به او فرمود:
«مادرت به عزایت بنشیند آیا می دانی معنی «استغفار» چیست؟!» استغفار، مقام بلند مرتبگان است.
و آن را شش شرط است، نخست پشيمانى برگذشته. دوم، عزم بر ترك بازگشت به طور هميشه. سوم، اين كه حقوق مردم را ادا كنى تا با خداى عارى از هر گناهى ديدار نمايى. چهارم، هر واجبى را كه بر عهده تو بوده و انجامش نداده اى، به جاى آورى. پنجم، آنكه گوشتى را كه در گناه بر پيكرت روييده، در غمها و اندوهان آب كنى تا پوستت به استخوانت بچسبد و ميان پوست و استخوان گوشت تازه برويد. ششم، جسم خود را رنج طاعت بچشانى، همچنان، كه بر او حلاوت معصيت چشانده بودى. در اين هنگام بگوى: استغفر الله.(۴)
✔️نماز
➖قرآن کریم در نشانه های پرهیزکاران می خوانیم: «الَّذِینَ یُؤْمِنُونَ بِالْغَیْبِ وَیُقِیمُونَ الصَّلَوهَ .. «(پرهیزکاران) کسانی هستند که به غیب ایمان داشته، و نماز به پا می دارند و از آنچه ما به آنان روزی کرده ایم انفاق می کنند. »(۵)
➖وَأَقِمِ الصَّلَاةَ طَرَفَيِ النَّهَارِ ...
در دو طرف روز، و اوایل شب، نماز را برپا دار; چرا که حسنات، سیّئات (و آثار آنها) را از بین مى برند; این تذکّرى است براى کسانى که اهل تذکّرند.(۶)
✔️احسان و نیکوکاری
خداوند،در ترسیم حالت محتضر می فرماید: «وَأَنْفِقُوا مِنْ مَا رَزَقْنَاکمْ مِنْ قَبْلِ أَنْ یأْتِی أَحَدَکمُ الْمَوْتُ ... و از آنچه روزی شما کرده ایم انفاق کنید پیش از آنکه یکی از شما را مرگ فرا رسد و بگوید: پروردگارا! چرا تا مدتی بیشتر اجل مرا به تاخیر نینداختی تا صدقه دهم و از صالحان و نیکوکاران باشم؟ ولی هر کس اجلش فرا رسد، هرگز خدا آن را به تاخیر نمی افکند؛ و خدا به آنچه می کنید آگاه است. (۷)
➖امام صادق(ع) در این باره می فرماید:« ثَلاثٌ مَنْ اَتَی اللهَ بِواحِدَهْ مِنْهُنَّ اَوْجَبَ اللهُ لَهُ الْجَنَهْ اَلاْنْفاقُ مِنْ اِقْتارٍ وَ الْبِشْرُ لِجَمیعِ الْعالَمِ وَ الاِنْصافُ مِنْ نَفْسِهِ» ؛ هر کس یکی از این کارها را به درگاه خدا ببرد، خداوند بهشت را برای او واجب می گرداند: انفاق در تنگدستی، گشاده رویی با همگان و رفتار منصفانه. (۸)
➖پیامبر(ص) می فرماید: «اَلصَّدَقَهْ عَلی وَجهِها وَاصطِناعُ المَعروفِ وَ بِرُّ الوالِدَینِ وَصِلَهْ الرَّحِمِ تُحَوِّلُ الشِّقاءَ سَعادَهْ وَتَزیدُ فِی العُمرِ وَ تَقی مَصارِعَ السُّوءِ» صدقه بجا، نیکوکاری، نیکی به پدر و مادر و صله رحم، بدبختی را به خوشبختی تبدیل و عمر را زیاد و از پیشامدهای بد جلوگیری می کند.(۹)
#گریز_مناجاتی
#ماه_رجب #سخنرانی
👇
✔️اصلاح گری و مهر گستری
امام صادق(ع) می فرماید: «صَدَقَةٌ یحِبُّهَا اللّه: إِصلاحٌ بَینَ النّاسِ إِذا تَفاسَدوا، وَتَقارُبٌ بَینَهُم إِذا تَباعَدوا» صدقه ای که خداوند آن را دوست دارد عبارت است از: اصلاح میان مردم هرگاه رابطه شان تیره شد و نزدیک کردن آنها به یکدیگر هرگاه از هم دور شدند. (۱۰)
➖ پیامبر(ص) می فرماید:« اَلا اُخبِرُکم بِاَفضَلَ مِن دَرَجَةِ الصّیامِ وَ الصَّلاَهْ وَ الصَّدَقَهْ؟ صَلاحُ ذاتِ البَینِ، فَاِنَّ فَسادَ ذاتِ البَینِ هِی الحالِقَهْ؛ آیا به چیزی با فضیلت تر از نماز و روزه و صدقه (زکات) آگاهتان نکنم؟ و آن اصلاح میان مردم است، زیرا تیره شدن رابطه بین مردم ریشه کن کننده دین است. (۱۱)
✔️صله رحم
امیرمومنان علی(ع) می فرماید: «کفِّروا ذُنوبَکم وَ تَحَبَّبوا اِلی رَبِّکم بِالصَّدَقَهْ وَ صِلَهْ الرَّحِمِ» با صدقه و صله رحم، گناهان خود را پاک کنید و خود را محبوب پروردگارتان گردانید.(۱۲)
➖امام صادق (ع): «اِنَّ صِلَةَ الرَّحِمِ وَالبِرَّ لَيُهَوِّنانِ الحِسابَ وَيَعْصِمانِ مِنَ الذُّنوبِ فَصِلُوا أرحامَكُم ، و بَرُّوا بِإخوانِكم ، و لو بِحُسنِ السَّلامِ و رَدِّ الجوابِ»
» صله رحم و نيكى، حساب (قيامت) را آسان مىكند و از گناهان جلوگيرى مىنمايد.(۱۳)
💠داستان
امام زين العابدين (ع)فرمود :«جاءَ رَجلٌ إلى النبيِّ فقالَ : يا رسولَ اللّه ِما مِن عَمَلٍ قَبيحٍ إلّا قَد عَمِلتُهُ فهَل لِي مِن تَوبَةٍ ؟» مردى خدمت پيامبر آمد و عرض كرد: هيچ كار زشتى نيست كه نكرده باشم. آيا راه توبه و بازگشت برايم وجود دارد؟
حضرت فرمود : «فهَل مِن والِدَيكَ أحَدٌ حَيٌّ ؟» آيا از پدر و مادرت كسى زنده هست؟ عرض كرد: پدرم.
فرمود:«فاذهَبْ فَبَرَّهُ» برو و به او نيكى كن. وقتى آن مرد رفت، فرمود:«لَو كانَت اُمُّهُ» كاش مادرش مى بود!(۱۴)
💠داستان
در كتاب گناهان كبيره جلد دوم مرحوم شهيد آية اللّه دستغيب رضوان اللّه تعالى عليه مى نویسند :
وقتى كه آيه تحريم خمر (شراب ) فرود آمد منادى حضرت رسول اللّه (ص ) ندا داد كسى نبايد شراب بخورد؛ داستانى آورده ، كه جالب است .
روزى آقا رسول اكرم (ص ) از كوچه اى مى گذشتند؛ اتفاقا يكى از مسلمانها شيشه شرابى در دست داشت وارد همان كوچه اى شد كه حضرت داشتند ميگذشتند تا حضرت رسول خدا (ص ) را ديد مى آيد خيلى ترسيد، گفت الا ن است كه آبرويم بريزد گفت خدايا غلط كردم توبه كردم و ديگر لب به خمر و شراب نمى زنم فقط مرا جلوى حضرت رسول اكرم (ص ) رسوا نكن .
وقتى كه نزديك حضرت شد. حضرت رسول اللّه (ص ) فرمود: در اين شيشه چيست ؟ از ترس گفت آقا سركه است . آنحضرت فرمود: اگر سركه است قدرى در دست من بريز حضرت دست مبارك را پيش برد.
آن مرد هم شيشه را برگردانيد يك وقت متوجه شد كه مقدارى سركه در دست حضرت ريخته شده . مرد به گريه در آمد و گفت يا رسول اللّه قسم بخدا كه در اين شيشه شراب بود ولى چون توبه كردم و از خدا خواستم كه مرا رسوا نكند خدا هم توبه مرا قبول كرده و دعايم را مستجاب فرموده .
حضرت رسول اكرم (ص ) فرمود: چنين است حال كسى كه توبه كند از گناهان خود و خداوند متعال تمام سيئات و بديها و زشتى هاى او را تبديل به حسنه و خوبى فرمايد: اولئك يبدّل اللّه سيّئاتهم حسنات .
💠داستان
در كتاب ثمراة الحيوة جلد سوم صفحه سيصدو هفتاد و هفت نوشته :
جوانى در بنى اسرائيل زندگى مى كرد و به عبادت حق تعالى مشغول بود روزها را به روزه و شبها را بنماز و طاعت ، تا بيست سال كارش همين بود تا كه يك روز فريب خورده و كم كم از خدا كناره گرفت و عبادتها را تبديل به معصيت و گناه كرد و از جمله گنه كاران قرار گرفت و در اين كار بيست سال باقى ماند يك روز آمد جلو آئينه خود را ببيند، نگاه كرد ديد موهايش سفيد شده از معصيتهاى خود بدش آمد واز كرده هاى خود سخت پشيمان گرديد.
گفت خدايا بيست سال عبادت و بيست سال معصيت كردم اگر برگردم بسوى تو آيا قبولم مى كنى .
صدائى شنيد كه مى فرمايد: « اَحبَبتَنا فَاَحبَبناك تَركتَنا فَتَركناك و عَصَيتَنا فَاَمهَلناك و اِن رَجَعتَ اِلَينا قَبِلنا».
تا آن وقتى كه ما را دوست داشتى پس ما هم تو را دوست داشتيم . ترك ما كردى پس ما هم تو را ترك كرديم ، معصيت ما را كردى ترا مهلت داديم . پس اگر برگردى بجانب ما، تو را قبول مى كنيم .
پس توبه نمود و يكى از عبّاد قرار گرفت . از اين مرحمتها از خدا نسبت به همه گنه كاران بوده و هست .
ــــــــــــــــــــــــــــ
📎پی نوشتها
۱.روضه الواعظین ج۲،ص۴۰۲.
۲.زاد المعاد ،ج۱ ،ص۱۲ .
۳.همان.
۴.نهج البلاغه، حکمت۴۱۷.
۵.بقره،۳.
۶.هود/۱۱۴.
۷.منافقون، آیات ۱۰ و۱۱.
۸.کافی، ج ۲، ص ۱۰۳.
۹.نهج الفصاحه، ص۵۴۹.
۱۰.کافی، ج۲، ص۲۰۹
۱۱.نهج الفصاحه ص۲۴۹.
۱۲.تصنیف غررالحکم ، ص ۳۹۵.
۱۳.الكافی،ج۲،ص۱۵۷
۱۴.بحار الأنوار ،ج۷۴،ص۸۲
🌺 والسلام علی من اتبع الهدی 🌺
.
#ماه_رجب
تبیین ماه رجب فرصتی برای کمال
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ
اَلْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِینَ وَ صَلّیَ اللهُ عَلَى خَیرِ خَلْقِهِ مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ الطَّاهِرِین
🔶شعر
ماه پـر فیض رجب، ماه نبـی، ماه خداست
ماه توبه، مه رحمت، مه ذکر است و دعاست
ماه از خــویش بریـدن بـه خـدا پیـوستن
خرم آن کس که به حق واصل و از خویش جداست
مـاه میـلاد شـریف دو محمّــد دو علـی
که پر از جلوۀ مـاه رخشان ارض و سماست
ماه پــرواز بشــر، ماه نــزول قــرآن
ماه نابــودی بـت،ماه تجلای خداست
☑️مقدمه؛ بررسی القاب و ویژگیها
ماه رجب هفتمین ماه قمری و اولین ماه از ماههای حرام میباشد و فضیلت زیادی در روایات برای آن یاد شده است القابی برای توصیف رجب بیان شده است که که از فضیلت و ویژگیهای این ماه خبر می دهد؛
➖رَجَب المُرَجَّب ؛ مرجب به معنای به معنای بزرگ داشته شده می باشد . به نقل منابع لغوی، عرب از دوران پیش از اسلام این ماه را بزرگ میداشته و از جنگ در آن پرهیز میکرده است.
➖رجب الاصب؛ پیامبر(ص) می فرماید: یُسَمَّی شَهرُ الرَّجبِ الاَصَبَّ ِلاَنَّ الرّحمةَ تُصَبُّ عَلَی اُمَّتی فیهِ صَبّاً ماه رجب را اصبّ نامیدهاند چون در این ماه رحمت الهی بر امت من فرو میریزد .
➖رجب الاصم؛ باز پیامبر(ص) می فرماید: وَ یُقالُ الاصَمُّ لِاَنَّهُ نُهِیَ فیهِ عَن قِتالِ المُشرکینَ وَ هُوَ مِنَ الشُّهورِ الحُرُم.»«و ماه اصم میگویند چون در این ماه از جنگ با مشرکان نهی شده است و چون صدایی برای فرا خواندن به جنگ (نه فراخوانی برای جنگ و نه شیهه اسب و نه صدای کشیده شدن شمشیر از نیام)در این ماه شنیده نمیشود گویا این ماه از این نظر ناشنواست.(۱)
➖رجب الفرد ؛ به این ماه «رجب الفرد» گویند؛ به این جهت که از سه ماه حرام دیگر که در پی هم واقع شدهاند، یعنی ذیالقعده، ذیالحجه و محرم جدا افتاده است.
✅تولد ماه دانش در تولد ماه رجب
نکته جالبی که باید آن را به فال نیک گرفت عبارت است از اینکه تولد و شروع ماه رجب با تولد ماه علم و دانش و شکافنده علوم حضرت امام محمد باقر (ع) مصادف شده است. به همین مناسبت این نکته جالب را نقل می کنیم؛
جابر که یکى از صحابه بزرگ پیامبر اسلام(ص) و از علاقه مندان خاص خاندان نبوت است، مى گوید
روزى پیامبر اسلام(ص) به من فرمود: «بعد از من شخصى از خاندان مرا خواهى دید که اسمش اسم من و قیافه اش شبیه قیافه من خواهد بود. او درهاى دانش را به روى مردم خواهد گشود...». [همچنین در روایتی آمده که پیامبر(ص) فرمود:«سلام مرا به او برسان»]
پیامبر اسلام(ص) هنگامى این پیشگویى را فرمود که هنوز نه تنها حضرت باقر(ع) چشم به جهان نگشوده بود ، پدرش امام سجاد(ع) متولد نشده بود.
سال ها از این جریان گذشت، زمان پیشواى چهارم رسید. روزى جابر از کوچه هاى مدینه عبور مى کرد، چشمش به حضرت باقر افتاد. وقتى دقت کرد، دید نشانه هایى که پیامبر(ص) فرموده بود، عینا در او هست.
پرسید اسم تو چیست ؟
گفت: اسم من محمد بن على بن الحسین است.
جابر بوسه بر پیشانى او زد و گفت: جدت پیامبر به وسیله من به تو سلام رساند!
جابر از آن تاریخ، به پاس احترام پیامبر(ص) و به نشانه عظمت امام باقر(ع) هر روز دوبار به دیدار آن حضرت مى رفت، او در مسجد پیامبر میان انبوه جمعیت مى نشست (و در پاسخ بعضى از مغرضین که از کار وى خرده گیرى مى کردند) پیشگویى پیامبراسلام را نقل مى کرد.
❇️فضیلت ماه رجب در احادیث
➖حديث قدسى درباره فضیلت ماه رجب :
جَعَلتُ هذَا الشَّهرَ (رَجَبَ) حَبلاً بَيني و بَينَ عِبادي فَمَنِ اعتَصَمَ بِهِ وَصَلَ بِي
ماه رجب را ريسمانى ميان خود و بندگانم قرار داده ام ؛ هر كس به آن چنگ زند، به وصال من رسد.
➖باز در حدیث قدسی وارد شده است:
الشَّهرُ شَهري و العَبدُ عَبدي و الرَّحمَةُ رَحمَتي فَمَن دَعاني في هذَا الشَّهرِ أجَبتُهُ و مَن سَألَني أعطَيتُهُ.
ماه (رجب)، ماه من، بنده، بنده من، و رحمت، رحمت من است؛ هر كه در اين ماه مرا بخواند ، اجابتش كنم و هر كه حاجت آورَد، عطايش كنم.
➖از پیامبر روایت شده است : «كانَ النَّبِيُ (ص) إذا دَخَلَ رَجَبٌ قالَ: اللّهُمَّ بارِك لَنا في رَجَبٍ وشَعبانَ، وبَلِّغنا رَمَضانَ هرگاه ماه رجب وارد میشد، پيامبر صلی الله عليه و آلهمی فرمود: «خدايا! رجب و شعبان را بر ما مبارك كن و ما را به رمضان برسان».(۲)
👇
.👆
➖ پیامبر(ص)،در ضمن کلامی مفصل که فضیلت ماه رجب بیان فرمود، می فرماید:أَلاَ إِنَّ رَجَباً شَهْرُ اَللَّهِ وَ شَعْبَانَ شَهْرِي وَ رَمَضَانَ شَهْرُ أُمَّتِي، أَلاَ فَمَنْ صَامَ مِنْ رَجَبٍ يَوْماً إِيمَاناً وَ اِحْتِسَاباً اِسْتَوْجَبَ رِضْوَانَ اَللَّهِ اَلْأَكْبَرَ وَ أَطْفَأَ صَوْمُهُ فِي ذَلِكَ اَلْيَوْمِ غَضَبَ اَللَّهِ وَ أَغْلَقَ عَنْهُ بَاباً مِنْ أَبْوَابِ اَلنَّارِ ... هان به راستي، رجب ماه خدا و شعبان ماه من و رمضان ماه امت من است. هان هر كه يك روز از ماه رجب را باورمندانه و حسابگرانه روزه بدارد، شايسته خشنودي بزرگ خداوند گردد و روزه او در اين روز آتش خشم خدا را فرو نشاند و دري از درهاي دوزخ بر او بسته شود ....
➖امام علی (ع) نیز در فضیلت این ماه فرمودند: «شَهرُ رَمَضانَ شَهرُاللّهِ، وشَعبانُ شَهرُ رَسولِ اللّهِ صلی الله عليه و آله، ورَجَبٌ شَهري؛ (۱) رمضان، ماه خداست؛ شعبان، ماه پيامبر خداست و رجب، ماه من است».(۳)
➖امام موسی کاظم (ع) درمورد ماه رجب فرمودند :
رَجَـبٌ نَهْـرٌ فِى الْجَنَّـةِ أَشَدُّ بَياضا مِنَ اللَّبَنِ وَ أَحْلى مِنَ الْعَسَلِ، فَمَن صامَ يَوْما مِنْ رَجَبٍ سَقاهُ اللّه ُ مِنْ ذلِكَ النَّهْرِ.
رجب نام نهرى است در بهشت از شير سفيدتر و از عسل شيرينتر هركس يك روز از ماه رجب را روزه بگيرد خداوند از آن نهر به او مى نوشاند.(۴)
➖و باز میفرمایند: «رَجَبٌ شَهْرٌ عَظِيمٌ يُضَاعِفُ اللَّهُ فِيهِ الْحَسَنَاتِ وَ يَمْحُو فِيهِ السَّيِّئَات؛ رجب ماه بزرگی است که خداوند (پاداش) نیکیها را چند برابر و گناهان را در آن نابود میسازد.»(۵)
➖«ابیرمحه حضرمی» میگوید: از امام صادق(ع) شنیدم که میفرمود: «إِذَا كَانَ يَوْمُ الْقِيَامَةِ نَادَى مُنَادٍ مِنْ بُطْنَانِ الْعَرْشِ أَيْنَ الرَّجَبِيُّونَ فَيَقُومُ اُنَاسٌ يُضِيءُ وُجُوهُهُمْ لِأَهْلِ الْجَمْعِ، عَلَى رُءُوسِهِمْ تِيجَانُ الْمَلَك، مُكَلَّلَةً بِالدُّرِّ وَ الْيَاقُوتِ مَعَ كُلِّ وَاحِدٍ مِنْهُمْ أَلْفُ مَلَكٍ عَنْ يَمِينِهِ وَ أَلْفُ مَلَكٍ عَنْ يَسَارِهِ، يَقُولُونَ هَنِيئاً لَكَ كَرَامَةُ اللَّهِ عَزَّ وَ جَلَّ يَا عَبْدَ اللَّهِ، فَيَأْتِي النِّدَاءُ مِنْ عِنْدِ اللَّهِ جَلَّ جَلَالُهُ عِبَادِي وَ إِمَائِي وَ عِزَّتِي وَ جَلَالِي لَأُكْرِمَنَّ مَثْوَاكُمْ وَ لَأُجْزِلَنَّ عَطَاكُمْ [عَطَايَاكُمْ] وَ لَأُوتِيَنَّكُمْ مِنَ الْجَنَّةِ غُرَفاً تَجْرِي مِنْ تَحْتِهَا الْأَنْهارُ خالِدِينَ فِيها نِعْمَ أَجْرُ الْعامِلِينَ إِنَّكُمْ تَطَوَّعْتُمْ بِالصَّوْمِ لِي فِي شَهْرٍ عَظَّمْتُ حُرْمَتَهُ وَ أَوْجَبْتُ حَقَّهُ مَلَائِكَتِي أَدْخِلُوا عِبَادِي وَ إِمَائِي الْجَنَّةَ، ثُمَّ قَالَ جَعْفَرُ بْنُ مُحَمَّدٍ: هَذَا لِمَنْ صَامَ مِنْ رَجَبٍ شَيْئاً وَ لَوْ يَوْماً وَاحِداً فِي [مِنْ] أَوَّلِهِ أَوْ وَسَطِهِ أَوْ آخِرِه؛ روز قیامت از درون عرش پروردگار، منادی ندا میدهد: کجایند رجبیّون؟ پس گروهی از مردم بپا میخیزند که صورتهایشان برای اجتماع کنندگان (اهل قیامت) نورافشانی میکند و تاجهای فرشتگان بر سر آنهاست، در حالی که مزین به درّ و یاقوتند، با هر یک از آ نها هزار فرشته از راست و هزار فرشته از چپ همراه هستند که میگویند: گوارا باد کرامت و عنایت ویژة پروردگار بر تو ای بندة خدا! پس ندایی از جانب خداوند میرسد (که میفرماید): ای بندگان و کنیزان من! به عزت و جلالم قسم که قطعاً جایگاهتان را گرامی داشته و عطایای شما را وافر قرار خواهم داد و قصرهایی از بهشت به شما خواهم بخشید که نهرها از زیر آن جاری و همیشه در آنجا خواهید بود و (چه زیبا و) خوب است پاداش عمل کنندگان. شما بدون اجبار و تکلیف برای من روزه گرفتید، در ماهی که احترام آن را بزرگ شمردم و حق آن را لازم کردم. ای فرشتگانم! بندگان و کنیزهایم را داخل بهشت کنید. سپس امام صادق فرمودند: این برای کسی است که در ماه رجب روزهای گرفته باشد، ولو یک روز؛ در اول یا وسط یا آخرش.»(۶)
🔷رجب،فرصتی ویژه برای اهل سلوک
ماه رجب در نزد عارفان و اهل سیر و سلوک از جایگاه ویژهای برخوردار است. علامه طهرانی در تمام ایام سال به ماه رجب از همۀ شهرها و ماهها اهتمام بیشتری داشت و براین باور بود که ماه رمضان برای عامّۀ مردم سودمندتر است ولی ماه رجب برای خصوص سالکان الی الله نفعش از ماه رمضان بیشتر است و تأثیراتی که در ماه رجب بر نفس وارد میشود آن تأثیرات، تأثیرات عمیقتر و زیر بنایی تری است. وی هم چنان به مراقبه شدید در این ماه توصیه میکرد.
👇
❇️عمل مهم ماه رجب؛استغفار
در مورد ماه رجب اعمالی توصیه شده است که مهم ترین آن روزه گرفتن و استغفار است .
خوب است ، در همیت استغفار نکاتی ذکر شود.
➖واژه استغفار به معنای درخواست مغفرت ، از ریشه «غفر» در لغت به معنای پوشش است.
➖در شریعت اسلامی، استغفار بهصورت بهترین عبادت و دعا مطرح، و فراوانی انجام دادن آن توصیه شده.
➖براساس آیه۳۳ سوره انفال وجود مقدس پیامبر و استغفار به عنوان دو عامل برطرف کننده عذاب الهی مطرح شده است
؛وَمَا كَانَ اللَّهُ لِيُعَذِّبَهُمْ وَأَنْتَ فِيهِمْ ۚ وَمَا كَانَ اللَّهُ مُعَذِّبَهُمْ وَهُمْ يَسْتَغْفِرُونَ ولی (ای پیامبر!) تا تو در میان آنها هستی، خداوند آنها را مجازات نخواهد کرد؛ و (نیز) تا استغفار میکنند، خدا عذابشان نمیکند.
➖حضرت امیرمؤمنان(ع)میفرماید: كَانَ فِي اَلنَّاسِ أَمَانَانِ رَسُولُ اَللَّهِ صَلَّى اَللَّهُ عَلَيْهِ وَ آلِهِ وَ اَلاِسْتِغْفَارُ فَرُفِعَ مِنْهُمْ أَمَانٌ وَ هُوَ رَسُولُ اَللَّهِ وَ بَقِيَ عَلَيْهِمُ أَمَانٌ وَ هُوَ اَلاِسْتِغْفَارُ . در روی زمین، دو ابزار امنیّت از عذاب الهی وجود داشت: یکی از آن دو وجود پیامبر اسلام(ص)بود که با رحلت آن حضرت برداشته شد؛ ولی دیگری که استغفار است، همواره برای همگان وجود دارد، پس بدان تمسّک جویید. آنگاه آیه فوق را تلاوتکردند.(۷)
➖ در آیاتی از قرآن کریم به استغفار در هنگام سحرگاه تاکید ویژه شده است؛ « المُستَغفِرینَ بِالاَسحار» و «وبِالاَسحارِ هُم یَستَغفِرون» .وطبق نظر قریب به اتّفاق مفسّران، گفته حضرت یعقوب که به فرزندان خطاکار فرمود:« سَوفَ اَستَغفِرُ لَکُم رَبّی» برتری استغفار در سحر در مقایسه با زمانهای دیگر را گوشزد میکند.
➖مفسرین استغفارکنندگان در سحرگاهان را این گروهها دانستهاند:
۱.برگزار کنندگان نماز صبح بهصورت جماعت.
۲. کسانی که در سحرگاه ۷۰ بار استغفار میکنند.
۳. افرادی که هنگام طلوع فجر صادق، بیدار و شاهد آناند.
۴. کسانیکه تا وقت سحر مشغول نماز بوده، آنگاه به استغفار و دعا میپردازند.
۵. آنان که در قنوت رکعت اخیر نماز شب وتر ، ۷۰ بار از خدا درخواست بخششدارند.
➖🔹نکته جالب اینکه در مواردی از آیات قرآن وساطت برای استغفار به دیگران مورد اشاره قرار گرفته :
واسطه جویی پیامبر : «...ولَو اَنَّهُم اِذ ظَـلَموا اَنفُسَهُم جاءوکَ فَاستَغفَروا اللّهَ واستَغفَرَ لَهُمُ الرَّسولُ...».
و در برخی دیگر، خداوند به رسول خویش فرمان میدهد تا برای خود و مردم مؤمن استغفار کند: «واستَغفِر لِذَنبِکَ ولِلمُؤمِنینَ والمُؤمِنـتِ».
در آیاتی نیز استغفار برای پدر و مادر و دیگر خویشاوندان و مؤمنان عملی پسندیده دانسته شده است.
همین طور در ماجرای استغفار حضرت یعقوب برای فرزندان خطاکار که در سطور فوق گذشت.
➖شاخصترین تعبیر برای استغفار «استغفرالله»است اما برای ماه رجب یک استغفار ویژه نقل شده است و پیامبر فرمود:هر کس در ماه رجب صد بار این استغفار را بگوید و آن را با صدقه پایان دهد، حقتعالی سرانجام کارش را ختم به رحمت و آمرزش کند و هرکه «چهارصد مرتبه» بگوید، ثواب شهادت صد شهید را برای او بنویسد. و آن ذکر عبارت است از ؛
أَسْتَغْفِرُ اللّٰهَ الَّذِي لَاإِلٰهَ إِلّا هُوَ وَحْدَهُ لَاشَرِيكَ لَهُ وَأَتُوبُ إِلَيْهِ
همین طور روایت شده است؛ در همهی این ماه «هزار مرتبه» بگوید:أَسْتَغْفِرُ اللّٰهَ ذَا الْجَلالِ وَالْإِكْرامِ مِنْ جَمِيعِ الذُّنُوبِ وَالْآثامِ.از خدای دارای بزرگی و رأفت و محبت، از همه گناهان و گنهکاریها، آمرزش میخواهم.تا خداى مهربان او را بیامرزد.
💠داستان
حضرت موسی در كوه طور در مناجات خود عرض كرد: یا اله العالمین (ای خدای جهانیان) جواب آمد لبیك (یعنی ندای تو را پذیرفتم) سپس عرض كرد: یا اله المطیعین (ای خدا اطاعت كنندگان) جواب شنید لبیك، سپس عرض كرد: یا اله العاصین (ای خدای گنهكاران)، این دفعه سه بار شنید لبیك،لبیک؛ لبیك . موسی عرض كرد: حكمتش چیست كه این دفعه سه بار شنیدم كه فرمودی لبیك، به او خطاب شد: عارفان به معرفت خود، و نیكوكاران به كار نیك خود، و مطیعان به اطاعت خود، اعتماد دارند، ولی گنهكاران، جز به فضل من، پناهی ندارند، اگر از درگاه من ناامید گردند، به درگاه چه كسی پناه ببرند.
.👇
👆
💠داستان
به مناسبت ولادت امام باقر(ع):
در سفر اجباری امام باقر(ع) به شام پيش از آنكه پيشواى پنجم شهر دمشق را ترك گويد، فرصت بسيار مناصبى پيش آمد كه امام براى بيدار ساختن افكار مردم و معرفى عظمت و مقام علمى خود بخوبى از آن استفاده نمود و افكار عمومى شام را منقلب ساخت. ماجرا از اين قرار بود: هشام دستاويز مهمى براى جسارت بيشتر به پيشگاه امام پنجم در دست نداشت، ناگزير با مراجعت آن حضرت به مدينه موافقت كرد.
هنگامى كه امام(ع) همراه فرزند گرامى خود از قصر خلافت خارج شدند، در انتهاى ميدان مقابل قصر با جمعيت انبوهى روبرو گرديد كه همه نشسته بودند. امام از وضع آنان و علت اجتماعشان جويا شد. گفتند: اينها كشيشان و راهبان مسيحى هستند كه در مجمع بزرگ ساليانه خود گردآمده اند و طبق برنامه همه ساله منتظر اسقف بزرگ مى باشند تا مشكلات علمى خود را از او بپرسند. امام(ع) به ميان جمعيت تشريف برده و به طور ناشناس در ان مجمع بزرگ شركت فرمود. اين خبر فوراً به هشام گزارش داده شد. هشام افرادى را مامور كرد تا در انجمن مزبور شركت نموده از نزديك ناظر جريان باشند.
طولى نكشيد اسقف بزرگ كه فوق العاده پير و سال خورده بود، وارد شد و با شكوه و احترام فراوان، در صدر مجلس قرار گرفت. آن گاه نگاهى به جمعيت انداخت، و چون سيماى امام باقر(ع) توجه وى را به خود جلب نمود، رو به امام كرد و پرسيد:
- از ما مسيحيان هستيد يا از مسلمانان؟
- از مسلمانان.
- از دانشمندان آنان هستيد يا افراد نادان؟
- از افراد نادان نيستم!
- اول من سوال كنم يا شما مى پرسيد؟
- اگر مايليد شما سوال كنيد.
- به چه دليل شما مسلمانان ادعا مى كنيد كه اهل بهشت غذا مى خورند و مى آشامند ولى مدفوعى ندارند؟ آيا براى اين موضوع، نمونه و نظير روشنى در اين جهان وجود دارد؟
- بلى، نمونه روشن آن در اين جهان جنين است كه در رحم مادر تغذيه مى كند ولى مدفوعى ندارد!
- عجب! پس شما گفتيد از دانشمندان نيستيد؟!
- من چنين نگفتم، بلكه گفتم از نادانان نيستم!
- سوال ديگرى دارم.
- بفرماييد.
- به چه دليل عقيده داريد كه ميوه ها و نعمت هاى بهشتى كم نمى شود و هر چه از آنها مصرف شود، باز به حال خود باقى بوده كاهش پيدا نمى كنند؟ آيا نمونه روشنى از پديده هاى اين جهان را مى توان براى اين موضوع ذكر كرد؟
- آرى، نمونه روشن آن در عالم محسوسات آتش است. شما اگر از شعله چراغى صدها چراغ روشن كنيد، شعله چراغ اول به جاى خود باقى است و از آن به هيچ وجه كاسته نمى شود!...
...اسقف هر سوال و مشكلى به نظرش مى رسيد، همه را پرسيد و جواب قانع كننده شنيد و چون خود را عاجز يافت، بشدت ناراحت و عصبانى شد و گفت: «مردم! دانشمند والا مقامى را كه مراتب اطلاعات و معلومات مذهبى او از من بيشتر است، به اينجا آورده ايد تا مرا رسوا سازد و مسلمانان بدانند پيشوايان آنان از ما برتر و بهترند؟! به خدا سوگند ديگر با شما سخن نخواهم گفت و اگر تا سال ديگر زنده ماندم، مرا در ميان خود نخواهيد ديد!» اين را گفت و از جا برخاست و بيرون رفت!(۸)
ــــــــــــــــــــــــــــ
📎پی نوشتها
۱.حرعاملی، وسائل الشیعه، ج۱۰، ص۵۱۱.
۲.شُعَب الإيمان،ج۳،ص۳۷۵.
۳.مصباح المتهجّد،ص ۷۹۷.
۴.من لا يحضره الفقيه، ج ۲، ص۹۲
۵.وسائل الشیعة، ج ۷، ص۳۵۵.
۶.روضه الواعظین ج۲ص۴۰۲
۷.إرشاد القلوب،ج۱ ،ص۳۱
۸.سیره پیشوایان، مهدی پیشوایی، ص۳۴۱
#ماه_رجب
🌺 والسلام علی من اتبع الهدی 🌺
.
.
#شهادت_امام_هادی
أعوذ بِاللَّهِ مِنَ الشَّیطَانِ الرَّجِیمِ
بِسْمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ
وجود مقدس امام هادی علیه السلام دومین امامی است که در کودکی به امامت رسید و در جوانی حدود چهل، چهل و دو سال داشتند که در شهر سامرا به شهادت رسیدند.
از وجود مقدس امام هادی علیه السلام آثاری به ما رسیده که یکی از آنها همین زیارت جامعه ی کبیره است که در همه ی حرم ها خوانده می شود و شناخت نامه ی ائمه است.
معرفی سجایا و صفات و ویژگی های ائمه ی اطهار است. اثر دیگری که از امام هادی رسیده زیارت غدیر است. خوب است در مفاتیح یک بار به زیارت غدیر امام هادی را ببینید. زیارتی که روز عید غدیر خود امام درکنار حرم جدشان امیرالمومنین قرائت کردند و من ندیده ام در زیارات امیرالمومنین زیارتی به این جامعی و کاملی که یک دوره استدلال بر امامت و ولایت و استناد به آیات قرآن کریم در مسئله ی امامت و ولایت امیر المومنین علیه السلام است.
من ابتدا یک فراز کوتاهی را از جامعه ی کبیره خدمتتان عرض می کنم و دو سه تا داستان به مناسبت این فراز از زندگی امام هادی می گویم، بعد ان شاالله یک اشاره ای خواهم کرد در بخش دوم عرائضم به وضعیت دوران امام هادی و حوادث و وقایعی که در زمان ایشان بود.
عزیزان من در اواخر زیارت جامعه این جمله را می گوییم:
💠إنْ ذُكِرَ الْخَيْرُ
هرجا که صحبت از خیر و خوبی و نیکی باشد.
💠كنْتُمْ أَوَّلَهُ وَ أَصْلَهُ وَ فَرْعَهُ وَ مَعْدِنَهُ وَ مَأْوَاهُ وَ مُنْتَهَاه
اهل بیت ما هرکجا صحبت از خیر و نیکی و خوبی باشد شما اول خیرید، اصل خیرید، فرع خیرید، آخر خیرید، معدن خیرید و نهایت خیرید، این یعنی چه؟ شما عزیزان ببینید، قرآن می فرماید:
کار خیر یک ذره اش هم می ماند،کار شر هم یک ذره اش اثرش را نشان می دهد.
💠و مَن یَعمَل مِثْقَالَ ذَرَّةٍ خَيْراً يَرَهُ
📌خیر یعنی چه؟
🔷خیر یعنی نیکی. حالا یک وقت این نیکی به مردم است، یک وقت به زن و بچه است. یک وقت به خود آدم است.
📌خیِر به چه کسی می گویند؟
🔷خیِر به کسی می گویند که همیشه می گردد تا کار خوب انجام بدهد، حرف خوب بزند، مطلب خوب بنویسد، جلسه ی خوب بگیرد، بار از رو دوش مردم بردارد، به خودش خیر برساند.
به عبارت دیگر خیر رسانی سجیه اش واخلاقش و روشش است.
📝قرآن کریم می فرماید مردم چند دسته اند:
♦️۱: أَشِحَّةً عَلَى الْخَيْرِ
بعضی از کار خیر بدشان می آید، خوب اینها را می گویند: أَشِحَّةً عَلَى الْخَيْرِ .
شوح با ح جیمی به این معنا است:
یعنی کسانی که بخل دارند به کارخیر تا یک جایی صحبت از خیر می شود سرشان را پایین می اندازند، تا یک جایی صحبت از نیکی و خدمت می شود راهش را می کشد و می رود، خوب این یه قسم آدم است، بعضی ها این طور هستند.
دسته ی دوم بدتر است ، قرآن می فرماید:
♦️۲:مَنَّاعٍ لِلْخَيْرِ
نه از خیر بدش می آید، جلو دیگران هم می گیرد. مناع در سوره ی قلم است. یعنی کسانی که مانع کار خیر است. خودش که مسجد نمی رود شما را هم نمی گذارد بروید، خودش که پول نمی دهد به فقرا دست شما را هم می گیرد آقا کمک نکن، اینها را می گویند ، مَنَّاعٍ لِلْخَيْرِ. نه خودش زیارت نمی رود شما را هم نمی گذارد، نه خودش مسجد نمی رود شما را هم نمی گذارد و امان از آدم هایی که مناع خیرن .
📝خدا به پیغمبرش درسوره ی قلم نگاه کنید می گوید:
پیغمبر حرف نه گروه را گوش نده دنباله رو نه گروه نباش.
💠لا تُطِعْ كُلَّ حَلاَّفٍ مَهينٍ هَمَّازٍ
حالا من نه تا را نمی خواهم بگویم قرآن نگاه کنید سوره ی قلم است.
یکی این است : مَنَّاعٍ لِلْخَيْرِ. پیغمبر یکی از آن هایی که مواظب باش در زندگی دنبالشان نروید و اینها تاثیر نگذارند در زندگی، کسانی اند که مانع خیراند.
آن وقت آدمها قیامت می فهمند می گویند کاش با اینها رفیق نمی شدیم.
قرآن می گوید: هر گروهی که وارد جهنم می شود این جور آدم ها را لعنت می کند، می گوید تو ما را بیچاره کرده ای، تو ما را بد کردی.
مثل شیطان دیگر، شیطان خودش مَنَّاعٍ لِلْخَیْرِ خودش سجده نکرد آدم ابوالبشر هم تحریک کرد، خودش خلاف کرد مردم هم می گوید خلاف کنید.
اما دسته ی سوم خوب دقت کنید قرآن می فرماید:
♦️۳: يُسَارِعُونَ فِي الْخَيْرَاتِ
می دوند دنبال کار خیر. یسارعون از سرعت می آید.
حضرت زکریا را خدا در قرآن می خواهد معرفی کند و یحیی را می فرماید:
💠كانُوا يُسَارِعُونَ فِي الْخَيْرَاتِ
می دویدند دنبال خیر.
اصلا دیدید آقا بعضی ها سفره می اندازی بلند می شوند کمک می کنند، عروسی است کمک می کند، عزا است کمک می کند، تشییع جنازه است، اصلا می گویند فلانی دستش به خیر است.
بعضی ها این طوری اند می گویند دستش اصلا نمی تواند بنشیند نمی تواند مخدوم باشد همش می خواهد خادم باشد. این جور آدم ها را خدا خیلی دوست دارد. آقا می دانید بعضی از ماها خیر رسانی مان قرضی است، مهمانی داریم
#جامعه_کبیره
👇
.
می گوییم خُب فلانی را هم بگوییم پسر برادرمان است، دایی مان است می گوید نه چند بار تا حالا ما را دعوت کرده است که دعوتش کنیم.
اگر دعوتت کرده، دعوتش کنید می شود بده بستون. بهتون گفته است به او می گویید. چند بار خانه ام آمده که خانه اش بروم. آقا می روید مکه یک زنگ بزنید با او خدا حافظی کنید. مگر رفت مکه با من خدا حافظی کرد که من با او خدا حافظی کنم.
خیلی این روحیه بد است که قرضی کنیم، بده بستونی کنیم. آقا فلانی را هم درلیست بنویسید، چون ما را دعوت کرد. فلانی را هم به او سوغات بدهیم چون جای خالی آورد، چون کادو آورد این که شد بده بستون، نان قرضی و لذا در روایات، در توصیه ها داریم وقتی می روید حرم آن هایی که به شما نگفتند دعا کنید، نگفته اصلا یک کسی به شما نگفت آن ها را دعا کنید.
مالک اشتر آن کسی که به چهره اش آشغال پرتاب کرده بود او را دعا می کرد این است این خیلی مهم است خیر رسانی معنایش این است .آن کسی که دعوت نکرده دعوت کردید، آن کسی که نگفته، گفتید. خیر این طور است قرضی کار نمی کند بده بستونی کار نمی کند.
قرآن می گوید:
💠فاسْتَبِقُواْ الْخَیْرَاتِ
سبقت بگیرید به خیر بشتابید. عزیزان من ائمه ما این طور بودند إِنْ ذُكِرَ الْخَيْرُ معنای این عبارت چه است. إِنْ ذُكِرَ الْخَيْرُ هر کجا صحبت از خوبی بود، كُنْتُمْ أَوَّلَهُ وَ أَصْلَهُ وَ فَرْعَهُ ، اصل و فرع و منتهاه و معدن خیر شما هستید.
📚من سه تا داستان خدمت شما می گویم از آقایم امام هادی ببینید خیر رسانی یعنی چه؟
📝این سه داستانی که می گویم خیر رسانی به افراد غیر شیعه است، غیر مسلمان است، افرادی که پیرو امام نیست امام را قبول ندارد اما متوسل شده
♦️۱: یونس ابن یعقوب
مسیحی است در بغداد زندگی می کند اصلا کاری با اسلام ندارد نه پیغمبر را قبول دارد، نه قرآن را قبول دارد، مسیحی است. ایشان متوکل عباسی که بسیار خبیث بوده متوکل در میان خلفای عباسی منع زیارت امیرالمومنین کرد، منع زیارت ابا عبدالله کرد، امام هادی را درجوانی کشاند به سامرا و آنجا تبعید کرد. خیلی جنایت کرده متوکل درمیان خلفای عباسی می گویند کافرترینشان متوکل عباسی است، پسرش منتصر این طور نبود. منتصر وقتی آمد سرکار خیلی میدان داد ولی خوب کم بود حکومتش چند ماه بیشتر نبود، ولی متوکل عباسی دیگر شمشیر را از رو بسته بود خیلی راحت آدم می کشت کسی را احضار می کرد حکم قتل بود یا زندان بود. یونس ابن یعقوب را احضار کرد خیلی ترسید. همسایه اش که از پیروان امام هادی است می گوید یونس آمد پیش من گفت می شود من یک چیزی نذر امام هادی کنم بلکه متوکل کاری به من نداشته باشد آقا مسیحی ام ، می توانم برای امام هادی نذر کنم، چه اشکالی دارد. صد دینار نذر امام هادی کرد بلند شد آمد سامرا با مرکب خودش گفت چه خوب است اول نذرم را ادا کنم. گرچه شما می دانید نذر از نظر شرعی وقتی که تحقق پیدا کند آدم ادا می کند، ولی من قبل از این که تحقق پیدا کند من این نذرم را ادا کنم، این پولی که گفتم ادا کنم. خانه ی امام هادی کجا است، بلد نیست. مرکبش را رها کرد در کوچه های سامرا دید در یک خانه ایستاد، مرکب ایستاد در یک خانه، آقایی در را باز کرد گفت: یونس ابن یعقوب خوش آمدید درست آمدید، گفتم عجب این دوتا علامت، مرکب این جا ایستاد، این هم اسم من را گفت، من را دعوت کرد داخل خانه گفت نذرت را بده قبول است، صد دینار را از من گرفت داد خدمت امام هادی علیه السلام. من هم خدمت آقا رسیدم آقا فرمود:
مردم فکر می کنند ما فقط به شیعیانمان خیر می رسانیم، فقط به درد شیعیانمان می رسیم نه حتی غیر معتقدین به ما هم به ما متوسل شوند کارشان را راه می اندازیم. یونس ابن یعقوب برو خیالت راحت باشد هیچ کاری با تو ندارد متوکل. رفت البته شیعه هم نشد، مسلمان هم نشد. همین آخر هست خیلی ها هستند الان من می شناسم حتی من افرادی می شناسم مسیحی اند عاشورا غذا می دهند برای امام حسین و مریض داشته، شفا گرفته، به هر حال مسلمان نشده است،حالا توفیق اسلام یک چیز دیگری است گاهی بعضی ها آثار را می بینند اما توفیق پیدا نمی کند، ولی پسرش شد مسلمان. گاهی آقا در نسل آدم است. امام سجاد فرمود : پدرم امام حسین روز عاشورا شمشیرش که می رفت بالا بعضی ها را نمی کشت از دشمن می آمد جلو شمشیر را می گرفت رد می شد فرمود علتش این بود در نسل اینها پیرو اهل بیت بود در نسل اینها ،گاهی اتفاق افتاده، مثلا اوتبه از کسانی است که در بدر با پیغمبر اکرم جنگیده و به درک فاصل شده است ،اما پسرش محمد ابن اوتبه پیرو خاص امیرالمومنین است و آقا می فرمود : من سه تا محمد نام را دوست دارم که یکی از آن ها همین محمد ابن اوتبه است، یکی محمد ابن ابی بکر است و نمونه های متعدد داریم، حنظله غسيل الملائكه بابایش بسیار آدم بدی بود و نمونه های دیگر. می گوید پسر این مسلمان شد. گاهی یک کار خیر در نسل آدم اثر دارد. لقمه ی حلال به خانه ببرید. ببینید م
👇
محبت اهل بیت از یک مسیحی در نسلش اثر گذاشت مسلمان شد. این امام منشا خیر است حتی یک مسیحی هم بهره مند شد. ♦️نمونه دوم شخصی است به نام عبد الرحمن اصفهانی است. از شیعه های داغ امام بود. خیلی به امام ارادت داشت درصورتی که همه می شناختنش که ایشان سنی بودند. اصولا شما می دانید در زمان ائمه حتی زمان امام رضا که ایشان آمد ایران، ایران اسلامی تشیوع گشترش نداشت شیعه بود نماینده هایی از ائمه بودند ازخود امام هادی در نیشابور نماینده بود، در اهواز نماینده بود. ایران اسلامی آن زمان دین عامه ی مردم اهل سنت بود. دین عبدالرحمن شیعه بود در اصفهان که بسیاری از مردم درآن زمان شیعه نبودند به اوگفتند تو چرا شیعه شدی آن هم اینقدر شیعه ی داغ، گفت یک علتی دارد، من رفتم سامرا قرض داشتم ،گرفتار بودم ، وضعم به هم ریخته بود رفتم بروم دربار متوکل به هر حال مشکلاتم را بگویم به حکومت بگویم که من یک همچنین وضعیتی پیدا کردم، اوضاع ام به هم ریخته رسیدم سامرا دیدم شلوغ است، می گویند بروید عقب ، بیایید جلو راه باز کنید چه خبر است، گفتند ابن الرضا دارد می آید ابن الرضا. عزیزان می دانید به خاطر شهرتی که امام رضا داشته است هم به امام جواد ابن الرضا می گویند هم به امام هادی و هم به امام عسگری . ابن الرضا یعنی پسر رضا. اما به امام هادی هم ابن الرضا می گفتند چون امام رضا نامش تقریبا مطرح بود آن زمان ابن الرضا به امام هادی می گفتند.
رفتم جلو دیدم یک جوانی سوار بر مرکب است زیبا، نورانی، چهره ی الهی ، چهره ی معنوی یک مرتبه دلم شکست گفتم خدا این آقا را از شر متوکل حفظش کن چون داشتند می بردند پیش متوکل، متوکل هم خباثتش معروف بود گفتم خدا این آقا را از شر متوکل حفظ، پیش خودم گفتم زیر زبانم آقا آمدند که از جلوی من رد بشوند متوجه من شدند فرمودند :
عبد الرحمن خدا دعایت را مستجاب کرد هیچ اتفاقی برای من نمی افتد.
ببینید آقا عزیزان گاهی اوقات می پرسند ما چرا برای سلامتی امام زمان دعا کنیم، چرا صدقه بدهیم، اصلا برای چه من دعا کنم خدا امام زمان را نگه می دارد حالا پنج تومان صد تومان بدهم برای سلامتی آقا امام زمان . اصلا چرا در منبرها برای سلامتی آقا امام زمان دعا می کنیم بعضی ها می پرسند.
یک آقایی امروز گفت: مگر امام زمان را خدا نگه نمی دارد مگر امام هم مریض می شود. اولا که امام مریض می شود آقا .همین آقا امام هادی دو سه مرتبه بیمار سخت شد به بستر افتاد امام است حجت خداست اما جنبه ی بشری اش، جنبه ی بشری است.
آقا ابو هاشم جعفری می گوید من و همزه ابن محمد را امام صدا زد یا محمد ابن همزه ، یک پولی به ما داد فرمود افرادی را بفرستید کربلا بروند زیر قوه ی جدم امام حسین دعا کنند من خوب بشوم. می گوید من وقتی از خانه آمدم بیرون رفیقم محمد ابن همزه گفت این چه کاری است این که خودش امام است ما برویم به یک امام دیگر متوسل شویم ما هم برویم دعا کنیم یک آدم های عادی، آخر چرا، می گوید برگشتم خدمت آقا این شبهه را مطرح کنم آقا فرمود: ابا هاشم خدا یک جاهایی را محل اجابت دعا قرار داده یکی از آن ها زیر قوه ی جدم حسین است. ان شا الله خدا قسمت تان کند کربلا آن پارچه سبزی که روی حرم ابا عبد الله روی آن قبر افتاده رویش نوشته این جمله نوشته :
📝حسین جان روایت است خدا به خاطر این که تو هستی خود را دادی همه ی وجودت را برایش دادی سه تا چیز به تو داد :
♦️۱:شفا در تربتت
♦️۲:امامت در نسلت
♦️۳:اجابت زیر قوه ی تو
این رو همون حرم دو سه جای این پارچه نوشته من چند بار خواندم ان شا الله مشرف شدید کربلا نگاه کنید.
حسین جان خدا عوض این شهادت به تو سه چیز داد:
💠الاْجابَـهُ تَحْتَ قُـبَّـتِه وَ الشّـِفآءَ فی تُرْبَتِهِ وَالْإِمَامَةَ.
امامت درنسلت ، شفا در تربتت و اجابت.
📝امام هادی بیمار شد این نیست که می گوید:
♦️۱:مگر امام زمان مریض می شود که ما دعا کنیم، بله امام هم ممکن است بیمار شود.یک
♦️۲: چرا من دعا کنم ، باشد آقا دعا کردن در حق دیگران یک ادب است نگفتند هم الزاما دعا کننده باید از دعا شونده بالاتر باشد، نه .خدا رحمت کند آیت الله العظمی گلپایگانی مرجع تقلید آمدند بیمارستان در قم یک کسی مریض بود روی تخت خوابیده بود خیلی حالش بد بود تا ایشان آمد یکی از دوستان نقل می کرد می گفت خیلی خوشحال شد گریه افتاد مرجع تقلید آمده عیادتش گفت آقا برای من دعا کنید ایشان فرمود باشه ولی تو هم برای من دعا کن چون دعای مریض خودش رویش عنایت است مستجاب است تو با این حالت اظطرار دارید دیگر برای من هم دعا کن و لذا نگفتند در دعا حتما دعا شونده باید رتبه اش پایین تر باشد نه آقا.
شما بروید کربلا دعا کنید برای امام هادی و امام زمان هم همین است دعا می کنیم برای سلامت امام، برای امنیت امام، برای ظهور امام. می خواهیم با این دعا وصل بشویم آقای غیر شیعه سنی مذهب اما علاقه مند به اهل بیت ایستاده ، زیر لب می گوید خدا ابن الرضا
👇
را حفظش کن متوکل کاری به او نداشته باشد آقا بلند هم نگفت که کسی بشنود چون بلند می گفت می گرفتنش جو خرابی بود.
آقا رسیدند جلویش فرمودند: عبد الرحمن، اسمش را صدا زدند فرمودند:
خدا دعایت را مستجاب کرد برو، اما سه تا چیز دیگر هم به تو می گویم: خدا ثروت زیاد به تو می دهد، اولاد زیاد به تو می دهد ، عمر طولانی هم به تو می دهد.آقا ایشان برگشت گفت بس است دیگر همین قدر.
آمد اصفهان خودش می گوید به حدی وضع مالیم خوب شد، ده تا پسر سالم خدا به من داد الان هم که این قصه را نقل می کند امام هادی از دنیا رفته بوده شهید شده می گوید هفتاد ساله ام، هنوز مریض نشدم به دوستانش گفت. گفت من علت تشیوع ام این بود این معجزه را و این کرامت را دیدم از امام هادی، هم نسلم با برکت شد، هم عمرم طولانی شد با سلامت ، هم مالم زیاد شد و هم امام خبر داد از دعایی که من ببینید آقا این عنایت امام است به یک غیر شیعه، آن به یک غیر مسلمان بالاتر دیگر از این بالاتر.
💠إنْ ذُكِرَ الْخَيْرُكُنْتُمْ أَوَّلَهُ وَ أَصْلَهُ وَ فَرْعَهُ
شما همه ی وجودتان خیر است.
💠سجِيَّتُكُمُ الْكَرَمُ عَادَتُكُمُ الْإِحْسَانُ
متوکل خبیث مریض شد یک دملی زد به بدنش به حدی درد داشت که تا پزشکان می آمدند اشاره کنند فریاد می زد، نعره می زد می گفت کسی دور من نیاید.
آقا مادرش درنقلی هم دارد خودش پول نذر امام هادی کرد قاتل امام هم هستند پول نذر امام هادی کرد هزار دینار در نقلی دارد پول فرستاد خدمت امام هادی علیه السلام و به هر حال امام یک توصیه ای کرد که این دمل سر باز کرد و خوب شد ببینید آقا ببینید آقا، إِنْ ذُكِرَ الْخَيْرُ.
این آقای ما امام هادی علیه السلام است اینقدر مظهر کرامت است، آنقدر مظهر خیر است. عزیزان من از دامن این ائمه و از در خانه ی این ائمه غافل نشوید، چقدر قشنگ در جامعه ی کبیره که مرحوم میلسی می فرماید سند صحیح دارد، در کهن ترین منابع ما آمده است.
شیخ صدوق آورده است. شیخ طوسی آورده است. درکهن ترین منابع ما بیش از ده قرن قبل این زیارت جامعه ی کبیره آمده و به حمد الله این روزها شهرهای متعددی بر این زیارت نوشته شده این زیارت یک دوره توحید است، یک دوره اعتقادات است، یک دوره معرفی اهل بیت است.
سَجِيَّتُكُمُ الْكَرَمُ
عزیزان من عرض من در این بخش اول تمام . یکی دو نکته دیگر کوتاه بگویم و دعایتان کنم.
امام هادی علیه السلام در دوران سخت عباسی است، بخش عمده ای از امامت ایشان در دوران متوکل است، دوران بگیر و ببند و زندان و آزار و اذیت شیعیان است. دوران ولخرجی ها، حدود ده تا کاخ که اسم هایش هم در تاریخ آمده نام هایش هم در تاریخ صاحب موجم ودیگران نوشتند، متوکل و افراد برای خودشان ساخته بودند، دوران فقر مردم است.
بدترین دوران بر مسلمانان در این دوران گذشته است فقر، نداری، گرفتاری.
از آن طرف متوکل ثروت روی ثروت، از آن طرف کاخ روی کاخ. در چنین دورانی، دوران امامت امام هادی علیه السلام است که دوران بسیار سخت و صعبی است، اما امام با وکالت با شاگردانی مثل ابو هاشم جعفری ها، با نامه هایی که می نوشت نامه ی مردم اهواز نوشته، خیلی جالب است درتاریخ ببینید با مکاتباتش، با نماینده گانش، با عنایاتی که داشت شیعیان را مدیریت می کرد و اداره می کرد. امام نقشش هدایت است حتی آن آخرین لحظه ای که دارد جان می دهد دست از هدایت و موعظه بر نمی دارد. امیر المومنین در بستر هم اصبغ ابن ربات را موعظه کرد. امام صادق در بستر هم حدیث و روایت برای مردم نقل کرد.
هر کس نماز راسبک بشمارد شفاعت ما به او نمی رسد. این نقش اهل بیت است که همیشه کارشان برای خداست، می خواهند مردم هدایت بشوند.
الان در دنیا نزدیک دو میلیارد مسلمان است همه ی اینها قرآن، خدا وپیغمبر را قبول دارند، مسلمان اند.
📝اما مومن که است، فرمود: ایمان آن است که:
♦️۱: قلب بپذیرد .
♦️۲:عمل تایید کند.
ما وَقَرَتَه القُلُوب
ایمانی نیست، می گوید آقا مومن باش دلت پاک باشد هر کاری می خواهی بکن. ایمان از اسلام بالاتر است. ایمان از اسلام بالاتر است، مومن از مسلمان بالاتر است.
خدا در قرآن به پیغمبر می گوید بعضی ها می گویند ما ایمان آوردیم، بی خود می گویند اسلام آوردند، اسلام شناسنامه ای است، اما ایمان قلبی است.
فرمود: ایمان آن است که قلب قبول کند، عمل هم تایید کند. الّلهُمَّ صَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ.
.
.
#شهادت_امام_هادی
هدایت غافلان
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ
اَلْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِینَ وَ صَلّیَ اللهُ عَلَى خَیرِ خَلْقِهِ مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ الطَّاهِرِین
اللهُمَّ صَلِّ عَلَى عَلِيِّ بْنِ مُحَمَّدٍ، وَصِيِّ الْأَوْصِيَاءِ، وَإِمَامِ الْأَنْقِيَاءِ، وَخَلَفِ أَئِمَّةِ الدِّينِ وَالْحُجَّةِ عَلَى الْخَلَائِقِ أَجْمَعِينَ، فَصَلِّ عَلَيْهِ أَفْضَلَ مَا صَلَّيْتَ عَلَى أَحَدٍ مِنْ أَوْلِيَائِكَ، وَذُرِّيَّةِ أَنْبِيَائِكَ، يَا إِلَهَ الْعَالَمِينَ.
🌸شعر
اى مظهر جلال و جمال خداى فرد
شد طوطیاى چشم ملك خاك پاى تو
در هر دو كون خرم و شاد است و رستگار
در دل هر آن كه داشت فروغ ولاى تو
خوفش ز آفتاب جز این است بى سخن
در دهر هر كه زیست به تحت لواى تو
تا مدفن شریف تو شد سُرَّ مَن رَا
جان بخش و غم زداى شد از صفاى تو
زد طعنه بر بهشت برین هر كسى كه دید
آن گنبد منور و صحن و سراى تو
اى هادى هدایت دین مبین حق
اى آن كه مدح خوان تو باشد خداى تو
💠داستان
مسعودی در مروج الذهب گفته است که عده ای نزد متوکل آمده و سخن چینی و بدگویی کردند که در منزل حضرت #امام_هادی اسلحه و نامه های زیادی از طرف شیعیانش از اهالی قم برای او فرستاده اند موجود است. او میخواهد علیه حکومت تو شورش کرده و انقلاب کند.
متوکل پس از شنیدن این جریان گروهی از ترکان را که از دژخیمان او بودند شبانه به خانه حضرت روانه کرد آنان در آن دل شب خانه امام هادی را مورد هجوم و تفتیش قرار دادند، ولی چیزی پیدا نکردند. دیدند حضرت در منزل در بسته ای لباس پشم پوشیده و روی ریگ و خاک، رو به قبله نشسته و قرآن میخواند.
مأموران متوکل آن امام مظلوم را به همان هیئت و حالت به نزد متوکل آوردند و این چنین گزارش دادند ما به جستجوی خانه علی النقی پرداختیم ولی چیزی نیافتیم دیدیم او رو به قبله نشسته و قرآن میخواند متوکل در کنار سفره شراب نشسته بود و در دستش جام شراب بود. برخاست و با احترام آن حضرت را در کنار خود نشانید و جام شراب را به حضرت تعارف کرد.
امام هادی فرمود: «والله ما يُخَامِرُ لَحْمِي وَدَمِی قَطُّ، فَأَعْفِنِی» به خدا سوگند! هرگز گوشت و خون من با شراب آمیخته نشده، مرا معاف بدار.
متوکل او را معاف داشت. سپس گفت: «اَنشِدنی شِعرا» برایم شعری بخوان.
امام فرمود: من با شعر چندان سر و کاری ندارم کم روایت میکنم متوکل گفت: باید بخوانی حضرت امام هادی این اشعار را که در دیوان امام علی ، و در مورد بی وفائی دنیا است خواند؛
باتُوا عَلَى قُلَلِ الْأَجْبَالِ تَحْرُسُهُمْ
غُلْبُ الرِّجَالِ فَلَمْ تَنْفَعُهُمُ الْقُلَلُ
شب را در های کوهها آرمیدند و مردان دلاور آنان را پاسداری کردند ولی قلههای کوه برای آنان سود نبخشید.
وَاسْتُنْزِلُوا بَعْدَ عِزُّ عَنْ مَعَاقِلِهِمْ
إِلَى مَقَابِرِهِمْ يَا بِئْسَ مَا نَزَلُوا
بعد از عزتی آنان را از پناهگاههای خود به سوی قبرهایشان فرود آوردند، آه چه بد فرود آمدند؟!
ناداهُمْ صَارِحٌ مِنْ بَعْدِ دَفْنِهِمْ
أَيْنَ الْأَسِرَّةُ وَالتَّيجَانُ وَالْحُلَلُ
بعد از دفن آنان، منادی صدا زد: تخت تاج و لباسهای شما کجا است؟!
أَيْنَ الْوُجُوهُ اللَّتِي كَانَتْ مُنَعَمَةٌ
مِنْ دُونِهَا تُضْرَبُ الْأَسْتَارُ وَالْكَلَلُ
کجا رفت آن چهره های مرفه که برابرشان پرده ها و آذین ها آویخته می شد؟
فَأَفْصَحَ الْقَبْرُ عَنْهُمْ حِينَ سَائَلَهُمْ
تِلْكَ الْوُجُوهُ عَلَيْهَا الدُّودُ
پس قبر به زبان فصیح از آنان پرسش کرد و گفت: این همان صورت های نیکویی هستند که کرم ها بر آنها میغلطند و محل تاخت و تاز کرمها شده اند.
قَدْ طَالَ مَا أَكَلُوا دَهْراً وَقَدْ شَرِبُوا
وَأَصْبَحُوا الْيَوْمَ بَعْدَ الْأَكْلِ قَدْ أَكِلُوا
آنها مدت طولانی خوردند و نوشیدند و اکنون خود خوراک خاک و کرمها شده اند.
راوی می گوید: «فَبَكَى الْمُتَوَكِّلُ حَتَّى بَلْتَ لِحْيَتَهُ دُمُوعُ عَيْنَيْهِ وَبَكَى الْحَاضِرُونَ»
متوكل تحت تأثیر اشعار حضرت قرار گرفت و چنان گریه کرد که ریشش خیس شد.
حاضران نیز گریه کردند سپس دستور داد امام هادی را با احترام به خانه اش باز گرداندند.
روایت شده است متوکل چنان متغیر شد که کاسه شراب را بر زمین زد و آن روز عيش او به عزا مبدل گردید.(۱)
✅بیان موضوع
همه امامان ، هدایت گران الهی در روی زمین هستند و امام هادی (ع) نیز در هدایت افراد نادان و غافل همواره تلاش و مجاهدت داشته اند.
البته هدایت گری دارای مراحل مختلف است.
🔻
و قابلیت هدایت نیز با توجه به ظرفیت افراد، دارای مراتب است.
گاهی مخاطب هدایت گری قابلیت هدایت تامه دارد یعنی با یک تلنگر مسیر زندگی ش تغیر میکند اما گاهی هدایت تامه پیدا نمیکند اما میتوان با تلنگر و نصیحت و نهی از منکر او را به طور مقطعی از برخی گناهان بازداشت.
از این رو انسان تکلیف هدایت گری را باید حتی از این دسته از افراد دریغ نکند.
به عنوان مثال ، اگر چه متوکلِ ملعون با آنهمه جنایت که مرتکب شده بود لیاقت و قابلیت هدایت یافتن و اصلاح مسیر را نداشت اما ، امام هادی(ع) به طور موردی او را از غفلت در آن جلسه و گستاخی و میگساری در محضر امام معصوم بازداشتند.
🔻با این مقدمه و به بهانه اسم مقدس «هادی» در قالب چند عنوان موضوع هدایت غافلان را دنبال میکنیم🔺
✔️اهمیت هدایت گری
➖پیامبر(ص) هنگامى كه على عليه السلام را به يمن فرستاد فرمود:« يا عليُّ ، لا تُقاتِلَنَّ أحَدا حتّى تَدعُوَهُ ، و ايمُ اللّه ِ لَأن يَهدي اللّه ُ على يَدَيكَ رجُلاً خَيرٌ لَكَ مِمّا طَلَعَت علَيهِ الشَّمسُ و غَرَبَت ، و لَكَ وَلاؤهُ يا عليُّ .»
اى على! هرگز با كسى جنگ مكن مگر اينكه قبلاً او را [به اسلام] دعوت كرده باشى كه به خدا سوگند، اگر خداوند كسى را به دست تو هدايت كند برايت بهتر است از آنچه آفتاب بر آن طلوع و غروب مى كند ؛ و تو بر شخص هدايت شده ولايت دارى ، اى على .(۲)
➖ امام صادق(ع) : «مَنْ قَتَلَ نَفْساً بِغَیْرِ نَفْسٍ فَکَأَنَّما قَتَلَ النَّاسَ جَمِیعاً وَ مَنْ أَحْیاها فَکَأَنَّما أَحْیَا النَّاسَ جَمِیعاً قَالَ مَنْ أَخْرَجَهَا مِنْ ضَلَالٍ إِلَی هُدًی فَکَأَنَّمَا أَحْیَاهَا وَ مَنْ أَخْرَجَهَا مِنْ هُدًی إِلَی ضَلَالٍ فَقَدْ قَتَلَهَا».
امام صادق(ع) در ذیل آیه «مَنْ قَتَلَ نَفْساً بِغَیْرِ نَفْسٍ فَکَأَنَّما قَتَلَ النَّاسَ جَمِیعاً وَ مَنْ أَحْیاها فَکَأَنَّما أَحْیَا النَّاسَ جَمِیعاً»فرمود:
كسى كه ديگرى را از گمراهى به راه راست درآورد، مانند اين است كه او را زنده كرده است و كسى كه ديگرى را از راه راست به گمراهى كشاند، او را كشته است.(۳)
💠داستان
روايت شده است كه داوود عليه السلام تنها به صحرا رفت. پس خداوند به او وحى فرمود: اى داوود! چه شده است كه تو را تنها مى بينم؟ عرض كرد: معبودا! شوق ديدار تو در جانم شدّت گرفته و ميان من و خلق تو حائل گشته است. خداوند به او وحى فرمود:
« اِرجِعْ إلَيهِم ؛ فإنّكَ إن تَأتِني بِعَبدٍ آبِقٍ اُثْبِتْكَ في اللَّوحِ حَميدا »
به ميان آنان برگرد؛ زيرا اگر تو يك بنده گريز پا را نزد من بياورى نام تو را در لوح، با صفت ستوده ثبت مى كنم(۴)
👈دغدغه هدایت بهتر از عبادت
پیامبر(ص) فرمود:
«وَ الّذی نَفسُ مُحَمَّدٍ بِیَدهِ لَعالِمٌ واحِدٌ أشَدُّ عَلی إبلیسَ مِن ألفِ عابِدٍ؛ لأِنَّ العابِدَ لِنَفسِهِ و العالِمَ لِغَیرِهِ».
سوگند به آن که جان محمّد در دست اوست، هر آینه وجود یک عالم برای ابلیس سخت تر از هزار عابد است؛ زیرا عابد به فکر خویشتن است و عالم در اندیشه دیگران.(۵)
✔️انواع غفلت
برای برخورد با ناهنجاری و پدیده نا مطلوب غفلت، ابتدا باید انواع آن را دانست، عوامل آن را ریشهیابی کرد و سپس به درمان غافلان پرداخت. غفلت یک آفت و مرض روحی است که به تدریج انسان را گرفتار میکند. غفلت انواع گوناگونی را دربر دارد.
۱. غفلت از خداوند؛
۲. غفلت از معاد؛
۳. غفلت از هدف زندگی و آفرینش؛
۴. غفلت از انجام وظیفه و تکلیف؛
۵. غفلت از انسانهای دیگر؛
۶. غفلت از آیات و نعمتهای الهی؛
۷. غفلت از عهد و پیمان الهی.
✔️مراحل هدایت
خداوند حکیم در کتاب کریمش میفرماید: «ادْعُ إِلَى سَبِيلِ رَبِّكَ بِالْحِكْمَةِ وَالْمَوْعِظَةِ الْحَسَنَةِ وَجَادِلْهُمْ بِالَّتِي هِيَ أَحْسَنُ»؛
با حکمت و اندرز نیکو، به راه خداوند دعوت نما و با آنها به روشی که نیکوتر است، استدلال کن(۶)
مراحل هدایت، عبارتاند از:
۱. جذب؛
۲. تصحیح باورها؛
۳. اصلاح رفتار؛
۴. نهادینه کردن رفتارهای مثبت.
با سخنان نیکو و زیبا میتوان افراد را جذب کرد و با ایجاد مقبولیت خود در نزد آنان، زمینه را برای پذیرش سخن آماده کرد. هدایت و بیداربخشی با برخورد منطقی، حکیمانه، همراه با دلسوزی و صمیمیت میتواند اثر مفید و مؤثری داشته باشد.
🔻
💠داستان
علّامه طبرسى می نویسد:
«ابوهاشم جعفری میگوید:در مدينه بودم، سپاه خلیفه عباسی به فرماندهى يكى از سرلشكران ترك، براى سركوبى شورشيان اعراب، به مدينه وارد شده بودند. روزى امام هادى به اطرافيان فرمود: «برويم تا از نزديك، لشكركشى اين مرد ترك را ببينيم، با هم رفتيم و در كنار عبور لشكر ايستاديم.مردى از تركان در نزد ما عبور می كرد. امام هادى با او به زبان تركى، صحبت كرد.آن مرد ترك، از اسبش پياده شد و سم مركب امام هادى را بوسيد.
من آن مرد ترك را سوگند دادم و به او گفتم: «اين مرد (امام) به تو چه گفت؟» [كه اين گونه شيفته او شدى؟].
مرد ترك گفت: آيا اين آقا، پيامبر است؟
گفتم: نه.
گفت: او مرا به نامى صدا زد كه در كودكى در شهرهاى ترك، مرا با آن نام می خواندند، و تا اين ساعت هيچكس از آن اطّلاع نداشت».(۷)
💠داستان
قطب راوندى (ره) می نویسد: در اصفهان مردى بود به نام عبد الرّحمن و شيعه شده بود [با اينكه در آن وقت شيعيان در اصفهان، بسيار كم بودند]، به او گفته شد، علّت چيست كه شيعه شده و به امامت حضرت هادى(ع) اعتقاد دارى؟».
او گفت:
سرگذشتى، با امام هادى دارم كه موجب شيعه شدن من شده است، و آن اينكه: من فقير بودم، ولى در سخن گفتن و جرئت، قوى بودم، در آن سالى كه جمعى از مردم اصفهان براى دادخواهى نزد متوكّل عازم شهر سامرّاء شدند، و مرا با خود بردند، سرانجام به در خانه متوكّل رسيديم، روزى در كنار در قلعه متوكّل بوديم، ناگاه شنيدم متوكّل فرمان احضار امام هادى را داده است، از بعضى از حاضران پرسيدم: «اين شخصى را كه متوكّل، فرمان احضارش را داده كيست؟».او گفت: «اين شخص، مردى از آل على است، رافضيان به امامت او اعتقاد دارند، سپس گفت: «ممكن است متوكّل او را احضار كرده تا بكشد».
من تصميم گرفتم در آنجا بمانم تا ببينم كار به كجا می کشد، و اين كيست؟ ناگاه ديدم امام هادى سوار بر اسب وارد شد، همه حاضران به احترام او، در جانب راست و چپ او به راه افتادند و آن حضرت در ميان دو صف قرار گرفت، و مردم به تماشاى سيماى او پرداختند، همين كه چشمم به چهره او افتاد، محبّتش در قلبم جاى گرفت، پيش خود دعا مى كردم تا خداوند وجود او را از گزند متوكّل حفظ كند، او كم كم در ميان مردم آمد، در حالى كه به يال اسبش نگاه مى كرد، و به طرف راست و چپ نمى نگريست، و من همچنان پيش خود دعا مى كردم، وقتى كه آن بزرگوار به مقابل من رسيد به من رو كرد و فرمود: «خداوند دعاى تو را به استجابت رسانيد، بدان كه عمر تو طولانى می شود و اموال و فرزندانت زياد می گردند».از هيبت و شكوه او، لرزه بر اندام شدم و با اين حال به ميان دوستانم رفتم، آنها گفتند: «چه شده، چرا مضطرب هستى؟». گفتم: خير است، و ماجراى خود را به هيچ كس نگفتم، تا به اصفهان بازگشتيم، خداوند در پرتو دعاى آن حضرت، به قدرى ثروت به من داد كه اكنون قيمت اموالى كه در خانه دارم معادل هزار هزار درهم است، و داراى ده فرزند شده ام، و اكنون عمرم به هفتاد و چند سال رسيده است، من به امامت او اعتقاد يافتم به دليل آنكه او بر افكار پنهان خاطرم، آگاهى داشت، و دعايش در مورد من به استجابت رسيد.(۸)
🖤روضه
معتمد عباسی که برادر معتز بود حضرت هادی را مسموم کرد. حضرت به هنگام شهادت غریب و تنها بود و غیر از امام حسن عسگری کسی بر بالین آن بزرگوار نبود. بعد از شهادت آن حضرت امرا و اشراف حاضر شدند. امام حسن عسکری(ع) از شدت تأثر بر مظلومیت امام هادی(ع) گریبان چاک زد ، گروهی از افراد جاهل به حضرت عسکری اعتراض کردند و گفتند شایسته نیست کسی در مصیبت چاک نماید امام عسکری در جواب آنان فرمود: شما از احکام و دستورات خدا چه اطلاعی دارید؟ در صورتی که حضرت موسی بن
عمران با این که پیامبر بود در مصیبت ،برادرش هارون گریبان چاک زد.
🌸شعر
قضی شهیدا فی دیار الغربه
فی شدة و محنة و كربه
بكته عین العلم والاداب
و محكم السنة والكتاب
بكته اعین البدور النیرة
آباؤه العز الكرام البررة
🌺شعر
ای دائم از خدا و نبـییّن تو را، سـلام
وی روی عالمی به حریم تو صبح و شام
ابنالـرّضای دومی و چـارمـین عـلی
جــدّ امـام مـنــتـظــریّ و دهــم امــام
خاموش شد صدای دعایت، ولی به زهر
ای آنکه یافت دین خـدا از دمت قـوام
داغ تو شعلـه بر جگـر شیعـیان زنــد
تا مـهـدیت بـیـاید و بـسـتـانـد انـتـقـام
از غـربـتـت و یـا جگـر پـارهپـارهات
یا زخـم بیشمار دلـت، گوید از کدام؟
گـریم به یـاد جـدّ غریبت که رأس او
گه مـاه کـوفه بود و گهی آفـتاب شـام
ــــــــــــــــــــــــــــ
📎پی نوشتها
۱.آمال الواعظین،ج۲،ص۲۸۰.
۲.الكافي ،ج۴،ص۲۸.
۳.الکافی، ج۲، ص۲۱۰
۴.بحار الأنوار،ج۱۴ص۴۰
۵.کنز العمّال : ۲۸۹۰۸
۶.نحل/۱۲۵.
۷.نگاهی بر زندگی چهارده معصوم, شیخ عباس قمی, ص۴۲۸.
۸.همان، ص۴۳۳.
🌺 والسلام علی من اتبع الهدی 🌺
.