May 11
کانون ادبیات عرب
👏توجّه 👏توجّه 👥دوستان همان طور که مستحضر هستید، #گروه_بحث_جنجالی، در تاریخ: ۳۱/مرداد/۹۸ تشکیل
*┄┄┄┅═✧❁﷽❁✧═┅┄┄┄*
─━━━━⊱💗⊰━━━━─
#پرسش شماره: ۰۵
─━━━━⊱❤️⊰━━━━─
❓❔👈 آیا تعبیر 《فِي》در آیه ۷۱ سوره مبارکه طه: 《وَلَأُصَلِّبَنَّكُمْ فِي جُذُوعِ النَّخْلِ 》در چه معنایی استعمال شده است؟
💯❌💯 #کپی با ذکر منبع، مجاز است.
✅لینک گروه #بـَـحث_جَنجالے_طَلبگے
🔺http://eitaa.com/joinchat/670302231C6c7e21cb4f
کانون ادبیات عرب
*┄┄┄┅═✧❁﷽❁✧═┅┄┄┄* ─━━━━⊱💗⊰━━━━─ #پرسش شماره: ۰۵ ─━━━━⊱❤️⊰━━━━─ ❓❔👈 آیا تعبیر 《فِي》در آیه ۷۱ سوره
*┄┄┄┅═✧❁﷽❁✧═┅┄┄┄*
─━━━━⊱💞⊰━━━━─
#جوابِ پرسشِ شماره: ۰۵
─━━━━⊱🖤⊰━━━━─
📝 قبل از بیان پاسخِ پرسشِ مذکور، #لازم است به بیان دیدگاه برخی از اساتید حوزه علمیّه نسبت به علوم ادبی، بپردازیم و سپس آن را در کرسی قضاوت منصفانه، #نقد نماییم و در نهایت به بیان جوابِ پرسش، در ضمنِ بیان نقد، خواهیم پرداخت.
💯❌💯 #کپی با ذکر منبع، مجاز است.
✅لینک کانال #کانال_ادبیات_عرب:
🔺 http://eitaa.com/joinchat/3330867217C71996cac28
کانون ادبیات عرب
*┄┄┄┅═✧❁﷽❁✧═┅┄┄┄* ─━━━━⊱💞⊰━━━━─ #جوابِ پرسشِ شماره: ۰۵ ─━━━━⊱🖤⊰━━━━─ 📝 قبل از بیان پاسخِ پرسشِ مذک
🔍 #بیان_نقد_به_همراه_جواب:👇
👤برخی از اساتید ادبیات عرب، ✋ #معتقدند که در راستای تحصیلِ #علمِ_نحو و به طور کلّی #علومِ_ادبی، مهمّ نیست که چه کتابی تحصیل گردد یعنی چه سیوطی تدریس شود و چه شرح ابن عقیل و همچنین چه صمدیّه تدریس شود و چه بدایه النّحو؛ و از طرفی دیگر ✋ #معتقدند که فهمیدنِ استدلالِ بصریّون و کوفیّون برای به نتیجه رسیدن در مسئله، فایده ای ندارند و همچنین ✋ #عقیده دارند که افرادی که ادّعا دارند، فهمیدن استدلال بصری و کوفی فایده دارد، پنج مسئله را در فقه یا تفسیر ارائه دهند که به واسطه آن، دو فقیه یا دو مفسّر به واسطه اختلاف موجود بین این دو مکتب، دو نظر متفاوت از یک دیگر را بیان نمودند و سپس به این نکته ✋ #اذعان دارند که طلبه باید زیاد ترکیب کند تا مسلّط شود؛
👆👈✍ #لکن اگر اندکی با مباحث ادبی، آشنا باشیم و #رسالت اصلی #علوم_ادبی به خصوص علم نحو را متوجّه شده باشیم، به بُطلان هر چهار عقیده، حکم می نماییم زیرا در ادبیات و یا هر علمِ دیگری، #انتخاب کتاب برای تعلیم و تعلُّم از مهمّ ترین #ارکان_آموزش است و این نکته غیر قابل انکار است و ظاهراً از آن جایی که این نکته در عصر حاضر به فراموشی سپرده شده است، برخی از مسئولان در حیطه علم بلاغت، کتاب شریفِ {مختصر المعانی} را به {جواهر البلاغه} تبدیل نمودند و سپس خودِ کتابِ {جواهر البلاغه} را به چند {جواهر البلاغه} دیگر با عنوان {طبعه منقّحه} و {طبعه منقّحه جدیده} و ... تبدیل کرده اند و جالب آن است که تمام مفادّ این کتبی که با عنوان های مختلف من جمله {درر البلاغه} چاپ شده اند، همان کتاب شریف {مختصر المعانی جناب تفتازانی} می باشد و با #دستکاری کتبی همانند {مختصر المعانی}، که مثلاً در راستای پیشرفت حوزه بود، #برعکس که هیچ گونه، پیشرفتی را به دنبال نداشت بلکه موجب شد که برخی از علمای اهل سنّت بر این گونه دستکاری ها، اشکال بگیرند به این که این کار مصداق بارزِ تحریف تُراث علمی می باشد #لذا_مشکل را باید در جای دیگر جستجو کرد نه در دستکاری کتب یعنی بزرگان به این باورِ یقینی رسیده اند که موتور محرّک علوم دینی، #اساتید هستند؛ مسئولان و اساتید #باید دستکاری شوند تا از این نگاه های اقتصادی به تدریس و ...، درآمده و #نگاهی_ارزشی #به کتب ادبی و تدریس علوم شریف ادبی و #به خصوص عمر طلّاب و آبروی طلّاب داشته باشند؛ و این که فرمودید: {اختلاف میان بصری و کوفی فایده ای ندارد}، #واقعاً😳 جای تعجّب است که چرا این عدّه از اساتید، نمی خواهند از خوابی که خود را در آن به خواب زده اند، بیدار کنند زیرا تاثیر این گونه اختلافات در فقه، کلام و اعتقادات، تفسیر و فهم روایات و به طور کلّی دفاع از شرع مقدّس و مذهب، غیر قابل انکار است و شواهد قطعی بر این مدّعا ثابت است؛ لکن نسبت به این که فرمودید: {افرادی که ادّعا دارند اختلاف میان بصری و کوفی، فایده دارد، پنج مسئله را در فقه یا تفسیر ذکر کنند}، گفته می شود:
💯❌💯 #کپی با ذکر منبع، مجاز است.
✅لینک گروه #بـَـحث_جَنجالے_طَلبگے
🔺http://eitaa.com/joinchat/670302231C6c7e21cb4f
کانون ادبیات عرب
🔍 #بیان_نقد_به_همراه_جواب:👇 👤برخی از اساتید ادبیات عرب، ✋ #معتقدند که در راستای تحصیلِ #علمِ_نحو و
🔺 آن چه که در مسیر طلبگی و بخصوص مسیر تعلیم و تعلُّم ادبیات عرب، مهمّ و بلکه اهمّ است، رسیدن به #یک_حریّت_علمی و #یک_قوّتِ_علمی در جهت استنباط و فهم آیات و روایات می باشد.
👆👈ظاهراً این که گفته شد: {#پنج مسئله را در فقه یا تفسیر ارائه دهند}، تعبیر به {#پنج} موضوعیّت ندارد زیرا عُقَلایِ عالَم اگر #یک_مسئله را در یک موضوعی مشاهده کنند که مفید فایده واقع گردیده است، حکم به تعلُّم آن می کنند و نیازی به #پنج_مسئله در جهت اذعان به فایده داشتنِ اختلاف کوفی و بصری نمی باشد #قطعاً.
✋به همین جهت گفته می شود: اگر در مسیر تفقُّه و یا در مسیر تفسیر، یک مسئله مشاهده شود که مثلاً مفسِّری با لحاظ استدلال کوفی یک نظری داده است و مفسِّری با لحاظ تفسیر بصری یک نظری دیگر داده است، در جهت #اذعان به #فایده داشتنِ #فهمیدنِ استدلال بصریّون و کوفیّون #کفایت می کند.
❌ #بیان_یک_مسئله_اختلافی_از_تفاسیر:
☝️ #بررسی تعبیر 《فِي》 در آیه: 《وَلَأُصَلِّبَنَّكُمْ فِي جُذُوعِ النَّخْلِ 》.
💯❌💯 #کپی با ذکر منبع، مجاز است.
✅لینک گروه #بـَـحث_جَنجالے_طَلبگے
🔺http://eitaa.com/joinchat/670302231C6c7e21cb4f
کانون ادبیات عرب
*┄┄┄┅═✧❁﷽❁✧═┅┄┄┄* ─━━━━⊱💗⊰━━━━─ #پرسش شماره: ۰۵ ─━━━━⊱❤️⊰━━━━─ ❓❔👈 آیا تعبیر 《فِي》در آیه ۷۱ سوره
🔍رفقا:
👈در #ادامه ان شا الله به بیانِ تفسیر کلمه 《فِي》 در آیه: 《وَلَأُصَلِّبَنَّكُمْ فِي جُذُوعِ النَّخْلِ 》، از دیدگاه #ابن_عاشور و #صاحب_بیان_المعانی که از جمله مفسّرین هستند، خواهیم پرداخت و #سپس نظریّه کوفیّون و بصریّون را بر کلام این دو مفسّر، تطبیق می دهیم تا ان شا الله روشن شود که اختلاف بصری و کوفی به چه اندازه در فهم آیه قرآن و تفسیر کَلَامُ الله العزیر تاثیر دارد.
👆👇👆بنابراین با ما #همراه باشید.
⏳ #بارگذاری_ادامه_مطلب، ساعت ۲۰:۰۰ امشب خواهد بود.
کانون ادبیات عرب
🔺 آن چه که در مسیر طلبگی و بخصوص مسیر تعلیم و تعلُّم ادبیات عرب، مهمّ و بلکه اهمّ است، رسیدن به #یک_
👤 #ابن_عاشور که یکی از مفسّران بزرگ اهل سنّت می باشد، در تفسیر خود یعنی {التحریر و التنویر} در مقام کشف مراد جدّی خداوند از این فراز از آیه ۷۱ سوره مبارکه طه برآمده و می فرماید:
{و التصلیب: مبالغه فی الصلب و الصلب ربط الجسم علی عود منتصب او دقّه علیه بمسامیر ... و المبالغه راجعه الی الکیفیّه ایضاً بشدّه الدقّ علی الاعواد و لذلک عدل عن حرف الاستعلاء الی حرف الظرفیه لشدّه تمکُّن المصلوب من الجذع بتمکن الشیء الواقع فی وعائه.
و الجذوع: جمع جذع -بکسر الجیم و سکون الذال- و هو عود النخله ... و تعدیه فعلِ 《وَلَأُصَلِّبَنَّكُمْ》 بحرف (فی) مع انّ الصلب یکون فوق الجذع لا داخله لیدلّ علی انّه صلب متمکّن یشبه حصول المظروف فی الظرف فحرف (فی) استعاره تبعیّه تابعه لاستعاره متعلّق معنی (فی) لمتعلّق معنی (علی) }.
👆👈همان طور که از سخن فوق روشن است، ابن عاشور، متعقد است که خداوند متعال در آیه مذکور، می بایست از تعبیر {علی} بهره ببرد لکن از این تعبیر به تعبیر {فی} عدول نموده است زیرا خداوند متعال در این آیه درصدد بیان #مفادّ_تشبیه می باشد #ای: {تشبیهاً لشدّه تمکُّن المصلوب من الجذع... لیدلّ علی انّه صلب متمکن یشبه حصول المظروف فی الظرف}؛ #به_تعبیرِ_دیگر ابن عاشور موضوع له حقیقی کلمه {فی} را همان {ظرفیّت} دانسته است و لذا در این آیه از آن جایی که مجاز صورت گرفته است، درصدد بیان #وجه_بلاغی برآمده است #ای: {و البالغه راجعه الی الکیفیّه بشدّه الدقّ علی الاعواد}.
#خلاصه آن که ایشان کلمه {فی} را از باب مشابهت و لحاظ استعاره، #مجاز می دانند و لذا در معنای {استعلاء} به کار برده شده است.
📚رجوع کنید: التحریر و التنویر، ج۱۶، ص۱۵۲، ناشر: موسسه التاریخ، مکان چاپ: بیروت، نوبت چاپ: اوّل.
💯❌💯 #کپی با ذکر منبع، مجاز است.
✅لینک گروه #بـَـحث_جَنجالے_طَلبگے
🔺http://eitaa.com/joinchat/670302231C6c7e21cb4f
کانون ادبیات عرب
🔺 آن چه که در مسیر طلبگی و بخصوص مسیر تعلیم و تعلُّم ادبیات عرب، مهمّ و بلکه اهمّ است، رسیدن به #یک_
👤 #ملاحویش آل غازی سید عبد القاهر، صاحب تفسیر {بیان المعانی} ذیل آیه شریفه می فرماید:
{《وَلَأُصَلِّبَنَّكُمْ فِي جُذُوعِ النَّخْلِ 》جزاء عملکم هذا، و {فی} هنا دالّه علی {الاستعلاء} لاَنّ حروف الجرّ تخلف بعضها کما قدمناه فی تفسیر الآیه ۱۰۴ من سوره الاعراف...}؛ #یعنی تعبیر {فی} در این آیه، به معنای {استعلاء} به کار برده شده است به تعبیری دیگر گفته می شود: ایشان یکی از معانی حقیقیِ تعبیرِ {فی} را {استعلاء} دانسته است به همین جهت عقیده دارد که در این آیه، {فی} در معنای {استعلاء} بدون به کار گیری هیچ گونه #مجازی استعمال شده است یعنی می گوید: {در نگاه خداوند متعال هیچ گونه استعاره ای لحاظ نشده است}.
👆👈همان طور که از سخن فوق واضح است، صاحب {بیان المعانی}، متعقد است که خداوند متعال در آیه مذکور، تشبیه و استعاره ای مدّ نظر ندارد تا این که به بیان وجه بلاغی بپردازد یعنی چون که مجاز اتّفاق نیفتاده است لذا بیان وجه بلاغی هم از اینجهت ضرورتی ندارد بخلاف صاحب التحریر و التنویر که به بیان وجه بلاغی به جهت اعتقادی که داشت یعنی مجاز پرداخت.
😎با مراجعه به آیه ۱۰۴ سوره مبارکه انعام از کتابِ {بیان المعانی} می بینیم که ایشان استعمالِ معانی برخی از حروف در مکان برخی دیگر از حروف جرّ را از باب حقیقت می داند #قال: {و من المعلوم انّ حروف الجرّ تخلف بعضها ای تاتی من بمعنی الباء و الیاء بمعنی علی و علی بمعنی فی و هکذا...}.
#خلاصه آن که ایشان موضوع له حقیقی کلمه {فی} را {استعلاء} دانسته است و لذا مرتکب مجازی نشده است به همین جهت خود را ملزَم به بیان وجه بلاغی هم نکرده است.
🔵کما این که:
❤️) ابوحیان در تفسیر خود یعنی {البحر المحیط} ذیل این آیه فرموده است:
🌂{و اراد بالتقطیع و التصلیب فی الجذوع التمثیل بهم، و لما کان الجذع مفرا للمصلوب و اشتمل الظرف علی المظروف عدّی الفعل بفی التی للوعاء و #قیل: #فی بمعنی #علی...}
❤️) صاحب {اعراب القرآن و بیانه} در این باره فرموده است:
🌂{قوله:《وَلَأُصَلِّبَنَّكُمْ فِي جُذُوعِ النَّخْلِ 》فی الکلام #استعاره_مکنیه_تبعیه و تقریرها ان شبّه استعلاء المصلوب علی الجذع بظرفیه المقبور فی قبره ثم استعمل فی المشبّه فی الموضوعه للمشبّه به اعنی الظرفیه فجرت الاستعاره و الظرفیه و بتبعیتها فی علی و فی اذن، ففی علی بابها من الظرفیه و هذا اصحّ الاقوال فیها و #قیل ان فی بمعنی علی #فلا_یکون فی الکلام استعاره}.
📚رجوع کنید:
1) بیان المعانی، ج۰۱، ص۳۹۳، ناشر: الترقی، مکان چاپ: دمشق، نوبت چاپ: اوّل.
2) بیان المعانی، ج۰۲، ص۲۰۹، ناشر: الترقی، مکان چاپ: دمشق، نوبت چاپ: اوّل.
3) البحر المحیط فی التفسیر، ج۰۷، ص۳۵۸، ناشر: دار الفکر، مکان چاپ: بیروت، نوبت چاپ: اوّل.
4) اعراب القرآن الکریم و بیانه، ج۰۶، ص۲۲۳، ناشر: دارالارشاد، مکان چاپ: سوریه، نوبت چاپ: چهارم.
💯❌💯 #کپی با ذکر منبع، مجاز است.
✅لینک گروه #بـَـحث_جَنجالے_طَلبگے
🔺http://eitaa.com/joinchat/670302231C6c7e21cb4f
کانون ادبیات عرب
👤 #ملاحویش آل غازی سید عبد القاهر، صاحب تفسیر {بیان المعانی} ذیل آیه شریفه می فرماید: {《وَلَأُصَلِّ
📝 #بیانِ_نتیجه کلامِ صاحبِ #التحریر و التنویر و کلامِ صاحبِ #بیان المعانی:
✅ #وجه_اشتراکِ هر دو بزرگوار، این است که هر دو نیز اعتقاد دارند که معنای کلمه 《 #فِي》 در آیه 《وَلَأُصَلِّبَنَّكُمْ فِي جُذُوعِ النَّخْلِ 》، { #استعلاء} می باشد و امّا:👇
✅ #بیان_وجه افتراق:
🔸با توجّه به کلامِ صاحب التحریر و التنویر، معنای آیه چنین می شود:
👈{فرعون آن افراد را بر رویِ چوب های نخل، طوری به صلیب کشاند که گویا آن ها را در داخل آن چوب ها، قرار داد و به صلیب کشاند یعنی شدّت صلب بر روی چوب های نخل به گونه ای است که گویا آن ها را در داخل آن چوب ها مورد صلب قرار داد} به همین جهت خداوند متعال برای حکایت از داستان فرعون و این قضیّه، از تعبیر {فی} به جای {علی} بهره برده است.
🔸با توجّه به کلامِ صاحب بیان المعانی، معنای آیه چنین می شود:
👈{فرعون آن افراد را بر روی نخل صلب کرده است}؛ یعنی از آن جایی که استعمال کلمه {فی} در {استعلاء} را حقیقت دانست لذا بحث مشابهت و مجاز پیش نمی آید.
💯❌💯 #کپی با ذکر منبع، مجاز است.
✅لینک گروه #بـَـحث_جَنجالے_طَلبگے
🔺http://eitaa.com/joinchat/670302231C6c7e21cb4f
کانون ادبیات عرب
📝 #بیانِ_نتیجه کلامِ صاحبِ #التحریر و التنویر و کلامِ صاحبِ #بیان المعانی: ✅ #وجه_اشتراکِ هر دو بزر
#غرض آن که:
👏 #منشا دو بیانی که از دو مفسّری که بیان شد، تماماً مباحث نحوی و #اختلافِ موجود میان دو #مکتبِ_بصره_و_کوفه است زیرا:
📝 #مکتب_کوفی در این آیه قائل به این هستند که یکی از معانی حقیقی کلمه {فی}، {استعلاء} می باشد کما این که صاحب بیان المعانی از این نظریه در جهت تفسیر کلام خدا استفاده کرده بود.
📝 #مکتب_بصری در این آیه، قائل به این هستند که تعبیر {فی} از باب مجاز متحمّل معنای {استعلاء} شده است کما صاحب التحریر و التنویر در مقام پرده برداری از کلام خدا، از این مبنا بهره برده است؛
☑️ به تعبیری هر دو مکتب قائل به استعلاء بودنِ کلمه { #فی} در آیه مذکور شده اند امّا #کوفی قائل به حقیقی بودنِ این معنا برای {فی} شده اند ولی #بصری قائل به مجازی بودنِ این معنا برای {فی} هستند.
🔍کما این که:
👏دسوقی در شرح فرازی از کلام ابن هشام در مغنی اللبیب یعنی {الرابع: الاستعلاء نحو:《وَلَأُصَلِّبَنَّكُمْ فِي جُذُوعِ النَّخْلِ 》}، می فرماید: 👈{قوله: <الاستعلاء> هذا عند الکوفیین و اما عند البصریون فیجعلون ذلک تجوُّزاً باَن یشبهون المصلوب لتمکنه من الجذع بالخال فی الشیء فهو من باب الاستعاره المکنیه؛ قوله: <《فِي جُذُوعِ النَّخْلِ 》> ای: علیها؛ لانّ التصلیب لا یکون فی بطنها...}؛
📚رجوع کنید: حاشیه الدسوقی علی مغنی اللبیی، ج:۰۱، ص۲۴۲، ناشر: دارالفکر، طبعه الاولی.
💯❌💯 #کپی با ذکر منبع، مجاز است.
✅لینک گروه #بـَـحث_جَنجالے_طَلبگے
🔺http://eitaa.com/joinchat/670302231C6c7e21cb4f