💔 خدایا!
ما نمیفهمیم چقدر وابستگی به دنیا برامون بده؛
اگر هم بفهمیم، زورمون به دنیا نمیرسه.
تو که حواست به ما هست،
تو که ما رو دوست داری،
تو که همهکارۀ مایی،
تو که هرچی بخوای همون میشه،
تو که فقط تو باید بخوای تا بشه،
تو بیا و غل و زنجیر این دنیا رو از دست و پای ما باز کن؛
تو بیا و میل به دنیا رو در ما از بین ببر؛
آره؛ تو بیا و دل ما رو با عشق خودت آباد کن ... ❤️
🆔 @Smh_Doaei
@HOWZAVIAN_khorasan
سنگين ترين حجم!
۱۳۶۵؛
.
.
.
.
۱۴٠٠؛
رمضان؛
شب عيد؛
بيرون،
شهري شلوغ؛
همه مي آيند و مي روند؛
هياهوييست...
اينجا* ولي
پر از سكوت؛
سكوتي سنگين تر از فرياد!
و غروبي دل انگيز
قطعه اي از بهشت جبهه
ميان يك درياچه
بوي همان خاك را مي دهد
و غربتش غربت همان خاك است
غربتي در امتداد كربلا...
و من؛
كودك آن سال ها؛
امروز پر از شرمم
در مقابل اين همه شكوه؛
اينجا هم درست مثل جنوب
روضه خوان نمي خواهد!
اينجا در و ديوار،
زمين و زمان و...
همه شرمسارند
بر آستان راست قامتان؛
بغض سنگين همچون ابر بهار
مي بارد بر كوير دل؛
بيرون همه مي دوند تا برسند؛
اما اينجا همه رسيده اند؛
براي همين همه آرامند
و دلشاد!
اينان مرگ را در دنيا زيسته اند!
طوبي لهم و حسن مآب...
¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤
پ.ن: امشب پس از اين همه سال براي اولين بار ميهمان يادگاران جان بركف روزهاي كودكي ام بودم و شرمسار از اين همه تأخير در رسيدنم!
*آسایشگاه جانبازان مشهد
✍زهراشریعتی
https://eitaa.com/HOWZAVIAN_khorasan
.
🔹فقیه میدان «تولید نظر»
✍️ حجت الاسلام امین بهرامی
از جمله فقهایی که از نوابغ دوران ما بود، علامه ذوالفنون، مرد محراب، اندیشه و مجاهدت، متفکر شهید آیتالله سیدمحمدباقرصدر(اعلی الله مقامه الشریف) است. او شخصیتی است که در فقه همچون زراره، در صداقت و پاکی همچون سلمان فارسی، در عبادت و مناجات همچون کمیل، در بصیرت مانند عمار و در شجاعت و بی باکی بسان مالک اشتر بود. مراجع معظم تقلید و علمای بزرگوار شیعه، هر کدام به سهم خویش دارای آثار علمی، معنوی، اجتماعی، فرهنگی و یا سیاسی به جامعه اسلامی بودهاند اما نبوغ کم مانند و گوناگونی که شهید آیت الله العظمی سیدمحمدباقر صدر(نور الله مرقده) داشتند، ایشان را از سایر علمای عصر خویش متمایز کرده بود و نبوغ آن فقیه وارسته باعث شد آن عالم بابصیرت آثاری را از خود به جای گذارد که سالها پس از شهادت مظلومانهاش باهمان طراوت دوران حیات طیبهاش مورد استفاده اندیشمندان دنیای کنونی قرار گیرد.
آن عالم کمنظیر و دوراندیش ابتدا اولویت جامعه دینی و شبیخون دشمنان دین، به کیان شریعت را در کنار یکدیگر میسنجید، سپس دست به قلم میشد و به جنگ با عقیدههای خرافی خناسان زمان رفته و از عظمت اسلام و ايدئولوژی دینی دفاع میکرد. از همین منظر است وقتی متوجه نظریات بیپایه و اساس مارکسیسمها پیرامون اقتصاد شد، به تأليف كتاب گرانسنگ(اقتصادنا) پرداخت و در این اثرکم نظیر، ابتدا به معرفی مارکسیسم و نظریات آنان پرداخت، سپس مکتب اقتصادی اسلام را ارائه داد.
🔗 متن کامل در خبرگزاری رسا
#اندیشه
#شهید_صدر
#نویسندگان_حوزوی
@HOWZAVIAN
📌
#یادداشت
#گاهنوشتهها
🔸گفت: قانون حجاب ظالمانه است و من به آن تن نمیدهم. کسی هم حق مجازات مرا ندارد.
🔹گفتم: لازمهی ظالمانه بودن قانون حجاب این است که واضع آن ظالم باشد. چون وضع قانون ظالمانه ظلم است و آنکه ظلم کند عادل نیست.
وحال آنکه
واضع قانون #حجاب خداوند است.
و خداوند عادل است.
عادل جز به عدالت حکم نمیکند.
خداوند به وجوب حجاب حکم کرده است.
پس #حکم_حجاب_عادلانه_است.
آنکه از قوانین عادلانه تعدی کند مجرم است و مستحق مجازات.
✍️ #شیخ_رضا_احمدی
https://eitaa.com/HOWZAVIAN_khorasan
مساجد شهر با سفره های افطاری ساده میزبان روزه دارانند؛
ساده اما پر برکت
✍زهرا شریعتی
فضیلت و ثواب افطاری دادن بر کسی پوشیده نیست و کمتر کسی است که نداند این امر آنقدر مهم و ارزشمند می باشد که در احادیث، انجام آن ولو با پاره ای از خرما بسیار سفارش شده است اما ساده بودن افطاری و دلیل تاکید بر آن شاید چندان که باید شناخته شده نباشد در حالی که گسترش سنت افطاریهای ساده در مساجد و خیابانها یکی از توصیههای مستمر رهبر معظم انقلاب پیرامون ماه مبارک رمضان است تا ضمن جلوگیری از اسراف، بهانه ای برای تقویت تعاون، خیرخواهی و نزدیکی روحی به فقرا و مستمندان و در واقع ادای حق ماه رمضان باشد که نهایتا سبب طهارت نفس انسان می شود؛ «این افطاریهایی که در شهرهای مختلف انسان می شنود که افراد خیّر در مساجد، در معابر عمومی جمع می شوند، افطاری فراهم می کنند، مردم افطار می کنند، کارهای بسیار خوبی است؛ مایهی صفا و صمیمیت و نزدیکی و در واقع حق ماه رمضان را ادا کردن است، که یکی از حقوق ماه رمضان، همین نیکی به برادران، همراهی با نزدیکان، با برادران مسلمان و کمک به یکدیگر است.(خطبههای نماز جمعه تهران۱۳۸۷/۰۶/۲۹) .... این حالت تعاون، این حالت خیرخواهی برای مردم، بسیار چیزهای ارزشمندی است که به طهارت نفسانی انسان منتهی می شود. (خطبههای نماز عید سعید فطر مهر87». در گزارش پیش رو به چند مسجد که مروج این سنت حسنه هستند سر زده ایم تا بیشتر با حال و هوا و برکات سفره های ساده افطاری آشنا شویم...
https://shahraranews.ir/files/fa/publication/pages/1402/1/14/13861_130009.pdf
🔰 نه هر که چهره برافروخت دلبری داند
▪️ گذری بر تفاوتهای «مهدی نصیری» با «شهید آوینی» در «نقد تجدد»
✍️ سید محمدحسین دعائی
https://eitaa.com/Smh_Doaei/318
ده سال قبل، در سالروز شهادت «شهید آوینی رحمة الله علیه»، یادداشتی از مهدی نصیری منتشر شد با عنوانِ «آوینی و افسانۀ بیطرفی تکنولوژی مدرن» که در همان روزها، بهخاطر محبت فراوان به آن شهید والامقام، بهسبب علاقه به وادی «رسانه» و بهدلیل احساس وظیفه برای مقابله با تحریف جبهۀ فکری انقلاب اسلامی، این یادداشت را نقد کرده و بنا بر ملاحظاتی آن را به نامِ «سید محمدحسین سجادی» منتشر کردم؛ نقدی که شاید بازنشر آن خالی از فائده نباشد:
🔸 چندی پیش مقالهای با عنوانِ «آوینی و افسانه بیطرفی تکنولوژی مدرن» به قلم جناب آقای نصیری منتشر شد؛ مقالهای که نویسنده در آن، ابتداء به بیان نظرات خود دربارۀ ماهیت تکنولوژی مدرن و نسبت آن با اسلام و آموزههای دینی پرداخته و سپس اندیشههای سلالۀ سلسلۀ سادات و دودۀ شجرۀ طوبای شهادت، یعنی شهید سعید سید مرتضی آوینی رحمة الله علیه در این حوزه را بر نظرات خویش منطبق میداند. غافل از آنکه هر دو بخش مقالۀ مذکور، محل اشکال است.
🔹 مطالبی که جناب آقای نصیری، بهشکل مختصر در این مقاله بیان میکند را پیش از این، مفصلا در کتاب «اسلام و تجدد» تشریح کرده است؛ کتابی که در کنار دیگر آثار و سخنان مخدوش نویسنده دربارۀ موضوعاتی همچون «فلسفه و عرفان اسلامی»، نیازمند فصل مشبعی از نقادی است. حتی میتوان گفت که ریشۀ نگاه تار و بیهویت او به «حکمت و معنویت ناب شیعی» را باید در زاویۀ غلط دید او نسبت به «هویت دین» و «حقیقت هستی» جستوجو کرد؛ زاویۀ دیدی که با دقت در ابعاد کتاب «اسلام و تجدد»، بهخوبی میتوان مختصات آن را بهدست آورد.
🔸 بهعنوان مقدمۀ بحث، باید توجه داشت که: افراد صاحبنظر در حوزۀ نسبت «دین» و «تکنولوژی» یا «دین» و «رسانه» (بهعنوان یکی از مهمترین مصادیق تکنولوژیهای مدرن) را میتوان به دو دسته کلی تقسیم کرد: قائلان به «تعامل»، «تناسب» و «تقارب» این دو پدیده و قائلان به «تعارض»، «تناقض» و «تضاد» آنها. قائلان به «تعارض دین و تکنولوژی» یا «ذاتگرایان»، با درنظرگرفتن ذات و هویتی مستقل برای هر یک از دو پدیدۀ «دین» و «تکنولوژی» یا «رسانه»، آنها را دارای اقتضائاتی مختص به خود و متعارض با دیگری دانسته و ترکیب یا تعامل آنها را زمینهساز تغییر و تخریب هویت هر یک از این دو میپندارند. اما قائلان به «تعامل دین و تکنولوژی»، در سه دستۀ «ابزارگرایان»، «کارکردگرایان» و «فرهنگگرایان»، هر یک بهنحوی، تعامل این دو پدیده را ممکن و بلکه لازم میدانند.
🔹 بهطور طبیعی و بر اساس روند منطقی بحث، برای فهم و تبیین نسبت «دین» با «تکنولوژی» یا «رسانه»، ابتداء باید فهم واقعی و تبیین صحیحی از هویت هر یک از این پدیدهها داشت. چرا که فهم و تبیین یک نسبت، بدون فهم و تبیین طرفین آن نسبت، ممکن نیست. از همین رو «دینشناسی» از یک سو و «تکنولوژیشناسی» از سوی دیگر، برای نسبتسنجی میان «دین» و «تکنولوژی» امری ضروری است؛ و به همین خاطر با ضعف در مرحلۀ «دینشناسی» یا نقص در فضای «تکنولوژیشناسی»، نتیجه بحث در نسبتسنجی میان این دو پدیده نیز تابع اخس مقدمتین بوده و محکوم به حکم بطلان است. بسیار دیدهایم رسانهشناسانی را که بهجهت قصور در شناخت دین، سر از ویرانههای تجدد غربی درآورده و یا دینشناسانی را که بهخاطر خطای در فهم رسانه، پا در بیابان تحجر و جمود نهادهاند. در این میان، طبیعی است که حال بیخبران از دو سوی ماجرا، از همه وخیمتر باشد.
🔸 سخن جناب آقای نصیری در یادداشت مورد بحث نیز اگر چه عموما ناظر به بحث «تکنولوژیشناسی» است، اما بهانضمام مطالب ایشان در کتاب «اسلام و تجدد» که حوزۀ «دینشناسی» را نیز پوشش میدهد، ظاهرا مصداق همین دسته سوم است. توضیح مطلب آنکه: ...
📌 متن کامل یادداشت در: yun.ir/ien0a8
#شهید_آوینی
#مهدی_نصیری
#تجدد
#تکنولوژی
#نویسندگان_حوزوی
@Smh_Doaei
@HOWZAVIAN
🎙 شهید مرتضی آوینی:
من در فروپاشی تمدّن غرب بیشتر به تحوّل درونی غربیها امیدوارم تا جنگی رو در رو که میان شرق و غرب و یا اسلام و غرب روی دهد...
♻️غرب از درون خواهد پوسید و در خود فرو خواهد ریخت و چون عقربی در محاصرهی آتش، خود را نیش خواهد زد و خواهد کشت.
https://eitaa.com/HOWZAVIAN_khorasan
ماه رمضان، ماه به خود اندیشیدن و به خود آمدن
نویسنده: علی صالحی
براساس آموزه های دینی بهترین عمل در ماه مبارک رمضان این است که انسان از همه گناهان دوری کند و اخلاق خود را نیکو سازد. البته مقصود از حُسن خلق، فقط خوش رویی نیست بلکه خوش رویی مصداق بارزی از حُسن خلق است. مغفول نماند مهم ترین اثر روزه، بشاشت و خوش رویی است و چون روزه دار در ضیافت الهی شادمان است چنانچه در روایتی از صادق آل محمد(ص) آمده است: «للصائم فرحتان فرحة عند افطاره و فرحة عند لقاء ربه». پس سزاوار است که آثار سرور روزه دار به همه ابعاد زندگی اش سرایت کند و زیست اخلاق مدارانه را در پیش گیرد. اما مقصود از حسن خلق یعنی اینکه انسان همه رذایل اخلاقی ریشه دوانده شده در باطن را از ریشه و بن بسوزاند. آنکس که تحقیر کند، حسد می ورزد، سوء ظن به دیگران دارد، و اسیر شهوات نفسانی شود و تمام هم و غم خود را در رسیدن به دنیا خلاصه کند، او بیمار است و بیمار دنیای پوچ، همیشه طمعکار است " فَيَطْمَعَ الَّذِي فِي قَلْبِهِ مَرَضٌ" و اگر به فکر علاج نباشد، بیماری فزونی یاید" فِي قُلُوبِهِمْ مَرَضٌ فَزادَهُمُ اللّهُ مَرَضاً "
و ماه رمضان، ماه سوزندان همه خصلت های زشت باطنی است. ماه پاکسازی درون از همه بیماری های اخلاقی است. چراکه روزه عاملی مهم در فرایند پاکسازی و رسیدن به مرحله تقوای الهی است. به عبارتی دیگر ماه رمضان، ماه به خود اندیشیدن و به خود آمدن است. به خود اندیشیدن یعنی به فکر آخرتت باشی، احساس دغدغه کنی که چه کردی و چه داری و چند چندی و بدانی که عمر می گذرد و هر لحظه می تواند آخرین لحظه زندگی ات باشد پس باید زاد و توشه اندوخت و برای سفر ابدیت همیشه آماده بود. چنانکه خداوند متعال می فرماید: " وَلْتَنْظُرْ نَفْسٌ مَا قَدَّمَتْ لِغَدٍ " و اما به خود آمدن یعنی تحول درونی و رسیدن به مرحله درک و یقین و عزم جدی برای گزینش صراط مستقیم. همچنانکه سحره فرعون در برابر نشانه خدا سربه سجده سائیدند و گفتند:«... آمَنَّا بِرَبِّ هَارُونَ وَمُوسَى». پس به خود اندیشیدن از جنس عرفان نظری است و به خود آمدن از جنس عرفان عملی است. و چون روزه گرفتن، زمینه توجه به خواسته های نفسانی را کاهش می دهد، این اندیشیدن و به خود آمدن و شدن به شدنی بهتر، آسان تر می شود. بنابراین ماه رمضان ماه شدن به بهترین شدن هاست و ماه به خود آمدن تا به سمت خدا آمدن است.
https://eitaa.com/HOWZAVIAN_khorasan
از شیعه تا شیعه...
✍زهرا شریعتی
....تنها ساعاتی چند پس از پایان آخرین امتحان، جهت تنفسی کوتاه هم که شده، راهی یکی از مراکز دینی شهر می شوم تا پای صحبت هنرمندی بنشینم که گرچه چند روز بیشتر نیست اسمش را شنیده ام اما با دیدن آثار منحصر به فردش و خواندن مصاحبه هایی که در توصیف آثارش داشته، بسیار مشتاق شده ام تا از نزدیک با اندیشه هایش آشنا شوم.
راس ساعت مقرر به محل موردنظر می رسم؛ طبق معمول رأس ساعت شروع برنامه، پرنده پر نمی زند!
در راهرو منتظر می نشینم بلکه فرجی حاصل شود!
دقایقی بعد یکی از اساتید این مرکز که اتفاقا از بدو تولد هم شیعه بوده! با دیدن من در سالن یاد مصاحبه پنج ماه پیشش افتاده و با اینکه تنها مقصر این جریان خود اوست، مرا به باد توهین می گیرد! وقتی می بینم به هیچ منطقی سازگار نیست با سکوت ردش می کنم و درحالی که از برگزاری جلسه ناامید شده ام قصد بازگشت می کنم....
همینکه به طبقه همکف می رسم با دیدن هنرمند شیعه فرانسوی و همسرش(مترجمش) از بازگشت منصرف می شوم....
پس از خوش و بش های خصوصی مسؤولان و میهمانان، نوبت به ما رسیده و جلسه با 45 دقیقه تأخیر آغاز می شود.....
به کمک ترجمه روان همسرش از همان آغاز آن حس مبهمی که نسبت به افکارش داشتم پاسخ داده می شود...
او همچنان می گوید از ارزش هایش، از هدف و هنر مقدسش، از رنج ها و تنهایی هایش و....
مدت ها بود دلم برای اشک تنگ شده بود؛ امروز اما به لطف صحبت های عارفانه و حس سرشار از لطافت و قداست این هنرمند مستبصر، اشک امانم نمی داد....؛ به راستی این حس پاک و لطیف جز نشئه ای روحانی نیست که او توفیقش را یافته و به گفته خودش این حرف ها و این نقاشی ها نه محصول فردیت اوست و نه روح بزرگش بلکه حاصل آدمیت وجودش است ....
او با امام زمانش زندگی می کند، نفس می کشد، کار می کند و به انتظارش ایستاده .... مثل ما فقط حرف نمی زند!
مدیر جلسه در پایان، از نحوه خاص پوشش می پرسد و همسرش پاسخ می دهد که این لباس دوخت خود اوست که به مناسبت محرم و به منظور اعلام عزاداری و همدردی با مولایش امام زمان(عج) به تن کرده.
جلسه تمام می شود، می خواهم به نمازخانه بروم که یادم می آید دلتنگ حضوری روحانی ام و کجا بهتر از حرم امام عشق؛ تا اذان می توانم به حرم برسم؛
هوا برفی است و دانه های سپید برف روی چادر مشکی ام که می نشیند صحنه ای وصف ناپذیر ایجاد می کند.... صبح که برای امتحان اخلاق درس می خواندم در شرح خطبه همام مولی امیرالمؤمنین(ع) آمده بود که مؤمنان پرهیزکار خشمشان را فرو می خورند و بر نفس خود مسلطند....
تا به حرم مولای رئوف برسم با خود می اندیشم به راستی کدام یک از ما شیعه هستیم؟
من، آن مصاحبه شونده به ناحق معترض یا هنرمند شیعه فرانسوی؟
رفتار کدام یک از ما بیشتر با این فرموده مولی مطابقت دارد؟
به حرم می رسم و در صف نماز می ایستم، ناگهان دخترکی شیرین زبان با نگاهی معصومانه روبرویم ظاهر می شود با خود فکر می کنم (آن هم سر نماز!) که این طفل پاک، فردا چگونه شیعه ای خواهد شد؟
شیعه ای از نوع من؟ از نوع آن مصاحبه شونده معترض؟ یا از نوع آن هنرمند فرانسوی؟!
خدا کند گزینه سوم صحیح باشد....
راستی! این هنرمند شیعه می گفت با توجه به ازدواجش با بانویی ایرانی و اینکه در کشورش حق حیات ندارد می خواهد ایران بماند، امیدوارم مثل «آمنه»ی «کتاب قانون» از دین داری شیعیان ایران در شگفت نشود!!/
https://eitaa.com/HOWZAVIAN_khorasan
قطره ای از فضایل حضرت علی (کرم الله وجه)
✍میر وحیدالرحمن صدیقی، نویسنده اهل سنت دیار خراسان
مهم ترین نکته شایان ذکر در آخرین دهه ماه مبارک رمضان، موضوع شهادت حضرت علی (کرم الله وجه) است؛ پس ادب اقتضا كرد خود را ملزم بدانم تا به برخی از فضایل و سیره گرانقدر این مرد تاریخ اسلام بپردازم.
قطره ای از فضایل حضرت على( کرم الله وجه):
۱: نخستین نوجوانی بود که ایمان آورد.
۲: هیچگاه بت نپرستید.
۳: درشب هجرت در بستر پیامبر( ص) خوابید و جان خود را در معرض خطر قرار داد.
۴: داماد رسول( ص) بود.
۵: فاتح خیبر ( قلعه های یهود)
گزیده ای از فضایل آن حضرت از زبان جناب رسول اکرم ( ص):
۱: حضرات علی، و فاطمه، وحسن و حسین(رضی الله عنهم اجمعین) زیر چادر خویش نمودند. سپس فرمودند : جز این نیست که خداوند اراده کرده تاپلیدی را از شما بزداید. ای اهل بیت، شمارا پاک گرداند.
۲: علی از من هست ومن از او، واو محبوب هرمومن هست.
۳: منزلت تو در نزد من، بمنزله مقام هارون در نزد حضرت موسی ( ع) است اما بعد از من نبی نمی آید.
۴: هر آنکه علی را دوست بدارد بدرستی که من اورا دوست می دارم. وهر آن که باعلی بغض بورزد بدرستی که بامن بغض ورزیده.
برخی از فرمایشات حضرت علی (کرم الله وجه):
۱: کسی که خود را شناخت خدا را شناخت.
۲: هر انسانی، به زیر زبان خود پنهان هست.
۳: مردم در خوابند. هرگاه بمیرند بیدار می شوند.
۴: هرگاه تقدیر بیاید. تدبیر بیکار می شود.
۵: هیچ شفیعی نجات دهنده تراز توبه نیست.
نتیجه: بر تک تک همه مسلمانان لازم است که سیره حضرت رسول( ص) و خاندان مطهر ایشان را مورد مطالعه قرار دهند.
امید آنکه به هدایت، و رشد معنوی در تمام ابعاد زندگی نائل شوند و در صراط مستقیم قرار گیرند. ناگفته نماند به برخی از سیره این ابر مرد تاریخ توسط علمای فریقین پرداخته شد.
https://eitaa.com/HOWZAVIAN_khorasan
مشغول دشمنیهای جزئی نشوید، به اصلِ «طرّاحی دشمن» توجه کنید
فرمانده کل قوا در دیدار فرماندهان نیروهای مسلح:
🔹تهدید همیشه هست، چون نمیشود زمانی را فرض کرد که تهدید نباشد. این تهدید از ناحیهی کیست؟ اشتباه نباید بکنیم؛ مشغول نشویم به این دشمنیهای جزئی؛ ببینیم چه کسی اصل طرّاحی را بر عهده دارد.
🔹پشت همه این جنگافروزیهایی که در منطقه ما و مناطق دیگر جهان انجام میگیرد، قدرتهای بزرگند.
🔹مثلاً امروز در اروپا اوکراین درگیر جنگ است؛ این جنگ را چه کسی راه میاندازد؟ اینها را چه کسی برنامهریزی میکند و طرّاحی میکند؟ در سوریه همینطور، در لیبی همینطور، در سودان همینجور، در جاهای دیگر همینطور.
🔹اینهایی که اتّفاق میافتد، این جنگهایی که وجود دارد، یک طرّاحیهایی پشت صحنه دارد؛ اینها را نمیشود انسان حمل کند بر عوامل جزئی.
🔹آن طرّاحان چه کسانی هستند؟ آن نیروهای شریرِ بینالمللی هستند که ما از آنها تعبیر میکنیم به «استکبار»؛ «استکبار» یعنی همان نیروهای شریر و متجاوز و افزونطلب بینالمللی که به هیچ حدّی قانع نیستند.
🔹اینها نگاه میکنند برنامهریزی میکنند میبینند اینجا احتیاج است به اینکه یک دعوایی راه بیفتد برای اینکه فلان جا سود ببرند؛ این دعوا را اینجا راه میاندازند برای اینکه مثلاً سودش را آنجا ببرند!
eitaa.com/HOWZAVIAN_khorasan
#چهارشنبه_های_امام_رضایی
🌱 آینهِ باطن
✍️ جواد رستمی
آینه در زندگی روزمره ما کاربرد بسیار دارد تا در آراستگی ظاهر و رفع نقصان احتمالی یاری رساند.
فقه الرضا صفحه ۳۰۸ از امام رضا(ع)نقل می کند {التفکر مراتک تریک سیئاتک و حسناتک} تفکر آینه توست، بدی ها و خوبی هایت را به تو نشان می دهد.
همانطور که در حفظ ظاهر نیاز به آینه داریم برای آراستگی باطن هم استفاده از آن ضرورت دارد که آن آینه در فرمایش امام تفکر نام دارد.
تفکر نسبت به اعمال و رفتار، بدی ها و خوبی ها را به ما نشان می دهد با رفع بدی ها نقصان از چهره باطن خویش دور می کنیم و با تقویت خوبی ها به آراستگی و زیبایی باطن خویش کمک می کنیم.
تفکر در سبک زندگی اسلامی جایگاه ویژه ای دارد و از آن به عنوان یک عبادت با ارزش یاد کرده اند.
وجود احادیث بسیار پیرامون فکر و تفکر حاکی از اهمیت این مقوله و تاثیر مثبت بر سبک زندگی انسان دارد.
تفکر نسبت به اعمال و رفتار بعد از اقدام و عمل به نوعی حسابرسی از خویش محسوب می شود که این نیز در معارف دینی بسیار سفارش شده است بر این اساس می توان خطاها و اشتباهات خود را رصد کرده و نقاط ضعف خود را بپوشانیم و از سوی دیگر رفتار حسنه و گفتار نیک را تقویت کرده و به اصلاح سبک زندگی خویش بپردازیم.
و اما تفکر پیش از اقدام و عمل هم مانع از انجام خطای احتمالی و نیز سبب تاثیر مثبت بر کمیت و کیفیت اعمال و رفتار انسان در هر زمینه ای می شود که با تفکر بعد از آن نقطه ای از کمال فکری انسان را به نمایش می گذارد.
#زندگی
#مشاوره #خانواده
#نویسندگان_حوزوی
@HOWZAVIAN
نظام تربیتی قرآن؛ کامل در برابر مکاتب بشری
✍نویسنده: علی صالحی
قرآن کریم دارای یک نظام تربیتی منحصر به فرد است. مهم ترین ویژگی این نظام تربیتی، ربّانی بودن آن است، در این نظام، خداوند بزرگ ترین مربی عالم هستی بوده که نسبت به نیازهای انسان (عالم اصغر) علم و آگاهی کامل دارد و جهان آفرینش (عالم اکبر) را به تسخیر وی قرار داد تا خلیفه خدا و مظهر اسماء الله شود. از همین رو خداوند متعال، قرآن کریم (به عنوان جامع ترین و کامل ترین برنامه تربیت) را بر وجود نورانی حضرت ختمی مرتبت (صلی الله علیه و آله) نازل نمود، تا انسان با فهم معارف ژرف و عمل به دستورات آن به رشد و کمال نهایی برسد. البته بزرگ ترین هدف این نظام، تربیت انسانی در تراز قرآن کریم است؛ یعنی انسان به مرحله ای برسد که قرآن مجسّم شود، طاهر و مطهر شود، عمل صالح انجام دهد و در عبادت الهی شرک نورزد. اینگونه است که می توان به مقام قرب الهی نائل شد و این خاصیت شگرف و اعجازگونه تربیت ربّانی قرآن کریم است.
البته مقصود از ربّانی بودن تربیت قرآنی این نیست که فرد از جنبه های اجتماعی و عالم خاکی دور شود، چرا که رهبانیت خلاف فطرت انسانی است، بلکه مقصود اینکه انسان در عین بهره گیری از امکانات مادی، به مبدا هستی و معدن عظمت و کمال متصل شود و به اخلاق الهی متخلق شده و از قوانین الهی تبعیت کند.
تربیت قرآنی تربیتی است که در فرایند تربیت، نقاط قوت و ضعف انسان را ملاحضه می کند و تلاش دارد با لحاظ همین تفاوت های استعدادی، او را به رشد و کمال برساند. از سویی دیگر، انسان در نظام تربیتی قرآن، موجودی صاحب اختیار است، پس با تقوای الهی می تواند به کرامت الهی نائل شده و یا با ارتکاب جنایت دچار غضب الهی شود.
تربیت قرآنی، یک تربیت توازن گرا است، یعنی قرآن کریم، به دنبال تربیت انسانی معتدل است که در تصمیم ها، رفتار ها و همه کنش هایش عقلانی و منطقی عمل کند، زیرا انسان فاقد تعادل فکری و روانی همواره در مسیر افراط و تفریط قرار دارد. کارکرد چنین تربیتی این است که انسان با معرفت و عقلانیت زندگی کند و در مسیر عبودیت الهی قرار گیرد و از کج روی و انحراف دوری کند.
نظام تربیتی قرآن کریم به انسان می آموزد که همواره خود را در محضر حق تعالی ببیند و لحظه ای از او غفلت نکند، زیرا نتیجه غفلت از یاد خدا، چیزی جز خودفراموشی و گمراهی نیست. همچنین به او می آموزد همچنانکه برای معاش خود بلکه به معاد خود هم بیندیشد، و نتیجه معاد نگری چیزی جز توشه جمع کردن برای یک زندگی ابدی نیست.
در نظام تربیتی قرآن، انسان به صورت خود خواسته و بدون توجه به اهرم های الزام کننده به هنجارهای اجتماعی پذیرفته شده پایبند است و تخطی از آن ها را نه فقط یک هنجار شکنی اجتماعی بلکه یک تخلف اعتقادی می داند و این بزرگ ترین مزیت تربیت قرآنی است.
در این نظام تربیتی، گناه نه تنها بر روح و جان آدمی بلکه بر تمام ابعاد زندگی اش، اثر وضعی برجای می گذارد. در این نگاه مترقی، بشر برای بهره مندی کامل از برکات آسمان و زمین باید از گناه دوری کرده و تقوای الهی را پیشه کند. تاثیر تقوای الهی بر دریافت امدادات غیبی مساله ای است که فراتر از فهم و تحلیل مکاتب بشری است.
نتیجه آنکه نظام تربیتی قرآن کریم به همه ابعاد وجود انسان توجه ویژه ای نموده است و از همین رو بر خلاف سایر مکاتب بشری، که تاکنون نتوانسته پاسخگوی نیازهای بشری باشند، به همه نیازهای انسان در همه سطوح فردی و اجتماعی و مادی و معنوی پاسخ می دهد، زیرا درک بشر به شکل ناقص و محدود بوده و برای او راهی به سوی شناخت مصالح و مفاسد حقیقی نیست.
بنابراین نظام تربیتی قرآن کریم از هر جهت بر سایر مکاتب بشری برتری دارد، زیرا غرب که نماد جاهلیت مدرن بوده چنان در باتلاق فساد اخلاقی فرو رفته که جاهلیت قدیم در مقابل آن رو سفید شده است، از همین رو، دشمنان تربیت، تمام تلاش خود را برای حذف قرآن از زندگی بشر امروزی به کار گرفتند تا شاید بتوانند سلطه شیطان را بر جهان تثیبت کرده و انسانیت انسان را به خوی حیوانی و شیطانی مسخ کنند. بنابراین بشریت امروز در میانه دو راه یعنی تربیت قرآنی یا تربیت شیطانی قرار گرفته است. و کار مربیان انسان ساز در نبرد حق و باطل، بسیار سخت می شود. و اگر بتوان جلوه های تربیتی قرآن کریم را به بشر تشنه امروز نشان داد، جذابیت های شیطانی تمدن غرب دیگر نمی تواند رخ نمایی کند.
#یادداشت
#نویسندگان_حوزوی
https://eitaa.com/HOWZAVIAN_khorasan
🔰 منشور جنبش جهانی جوانان انقلاب
▪️ فهرست توصیههای رهبر حکیم انقلاب به جوانان، در دیدار رمضانی با دانشجویان
🔸 بهرهگیری از فرصتهای معنوی، مثل ماه رمضان
🔹 استفاده از ادبیات خوب برای بیان مطالب
🔸 خواندن شرح حال شهیدان و الگوگیری از آنان در زندگی
🔹 استحکامبخشیدن به مبانی فکری و معرفتی
🔸 سالمسازی فعالیتها و جلوگیری از بروز آفات
🔹 خودداری از دوقطبیسازی
🔸 مطالبهگری واقعبینانه، همراه با ارائۀ راهحلهای علمی و قابلاجراء برای حل مشکلات
🔹 پرهیز از شتابزدگی، تندخویی و سطحینگری
🔸 خودداری از تمرکز بر مشکلات
🔹 تفکیک مشکلات محلی از مشکلات ملی
🔸 رعایت اخلاص و ترک تلاش برای دیدهشدن
🔹 پرهیز از انفعال در مواجهه با فضای مجازی و حرکت بهسمت هدایت این فضا، از طریق ارائۀ فکر، خبر و تحلیل در آن
🔸 درک سختی ادارۀ کشور
🔹 تنظیم فعالیتها با تکیه بر مبانی و با نگاه به افقهای دوردست
🔸 آمادهکردن خود برای آینده
🔹 ایجاد تحول در ذهن و واقعیت جامعۀ خود و جهان
🔸 حرکت در صراط مستقیم الهی و جلوگیری از پیدایش هرگونه انحراف
🔹 خودسازی و بنیهپروری، با تقویت دین، خرد، علم و عزم، همزمان با عمل به وظائف سیاسی و اجتماعی
🔸 انس با منابع دینی
🔹 ارتباط با متفکران عمیق و امین
🔸 بروزرسانی خود در عرصۀ شناخت نقشه و راهبرد دشمن، یعنی: سیاهنمایی و یأسآفرینی
🔹 حفظ جدیت در طی راه روشن انقلاب، اسلام، کشور و نظام
🔸 آرمانخواهی (بهعنوان پیشران حرکت)، امیدواری (بهعنوان سوخت حرکت) و عقلانیت (بهعنوان فرمان حرکت)
🏷 #نوشتار #یادداشت #رهبر_معظم_انقلاب #جوان #گام_دوم_انقلاب
🆔 @Smh_Doaei
https://eitaa.com/HOWZAVIAN_khorasan
🔰 اشارات حضرت آقا در محور مهمِ «استحکامبخشیدن به مبانی فکری و معرفتی»:
▫️ هویت: فکر کردن، کار کردن و به عمق رسیدن در مسائل معرفتی
▪️ هدف: درک واقعیات معنوی و الهی بهعنوان تکیهگاه
▫️ نتیجه: استواری قدم، اطمینان دل، استمرار حرکت و افزایش ایمان
▪️ نمونهها: توحید در حاکمیت، عدالت فراگیر، آزادی از عالم ماده و انتظار فرج فعال
▫️ راهکارها: کتابخوانی، تدبر در نهج البلاغه، تأمل در قرآن و الگوگیری از امثال شهید مصطفی صدرزاده
▪️ منابع: آثار شهید مطهری، شهید بهشتی و مرحوم آیة الله مصباح
🏷 #نوشتار #یادداشت #رهبر_معظم_انقلاب #جوان #گام_دوم_انقلاب
🆔 @Smh_Doaei
https://eitaa.com/HOWZAVIAN_khorasan
🔰 #سرخط_دیدار | مروری بر بیانات رهبرانقلاب در دیدار رمضانی دانشجویان ۱۴۰۲/۰۱/۲۹
💠درباره ماه رمضان
🌟ماه رمضان بهار معنویّت و عبادت است
✨جوانی هم بهار عمر است
💎جوان در ماه رمضان بهار مضاعف دارد، بهار در بهار دارد.
👌این را مغتنم بشمرید.
📖شرح حال شهدای عزیز را، بخصوص بعضیشان را که خیلی معنویّت دارند، بخوانید.
💠درباره دانشجویان
❇️اگر مبانی معرفتی یک جوان مستحکم باشد:
♦️دل او قرص میشود،
♦️گام او استوار میشود،
♦️حرکت او استمرار پیدا میکند،
♦️دیگر خستگی وجود ندارد.
⁉️این مبانی معرفتی چه چیزهایی است؟
1️⃣مسئلهی آزادی
📌مهمترین بخش نظریّهی آزادی در اسلام، آزادی از این چهارچوب مادّه است.
2️⃣مسئلهی عدالت
📌مبارزهی با استکبار یکی از مهمترین مصادیق عدالت بینالمللی است.
3️⃣مسئله انتظار فرج
📌انتظار فرج یعنی همهی سختیها قابل برداشته شدن و برطرف شدن است.
4️⃣مبنای توحید
📌توحید یعنی نفی حاکمیّت غیر خدا
🔎روی این مبانی کار کنید. روی یک نقطهی محدود هم متمرکز نشوید؛ وسیع نگاه کنید.
🏷درباره فرصت فعالیت دانشجویی
🔹احساس مسئولیّتی که دانشجوها دربارهی حوادث کشور میکنند
🔸اینکه با شور و شوق و اهتمام، فلان اشکال را ذکر میکنید،
🔹شوقی که جامعهی دانشجویی برای برطرف کردن نابسامانیها دارند،
🔸حضور شورانگیز دانشجوها در حوادث گوناگون،
🔹اظهار نظرها در مسائل سیاسی، اقتصادی، در برخی تصمیمها،
🔺همهی اینها فرصتهای مهمّی است.
🏷درباره آفات فعالیت دانشجویی
♻️باید آفات فعّالیّتهای دانشجویی را برطرف کرد؛ باید سالمسازی کرد:
⭕️نباید جامعه دانشجویی و کشور را دوقطبی کند
⭕️باید واقعبینانه باشد
⭕️حتّیالمقدور همراه با ارائهی راه حلّ علمی و عملی باشد
⭕️شتابزدگی نباید بشود
⭕️زبانِ دانشجو بلندگوی صرفاً مشکلات نباشد
⭕️تندخویی نباشد
⭕️سطحیگری نباشد
⭕️مشکل محلّی را ملّی نکنند
⭕️قصد دانشجو و تشکل دانشجویی دیده شدن نباشد
⭕️دانشجویان در فضای مجازی غرق نشوند
↙️یکی از برادرها گفت رفراندوم... مگر مسائل گوناگون کشور قابل رفراندوم است؟
🔺قضایا اینجوری نیست که آدم اینجور ساده از رویشان عبور کند.
🏷انتظارات از دانشجوی مطلوب و بلند همت و آیندهنگر:
❇️ایجاد تحول در ذهن و واقعیّت جامعه خود
❇️ایجاد تحول در ذهن و واقعیّت جهان
🔄دنیا در حال تحوّل است؛ این تحوّل را چه کسی به وجود میآورد؟
🧠مغزهای متفکّر، آدمهای فعّال، دستاندرکاران کارهای بزرگ
💪شما امروز دانشجویید، فردا همان کسی هستید که میتوانید آن تحوّل را به وجود بیاورید.
↙️باید سعی کنید:
✔️منحرف نشوید
✔️در خطّ درست و صراط مستقیم الهی حرکت کنید
✅هر کس که در این کارها خودسازی بیشتری انجام بدهد، فردا امکان تأثیرگذاری بیشتری خواهد داشت
♦️زیربنای فکری را باید محکم کنید:
📍با منابع دینی اُنس پیدا کنید،
📍با متفکّران عمیق و امین ارتباط برقرار کنید.
🔴شناخت راهبرد دشمن
🔄در مورد شناخت نقشه و راهبرد دشمن، بِروز باید باشیم.
❌راهبرد دشمن این است که ما به خودمان بدبین بشویم.
📡رسانههای بدخواه، اصرارشان این است که ثابت کنند ملّت ایران از اعتقادات دینی و انقلابی روگردان شده.
💎امّا شب قدر شد، ناگهان شما میبینید جلسات امسال از پارسال پُرشورتر است؛
💎راهپیمایی روز قدس میشود، جمعیّت از پارسال فشردهتر است؛
💎راهپیمایی بیستودوّم بهمن میشود، جمعیّت دو برابر پارسال است.
🔸درباره کینه دشمنان نسبت به جوان ایرانی
⁉️دشمنان با مسئولین جمهوری اسلامی خیلی بدند؛ امّا با جوانها بدترند؛ چرا؟
❇️برای خاطر اینکه اگر انگیزههای جوانها و جوانهای کشور نباشند، از دست مسئولین کشور کاری برنمیآید.
👇در میدانهای مختلف، جوانهای ایرانی کار کردهاند:
📌در میدان مدیریّتهای دولتی[شهیدان]:
⭐️موسی کلانتری
⭐️تندگویان
⭐️قندی
⭐️عبّاسپور
📌در میدان نظامی[شهیدان]:
⭐️همّت
⭐️خرّازی
⭐️بابایی
⭐️حسن باقری
⭐️شیرودی
⭐️اردستانی
⭐️صیّاد شیرازی
📌در میدان هنر و ادبیات:
⭐️شهید آوینی
⭐️مرحوم سلحشور
⭐️مرحوم طالبزاده
📌در میدان علم و تحقیق:
⭐️شهید تهرانیمقدم
⭐️مرحوم کاظمی آشتیانی
⭐️شهید مجید شهریاری
⭐️شهید رضائینژاد
⭐️شهید احمدی روشن
📌در همین زمان معاصر شما[شهیدان]:
⭐️حججی
⭐️مصطفی صدرزاده
⭐️آرمان علیوردی
⭐️روحالله عجمیان
🔺اینها نقطههای واقعاً برجستهاند.
⏫یکایک شما، باید اینجوری باشید... مثل شهیدها زندگی کنید.
👈راه روشن انقلاب و اسلام و کشور و نظام را با جدّیّت دنبال بکنید؛
♦️در راه انقلاب احتیاج دارید به:
📍آرمانخواهی که موتور پیشران حرکت است
📍امید که سوخت این موتور است
📍عقلانیّت هم فرمان این موتور است.
💠درباره دانشگاه
📌کمبودِ نقشهی واقعاً جامعِ علمی، امروز نقیصهی بزرگ دانشگاه ما است.
🔺ما نمیدانیم توزیع دانشجو بر حسب رشتههای علمی بر چه اساسی صورت میگیرد.
https://eitaa.com/HOWZAVIAN_khorasan
🔰امام صادق علیه السلام
🔻إنَّ المُصَلِّيَ عَلَى النَّبِيِّ وآلِهِ في لَيلَةِ الجُمُعَةِ يَزهَرُ نورُهُ فِي السَّماواتِ إلى يَومِ السّاعَةِ، وإنَّ مَلائِكَةَ اللّهِ عز و جل فِي السَّماواتِ لَيَستَغفِرونَ لَهُ، ويَستَغفِرُ لَهُ المَلَكُ المُوَكَّلُ بِقَبرِ رَسولِ اللّهِ صلی الله علیه و آله إلىٰ أن تَقومَ السّاعَةُ » .
🔹«نور آن کسی که بر پيامبر و خاندان او در شب جمعه صلوات میفرستد، تا روز قيامت در آسمانها مىدرخشد، و فرشتگان خداى عز و جل، در آسمانها برايش طلب آمرزش مىکنند، و فرشتۀ گماشته شده بر قبر پيامبر خدا صلی الله علیه و آله، تا قيامِ قيامت، برايش آمرزش مىطلبد » .
📚 المقنعة: ص۱۵۶
https://eitaa.com/HOWZAVIAN_khorasan
عید سعید فطر مبارک
🌺 پیامبر رحمت (ص): چون شب عید فطر که شب جوایز نام دارد فرا رسد، خداوند پاداش عمل کنندگان را بدون حساب و شمارش ببخشد.
https://eitaa.com/HOWZAVIAN_khorasan
رهبر انقلاب: هرچه مقاومت فلسطینیها بیشتر بشود رژیم صهیونیستی ضعیفتر خواهد شد
امام خامنهای:
🔹 چطور میشود که یک فرد اروپایی که دولتش دلبسته و وابستهی به رژیم صهیونیستی است به نفع مردم فلسطین و علیه رژیم صهیونیستی شعار بدهد در خیابان؟ این خیلی مهم است. چرا اینجور شده؟ مقاومت درونی مردم فلسطین عامل اصلی این پیشرفتهاست.
🔹 هرچه این مقاومت بیشتر بشود رژیم صهیونیستی ضعیفتر خواهد شد، فجایعش آشکارتر خواهد شد، وضع واقعا فلاکتباری که امروز رژیم صهیونیستی دارد ناشی از ایستادگی جوانهای فلسطینی است.
https://eitaa.com/HOWZAVIAN_khorasan
رهبر انقلاب: امیدواریم که جوانان نماز خواندن مسلمانان در قدس را ببینند
امام خامنهای:
🔹 امام بزرگوار مسئلهی فلسطین را مسئلهی اول یا جزو مسائل اول دنیای اسلامی میدانست. از اولی هم که جمهوری اسلامی تشکیل شد این حرکت در جمهوری اسلامی آغاز شد، بحمداللّه ادامه هم دارد.
🔹 امیدواریم ملت عزیز ما، جوانان ما، ببینند آن روزی را که مسلمانها آزادانه از همه جای دنیا میتوانند در قدس نماز بخوانند.
https://eitaa.com/HOWZAVIAN_khorasan
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
💔 امروز تا چشم کار میکرد جای تو خالی بود.
البته مدتهاست که جای تو در کل این دنیا خالی است.
آخرین باری که برای اقامۀ نماز عید، به امامت ابرمردی از نسل علی، به مصلی آمده بودی، خیلی آرام و محجوب، اما با صداقت کامل و از عمق وجود، شعار میدادی:
«ما اهل کوفه نیستیم، علی تنها بماند»
و این نه فقط شعار تو، که همۀ معنای زندگیات بود؛
همان که بهخاطرش بودی؛
همان که بهخاطرش رفتی؛
همان که بهخاطرش تکهتکه شدی و رفتی؛
آری؛
وصیتنامۀ عاشقان صادق، با زندگینامهشان مو نمیزند.
آهای سردارِ سرباز!
ما امروز، در قنوت نماز عید، همان چیزی را از خدا خواستیم که تو خواستی:
اللهم انی اسئلک خیر ما سئلک به عبادک الصالحون ...
یعنی میشود به ما هم عیدی بدهند؟ 💔
🆔 @Smh_Doaei
https://eitaa.com/HOWZAVIAN_khorasan
.
بازتاب افعال
✍نجمه صالحی
حتما شنیدهاید "دُلفینها از پژواک صدا در تشخیص حرکت استفاده میکنند یعنی امواج فراصوت را در برخی مجاریهای دستگاه تنفسی تولید میکنند و پژواک این امواج در نواحی خاصی از سر دلفین دریافت و از طریق آن از محیط اطراف خود آگاه میشود."
به نظرم دنیا هم چیزی جز پژواک افعال نیست! همان چیزی است که با افکارمان خلقش میکنیم، دنیای ما تغییر نخواهد کرد مگر با تغییر دادن باورها و افکارمان!
وقتی بازتاب افعالمان به خودمان بازمیگردد، پس انعکاس چیزی باشیم که میخواهیم در دیگران ببینیم. اگر صداقت میخواهیم، راستگو باشیم. اگر تعهد میخواهیم، متعهد باشیم. اگر احترام میخواهیم، احترام بگذاریم. اگر محبت و عشق میخواهیم، مهربان باشیم! میشود دلی را شکست یا
به دل نشست!
پژواک زندگیمان را خودمان انتخاب کنیم! تا به دنیا لبخند نزنیم انعکاس آن را نخواهیم دید. باید با تمام وجود نفسی عمیق کشید و تمام باورهای منفی و افکار پوچ را بیرون راند و پژواک زندگی را با دید باز و آگاهی انتخاب کرد!
♡این جهان کوه است و فعل ما ندا
سوی ما میآید نداها را صدا* ♡
*مولانا
#مهربان_باشیم
#نویسندگان_حوزوی
ـــــــــ❁●❁●❀❀●❁●❁ـــــــــــ
@javal60
https://eitaa.com/HOWZAVIAN_khorasan
🔰 طرح آیة الله مصباح یزدی برای استقرار شکل جدید مردمسالاری دینی
✍️ سید محمدحسین دعائی
۱. هرچند «امام خمینی قدّس سره» در طول دوران نهضت و بهمناسبتهای مختلف، مطالب مهمی را دربارۀ ماهیتِ «نظام سیاسی اسلام» و تفاوتهای آن با دیگر نظامهای سیاسی بیان کرده و اقدامات مؤثری را نیز در راستای تدوین نقشۀ راه حکومت اسلامی به انجام رسانده بودند، اما به دلائل مختلف، بعد از پیروزی انقلاب اسلامی ایران در سال ۵۷، تصویر کامل و روشنی از «شکل حکومت اسلامی و جزئیات ساختاری آن» در دست نبود. به همین خاطر، یکی از جدیترین اقداماتی که در همان ماههای ابتدائی بعد از پیروزی انقلاب صورت گرفت، عبارت بود از: «تعیین نوع حکومت» توسطِ «رهبران»، «تدوین قانون اساسی کشور» توسطِ «خبرگان» و «تصویب این دو» توسطِ «مردمان»؛ تعیین، تدوین و تصویبی که زمینۀ ورود نهضت از مرحلۀ «انقلاب اسلامی» به مرحلۀ «نظام اسلامی» را فراهم آورد.
۲. البته مثل همۀ مسائل نظری، دربارۀ «شکل حکومت» نیز از همان ابتداء و در بین نخبگان، دیدگاههای گوناگونی مطرح بود که با توجه به طبیعت پیچیده و ذات دشوارِ «نظامسازی»، شرائط خطیر کشور در ابتداء پیروزی انقلاب و فصل الخطاب بودن نظر ولی فقیه جامع الشرائط در مسائل اختلافی، به بخش قابلتوجهی از آنها ترتیب اثر داده نشد؛ دیدگاههایی که میتوان آنها را در نقدهای واردشده به پیشنویس قانون اساسی ـ مثل نقدهای بنیادینِ «علامۀ طهرانی رضوان الله علیه» بر آن ـ یا مباحثات شکلگرفته در مجلس خبرگان قانون اساسی رصد کرد.
۳. با آنکه طبق روال مرسوم در همۀ انقلابها، تلاش برای تثبیت وضع موجود، راهبرد کاملا معقولی است، اما «جوهر دینی و عقلانی موجود در انقلاب» از یک سو و نقش اساسیِ «شکل حکومت» در مسیر دستیابی به آرمانها از سوی دیگر، رهبران انقلاب را بر آن داشته است که علیرغم همۀ محدودیتها و در کنار همۀ اولویتها، بر «ضرورت بازنگری در ساختارهای نظام و بازسازی آنها توسط نخبگان» تأکید کنند؛ تأکیدی که زمینۀ لازم برای تحقق عینی این مهم را فراهم آورده است.
۴. یکی از آن نخبگان و متفکرانی که یقینا بیش از دیگران به اهمیتِ «اندیشههای بنیادین» ـ از جمله: مباحث مرتبط با «نظام سیاسی اسلام» ـ توجه داشته و بخش عمدهای از بار انقلاب اسلامی در این حوزه را یک تنه بر دوش کشیده است، «مرحوم آیة الله مصباح یزدی رضوان الله علیه» است؛ همان عالم مجاهدی که نه فقط در راستای دفاع از نظام اسلامی، بلکه در مسیر اصلاح، ارتقاء و بازسازی آن، به «نظریهپردازی» پرداخته و با عبور از کلیگوییهای فقهی و فلسفی، امتداد دادن به مباحث نظری و تبدیل مبانی علمی خود به «مدلهای عملیاتی»، بستۀ کاملی از یک «اندیشۀ سیاسی» را سامان داده است.
۵. ایدۀ علامۀ مصباح دربارۀ «شکل حکومت اسلامی در دنیای معاصر» ـ که علیرغم اهمیت و جذابیتش، آنگونهای که باید و شاید مورد توجه واقع نشده و حتی از چشم نخبگان مخفی مانده است ـ یکی از مهمترین نشانههای عملیاتیبودن و کاربردیبودن نظریۀ سیاسی ایشان بهشمار میرود؛ و جالب توجه آنکه حتی مخالفان و منتقدان آن اندیشمند فرزانه در عرصۀ سیاسی نیز عمدتا به مبادی و مبانی نظریۀ ایشان دربارۀ نظام سیاسی اسلام حمله کرده و کمتر به نقد مدل عملیاتی ارائهشده در این نظریه تن دادهاند؛ حال آنکه نقد یک نظریه، بدون توجه به مدل عملیاتی مبتنی بر آن نظریه، «نقد روشمند و منصفانه»ای نیست. بر همین اساس، میخواهیم با «توصیف طرح علامۀ مصباح برای شکل جدید حکومت اسلامی»، اولا وجاهت، عقلانیت و خلاقیت موجود در نظریۀ سیاسی ایشان را نشان داده و ثانیا با جلب توجه نخبگان به این مدل عملیاتی، زمینۀ نقادی و سپس اجرائیشدن آن را فراهم آوریم، ان شاء الله.
📌 متن کامل در خبرگزاری رسا: rasanews.ir/0034Op
🏷 #نوشتار #یادداشت #اندیشه_سیاسی #نظام_سیاسی_اسلام #شکل_حکومت #جمهوری_اسلامی #مردمسالاری_دینی #قانون_اساسی #آیة_الله_مصباح_یزدی #رفراندوم
🆔 @Smh_Doaei
https://eitaa.com/HOWZAVIAN_khorasan