۹ آوریل، ۱۰.۰۲.mp3
28.67M
🔴#اصول_کافی۹
❎باب اضطرار الی الحجه
🔷اتمام حدیث سوم
🆔 @kellasetegadi
مجموعه علمی،فرهنگی معارج
#جلسات_شواهد 👤#حسنخواه 🎧#جلسه43 📜#شاهد_سوم_اشراق5 🗓1400/01/20_ #گیلان 🆔 @kellasetegadi
علم به مخلوقات
اما اثبات علم به مخلوقات مخصوصاً قبل از پيدايش آنها و تبيين فلسفي آن به اين آساني نيست، و در اينجاست كه اقوال و آراي گوناگوني وجود دارد و مهمترين آنها از اين قرار است:
1. قول پيروان مشائين مبني بر اينكه علم به مخلوقات بهوسيله صورتهاي عقلي است كه از لوازم ذات الهي ميباشند.
اين قول اشكالات قابل ملاحظهاي دارد، زيرا اگر اين صورتها عين ذات الهي فرض شوند، لازمهاش وجود كثرت در ذات بسيط الهي است، و اگر خارج از ذات فرض شوند ـ چنانكه از تعبير «لوازم ذات» برميآيدـ ناچار معلول و مخلوق خداي متعالي خواهند بود و لازمهاش اين است كه وجود الهي در مقام ذات و صرفنظر از اين صورتهاي علمي، علم به مخلوقاتش نداشته باشد و خود اين صورتها را هم بدون علم آفريده باشد!
افزون بر اين، علمي كه بهواسطه صورتهاي عقلي حاصل ميشود، علمي حصولي خواهد بود و لازمه اثبات چنين علمي براي خداي متعالي، اثبات ذهن در ذات الهي است، در صورتي كه ذهن و علم حصولي، ويژه نفوس متعلق به ماده ميباشد؛
2. قول اشراقيين مبني بر اينكه علم الهي به مخلوقات، عين وجود آنهاست و نسبت مخلوقات به ذات الهي، نظير نسبت صورتهاي ذهني به نفس است كه وجود آنها عين علم ميباشد.
اين قول هرچند مستلزم نسبت دادن علم حصولي به خداي متعالي نيست، ولي در اشكال نفي كشف تفصيلي در مقام ذات، با قول قبلي شريك است؛
3. قول صدرالمتألهين مبني بر اينكه علم به ذات عيني علم حضوري به مخلوقات است. مهمترين اصل براي تبيين اين قول همان اصل تشكيك خاص در وجود ميباشد كه براساس آن، وجود معلول شعاع و جلوهاي از وجود علت بهشمار ميرود و علت هستيبخش در ذات خود، داراي كمالات معلولاتش هست، پس حضور ذات براي خودش عين حضور آنها خواهد بود.
اما وي معتقد است كه هيچ علمي مستقيماً به وجود مادي تعلق نميگيرد و همانگونه كه تجرد، شرط وجود عالم است، شرط معلوم بالذات هم ميباشد. ولي چنانكه در درس چهل و نهم اشاره شد، غيبوبت اجزاء مكاني و زماني ماديات از يكديگر، منافاتي با حضور همه آنها نسبت به علت هستيبخش ندارد.(1) بنابراين خداي متعالي علم حضوري به همه مخلوقات اعم از مجرد و مادي دارد، علمي كه عين ذات مقدسش ميباشد.
نكتهاي را كه بايد در اينجا خاطرنشان كنيم اين است كه در ساحت قدس الهي، به هيچ وجه زمان و مكان راه ندارند و وجود مقدس الهي بر همه زمانها و مكانها احاطه دارد، و گذشته و حال و آينده نسبت به او يكسان است. بنابراين همچنانكه تقدم وجود او را بر مخلوقات نميتوان از قبيل تقدم زماني دانست، همچنين تقدم علم او را بر وجود مخلوقات نميتوان تقدم زماني شمرد، بلكه منظور از تقدم علم او، تقدم سرمدي است، چنانكه وجود و علم ساير مجردات نسبت به جهان مادي، تقدم دهري دارد.(2)
📚اموزش فلسفه مصباح یزدی
🆔 @kellasetegadi
علم الهی
اثبات آن به این نحو است که هر وجود و هر کمال وجودی که هست از طرف خداوند افاضه شده است. همچنین هر چه که او افاضه کرده است ابتدا آن را داشته است و الا نمی توانست آن را افاضه کند و علت آنها قرار گیرد. بنا بر این آنچه در تفاصیل خلقت است یعنی از عالم مجرد محض که عالم عقل است گرفته تا پائین ترین درجه با همه ی تفاصیل و جزئیات و تمامی حرکاتی که دارد و نظامی که دارد همه در ذات خداوند موجود هستند. البته به نحو وحدت و بساطت نه به نحو کثرت.
بنا بر این وقتی خداوند به ذات خودش علم دارد به تمام آنچه در ذاتش هست یعنی به تفاصیل خلقت که علمش در ذاتش است علم دارد. بنا بر این خداوند وقتی چیزی را خلق می کند آن را آگاهانه خلق می کند نه اینکه اول خلق کند و بعد از خلقت کردن به آن علم پیدا کند.
استاد #فیاضی
🆔 @kellasetegadi
باسلام .
بحث کتاب :آموزش حکمت اشراق(از کتاب های مهم و مناسب اموزش حکمت اشراق و تقریبا خلاصه ارا شیخ شهاب الدین سهر وردی و پیش نیاز حکمت متعالیه )
اثر #استاد_یزدان_پناه. ویژه ماه مبارک رمضان همه روزه بر گزار میشود .
🖥درس به صورت انلاین خواهد بود .
📝 برای ثبت نام پیام بدهید:
🆔 @Hekmat_hasan
آیدی کانال علم و معرفت👇👇👇
🆔 @kellasetegadi
باسلام طبق برنامه ریزی های انجام شده درس حکمت الاشراق از اول ماه مبارک رمضان ان شا الله یک ساعت قبل از #افطار برگزار خواهد شد . که البته این منوط بر اطلاع مجدد از اعضای ثبت نام نموده است و اعلام امادگی ایشان است .
♨️ کلاس بصورت انلاین برگزار خواهد شد.
با آیدی زیر در ارتباط باشید👇👇
🆔 @Hekmat_hasan
کانال علم و معرفت در پیام رسان ایتا👇👇
🆔 @kellasetegadi
هدایت شده از حوزه علمیه تمدن ساز
#موفقیت
💢 فکر و انگیزه و همت استصحابی
علامه شهید #صدر:
ما استصحابى را كه در اصول فقه خواندهايم، بر روشهای كارمان و زندگیمان نيز تطبيق دادهايم و درنتيجه، همواره، به آنچه تاكنون بوده است، توجه داشتهايم و اصلا، به اينكه آيا اين «بود» میتواند بهتر از اين باشد يا نه، فكر نمیكنيم...
وقتى قرار است يك كتاب درسى عوض شود و كتابى بهتر جای آن را بگيرد، همين گرايش استصحابى در برابر آن قد علم میكند؛ وقتى قرار است جای كتابى را با يك كتاب ديگر برای تدريس عوض كنند - اين سادهترين و ناچيزترين نمونۀ تغيير است - میبينيم كه اين گرايش در برابر اين اقدام میايستد و میگويد نه، نبايد اين كار بشود، بايد توقف كرد، بايد همان كتابى كه شيخ انصاری يا محقق قمى خواندهاند، سر جای خود باقى بماند و استمرار داشته باشد.
📔 بارقهها، ص۴۹۷-۴۹۵
✅ @feghheakbar
مربوط به درس شواهد
شاهد سوم علم الهی
علم اجمالي و تفصيلي واجب نسبت به ماعداي خود از مشكلات مباحث فلسفي در طول تاريخ حكمت مشاء و اشراق بوده است.
اشراقيان گرچه علم تفصيلي واجب به ذات خود را عين علم اجمالي وي به ماعدا دانسته و از اين طريق علم اجمالي به ماعدا را به ذات واجب نسبت داده اند؛ ليكن علم تفصيلي واجب به ماعدا را از ناحيه شهود تفصيلي معاليل خارجي تبيين كرده اند؛ به اين معنا كه نفس ماعدا را متن علم تفصيلي واجب دانسته و در نتيجه علم تفصيلي واجب به ماعدا را هم رتبه با مخلوقات و مؤخر از ذات واجب شمرده اند، بنابراين در حكمت اشراق نيز علم تفصيلي ذات به ماعدا بدان گونه كه عين ذات باشد هرگز ثابت نمي گردد.
صدرالمتألّهين(قدسسره) در علم واجب، آن چنان كه خود مي گويد ابتدا بر مسلك شيخ اشراق گام مي نهاد و از آن پس با الهام از آثار اهل معرفت جهت رفع نقص بر اساس قاعده بسيط الحقيقه به اثبات علم تفصيلي واجب به ماعداي خود در مقام ذات پرداخت.
البته شكي نيست كه ارائه برهان بسيطالحقيقه، آن چنان كه در حكمت متعاليه مطرح است در آثار اهل عرفان نيز يافت مي شود و صدرالمتألّهين با توجه به همين حقيقت است كه مكرر در اسفار، شرح اصول كافي و مفاتيح الغيب ضمن تأكيد بر
اهميّت اين قاعده مي گويد: من در روي زمين كسي را كه به قانون بسيط الحقيقه پي برده باشد نمي شناسم
تحرير تمهيد القواعد - ج 2، صفحه 252}
مربوط به شواهد شاهد سوم
علم الهی
تبيينِ «اجمال در عين كشف تفصيلي»
++======++
مقصود از «اجمال» همان بساطت و غير تفصيلي بودن است؛ نه خلاصه گيري و ابهام. خلاصه گيري از چيزي، با ابهام همراه است؛ براي مثال اگر در آغاز بخش خبري گفته مي شود: «خلاصهي اخبار»، اين عبارت مبهم است و شرح در «مشروح اخبار» مي آيد و ابهام را برطرف مي سازد.
در علم اصول هم «علم اجمالي» مطرح است و آن علمي است كه با دو جهل همراه باشد، زيرا در علم اجمالي، اصل جامع ميان دو طرف معلوم است، امّا هر يك از دو طرف مجهولاند، در اينجا اين نوع اجمال هم مد نظر نيست، چون در اجمال قرآن هيچ جهل و ابهامي راه ندارد، يكپارچه نور و علم است: (أَنزَلْنَا إِلَيْكُمْ نُورًا مُّبِينًا)
اجمال در اين بحث، در مقابل تركيب و تفصيل و به معناي بساطت است؛ براي مثال مي توان به ملكهي اجتهادي و علمي فقيه يا حكيم اشاره کرد. «ملكهي اجتهاد»، امري بسيط، مجمل، بي تركيب و تفصيل است؛ ولي مسائل تفصيلي فقه، همگي از آن استخراج و استنباط مي شود و آن امر مجمل كه در قلب فقيه و حكيم وجود دارد، در عين حال كه مجمل و بسيط است، شامل و واجد احكام تفصيلي فقه است. در شب قدر، همهي معارف قرآن به صورت مجمل و بسيط، نظير ملكه اجتهادي در فقه نازل گرديد.
بنابراين ممكن است در قرآن كريم دوگونه تفصيل موجود باشد: يكي تفصيلي تدريجي كه در مرحلهي نازل قرآن است و ديگري تفصيلي كه در ضمن بساطت وجود دارد كه مورد دوم به قرآن نازل شده در شب قدر مربوط است. اين قرآن بسيط در عين حال كه بسيط است، همهي كمالات كثير را دارد؛ امّا اين كمالات كثير به صورت لفّ و بساطت در آن وجود دارند و اين كثرت در طول آن وحدت است؛ نه عرض آن
***{همتايي قرآن و اهل بيت (عليهم السلام)، صفحه 73}
۱۱ آوریل، ۱۶.۲۷.mp3
20.14M
#جلسات_منظومه
👤#حسنخواه
🎧#جلسه24
📜اتمام بحث زیادت وجود بر ماهیت
🗓1400/01/22_ #گیلان
🆔 @kellasetegadi
۱۱ آوریل، ۲۲.۰۴(۲).mp3
26.49M
#شمسیه
تعریف نوع وجنس
جلسه ده
🆔 @kellasetegadi
ماه مبارک رمضان که در روایات مشهور به سید الشهور و یا راس السنه است در پیش است !
اری اخر سال سالکان کوی دوست امروز است شعبان !!!
ان ها در تکاپوی خانه تکانی، نه! بل خود تکانی هستند تا درون خود را از کینه ,آز و طمع بتکانند ! شهوت را که همان خواهش های سرکش است و غضب را که خود خواهی های زبانه کش است را تعدیل کنند ! دیون را بپردازند و آه چه رهنی عظیم از خودِ نفس ! و چه مدیون بودنی شدیدتر از بدهکاری به یگانه مالک عالم !
برادرم! خداوند خانه و ماشین را گرو نمی گیر!داصل جان که همان هستی توست گرو است! و مبشر به سوخت وسوز ( نار الله موقده تطلع علی الافئده)! و تنها را نجات و فکِ نفس استغفار است . ان هم نه لسانا بل با عمل !
لذا امشب وفرداشب را ابن طاوس ها در تکاپوی خود تکانی اند تا عید شعبان را که قدر شعبان است به عید رمضان که کم تر از قدر رمضان نیست و صله زنند و یوم الجایزه رابهره تام گیرند !
اندر تعجبم انکس که ماه ولایت را که ما رجب بود بهره نگرفت. چطور ماه نبوت را انتظار بهره دارد مگر نه انست که ولایت راه وصول به رسالت است و رسالت مسیر نیل به توحید. که غیر این جز هلاکت و ضلالت نیست ! البته اکنون هم دیر نیست ... در خانه علی و اولا او همواره باز است و راه وصول به شهر حکمت رسول معظم که (هی الجنه انت یا علی بابها) است
اندر شرافت ماه رمضان هم همین بس که فصل کاراست و بهار کاراست چرا که اول سال است و سعود عبد همراه (سارعوا وسابقوا) او ان جا هویدا میشود و صد البت و قد هربت الیک را که مظهر ففرو الی الله است را سالک در شعبان طی کرده . و در ماه رمضان نوبت به سرعت غیر مجاز و سبقت غیر مجاز میرسد !. هم در قوس سعود و هم در قوس نزول سرعت خیر من الاف شهراست چرا که او واسع علیم است!نه صحبت سنبلی است سبع سنابل دارد فضلا از عشر امثاله که میانه راه است
گرچه شرافت رمضان المبارک به روزه نیست چون روزه حکمی از احکام است و دلیل یقینی بر این شرافت اقامه نشد .لکن در فضیلت روزه همین بس که به بیان روایات که اساطین فقهی در کتب رسمی فقه مثل جواهر نقل کردند روزه انسان را فرشته خو میکند (أر جهد کنی فرشته شوی) لذا هر چقدر انسان از حیوانیت فاصله بگیرد تشبُه به تجرد برایش قوی تر است و هرچه تجرد بیشتر باشد ظهورات براوبیشتر خواهد بود لذا گفتند: العلم فی الجوع
از سوی ثالث اگر شرف زمان به متزمن است و برکت ماه رمضان به نزول قران است تمام این ظرف مبارک است و ان تبرک مساوی با دوام در مهمانی فرشتگان خود باعث ترقی عبد است . !
التماس دعا
حسن خواه
https://www.instagram.com/p/CNiXazChKUV/?igshid=1m3sfguw6xs8