🖼#عکس_نوشت|اقتصاد انقلابی و اقتصاد شاهنشاهی
🔹در بررسی استراتژیهای توسعه پیش از انقلاب آنچه تدوین و اجرا میشد، برونزا و در راستای اهداف غربیها بود، استراتژیهای توسعه نظامی، مدرنیزاسیون شتابان، توسعه صنعتی بیقید و شرط، جایگزینی واردات بهجای تولید داخل، اتکای شدید به صادرات نفت و خلاصه اقتصاد تک محصولی وابسته و توسعه سرمایهداری که هدف قرار گرفته بودند، همگی توسط کارشناسان و سیاستمداران غربی و آمریکایی دیکته و اجرا میشدند و ایران به بازار مصرفی محصولات غربیها تبدیل شده بود.
🔹با پیروزی انقلاب اسلامی، مشکل خروج سرمایه، تحریمهای سیاسی-اقتصادی، جنگ تحمیلی و عواقب و تبعات ناشی از آن فراروی اجرای اهداف کلان کشور بوده است؛ با این حال استراتژی تشویق صادرات غیرنفتی، عدم اتکای کامل به درآمدهای نفتی، استراتژی خودکفایی در محصولات استراتژیک، تثبیت اقتصادی و ... هموار مدنظر بوده است.
📖برگرفته از کتاب اقتصاد ایران قبل و بعد انقلاب اسلامی، نوشته #حسن_دادگر
#برشی_از_کتاب
🆔 @iictchannel
🖼#عکس_نوشت|تعامل عقل با احساسات و عواطف
◽️ما در نگاه ابتدایی با دو نوع عقل مواجه میشویم: عقلی که در عرض دیگر قوا و غرایز قرار دارد و رقیب آنها محسوب میشود و عقلی که نظری جامع داشته و با لحاظکردن همه قوا و غرایز حکم میراند. این عقل بیاعتنا به عواطف و احساسات انسان نیست. با مراجعه به متون دینی متوجه میشویم که عقل مدحشده در دین، همین نوع از عقل است که نگاه جامع به امور دارد و انسان با پیروی از همین عقل به سعادت دنیوی و اخروی نائل میشود.
🔚انسان در بسیاری از معرفتهایی خود از یقین جزمی صددرصد، برخوردار نیست و دراین موارد معرفتهای انسان متأثر از دیگر ابعاد او خواهد بود و احساسات، عواطف و غرایز در شناخت او تأثیر خواهد گذاشت.
📖برگرفته از کتاب چیستی انسان در اسلام، نوشته #محمدتقی_سهرابیفر، عضو هیأت علمی گروه کلام پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی
#برشی_از_کتاب
🆔 @iictchannel
🖼#عکس_نوشت|علم حضوری انسان به خدا
🔺انسان بهعنوان مخلوق و معلول خداوند، نسبت به علت خود علم حضوری دارد. با توجه به کاربردهای مختلف، متکلمین در پی تبیین دقیق این اصطلاح برآمدهاند. شهید مطهری، این واژه را کاربرد قرآن در رابطه انسان و دین دانشته و در ادامه می گوید: ((اگر ما برای انسان، یک سلسله از ویژگیها در اصل و خلقت قائل باشیم، مفهوم فطرت را میدهد. فطرت انسان، یعنی ویژگیهایی در اصل خلقت.))
📌گاه گفته شده فطرت عبارت است از نوعی هدایت تکوینی انسان، در دوقلمرو شناخت و احساس. این هدایتهای فطری در قلمرو شناخت و احساس، از ایننظر که تکوینی بوده، اکتسابی و آموزشی نیستند، با هدایتهای حسی و طبیعی که در موجودات بیجان یافت میشود و با هدایتهای غریزی، که در انواع حیوانات وجود دارد، یکساناند. با این حال، دارای ویژگیهایی هستند که آنها را از هدایت طبیعی و غریزی ممتاز میسازد.
📖برگرفته از کتاب چیستی انسان در اسلام، نوشته #محمدتقی_سهرابیفر، عضو هیأت علمی سابق گروه کلام پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی
#برشی_از_کتاب
🆔 @iictchannel
🖼#عکس_نوشت|حوزه علمیه قم و مسئله اسلامی کردن دانشهای انسانی
➕ مهمترین ویژگی نظام دانایی روحانیت است که پس از پیروزی انقلاب اسلامی ابعاد گستردهتری یافته است. در سالهای پیش از انقلاب، روحانیت عمدتا به زندگی فردی و عبادی مؤمنان اولویت میداد و کمتر بر وحیانی کردن امور نوعيه آنان، تأکید میورزید، اما وقوع انقلابی کاملا مذهبی در ایران، آنان را مجبور میساخت تا علاوه بر جنبههای فردی مؤمنان، عرصههای عمومی زندگی را نیز بر مدار نصوص اسلامی باز تفسیر کنند و روایتی متناسب با شرایط جدید، از اسلام ارائه نمایند و بدین گونه زیرساختهای علمی نظام جمهوری اسلامی را بر آورده سازند.
📖 برگرفته از دانش سیاسی در حوزه علمیه قم، نوشته #عبدالوهاب_فراتی، دانشیار گروه سیاست پژوهشکده نظامهای اسلامی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی
#برشی_از_کتاب
🆔 @iictchannel
▫️عاشورا؛ روزی که حقوق بشر را در کربلا سربریدند!
💢 به مناسبت روز حقوق بشر اسلامی و کرامت انسانی؛
🔸 نوشتاری از حجت الاسلام و المسلمین #محمد_عابدی عضو هیأت علمی گروه قرآن پژوهی پژوهشگاه
▪️امامت، «حق بشر» است و این امام است که عبادالله را از هلاکت در جاده ضلالت نجات میدهد؛ چه جاده مذکور بزرگراه سیاست باشد یا شاهراه اقتصاد؛ اخلاق؛ فرهنگ و غیره.
▪️ آنجا که امام هدایت «خون قلب» خود را برای بقای نظام هدایت مردم و تامین حق مردم فدا میکند و امامی دیگر (امامت ظلالت) برای حفظ قدرت و تداوم مسیر غارت حقوق بشر سَر از تن امام هدایت جدا میکند و این چنین است که در ظهر عاشورا این حق بشر است که بر سر نیزه میرود و این حق امامت مردم است که به مسلخ میرود. گودال قتلگه اباعبدالله را باید به عنوان نماد تضییع حق بشر تا ظهور آخرین امام هدایت به ذهن سپرد.
#یادداشت
🆔 @iictchannel
🖼#عکس_نوشته|بررسی تطبیقی کارکرد عقل در کلام فلسفی و تفکیکی
◽️دو رويكرد كلامي عقلی- فلسفی و تفکیکی به لحاظ مبنایی و روششناختی مشتركاتی دارند از جمله: 1)لزوم قطع در حوزه عقايد؛ ٢)اعتبار عقل فطری در عقايد هرچند با تعريف متفاوت از آن؛ 3)عدم جواز تأويل عرضی متن دینی، جز در مواردی كه حمل بر ظاهر جايز نباشد؛ 4)عدم جواز تفسير به رأی؛ 5)اصل تقدم دليل راجح در تعارضات و توقف در صورت تكافؤ ادله.
◽️رويكرد تفکیکی هيچ نقش مؤثری در خالصمانی معرفت دینی كه هدف اصلی بنيانگذار آن بوده است، ندارد، بلكه به ايستا و ناكارآمدسازی معرفت دینی، زمينهساز برداشتهای قشری و خرافی از دين و پنداشت تعارض عقل، علم و دين میانجامد. اميد است روند اصلاح و بازسازی انديشه تفکیکی تا آنجا ادامه يابد كه عقل برهانی جايگاه مناسب خود را بازيافته و تفكيكيان نيز بتوانند سهم شايستهای در شكوفایی علم كلام ايفا كنند.
✂️دکتر #حمیدرضا_شاکرین، دانشیار گروه علمی منطق فهم دین، پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی، برگرفته از شماره 90 فصلنامه علمی پژوهشی ذهن پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی
#برشی_از_مقاله
🆔 @iictchannel
🖼#عکس_نوشت|تحول در صنعت کشاورزی با پیروزی انقلاب اسلامی
◼️بخش کشاورزی قبل از انقلاب، هیچگاه بهعنوان بخشی پیشرو مطرح نشد و با اتکا بیش از حد به درآمدهای نفتی و بیتوجهی به بخش کشاورزی، تأمین مایحتاج کشور از خارج صورت میگرفت و کشاورزی ما رسماً ورشکسته اعلام گردید. به روستاها اهمیتی داده نشد و مهاجرت، بیکاری، فقر عمومی، حاشیهنشینی و شکاف درآمدی گستردهتر و توزیع درآمد ناعادلانهتر شد.
◼️پس از پیروزی انقلاب اسلامی، به کشاورزی اهمیتی ویژه داده شد و به اوضاع بخش کشاورزی و روستانشینی توجه بیشتری شد. بهطوری که علاوه بر تامین نیاز داخلی، صادرات هم داشتهایم. سهم صادرات محصولات سنتی و کشاورزی غیرنفتی افزایش یافت و از طرفی، سهم واردات این بخش به کل واردات کشور سیر نزولی داشت.
📖 برگرفته از کتاب اقتصاد ایران قبل و بعد انقلاب اسلامی، نوشته #حسن_دادگر
#برشی_از_کتاب
🆔 @iictchannel
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🔻 نقل شده است که علامه امینى فرمودند:
شب و روز تاسوعا و عاشورا، براى سلامتى امام زمان(عجل اللّٰه تعالی فرجه الشریف) صدقه دهید، چون قلبِ حضرت، اندوهناک جَدِّ غریب شان، حضرت سیدالشهداء است.
◾️ فرا رسیدن روزهای غم بار تاسوعا و عاشورای حسینی و شهادت مظلومانه سالار شهیدان و سرور آزادگان حضرت امام حسین(ع) و یاران باوفایش را تسلیت عرض می نمائیم.
#تسلیت
🆔 @iictchannel
◽️ زیارت امام حسین(ع)، حقیقتا زیارت خدا است
📝 یادداشتی به قلم حجت الاسلام #حسین_عشاقی عضو هیأت علمی گروه فلسفه پژوهشگاه؛
◾️ «مَنْ زَارَ الْحُسَيْنَ(ع) يَوْمَ عَرَفَةَ كَانَ كَمَنْ زَارَ اللَّهَ فِي عَرْشِه» (هر کس در روز عرفه حسین را زیارت کند همانند آن است که خدا را در عرشش زیارت کرده است).
◾️ «مَنْ زَارَ الْحُسَيْنَ ع فِي النِّصْفِ مِنْ شَعْبَانَ... هُوَ فِي حَدِّ مَنْ زَارَ اللَّهَ فِي عَرْشِهِ» (هر کس در نیمه شعبان حسین را زیارت کند او در جایگاه کسی است که خدا را در عرشش زیارت کرده است).
◾️ «مَنْ زَارَ قَبْرَ أَبِي عَبْدِ اللَّهِ بِشَطِّ الْفُرَاتِ كَانَ كَمَنْ زَارَ اللَّهَ فَوْقَ كُرْسِيِّه»(هر کس أبا عبدالله حسین(ع) را در کنار شط فرات زیارت کند همانند آن است که خدا را در بالای کرسی فرمانرواییش زیارت کرده است).
🔍 ادامه را بخوانید👇
🌐 iict.ac.ir/ziaratemamhosein
#یادداشت
🆔 @iictchannel
◽️ علاقهمندان به ادبیات عاشورا هنوز هم تشنه هستند
🔸 در گفتگو با #احمد_شاکری عضو هیأت علمی گروه ادبیات اندیشه پژوهشگاه مطرح شد:
◾️ تعداد داستانهای بلندی که در حوزه عاشورا نوشته شدهاند کم هستند، هنوز هم جا دارد در این حوزه کار شود. علاقه مندان به این حوزه تشنه شنیدن روایتهای ناب، جذاب و عمیق هستند.
◾️ در مورد ادبیات عاشورایی باید تقسیمبندی موضوعی و مضمونی داشت، درباره بسیاری از اصطلاحاتی که در حوزه ادبیات از آنها استفاده میشود، منشا و مرزهای ادبی مشخص میشود و این تفکیک باید صورت بگیرد. گاهی از مفاهیم در قالب موضوع و گاهی در قالب مضمون استفاده میکنیم.
🔍 ادامه را بخوانید👇
🌐 iict.ac.ir/adabiatashaora
#مصاحبه
🆔 @iictchannel
◽️ بی کرانگی حیات عاشورا در تاریخ
📝 نوشتاری از #مهدی_جمشیدی عضو هیات علمی گروه فرهنگپژوهی پژوهشگاه؛
◾️ قافلۀ حسین از حرکت بازنایستاده است و همچنان در متن “تاریخِ حیاتِ باطنیِ انسان”، سیر میکند و تکرار میشود و حماسهها و خیزشها و صیرورتهای قدسی میآفریند. این او بود که به تاریخ، معنای تازه بخشید و خوبان هر نسل و عصر را از تاریکخانۀ تعلّقاتِ زندگی برگزید و به قافلۀ خویش افزود.
◾️ او در “دل تاریخ”، جاریست؛ همچون چشمهای زلال، میجوشد و جان اصحابِ حقیقت را سیراب میکند. و این “مقاومت” است که تاریخ میآفریند، نه “محافظهکاری”. محافظهکاران از زمانۀ خویش فراتر نمیروند و در فردای تاریخ، به شمار نمیآیند.
🔍 ادامه را بخوانید👇
🌐 iict.ac.ir/bikaranegi
#یادداشت
🆔 @iictchannel
▫️نبایدهای عاشورا
🔸 نوشتاری از حجت الاسلام و المسلمین #محمدعلی_اسدی_نسب مدیر گروه قرآن پژوهی پژوهشگاه
🔻 در بعد رعایت ترک محرمات و مکروهات:
▪️ قمه زنی؛ رهبری معظم گفته اند قمه زنی نشود. این بدان علت است که اولا این کار و زخم کردن عمدی سر و بدن خود کار جایز نیست ثانیا ربطی به عزاداری ندارد زیرا دستور داریم همانگونه که برای کسان خود عزاداری میکنید برای اهل بیت هم عزاداری نمایید. ثالثا این کار نه تنها برای امام حسین(ع) سودی ندارد که ضرر هم دارید زیرا مشاهده این صحنهها هیچکس را به امام حسین(ع) علاقهمند نمیکند بلکه تأثیرهای منفی دارد...
🔍 ادامه را بخوانید:
🌐 iict.ac.ir/n-ashoura
#یادداشت
🆔 @iictchannel