❌ توافق ذلّتباری که حتی وزیر امورخارجه و نخستوزیر هم از گزارش آن ابا داشتند!
جمعه 16ـ پنجشنبه 29 اسفند
«... ماجرای بحرین دست کم باعث یک مورد خندهدار شده است. به دستور شاه کمیسیونی مرکب از اردشیر زاهدی، وزیر امورخارجه، و نخستوزیر تشکیل دادم تا افکار عمومی را جهت پذیرش تصمیم سازمان ملل، که چارهای جز پذیرفتن آن نداریم، آماده کنیم. اما به جای بحث در مورد اصل مطلب، دو نفر آقایان در مورد اینکه کدام یک از آنها باید گزارش سازمان ملل را به مجلس تقدیم کند، به جرّ و بحث پرداختند و هر یک اصرار داشت که دیگری جام زهر را بنوشد. واقعا چه جفت مذبوحی هستند. به آنها گفتم: "اگر به توافقی که کردهاید اعتقاد دارید که در آن صورت پایش بایستید و از آن دفاع کنید، و اگر نمیتوانید بهتر است استعفا بدهید و بگذارید کس دیگری این بار را به منزل برساند. در هر صورت کابینه به طور دستهجمعی مسئول تصمیمات دولت است و فرقی نمیکند نخستوزیر یا وزیر امورخارجه گزارش را به مجلس بدهد."»1
#شرح_عکس
عیسی بن سلمان آل خلیفه، امیر #بحرین ، در ملاقات با محمدرضا پهلوی
شماره آرشیو: 1031-121پ
1. #اسدالله_علم ، گفتگوهای من با شاه (خاطرات محرمانه امیراسدالله علم)، ج 1، تهران، طرح نو، بهار 1371، ص 211.
@iichs_ir
هدایت شده از کافه تاریخ
❌ تصویری از جولان دیپلماتهای #متفقین در #کاخ_سعدآباد در ایام #اشغال_ایران
آندریویچ اسمیرنوف سفیر شوروی در تهران به اتفاق همراهان خود در محوطه کاخ سعدآباد در ایام اشغال ایران توسط متفقین
cafetarikh.com
@cafetarikh
✳️ سوال مدیر یک مجله از رئیس دولت و پاسخ او ؛ چرا با گرفتن وام از آمریکا آبروی ملت را می برید؟ / #علی_امینی : ملت ایران باید حق شناس و سپاسگزار آمریکا باشد !
#روزشمار
#25_آبان_1340
✅ این وام هایی که دولت از آمریکا می گیرد برای ملت مایه آبرو ریزی است
مدیر مجله « ترقی » در گفت و گوی مدیران مطبوعات با نخست وزیر درباره وام های دریافتی دولت از آمریکا گفت : « ملت ایران به آبروی خود خیلی علاقمند است و این 35 میلیون دلاری که دولت آمریکا می خواهد قسمتی را به صورت وام و بقیه را به صورت بلاعوض به دولت ایران بدهد و تمام جراید با عناوین درشت آن را اعلام کرده اند برای ملت ایران موجب آبرو ریزی است.
✅ امینی : ملت ایران باید حق شناس و سپاسگزار آمریکا باشد / دولت و ملت بدهکاریم!
#علی_امینی در پاسخ اظهار داشت : اگر مردم به آبروی ملت اهمیت میگذارند، بهتر است تجاری که از بانک ها پول گرفته اند بیایند قرض خود را بدهند تا ما محتاج کمک خارجی نشویم، ما که از آمریکا طلبکار نیستیم. مملکت و ملت ایران باید حق شناس باشد ، حالا آمده اند 15 میلیون دلار مفت به ما پول داده اند و 20 میلیون دلار هم قرض داده اند که خودتان می دانید قرض الحسنه است و باید سپاسگزار باشیم!
ما الان به آمریکا، فرانسه ، آلمان و ایتالیا مقروضیم ، یعنی مردم و دولت هر دو مقروض هستند ، زیرا مردم کارخانه یا کالا آورده اند و پولش را هنوز نپرداخته اند ، همین تجار اگر مالیات را درست بدهند احتیاجی به دریافت وام از خارج نخواهیم داشت.
@iichs_ir
❌ تأملی در نقاط اشتراک و افتراق جریانهای مبارز در دوره پهلوی ؛ هر کسی از ظن خود شد یار من
#مقاله
#چکیده
نیروها و گروههای اجتماعی در ایران شامل جریان اسلامی و لیبرال و چپ همگی نسبت به نفوذ اسرائیل و صهیونیسم در ساختارهای سیاسی و اقتصادی ایران بهشدت موضعگیری کردند و از این رهگذر مواجهه تندی با دربار پهلوی داشتند. در این میان جریان اسلامی با کشف و ترسیم پیوند بین صهیونیسم و عنصر تأثیرگذار در نفوذ آن در ایران، یعنی بهائیت، نسبت به آن واکنش نشان داد. غالب جریانهای دیگر علیه صهیونیسم موضع میگرفتند و اسرائیل را محکوم میکردند، ولی از چگونگی و زمینههای قدرتیابی آن در ایران سخن نمیگفتند، اما جریان اسلامی نه تنها این رابطه را کشف، بلکه علیه آن نیز اقدام کرد و دولت را جهت کاهش نفوذ بهائیان و صهیونیستها تحت فشار قرار داد.
هویتهای مقاومت همچنین اقدام علیه اسرائیل و حمایت از فلسطین را در راستای مبارزه با دولت پهلوی میدیدند؛ چراکه مراودات رژیم پهلوی با اسرائیل بسیار گسترده بود و از سوی دیگر قدرت در این دوره در معادلات منطقهای حامی و متحد آمریکا و اسرائیل در منطقه تلقی میشد.
@iichs_ir
پژوهشکده تاریخ معاصر
❌ تأملی در نقاط اشتراک و افتراق جریانهای مبارز در دوره پهلوی ؛ هر کسی از ظن خود شد یار من #مقاله
❌ آموزش نیروهای #ساواک به عنوان نیروهای امنیتی حکومت در عصر پهلوی همچنین پروژههای کشاورزی دشت قزوین و تولید آثار سینمایی از جمله مظاهر نفوذ اسرائیل در ایران بودند
#شرح_عکس
ملاقات #محمدرضا_پهلوی با فرستاده رژیم اشغالگر اسرائیل به ایران
شماره آرشیو: 722-121پ
@iichs_ir
❌ موضع روسها در ماجرای واگذاری #بحرین !
دوشنبه 17 فروردین 1349
«... همانطور که پیشبینی میکردیم، روسها نسبت به اقدام اوتانت در مورد بحرین اعتراض کرده و گفتهاند که از حدود مسئولیتش فراتر رفته و قبلا از شورای امنیت تأییدیه نگرفته است؛ علیرغم اینکه پادگورنی در سفر اخیرش به تهران از این سیاست بسیار تعریف کرد و آن را مورد حمایت قرار داد. البته مسئله اصول مطرح است. شورویها خوش ندارند دبیر کل سازمان ملل بدون تأیید روسها بر یک رأیگیری عمومی ریاست داشته باشد. طبیعی است که حساب کردهاند اگر در این مورد دبیر کل را تأیید بکنند، در آینده اگر بخواهد همین عمل را در مورد چکسلواکی بکند، تکلیف آنها چه میشود.»1
#شرح_عکس
#محمدرضا_پهلوی به اتفاق چند تن از همراهان هنگام استقبال از نیکلای پادگورنی، صدر هیئترئیسه شوروی، در فرودگاه مهرآباد تهران
شماره آرشیو: 962-4ع
#منبع
1. اسدالله علم، گفتگوهای من با شاه (خاطرات محرمانه امیر اسدالله علم)، ج 1، تهران، طرح نو، بهار 1371، ص 224
@iichs_ir
❌ مسخره است خود شاه هم تریاک بکشد!
شنبه 6 اردیبهشت 1349
«بازدید از بوشهر. چای شاه سرد بود و حسابی عصبانی شد. امروز بعدازظهر به شیراز برگشتیم ـ شاه هنوز اوقاتش تلخ بود... یکی از همراهان مسن ما در این سفر، تریاکی است و امشب یک بست به شاه تعارف کرد و گفت که حالش را بهتر میکند.1 من به شدت مخالفت کردم، گفتم هر چند دلم نمیخواهد عیش شاه را منقض کنم، ولی مسخره است شاه مملکتی که قاچاقچیان مواد مخدر را به اعدام محکوم میکند، خودش تریاک بکشد.»2
#شرح_عکس
شاه، فرح، #هوشنگ_دولو (فرد وسط تصویر)، #عبدالکریم_ایادی و دیگران در یک میهمانی
شماره آرشیو: 1-2732-288م
1. امیرهوشنگ دولو قاجار، یکی از همین ملتزمین رکاب بود که به پااندازی و جور کردن بساط منقل و وافور شاه شهره بود و یک بار هم از همین بابت از طرف پلیس سوئیس تحت تعقیب و پیگرد قرار گرفت و موجبات رسوایی بدی را برای دولت ایران بهوجود آورد.
2. #اسدالله_علم ، گفتگوهای من با شاه (خاطرات محرمانه امیر اسدالله علم)، ج 1، تهران، طرح نو، بهار 1371، ص 233.
@iichs_ir
❌ مردم گرفتار و سطح بحران در دربار پهلوی
چه هدیهای برای ولیعهد بخریم؟
#رضا_پهلوی شب گذشته 28 آبان 1398 در مصاحبه با شبکه ماهوارهای اینترنشنال وابسته به رژیم وهابی سعودی از اغتشاشگران حمایت کرد. برای پی بردن به صداقت رضا پهلوی در خصوص حمایت و همراهی با ملت ایران به بازخوانی سندی از سازمان امنیت رژیم پهلوی معروف به ساواک میپردازیم.
@iichs_ir
پژوهشکده تاریخ معاصر
❌ مردم گرفتار و سطح بحران در دربار پهلوی چه هدیهای برای ولیعهد بخریم؟ #رضا_پهلوی شب گذشته 28 آبان
❌ مردم گرفتار و سطح بحران در دربار پهلوی
چه هدیهای برای ولیعهد بخریم؟
#رضا_پهلوی شب گذشته 28 آبان 1398 در مصاحبه با شبکه ماهوارهای اینترنشنال وابسته به رژیم وهابی سعودی از اغتشاشگران حمایت کرد. برای پی بردن به صداقت رضا پهلوی در خصوص حمایت و همراهی با ملت ایران به بازخوانی سندی از سازمان امنیت رژیم پهلوی معروف به ساواک میپردازیم.
روزنامه «دیلی اکسپرس» در صحفه 3 شماره 11 دسامبر 1975 (آذرماه 1354) با عنوان «پسری که همه چیز دارد» چنین مینویسد: «مشکل چه چیز خریدن برای نزدیکترین و عزیزترین افراد به عنوان هدیه ایدهآل انسان را به آشفتگی سوق میدهد. اما بیایید در این فصل شادیبخش درباره خانواده شاهزادهای که در هر جشن تولد و یا عید با مشکل بزرگی روبهروست بیندیشیم.
ولایتعهد رضا پهلوی پانزدهساله، پسر شاه ثروتمند ایران، کسی است که راضی نگاه داشتن وی کار مشکلی است.
وی از هنگامی که در گاهواره بود تاکنون هدایای زیادی دریافت داشته است. علیا حضرت فرح، مادر ولیعهد ایران، ابروان خود را در هم کشیده و با کشیدن آن گفت: من نمیدانم دیگر چه هدیهای به او بدهم. شهبانو دستهای خود را به نشانه ناراحتی بالا برده و گفت: به پسری که همه چیز دارد چه میتوان هدیه کرد؟ بدیهی است انتخاب یک هدیه صحیح برای جوانی که روزی شاهنشاه یا شاه شاهان و ظلالله و مرکز عالم خواهد شد کار بس دشواری است. دادن هدیه طلا و برلیان به وزن خود او تلف کردن وقت است.
زیرا شمشهای طلا و سایر اشیای قیمتی در گاوصندوقهای بانک به نام او گذارده شده است و نیازی به پول نقد هم ندارد. نوجوانان آرزوی کاخ برای خود مینمایند، ولی ولیعهد رضا پهلوی کاخ شاهنشاهی دارد و این کاخ مرمر در وسط کاخ نیاوران، آنجایی که والدینش زندگی میکنند واقع گردیده است.
وی دارای سگ اسپانیل است که هنگام ورود به کاخ از او استقبال مینماید و یک اتاق ناهارخوری با نور شمع دارد که از دوستان خود در آن پذیرایی میکند و آخرین مدل وسایل استریو موسیقی دارد که موزیکهای مدرن از آن پخش میکند و در باغ کاخ یک استخر دارد و این کاخ برای هر جوان تنها ایدهآل محسوب میگردد (تنها خانه رویایی محسوب میشود). صد سال قبل پسر شاه ایران برای خود در کاخ، حرم تشکیل میداد، ولی در ایران امروزی دیگر این طوری نیست، ولی با وجود این ولایتعهد از داشتن دوستان مونث برخوردار است.
وی در مدرسهای میرود که دختر و پسر با هم هستند و دختران مدرسه جزء قشنگترین دختران ایران محسوب میشوند.
علیاحضرت شخصا تحصیلات دوشیزگان را نظارت میفرمایند. بنابراین کلیه آنها از آنگونه تحصیلات برخوردارند که برای ملکه بودن لازم است. شاید احتمالا یکی از دوشیزگان دوران تحصیل روزی عروس دربار شود.
والاحضرت علاقهمند به داشتن اتومبیل شخصی هستند. علیاحضرت فرمودند: گرچه هنوز خود وی جوان است، در سیزدهمین جشن تولد خود از مادربزرگ خود یک اتومبیل «مینی» هدیه گرفت. والاحضرت در باغ کاخ مثل قهرمان، اتومبیلرانی میفرمایند و گاهی از دوچرخه و موتورسیکلت استفاده میکنند والاحضرت علاقه وافری به پرواز داشتند و در سن چهاردهسالگی تنها هدایت هواپیمایی را به عهده گرفتند. علیاحضرت شب قبل از پرواز نگرانی خود را ابراز داشتند و فرمودند من حتی برای آنی نتوانستم بخوابم. وقتی والاحضرت با هواپیما از زمین بلند شدند گویی من مردم و تا هواپیما به زمین نشست زنده نشدم. موقعی که والاحضرت برای مسافرت رسمی به مصر با هواپیما عازم آن کشور شدند شخصا هواپیمای جت را به زمین نشاندند. والاحضرت علاقه وافری به فوتبال دارند و فرانک فارل مربی فوتبال به والاحضرت فن بازی فوتبال را تعلیم میدهد. والاحضرت امیدوارند تیم فوتبال ایران را در المپیک 1976 رهبری نمایند. والاحضرت در کلیه ورزشها مهارت دارند و انواع وسایل اسکی و اسکی روی آب و وسایل شکار زیر آب دارند که میتوان با این وسایل یک مغازه را کامل کرد.
برای دیدن اسناد مرتبط با این نوشتار به لینک زیر مراجعه کنید؛
http://www.iichs.ir/News-8346/%DA%86%D9%87-%D9%87%D8%AF%DB%8C%D9%87%E2%80%8C%D8%A7%DB%8C-%D8%A8%D8%B1%D8%A7%DB%8C-%D9%88%D9%84%DB%8C%D8%B9%D9%87%D8%AF-%D8%A8%D8%AE%D8%B1%DB%8C%D9%85%D8%9F/?id=8346
@iichs_ir
❌ کانال موسسه مطالعات تاریخ معاصر ایران فعالیت خود را در پیام رسان بله شروع کرده است دوستان خود را برای عضویت در این صفحه فرا بخوانید؛
https://ble.im/iichs_ir
❌ همزمان با حضور برژنف در ایران ؛ جتهای شوروی یک هواپیمای ایرانی را سرنگون کردند!
همزمان با حضور #برژنف ، صدر هیئترئیسه شورای عالی اتحاد جماهیر شوروی، در ایران روز گذشته یک هواپیمای دو موتوره کشوری متعلق به شرکت «ایر تاکسی» که برای انجام برنامههای نقشهبرداری اصلاحات ارضی در اجاره سازمان برنامه بوده است در دو کیلومتری شهر در گز (حوالی مرز ایران و شوروی) مورد حمله هواپیماهای شکاری شوروی قرار گرفته و بر اثر اصابت گلولههای مسلسل هواپیماهای مذکور سرنگون شده است.
در این حادثه از سه تن از سرنشینان هواپیما، دو تن کشته و یک تن دیگر که خلبانی هواپیما را به عهده داشته بهشدت مجروح میگردد که اینک در بیمارستان بستری است.
روزنامه «اطلاعات» نوشت: وصول این خبر، بهخصوص در این هنگام که حضرت لئونید برژنف، صدر هیئترئیسه اتحاد جماهیر شوروی، در ایران اقامت دارند به کلی غیر منتظره بوده و موجب نهایت تعجب گردیده است.
@iichs_ir
❌ دانش آموزان دختر نباید آرایش کنند!
#روزشمار
#۲۸_آبان_۱۳۴۱
✅ دانش آموزان دختر نباید آرایش کنند
از ساعت 5 بعد از ظهر دیروز کمیسیونی باشرکت روسای دبیرستان های دخترانه شاهدخت، رضا شاه کبیر، هدف دختران، انوشیروان دادگر و آزرم در اتاق کار آقای بیرشک معاون وزارت فرهنگ تشکیل گردید.
در این جلسه که دو ساعت به طول انجامید، در باره طرز لباس پوشیدن دختران و معلمان و نظم و ترتیب آنان در محیط آموزشگاه مطالبی ایراد گردید و قرار شد روسای آموزشگاه های دخترانه در این مورد نهایت توجه را داشته باشند که دانش آموزان با کمال سادگی بدون آرایش موی سر در محیط آموزشگاه حاضر شوند و تصمیم گرفته شد چنانچه مشاهده شود دانش آموزانی باشند که به نصایح مادرانه اولیای دبیرستان ها توجه نکنند از محیط تعلیم وتربیت رانده شوند.
بیرشک در پایان از روسای آموزشگاه ها بخصوص آموزشگاه های شمال شهر خواستار شد که با کمال جدیت این موضوع را دنبال کنند و کاری کنند تا دختران دانش آموز در لباس پوشیدن و سادگی سرمشق دختران مملکت باشند.
@iichs_ir
❌رویه ای که از شهریور 1320 باعث بدبختی و بیکاری ده ها هزار نفر شده است/حتی در آفریقا مردم مجلس دارند ولی در ایران...!
#روزشمار
#۳۰_آبان_۱۳۴۰
✅رویه ای که از شهریور 1320 باعث بدبختی و بیکاری ده ها هزار نفر شده است
« دکتر عیسی صدیق » در یادداشتی که « #خواندنی_ها » آن را منتشر کرد نوشت : در اثر ضعف دولت امسال هم ناگزیر شدند هزاران جوان بی استعداد را در مدارس متوسطه قبول کنند تا سر و صدا بلند نشود و این همان رویه ای است که از شهریور 1320 تاکنون در این کشور سنت شده و هر سال باعث بدبختی و بی کاری ده ها هزار نفر و مایه تشنج و نارضایتی اولیای آن ها و موجب انحطاط فرهنگ و تنزل سطح و تزلزل مبانی و ارکان دانشگاه گردیده است.
اکثر مدارس متوسطه ما معلم شایسته و واجد شرایط ندارند، رئیس و معلمین دبیرستان طبق مفهوم ماده دهم قانون اساسی فرهنگ مصوب آبان 1290 باید تحصیلات عالی کرده باشند، به جز چند دبیرستان در تهران و شهرهای مهم اغلب دبیرستان ها رئیس و دبیری که تحصیلات عالیه نموده باشند ندارند.
پس از شهریور 1320 در اثر ازدیاد محصل و اشتغال عده ای از استادان و دانشیاران به امور سیاسی و اقتصادی و اداری و در نتیجه سهل انگاری در امتحانات و ارفاق های گوناگون امروز درجه لیسانس مفهوم سابق را ندارد بلکه ارزش معنوی آن بسته به شخصیت دارنده درجه است. اگر وی مستعد و دانش پذیر و کوشا و دوستدار علم و فضیلت باشد تحصیلاتش با درجه ای که دارد تطبیق می کند و الا ورقه ای که در دست دارد پروانه استخدام و اخذ رتبه است نه سند شایستگی برای تعلیم و تربیت از این رو است که اکثر معلمین مدارس متوسطه با داشتن عنوان و لقب دبیری خودشان معلومات کافی ندارند تا بتوانند به شاگردان بیاموزند.
نویسنده در ادامه آورده است : وای بر کشوری که تعلیم و تربیت آن ملعبه سیاست بافان و جاه طلبان و سودپرستان و عوام فریبان شود!
✅ حتی در آفریقا مردم مجلس دارند ولی در ایران...!
« #بامشاد » در تحلیلی فرمان اخیر شاه به دولت را فرمان صریح برگزاری انتخابات خواند و نوشت : شاهنشاه در فرمان کتبی خویش که آقای نخست وزیر هم آن را در برابر مردم ایران بلکه جهانیان قرائت کرده اند چنین به دولت آقای دکتر امینی طبق حقی که قانون اساسی مردم ایران به رئیس ممکت داده است فرمان داده اند که « امکان صحیح حکومت مردم بر مردم که اساس اصول دمکراسی است هرچه زودتر انجام بدهند.» گمان نمی کنم این دستور صریح دیگر بهانه ای برای تاخیر شروع انتخابات « هرچه زودتر » به دست کسی بتواند داد.
اولین قدم حکومت مردم بر مردم شروع انتخابات آزاد و تشکیل یک مجلس ملی است که در کشورهای آفریقایی هم به قول آقای دکتر عبده مردی که شخصیت برجسته بین المللی دارد، انتخابات آزاد است. به عبارت ساده تر مردم دنیا از سیاه آفریقایی تا سفید آمریکایی همه یک دل و یک زبان و بدون هیچ تغییر و تفسیر و ابهامی اولین قدم را در راه حکومت مردم بر مردم شروع انتخابات آزاد و تشکیل مجلس می دانند چنانکه کشورهای آفریقایی هم به محض این که از زیر استعمار علنی و رسمی بیرون آمدند و آزاد شدند قبل از هر کاری انتخابات را شروع کردند و مهم ترین انتخاب آن ها هم با نظر همین آقای دکتر عبده و یکی از ایرانیان زیر دست ایشان عملی شد یعنی نمایندگان سازمان ملل و تمام کشورهای جهان که خوب می دانستند نه تنها دمکراسی بلکه استقلال واقعی ملی هم برای هیچ ملتی حتی سیاهان آفریقا بدن مجلس شورای ملی معنی ندارد دو نفر از هم وطنان ما را برگزیدند که هر چه زودتر برای مردم آفریقا ترتیبی بدهند که آنان نمایندگان خود را انتخاب کنند و مجلس داشته باشند، یعنی اولین قدم حکومت مردم بر مردم و مهم ترین ستون و پایگاه استقلال ملی و حقیقی خود را بنا نهند.
@iichs_ir
❌ ترور رئیسجمهور آمریکا؛ در ایران پنج روز عزای عمومی اعلام شد!
#روزشمار
#2_آذر_1342
روزنامه «اطلاعات» نوشت: در ساعت 10:30 دیشب [جمعه 1 آذر] به وقت تهران با شلیک سه گلوله، جان #کندی ، رئیسجمهور آمریکا، به قتل رسید.
شب گذشته به مجرد وصول خبر سوء قصد به #جان_کندی، بلافاصله جریان به عرض شاهنشاه رسید و نیم ساعت بعد که مقارن با نیمهشب بود، نیز مجددا خبر تأسفانگیز درگذشت پریزیدنت کندی را به عرض شاهنشاه رساندند. شاهنشاه در حالی که بهشدت از این حادثه تأسفانگیز متأثر بودند، بیدرنگ دستور فرمودند که به این مناسبت پرچمهای ایران در سراسر کشور و خارج از کشور به حال نیمهافراشته درآید.
بر اساس اعلامیه دربار شاهنشاهی به فرمان مطاع همایونی از روز شنبه به مدت پنج روز دربار شاهنشاهی ایران عزادار و کلیه پرچمها در این مدت نیمهافراشته خواهد بود.
صبح امروز نیز به هنگام پایان سفر رسمی برژنف در مراسم بدرقه رسمی وی، که در فرودگاه مهرآباد برگزار شد، شاهنشاه و برژنف با تأسف و تأثر مرگ جانگداز جان کندی را به کاردار سفارت آمریکا در ایران تسلیت گفتند.
شاهنشاه هنگام بیان تأسف خود از این پیشامد بهشدت ناراحت شده بودند؛ به طوری که تأثر شاهنشاه کلیه حاضران را تحت تاثیر قرار داد.
برای مطالعه متن کامل روزشمار 2 آذر 1342 بر روی این لینک کلیک کنید
@iichs_ir
پژوهشکده تاریخ معاصر
❌ ترور رئیسجمهور آمریکا؛ در ایران پنج روز عزای عمومی اعلام شد! #روزشمار #2_آذر_1342 روزنامه «اطل
❌ برخلاف ادعاهای مطرحشده در جراید روزهای نخست آذر 1342، شاه به هیچ وجه از مرگ #کندی متأثر نبوده است. #علی_امینی در اردیبهشت 1340 از سوی شاه و با فشارِ آمریکا به عنوان نخستوزیر ایران منصوب گردید. «جان اف کندی، رئیسجمهور وقت آمریکا، از خارج فشار میآورد تا شاه دکتر علی امینی، منتقد لیبرال رژیم را به نخستوزیری برگمارد و برنامه اصلاحات ارضی را به اجرا گذارد.»
رک: جان فوران، مقاومت شکننده (تاریخ تحولات اجتماعی ایران از صفویه تا سالهای پس از انقلاب اسلامی)، ترجمه احمد تدین، تهران، موسسه خدمات فرهنگی رسا، 1378، ص 462.
چند روز بعد از انتصابِ وی به نخستوزیری، امینی شرایط زمامداری خود را با پادشاه در میان گذاشت که مهمترین آنها انحلال مجلسین سنا و شورای ملی بود و اینکه وزرا به شخص نخستوزیر پاسخگو باشند. دوران نخستوزیری علی امینی از مقاطع مهم و حساس تاریخ در روابط ایران و آمریکا در دوران پهلوی است. روابط دو کشور در این برهه با توجه به استراتژیهای اجرایی که آمریکاییها در ایران داشتند موجب ایجاد تحولات عمیق اجتماعی و سیاسی در جامعه ایران شد. این تحولات به نوبه خود موجب نارضایتی عمومی و تشکیل گروههای معترض شد که قیام پانزده خرداد از جمله نتایج این تحولات بود.
با روی کار آمدن دموکراتها در ایالات متحده و فشار بر قدرتهای استبدادی جهان سوم برای ایجاد فضای باز سیاسی، اعطای آزادی بیشتر به مردم و اجرای اصلاحات ساختاری در نظامهای سیاسی، خوی استبدادی و خفقان داخلی حکمفرما بر کشور را تحتالشعاع قرار داد. روی کار آمدن امینی و اجرای اصلاحات آمریکایی، شاه را در وضیعت بغرنجی قرار داده بود.
در این زمینه رک: دو تلاش و دو شکست
شاه از دوران ریاستجمهوری کندی خاطرات تلخی به ذهن داشت که رد پای آن را میتوان در خاطرات اسدالله علم، وزیر دربار پهلوی دوم، دید. اسدالله علم در خاطرات روز 27 بهمن 1349 نوشته است: «... شاه حسابی سرحال است؛ گفت: "ببین اوضاع چگونه خود به خود جور شد. مشکل نفت حل شد، باران در سراسر ایران بارید، رهبری ایران در سراسر خاورمیانه مورد قبول سراسر دنیاست... من بر اثر تجربه دریافتهام که هر کسی با من دربیفتد پایان غمانگیزی پیدا میکند. ناصر که دیگر وجود ندارد. جان و رابرت کندی هر دو کشته شدند، برادرشان ادوارد هم که آبرویش رفته، خروشچف از کار برکنار شد؛ این لیست پایان ندارد. همین فرجام در انتظار دشمنان داخلی من نیز هست؛ مصدق را ببین، همینطور قوام..."»
رک: اسدالله علم، گفتگوهای من با شاه (خاطرات محرمانه امیر اسدالله علم)، ج 1، تهران، طرح نو، بهار 1371، ص 315.
@iichs_ir
❌ مدیر عامل شرکت اتوبوسرانی: مردم هوای بدون دود میخواهند جای دیگری زندگی کنند/کار ما خرج دارد و مردم باید پول آن را بدهند/ مردم باید این آلودگیها را تحمل کنند!
#روزشمار
#3_آذر_1342
✅ مدیر عامل شرکت اتوبوسرانی: مردم هوای بدون دود میخواهند جای دیگری زندگی کنند
شجاع ملایری، مدیر عامل #شرکت_واحد_اتوبوسرانی، درباره وضع اتوبوسرانی تهران و نرخ اتوبوس طی مصاحبهای گفت: با وسعت روزافزون شهر تهران شرکت واحد احتیاج به اتوبوس جدید دارد و با نهضت آسفالتی که در یکساله گذشته در تهران صورت گرفت و اکثر خیابانهای فرعی اطراف شهر آسفالت گردید مردم این نواحی نیز بلافاصله تقاضای تأسیس خطوط جدید و افزایش طول خطوط کنونی را کردند و مسلم است که با داشتن 1200 اتوبوس قراضه نمیتوان جوابگوی دومیلیون نفر جمعیت تهران و صدها هزار نفر جمعیت شمیران، شهر ری، کرج، آبعلی، ورامین، کهریزک و دهات اطراف دیگر بود.
ما هماکنون دارای 250 اتوبوس دو طبقه هستیم که روزانه 30 اتوبوس آن باید سرویس و تعمیر شوند و باید توجه داشت که این اتوبوسها را نمیتوان در شب سرویس و تعمیر کرد، ولی اتوبوسهای بنز شبها سرویس و تعمیر میشوند و روزانه فقط آن دسته از اتوبوسهای دو طبقه که تصادف میکنند و یا پنچر میشوند به تعمیرگاه اعزام میگردد و گرنه اتوبوسهای بنز توسط تعمیرگاههای سیار تعمیر میشود.
✅ کار ما خرج دارد و مردم باید پول آن را بدهند!
ما وقت تلف نمیکنیم و مردم شاهد فعالیت کار این دستگاه میباشند، ولی این نوع کار و هر کار دیگر که بتوان اسم آن را کار گذاشت خرج دارد و خرج آن را هم مردم باید تأمین کنند؛ چون عایدات کنونی شرکت واحد که از فروش بلیت تأمین میشود کفاف مخارج آن را نمیدهد و خود مردم باید فکر آینده خود باشند.
مردم باید متوجه باشند که بابت اتوبوس پول گزافی نمیپردازند؛ چون مقایسه نرخ اتوبوس در کشورهای مختلف دنیا این موضوع را روشن میکند. نرخ اتوبوس در لندن 9 برابر نرخ تهران، در پاریس 9 برابر، در آلمان 11 برابر، در اتریش و سایر ممالک اروپایی 13 و نیم برابر و ارزانتر از همه در اسپانیا سه برابر نرخ اتوبوس در تهران است. حتی در بغداد نیز قیمت بلیط اتوبوس دو و نیم برابر تهران میباشد.
وی افزود: دلیلی هم نیست که یک نفر از سهراه آذری تا بازار و یا از آخر تهرانپارس تا میدان شهناز 16 و 12 کیلومتر را با قیمت نصف پول یک تخممرغ طی کند.
✅ مردم باید این آلودگیها را تحمل کنند!
باید توجه داشت که زندگی شهری اصولا توأم با ناراحتی اعصاب و صدای کارخانه و وسائط نقلیه و هیاهوی جمعیت است، ولی در عوض برق و آب و منازل شیک و تفریحات مخصوص شهر مثل سینما و کاباره در خدمت مردم است، مردم شهری از مدرسه و نان و آب ارزان و تمیز استفاده میکنند، ولی باید مصائب آن را هم تحمل نمایند و موقعی که سوار اتوبوس میشوند باید بدانند که اتوبوس دود دارد.
ما که از هالیوودیها بالاتر نیستیم؛ هوای این شهر را یک طبقه دود گرفته است و کمیسیون دود هم این طور شکایت نمیکند. اگر مردم میخواهند هوای بدون دود استنشاق کنند، باید در کوهپایه زندگی کنند؛ چون هر چه مزایای زندگی شهری بهتر شود دود آن هم زیادتر خواهد بود.
@iichs_ir
پژوهشکده تاریخ معاصر
❌ مدیر عامل شرکت اتوبوسرانی: مردم هوای بدون دود میخواهند جای دیگری زندگی کنند/کار ما خرج دارد و مرد
❌ #بریده_جرائد ؛ #روزنامه_اطلاعات ، #3_آذر_1342
مدیر عامل شرکت اتوبوسرانی: مردم هوای بدون دود میخواهند جای دیگری زندگی کنند/کار ما خرج دارد و مردم باید پول آن را بدهند/ مردم باید این آلودگیها را تحمل کنند!
@iichs_ir
✳️ #علامه_محمدتقی_جعفری در آیینه تصاویر
علامه مفضال زندهیاد آیتالله حاج شیخ محمدتقی جعفری، در زمره تبیینگران اندیشه دینی برای جامعه علمی کشور بهویژه جوانان در دوران معاصر بهشمار میآید؛ هم از این روی میتوان وی را نیز در عداد چهرههای تاریخیای دانست که با دامن زدن به جریان نوآوری اندیشه دینی و ترویج آن، در عرصه سیاست دوران معاصر نیز نقش آفریده است.
هم اینک همزمان با انتشار مجموعه گفتوشنودهایی با یاران و همراهان آن بزرگ در این تارنما، مجموعهای از تصاویر وی در ادوار گوناگون حیات به شما تقدیم میشود.
#شرح_عکس : دهه 1340. زندهیاد علامه محمدتقی جعفری در حال سخنرانی
برای دیدن تصاویر بیشتر بر روی این لینک کلیک کنید
❌ معرفی کتاب « حزب توده در سبزوار »
سرانجام تلخ حزب توده در سبزوار
کتاب «حزب توده در سبزوار» با هدف به تصویر کشیدن فعالیت احزاب سیاسی در دهه 1320 تا 1330 بهخصوص در شهرستان سبزوار تألیف شده است. در برهه یادشده چندین حزب سیاسی در این شهرستان فعالیت داشتند. در این میان حزب توده به لحاظ حجم فعالیت، تعداد و اعضا و تأثیرگذاری در وضعیت سیاسی و اجتماعی شهرستان جزء اولینها بوده است.
کتاب از دو فصل تشکیل شده است: در فصل اول به موضوع تشکیل حزب توده در اوایل دهه 1320 پرداخته شده است و بعد از توضیح مختصری درباره تأسیس حزب توده در کشور و به تبع آن در خراسان، درباره فعالیت این حزب در مشهد توضیحات مفصلتری آمده است.
در ادامه این فصل، حوادث و رویدادهای مرتبط با حزب، ساختار تشکیلاتی، تشکیلات زیرمجموعه حزب در استان و فعالیتهای حزبی آن، بهویژه برگزاری دو کنفرانس ایالتی و حضور فعال آن در عرصه انتخابات دوره چهاردهم مجلس شواری ملی، محور دیگر این فصل را تشکیل میدهد.
اهتمام نویسنده در این فصل بر اختصار و ارجاع به منابع موجود در این حوزه بوده، چرا که هدف از انتشار کتاب، آشنایی بیشتر با فعالیتها و عملکرد حزب در شهرستان سبزوار بوده است.
برای مطالعه متن کامل معرفی این کتاب بر روی این لینک کلیک کنید
@iichs_ir
❌ نگاهی به روزنامه آیندگان
ارگان سازمان سیا در ایران
مقاله
چکیده
«آیندگان» روزنامهای سیاسی، اجتماعی، اقتصادی بود که با مدیریت داریوش همایون، از 25 آذر 1346 تا 16 مرداد 1358 با هدف دفاع از سیاستهای رژیم پهلوی دوم، سیاستهای آمریکا و رژیم صهیونیستی در تهران منتشر میشد. در ادامه مقاله به معرفی مدیر مسئول و سردبیر، هیئت تحریریه، شکل ظاهری و محتوایی مجله پرداخته میشود.
متن کامل این مقاله را در این لینک بخوانید
@iichs_ir
❌ نماینده مجلس شورای ملی: عوامل نارضایتی مردم به حدی زیاد است که هر کاری را خنثی میکند/ رفیقبازی، پارتیبازی، تبعیض و بیعدالتی و...!/ مردم شهرستانها آب شور هم برای نوشیدن ندارند/در این مناطق حتی یک پزشک وجود ندارد و در «پشتکوه» حتی یک قابله پیدا نمیشود!
#روزشمار
#5_آذر_1342
✅ نماینده ایلام: عوامل #نارضایتی مردم به حدی زیاد است که هر کاری را خنثی میکند!
سیدجواد کبیری، نماینده ایلام، در جلسه امروز مجلس شورای ملی در نطق پیش از دستور خود گفت: با کمال تأسف باید صراحتا اعلام نمایم این عوامل به حدی زیاد و روزافزون است که تمام اقدامات مفید و فداکاریهای دولت را خنثی مینماید. این عوامل به قدری موجب نارضایتی و عصبانیت مردم میگردند که آنها را به تمام کائنات بدبین میکند.
✅ رفیقبازی، پارتیبازی، تبعیض و بیعدالتی و...!
یکی از این عوامل و موجبات را بایستی در رفیقبازیها، پارتیبازیها و تبعیضات و بیعدالتیها جستوجو نمود که مانع قوام و ثبات مملکت است. اگر مثلا مقامی برحسب این عوامل منصوب و برگزیده گردید و پستی را بدون استحقاق اشغال نمود، میدانید تا چه حد موجب نارضایتی بوده و چه زیانهایی برای ملک و ملت دارد؟!
خلاصه آنکه این مقام نمیتواند منشأ اثر و خدمت برای مملکت باشد.
✅ مردم شهرستانها آب شور هم برای نوشیدن ندارند!
موضوع دوم پی بردن به حوائج عمومی و اقدام اساسی برای بهبود وضع اجتماعی مثلا آب و نان و روشنایی، بهداری و راه و ارتباط و فرهنگ برای همه مردم کشور است؛ یعنی اگر ما در تهران و کرمانشاه آب تصفیهشده مینوشیم، مردم صالحآباد پشتکوه2 حتی آب شور هم برای خوردن ندارند!
مردم صالحآباد توقع داشته و از دولت استغاثه دارند که یکی دو حلقه چاه نیمهعمیق برای آنها احداث نمایند. مردم دهلران برای مقداری آب شیرین جان میدهند. مردم مهران سالهاست به امید وعدههای دولت به منظور ایجاد سد کنجان چم روزشماری میکنند. چرا سازمان برنامه در این امر حیاتی این قدر مسامحه و تعلل مینماید؟!
✅ در این مناطق حتی یک پزشک وجود ندارد و در «پشتکوه» حتی یک قابله پیدا نمیشود!
در مورد بهداری باید بگویم: در بخشهای مرزی چوار ـ صالحآباد ـ مهران ـ دهلران و بخشهای آبدانان ـ زرینآباد ـ بدره ـ شیروان و چرداول حتی یک نفر پزشک وجود ندارد. جای تعجب است که در تمام منطقه پشتکوه حتی یک نفر قابله پیدا نمیشود، اما مأمورین نظام وظیفه و مبارزه با قاچاق برای متواری کردن مردم بدبخت همیشه در سراسر منطقه گستردهاند!
✅ مردم ایلام از تمام مواهب تمدن بیبهرهاند و به استغاثههایشان جواب داده نمیشود!
آیا مردم پشتکوه لیاقت آن را نداشتند که پس از مخابره چندین تلگراف به مقام معظم وزیر محبوب فرهنگ به جواب آن مفتخر شوند! آیا میدانید نتیجه این بیاعتناییها چه خواهد بود؟ آیا منطقه پشتکوه که مساحت تقریب آن ششهزار کیلومتر مربع است و مردم آن از تمام مواهب تمدن و مراحم دولت محروم هستند، حق داشتن یک شعبه ادبی را ندارند؟
✅ خرید گندم از آمریکا بدون اطلاع مجلس
موضوع چهارم آخرین قسمت عرایض بنده است که بر حسب وظیفه پارلمانی باید در این مکان مقدس مطرح شود.
همان طوری که در روزنامه یکشنبه ۲۶ آبانماه مطالعه فرمودید و در اخبار رادیو هم به سمع مبارکتان رسید، قرارداد خرید هشتادهزار تن گندم با دولت آمریکا به امضا رسید که نتیجتا 70 درصد از بهای این گندم برای مدت سی سال به دولت شاهنشاهی ایران وام داده شده است برای امور عمرانی. اگر انعقاد این قرارداد به صلاح ملت و دولت ایران بوده چرا با وجود تشکیل مجلس شورای ملی بدون اطلاع مجلس و نمایندگان ملت انجام گردید و رعایت اصل ۲۴ و ۲۵ قانون اساسی نشده است و اگر استتار آن به صلاح ملک و ملت بوده، پس چرا در جراید و رادیو منعکس گردیده است؟
بههرحال باید معلوم شود وام دریافتی برای مصارف چه نوع امور عمرانی در نظر گرفته شده است؟ این امور عمرانی مانند ساختن اتوبان است یا سد کنجان چم؟ تقاضا دارم برای رفع هر گونه ابهام و روشن شدن اذهان عمومی مسئولین امر مراتب را برای مجلس شورای ملی و ملت ایران توضیح و توجیه فرمایند.
@iichs_ir
❌ شوروی «مزد دوستی» ایران را با ساقط کردن هواپیما داد!
#روزشمار
#5_آذر_1342
روزنامه «اطلاعات» در سرمقاله امروز خود نوشت: یکی از مسائلی که این چندروزه تحتالشعاع خبرهای خارجی قرار گرفته حق آن ادا نشد سقوط هواپیمای نقشهبرداری ایرانی توسط هواپیماهای مسلح شوروی است. به طوری که میدانید این هواپیمای کوچک هنگامی که برای سازمان اصلاحات ارضی سرگرم نقشهبرداری بود مورد حمله هواپیماهای شکاری شوروی قرار گرفت و تکهتکه شد. از سرنشینان آن نیز دو تن هلاک شدند و سومی بهشدت سوخت و مجروح گشت و تأسف در این است که این حادثه درست مقارن اقامت صدر هیئترئیسه شورای عالی اتحاد شوروی صورت گرفت.
گزارشاتی که ما داریم حاکی است که هواپیمای بیدفاع نقشهبرداری در داخل مرز ایران مورد تعقیب و حمله هواپیماهای مسلح شوروی قرار گرفته و روی آسمان خراسان به گلوله بستهاند. واقعا سزاوار است که در مرز دو کشور دوست چنین واقعه جانخراشی رخ دهد و آیا قوانین و مقررات بینالمللی اجازه چنین کاری را میدهد. ما در عصری زندگی میکنیم که گروه بزرگی از اهل جهان مصرا عقیده دارند که هر نوع آشتی با بلوک کمونیست جوابش با قهر داده میشود. خب در این صورت آیا چنین حوادثی مستقیما به نفع این طرز فکر و دستاویزی برای آنها که این طور فکر میکنند واقع نمیشود؟ آیا آنها نخواهند گفت بفرمایید این مزد دوستی شما با شوروی!
@iichs_ir
✳️ وعده جالب وزیر کشاورزی پهلوی : وضع اقتصادی چنان ترقی خواهد کرد که با بسیاری از کشورها قابل مقایسه نباشد!
#روزشمار
#7_آذر_1341
✅ دلیل فروش کارخانه های دولتی به مالکین اعلام شد
شب گذشته دکتر #ارسنجانی وزیر کشاورزی طی یک مصاحبه تلویزیونی پیرامون اصلاحات ارضی مطالبی اظهار داشت، وزیر کشاورزی در این مصاحبه ابتدا گفت:
برخلاف تصور کسانی که فکر می کردند با کشتن مهندس عابدی کار اصلاحات ارضی متوقف خواهد شد اصلاحات ارضی با شهادت این جوان در تمام کشور از جمله سراسر فارس استقرار کامل یافت و تا فروردین ماه قسمت اول اصلاحات ارضی یعنی تقسیم املاک مالکین بزرگ به پایان خواهد رسید.
ما با اجرای اصلاحات ارضی در فارس مسئله عشایری را حل خواهیم کرد، البته ییلاق و قشلاق رفتن چندین هزار نفر که هنوز در مرحله ابتدایی و عقب افتاده شبانی زندگی می کنند برای فرنگی ها که از این مناظر مانند مناظر جنگل های آفریقا فیلم بر می دارند شاید مطالب جالبی باشد ولی برای یک ملت این کار فوق العاده خجلت آور است که یک دوره اقتصاد شبانی را طی کند.
✅ منظور از اصلاحات ارضی ایجاد خرده مالک است
وزیر کشاورزی تاکید کرد مقصود از اجرای قانون اصلاحات ارضی ایجاد خرده مالک است لذا ما خرده مالک را تشویق و حمایت می کنیم. این را برای آن می گویم که عده ای عمده مالک برای آنکه سینه زن بیشتری دور خود جمع کنند زارعین را تشویق به مقابله با خرده مالکین می کنند.
وزیر کشاورزی در مورد انتقال کارخانجات به جای قبوض اقساطی املاک مالکین گفت : بعضی شایع کرده اند که قسط اول املاک را می دهند و بقیه را انشاءالله در بهشت خواهند داد. از طرفی بعضی هم می گویند مالکی که سال سال بهای املاک خود را می گیرد آن را به تدریج خرج می کند و در پایان کار آدم فقیری می شود در حالی که نیت ما از اجرای قانون اصلاحات ارضى الغای رژیم ارباب رعیتی از لحاظ اجتماعی و انتقال سرمایه مرده زمین به سایر کارها از لحاظ اقتصادی بوده است.
برای رفع نگرانی این عده من از مدتی پیش دو پیشنهاد به دولت کرده بودم که یکی همین انتقال کارخانجات دولتی به مالکین صاحب قبوض اقساطی بود و برای این منظور پیشنهاد کردم که یک شرکت واحد تشکیل شود تا کلیه کارخانجات دولتی در آنجا متمرکز شود، البته فایده دیگر این کار این است که از بسیاری از مخارج زائد و حیف و میل ها جلوگیری می شود، مثلا هیئت های مدیره این کارخانجات یعنی کلیه کارخانه های قند، نساجی مصالح ساختمانی (سیمان و غیره) پنبه و نوغان و صنایع پشم بافی و غذایی منحل می شود و کارخانه ها را تنها یک متخصص مسئول اداره می کند.
این کارخانه به وسیله حسابداران قسم خورده ارزیابی می شود و از طرف بانک کشاورزی روی کلیه آن ها سهم انتشار پیدا می کند.
بانک کشاورزی به موجب تصویب نامه ای که در مورد اختصاص این کارخانه ها برای تامین قسمتی از مخارج قانون اصلاحات ارضی یعنی قیمت املاک تصویب شده است 6 درصد برای این کارخانجات سود تضمین خواهد کرد، سهام منتشره مربوط به کلیه کارخانه هاست و مالکی که ده ساله باید پول خود را بگیرد یک باره می تواند بدون هیچ گونه تشریفات قبوض اقساطی خود را تبدیل به سهام کارخانه کند و حداقل در سال 6 درصد سود بگیرد.
این کارخانجات طبق محاسبات انجام شده بین 40 تا 60 میلیون در سال سود می دهد و سهام آن ها در بورس ها قابل معامله خواهد بود.
✅ وضع اقتصادی چنان ترقی خواهد کرد که با بسیاری از کشورها قابل مقایسه نباشد!
عده ای که کارشان تزریق بدبینی است و برخلاف ادب مرتبا با تلفن های مجانی که در اختیارشان است مرتبا شایعاتی منتشر می کنند می گویند دولت بعد می آید سراغ آپارتمان ها و مستغلات و کت و شلوار مردم ...من صریحا اعلام می دارم این شایعات صحیح نیست و دولت نمی خواهد مردم را فقیر کند بلکه وضع اقتصادی ایران در ظرف چند سال چنان ترقی خواهد کرد که قابل قیاس با بسیاری از کشور ها نخواهد بود. معنی حرف های مرا تجار، اقتصاد دان ها و کسانی می فهمند که عملا به کار های صحیح اقتصادی اشتغال دارند.
@iichs_ir