💠جایگاه شیعهی دروغگوی بدقولِ خیانتکار!
🌿...عَنْ يَزِيدَ اَلصَّائِغِ قَالَ: قُلْتُ لِأَبِي عَبْدِ اَللَّهِ عَلَيْهِ اَلسَّلاَمُ: رَجُلٌ عَلَى هَذَا اَلْأَمْرِ إِنْ حَدَّثَ كَذَبَ وَ إِنْ وَعَدَ أَخْلَفَ وَ إِنِ اُئْتُمِنَ خَانَ مَا مَنْزِلَتُهُ؟ قَالَ: «هِيَ أَدْنَى اَلْمَنَازِلِ مِنَ اَلْكُفْرِ وَ لَيْسَ بِكَافِرٍ.»
📚الکافي، ج۲، ص۲۹۰
🌿از یزید صائغ نقل شده است:
🔷به امام صادق (علیهالسلام) عرض کردم:
🔹مردی (معتقد) بر این امر (امامت و ولایت اهلبیت) است، اما اگر خبری دهد، دروغ میگوید، اگر وعدهای دهد، خُلف وعده میکند و اگر امانتی به او سپرده شود، خیانت میورزد. جایگاه او چیست؟
🔶حضرت فرمودند:
🔸«جایگاهش نزدیکترین جایگاه به کفر است، اما کافر نیست.»
📝پانوشتـــــــــــــــــــــــــــــــــ
♦️مرحوم آیتالله مجتبی تهرانی (رحمةاللهعلیه) در شرح این حدیث چنین فرمودهاند:
🔺«کسی که امام را به امامت قبول دارد و شیعه است، ولی این ویژگیها را هم دارد؛ جایگاه او، نزدیکترین جایگاه به کفر است؛
👈یعنی یک حرکت دیگر کند، کافر شده!
👈یعنی اعمالی که به نظر ما چیزی نیست، بعضیشان باد هواست؛ مثل دروغ گفتن، وعده الکی دادن و خیانت در امانت، اینها ایمان را میسابد و تضعیف میکند و یک چیز کوچک دیگری هم اضافه شود، از ایمان خارج میشود و به کفر سقوط میکند.»
😔نعوذ بالله
#امام_صادق_علیه_السلام #گناه #شیعه #ویژگی_شیعه #ولایت_اهل_بیت #کفر #ایمان #راستگویی #دروغ #صدق #امانت #امانتداری #خیانت #وعده #خلف_وعده #حدیث
💠 جرعهای از احادیث کمترشنیدهشده اهلبیت ﴿علیهمالسلام﴾ در «حـدیـثـنـا»:
💠 @hadithona
💠چرا امیرالمؤمنین با آنکه میدانستند شهید میشوند، به استقبال مرگ رفتند؟
🌿...عَنِ الْحَسَنِ بْنِ الْجَهْمِ قَالَ: قُلْتُ لِلرِّضَا ع: إِنَّ أَمِيرَ الْمُؤْمِنِينَ ع قَدْ عَرَفَ قَاتِلَهُ وَ اللَّيْلَةَ الَّتِي يُقْتَلُ فِيهَا وَ الْمَوْضِعَ الَّذِي يُقْتَلُ فِيهِ وَ قَوْلُهُ لَمَّا سَمِعَ صِيَاحَ الْإِوَزِّ فِي الدَّارِ صَوَائِحُ تَتْبَعُهَا نَوَائِحُ وَ قَوْلُ أُمِّ كُلْثُومٍ- لَوْ صَلَّيْتَ اللَّيْلَةَ دَاخِلَ الدَّارِ وَ أَمَرْتَ غَيْرَكَ يُصَلِّي بِالنَّاسِ فَأَبَى عَلَيْهَا وَ كَثُرَ دُخُولُهُ وَ خُرُوجُهُ تِلْكَ اللَّيْلَةَ بِلَا سِلَاحٍ وَ قَدْ عَرَفَ ع أَنَّ ابْنَ مُلْجَمٍ لَعَنَهُ اللَّهُ قَاتِلُهُ بِالسَّيْفِ كَانَ هَذَا مِمَّا لَمْ يَجُزْ تَعَرُّضُهُ. فَقَالَ: «ذَلِكَ كَانَ وَ لَكِنَّهُ خُيِّرَ فِي تِلْكَ اللَّيْلَةِ لِتَمْضِيَ مَقَادِيرُ اللَّهِ عَزَّ وَ جَلَّ.»
📚الكافي، ج۱، ص۲۵۹
🌿از حسن بن جَهم نقل شده است که گفت:
🔷به امام رضا (علیهالسلام) عرض کردم:
🔹بهراستیکه امیرالمؤمنین (علیهالسلام) قاتل خویش را میشناختند و میدانستند در چه شبی و در کجا به قتل میرسند.
🔹صدای شیون مرغابیها را در خانه شنیدند که نالهکنان دنبال ایشان بودند. سخن امکلثوم را شنیدند که به ایشان عرض کرد: «کاش در منزل نماز میخواندید و به شخص دیگری دستور میدادید که بر مردم نماز بخوانند.»
🔹اما امیرالمؤمنین پیشنهاد او را نپذیرفتند و در آن شب، بدون سلاح، زیاد رفتوآمد کردند، درحالیکه میدانستند ابنملجم - خداوند لعنتش کند - ایشان را با شمشیر به قتل خواهد رساند.
🔹این(که از مرگِ خود جلوگیری نکردند،) از کارهایی است که انجامشان [عقلاً و شرعاً] جایز نیست.
🔶امام رضا (علیهالسلام) فرمودند:
🔸«آنچه گفتی (که ایشان از مرگ خود باخبر بودند) درست است، اما ایشان در آن شب مُخیَّر شدند تا [یکی از] تقدیرات الهی رقم بخورد.»*️⃣
📝پاورقیـــــــــــــــــــــــــــــــــ
*️⃣گویا خداوند، در آن شب، این اختیار را به ایشان دادند که از میان این دو تقدیر، یکی را انتخاب کنند؛ «فرار از مرگ» یا «رهایی با مرگ» را.
😔اینجاست که این سخن حضرت، پس از ضربت خوردن، معنا مییابد که: «فُزْتَ وَ رَبِّ الْكَعْبَةِ.»
#امام_علی_علیه_السلام #امام_رضا_علیه_السلام #علم_امام #ابن_ملجم #قضا_و_قدر #قضا #قدر #قضای_الهی #تقدیر_الهی #شهادت #حدیث
💠 جرعهای از احادیث کمترشنیدهشده اهلبیت ﴿علیهمالسلام﴾ در «حـدیـثـنـا»:
💠 @hadithona
🕌مسجدی در خانه!
🌿…عَنِ الْحَلَبِيِّ عَنْ أَبِي عَبْدِ اللَّهِ ع قَالَ:
🍃«كَانَ لِعَلِيٍّ ع بَيْتٌ لَيْسَ فِيهِ شَيْءٌ إِلَّا فِرَاشٌ وَ سَيْفٌ وَ مُصْحَفٌ وَ كَانَ يُصَلِّي فِيهِ.»
📚المحاسن، ج۲، ص۶۱۲
🔶از امام صادق (علیهالسلام) نقل شده است:
🔸«امام علی (علیهالسلام) اتاقی داشتند که چیزی (وسیلهای) در آن نبود، بهجز یک زیرانداز، یک شمشیر و یک قرآن. ایشان در آن اتاق نماز میخواندند.»
•┈┈••✾•🌿🌺🌿🌺🌿•✾••┈┈•
🌿…عَنْ عَبْدِ اللَّهِ بْنِ بُكَيْرٍ عَنْ أَبِي عَبْدِ اللَّهِ عَلَيْهِ السَّلَامُ قَالَ:
🍃«كَانَ عَلِيٌّ عَلَيْهِ السَّلَامُ قَدِ اتَّخَذَ بَيْتاً فِي دَارِهِ، لَيْسَ بِالْكَبِيرِ وَ لَا بِالصَّغِيرِ، وَ كَانَ إِذَا أَرَادَ أَنْ يُصَلِّيَ مِنْ آخِرِ اللَّيْلِ أَخَذَ مَعَهُ صَبِيّاً لَا يَحْتَشِمُ مِنْهُ، ثُمَّ يَذْهَبُ مَعَهُ إِلَى ذَلِكَ الْبَيْتِ فَيُصَلِّي»
📚قربالإسناد، ص۱۶۱
🔶از امام صادق (علیهالسلام) نقل شده است:
🔸«امام علی (علیهالسلام) اتاقی در خانهشان که نه بزرگ بود و نه کوچک را اختیار کرده بودند و هرگاه در آخر شب قصد نماز میکردند، کودکی که از ایشان خجالت نکشد را با خود همراه میکردند و با او به آن اتاق (نمازخانه) میرفتند و نماز میخواندند.»*️⃣
•┈┈••✾•🌿🌺🌿🌺🌿•✾••┈┈•
🌿…عَنْ مِسْمَعٍ قَالَ: كَتَبَ إِلَيَّ أَبُو عَبْدِ اللَّهِ ع:
🍃«إِنِّي أُحِبُّ لَكَ أَنْ تَتَّخِذَ فِي دَارِكَ مَسْجِداً فِي بَعْضِ بُيُوتِكَ ثُمَّ تَلْبَسَ ثَوْبَيْنِ طِمْرَيْنِ غَلِيظَيْنِ ثُمَّ تَسْأَلَ اللَّهَ أَنْ يُعْتِقَكَ مِنَ النَّارِ وَ أَنْ يُدْخِلَكَ الْجَنَّةَ وَ لَا تَتَكَلَّمَ بِكَلِمَةِ بَاطِلٍ وَ لَا بِكَلِمَةِ بَغْيٍ.»
📚المحاسن، ج۲، ص۶۱۲
🌿از مِسمَع بن عبدالملک نقل شده است:
🔶امام صادق (علیهالسلام، در نامهای) خطاب به من نوشتند:
🔸«من دوست دارم که تو در یکی از اتاقهای خانهات مسجد (نمازخانه)ای اختیار کنی، سپس دو پیراهن کهنه، ضخیم و زبر بپوشی. آنگاه از خداوند بخواهی تو را از آتش رها سازد و به بهشت وارد نماید و (در آن اتاق) هیچ سخن بیهوده و هیچ سخن گناهآلودی نگویی.»
📝پاورقیـــــــــــــــــــــــــــــــــ
*️⃣گویا علت اینکه حضرت کودکی را در عبادتگاهشان با خود همراه میکردند، کراهتِ «شب را بهتنهایی صبح کردن در یک اتاق» است. در روایات متعددی، در خصوص خطر غلبه شیطان در چنین مواقعی هشدار داده شده است.
👈انشاءالله در مطلب بعدی چند روایت در این خصوص ذکر خواهد شد.
📝پانوشتـــــــــــــــــــــــــــــــــ
1️⃣شاید سرّ توصیه اهلبیت (علیهمالسلام) به ایجاد یک عبادتگاه یا نمازخانهی خانگی، این باشد که انسان فارغ از هیاهوها و شلوغیهای شبانهروزش و بهدور چشم دیگران (که ممکن است از خلوص کارهایش بکاهد) ساعاتی را با توجه، به عبادت بپردازد.
👈چنانکه از رسول خدا (صلیاللهعلیهوآله) نقل شده است:
🔸«مَنْ صَلَّى رَكْعَتَيْنِ فِي خَلَاءٍ لَا يَرَاهُ إِلَّا اللَّهُ عَزَّ وَ جَلَّ وَ الْمَلَائِكَةُ كَانَتْ لَهُ بَرَاءَةً مِنَ النَّار.» [مجموعة ورام، ج۱، ص۵]
🔸«هرکس دو رکعت نماز در مکانی که خالی (از دیگران) باشد و او را جز خداوند (عزّوجلّ) و فرشتگان نبینند، بخواند، برای او (تضمینی مبنی بر) رهایی از آتش (جهنم) خواهد بود.»
2️⃣در خانهها و زندگیهای امروزی، اختصاص یک اتاق جداگانه برای عبادت، برای کمتر کسی میسّر است. اما با توجه به غرض اهلبیت (علیهمالسلام) از این توصیه، میتوان در گوشهای از خانه، جای دِنجی (ولو با پرده یا پارتیشن) فراهم نمود تا به دور از چشم دیگران و دور از آنچه موجب غفلت است، به عبادت پرداخت. باز هم اگر فراهم کردن چنین فضایی در خانهای ممکن نبود، میتوان ساعتی از شبانهروز که خانه خلوت است را به این امر اختصاص داد.
🤲خداوند همهمان را موفق به پیروی از اهلبیت (علیهمالسلام) و انجام عبادات خالصانه گرداند.
#رسول_خدا_صلی_الله_علیه_و_آله #امام_صادق_علیه_السلام #امام_علی_علیه_السلام #نماز #مسجد #خانه #عبادت #دعا #بهشت #جهنم #خانه #تنهایی #شب #نماز #نماز_نافله #نماز_شب #حدیث
💠 جرعهای از احادیث کمترشنیدهشده اهلبیت ﴿علیهمالسلام﴾ در «حـدیـثـنـا»:
💠 @hadithona
💠در مذمت «شب» را به«تنهایی» سپری کردن!
♦️در مطلب پیشین، ملاحظه فرمودید که در مورد امیرالمؤمنین (علیهالسلام) نقل شده است ایشان نیمههای شب، وقتی میخواستند در عبادتگاهی که در یکی از اتاقهای خانهشان فراهم کرده بودند نماز بخوانند، کودکی را با خود همراه میکردند.
👈در این مطلب به سرّ این کار اشاره میگردد…
🌿…عَنِ ابْنِ الْقَدَّاحِ عَنْ أَبِيهِ قَالَ: نَزَلْتُ عَلَى أَبِي جَعْفَرٍ ع فَقَالَ: «يَا مَيْمُونُ مَنْ يَرْقُدُ مَعَكَ بِاللَّيْلِ؟ أَ مَعَكَ غُلَامٌ؟» قُلْتُ: لَا. قَالَ: «فَلَا تَنَمْ وَحْدَكَ فَإِنَّ أَجْرَأَ مَا يَكُونُ الشَّيْطَانُ عَلَى الْإِنْسَانِ إِذَا كَانَ وَحْدَهُ.»
📚الكافي، ج۶، ص۵۳۳
🔷از مَیمون بن أسود قدّاح*️⃣ نقل شده است:
🔹نزد امام باقر (علیهالسلام) رفتم.
🔶حضرت فرمودند:
🔸«ای مَیمون! شبها چه کسی همراه تو میخوابد؟ آیا پسربچهای همراهت هست؟»
🔷عرض کردم:
🔹خیر.
🔶فرمودند:
🔸«پس تنها نخواب! چراکه شیطان بیشترین جرأت و جسارت نسبت به انسان را زمانی دارد که تنهاست.»
•┈┈••✾•🌿🌺🌿🌺🌿•✾••┈┈•
🌿…عَنْ سَمَاعَةَ بْنِ مِهْرَانَ قَالَ: سَأَلْتُ أَبَا عَبْدِ اللَّهِ ع عَنِ الرَّجُلِ يَبِيتُ فِي بَيْتٍ وَحْدَهُ. فَقَالَ: «إِنِّي لَأَكْرَهُ ذَلِكَ وَ إِنِ اضْطُرَّ إِلَى ذَلِكَ فَلَا بَأْسَ وَ لَكِنْ يُكْثِرُ ذِكْرَ اللَّهِ فِي مَنَامِهِ مَا اسْتَطَاعَ.»
📚الكافي، ج۶، ص۵۳۳
🔷از سماعة بن مهران نقل شده است:
🔹از امام صادق (علیهالسلام) درباره مردی سؤال کردم که در اتاقی، تنها شب را صبح میکند.
🔶حضرت فرمودند:
🔸«من از این کار بدم میآید، اما اگر مضطر شد که این کار را کند، اشکال ندارد، ولی باید در بسترش خداوند را، تا جایی که میتواند، زیاد یاد کند.»
•┈┈••✾•🌿🌺🌿🌺🌿•✾••┈┈•
🌿…عَنِ الْحَلَبِيِّ عَنْ أَبِي عَبْدِ اللَّهِ ع قَالَ: «إِنَّ الشَّيْطَانَ أَشَدَّ مَا يَهُمُّ بِالْإِنْسَانِ إِذَا كَانَ وَحْدَهُ فَلَا تَبِيتَنَّ وَحْدَكَ وَ لَا تُسَافِرَنَّ وَحْدَكَ.»
📚الكافي، ج۶، ص۵۳۴
🔶از امام صادق (علیهالسلام) نقل شده است:
🔸«بهراستی که شیطان بیشترین همّ و غمّش نسبت به (گمراه کردنِ) انسان را زمانی دارد که او تنهاست. پس شب را بهتنهایی سپری نکن و بهتنهایی سفر نرو.»
📝پاورقیـــــــــــــــــــــــــــــــــ
*️⃣میمون بن أسود قدّاح و فرزندش عبدالله، از اصحاب امام باقر و امام صادق (علیهماالسلام) محسوب میشدند. این پدر و پسر، در مکه ساکن بودند و از اموالی حضرات در این شهر داشتند، نگهداری میکردند. خطاب امام باقر (علیهالسلام) در این روایت، گویا به زمانی مربوط است که مَیمون سفری (مجردی) به مدینه داشته است.
📝پانوشتـــــــــــــــــــــــــــــــــ
🤔جای تأمل دارد که هنگامهی «شب» (زمانی که زمین از نور خورشید محروم است) چه خصوصیتی دارد و «تنهایی» (وقتی از حضور اطرافیان در کنارمان محروم هستیم) چه آثاری دارد که وقتی این دو محرومیت و این دو عدم (عدم وجود نور خورشید و عدم حضور اطرافیان) با هم جمع شوند، شیطان طمع میکند، انگیزه مییابد و جسارت میورزد تا انسانی که در این موقعیت واقع شده است را اغوا کند و بر او غلبه یابد؟
#امام_باقر_علیه_السلام #امام_صادق_علیه_السلام #نماز #خانه #تنهایی #شیطان #سفر #مسافرت #خواب #حدیث
💠 جرعهای از احادیث کمترشنیدهشده اهلبیت ﴿علیهمالسلام﴾ در «حـدیـثـنـا»:
💠 @hadithona
👌در دوره غلبه دشمنان، شیاطین ناامیدی تزریق میکنند و فرشتگان امید
🌿...عَنْ هَارُونَ بْنِ خَارِجَةَ عَنْ أَبِي عَبْدِ اَللَّهِ عَلَيْهِ السَّلاَمُ قَالَ: قُلْتُ لَهُ: إِنِّي أَفْرَحُ مِنْ غَيْرِ فَرَحٍ أَرَاهُ فِي نَفْسِي وَ لاَ فِي مَالِي وَ لاَ فِي صَدِيقِي، وَ أَحْزَنُ مِنْ غَيْرِ حُزْنٍ أَرَاهُ فِي نَفْسِي وَ لاَ فِي مَالِي وَ لاَ فِي صَدِيقِي. قَالَ: «نَعَمْ إِنَّ اَلشَّيْطَانَ يُلِمُّ بِالْقَلْبِ فَيَقُولُ: "لَوْ كَانَ لَكَ عِنْدَ اَللَّهِ خَيْراً مَا أَرَاكَ عَلَيْكَ عَدُوَّكَ وَ لاَ جَعَلَ بِكَ إِلَيْهِ حَاجَةً هَلْ تَنْتَظِرُ إِلاَّ مِثْلَ اَلَّذِي اِنْتَظَرَ اَلَّذِينَ مَنْ قَبْلَكَ؟ فَهَلْ قَالُوا شَيْئاً؟" فَذَاكَ اَلَّذِي يَحْزَنُ مِنْ غَيْرِ حُزْنٍ وَ أَمَّا اَلْفَرَحُ فَإِنَّ اَلْمَلَكَ يُلِمُّ بِالْقَلْبِ فَيَقُولُ: إِنْ كَانَ اَللَّهُ أَرَاكَ عَلَيْكَ عَدُوَّكَ وَ جَعَلَ بِكَ إِلَيْهِ حَاجَةً، فَإِنَّمَا هِيَ أَيَّامٌ قَلاَئِلُ أَبْشِرْ بِمَغْفِرَةٍ مِنَ اَللَّهِ وَ فَضْلٍ وَ هُوَ قَوْلُ اَللَّهِ: «اَلشَّيْطٰانُ يَعِدُكُمُ اَلْفَقْرَ وَ يَأْمُرُكُمْ بِالْفَحْشٰاءِ وَ اَللّٰهُ يَعِدُكُمْ مَغْفِرَةً مِنْهُ وَ فَضْلاً».»
📚التفسير(للعیاشی)، ج۱، ص۱۵۰
🌿از هارون بن خارجه نقل شده است:
🔷به امام صادق (علیهالسلام) عرض کردم:
🔹من (گاهی) خوشحال میشوم، بدون اینکه چیز خوشحالکنندهای در خودم، در مالم یا در دوستم ببینم و (گاهی) ناراحت میشوم، بدون اینکه چیز ناراحتکنندهای در خودم، در مالم یا در دوستم ببینم.
🔶حضرت فرمودند:
🔸«بله (همینطور است.) بهراستی که آن شیطان1️⃣ به قلبت میچسبد و میگوید:
😈"تو اگر نزد خداوند ارزش و اهمیتی داشتی، خداوند دشمنت را بر تو مسلط نمیکرد و تو را به او محتاج نمیساخت. آیا میخواهی مانند پیشینیان خود همچنان در انتظارِ (گشایش و رفع مشکلات) بمانی؟ آیا آنان چیز (امیدوارکننده)ای به تو گفتهاند؟"
👈اینچنین است که تو بدون اینکه چیز ناراحتکنندهای رخ دهد، ناراحت میشوی.
🔸اما خوشحالیات به اینخاطر است که آن فرشته2️⃣ به قلبت میچسبد و میگوید:
😇"اگر خداوند دشمنت را بر تو مسلط نموده و تو را محتاج او ساخته، (بدان که) این تنها برای مدت کوتاهی است. بشارت باد بر تو از جانب خداوند به مغفرت و فضل الهی"
👈این همان سخن خداوند است که:
🔆«اَلشَّيْطٰانُ يَعِدُكُمُ اَلْفَقْرَ وَ يَأْمُرُكُمْ بِالْفَحْشٰاءِ وَ اَللّٰهُ يَعِدُكُمْ مَغْفِرَةً مِنْهُ وَ فَضْلاً» [بقرة:۲۶۸]
🔅«شیطان به شما وعدهی فقر میدهد و شما را به کارهای زشت امر میکند، اما خداوند شما را به مغفرت و فضلی از جانب خود وعده میدهد.»
📝پاورقیـــــــــــــــــــــــــــــــــ
1️⃣مقصود شیطانی است که بر اساس روایات ملازم قلب است.
2️⃣مقصود فرشتهای است که بر اساس روایات ملازم قلب است.
👈در مطلب بعدی، به احادیثی در مورد شیطان و فرشتهای که ملازم قلب هریک از ما هستند، اشاره خواهد شد، انشاءالله.
📝پانوشتـــــــــــــــــــــــــــــــــ
⚠️دقت کنیم؛ در چنین روزهایی که یقیناً در معرض وسوسههای شیاطین خبیث و الهامات فرشتگان الهی هستیم، به کدام نجوای درونی گوش فرا میدهیم و از کدامیک تأثیر میپذیریم!
#امام_صادق_علیه_السلام #خوشحالی #شادی #فرح #ناراحتی #غم #حزن #شیطان #قلب #فرشته #امید #ناامیدی #ترس #دشمن #حدیث
💠 جرعهای از احادیث کمترشنیدهشده اهلبیت ﴿علیهمالسلام﴾ در «حـدیـثـنـا»:
💠 @hadithona
💠 درباره شیطان و فرشتهای که کنار قلب ما جا خوش کردهاند
🌿…عَنْ أَبِي بَصِيرٍ عَنْ أَبِي عَبْدِ اَللَّهِ عَلَيْهِ اَلسَّلاَمُ قَالَ:
🍃«إِنَّ لِلْقَلْبِ أُذُنَيْنِ فَإِذَا هَمَّ اَلْعَبْدُ بِذَنْبٍ قَالَ لَهُ رُوحُ اَلْإِيمَانِ لاَ تَفْعَلْ وَ قَالَ لَهُ اَلشَّيْطَانُ اِفْعَلْ وَ إِذَا كَانَ عَلَى بَطْنِهَا نُزِعَ مِنْهُ رُوحُ اَلْإِيمَانِ.»
📚الکافي، ج۲، ص۲۶۷
🔶از امام صادق (علیهالسلام) نقل شده است:
🔸«بهراستی که قلبِ [هر بندهای] دو گوش دارد. پس هرگاه بنده قصد انجام گناهی را کند؛
😇روح ایمان (در یکی از گوشها) به او میگوید: این کار را نکن!
👿و شیطان (در گوش دیگرش) به او میگوید: این کار را بکن!
👈و هرگاه [بهعنوان مثال، برای انجام زنا] روی شکم زن قرار گیرد، روح ایمان از او کَنده میشود.»
•┈┈••✾•🌿🌺🌿🌺🌿•✾••┈┈•
🌿…عَنْ أَبَانِ بْنِ تَغْلِبَ عَنْ أَبِي عَبْدِ اَللَّهِ عَلَيْهِ اَلسَّلاَمُ قَالَ:
🍃«مَا مِنْ مُؤْمِنٍ إِلاَّ وَ لِقَلْبِهِ أُذُنَانِ فِي جَوْفِهِ أُذُنٌ يَنْفُثُ فِيهَا اَلْوَسْوَاسُ اَلْخَنَّاسُ وَ أُذُنٌ يَنْفُثُ فِيهَا اَلْمَلَكُ فَيُؤَيِّدُ اَللَّهُ اَلْمُؤْمِنَ بِالْمَلَكِ فَذَلِكَ قَوْلُهُ «وَ أَيَّدَهُمْ بِرُوحٍ مِنْهُ».»
📚الکافي، ج۲، ص۲۶۷
🔶از امام صادق (علیهالسلام) نقل شده است:
🔸«هیچ مؤمنی نیست، مگراینکه قلبش دو گوش درون او دارد؛
👿یکیشان گوشی است که (شیطانِ) «وسواسِ خنّاس»*️⃣ در آن تزریق میکند
😇و یکیشان گوشی است که فرشته در آن تزریق میکند.
🔸پس خداوند مؤمن را بهوسیلهی آن فرشته تقویت (یاری) مینماید.
👈این، همان سخن خداوند است که:
🔆«وَ أَيَّدَهُمْ بِرُوحٍ مِنْهُ» [مجادله:۲۲]
🔅«و خداوند مؤمن را بهوسیله روحی از جانب خود، تقویت (یاری) میکند.»»
•┈┈••✾•🌿🌺🌿🌺🌿•✾••┈┈•
🌿…رُوِيَ عَنْ أَنَسِ بْنِ مَالِكٍ قَالَ: قَالَ رَسُولُ اَللَّهِ صَلَّى اَللَّهُ عَلَيْهِ وَ آلِهِ:
🍃«إِنَّ اَلشَّيْطَانَ وَاضِعٌ خَطْمَهُ عَلَى قَلْبِ اِبْنِ آدَمَ فَإِذَا ذَكَرَ اَللَّهَ خَنَسَ، وَ إِذَا نَسِيَ اِلْتَقَمَ فَذَلِكَ «اَلْوَسْوَاسُ اَلْخَنَّاسُ».»
📚تفسيرنورالثقلين، ج۵، ص۷۲۵
🔶از رسول خدا (صلیاللهعلیهوآله) نقل شده است:
🔸«بهراستی که شیطان پوزهاش را بر قلب فرزند آدم میگذارد؛
👈پس هرگاه مؤمن خداوند را یاد کند، آن را (از قلب مؤمن) میکشد و برمیدارد
👈و هرگاه آن مؤمن خداوند را فراموش کند، لقمه میگیرد و میبلعد.
👌این همان [تعبیر به] «وسواس خنّاس» [در قرآن است] است.»*️⃣
📝پاورقیـــــــــــــــــــــــــــــــــ
*️⃣اشارهای است به دو صفتی که خداوند در آیه چهارم سوره ناس به شیطان نسبت داده است.
🔺وسواس در لغت به معنای سخن درگوشی و پنهانی است.
🔺خنّاس نیز به معنای منقبض کردن و پنهان کردن است.
♦️توضیح آنکه شیطان مانند زالویی بر قلب انسان چسبیده؛ به محض اینکه قلب از یاد خدا غافل میشود، شیطان، پوزهی بلندش (یا به تعبیر بعضی روایات؛ خرطومش) را در قلب فرو میکند و وسوسهها و القائات خود را در آن تزریق مینماید (=وَسْوَسَ) و هرگاه یاد خداوند در قلب جاری میشود، خرطومش را جمع میکند و بیرون میکشد. (=خَنَسَ)]
👈در حدیث دیگری از امام باقر (علیهالسلام) نقل شده است که راه نفوذ شیطان به انسان، از طریق خونی است که در رگهایش جاری است؛ «...هُوَ [إِبْلِيسَ] يَجْرِي مِنِ اِبْنِ آدَمَ مَجْرَى اَلدَّمِ فِي اَلْعُرُوقِ...» [الکافي، ج۸، ص۱۱۳]
🔸گویا شیطان وساوس و القائاتش را از قلب وارد خون میکند و علاوه بر آلوده ساختن و فاسد کردن قلب، این القائات را از طریق رگها در اعضا و جوارح انسان جاری مینماید.
📝پانوشتـــــــــــــــــــــــــــــــــ
🔰در مورد اینکه آیا این قلب، همان قلب گوشتیِ صنوبریِ داخل قفسهسینه است یا نه، سخن بسیار است که در این مقال نمیگنجد.
#رسول_خدا_صلی_الله_علیه_و_آله #امام_باقر_علیه_السلام #امام_صادق_علیه_السلام #قلب #شیطان #فرشته #وسوسه #گناه #ایمان #حدیث
💠 جرعهای از احادیث کمترشنیدهشده اهلبیت ﴿علیهمالسلام﴾ در «حـدیـثـنـا»:
💠 @hadithona
👨👩👧👦مروری بر حقوق فرزندان بر عهده والدین
🌿روَى حَمَّادُ بْنُ عَمْرٍو وَ أَنَسُ بْنُ مُحَمَّدٍ عَنْ أَبِيهِ جَمِيعاً عَنْ جَعْفَرِ بْنِ مُحَمَّدٍ عَنْ أَبِيهِ عَنْ جَدِّهِ عَنْ عَلِيِّ بْنِ أَبِي طَالِبٍ ع عَنِ النَّبِيِّ ص أَنَّهُ قَالَ لَه:
🍃«يَا عَلِيُّ حَقُّ اَلْوَلَدِ عَلَى وَالِدِهِ أَنْ يُحْسِنَ اِسْمَهُ وَ أَدَبَهُ وَ يَضَعَهُ مَوْضِعاً صَالِحاً.»
📚منلايحضرهالفقيه، ج۴، ص۳۷۲
🔶از رسول خدا نقل شده است که در ضمن توصیههای چهارصدگانهشان به امیرالمؤمنین (صلواتاللهعلیهما) فرمودند:
🔸«ای علی! حق فرزند بر گردن پدرش این است که:
👈نامی زیبا بر او بگذارد،1️⃣
👈ادبش را نیکو سازد
👈و او را در جایگاهی سالم2️⃣ قرار دهد.»
•┈┈••✾•🌿🌺🌿🌺🌿•✾••┈┈•
🌿قالَ الصَّادِقُ عَلَيْهِ السَّلَامُ:
🍃«تَجِبُ لِلْوَلَدِ عَلَى وَالِدِهِ ثَلَاثُ خِصَالٍ: اخْتِيَارُهُ لِوَالِدَتِهِ وَ تَحْسِينُ اسْمِهِ وَ الْمُبَالَغَةُ فِي تَأْدِيبِهِ.»
📚تحفالعقول، ص۳۲۲
🔶از امام صادق (علیهالسلام) نقل شده است:
🔸«سه چیز در حق فرزند، بر پدرش واجب است:
👈برگزیدن مادری مناسب برای فرزندش،3️⃣
👈انتخاب نامی زیبا برای آن فرزند
👈و کوشش فراوان و کوتاهی نکردن در تربیت او.»
•┈┈••✾•🌿🌺🌿🌺🌿•✾••┈┈•
🌿قالَ رَسُولُ اللَّهِ ص:
🍃«مِنْ حَقِ الْوَلَدِ عَلَى وَالِدِهِ ثَلَاثَةٌ؛ يُحَسِّنُ اسْمَهُ وَ يُعَلِّمُهُ الْكِتَابَةَ وَ يُزَوِّجُهُ إِذَا بَلَغَ.»
📚روضةالواعظينوبصيرةالمتعظين، ج۲، ص۳۶۹
🔶از رسول خدا (صلیاللهعلیهوآله) نقل شده است:
🔸«از حقوق فرزند بر گردن پدرش، سه چیز است:
👈نامی زیبا بر او بگذارد،
👈نوشتن را به او بیاموزد
👈و هروقت بالغ شد4️⃣، او را به ازدواج درآورد.»5️⃣
📝پاورقیـــــــــــــــــــــــــــــــــ
1️⃣در اهمیت «انتخاب نام نیکو برای فرزند»، همین بس که این امر به عنوان یکی از حقوق اساسی فرزند و همعرضِ «تلاش برای تربیت او» ذکر شده است.
2️⃣در متن حدیث، عبارت «موضعاً صالحاً» به کار رفته است. «موضع» به معنای مکان قرار گرفتن شیء است و «صَلاح» یعنی: سلامت از فساد و تباهی. در مورد مقصود رسول خدا (صلیاللهعلیهوآله) احتمالاتی مطرح است:
👈این، حق فرزند است که والدینش او را حتیالامکان در محیط سالمی پرورش دهند که به دور از فساد باشد؛ محیط زندگی، تحصیل، تفریح و…
👈اینکه تلاش کنند برای فرزندشان موقعیت خوب و سلامتی فراهم کنند؛ خانوادهی خوبی برای ازدواج، شغلی مناسب، مقام و منزلتی شایسته یا…
👈اینکه او را در نهایت (با تلاشهایی که برای تربیتش میکنند،) به ساحل سلامتی برسانند که به دور از آفات و آسیبها باشد. (و الله العالم)
3️⃣این نکته بسیار مهمی است که در روایات نیز بر آن تأکید شده و کمتر به آن توجه میشود؛ اینکه انسان هنگام انتخاب همسر، تنها به دنبال «همسر مناسب برای خود» نباشد، بلکه وقتی در شور و حرارت ازدواج افتاده است و عشق و علاقهای ایجاد شده است، به این فکر کند که همسر آیندهاش قرار است «مادر فرزندانش» نیز باشد. بنابراین وقتی ملاکهایی برای انتخاب همسر مشخص میکند، باید ویژگیهای یک «مادر مناسب» نیز جزء ملاکهایش باشد، تا در آینده شرمندهی فرزندانش نشود! زن مهربانی که توانایی اداره خانه و تربیت فرزندانش را داشته باشد.
4️⃣بلوغ؛ یعنی «کاملاً رسیدن به چیزی» و در این عبارت یعنی آمادگی کامل برای ازدواج.
5️⃣متأسفانه بسیاری از والدین در دو مرحله، در قبال این حق اساسی فرزندانشان کوتاهی میکنند:
👈یکی در مرحله بلوغ؛ یعنی وقتی فرزند به سن ازدواج رسید، کوتاهی میکنند و به بهانههای مختلف، شرایط ازدواج او را فراهم نمیکنند.
👈و نیز در مرحله پیش از بلوغ؛ یعنی پیش از آنکه فرزند به سن بلوغ برسد، او را آماده ازدواج نمیکنند. بههمینخاطر است که در جامعه با دختران و پسرانی مواجهیم که سنشان روز به روز بیشتر میشود، اما نه آمادگیِ تحمل بارهای زندگی مشترک را دارند و نه تمایلی به پذیرش این مسؤولیت.
🔷بنابراین شایسته است:
🔹والدین با سپردن مسؤولیتهای مختلف (مانند مسؤولیت نگهداری و مدیریت برادرها و خواهرهای کوچکتر یا انجام بعضی کارهای خانه)، شانههای فرزندانشان را برای تحمل بار زندگی آماده کنند.
🔹یا خودشان و یا از طریق یک واسطهی آگاه، دانستنیها و مهارتهای لازم برای همسرداری را به آنها بیاموزند. البته این مهارتها در وهله اول با مشاهده رفتار والدین به فرزندان منتقل میشود.
🔹آنان را به لحاظ ذهنی برای «ازدواج در اولین فرصت» آماده نمایند.
🔹هنگام برنامهریزی اقتصادی خانواده، مخارج ازدواج فرزندان را نیز از پیش درنظر بگیرند.
#رسول_خدا_صلی_الله_علیه_و_آله #امام_علی_علیه_السلام #امام_صادق_علیه_السلام #فرزند #فرزندداری #والدین #تربیت #تربیت_فرزند #ازدواج #انتخاب_همسر #حق #ادب #حدیث
💠 کـانـال «حـدیـثـنـا»:
💠 @hadithona
بسم الله الرحمن الرحیم
🌸با عرض سلام خدمت همه عزیزان،
🤲با آرزوی قبولی طاعات و عبادات در ماه مبارک رمضان
💐و با تبریک عید سعید فطر
📣به استحضار میرسانم:
💠صفحه «حدیثنا» در اینستاگرام راهاندازی شده است.
👈در صورت تمایل میتوانید این صفحه را دنبال کنید
👈و آن را به دوستان و آشنایانتان معرفی نمایید:
📱 https://www.instagram.com/hadithona14
🙏پیشاپیش از حمایت شما متشکرم.
🌹موفق باشید.
👌سلامت والدین؛ پشتوانه سلامت فرزندان و نوهها!
🌿...عَنْ إِسْحَاقَ بْنِ عَمَّارٍ قَالَ سَمِعْتُ أَبَا عَبْدِ اللَّهِ ع يَقُولُ:
🍃«إِنَّ اللَّهَ لَيُصْلِحُ بِصَلَاحِ الرَّجُلِ الْمُؤْمِنِ وُلْدَهُ وَ وُلْدَ وُلْدِهِ وَ يَحْفَظُهُ فِي دُوَيْرَتِهِ وَ دُوَيْرَاتٍ حَوْلَهُ فَلَا يَزَالُونَ فِي حِفْظِ اللَّهِ لِكَرَامَتِهِ عَلَى اللَّهِ.» ثُمَّ ذَكَرَ الْغُلَامَيْنِ فَقَالَ: ««وَ كانَ أَبُوهُما صالِحاً» أَ لَمْ تَرَ أَنَّ اللَّهَ شَكَرَ صَلَاحَ أَبَوَيْهِمَا لَهُمَا.»
📚تفسيرالعياشي، ج۲، ص۳۳۷
🌿از اسحاق بن عمّار نقل شده است:
🔶شنیدم که امام صادق (علیهالسلام) میفرمودند:
🔸«بهراستی که خداوند، بهخاطر سلامتِ مرد مؤمن (از فساد)، قطعاً فرزندانش را و فرزندانِ فرزندانش را اصلاح میکند و او را در میان همسایگانش و هممحلهایهایش محفوظ میدارد.
👈پس آنان (فرزندان و نوهها)، بهخاطر احترامی که آن مؤمن نزد خداوند دارد، همواره در (کنفِ) حفاظت خداوند قرار دارند.»
🔶سپس حضرت ماجرای آن دو پسربچه [که حضرت خضر و حضرت موسی (علیهماالسلام) دیوارشان را بازسازی کردند تا گنجی که پدر مؤمنشان برای آیندهشان مخفی کرده بود، محفوظ بماند] را یادآوری کردند و آنگاه فرمودند:
🔅««وَ كانَ أَبُوهُما صالِحاً» [کهف:۸۲]؛ «پدرِ آندو (پسربچه)، صالح (سالم از فساد) بود.»
🔸آیا توجه نکردهای که خداوند صلاح (سلامتِ) پدر آندو را شکر گزارد1️⃣ و برای فرزندانش جبران نمود؟»2️⃣
📝پاورقیـــــــــــــــــــــــــــــــــ
1️⃣پیشتر در مطلب زیر ذکر شده بود که یکی از صفاتی که برای خداوند (عزّوجلّ) ذکر شده است، «شاکر» است و شاکر بودنِ خداوند به این معناست که او نیکیِ بندهاش را بیاثر نمیگذارد و ضایع نمیکند؛ در جای مناسب و به شکل صحیحی به کار میگیرد و برای او جبران میکند.
📌«قابل توجه تشنگانِ «ممبر» و «فالوور»! و نیز «منبری»هایی که در مجالس زیرِ چندهزار نفر سخنرانی نمیکنند!»
📌https://dastvar.blog.ir/1397/05/08-4
👈در این ماجرا نیز خداوند نیکیهای پدر آن دو پسربچه را شکر گزارده و پس از مرگش این نیکی را با نیکیای به فرزندانش جبران فرموده است.
2️⃣پدران و مادران دغدغهمند، تمام تلاش خود را برای صلاح و سلامت فرزندانشان به کار میگیرند، اما بههرحال قصورات و تقصیراتی نیز در این امر دارند. همچنین آنان در همه زمانها و همه مکانها، کنار فرزندانشان نیستند و توان مراقبت دائمی نسبت به آنان را ندارند.
👌اما خداوندِ دائمِ حاضرِ ناظرِ عالمِ راحمِ شاکرِ...، همواره با خلقش است، بر آنان تسلط دارد و امورشان را تدبیر میفرماید.
👈بنابراین خوب است با پروردگار خود عهد ببندیم؛ که اگر ما در تربیت فرزندانمان کوتاهیها و اشتباهاتی داریم، اگر آنان در محیط سالمی رشد نمیکنند، اگر هجمه شیاطین جنی و انسی بر آنها سنگین است، اگر در بسیاری ساعات و حالات از آنان غائبیم، اگر روزی رسید که از این دنیا کوچ کردیم و دیگر کنار آنها نبودیم، اگر...
✋با پروردگارمان عهد ببندیم که پروردگارا! ما به سوی تو بازمیگردیم و تسلیم تو میشویم؛ سعی میکنیم از هوسها و وسوسهها چشم بپوشیم و از آلودگیها و گناهها دوری کنیم. در عوض، تو نیز قصورها و تقصیرهای ما را جبران کن، جای خالی ما را پر کن و همیشه و همهجا، حافظ فرزندان و نسلمان در برابر وسوسهها، هجمهها، آسیبها و نابودیها باش.
🤲و همواره دعایمان این باشد که:
🔆«رَبِّ أَوْزِعْنِي أَنْ أَشْكُرَ نِعْمَتَكَ اَلَّتِي أَنْعَمْتَ عَلَيَّ وَ عَلىٰ وٰالِدَيَّ وَ أَنْ أَعْمَلَ صٰالِحاً تَرْضٰاهُ وَ أَصْلِحْ لِي فِي ذُرِّيَّتِي إِنِّي تُبْتُ إِلَيْكَ وَ إِنِّي مِنَ اَلْمُسْلِمِينَ» [الأحقاف:۱۵]
🔅«پروردگارا! چنین برایم مقدّر فرما که شکرگزار نعمتی که بر من و والدینم ارزانی داشتی، باشم و اعمال صالحی که تو میپسندی را انجام دهم و برای من، نسلم را صالح گردان. من به سوی تو بازگشتم و من از تسلیمانِ محضِ (دستوراتِ تو) هستم.»
#امام_صادق_علیه_السلام #حضرت_موسی_علیه_السلام #حضرت_خضر_علیه_السلام #فرزند #والدین #تربیت #تربیت_فرزند #شکر #نیکی #ایمان #صلاح #حدیث
💠 جرعهای از احادیث کمترشنیدهشده اهلبیت ﴿علیهمالسلام﴾ در «حـدیـثـنـا»:
💠 @hadithona
💠هنگام انتخاب همسر به این نکات توجه داشته باشید! (۱)
🌿از امام صادق (علیهالسلام) نقل شده است که فرمودند:
🍃«تَزَوَّجُوا فِي الْحُجْزِ الصَّالِحِ فَإِنَ الْعِرْقَ دَسَّاسٌ.»
📚مكارمالأخلاق، ص۱۹۷
🔶«(با همسری که) در خاندانی صالح (است) ازدواج کنید؛
🔸چراکه (ویژگیهای آنان از طریقِ) ترشحات بدن1️⃣، بهشکل پنهان، [به همسر و فرزندانتان] سرایت مییابد.2️⃣»
📝پاورقیـــــــــــــــــــــــــــــــــ
1️⃣در متن حدیث از واژه «عِرق» استفاده شده است. عرق، معمولاً به معنای رگ خونی و گاهی رشته عصبی بهکار میرود، اما در اینجا بهمعنای ترشحاتی است که در عضوی از بدن تولید میشود و از آن خارج میگردد. (ر.ک: معجممقاييساللغة، ج۴، ص۲۸۳)
♦️یکی از شواهد بهکار رفتن این واژه در این معنا و نیز تأثیر وراثت بر ویژگیهای فرزندان، کلام امیرالمؤمنین (صلواتاللهعلیه) به محمد حنفیه در جنگ جمل است.
🔺نقل شده است وقتی امیرالمؤمنین (علیهالسلام) در این جنگ به فرزندشان محمد حنفیه (که در آن زمان حدود ۲۰ سال سن داشته) دستور حمله میدادند، او قدری پیشروی میکرد و بعد میایستاد. حضرت چندبار دستور دادند و او میایستاد و پیش نمیرفت. در نهایت به حضرت عرض کرد که مگر باران تیرها را نمیبینید؟!
🔺حضرت در گرماگرم نبرد، ضربهای به سینه محمد زدند و پیش از آنکه خود حملهای کنند و لشکر بصره را از هم بپاشند و آیین رزم را به فرزندشان بیاموزند، به او فرمودند:
🍃«أدركك عِرقٌ مِن أُمّك»
📚شرح نهجالبلاغة لإبن أبيالحديد، ج۱، ص۲۴۳
🔸«عِرقی از مادرت به تو رسیده است.»
🔺توضیح آنکه محمد حنفیه فرزند امیرالمؤمنین (علیهالسلام) از زنی بهنام خوله حنفیه (دختر جعفر بن قیس) بوده است و مقصود حضرت این است که تو این ویژگی (ترسیدن از رگبار تیرها) را از من به ارث نبردهای، بلکه از مادرت به تو رسیده است.
♦️اشاره تاریخی دیگری که حضرت امیر به این موضوع دارند، سفارشی است که ایشان در مورد انتخاب زنی که بعدها حضرت عباس (سلاماللهعلیهما) را به دنیا آورد، به برادرشان عقیل داشتهاند؛
🔺ایشان با عقیل (که نسبشناسی خبره بود) مشورت کردند و از او خواستند زنی را به او پیشنهاد کند که از خاندانی اصیل، دلیر و جنگاور باشد. عقیل نیز فاطمه بنت حزام (از قبیله بنیکلاب) را به حضرت پیشنهاد کردند.
2️⃣در متن حدیث، در مورد شیوه سرایت ویژگیها (از طریق وراثت) از مادهی «دسّ» استفاده شده است. ایشان میفرمایند که عِرق (آن مترشحات بدن که ویژگیهای ژنتیکی را منتقل میکنند،) «دسّاس» هستند. دسیسه، به معنای «نفوذی حیلهگرانه مخفیانه» است.
🔺توضیح آنکه بعضی ویژگیها و اخلاقیات، از طریق تربیت (زبانی یا عملی) به انسان منتقل میشوند که آشکارا و محسوس است. اما ویژگیهای وراثتی بدون اینکه محسوس و قابل مشاهده باشند و بدون اینکه اصلاً در والدین باشند، به فرزندان منتقل میشوند.
📝پانوشتـــــــــــــــــــــــــــــــــ
♦️احتمالاً در اطرافیانتان دیدهاید که خصوصیات جسمی و روحی بعضی اشخاص، نه به پدرشان شبیه است و نه به مادرشان، بلکه به دایی، پدربزرگ یا یکی از اقوام دورشان شباهت دارند. این مسأله در علم ژنتیک نیز به اثبات رسیده است.
👌بنابراین لازم است هنگام انتخاب همسر، علاوه بر ظاهر و روحیات شخص موردنظر، به خصوصیات قوم و تبار او و ویژگیهایی قرار است ناخودآگاه و پنهانی به نسل آیندهمان منتقل شود نیز دقت داشته باشیم.
🔺چنانکه از امام صادق (علیهالسلام) نقل شده است:
🍃«قَامَ رَسُولُ اَللَّهِ صَلَّى اَللَّهُ عَلَيْهِ وَ آلِهِ خَطِيباً فَقَالَ أَيُّهَا اَلنَّاسُ إِيَّاكُمْ وَ خَضْرَاءَ اَلدِّمَنِ قِيلَ يَا رَسُولَ اَللَّهِ وَ مَا خَضْرَاءُ اَلدِّمَنِ قَالَ اَلْمَرْأَةُ اَلْحَسْنَاءُ فِي مَنْبِتِ اَلسَّوْءِ.»
📚الکافي، ج۵، ص۳۳۲
🔸«رسول خدا (صلیاللهعلیهوآله) به سخنرانی ایستادند و فرمودند: «ای مردم! بپرهیزید از سبزهای که در میان کود حیوانی روییده!»
🔹به ایشان عرض شد: ای رسول خدا! سبزهی در میان کود حیوانی چیست؟
🔸حضرت فرمودند: «زنی زیبا که در خاستگاه (خانواده)ای بد رشد یافته.»»
👌همچنین لازم است هنگام انتخاب همسر، دست از خودخواهی برداریم، تنها میل و شرایط خود را لحاظ نکنیم و صلاح فرزندان و نسلهای بعدیمان را نیز درنظر بگیریم.
🔺مشخص است که بعضی صفات، چه خوب و چه بد، ناخواسته و ناچار از طریق وراثت به فرزندانمان منتقل میشوند، صفاتی که شاید تلاش ما و خودشان نیز برای تغییر آنها فایده چندانی نداشته باشد.
😔مبادا با انتخاب نامناسبمان همواره نزد فرزندان و نسل آیندهمان شرمنده و سرافکنده باشیم.
#رسول_خدا_صلی_الله_علیه_و_آله #امام_علی_علیه_السلام #امام_صادق_علیه_السلام #تربیت #فرزند #وراثت #ازدواج #انتخاب_همسر #ژن #ژنتیک #همسر #زن #مرد #شوهر #پدر #مادر #والدین #حدیث
💠 کـانـال «حـدیـثـنـا»:
💠 @hadithona
💠هنگام انتخاب همسر به این نکات توجه داشته باشید! (۲)
🌿...عَنِ اَلسَّكُونِيِّ عَنْ أَبِي عَبْدِ اَللَّهِ عَلَيْهِ اَلسَّلاَمُ قَالَ: قَالَ أَمِيرُ اَلْمُؤْمِنِينَ صَلَوَاتُ اَللَّهِ عَلَيْهِ:
🍃«إِيَّاكُمْ وَ تَزْوِيجَ الْحَمْقَاءِ فَإِنَّ صُحْبَتَهَا بَلَاءٌ وَ وُلْدَهَا ضِيَاعٌ.»
📚الكافي، ج۵، ص۳۵۳
🔶از امام صادق از امیرالمؤمنین (صلواتاللهعلیهما) نقل شده است:
🔸«مبادا با زن نادان ازدواج کنید؛ چراکه همنشینی با او بلاء است و فرزندانش تباه میشوند.»
📝پانوشتـــــــــــــــــــــــــــــــــ
♦️بر اساس روایات، یکی از حقوق اساسی فرزندان که رعایت آن بر پدرها واجب است، انتخاب مادری شایسته برای آنهاست. یعنی آنها حقی بر گردنِ پدرانشان دارند که از مدتها پیش از تولدشان، لازمالاجراست.
🔺این خیلی عجیب و تکاندهنده است که آقایان باید حقِ کسانی را که هنوز ندیدهاند و نمیشناسند، بلکه هنوز پا به این دنیا نگذاشتهاند را به جا آورند.
🔺مردان مجرد هنگام انتخاب همسر باید به این واجب شرعی و اخلاقی توجه داشته باشند، و الّا، دیگر نه میتوانند (مانند نماز واجبی که قضاء شده است،) قضایش را به جا آورند و نه میتوانند آسیبی که به فرزندان و نسلشان وارد کردهاند را جبران کنند.
👈آنها میمانند و یک عمر شرمندگی...
👈آنها میمانند و سؤال سختی که باید در روز قیامت، به فرزندان و نسلشان پاسخ گویند…
#امام_علی_علیه_السلام #امام_صادق_علیه_السلام #تربیت #فرزند #وراثت #ازدواج #انتخاب_همسر #ژن #ژنتیک #همسر #زن #مرد #شوهر #پدر #مادر #والدین #حماقت #نادانی #حدیث
💠 جرعهای از احادیث کمترشنیدهشده اهلبیت ﴿علیهمالسلام﴾ در «حـدیـثـنـا»:
💠 @hadithona
👶اثر خوردن کُندُر توسط مادر باردار، بر روح و جسمِ پسر یا دخترش
♦️یکی از مقدمات لازم برای تربیت فرزندانی صالح، توجه به دستوراتی است که اهل بیت (علیهمالسلام) در مورد تغذیه دوران بارداری فرمودهاند.
🔺در زیر به نمونهای اشاره میگردد:
🌿...عَنْ أَبِي زِيَادٍ عَنِ اَلْحَسَنِ بْنِ عَلِيٍّ عَلَيْهِ اَلسَّلاَمُ قَالَ قَالَ رَسُولُ اَللَّهِ صَلَّى اَللَّهُ عَلَيْهِ وَ آلِهِ:
🍃«أَطْعِمُوا حَبَالاكُمُ اللُّبَانَ فَإِنَّ الصَّبِيَّ إِذَا غُذِّيَ فِي بَطْنِ أُمِّهِ بِاللُّبَانِ اشْتَدَّ قَلْبُهُ وَ زِيدَ فِي عَقْلِهِ فَإِنْ يَكُ ذَكَراً كَانَ شُجَاعاً وَ إِنْ وُلِدَتْ أُنْثَى عَظُمَتْ عَجِيزَتُهَا فَتَحْظَى بِذَلِكَ عِنْدَ زَوْجِهَا.»
📚الكافي، ج۶، ص۲۳
🔶از امام حسن مجتبی از رسول خدا (صلواتاللهعلیهما) نقل شده است:
🔸«به زنان حاملهتان کُندُر1️⃣ بدهید (بخورند)؛ چراکه فرزند اگر در شکم مادرش با کندر تغذیه شده باشد، قلبش مستحکم میشود و بر عقلش افزوده میگردد.2️⃣
🔸حال، اگر پسر باشد، شجاع میگردد و اگر دختر باشد، کفلش بزرگ میشود و به این سبب، مورد اقبال همسرش قرار میگردد.»
📝پاورقیـــــــــــــــــــــــــــــــــ
1️⃣کندر، صمغ (شیرهی) درختی خاردار است با همین نام، که شبیه درخت پسته است، حدود دو متر ارتفاع دارد و در کوهستانها میروید. مزاج کندر، گرم و خشک است.
2️⃣مقصود از «قلب» و «عقل» در این حدیث (و در اغلب احادیث اهلبیت علیهمالسلام)، غیر از قلب صنوبری (داخل قفسه سینه) و مغز (داخل کاسه سر) است. هرچند گویا ارتباطی نیز با اعضای نظیر خود در بدن دارند.
👈برای نزدیک شدن به معنای این عناوین، میتوانید مطالب پیشین پیرامون آنها را ملاحظه بفرمایید...
📍مطالب پیشین پیرامون «عقل»:
📍https://dastvar.blog.ir/tag/%D8%B9%D9%82%D9%84
📍مطالب پیشین پیرامون «قلب»:
📍https://dastvar.blog.ir/tag/%D9%82%D9%84%D8%A8
📍بهویژه در مورد رابطه عقل و قلب این مطلب را بخوانید:
📍https://dastvar.blog.ir/1400/07/17-2
📝پانوشتـــــــــــــــــــــــــــــــــ
🔺احادیثی با موضوع «تغذیه دوران بارداری» فراواناند. این حدیث بهعنوان نمونه و با هدف توجه دادن به اثر تغذیه در این دوران، بر روح و جسم فرزندان ذکر شد. تحقیق و پیگیری پیرامون این موضوع با خودتان...
#رسول_خدا_صلی_الله_علیه_و_آله #امام_حسن_علیه_السلام #تربیت #بارداری #حاملگی #زن #مرد #پدر #مادر #والدین #فرزند #دختر #پسر #زیبایی #شجاعت #قلب #عقل #کندر #طب #حدیث
💠 جرعهای از احادیث کمترشنیدهشده اهلبیت ﴿علیهمالسلام﴾ در «حـدیـثـنـا»:
💠 @hadithona
💠تأثیر تغذیه مادری که تازه زایمان کرده، بر خلق و خوی فرزندش
🌿...عَنْ زُرَارَةَ عَنْ أَبِي عَبْدِ اَللَّهِ عَلَيْهِ اَلسَّلاَمُ قَالَ: قَالَ: أَمِيرُ اَلْمُؤْمِنِينَ عَلَيْهِ اَلسَّلاَمُ: «خَيْرُ تُمُورِكُمُ الْبَرْنِيُّ فَأَطْعِمُوهُ نِسَاءَكُمْ فِي نِفَاسِهِنَّ تَخْرُجْ أَوْلَادُكُمْ زَكِيّاً حَلِيماً.»
📚الكافي، ج۶، ص۲۲
🔶از امام صادق از امیرالمؤمنین (علیهماالسلام) نقل شده است:
🔸«بهترین خرمای شما، «بَرنی»1️⃣ است. آن را در دوران نِفاسِ2️⃣ زنانتان، به آنها بخورانید؛ تا فرزندانتان پاک و بردبار شوند.»
•┈┈••✾•🌿🌺🌿🌺🌿•✾••┈┈•
🌿...عَنْ يَعْقُوبَ بْنِ سَالِمٍ رَفَعَهُ إِلَى أَمِيرِ اَلْمُؤْمِنِينَ عَلَيْهِ اَلسَّلاَمُ قَالَ: «قَالَ رَسُولُ اَللَّهِ صَلَّى اَللَّهُ عَلَيْهِ وَ آلِهِ: «لِيَكُنْ أَوَّلُ مَا تَأْكُلُ اَلنُّفَسَاءُ اَلرُّطَبَ فَإِنَّ اَللَّهَ تَعَالَى قَالَ لِمَرْيَمَ: «وَ هُزِّي إِلَيْكِ بِجِذْعِ اَلنَّخْلَةِ تُسٰاقِطْ عَلَيْكِ رُطَباً جَنِيًّا»» قِيلَ: يَا رَسُولَ اَللَّهِ فَإِنْ لَمْ يَكُنْ أَوَانُ اَلرُّطَبِ؟ قَالَ: «سَبْعَ تَمَرَاتٍ مِنْ تَمْرِ اَلْمَدِينَةِ فَإِنْ لَمْ يَكُنْ فَسَبْعَ تَمَرَاتٍ مِنْ تَمْرِ أَمْصَارِكُمْ فَإِنَّ اَللَّهَ عَزَّ وَ جَلَّ يَقُولُ: «وَ عِزَّتِي وَ جَلاَلِي وَ عَظَمَتِي وَ اِرْتِفَاعِ مَكَانِي لاَ تَأْكُلُ نُفَسَاءُ يَوْمَ تَلِدُ اَلرُّطَبَ فَيَكُونُ غُلاَماً إِلاَّ كَانَ حَلِيماً وَ إِنْ كَانَتْ جَارِيَةً كَانَتْ حَلِيمَةً.»»»
📚الكافي، ج۶، ص۲۲
🌿از امیرالمؤمنین (علیهالسلام) نقل شده است:
🔶«رسول خدا (صلیاللهعلیهوآله) فرمودند:
🔸«زن نفساء،3️⃣ اولین چیزی که میخورد باید رطب4️⃣ باشد؛
👈چراکه خداوند (تعالی) به حضرت مریم [پس از آنکه حضرت عیسی (علیهماالسلام) را زیر یک درخت خرما به دنیا آورد،] فرمود:
🔆«وَ هُزِّي إِلَيْكِ بِجِذْعِ اَلنَّخْلَةِ تُسٰاقِطْ عَلَيْكِ رُطَباً جَنِيًّا» [مریم:۲۵]
🔅«تنهی درخت خرما را بهسوی خود بجنبان؛ تا رطب تازهای بر تو فرو ریزد.»»
🔷به ایشان عرض شد:
🔹ای رسول خدا! اگر فصلِ رسیدنِ رطب نبود چه؟
🔶حضرت فرمودند:
🔸«(اگر رطبِ تازه نبود،) هفت خرمای مدینه و اگر این هم نبود، هفت خرما از خرماهای شهرتان؛
👈چراکه خداوند (عزّوجلّ) میفرماید:
🔅«قسم به عزتم و جلالم و عظمت و مقام والایم، زن نفساء، در روزی که زایمان میکند، رطب نمیخورد، مگراینکه اگر (فرزندش) پسر باشد، مردی حلیم خواهد شد و اگر دختر باشد، زنی حلیم خواهد شد.»5️⃣»»
📝پاورقیـــــــــــــــــــــــــــــــــ
1️⃣برنی: نوعی خرمای معروف که سرخرنگ است.
2️⃣نفاس: ساعات و روزهای پس از زایمان (ده روز پس از زایمان که زن خون میبیند. در همین ایام است که مادر شیر غلیظی دارد که به شیر آغوز معروف است و برای نوزاد بسیار مفید است.)
3️⃣نفساء: زنی که در دوران نفاس است.
4️⃣رطب: خرمای تازه و آبدار.
5️⃣این جملات در قرآن نیست. چنین جملاتی (که از قول خداوند است، ولی در قرآن ذکر نشده) را «حدیث قدسی» گویند.
#رسول_خدا_صلی_الله_علیه_و_آله #امام_علی_علیه_السلام #امام_صادق_علیه_السلام #تربیت #فرزند #دختر #پسر #بارداری #حاملگی #زن #مرد #پدر #مادر #والدین #خرما #شیر_مادر #حلم #حدیث_قدسی #نوزاد #حدیث
💠 جرعهای از احادیث کمترشنیدهشده اهلبیت ﴿علیهمالسلام﴾ در «حـدیـثـنـا»:
💠 @hadithona
🍼انتقال خلقیات از طریق شیری که نوزاد میخورد
♦️در احادیث اهلبیت (علیهمالسلام) تأکید شده است که شیر مادر، بهترین و بابرکتترین شیر برای تغذیه فرزند است.
🔺همچنین تأکید شده است که اگر قرار است نوزاد با شیر دیگری تغذیه شود، باید دقت کرد که با چه شیری تغذیه میشود؛ چراکه جسم و جان فرزند با آن رشد مییابد و از آن تأثیر میپذیرد.
👈نمونههای زیر را ملاحظه بفرمایید...
🌿...عَنْ زُرَارَةَ عَنْ أَبِي جَعْفَرٍ عَلَيْهِ اَلسَّلاَمُ قَالَ:
🍃«عَلَيْكُمْ بِالْوُضَّاءِ مِنَ الظُّؤْرَةِ فَإِنَّ اللَّبَنَ يُعْدِي.»
📚الكافي، ج۶، ص۴۴
🔶از امام باقر (علیهالسلام) نقل شده است:
🔸«بر شما باد که از زنان زیبا و پاکیزه برای دایهگیِ (فرزندانتان) استفاده کنید؛ چراکه شیر (خصوصیات آنان را) انتقال میدهد.»
•┈┈••✾•🌿🌺🌿🌺🌿•✾••┈┈•
🌿...عَنِ اَلنَّبِيِّ صَلَّى اَللَّهُ عَلَيْهِ وَ آلِهِ قَالَ:
🍃«تَوَقَّوْا عَلَى أَوْلَادِكُمْ مِنْ لَبَنِ الْبَغِيَّةِ وَ الْمَجْنُونَةِ فَإِنَّ اللَّبَنَ يُعْدِي.»
📚مكارم الأخلاق، ص۲۲۳
🔶از رسول خدا (صلیاللهعلیهوآله) نقل شده است:
🔸«فرزندانتان را از خوردنِ شیر زنان بدکاره و دیوانه برحذر دارید؛ چراکه شیر (خصوصیات آنان را) انتقال میدهد.»
•┈┈••✾•🌿🌺🌿🌺🌿•✾••┈┈•
🌿...عَنْ دَاوُدَ بْنِ سُلَيْمَانَ اَلْفَرَّاءِ عَنْ عَلِيِّ بْنِ مُوسَى اَلرِّضَا عَلَيْهِ السَّلاَمُ قَالَ حَدَّثَنِي أَبِي مُوسَى بْنُ جَعْفَرٍ قَالَ حَدَّثَنِي أَبِي جَعْفَرُ بْنُ مُحَمَّدٍ قَالَ حَدَّثَنِي أَبِي مُحَمَّدُ بْنُ عَلِيٍّ قَالَ حَدَّثَنِي أَبِي عَلِيُّ بْنُ اَلْحُسَيْنِ قَالَ حَدَّثَنِي أَبِي اَلْحُسَيْنُ بْنُ عَلِيٍّ قَالَ حَدَّثَنِي أَبِي عَلِيُّ بْنُ أَبِي طَالِبٍ عَلَيْهِ السَّلاَمُ عَنْ رَسُولِ اَللَّهِ صَلَّى اَللَّهُ عَلَيْهِ وَ آلِهِ:
🍃«لَا تَسْتَرْضِعُوا الْحَمْقَاءَ وَ لَا الْعَمْشَاءَ فَإِنَّ اللَّبَنَ يُعْدِي.»
📚عيونأخبارالرضا، ج۲، ص۳۴
🔶از امام رضا، از پدرشان، از پدرانشان، از رسول خدا (صلواتاللهعلیهم) نقل شده است:
🔸«زن نادان و زنی که ضعف بینایی دارد را برای شیر دادن به فرزندانتان نگمارید؛ چراکه شیر (خصوصیات آنان را) انتقال میدهد.»
📝پانوشتـــــــــــــــــــــــــــــــــ
♦️شاید در دوره ما، کمتر پیش بیاید که مادرانی که امکان تغذیه فرزندشان با شیر خود را ندارند، از زنان دیگر بخواهند آنها را شیر دهد (غالباً از شیرخشک استفاده میکنند)،
👈اما اولاً گاهی چنین این اتفاق میافتد و باید تذکر اهلبیت در این خصوص را جدی گرفت.
👈ثانیاً در مورد شیر خشک، آیا دقت دارند که این شیرخشک را چه کسانی، با چه نیتی، با چه موادی، با چه ترکیبی و چهگونه تهیه میکنند؟
🔺بدون شک، تمام غذاهایی که فرزندانمان را با آنها تغذیه میکنیم، بر جسم و روح فرزندانمان مؤثر هستند؛ بهویژه برای نوزادان که مانند زمینی کشتنشده، صفحه جانشان پاک است و در اولین مواجههها، بیشتری تأثیرها را می پذیرند.
🔺بنابراین لازم است والدین در این مورد، دقت کافی داشته باشند تا به یاری خداوند، فرزندانی سالم و صالح پرورش دهند.
#رسول_خدا_صلی_الله_علیه_و_آله #امام_رضا_علیه_السلام #تربیت #شیر #شیر_مادر #شیرخشک #رضاع #نوزاد #فرزند #زن #مرد #پدر #مادر #والدین #زیبایی #بینایی #بیماری #جنون #حماقت #نادانی #حدیث
💠 جرعهای از احادیث کمترشنیدهشده اهلبیت ﴿علیهمالسلام﴾ در «حـدیـثـنـا»:
💠 @hadithona
👂چرا در گوش نوزاد اذان و اقامه گفته میشود؟
🌿...عَنِ اَلسَّكُونِيِّ عَنْ أَبِي عَبْدِ اَللَّهِ عَلَيْهِ اَلسَّلاَمُ قَالَ: قَالَ رَسُولُ اَللَّهِ صَلَّى اَللَّهُ عَلَيْهِ وَ آلِهِ:
🍃«مَنْ وُلِدَ لَهُ مَوْلُودٌ فَلْيُؤَذِّنْ فِي أُذُنِهِ الْيُمْنَى بِأَذَانِ الصَّلَاةِ وَ لْيُقِمْ فِي الْيُسْرَى فَإِنَّهَا عِصْمَةٌ مِنَ الشَّيْطَانِ الرَّجِيمِ.»
📚الكافي، ج۶، ص۲۴
🔶از امام صادق از رسول خدا (صلواتاللهعلیهما) نقل شده است:
🔸«هرکس برایش فرزندی متولد شد، در گوش راستش اذانِ نماز را بگوید و در گوش چپش اقامه را؛
👈زیرا اینکار موجب محفوظ بودن از شیطانِ راندهشده است.»
📝پانوشتـــــــــــــــــــــــــــــــــ
🔹کاش اثر این عصمت ابتدایی که در طلیعه عمر فرزندانمان با صوت دلنشینِ اذان و اقامه بر جانهایشان گسترده میشود، با اصوات ناسالم و تربیتهای ناصحیح ما، زائل نگردد!
🔹کاش امانتدار خوبی باشیم؛ فرزندانی پاک پرورش دهیم، برای خود باقیاتالصالحاتی فراهم نماییم و در درگاه پروردگارمان سرافکنده نباشیم!
#رسول_خدا_صلی_الله_علیه_و_آله #امام_صادق_علیه_السلام #تربیت #نوزاد #فرزند #پدر #مادر #والدین #اذان #اقامه #عصمت #شیطان #حدیث
💠 جرعهای از احادیث کمترشنیدهشده اهلبیت ﴿علیهمالسلام﴾ در «حـدیـثـنـا»:
💠 @hadithona
👶اگر به این نکات توجه کنید، از گریههای نوزادتان ناراحت نخواهید شد!
🌿...عَنِ اِبْنِ عُمَرَ قَالَ قَالَ رَسُولُ اَللَّهِ صَلَّى اَللَّهُ عَلَيْهِ وَ آلِهِ:
🍃«لَا تَضْرِبُوا أَطْفَالَكُمْ عَلَى بُكَائِهِمْ فَإِنَّ بُكَاءَهُمْ أَرْبَعَةَ أَشْهُرٍ شَهَادَةُ أَنْ لَا إِلَهَ إِلَّا اللَّهُ وَ أَرْبَعَةَ أَشْهُرٍ الصَّلَاةُ عَلَى النَّبِيِّ وَ آلِهِ وَ أَرْبَعَةَ أَشْهُرٍ الدُّعَاءُ لِوَالِدَيْهِ.»
📚التوحيد(للصدوق)، ص۳۳۱
🔶از رسول خدا (صلیاللهعلیهوآله) نقل شده است:
🔸«نوزادانتان را بهخاطر گریههایشان نزنید؛ زیرا گریههای آنها:
👈چهار ماه (اول)، شهادت به این است که «هیچ خدایی جز الله (عزّوجلّ) نیست»
👈چهار ماه (دوم)، صلوات بر پیامبر و خاندانش (صلواتاللهعلیهم) است
👈و چهار ماه (سوم)، دعا در حق پدر و مادرش است.»
🔷همچنین باید توجه داشت که گریه برای نوزادان مفید است و خداوند او را چنین خلق کرده تا از این طریق بیماریهایی را از آنان دفع کند و به آنها سلامت ببخشد.
🔹امام صادق (علیهالسلام) در ضمن سخنانشان به مفضلبنعمر که در کتاب «توحید مفضل» جمعآوری شده است، به این مطلب اشاره فرمودهاند...
🍃«...اِعْرِفْ يَا مُفَضَّلُ مَا لِلْأَطْفَالِ فِي اَلْبُكَاءِ مِنَ اَلْمَنْفَعَةِ وَ اِعْلَمْ أَنَّ فِي أَدْمِغَةِ اَلْأَطْفَالِ رُطُوبَةً إِنْ بَقِيَتْ فِيهَا أَحْدَثَتْ عَلَيْهِمْ أَحْدَاثاً جَلِيلَةً وَ عِلَلاً عَظِيمَةً مِنْ ذَهَابِ اَلْبَصَرِ وَ غَيْرِهِ وَ اَلْبُكَاءُ يُسِيلُ تِلْكَ اَلرُّطُوبَةَ مِنْ رُءُوسِهِمْ فَيُعْقِبُهُمْ ذَلِكَ اَلصِّحَّةَ فِي أَبْدَانِهِمْ وَ اَلسَّلاَمَةَ فِي أَبْصَارِهِمْ أَ فَلَيْسَ قَدْ جَازَ أَنْ يَكُونَ اَلطِّفْلُ يَنْتَفِعُ بِالْبُكَاءِ وَ وَالِدَاهُ لاَ يَعْرِفَانِ ذَلِكَ فَهُمَا دَائِبَانِ لِيُسْكِتَانِهِ وَ يَتَوَخَّيَانِ فِي اَلْأُمُورِ مَرْضَاتَهُ لِئَلاَّ يَبْكِيَ وَ هُمَا لاَ يَعْلَمَانِ أَنَّ اَلْبُكَاءَ أَصْلَحُ لَهُ وَ أَجْمَلُ عَاقِبَةً...»
📚توحیدالمفضل، ج۱، ص۵۳
🔸«ای مفضّل! منفعتی که در گریه نوزادان هست را بشناس و بدان که در مغز نوزادان رطوبتی هست که اگر در آن باقی بماند، پیشامدهای بزرگ و بیماریهای سختی، مثل از بین رفتن بینایی، برایشان رخ خواهد داد.
🔸گریه، این رطوبت را از سرِ نوزادان جاری میکند تا سلامتی در بدنها و چشمهایشان را برای آنها به دنبال داشته باشد.
👈آیا نوزاد از گریه کردن سود نمیبرد؟ حالآنکه پدر و مادرش این را نمیدانند، بههمینخاطر دائماً سعی میکنند تا گریهاش را ساکت کنند و در کارهایشان، تلاش میکنند رضایت او را جلب کنند تا گریه نکند، درحالیکه والدین نمیدانند که گریه کردن برای سلامتی او بهتر است و آثار خوشتری در پی دارد.»
#رسول_خدا_صلی_الله_علیه_و_آله #امام_صادق_علیه_السلام #تربیت #نوزاد #پدر #مادر #والدین #گریه #بلغم #بینایی #کوری #حدیث
💠 جرعهای از احادیث کمترشنیدهشده اهلبیت ﴿علیهمالسلام﴾ در «حـدیـثـنـا»:
💠 @hadithona
💐دستهگل تحویل گرفتهایم، دستهگل تحویل دهیم!
🌿...رَوَى فُضَيْلُ بْنُ عُثْمَانَ اَلْأَعْوَرُ عَنْ أَبِي عَبْدِ اَللَّهِ عَلَيْهِ اَلسَّلاَمُ أَنَّهُ قَالَ:
🍃«مَا مِنْ مَوْلُودٍ يُولَدُ إِلاَّ عَلَى اَلْفِطْرَةِ فَأَبَوَاهُ اَللَّذَانِ يُهَوِّدَانِهِ وَ يُنَصِّرَانِهِ وَ يُمَجِّسَانِهِ...»
📚منلايحضرهالفقيه، ج۲، ص۴۹
🔶از امام صادق (علیهالسلام) نقل شده است:
🔸«هیچ نوزادی نیست، مگراینکه بر پایه "فطرت" متولد شده است.
👈اما این، پدر و مادرش هستند که او را یهودی، مسیحی و زردشتی میگردانند.»
•┈┈••✾•🌿🌺🌿🌺🌿•✾••┈┈•
🌿...عَنْ زُرَارَةَ عَنْ أَبِي جَعْفَرٍ عَلَيْهِ اَلسَّلاَمُ قَالَ: ...سَأَلْتُهُ عَنْ قَوْلِ اَللَّهِ عَزَّ وَ جَلَّ: «وَ إِذْ أَخَذَ رَبُّكَ مِنْ بَنِي آدَمَ مِنْ ظُهُورِهِمْ ذُرِّيَّتَهُمْ وَ أَشْهَدَهُمْ عَلىٰ أَنْفُسِهِمْ أَ لَسْتُ بِرَبِّكُمْ قٰالُوا بَلىٰ» اَلْآيَةَ. قَالَ: «أَخْرَجَ مِنْ ظَهْرِ آدَمَ ذُرِّيَّتَهُ إِلَى يَوْمِ اَلْقِيَامَةِ فَخَرَجُوا كَالذَّرِّ فَعَرَّفَهُمْ وَ أَرَاهُمْ نَفْسَهُ وَ لَوْ لاَ ذَلِكَ لَمْ يَعْرِفْ أَحَدٌ رَبَّهُ.» وَ قَالَ: قَالَ رَسُولُ اَللَّهِ صَلَّى اَللَّهُ عَلَيْهِ وَ آلِهِ: «كُلُّ مَوْلُودٍ يُولَدُ عَلَى اَلْفِطْرَةِ» يَعْنِي اَلْمَعْرِفَةَ بِأَنَّ اَللَّهَ عَزَّ وَ جَلَّ خَالِقُهُ كَذَلِكَ قَوْلُهُ: «وَ لَئِنْ سَأَلْتَهُمْ مَنْ خَلَقَ اَلسَّمٰاوٰاتِ وَ اَلْأَرْضَ لَيَقُولُنَّ اَللّٰهُ».»
📚الكافي، ج۲، ص۱۲
🔷از زرارة بن أعین نقل شده است:
🔹از امام باقر (علیهالسلام) در مورد این سخن خداوند (عزّوجلّ) سؤال کردم:
🔆«وَ إِذْ أَخَذَ رَبُّكَ مِنْ بَنِي آدَمَ مِنْ ظُهُورِهِمْ ذُرِّيَّتَهُمْ وَ أَشْهَدَهُمْ عَلَىٰ أَنْفُسِهِمْ أَ لَسْتُ بِرَبِّكُمْ قَالُوا بَلَىٰ شَهِدْنَا أَنْ تَقُولُوا يَوْمَ الْقِيَامَةِ إِنَّا كُنَّا عَنْ هَٰذَا غَافِلِينَ» [أعراف:۱۷۲]
🔅«و (ای پیامبر! یاد کن) آنگاه که پروردگارت از فرزندان آدم؛ از پشتهاشان، نسلشان را برگرفت و آنان را بر خودشان گواه گرفت که آیا من پروردگار شما نیستم؟ گفتند: بله، شهادت دادیم. (خداوند این گواهی را گرفت) تا (جلوگیری کند از اینکه) در روز قیامت بگویید: بهراستی ما از این (که خداوند پروردگار ماست،) غافل بودیم.»
🔶حضرت [در پاسخ] فرمودند:
🔸«خداوند از پشتِ آدم، نسلش - تا روز قیامت - را خارج نمود. آنها مانند ذرههایی خارج شدند. آنگاه خود را به آنها شناساند و نشان داد. اگر چنین نبود، هیچکس پروردگار خود را نمیشناخت.»
🔶آنگاه حضرت فرمودند:
🔸«رسول خدا (صلیاللهعلیهوآله) فرمودند:
👈«هر نوزادی بر پایه "فطرت" متولد میشود.»
🔸منظور پیامبر (از فطرت) این است که (نوزاد اعتقاد دارد:) "الله" (عزّوجلّ) خالقِ اوست؛
🔸چنانچه خداوند میفرماید:
🔆«وَ لَئِنْ سَأَلْتَهُمْ مَنْ خَلَقَ اَلسَّمٰاوٰاتِ وَ اَلْأَرْضَ لَيَقُولُنَّ اَللّٰهُ» [لقمان:۲۵]
🔅«و اگر از آنان (مشرکان) سؤال کنی "چه کسی آسمانها و زمین را خلق کردهاست؟"، حتماً خواهند گفت: "الله".»»
📝پانوشتـــــــــــــــــــــــــــــــــ
🔺خداوند از ابتدا در لوح دل فرزندان ما، پایه سعادت را کاشته است و این ماییم که یا آن را آبیاری میکنیم و مراقبت میکنیم و پرورش میدهیم، یا بیتوجهی مینماییم و صدمه میزنیم و ضایع میکنیم.
#رسول_خدا_صلی_الله_علیه_و_آله #امام_باقر_علیه_السلام #امام_صادق_علیه_السلام #تربیت #نوزاد #فرزند #پدر #مادر #والدین #اسلام #فطرت #دین #توحید #ایمان #شرک #یهودیت #مسیحیت #زردشتیت #حدیث
💠 جرعهای از احادیث کمترشنیدهشده اهلبیت ﴿علیهمالسلام﴾ در «حـدیـثـنـا»:
💠 @hadithona
💠خوشا به حال آنها که فرزندانی صالح تربیت میکنند
🌿...عَنِ اَلْفَضْلِ بْنِ أَبِي قُرَّةَ عَنْ أَبِي عَبْدِ اَللَّهِ عَلَيْهِ اَلسَّلاَمُ قَالَ: «قَالَ رَسُولُ اَللَّهِ صَلَّى اَللَّهُ عَلَيْهِ وَ آلِهِ: «مَرَّ عِيسَى ابْنُ مَرْيَمَ ع بِقَبْرٍ يُعَذَّبُ صَاحِبُهُ ثُمَّ مَرَّ بِهِ مِنْ قَابِلٍ فَإِذَا هُوَ لَا يُعَذَّبُ فَقَالَ: يَا رَبِّ مَرَرْتُ بِهَذَا الْقَبْرِ عَامَ أَوَّلَ فَكَانَ يُعَذَّبُ وَ مَرَرْتُ بِهِ الْعَامَ فَإِذَا هُوَ لَيْسَ يُعَذَّبُ. فَأَوْحَى اللَّهُ إِلَيْهِ أَنَّهُ أَدْرَكَ لَهُ وَلَدٌ صَالِحٌ فَأَصْلَحَ طَرِيقاً وَ آوَى يَتِيماً فَلِهَذَا غَفَرْتُ لَهُ بِمَا فَعَلَ ابْنُهُ.» ثُمَّ قَالَ رَسُولُ اَللَّهِ صَلَّى اَللَّهُ عَلَيْهِ وَ آلِهِ: «مِيرَاثُ اَللَّهِ عَزَّ وَ جَلَّ مِنْ عَبْدِهِ اَلْمُؤْمِنِ وَلَدٌ يَعْبُدُهُ مِنْ بَعْدِهِ.»»
📚الكافي، ج۶، ص۴
🔶از امام صادق از رسول خدا (صلواتاللهعلیهما) نقل شده است:
🔸«عیسی بن مریم (علیهماالسلام) از کنار قبری گذر کرد که صاحبش در حال عذاب کشیدن بود. سال بعد نیز از کنار همان قبر عبور کرد، اما صاحبش دیگر عذاب نمیکشید.
🔷عیسی (علیهالسلام) عرض کرد:
🔹«پروردگارا! سال اول که از کنار این قبر عبور کردم، عذاب میشد، اما امسال که عبور میکنم، عذاب نمیشود!»
🔆خداوند به او وحی فرمود:
🔅«او فرزند صالحی داشت که جادهای را تعمیر کرد و یتیمی را سرپرستی نمود. بههمینخاطر او را در عوض کاری که پسرش انجام داد، آمرزیدم.»
🔸میراث خداوند (عزّوجلّ) از بندهی مؤمنش؛ فرزندی است که بعد از او، خداوند را بندگی کند.»*️⃣
•┈┈••✾•🌿🌺🌿🌺🌿•✾••┈┈•
🌿قالَ أَمِيرُ اَلْمُؤْمِنِينَ عَلَيْهِ اَلسَّلاَمُ:
🍃«وَلَدُ السَّوْءِ يَعَرُّ الشَّرَفَ وَ يَشِينُ السَّلَفَ.»
📚عيونالحكموالمواعظ، ص۵۰۳
🔶از امیرالمؤمنین (علیهالسلام) نقل شده است:
🔸«فرزند بد، به شرافتِ (فرد) آسیب میرساند و پیشینه خانوادگی را لکهدار میسازد.»
📝پاورقیـــــــــــــــــــــــــــــــــ
*️⃣تعبیر لطیفی است؛
👌فرزند صالح عابد، ارثی است که خداوندِ عالَم، پس از مرگ بندهی مؤمنش، از او میبرد!
#رسول_خدا_صلی_الله_علیه_و_آله #امام_علی_علیه_السلام #امام_صادق_علیه_السلام #حضرت_عیسی_علیه_السلام #تربیت #فرزند #پدر #مادر #والدین #فرزند_صالح #شرافت #شرمندگی #کار_نیک #یتیم #مرگ #ارث #حدیث
💠 جرعهای از احادیث کمترشنیدهشده اهلبیت ﴿علیهمالسلام﴾ در «حـدیـثـنـا»:
💠 @hadithona
😕گاهی «اصل» را رها میکنیم و به «فرع» میچسبیم!
🌿قالَ أَمِيرُ اَلْمُؤْمِنِينَ عَلَيْهِ اَلسَّلاَمُ لِبَعْضِ أَصْحَابِهِ:
🍃«لاَ تَجْعَلَنَّ أَكْثَرَ شُغُلِكَ بِأَهْلِكَ وَ وَلَدِكَ فَإِنْ يَكُنْ أَهْلُكَ وَ وَلَدُكَ أَوْلِيَاءَ اَللَّهِ فَإِنَّ اَللَّهَ لاَ يُضِيعُ أَوْلِيَاءَهُ وَ إِنْ يَكُونُوا أَعْدَاءَ اَللَّهِ فَمَا هَمُّكَ وَ شُغُلُكَ بِأَعْدَاءِ اَللَّهِ؟!»
📚نهجالبلاغة، ص۵۳۶
🔶از امیرالمؤمنین (علیهالسلام) نقل شده است که به یکی از یارانشان فرمودند:
🔸«مبادا بیشترین مشغلهات را به [تأمین دنیای] خانواده و فرزندت اختصاص دهی!
👈زیرا اگر خانواده و فرزندت از اولیاء (دوستانِ) خداوند باشد، خداوند دوستانش را درمانده رها نخواهد کرد
👈و اگر آنان از دشمنان خداوند باشند، پس اهتمام و اشتغالت نسبت به [تأمین دنیای] دشمنان خدا برای چیست؟!»
📝پانوشتـــــــــــــــــــــــــــــــــ
♦️وقتی در احوالات خود یا اطرافیانمان دقت میکنیم، گاهی متوجه میشویم که ما هم دچار این خطای فاحش هستیم؛
🔺آنقدر دغدغهی دنیای همسر و فرزندانمان را داریم که آخرت خود و آنها را فراموش میکنیم،
🔺آنقدر سرگرم تأمین نیازهای مادی خانوادهمان میشویم، که از نیازهای معنوی خود و آنها غافل میشویم
🔺و آنقدر نگران این هستیم که بعد از ما چه خواهند داشت و چگونه امرار معاش خواهند کرد، که حیات معنوی و زندگی جاودان خود و آنها را در نظر نمیگیریم.
♦️بدتر اینکه:
🔺گاهی دینمان را فدای دنیایمان میکنیم،
🔺نیازهای مادیمان را به نیازهای معنویمان ترجیح میدهیم
🔺و در نهایت، چیزی که بعد از خود باقی میگذاریم، نسلی است که از دین و معنویت بهرهای ناچیز دارد.
👈چه خوش فرموده است امیر کلام، امیر مؤمنان، علی علیهالسلام که:
🍃«خَيْرُ مَا وَرَّثَ اَلْآبَاءُ اَلْأَبْنَاءَ اَلْأَدَبُ.»
📚غررالحکم، ج۱، ص۳۵۹
🔸«بهترین چیزی که پدران برای فرزندان به ارث میگذارند، ادب (تربیت) است.»
#امام_علی_علیه_السلام #ادب #تربیت #فرزند #پدر #مادر #والدین #فرزند_صالح #دنیا #آخرت #مال #مرگ #ارث #حدیث
💠 جرعهای از احادیث کمترشنیدهشده اهلبیت ﴿علیهمالسلام﴾ در «حـدیـثـنـا»:
💠 @hadithona
👧ظرافت برخورد با دخترها و خانمها
🌿...عَنْ سَعِيدِ بْنِ جُبَيْرٍ عَنِ اِبْنِ عَبَّاسٍ قَالَ: قَالَ رَسُولُ اَللَّهِ صَلَّى اَللَّهُ عَلَيْهِ وَ آلِهِ:
🍃«مَنْ دَخَلَ السُّوقَ فَاشْتَرَى تُحْفَةً فَحَمَلَهَا إِلَى عِيَالِهِ كَانَ كَحَامِلِ صَدَقَةٍ إِلَى قَوْمٍ مَحَاوِيجَ وَ لْيَبْدَأْ بِالْإِنَاثِ قَبْلَ الذُّكُورِ فَإِنَّ مَنْ فَرَّحَ ابْنَةً فَكَأَنَّمَا أَعْتَقَ رَقَبَةً مِنْ وُلْدِ إِسْمَاعِيلَ مُؤْمِنَةً فِي سَبِيلِ اللَّهِ وَ مَنْ أَقَرَّ بِعَيْنِ ابْنٍ فَكَأَنَّمَا بَكَى مِنْ خَشْيَةِ اللَّهِ عَزَّ وَ جَلَّ وَ مَنْ بَكَى مِنْ خَشْيَةِ اللَّهِ عَزَّ وَ جَلَّ أَدْخَلَهُ اللَّهُ فِي جَنَّاتِ النَّعِيمِ.»
📚الأمالي(للصدوق)، ص۵۷۷
🔶از رسول خدا (صلیاللهعلیهوآله) نقل شده است:
🔸«هرکس به بازار برود و هدیههایی بخرد و برای خانوادهاش ببرد، مانند کسی است که صدقههایی را برای افراد نیازمند حمل میکند.
🔸(وقتی خواست هدیهها را بدهد،) قبل از اینکه به پسرها بدهد، به دخترها و زنان بدهد؛
👈زیرا کسی که دختری را شادمان سازد، مثل این است که کنیز مؤمنی از نسل اسماعیل (علیهالسلام) را در راه خدا آزاد نموده
👈و کسی که پسری را خوشحال کند، مثل این است که از ترس خداوند (عزّوجلّ) گریسته است
👈و کسی که از ترس خدا بگرید، خداوند او را به بهشتهای پرنعمت وارد میگرداند.»
🔷در روایات دیگر نیز به روحیه لطیف دختران اشاره شده است.
🔹به عنوان مثال:
🌿...عَنِ اَلسَّكُونِيِّ عَنْ أَبِي عَبْدِ اَللَّهِ عَلَيْهِ اَلسَّلاَمُ قَالَ: قَالَ رَسُولُ اَللَّهِ صَلَّى اَللَّهُ عَلَيْهِ وَ آلِهِ:
🍃«نِعْمَ الْوَلَدُ الْبَنَاتُ مُلْطِفَاتٌ مُجَهِّزَاتٌ مُونِسَاتٌ مُبَارَكَاتٌ مُفَلِّيَاتٌ.»
📚الکافي، ج۶، ص۵
🔶از امام صادق، از رسول خدا (صلواتاللهعلیهما) نقل شده است:
🔸«چه خوب فرزندانی هستند دخترها؛ لطیف، کمککار، انسگیرنده، بابرکت و پاکیزه.»
#رسول_خدا_صلی_الله_علیه_و_آله #امام_صادق_علیه_السلام #تربیت #فرزند #پدر #مادر #والدین #دختر #دختردارها #زن #پسر #هدیه #لطافت #بهشت #شاد_کردن_دیگران #گریه #ترس_از_خدا #حدیث
💠 جرعهای از احادیث کمترشنیدهشده اهلبیت ﴿علیهمالسلام﴾ در «حـدیـثـنـا»:
💠 @hadithona
🥰محبت شگفتانگیز والدین به فرزندانشان؛ از خردسالی تا پس از مرگ
🌿قالَ رَسُولُ اَللَّهِ صَلَّى اَللَّهُ عَلَيْهِ وَ آلِهِ:
🍃«أَوْلَادُنَا أَكْبَادُنَا؛ صُغَرَاؤُهُمْ أُمَرَاؤُنَا، كُبَرَاؤُهُمْ أَعْدَاؤُنَا، وَ إِنْ عَاشُوا فَتَنُونَا، وَ إِنْ مَاتُوا حَزَنُونَا.»
📚جامعالأخبار، ص۱۰۵
🔶از رسول خدا (صلیاللهعلیهوآله) نقل شده است:
🔸«فرزندان ما جگرگوشههای ما هستند؛ (بههمینخاطر...)
👈کوچکهایشان بر ما حکمرانی میکنند،
👈بزرگهایشان با ما دشمنی میورزند،
👈وقتی زندهاند، ما را دچار فتنه مینمایند،
👈و وقتی میمیرند، اندوهگینمان میسازند.»
📝پانوشتـــــــــــــــــــــــــــــــــ
🔰در این حدیث، رسول خدا (صلیاللهعلیهوآله) به «شدت محبت والدین به فرزندان» اشاره دارند؛
👈اینکه: آنها تا کوچکاند، رعایت بزرگی والدینشان را نمیکنند، بلکه امر و نهی میکنند و توقع انجام درخواستهایشان را دارند، ولو با گریه. والدین نیز بهخاطر شدت علاقهشان به آنها، رفتارشان را تحمل میکنند و تا جایی که ممکن باشد، درخواستشان را اجابت مینمایند.
👈اینکه: وقتی رشد میکنند، به سن نوجوانی و جوانی میرسند و روحیه استقلالطلبی و سرکشی در آنها سبز میشود، با والدینشان رفتار ملایمی ندارند و نافرمانی و پرخاش میکنند. والدین اما باز تحمل میکنند و همچنان محبت میورزند.
👈اینکه: تا زندهاند، والدین بهخاطر علاقهشان به آنها دچار امتحانات و آزمایشهایی میشوند. بههمینخاطر والدین باید برای رضایت پروردگار، پا بر علایقشان بگذارند و از آنها چشم بپوشند؛ چنانچه خداوند در سوره کهف میفرماید: «الْمَالُ وَ الْبَنُونَ زِينَةُ الْحَيَاةِ الدُّنْيَا» [کهف:۴۶]؛ «مال و فرزندان، زینتِ زندگی دنیا هستند.» و در سوره انفال میفرماید: «وَ اعْلَمُوا أَنَّمَا أَمْوَالُكُمْ وَ أَوْلَادُكُمْ فِتْنَةٌ وَ أَنَّ اللَّهَ عِنْدَهُ أَجْرٌ عَظِيمٌ» [أنفال:۲۸]؛ «بدانید؛ اموال و فرزندانتان فقط فتنه (وسیله آزمایش در دنیا) هستند و این، خداوند است که پاداش بزرگ نزد اوست.»
👈و در نهایت، اینکه: وقتی میمیرند، این پدر و مادر هستند که بیش از دیگران در غم فرزندشان غمگین میشوند و میسوزند.
♦️بنازیم حکمت پروردگارمان را که چنین محبتی را در دلهای پدران و مادران کاشته است، و الا جز آندو چه کسی چنین موجودی را به دنیا میآورد و در آغوش میگیرد و سرپرستیاش را عهدهدار میشود؛ سالها او را نگهداری میکند، تحمل میکند و مهر میورزد؟!
🔺موجودی که تا کوچک است، دستور میدهد و وقتی بزرگ شد، سرکشی میکند
🔺موجودی که تا زنده است، موجب گرفتاری است و وقتی میمیرد، اندوه بهجای میگذارد.
#رسول_خدا_صلی_الله_علیه_و_آله #فرزند #پدر #مادر #والدین #فتنه #اندوه #غم #آفرینش #انسان #تربیت #حدیث
💠 جرعهای از احادیث کمترشنیدهشده اهلبیت ﴿علیهمالسلام﴾ در «حـدیـثـنـا»:
💠 @hadithona
👨👩👧👦 سه دوره هفتساله برای تربیت کودک (۱)؛ مقدمه
🔷یکی از مسائل اساسی در تربیت فرزند، توجه به مراحل رشد اوست. از آنجا که ویژگیهای انسان در مراحل مختلف عمر متفاوت است، باید در هر مرحلهای، روش خاص آن مرحله را در نیز پیش گرفت.
🔹در میان احادیث تربیتیِ اهلبیت (علیهمالسلام)، گروهی از روایات راهبردهای کلانی در مورد مراحل مختلف رشد کودک بیان کردهاند و بههمینخاطر مورد توجه صاحبنظران قرار گرفتهاند.
🔹در این دسته از روایات، سه مرحلهی شش یا هفت ساله برای کودک در نظر گرفته شده است، ویژگیهای کودک در هر یک از این مراحل بیان شده است و توصیههایی برای برخورد با او در هر مرحله ذکر گردیده است.
🔹البته این احادیث بهلحاظ سندی نقلهای متعددی دارند و به لحاظ محتوایی نیز دارای تفاوتهایی هستند. بنابراین لازم است بررسی دقیقی در موردشان صورت گیرد.
🔹در مطلب حاضر، به دو نمونهی متفاوت از این احادیث اشاره میشود و در مطالب بعد، هر دوره بهصورت جداگانه مورد بررسی قرار میگیرد و در نهایت یک جمعبندی ارائه میگردد.
🌿...عَنْ يَعْقُوبَ بْنِ سَالِمٍ عَنْ أَبِي عَبْدِ اَللَّهِ عَلَيْهِ اَلسَّلاَمُ قَالَ:
🍃«الْغُلَامُ يَلْعَبُ سَبْعَ سِنِينَ وَ يَتَعَلَّمُ الْكِتَابَ سَبْعَ سِنِينَ وَ يَتَعَلَّمُ الْحَلَالَ وَ الْحَرَامَ سَبْعَ سِنِينَ.»
📚الكافي، ج۶، ص۴۷
🔶از امام صادق (علیهالسلام) نقل شده است:
🔸«فرزند، هفت سال بازی میکند، هفت سال کتاب (قرآن) میآموزد و هفت سال حلال و حرام را یاد میگیرد.»
•┈┈••✾•🌿🌺🌿🌺🌿•✾••┈┈•
🌿قالَ اَلصَّادِقُ عَلَيْهِ اَلسَّلاَمُ:
🍃«دَعِ ابْنَكَ يَلْعَبْ سَبْعَ سِنِينَ وَ يُؤَدَّبْ سَبْعَ سِنِينَ وَ أَلْزِمْهُ نَفْسَكَ سَبْعَ سِنِينَ فَإِنْ أَفْلَحَ وَ إِلَّا فَإِنَّهُ مِمَّنْ لَا خَيْرَ فِيهِ.»
📚منلايحضرهالفقيه، ج۳، ص۴۹۲
🔶از امام صادق (علیهالسلام) نقل شده است:
🔸«فرزندت را هفت سال رها کن تا بازی کند، هفت سال ادب بیاموزد و هفت سال او را همواره با خودت همراه کن.
🔸آنگاه اگر در مسیر صلاح قرار گرفت، (که چه خوب) و الا از کسانی خواهد بود که خیری در آنها نیست.»
📝پانوشتـــــــــــــــــــــــــــــــــ
♦️برای تهیه این مجموعه (مطلب حاضر و چهار مطلب بعد)، از مقالهی ارزشمند استاد عباس پسندیده با عنوان «روایات «سبع سنین» در فرزندپروری، گونهها و تحلیل درونی آنها» که در سال ۱۳۹۵ و در فصلنامه «علوم حدیث» به چاپ رسیده، بهره گرفته شده است.
📍لینک دانلود مقاله:
📍http://hadith.riqh.ac.ir/article_12541_7fed6be08b148945d24bf4cb7557ee02.pdf
#امام_صادق_علیه_السلام #تربیت #فرزند #پدر #مادر #والدین #بازی #قرآن #احکام #ادب #تأدیب #آموزش #مراحل_رشد_کودک #حدیث
💠 جرعهای از احادیث کمترشنیدهشده اهلبیت ﴿علیهمالسلام﴾ در «حـدیـثـنـا»:
💠 @hadithona
👨👩👧👦 سه دوره هفتساله برای تربیت کودک (۲)؛ هفت سال نخست
🔷در مطلب پیشین، به گروهی از احادیث که مراحل رشد کودک را به سه دوره هفتساله تقسیم میکرد، اشاره شد و بیان گشت که این روایات نقلهای متعددی دارند و به لحاظ محتوایی نیز دارای تفاوتهایی هستند و لازم است بررسی دقیقی در موردشان صورت گیرد.
🔹در این مطلب، به بررسی دوره هفتساله نخست میپردازیم.
🔰عبارات متعددی در مورد هفتسال اول زندگی کودک بیان شده است که به طور خلاصه از این قرارند:
🔶«دَعِ ابْنَكَ يَلْعَبُ سَبْعَ سِنِينَ...»
🔸«فرزندت را هفت سال رها کن تا بازی کند.»
📚الكافي، ج۶، ص۴۶
🔶«أَمْهِلْ صَبِيَّكَ حَتَّى يَأْتِيَ لَهُ سِتُّ سِنِينَ...»
🔸«به فرزندت مهلت بده تا زمانی که ششساله شود.»
📚الكافي، ج۶، ص۴۷
🔶«الْغُلَامُ يَلْعَبُ سَبْعَ سِنِينَ...»
🔸«فرزند هفت سال بازی میکند.»
📚الكافي، ج۶، ص۴۷
🔶«الْوَلَدُ سَيِّدٌ سَبْعَ سِنِينَ...»
🔸«فرزند، هفت سال صاحباختیار (فرماندِه) است.»
📚مكارمالأخلاق، ص۲۲۲
🔶«يُرْخَى الصَّبِيُّ سَبْعاً...»
🔸«با فرزند هفت سال با انعطاف برخورد میشود.»
📚مكارمالأخلاق، ص۲۲۳
⬅️در مجموع، با توجه به معنای دقیق واژگانِ بهکاررفته در این احادیث، راهبرد کلان در برخورد با کودک در هفت سال نخست، عبارت است از:
👈مهلت دادن، میدان دادن، رها کردن کودک برای بازی، شتاب نکردن در موظف کردن کودک به کاری غیر از بازی؛
👈نرمی، انعطاف، برخوردِ همراه با سکون و وقار؛
👈سیادت کودک و اطاعت از او؛
♦️تذکر:
🔺این نوع رفتار با کودک، مرزهایی دارد و این مرزها، با توجه به نکاتی که در مورد دورههای دوم و سوم ذکر میگردد، مشخص خواهد شد.
🔺إنشاءالله پس از بررسی دورههای سهگانه، جمعبندی نهایی ارائه خواهد شد.
#امام_صادق_علیه_السلام #تربیت #فرزند #پدر #مادر #والدین #بازی #کودک #مراحل_رشد_کودک #حدیث
💠 جرعهای از احادیث کمترشنیدهشده اهلبیت ﴿علیهمالسلام﴾ در «حـدیـثـنـا»:
💠 @hadithona
👨👩👧👦 سه دوره هفتساله برای تربیت کودک (۳)؛ هفت سال دوم
🔷در مطالب پیشین، به گروهی از احادیث که مراحل رشد کودک را به سه دوره هفتساله تقسیم میکرد، اشاره شد و بیان گشت که این روایات نقلهای متعددی دارند و به لحاظ محتوایی نیز دارای تفاوتهایی هستند و لازم است بررسی دقیقی در موردشان صورت گیرد.
🔹پیشتر دوره هفتساله نخست بررسی شد و در این مطلب، به بررسی دوره دوم میپردازیم.
🔰عبارات متعددی در مورد هفتسال دوم زندگی کودک بیان شده است که به طور خلاصه از این قرارند:
🔶«...وَ يُؤَدَّبْ سَبْعَ سِنِينَ...»
🔸«و فرزندت هفتسال تأدیب میشود.»
📚منلايحضرهالفقيه، ج۳، ص۴۹۲
🔶«...ثُمَّ أَدِّبْهُ فِي الْكِتَابِ سِتَّ سِنِينَ...»
🔸«سپس فرزندت را هفت سال به کتاب (قرآن) ادب نما.»
📚مكارمالأخلاق، ص۲۲۲
🔶«...وَ يَتَعَلَّمُ الْكِتَابَ سَبْعَ سِنِينَ...»
🔸«و هفت سال باید کتاب (قرآن) را بیاموزد.»
📚الكافي، ج۶، ص۴۷ و تهذيبالأحكام، ج۸، ص۱۱۱
🔶«...وَ عَبْدٌ سَبْعَ سِنِينَ...»
🔸«و هفت سال عبد (فرمانبر) است.»
📚مكارمالأخلاق، ص۲۲۲
⬅️در مجموع، با توجه به دستورات ذکر شده در این احادیث، راهبرد کلان در برخورد با کودک در هفت سال دوم، عبارت است از:
👈آزاد نبودن و مطیع و خاضع بودن؛
👈آموختن قرآن؛
👈ادبآموزی؛
♦️تذکر:
🔺این نوع برخورد با کودک، مرزهایی دارد و این مرزها، با توجه به نکاتی که در مورد دورههای اول و سوم ذکر شده است، مشخص میگردد.
🔺إنشاءالله پس از بررسی دورههای سهگانه، جمعبندی نهایی ارائه خواهد شد.
#امام_صادق_علیه_السلام #تربیت #فرزند #پدر #مادر #والدین #ادب #تأدیب #قرآن #کودک #مراحل_رشد_کودک #حدیث
💠 جرعهای از احادیث کمترشنیدهشده اهلبیت ﴿علیهمالسلام﴾ در «حـدیـثـنـا»:
💠 @hadithona
👨👩👧👦 سه دوره هفتساله برای تربیت کودک (۴)؛ هفت سال سوم
🔷در مطالب پیشین، به گروهی از احادیث که مراحل رشد کودک را به سه دوره هفتساله تقسیم میکرد، اشاره شد و بیان گشت که این روایات نقلهای متعددی دارند و به لحاظ محتوایی نیز دارای تفاوتهایی هستند و لازم است بررسی دقیقی در موردشان صورت گیرد.
🔹پیشتر دوره هفتساله اول و دوم بررسی شد و در این مطلب، به بررسی دوره سوم میپردازیم.
🔰عبارات متعددی در مورد هفتسال سوم زندگی کودک بیان شده است که به طور خلاصه از این قرارند:
🔶«...وَ أَلْزِمْهُ نَفْسَكَ سَبْعَ سِنِينَ...»
🔸«و او را هفت سال همواره با خودت همراه کن.»
📚منلايحضرهالفقيه، ج۳، ص۴۹۲
🔶«...ثُمَّ ضُمَّهُ إِلَيْكَ سَبْعَ سِنِينَ فَأَدِّبْهُ بِأَدَبِكَ...»
🔸«سپس هفت سال او را با خودت همراه کن تا به اخلاقت مؤدّب گردد.»
📚مكارمالأخلاق، ص۲۲۲
🔶«...وَ يَتَعَلَّمُ الْحَلَالَ وَ الْحَرَامَ سَبْعَ سِنِينَ...»
🔸«و هفت سال باید حلال و حرام را بیاموزد.»
📚الكافي، ج۶، ص۴۷
🔶«...وَ وَزِيرٌ سَبْعَ سِنِينَ...»
🔸«و هفت سال وزیر (کمککار) است.»
📚مكارمالأخلاق، ص۲۲۲
🔶«...وَ يُسْتَخْدَمُ سَبْعاً...»
🔸«و هفت سال به خدمت گرفته میشود.»
📚منلايحضرهالفقيه، ج۳، ص۴۹۳
⬅️در مجموع، با توجه به دستورات ذکر شده در این احادیث، راهبرد کلان در برخورد با کودک در هفت سال سوم، عبارت است از:
👈همراهی و پیوستگی با والدین؛
👈آموختنِ حلال و حرام؛
👈پذیرش بار مسؤولیت و انجام کارهای محوّلشده؛
♦️تذکر:
🔺این نوع برخورد با کودک، مرزهایی دارد و این مرزها، با توجه به نکاتی که در مورد دورههای اول و دوم ذکر شده است، مشخص میگردد.
🔺إنشاءالله در مطلب بعد، جمعبندی نهایی ارائه خواهد شد.
#امام_صادق_علیه_السلام #تربیت #فرزند #پدر #مادر #والدین #حلال #حرام #نوجوان #مراحل_رشد_کودک #حدیث
💠 جرعهای از احادیث کمترشنیدهشده اهلبیت ﴿علیهمالسلام﴾ در «حـدیـثـنـا»:
💠 @hadithona