📘معرفی #کتاب جنبش زنان (فمینیسم)
👤 نویسنده: آندره میشل
📝 مترجم: هما زنجانی زاده
📖جنبش زنان «فمینیسم» یک کتاب تاریخ نگارانه از حرکت های خرد اجتماعی و اعتراضی زنان، علیه نظم موجود جامعه مردسالار است. این کتاب نشان می دهد که چگونه، زنان در طول تاریخ، از حوزه های اجتماعی دور نگاه داشته شده و به حوزه خصوصی محدود شدند.
👤نویسنده در مقدمه ای بر ترجمه فارسی کتاب آورده است: «در تمامی اعصار و در تمامی کشورها، زنان برای بهبود وضعیت خود و خواهران خود مبارزه کرده اند، اما این مبارزات مدت های مدید پنهان و ناشناخته باقی مانده است.» وی اضافه می کند: «اخیرا الیز بولدینگ در اثری عظیم به آمریکایی ها نشان داده است که در زمان امویان و عباسیان و پیش از آنکه غرب از وحشیگری به درآید، زنان در تمامی دنیای اسلام درخشیده اند و علمای مذهبی، دانشمند، حقوقدان، شاعر و رییس دولت داشته اند، بی آنکه تحت حمایت مردان باشند.».
📖 این کتاب در شش فصل تدارک دیده شده است:
1.بررسی وضعیت زنان از دیرینه سنگی تا دومین انقلاب نوسنگی، 2.وضعیت زنان از دومین انقلاب نوسنگی تا دوره ی باستان،
3.وضعیت زنان از سقوط امپراتوری روم تا پایان رنسانس،
4.وضعیت زنان در قرون هفدهم و هجدهم،
5.وضعیت زنان در قرن نوزدهم،
6.جنبش فمینیستی و وضعیت زنان در قرن بیستم تشکیل دهنده این شش فصل هستند.
@International_club
کانون بین الملل مطالعات زن و خانواده
Jonbeshe_zanan.pdf
1.94M
📘عنوان کتاب: جنبش زنان (فمینیسم)
👤نویسنده: آندره میشل
📝مترجم: هما زنجانی زاده
انتشارات: نیکا
@International_club
کانون بین الملل مطالعات زن و خانواده
بررسی کتاب تبعیض جنسی؛ مسئله ای جهانی.pdf
170.3K
📒عنوان تحقیق: نقد و بررسی کتاب تبعیض جنسی؛ مسئله ای جهانی
👤ناقد: مجید حسینی نثار
📌منبع: کتاب ماه علوم اجتماعی، تیرماه 1383
@International_club
کانون بین الملل مطالعات زن و خانواده
👤#نظریه_پردازان برجسته فمینیسم (16)
#آندره_میشل
میشل از نظریه پردازان برجسته فمینیستی است که مدیریت مرکز ملی تحقیقات علمی فرانسه را در کارنامه اجرایی خود دارد. وی در این مرکز یک گروه مطالعاتی در زمینه نقش جنسیت، پیدایش خانواده و انسان بنیان کرد از جمله آثار بسیاری که از او منتشر شده، می توان از «جامعه شناسی خانواده و ازدواج» (انتشارات دانشگاهی فرانسه 1986)، فمینیسم (PUF، 1986) و مرگ بر رسوم کلیشه ای (یونسکو1986) نام برد.
❇در ادامه به بخشی از نظریات او در خصوص زنان اشاره می کنیم:
⬇بخش عمومی و خصوصی در اندیشه آندره میشل:
«آندره میشل»معتقد است؛ جریان های استثمارگری زنان سعی به تفکیک بخش خصوصی از عمومی نموده و در بخش عمومی، تقدم را به مردان داده و زنان را به بخش خصوصی رانده اند؛ و این تمایز و تفکیک سیاسی است؛ و القاء رابطه ای را دنبال می کند، که وابستگی زنان به مردان، و استثمار ایشان توسط مردان را در پی بیاورد.
📗(آندره میشل، جنبش اجتماعی زنان، هما زنجانی زاده، چ 2، نیکا، 1377ش، ص 124.)
🚺#جایگاه_زن در اندیشه آندره میشل:
آندره میشل یکی از آثار خود را به عنوان پیکار تبعیض جنسی به کشف و بررسی علائم تبعیض جنسی در قلمروهای جامعه به ویژه در محیط های علمی و کتاب های درسی اختصاص داده است. او در این کتاب نشان می دهد که چگونه انتخاب فرضا تصاویر یک کتاب درسی می تواند در تقویت نیروهای مرد سالار موثر واقع شود.
📗(قادری،حاتم، اندیشه های سیاسی در قرن بیستم،تهران،نشر سمت،1382. ص 133)
⬇جامعه پذیری نقش ها در اندیشه آندره میشل
آندره میشل در مورد جامعه پذیری نقش ها معتقد است؛ در بسیاری از خانواده ها، رسم بر این است که برای دختربچه ها عروسک، سرویس آشپزخانه کوچک، وسایل خانه و چرخ خیاطی کوچک بخرند، در حالی که برای پسر بچه ها، بازیهای خان سازی، اسباب بازی های برقی یا ماشینی (خودرو، هواپیما، قطار) میخرند. این اسباب بازیها در پسرها، استعدادهایی غیر از توانایی انجام کارهای خانگی را پرورش میدهند.
📗(آندره میشل، پیکار با تبعیض جنسى، 1376، ص 35.)
⬇جایگاه اشتغال زنان در اندیشه آندره میشل
آندره میشل در این باره می نویسد:«در کشورهای صنعتی مطالعات نشان می دهد که نقش زن در خانواده دگرگون شده، زنی که ازدواج کرده در خارج از منزل کار می کند و وظایف سنگین مربوط به خانه را نیز انجام می دهد. این جا این سؤال پیش می آید که آیا وظایف دو جانبه مادر امروزی در کاهش متولدین مؤثر می باشد؟ آمارهای فرانسه و امریکا نشان می دهد که تعداد کودکان زنان شاغل معمولاً نسبت به زنانی که شاغل نیستند کمتر است… در ایالات متحده، تحقیقات هیر، فریدمن، ویلتن و کمپبل و وللر و در فرانسه آ. میشل نشان مید هد تعداد فرزندان زنانی که کار می کنند از زنهایی که در منزل هستند، کمتر هست»
📗(جامعه شناسی خانواده و ازدواج، ص 196)
⬇خانواده های تک والدینی ـ مادر و فرزند (Single parent)
به گفته او، خانواده هسته ای در جوامع غربی رفته رفته شکل می بازد و به نفع خانواده های آزاد، شاد و خارج از چارچوب ازدواج، صحنه را خالی می کند، شمار فزاینده ای از مردان و زنان در پی زندگی مشترکی هستند بیرون از مدار ازدواج قراردادی. …مردان و زنان اروپا دیگر حاضر نیستند ازدواج ناشاد را تحمل کنند.
📗(جامعه شناسی خانواده و ازدواج)
🚺او فمینیسم را اینگونه تعریف می کند: «آئینی که طرفدار گسترش حقوق و نقش زن در خانواده است».
@International_club
کانون بین الملل مطالعات زن و خانواده
🌐#فرهنگ_نامه_زنان (15)
#جنبش_بیداری_مردان Men’s right movement
جنبش مردان در پی جنبش آزادی زنان ظهور کرد. مردان نیز مانند فمینیست های رادیکال در گروه های نامتجانس و متفاوتی گردهم آمدند. اگرچه می توان این جنبش ها را نوعی واکنش به فمینسیم دانست، اما در هر صورت تاثیر مثبتی بر این جریان داشت. گروه های آگاهی بخش مردان در ابتدای دهه ۱۹۷۰ شروع به شکل گیری کردند و از همان ابتدا ارتباط خوبی با جنبش های زنان برقرار نمودند. از طریق این جنبش ها مردان نیز به تدریج به این مسئله فایق آمدند که آنها هم ذاتا و طبیعتا جنسیت خود را اخذ نکرده اند و نحوه ی آموزش و پرورش آنها به نحوی است که “مردانگی” خود را یاد می گیرند.
👥تعداد زیادی از فعالین این جنبش معتقد بودند که #جنسیت آنها را تحت قیود محدود کننده ای قرار داده است و مردان نیازمند رهایی از مردانگی تحمیل شده به آنها هستند همانطور که زنان تلاش می کنند تا از قیود پدرسالاری خود را برهانند (پیس، ۲۰۰۰).
بدین ترتیب استفاده از مفهوم جنسیت که #زنانگی و #مردانگی را مجموعه صفاتی می دانست که به لحاظ فرهنگی به زنان و مردان نسبت داده شده بود، مسیر آگاهی بخشی را نیز برای مردان گشود تا آنها نیز جایگاه خود و ایدئولوژی های حاکم بر آن را غیر قطعی و چالش پذیر بیابند.
⬅همانطور که روبوتام در ابتدای دهه ۱۹۷۰ طرح کرده بود، مواجه با مفهوم جدیدی از زن، مفهوم جدیدی از مرد را نیز می طلبد (روبوتام، ۱۹۷۳). به همین دلیل بسیاری از گروه های فمینسیتی مانند فمینسیت های رنگین پوست، سوسیالیست و نیز زنان همجنس گرا دریافتند که منبع اصلی ستم را باید در ایدئولوژی هایی چون نژادپرستی، سرمایه داری و همجنس هراسی یافت و در این مسیر، راه مبارزه با این جریانات اتحاد با مردان است.
📰در مجلات مخصوص مردان که در دهه ۷۰ در آمریکا و انگلستان رواج یافته بودند، یکی از مهمترین ایده های مطرح شده آن بود که رویکرد ذات پندارانه به مردانگی به دلیل تحمیل های اجتماعیش، عبور از مرزهای جنسیتی را برای مردان بسیار دشوارتر از زنان می سازد. “بنابراین گسترش بدنه ی وسیعی از دانش ها در رابطه با مردانگی که توسط مردان تولید شده بود به نحو تاثیر گذاری نشان از آن داشت که تبعیض جنسیتی دیگر تنها مشکل زنان نیست، همانطور که نژاد پرستی مسئله سفیدپوستان هم تلقی می شود” (پلیچر، ۲۰۰۵، ۸۷).
📚منابع:
1. Pease, B. (2000) Recreating Men: Postmodern Masculinity Politics, London: Sage.
2.
✏نوشته: شیوا علینقیان
@International_club
کانون بین الملل مطالعات زن و خانواده
#بهداشت_زنان
بهداشت زنان اشاره به سلامت زنان دارد که بهطور خاص از مردان قابل تمایز است. بهداشت زنان یک نمونه از بهداشت جامعه است که طبق تعریف #سازمان_جهانی_بهداشت به فردی که سلامت کامل جسمی روانی و رفاه اجتماعی را داراست دلالت دارد و نه الزاماً به حالتی که فرد دچار یک بیماری یا ناتوانی نباشد؛ که معمولاً به آن بهداشت باروری اطلاق میشود.
👥بسیاری از افراد درباره مرز تعریف بین بهداشت زنان و بهداشت عمومی زنان که معمولاً به آن سلامت زنان و آنچه مربوط به آن است گفته میشود بحث میکنند. این موارد در کشورهای در حال توسعه که زنان از نظر سلامت خطرات بیشتری را نسبت به دیگر کشورها تجربه میکنند بدتر خواهد بود.
⬅با وجود آنکه زنان در کشورهای توسعهیافته شکاف جنسیتی را در امید به زندگی کم کردهاند و در حال حاضر نیز عمر بیشتری نسبت مردان دارند در بسیاری از بخشهای بهداشت و سلامت زودتر و سختر با بیماریها و پیآمدهای بدتر و بیشتری مواجه میشوند. از آنجایی که سلامت زنان تنها دستخوش عوامل بیولوژیکی آنها نیست و تحت تأثیر عوامل دیگری مانند #فقر، #وضعیت_استخدام و #کار و همچنین مسئولیتهای درون خانواده نیز میشود #جنسیت همچنان به عنوان یکی از مهمترین عوامل اجتماعی تعیین کنندهٔ سلامت و بهداشت بهشمار میرود. زنان مدت زیادی است که از بسیاری از جهات همچون قدرت اقتصادی و اجتماعی که دسترسی آنها به ضرروتهای زندگی مانند خدمات درمانی بهشمار میآید محروم هستند؛ و این محرومیتها در کشورهای در حال توسعه بیشتر است که بیشتر بودن محرومیت به معنای تأثیر منفی بیشتر بر بهداشت و سلامت زنان است.
✅سلامت جنسی و بهداشت باروری تفاوتهای قابل تمایزی را در مقایسه با بهداشت مردان دارد. با این وجود حتی در کشورهای توسعهیافته #بارداری و #زایمان خطرات قابل توجهی را شامل مرگ و میر ناشی از زایمان و دیگرمرگهای مربوط به آن را دربردارد که این شامل یک چهارم میلیون مرگ در سال است که تفاوت زیادی بین کشورهای درحال توسعه و این کشورها است.
✳از چندابتلاییهایی که مربوط به بیماریهای غیر مرتبط با باروی میشوند همچونبیماری قلبی-عروقی که باعث تأثیرگذاری بر تعداد بیماری و مرگهای ناشی از زایمان نیز میشوند نیز میتوان نام برد که شامل #پرهاکلامپسی است. همینطور بیماریهای آمیزشی پیامدهای جدی را برای زنان و نوزادان دارند که انتقال عمودی مادر به فرزند را شامل میشود که باعث مردهزایی و مرگ پیرازایشی و بیماری التهابی لگن که باعث ناباروری است را در بر می گرد.
منبع انتشار سایت به نقل از:
https://www.who.int/topics/womens_health/en/
@International_club
کانون بین الملل مطالعات زن و خانواده
💠#حدیث روز💠
🌹پیامبر خدا (صلىاللهعليهوآله)
❇تَناکحوا تَناسَلُو تَکثّروا فَانی اُباهی بکمُ الاممَ یومَ القیامةِ ولو بالسِّقطِ..
✳ازدواج کنید، فرزند به هم رسانید و تعداد افراد خود را فراوان کنید، من در قیامت در برابر امتها، به شما و حتی به فرزندان سقط شده شما مباهات می کنم.
📚جامع الأخبار، ص ۱۰۱
@International_club
کانون بین الملل مطالعات زن و خانواده
📚#موضوعات_و_مسائل_مطالعات_زنان (41)
786.برنامه ریزی جنسیتی از دیدگاه اسلام و غرب
787.بزرگترین فضیلت حضرت فاطمه زهرا(س)
788. بزه دیدگی زنان؛ ریشه ها و راهکارها
789.بنیانهای فکری اسلام و غرب در دفاع از حقوق زنان
790.بی میلی جنسی در بانوان از دیدگاه روانشناسی و دین
791.بیسازمانی خانواده؛ عوامل و پیامدها
792.بیعت زنان در اسلام
793.بینش سیاسی حضرت زهرا(علیها السلام)
794.پاکدامنی زن، آرامش روانی مرد، چالش ها و پیامدها
795.پدیده فرار دختران از خانه و پیامدهای آن
796.پرستش الهه مادر در ایران باستان
797.پروژه روشنفكری دینی و مسئله زنان
798.پژوهشی فقهی، حقوقی در آثار طلاق
799.پوشش زن در اديان الهی
800.پوشش و آرایش؛ آسیبها و راهبردها
801.پوشش و فلسفه آن در قرآن کریم
802.پویایی نقش حجاب در جامعه اسلامی.
@International_club
کانون بین الملل مطالعات زن و خانواده
📚#مأخذشناسی (38)
📘عنوان کتاب: #فمینیسم_در_آمریکا تا سال2003 جلد دوم
👤نویسنده: گراگلیکا، کارولین
📝ترجمه تلخیص و تدوین: معصومه محمدی
📌مشخصات: تهران، دفتر نشر معارف، 266ص
📖این کتاب تلخیص و ترجمه ای است از کتاب «Domestic Tranqility» (آرامش در خانه) از خانم گراگلیکا.
👤نویسنده ضمن توضیح مشکلات زنان و خانواده های آمریکایی و نارضایتی آنان از آموزه های فمینیستی، اهداف و دستاوردهای جنبش فمینیسم را در مسائل اجتماعی و خانواده به نقد می کشد.
خانه داری، فرهنگ های تأثیر گذار بر مسائل زنان، زنان شاغل، زندگی زناشویی، اخلاق جنسیتی، سقط جنین، روابط جنسی زنان، نظامی گری، افزایش طلاق، فقر و جرم از جمله موضوعاتی است که نویسنده بر محور آن، فمینیسم را مورد انتقاد قرار می دهد.(کتاب مأخذشناسی فمینیسم، مجید دهقان).
@International_club
کانون بین الملل مطالعات زن و خانواده
🌐#فرهنگ_نامه_زنان (16)
#سیاستهای_هویت_بخش
Identity Politics/ Politics of identity
مفهوم #خواهری و تلاش برای جمع همه زنان زیر یک مفهوم سیاسی تلاشی ایده آل گرایانه و غیرواقعی بود که در حقیقت در علایق نوپا به فمنیسم و ظهور جنبش آزادی زنان ریشه داشت.
⬅این مسئله زمانی به چالش تبدیل شد که زنان اقلیت یعنی زنانی غیر از گروه سفیدپوست، طبقه متوسط، تحصیل کرده و دگرجنس خواه به این جنبش پیوستند. در این هنگام تفاوت میان گروه های مختلف زنان هم به اندازه شباهتهایشان مهم به نظر رسید. #سیاست_هویتی در اینجا جهت توصیف تفاوتها و اختلافات میان گروه های مختلف فمینسیتی است که بعضا به نزاع های اساسی تبدیل گردید.
◀مسئله تنها هویت فردی و پس زمینه مشارکت کنندگان جنبش نبود که آن را به گروه های مختلفی تبدیل می کرد، بلکه تعارض بر سر اینکه #هویت_فمینیستی باید چه معنایی داشته باشد هم به اندازه اینکه حق تصمیم گیری به چه کسانی داده می شود، اهمیت دارد. این مسئله توان فمینسیم را به مثابه یک جنبش گسترده تحلیل می برد. می توان گفت که سیاست های هویتی در بسیاری از مفاهیم و عبارات جنبش آزادی زنان نهادینه شده است. اگر عقاید همه ی افراد به یک اندازه معتبر و مهم باشد، بنابراین چه کسی مسئول تعیین یک دستور کار مشترک خواهد بود (پلیچر، ۲۰۰۵).
◀در میان بعضی از گروه های فعال در جنبش، سیاست های هویتی به معنای اتخاذ رویکرد و چالش مستقیم نسبت به سلطه دیگر گروه های ذینفع در فمینیسم بود. در میان بعضی دیگر تعریفی که از مفهوم #ستم ارائه می دهند، در #هویت_سیاسی آنها خلاصه شده است. به بیانی دیگر رادیکال ترین سیاست های افراد مستقیما از هویت آنها نشات می گیرد چراکه تلاشی است در تقابل با ستمی که دیگری اعمال می کند (اوانس، ۱۹۷۹).
✅👤مهمترین ایده را در این خصوص #بل_هوکس مطرح می کند. او معتقد است که مفهوم #خواهری ریشه در نظام فکری زنان سفیدپوست طبقه بورژوا داشته و این امر به استثمار و ستم گروهی از زنان توسط زنان دیگر می انجامد. او معتقد است فعالیت زیر چتر مفهوم “خواهری”، در را به روی هرگونه مبارزه واقع گرایانه با ستم می بندد (هوکس، ۱۹۸۶).
👤به نظر هوکس و بسیاری دیگر از فمینسیت های رنگین پوست، تبعیض جنسیتی ارتباط عمیق و همبسته ای با نژادپرستی دارد و فمینیست های سفیدپوستی که با نژادپرستی مبارزه نمیکنند، در حقیقت با یکی از مهمترین منابع ستم علیه خود سازش کرده و در نتیجه به نقض غرض میپردازند.
📚منابع:
1. Plicher, J. and Whelehan, I. (2005). 50 key concepts in
Gender Studies, Sage Publication, London
2.Evans, S. (1979). Personal Politics: The Roots of Women’s Liberation in the Civil Rights Movement
✏نوشته: شیوا علینقیان
@International_club
کانون بین الملل مطالعات زن و خانواده
👤#نظریه_پردازان برجسته فمینیسم (17)
#مری_وُلستون_کرافت
مری وُلستون کرافت (به انگلیسی: Mary Wollstonecraft) (زادهٔ ۲۷ آوریل ۱۷۵۹ در ناحیه «اسپیتال فیلد» در حومهٔ لندن – درگذشتهٔ ۱۰ سپتامبر ۱۷۹۷) ادیب و نویسنده انگلیسی بود. وی را نخستین فمینیست انگلستان خواندهاند.
👤او حداقل یک قرن از زمان خودش جلوتر بود هر چند که نقش او در احقاق حقوق زنان تا ١٩٦٠ در سطح وسیع به رسمیت شناخته نشده بود.
او در سال ١٧٩٢ افکارش را در کتابی به نام "احقاق حقوق زنان" نوشت و چند سال بعد در سال ١٧٩٧ در ٣٨ سالگی درگذشت.
⬅مری ولستونکرافت معتقد بود توانایی استدلال در زنان و مردان یکسان است و هر دو باید حق آموزش داشته باشند، نظری که هم برای مردان هم برای زنان آن روزگار عجیب و غیرعادی بود. بهبود حقوق زنان در کشورهای غربی هنوز پدیده نویی است؛ واژههای فمینیست و فمینیسم، در دهه ١٨٩٠ ساخته شدند.
🚺زنان حق بسیار مهم رای را در آمریکا در ١٩٢٠، در بریتانیا در ١٩٢٨ (تمام زنان)، در فرانسه ١٩٤٤ و در سوییس در ١٩٧١ به دست آوردند.
◀برای مری ولستونکرافت آموزش بسیار مهم بود: "من باور عمیقی دارم که غلفت از آموزش همجنسان من، منشا اصلی فلاکتی است که آن را تقبیح میکنم. " آموزش برای او معنایی فراتر از کلاس مدرسه داشت، منظور تغییر فرهنگی بود که به دختران و زنان تحمیل شده بود.
👤ولستونکرافت در ١٧٥٩ در لندن و در دنیایی متولد شد که زنان در جایگاهی فرودست بودند، وضعیتی که تقریبا در تمام تاریخ مکتوب حکمفرما بوده است. به قول سیمون دو بوار یکی فمینیستهای پیشروی قرن بیستم، "قانونگذاران، کشیشان، فیلسوفان، نویسندگان و دانشمندان نهایت کوششان را کردهاند که نشان دهند جایگاه فرودست زنان در آسمانها تعیین شده، اما در زمین امتیازی محسوب میشود.
✅انقلاب فرانسه در سال ١٧٨٩ برای رادیکالها در لندن مثل زلزله بود. حال که مردم موفق شده بودند "فره مقدس پادشاهان" را در هم بشکنند، همه چیز ممکن به نظر میرسید. اما آن انتظارات اولیه جامه عمل نپوشیدند. در زمانی که مری ولستونکرافت کتاب احقاق را مینوشت تمام امیدها به اینکه شعار "آزادی، برابری، برادری" به حقوق زنان تسری پیدا کند به باد رفته بود. این ناکامی انقلاب فرانسه در احقاق حقوق زنان باعث شد که مری ولستونکرافت کتاب احقاق را در فقط شش هفته بنویسد.
📖کتاب حملهای است به تفصیل به افکار ژان ژاک روسو در باب تعلیم و تربیت. روسو یکی از روشنفکران اصلی انقلاب فرانسه بود، اما افکارش درباره جایگاه زنان در جامعه اصلا انقلابی نبود. او معتقد بود زنان باید مطیع و مطبوع و زن و مادر خوبی باشند.
✅✅✅✅ پیام مری ولستونکرافت در قرن بیستم بود که انعکاسی بسیار فراتر از قرن هجدهم یافت: "حقوق زنان و مردان یکسان است. "
📚کتابشناسی مری ولستون کرافت:
1. A vindication of the rights of women
2. A vindication of the rights of men
3. Thoughts on the education of daughters
4. Mary: A fiction
5. The wrongs of women
📚منبع: سایت فرادید به نقل از بی بی سی/ و نیز ویکی پدیا.
@International_club
کانون بین الملل مطالعات زن و خانواده