☝️☝️☝️
نکته : در بین احکام ذکر شده برخی در ذهن شما مخاطبان عزیز بسیار ساده به نظر میرسد اما واقعیت این است که در بین مردم اشتباهات رایج در همین موارد میباشد لذا از بیان آنها در مجالس دریغ نکنیم.🙏
مناسبتی (دهه اول/ بیان معارف)
جلسه دوم: بصیرت حسینی
✅ جهالت مادینگری
⬅️ یکی از مهمترین جهالتها که امام حسین با آن جنگید و هنوز در جامعه دیده میشود مادینگری و بیتوجهی به غیب است. ایمان به غیب اولین نشانه انسان با تقوا شمرده شده است. (آيه ٢/بقره)
در ادامه به اهمیت توجه به اسباب غیر مادی و الهی در زندگی باتکیه بر زندگی امام حسین علیه السلام اشاره میکنیم:
👈١. امام حسین و ایمان به غیب ( رفتن به کربلا با چه حسابی بود؟ وقتی تمام امکانات نظامی و رسانهای دست یزید بود.
پاسخ: اعتقاد راسخ امام حسین علیه السلام به غیب و امدادهای الهی در این حرکت بود. وإلا خیلی از بزرگان نتوانستند حرکت امام حسین را تفسیر کنند.
امام حسین علیه السلام به امداد الهی یقین داشت و لذا تا آخرین لحظه در اجرای حکم خداوند ثابت ماند.
📌جمله معروف ما رأیت إلا جمیلا از حضرت زینب با آن همه بلا و مصیبت : چون حضرت زینب مطمئن بود به دو چیز : ١. اثر این صبر در دنیا و هدایت عالم گیرش. ٢. اعتقاد به خدا و معاد)
👈٢. جهالت مردم صدر اسلام
نگاه مادی و ظاهر بین در بین عرب آن زمان رخته کرده بود مثلا:
📌الف) پیامبر را بدون فرزند پسر و بدون پشتوانه میخواندند.
اما خداوند خواست که از نسل کوثر سلام الله علیها میلیونها انسان در سراسر عالم باقی بماند. به طوری که امروز تعداد سادات شیعه و سنی در ایران فقط حدود ۶میلیون است و در جهان ١٠٠ میلیون هستند.
منبع: به گفته معاون مجمع جهانی تقریب
https://www.irna.ir/news/83209524
♦️ در همین رابطه به سوره تکاثر مراجعه گردد. (نگاه کثرت گرایانه مادی در آن زمان)
📌ب) در جنگها سپاه بزرگ دشمن آنها را میترساند و لذا فرار از جنگ زیاد بود نمونهاش جنگ احد و تنها گذاشتن پیامبر اکرم صلی الله در جنگ.
اما تعلیمات اسلام باعث شد اسلام با همان سپاه اندک عالم گیر شود و مسلمانان به امدادهای غیبی اعتقاد پیدا کردند.
👈٣. جهالت امروز
اما امروز متاسفانه این جهالت فراوان دیده میشود. گسترش تکنولوژی و علم روز باعث شده توجه به سبب اصلی که خداوند باشد در جامعه کمرنگ شود. برخی همه چیز را با نگاه مادی و ظاهری تفسیر میکنند که در ادامه به برخی از آثار ضعف ایمان به غیب اشاره میکنیم:
📌١. افتادن به حرام برای طلب روزی
گرانفروشی، اخذ وام های ربوی، شغلهای شبهه ناک.
میگویی چرا این راه را انتخاب میکنی؟ میگوید : این حقوقهای کم پاسخ ما را نمیدهد مجبوریم!
اعتقاد به غیب: اعتقاد به برکت و روزی من حیث با یحتسب.
📌٢. سقط جنین، تأخیر در فرزند آوری
به بهانه ناتوانی در تأمین هزینه های فرزند.
آیه قرآن: وَ لاٰ تَقْتُلُوا أَوْلاٰدَكُمْ خَشْيَةَ إِمْلاٰقٍ نَحْنُ نَرْزُقُهُمْ وَ إِيّٰاكُمْ إِنَّ قَتْلَهُمْ كٰانَ خِطْأً كَبِيراً
فرزندانتان را از بیم تنگدستی نکشید؛ ما به آنان و شما روزی می دهیم، یقیناً کشتن آنان گناهی بزرگ است.
الاسراء(آيه: 31)
معضل #کاهش_جمعیت و اثرات بیشمار آن ریشه در کمرنگ شدن اعتقاد مردم به غیب دارد.
📌 آمار ناراحت کننده
تعداد سقط های عمدی که به صورت غیرقانونی و غیرشرعی در حال انجام است عددی بین 250 هزار تا 800 هزار در سال است. که فقط حدود 12 هزار سقط در سال از طریق مراجع قانونی انجام می شود، یعنی هر روز هزار و در هر دو دقیقه یک جنین به دلایل مختلف به قتل می رسد.
منبع: خبرگزاری فارس
https://www.farsnews.ir/news/14000228000243
(ادامه پیام قبل)
👈٣. تأخیر در ازدواج
بسیاری از جوانها به دلیل ناتوانی اقتصادی در ازدواجشان تأخیر انداخته اند اما این خلاف دستور خدواند در قرآن و خلاف ایمان به غیب است.
انصافا با نگاه دنیایی و ظاهری نمیتوان محاسبه کرد اما وقتی به خداوند اعتماد کردی و برای انجام حکم الهی اقدام کردی، انوقت درهای لطف و رحمت او را حس خواهی کرد.
خداوند وعده داده است، چرا ایمان نداریم؟ : وَ أَنْكِحُوا اَلْأَيٰامىٰ مِنْكُمْ وَ اَلصّٰالِحِينَ مِنْ عِبٰادِكُمْ وَ إِمٰائِكُمْ إِنْ يَكُونُوا فُقَرٰاءَ يُغْنِهِمُ اَللّٰهُ مِنْ فَضْلِهِ وَ اَللّٰهُ وٰاسِعٌ عَلِيمٌ
[مردان و زنان] بی همسرتان و غلامان و کنیزان شایسته خود را همسر دهید؛ اگر تهیدست اند، خدا آنان را از فضل خود بی نیاز می کند؛ و خدا بسیار عطا کننده و داناست.
النور(آيه: 32)
👈۴. ترک امر به معروف و نهی از منکر
ترس یکی از مهمترین عوامل ترک این واجب بزرگ الهی است.
اما منشأ این ترس چیست؟ باز کمبود اعتقاد به غیب است. اگر حکم خداوند را اجرا میکنی خودش حمایت میکند.
📌فساد اداری را میبیند تذکر یا گزارش به مسئول بالاتر نمیدهد چون از سلب موقعیت شغلی میترسد.
⬅️ راه تقویت ایمان به غیب
تنها راه تقویت آن، چشیدن طعم آن در زندگی است. فردی که اثرات تکیه به وعده الهی را چشید دیگر آن را رها نمیکند. این مسیر گفتنی نیست چون با چشم ظاهر دیده نمیشود و قابل استدلال نیست اما شواهد زیادی داریم. بسیاری از اطرافیان ما کسانی هستند که با هیچ درآمدی ازدواج کردند و امروز همه چیز دارند به برکت تکیه به وعده الهی. در مقابل جوانهایی را میبینیم که در سی سالگی و بالاتر بدون ازدواج بسر میبرند اما درآمد قابل توجهی هم کسب نکردند.
#دهه_اول
#محرم_1401
#ایمان_به_غیب
#مادی_نگری
#جمعیت
#ازدواج
#سقط_جنین
#روزی
#خدا
#مناسبتی
@maaref_kootah_ir
مناسبتی (دهه اول/ بیان احکام)
✅ نماز ١
⬅️ یادگیری احکام نماز بر هر مکلفی واجب است چرا که برای همه در هر شبانهروز واجب است و ستون دین شمرده شده است. در بین مردم اشکالاتی در نماز خواندن دیده میشود که رایج است و در ادامه به برخی از آنها اشاره میکنیم:
👈١. سریع خواندن نماز
اشکالاتی در نماز ایجاد میکند از جمله:
📌 عدم طمئنینه و آرامش هنگام اذکر واجب نماز. مثلا هنوز ذکر تمام نشده سر از رکوع و سجده بر میدارد.
📌 سریع خواندن حمد باعث میشود، حرکت آخر آیات را نگوید در حالی که هنگام وصل آیه به آیه بعد باید حرکت آخرین حرف گفته شود مثلا: اهدنا الصراط المستقیمَ. صراط الذین..
👈٢. آهسته خواندن یا بلند خواند حمد و سوره
چند اشتباه رایج
📌 برخی آقایان اصلا توجه ندارند و در نماز صبح یا مغرب و عشاء همه حمد و سوره را آرام میخوانند. (ممکن است عادت کرده باشند یا خجالت بکشند.)
📌 برخی افراد که کم هم نیستند، توجه دارند و بلند میخوانند اما برخی کلمات یا حروف آخر آیات را آرام میخوانند که باز هم باطل کننده است.
📌 در آرام خواندن نباید آنقدر صدا کم باشد که شخص صدای خود را نشنود. بعضی اوقات شخص فقط لبخوانی میکند که این هم باطل است.
👈٣. نیت
از نکاتی مهم توجه به نیت نماز است. برخی اوقات آنقدر طرف عجله دارد که نیت نکرده الله اکبر میکند بعد با خود فکر میکند که نماز ظهر بود یا عصر؟ این مبطل است چون نیت رکن است. (البته به زبان آوردن لازم نیست.)
👈۴. گذاشتن نوک انگشت بزرگ پا روی زمین هنگام سجده
📌 لازم نیست تنها نوک انگشت بزرگ پا روی زمین باشد. اگر همراه با انگشتان دیگر هم باشد ایرادی ندارد. البته حتما باید نوک انگشت بزرگ روی زمین باشد. 📌 کسانی که نماز نشسته میخوانند بنابر نظر رهبری باید نوک انگشت را در سجده روی زمین بگذارند. البته بنابر نظر آیة الله سیستانی واجب نیست.
👈۵. تلفظ صحیح
قرائت درست و صحیح از واجبات نماز است که شخص باید به دنبال تصحیح قرائت نمازش باشد. متاسفانه برخی مردم وقتی به فکر تصحیح قرائت میافتند که قصد رفتن به سفر حج دارند. در حالی که هر روز با نماز سر وکار دارند!
#دهه_اول
#بیان_احکام
#نماز
#تصحیح_قرائت
#جهر_اخفات
#سرعت_نماز
#مناسبتی
@maaref_kootah_ir
مناسبتی(دهه اول/ بیان معارف)
✅جهالت در دینشناسی ٣
⬅️ امروز در جامعه شاهد دینگریزی دربین مردم مخصوصا جوانها هستیم. سوال این جاست که آیا این دین گریزی از خود دین و دستوراتش نشأت میگیرد و یا اینکه سبب دیگری دارد؟
♦️دراین باره باید گفت دین یک مجموعه دستورات هدایت بخش است که سعادت انسان در دنیا و آخرت را به دنبال دارد. پس نه تنها نباید از آن گریزان بود بلکه شایسته است هر چه بیشتر به آن جذب شد.
اما چرا این حالت در برخی مردم وجود دارد که تا اسم دین و دین داری به میان میآید، فورا جبهه گرفته و ابراز ناخوشایندی و حتی تنفر میکنند؟ اسباب و علل این دین گریزی در چیست؟ در ادامه به جهالتهایی که موجب دین گریزی در بین برخی افراد شدهاست میپردازیم:
👈١. شناخت نادرست و ناقص از دین
باورهای نادرستی که برخی درباره دین دارند آنان را از دین گریزان کردهاست. به چند مورد اشاره کرده و باور صحیح را نیز گوشزد میکنیم:
📌١. اسلام با شادی مخالف است. من آدم شادی هستم پس نمیتوانم دیندار باشم.
این تصور اشتباه شاید گفته نشود اما در ضمیر و ناخودآگاه بسیاری قرار دارد. در حالی که شادی و نشاط در اسلام از مهمترین دستورات شمرده شده است که در ادامه به برخی از نمونه ها در اهمیت شادی اشاره میکنیم:
♦️ شادی نشانه ایمان
المؤمن بشره فی وجهه و حزنه فی قلبه.
حکمت ٣٣٣ نهج البلاغه
♦️ پیامبر انسان شادی بود. همواره در صورت حضرت تبسم بود.
روایت عبدلله بن حارث : مَا رَأيتُ اَحَداً اَكثَرَ تَبَسُّماً مِن رَسُولِ اللهِ(ص).
ترجمه: من هيچ كس را نديده ام كه به اندازه رسول خدا(ص) لبخند بر لب داشته باشد.
پاورقي سنن الترمذي، ج5، ص262.
👍 نکته : آدمهای به ظاهر مذهبی اما عصبانی و تندخو را به حساب اسلام نگذاریم، رهبر مسلمانان عالم خوشروترین بود.
♦️ امیر المومنین شوخ طبع بودند.
معاویه به قیس بن سعد گفت:خدا ابو الحسن را بیامرزد! خوش و خندان و بسیار شوخْ طبع بود.
قیس گفت:آری. پیامبر خدا شوخی می کرد و به یارانش لبخند می زد. تو را می بینم که به ظاهر ، مدح می کنی و در درون و به این وسیله ، بر او خُرده می گیری. آگاه باش که او ، به خدا سوگند ، با همه شوخ طبعی و خوش رویی ، از شیر گرسنه پُر هیبت تر بود ، و این هیبت ، هیبت تقوا بود ، نه چون بزرگْ شماریِ تو از سوی اراذل شام. (شرح نهج البلاغه، ابن ابی الحدید، ج١، ص ٢۵)
♦️ ثواب شاد کردن مومن
روایت از امام سجاد به نقل از پیامبر صلی الله علیه و آله :عَلِيِّ بنِ الحُسَينِ عليه السلام قَالَ قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صلى الله عليه و آله وسلم إِنَّ أَحَبَّ الاَعمَالِ إِلَى اللَّهِ عَزَّ وَجَلَّ إِدخَالُ السُّرُورِ عَلَى المُؤمِنِين.
از امام سجاد عليه السلام نقل شده كه پيامبر اسلام صلى الله عليه و آله و سلم فرمود: محبوب ترين عمل در پيشگاه خداوند تبارك و تعالى وارد كردن سرور و شادى در دل مؤمنين است.
(منبع: الكافي، ج٢، ص١٨٩)
بنابر این آدمهایی که در جمع بیشتر شادی میکنند و بقیه را خوشحال میکنند دین دار ترند.... البته شوخی بدون گناه.
👈٢. اسلام با تفریح مخالف است. من اهل تفریحم پس نمیتونم مذهبی باشم.
📌 پاسخ: البته شاید این تصور تا حدی به خاطر رفتار برخی مذهبی ها باشد. وقتی جوان یا نوجوان در محیطهای تفریحی کمتر مذهبیها را ببیند، تصور میکند پس دین با تفریح مخالف است.
جوون مذهبی و هیئتی این طور نباش که من افتخارم اینه که تفریحم هیئته، حرم امام رضا و کربلا بهترین تفریحمه! البته اینها واجب است اما تفریح کنار دریا، پارک، سینما، استخر پینت بال، رستورانهای با غذای لذیذ و جالب ، شهرهای دیدنی و... همگی تفریحات سالمیاند که در زندگی نه تنها جایز بلکه واجب هستند.
📌تلنگر : گاهی شنیدم از برخی خانومها که: «شوهرم اصلا تفریح منو جایی نمیبره فقط هر وقت میخواهیم بریم بیرون میگه بریم حرم. من خسته شدم» . باید گفت این شوهر مذهبی نیست بلکه مذهبی نماست. کجای دین اجازه میده تفریح را ترک کنی؟ به همسرت فشار بیاری؟
دلیل این گفته را در روایت زیر مشاهده کنید:
روایت امام رضا علیه السلام : إجتَهِدوا أن يَكونَ زَمانُكُم أربَعَ ساعاتٍ: ساعَةً مِنهُ لِمُناجاةِ اللّه ِ و ساعَةً لِأمر المَعاشِ و ساعةً لِمُعاشَرَةِ الإخوانِ و الثِّقاتِ و الَّذينَ يُعَرِّفُونَ عُيُوبَكُم و يَخلِصونَ لَكُم فِي الباطِنِ و ساعَةً تَخلُونَ فِيها لِلَذّاتِكُم و بِهذِهِ السّاعَةِ تَقدِروُن عَلَى الثَّلاثِ ساعاتٍ.
خلاصه حدیث : تلاش کنید ساعات زندگی روزانه تان چهار بخش باشد :
🌺١. مناجات با خدا
🌺٢. طلب روزی و معاش
🌺٣. دیدار دوستان و نزدیکان
🌺۴. تفریح و استفاده از لذات
نکته: در انتها امام فرمود، با این تفریح توان بدست آوردن بقیه را خواهید داشت. (یعنی حتی مناجات با خدا هم بدون تفریح درست انجام نمیشود.)
منبع: فقه الرضآ، ص ٣٣٧
(ادامه جلسه قبل) 👇👇
👈٣. من دستورات دین را اونجایی که میفهمم قبول میکنم. نماز با زبان عربی لازم نمیدونم. حجاب را تا حدی لازم میدونم و...
📌 اهمیت پاسخ به شبهات این جا مشخص میشود. بسیاری از جوونها اگر بفهمند عمل میکنند اما شبهه دارند. در این قسمت فقط اشاره کردیم چون پاسخش طولانی است.
👈۴. خاطره بد از دین
شاید بگویم علت بسیاری از ناهنجاریها در خانوادههای مذهبی ناشی از همین علت است. جهالت مهمی که برخی مذهبی ها دارند افراط یا تفریط در آموزههای دینی است. برخی آنقدر بر فرزندان فشار آوردهاند که در نوجوانی فرزندشان از دین فراری میشود. چرا؟ چون خاطراتی بدی از نماز و روزه و... دارد. چون بد دعوت شده است همیشه در ذهنش باقی مانده است.
♦️ لازم است خانواده ها بدانند که فشار بیش از حد آثار بسیار ناشایستی در آینده فرزندشان خواهد داشت پس برای دعوت آنها به نماز و معنویت باید به دنبال بهترین راه باشند، با کارشناسان زبده مشورت کنند و در این أمر دقت فراوان را مبذول دارند.
⬅️ در انتها
در این جلسه به برخی عوامل اشاره شد اما شناخت صحیح مجموعه دین بهترین راه برای دوری از دین گریزی است. مسئولان رسانه، کارشناسان دین اعم از روحانیت و معلمان باید در شناساندن درست و کامل دین تلاش کنند تا تصور ناقصی از دین در ذهن مخاطبان شکل نگیرد.
📌 تذکر : این جلسه جای پروش دارد که در آینده به آن خواهیم پرداخت إن شالله.
#دین_شناسی
#دین_گریزی
#شادی
#خاطره_بد_از_دین
#دعوت_به_دین
#نشاط
#تفریح
#افراط_تفریط
#جهالت
#مناسبتی
@maaref_kootah_ir
مناسبتی ( دهه اول / بیان احکام مبتلابه)
✅ احکام نماز (جلسه چهارم)
⬅️ در ادامه به برخی دیگر از احکام نماز اشاره میکنیم که در بین مردم اشتباهات رایجی درآن دیده میشود :
👈١. قبله
روبه قبله بودن یکی از ارکان نماز محسوب میشود:
📌لذا اگر بعد نماز متوجه شوم پشت به قبله نماز خواندم نمازم باطل است حتی اگر قبله را از شخص قابل اعتمادی پرسیده بودم.
📌 تخلف سهوی از قبله تا حد ٩٠ درجه، مبطل نیست. ولی بیشتر از آن باطل میکند.
👈٢. نماز شکسته
یکی از اشتباهات رایج، عدم توجه به مسافت شرعی است. برخی تفاوت آن را با حد ترخص نمیدانند و لذا بعد از حد ترخص نمازشان را شکسته میخوانند.
♦️مقدار حد ترخص: دیوار شهر دیده نشود یا صدای اذان شهر شنیده نشنود. ( حدودا ١/۵ کیلومتر بعد از خارج شدن از شهر)
♦️مقدار مسافت شرعی: ۴ فرسخ که بنابر فتاوا متغیر است.
رهبری: ٢٠/۵ کیلومتر
سیستانی : ٢٢ کیلومتر
مکارم: ٢١/۵ کیلومتر
📌 در ماه رمضان گاهی دیده میشد برخی از روی جهل برای خوردن روزه به تابلو حد ترخص که میرسیدند روزه را باز میکردند که اشکال دارد. باید به مسافت شرعی میرسیدند.
📌 فلسفه حد ترخص: فقط برای کسانی که قصد رفتن به مسافت شرعی (٢٢ یا ٢٠/۵) دارند. اگر به حد ترخص رسیدند در بین راه نمازشان شکسته است روزه هم ندارند.
👈٣. نماز قضاء
در نماز قضا هر چیزی که در نماز اداء شرط است باید انجام شود.
📌 لذا اگر در نماز اداء لازم است ایستاده بخواند، در قضاء هم باید ایستاده بخواند.
📌 حمد و سوره در هر رکعت واجب است مثل نماز اداء. ( شخصی در مجالس زنانه شنیده بود، سوره در نماز قضاء واجب نیست!!)
📌 نماز قضاء در سفر شکسته نیست، اگر در شهر خود شخص قضاء شده باشد.
📌 ترتیب نمازهای قضاء :
حتما بین نماز ظهر و عصر / مغرب و عشاء ، از یک روز ترتیب رعایت گردد.
📌 کوتاهی نکردن در انجام نماز قضاء واجب است. ( برخی وصیت کردند و دیگر خودشان را مکلف به انجام آن نمیدانند.)
📌 نماز قضاء برای پدر و مادر یا هر میتی، باید فقط به نیت یک نفر خوانده شود. نمیشود برای چند نفر یک نماز قضاء نیت کرد. ( این رایج است که طرف برای امواتش نماز قضاء نیت میکند بدون نیت فرد خاصی)
👈۴. شک در رکعات
چند اشتباه رایج:
📌 شخص بعد از شک کردن نمازش را میشکند یا دوباره اعاده میکند. این حرام است و باید شخص طبق احکام شک عمل کند.
📌 شک بعد از نماز اعتناء ندارد. مثلا بعد از نماز شک کند که دو رکعت خوانده یا سه رکعت. با اینکه شک مبطل باشد.
📌 احکام شک تنها در صورت احتمال ۵٠ درصد است لذا اگر به یک طرف بیشتر احتمال دهد باید بنا را برهمان بگذارد.
👈۵. سجده سهو
📌 همه جا در هر سهوی لازم نیست. مثلا اگر طرف اشتباهی به جای ذکر رکوع ذکر سجده گفت یا اصلا ذکر نگفت یا قرائت را فراموش کرد و... سجده سهو واجب نیست. تنها در موارد ذکر شده در احکام مثل فراموشی تشهد، کلام بیجا، سلام بیجا و... (رجوع به رساله)
📌 طریقه سجده سهو
خیلی ها بلد نیستند چون کمتر گفته میشود.
بلافاصله بعد از نماز، روبه قبله دو سجده، تشهد و سلام انجام دهد. ذکر سجده یکی از سه ذکر زیر :
الف) «بِسْمِ اللَّـهِ وَ بِاللَّـهِ، اَلسَّلامُ عَلَیکَ اَیهَا النَّبِی وَ رَحْمَةُ اللَّـهِ وَ بَرَکاتُهُ»
ب) «بِسْمِ اللَّـهِ وَ بِاللَّـهِ، اَللَّـهُمَّ صَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ و آلِ مُحَمَّدٍ»
ج) «بِسْمِ اللَّـهِ وَ بِاللَّـهِ وَ صَلَّی اللَّـهُ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ»
#احکام_نماز
#اشتباهات_رایج
#دهه_اول
#بیان_احکام
#سجده_سهو
#نماز_قضاء
#نماز_مسافر
#قبله
#مناسبتی
@maaref_kootah_ir
مناسبتی (دهه اول / بیان معارف)
✅ جهالت در خانواده ( زناشویی )
(جلسه چهارم)
⬅️ یکی از مهمترین دستورات اسلام حفظ بنیان خانواده است. احکام اسلامی به خانواده توجه ویژهای دارد. احکامی چون نکاح، طلاق، فرزندآوری و حقوق و تکالیف فرزندان، والدین و همسر از جمله آنهاست.
یکی از جهالت های عصر جدید، طوفان طلاق در جامعه است. جالب آن است که در نود درصد آنها مشکلات حل شدنی است اما طرفین تنها راه را طلاق میپندارند.
مثال: کسی که ماشین میخره با هر عیبی کنارش نمیزنه مگر اینکه اساسی باشه مثلا موتورش مشکل داره و...
در ادامه به برخی جهالتها در حوزه خانواده و زندگی زناشویی در جامعه اشاره میکنیم:
👈١. جهالت اول : عدم توجه به تفاوت بین آرامش و آسایش
قرآن میفرماید( و من آیاته أن جعل لکم من انفسکم ازواجا لتسکنوا الیها) قرآن حرف از آرامش میزند نه آسایش.
البته مقدمه آرامش آسایش نسبی است اما کافی نیست.
📌الف)جهالت مردان: بعضیها میگن من که صبح تا شب دارم جون میکنم و پول در میارم، چرا زنم باید ناراحت باشه.
📌ب)جهالت زنان: میگه من که هر وقت میاد بهترین غذا و نوشیدنی را میگذارم. خونه رو مثل دسته گل میکنم و.. چرا ازم ناراضیه؟
❗️نکته: امروز شاهد طلاق در خانواده هایی هستیم که بهیچ عنوان مشکل اقتصادی نداشته بلکه متمول و ثروتمند هم هستند.
👈٢. جهالت دوم: نداشتن مهارت ارتباط کلامی
روایت داریم که نشستن مرد در کنار همسرش و کلام محبت آمیز با او محل رفت و آمد ملائکه است و از هفتاد حج مقبول بهتر است.
👈٣. جهالت سوم: عدم إگاهی نسبت به عوامل آرامش زا
مهمترین آن عشق❤️ است. ( جعل بینکم مودة و رحمة)
خداوند بعد از اینکه فرمود ( جعل لکم من انفسکم ازواجا لتسکنوا الیها) فرمود : (جعل بینکم مدة و رحمه) تا ابزار مهم آرامش در خانواده را گوشزد کند.
♦️ چه چیزی آن محبت خدادادی را پایدار میکند؟
📌الف) مهارت ابراز محبت
پیامبر رحمت(ص)میفرماید«اگر مردی به زنش بگوید دوستت دارم این جمله تا ابد از قلب او بیرون نمیرود».
متاسفانه از قدیم فرهنگ اشتباه مردسالاری مانع ابراز محبت به زن بود. امروز کمتر شده اما هنوز در برخی خانواده ها وجود دارد.
پیامبر ص: ان الرجل لیؤجر فی رفع اللقمة الی فی امراته (19) ; مرد در برابر لقمه ای که در دهان زنش می گذارد پاداش می برد .»
المحجة البیضاء، ج 3، ص 70 .
👈ب) رعایت حقوق معنوی:
( حق زن پذیرش محبت فراوان است. و عاشروهن بالمعروف / زنها طاقت شنیدن فحش ندارند، کتک زدن روح زن را نابود میکند. اینکه اسلام سفارش میکند زن کمتر در محیط بیرون و بین مردها باشد چون روح لطیفی دارد. امروز برخی زنان از زن بودن فاصله گرفتند و روح زمختی پیدا کردهاند.)
(حق مرد اطاعت شدن است. فالصالحات قانتات
♦️نگوییم قدیمی شده :
باربارا دیآنجلس نویسنده و مشاور آمریکایی که هجده کتاب ترجمه شده در ایران دارد، خطاب به خانمهای آمریکایی میگوید« میخواهید شوهرتان دوستتان داشته باشد و حقوقتان را رعایت کنید، تصدیقش کن، تأییدش کن، تحویلش بگیر و در یک کلام ازش اطاعت کن»، کارول بیکر یک شخصیت مسیحی آمریکایی میگوید«خانمها مطیع مرد باشید تا شما را بپرستد».)
⬅️**ارتباط با کربلا:
بصیرت حسینی در همه ابعاد ضرورت دارد. یک بعد از آن بصیرت در زندگی زناشویی است.
نمونه بارز آن رفتار امام حسین و همسرشان رباب در کربلا و بعد از کربلاست.
چه ارتباطی بین این دو وجود دارد که بعد از حادثه عاشورا، رباب سلام الله علیها حتی یکمرتبه زیر سایه نرفت تا آخر عمر؟!
قطعا محبت و عشق فوق العاده بوده اما این عشق چگونه بدست آمده؟
حضرت اباعبدالله در هنگام شهادت علی اصغر وقتی از وسط میدان به سمت خیمه میخواست برود، حیران بود چون نگران دل همسرش رباب بود. لذا به پشت خیمه ها رفتند چرا که حتی در آن شرایط سخت که آخرین لحظات بود و امام فوق العاده مصیبت زده و خسته بود، ولی باز نگران دل همسرش بود که او طاقت دیدن پسرش را ندارد.
مردی که نگران دل همسرش باشد تا غم روی دلش اضافه نشود یعنی عاشق اوست و زن هم به عشق او پاسخ میدهد.
#خانواده
#زناشویی
#محبت
#حقوق_زن
#حقوق_مرد
#طلاق
#رباب
#مناسبتی
@maaref_kootah_ir
مناسبتی (دهه اول / بیان احکام)
✅ خمس (جلسه پنجم)
⬅️ خمس از واجبات مالی مهم در اسلام است. درباره اهمیت آن روایتی را تقدیم میکنیم:
📌در فواید خمس روایت داریم
١. «اِنَّ الْخُمْسَ عَوْنُنا عَلى دینِنا» ؛ «خمس، کمک ما در پیاده کردن دین خداست»
٢.اِنَّ اِخْراجَهُ (خمس ) مِفْتاحُ رِزْقِکُم؛ «پرداخت خمس کلید جلب روزى.»
٣. و تَمْحیصُ ذُنُوبِکُم» و «وسیله آمرزش گناهان است»
📌آثار ترک خمس
١. بدترین شرایط در قیامت
تارکان خمس از بدترین شرایط در قیامت برخوردارند. (وسائل الشیعه، ج٩، ص ۵۴۵)
١. در زمره غاصبان حق اهل بیت
امام خمینی ره:هر کس درهمی از خمس را نپردازد، جزء ستمگران بر اهل بیت و کسانی که حق آنان را غصب کرده اند میباشد. (تحریر الوسیله، ج١، ص ٣٣۴)
⬅️ در ادامه به برخی از اشتباهات رایج در بحث خمس تذکر میدهیم:
👈١. خمس برای همه
برخی گمان میکنند که خمس فقط برای ثروتمندان واجب است یا فقط برای مردان واجب است، در حالی که هر انسانی(چه زن و چه مرد) اگر مالی کسب کند و بعد از یک سال استفاده نکند باید خمسش را بپردازد اگرچه ثروتمند نیست. ( برخی میگویند ما بدهی زیاد داریم، این هم دلیل نمیشود و وجوب خمس را برنمیدارد. البته در برخی موارد خاص با مشورت دفتر مرجع تقلید خمس بخشیده میشود ولی نه سرخود.)
👈٢. مالیات غیر از خمس است.
برخی چون مالیات میدهند و در جامعه اسلامی هستند آن را به حساب خمس میگذارند که اشتباه است. (خمس حق امام زمان و سادات است که سهم امام مصارف خاصی دارد و با دستور حاکم شرع انجام میشود. اما مالیات به تمام اقشار جامعه میرسد و منافع عمومی در کار است.)
👈٣. خمس هدیه
اختلافی است :
رهبری : خمس ندارد.
سیستانی : خمس دارد.
مکارم: احتیاط واجب خمس دارد.
بنا بر این هر کسی به فتوای مرجع خود عمل کند البته مقلدین آیة الله مکارم میتوانند به مرجع اعلم بعدی رجوع کنند.
📌 نکته: هدیه دادن به همسر برای فرار از خمس در جایی اشکال ندارد که هدیه دادن صوری نباشد و واقعا اختیار تام به همسر داده شود تا هدیه محسوب شود.
👈۴. تقسیط خمس
امروزه برخی بعلت اینکه چند سال خمس ندادند میترسند که نتوانند یکجا بپردازند لذا منصرف میشوند. برای این افراد دفتر با طرقی شرعی کار را تسهیل میکنند و با توان مکلف تقسیط انجام
میشود.
#خمس
#مالیات
#حق_اهلبیت
#آمرزش_گناهان
#وسعت_رزق
#هدیه_خمس
#مناسبتی
@maaref_kootah_ir
مناسبتی ( دهه اول/ بیان معارف)
✅ جهالت در تربیت فرزند
(جلسه پنجم)
⬅️ یکی از رسالتهای مهم انسانها تربیت فرزندانشان است. در اسلام به این امر مهم بسیار سفارش شده که در ادامه به چند مورد اشاره میکنیم:
📌 قرآن
قوا انفسکم و اهلیکم نارا
هر انسانی هم باید از خود محافظت کند و هم از فرزندانش تا اهل دوزخ نشود.
بنابر این آیه والدین مسئول گناهان فرزندشان هستند.
نکته: شاید یکی از دلایل فرار والدین از فرزندان در قیامت همین باشد. ( یوم یفر المرء من اخیه و أمه و بنیه)
📌 روایت (بیزاری رسول خدا)
روزی رسول خدا صلی الله علیه و آله وسلم نگاهش به طفلی افتاد و فرمود:
وای به حال بچههای آخرالزمان از طرف پدرهایشان (اولیائشان).
پرسیدند: یا رسولالله از پدرهای مشرک؟
فرمود: نه! از پدرهای مؤمن که واجبات را به فرزندان خود تعلیم نمیدهند و هر گاه دیگری بخواهد به ایشان تعلیم دهد مانع میشوند و خشنودند که فرزندانشان از مال دنیا چیزی به دست آورند (ولی به دین اولادشان اهمیت نمیدهند) من از این پدرها بیزارم، آنها هم از من بیزارند!
❗️امروز شاهدیم که برخی خانواده ها هزینه هنگفت به کلاس زبان و تفریح فرزندشان میدهند اما به فکر تعلیم قرآن و دین فرزندشان نیستند.
شاهدش آنکه وقتی میگویی برای استخر پول بدهید راحت میدهند اما وقتی میگویی استاد دعوت کردیم برای آموزش قرآن، عقب میکشند.
⬅️ در بخش دوم به جهالتها در تربیت فرزند اشاره میکنیم :
👈١. عدم انگیزه کافی برای تربیت
خیلی از والدین اصلا به فکر تربیت دینی فرزندشان نیستند. که این میتواند اسبابی داشته باشد من جمله:
📌 اعتماد زیاد به مذهبی بودن خانواده ( فکر میکند چون پدر و مادر و خانواده همه مذهبی بودند بچه های بعد هم همینطور تربیت میشوند. لذا از دیگر اثرگذاران تربیتی غافلند.)
📌 اعتماد به مدرسه
برخی فرزندشان را به مدرسه و فضای تربیتی خاصی سپرده و دیگر خیالشان راحت است در حالی که برخی از همان فضاها تأثیرات مُخربی ممکن است بگذارند پس والدین باید رصد کنند و آگاه باشند.
📌 بیتوجهی به فضای آلوده جامعه
امروز تربیت از ده سال پیش به شدت سخت تر شده هست. فضای مجازی مهمترین رقیب امروز خانواده ها شمرده میشود.
📌 سهل انگاشتن تربیت
برخی والدین تربیت را امری ساده میپندارند و لذا خود را به زحمت نمیاندازد و حتی یک کتاب مطالعه نمیکنند و یا حتی یک بار مشاوره نمیروند. بزرگ ترین خطا در تربیت همین است. برای فهمیدن سختی تربیت فرزند توصیه میکنیم کتاب ( کودک، خانواده، انسان) که حاصل یک کارگاه چند ساله برای تربیت است را مطالعه بفرمایید. 👌👌
👈٢.جهالت در روش تربیتی
بعد از عبور از انگیزه والدین در تربیت، به مشکل بعدی میپردازیم، که بسی مهم و تأثیر گذار است.
روشی که والدین انتخاب میکنند امروز از سه حال خارج نیست:
♦️ روش سنتی ( سخت گیرانه)
ابزار اصلی: تهدید، ترساندن، تنبیه
♦️ روش آزادانه
ابزار اصلی: اطاعت از فرزند، در اختیار گذاشتن امکانات مادی مختلف برای کودک ، سرگرم کردن کودک به فیلم و کارتون
♦️ روش صحیح و معتدل
ابزار اصلی: محبت کردن، توجه به نیازهای کودک در عین دوری از اطاعت مطلق، احترام و تکریم، صبر در برابر خواستههای ناحق او
(ادامه پیام قبلی ☝️☝️)
👈٣. رفتارهای جاهلانه در تربیت
📌 فشار زیاد
در هر کاری مضر است مخصوصا در عبادات.
حکمت ٣٠۴: قَالَ عليه السلام إِنَّ لِلْقُلُوبِ إِقْبَالًا وَ إِدْبَاراً فَإِذَا أَقْبَلَتْ فَاحْمِلُوهَا عَلَى النَّوَافِلِ وَ إِذَا أَدْبَرَتْ فَاقْتَصِرُوا بِهَا عَلَى الْفَرَائِضِ.
ترجمه: دلها را رو كردن و رو برگرداندنى (آمادگى و ماندگى) است، پس چون رو كردند آنها را (علاوه بر واجبات) بانجام مستحبّات واداريد، و هر گاه رو برگرداندند بانجام واجبات اكتفاء نمائيد (زيرا ترك واجبات بهر حال جائز نيست اگر چه شخص را حضور قلب هم نباشد).
♦️ یکی از مهمترین عوامل دین گریزی برخی جوانان در خانواده های مذهبی، دعوت نادرست به عبادت و آموزه های دینی در خانواده است.
مثال؛ دعوت به نماز از چه سنی شروع شود؟ چگونه شروع شود؟ در چه سنی بازخواست شود؟ همگی نکات مهمی دربردارد که در اسلام به روشنی بیان شده است. اگر با دعوت نادرست و فشارهای نابجا خاطره بدی از عبادت در ذهن فرزند نقش ببندد در بزرگسالی خودش را با دین گریزی نشان خواهد داد.
📌 بیاحترامی به کودک
در اسلام به تکریم فرزند بسیار سفارش شده است. از رفتارهای نادرست برخی والدین توهین و بیاحترامی به کودک است مثلا در جلوی جمع بدیهای او را بگویند. یا در برابر دیگران او را تنبیه کنند و...
درباره این موضوع در همین کانال قبلا مطالبی گذاشتیم، با جست و جوی #تکریم_کودک میتوانید ازآنها بهره ببرید.
📌 اختلاف نظر والدین
اگر همراهی والدین در تربیت نباشد، تربیت با مشکلات جدی روبه رو خواهد شد. تربیت بد ولی همدلانه بهتر از تربیت دوگانه است.
گاهی پدر سخت گیری میکند و مادر آسان میگیرد و
گاهی بالعکس.
🌺نظر مشاور و کارشناس :
تربیت را بعهده مادر قرار بده هر چه او گفت حرف آخر است. در خلوت باهم گفت و گو کنید اما جلوی کودک فقط حرف مادر ملاک قرار گیرد بدون هیچ چون و چرا.
#تربیت
#جهالتها
#روشها
#سنتی
#اعتدال
#مناسبتی
@maaref_kootah_ir
مناسبتی ( دهه اول / بیان احکام)
✅ احکام متفرقه مبتلابه
(جلسه ششم)
⬅️ در ادامه به برخی امور که باورهای غلطی درباره آنها بین مردم دیده میشود، اشاره میکنیم:
👈١. تقلید
📌 برخی افراد اصلا مرجع تقلید ندارند. این از مشکلات رایج است. (شخصی در حرم امام رضا علیه السلام از من سوال کرد، میتوانم با غسل جمعه نماز بخوانم و وضو نگیرم؟ گفتم مقلد کدام مرجع هستی؟ گفت: مرجع ندارم. به او گفتم : من هم نمیتوانم پاسخ بدم چون اختلاف نظر وجود دارد. مثلا رهبری میفرمایند : از وضو کفایت نمیکند. آیة الله سیستانی میفرمایند کفایت میکند.)
♦️نکته: این افراد بعد از انتخاب مرجع تقلید باید به اعمال سابقشان نگاه کننند اگر مطابق نظر مرجع است کافی میباشد و الا باید طبق نظر مرجع تقلید إعاده یا تصحیح کنند.
📌 انتخاب مرجع
برخی شیوه درستی ندارند. مثلا چون رسالهاش را داشتم انتخاب کردم. یا چون پدر و مادرم مقلدش بودند ما هم همان را نتخاب کردیم. یا چون آسانتر گرفته است. هیچ کدام دلیل خوبی نیست.
♦️ نکته: اگر کسی مرجعی داشته به یکی از طرق گفته شده، وظیفش چیست؟ اگر آن مرجع جزء مراجع مشهور که حوزه قم تایید کردند باشد،. همان را ادامه دهد. (آیات عظام خامنهای، سیستانی، مکارم، شبیری زنجانی، وحید خراسانی)
📌 تغییر مرجع
تنها در فرض فوت مرجع یا احراز اعلمیت مرجع دیگر جایز است.
(بعد از ماه رمضان چندین مورد اومدند پیشم که میخوام مرجعم را تغییر بدم فقط به خاطر مسئله عید فطر!)
آسانتر بودن فتاوای مرجع دلیل بر اعلمیت نیست لذا دلیل مناسبی برای تغییر نیست.
در عدول به مرجع مساوی اختلاف است ( رهبری : احتیاط واجب نمیشود، سیستانی : در صورت تساوی از هر جهت اشکالی ندارد.)
نکته:احراز مساوی بودن دو مرجع مشکل است.
👈٢. استخاره
تنها در اموری جایز است که حرام شرعی نباشد. (شخصی برای سقط بچه استخاره کرده بود. / اگر خوب هم بیاید حرام است.)
👈٣. استطاعت حج
درباره مفهوم استطاعت اشتباهاتی بین مردم وجود دارد. در همین کانال مطلبی قبلا گذاشته شده است. #استطاعت
#تقلید
#تغییر_مرجع
#انتخاب_مرجع
#استخاره
#استطاعت
#احکام
#مناسبتی
@maaref_kootah_ir
(مناسبتی / روضه پیشنهادی)
✅ حضرت علی اکبر
⬅️ روضه زیر از کانال متن روضه برداشت شده، چون زیبا بود برای عزیزان پیشنهاد کردیم :
|⇦•چجوری تا جسم علی دوید...
#قسمت_پایانی #روضه و توسل به حضرت علی اکبر علیه السلام اجرا شده شب هشتم محرم۱۴۰۰ به نفس سید مجید بنی فاطمه •✾•
رسید حسین
چجوری تا جسم علی دوید حسین
اون آخرا خودش رو میکشید حسین
فقط خدا میدونه که چی دید حسین
سرش یه جا
دونه دونه اعضای پیکرش یه جا
جداشد از هم تَنِ پَرپَرش یه جا
جمع نمیشه علی اکبرش یه جا
این لشکر داره تو دلش
کینه از اسمِ تو علی
تا خیمه شاید نمونه
چیزی از جسم تو علی
لخته لخته خون
روی این لبا
ای کاش که تنت
جاشه تو عبا
*پسرم! چرا این طوریت کردن؟ بابا! عزیز دلم! بلند شو همه ی اهل خیمه دارن گریه میکنن...
آی رفقا! آی بزرگترا! رزمنده ها! قربون همتون برم جَوُونا یادتون باشه هرکی رو زمین افتاد امام حسین رفت آوُردتش خیمه دارالحرب، حواست هست؟ زینب چهار پنج ساله بود وقتی سر قبر مادر میرفتن، علی میگفت: حسن جان! حسین جان! این روشنایی هارو کم کن نمیخوام چشمی قد و بالای زینب رو ببینه...
روضه علی اکبرِ چرا از زینب دارم میگم؟ کار دارم باهات آی غیرتیا، حسینیا، تنها کشته ایی که پای ناموس حسین رو وسط میدون وا کرد علی اکبر بود، همچین که صورتش رو گذاشت رو صورت علی، هی میگفت: بابا! بابا بلند شو ببین دارن به من میخندن، پسرم علی اکبر! چرا اینقدر علی اصغر شدی بابا؟ یه وقت دید یه دستی مثل دست مادر اومد رو شونش، برگشت نگاه کرد دید زینبِ، صدا زد: حسین! خدا صبرت بده...
یه جمله ای حسین گفت صدا زد:...*
علی جان خیز از جا آبرویم را بخر
عمه را از بین نامحرم ببر
دست و پایی، نفسی، نیم نگاهی، آهی
غیر خونابه مگر ناله در این حنجر نیست
در کنار توام و باز به خود میگویم
نه حسین! این تنِ پوشیده به خون اکبر نیست
*بازم ناله بزن بگو: یاحسین!..*
↫『بابُ الْحَرَم پایگاهِ متنِ روضه』
#انتقام_سخت
#مرگ_بر_آمریکا
#روضه_حضرت_علی_اکبر_علیه_السلام
#سید_مجید_بنی_فاطمه
#شب_هشتم_محرم
#ویژه_ایام_محرم
┅═┄⊰༻↭༺⊱┄═┅
↜ وب سایت↶
www.babolharam.net
✓ سروش ↶
http://sapp.ir/babolharam_net
✓ ایتا ↶
https://eitaa.com/babolharam_net
✓ تلگرام ↶
https://t.me/babolharam_net
#روضه_پیشنهادی
#شب_هشتم
#علی_اکبر
#مناسبتی
@maaref_kootah_ir
مناسبتی ( دهه اول/ بیان احکام)
✅ احکام معاملات ١
(جلسه هفتم)
⬅️ بسیاری از احکام اسلامی پیرامون معاملات است. اسلامی برخی معاملات را حرام دانسته و برای بقیه معاملات شروطی لازم دانسته که اگر مورد توجه قرار نگیرد، ممکن است مال بدست آمده از آن معامله حرام باشد که علاوه بر اثرات وضعی مال حرام در برخی موارد حق الناس هم پایمال میگردد. در ادامه به برخی احکام مبتلابه در معاملات اشاره میکنیم:
👈١. معامله نسیه ( شرط تأخیر)
امروزه در معاملات نسیه اگر خریدار موعد مقرر تحویل ندهد، فروشنده به ازاء هر روز از او جریمه تاخیر دریافت میکند که ربا و حرام است.
راه حل : فروشنده میتواند گرو نزد خودش بگیرد تا در فرض تأخیر اعمال کند.
👈٢. ارز دیجیتال
اخیرا بازار ارز دیجیتال داغ شده بود که برخی متدینین هم وارد آن شدند. نظرات مراجع غالبا درباره آن منفی است.
رهبری: اگر مطابق قانون جمهوری اسلامی باشد جایز است.
سیستانی : جایز نیست.
مکارم: بعلت ابهامات زیاد جایز نیست.
👈٣. عاریه
گاهی اشخاص مالی را از دیگران برای استفاده میگیرند تا بعدا برگردانند. نکته مهم آنکه جایز نیست شخص بدون اجازه مال را دیگران بدهد مگر با اجازه از مالک.
👈۴. معامله ربوی
یکی از معاملات حرام که گاهی مغفول میماند: اگر کالا در برابر کالای همجنس معامله شود با شروط زیر حرام میشود:
الف) همجنس باشند.
ب) وزنی یا پیمانه ای معامله شوند (عددی نباشد.)
ج) یک طرف بیشتر از دیگری باشد.
مثال: (دو کیلو برنج ایرانی) با (چهار کیلو برنج هندی)
توجه: خرید و فروش طلا / طلای مستعمل با طلای نو نباید معامله شود مگر در دو معامله مستقل (اول طلای مستعمل را بفروشد و بعد طلای نو بخرد.)
#احکام
#معاملات
#عاریه
#ارز_دیجیتال
#بیت_کوین
#مناسبتی
@maaref_kootah_ir
مناسبتی (روز تاسوعا)
✅ مقام حضرت عباس
⬅️ دربین تمام شهدای کربلا حضرت عباس علیه السلام از مقام والایی برخوردار هستند.ارادت ویژه خاندان اهل بیت به حضرت عباس نشان از مقام ایشان دارد. در ادامه به برخی از جملات درباره ایشان که از اهل بیت رسیده است اشاره میکنیم :
👈١. غبطه شهداء به مقام حضرت عباس
وَإنَّ لِلْعَبّاسِ عِنْدَ اللَّهِ تَبارَکَ وَتَعالی مَنْزِلَةٌ یَغبِطَهُ بِها جَمیعَ الشُّهدَاءِ یَوْمَ القِیامَة
بحارالأنوار، جلد ۴۴،باب ٣۵(تاریخ امام حسین علیه السلام)
🌺نکته: جمیع شهدا یعنی حتی شهدای از انبیاء غبطه مقام حضرت عباس علیه السلام را میخوردند.
👈٢. جانم به فدایت
امام حسین علیه السلام هنگامی که خبر آمدن لشگر عمر سعد آمد به برادرشان عباس فرمودند: [يا عباس ] اركب بنفسي أنت يا أخي حتّى تلقاهم و تقول لهم: ما لكم؟ و ما بدا لكم؟ و تسألهم عمّا جاء بهم.
ترجمه: عباس جانم بفدایت، سوار شو و از آنها بپرس چه میخواهند.
نکته: امام در کلامش ذرهای ناحق نیست. جانم بفدایت یعنی عباس حاضرم جانم را برای توی فدا کنم. کی؟ کسی که حجة الله است و خلیفه خدا در زمین است چنین میگوید. یعنی حاضر است بخاطر وجود عباس جانش را بدهد چون او را شایسته میداند.
⬅️ این مقام و جایگاه به چه دلیلی بود؟ در کلام اهل بیت چه صفاتی برای حضرت عباس علیه السلام پر رنگ تر است؟ این صفات علت اصلی بزرگی شخصیت ایشان است.
👈١. ایثار برای امام زمانش
رحم اللّه العبّاس فلقد آثر و أبلى و فدى أخاه بنفسه حتّى قطعت يداه.
🌺ایثار یعنی در همه چیز خواسته و مصالح امامت را بر مصالح و خواسته شخصی ترجیح بدهی. حضرت عباس چیزی جز خواسته امامش نداشت.
👈٢. بصیرت
کان عمُّنا العباس بن علی نافذ البصیرة
منبع: عمدة الطالب، ص ٣۵۶
از نشانه های بصیرت حضرت عباس علیه السلام شناخت امام زمانش و اطاعت محض از او بود.
روایت : من مات و لم یعرف امام زمانه مات میتة جاهلیة.
منبع: مناقب ابن شهر آشوب، ج١، ص ٢۴۶
♦️نکته: برای اطاعت از امام زمان ابتدا باید او را شناخت، خواسته او در لحظه را دریافت کرد و سپس از او اطاعت کرد. جا دارد در این جا به نکاتی درباره #امام_زمان و معرفت و #بصیرت درباره ایشان سخن گفت.
♦️ اولین کسی که شب عاشورا بعد از برداشتن بیعت از طرف امام حسین علیه السلام شروع به ابراز حمایت و رثای امامش کرد حضرت عباس بود. بقیه بعد از ایشان ابراز همراهی و عشق خود به امام کردند.
👈٣. ادب در محضر امام حسین علیه السلام
📌همیشه در نهایت ادب ایشان را صدا میزدند. کسی رابطه برادری از رفتارشان متوجه نمیشد بلکه همه عباس را عبد حسین میدیدند. (با تعبیر مولای،. سیدی،
یابن رسول الله)
📌 ادب از کودکی
♦️ روزی امام حسین علیه السلام در مسجد آب خواست. عبّاس علیه السلام که در آن هنگام کودک بود، بی آنکه به کسی بگوید با شتاب از مسجد بیرون آمد. پس از چند لحظه دیدند، ظرفی را پر از آب کرده و با احترام خاصی ظرف آب را به برادرش امام حسین علیه السلام تقدیم کرد.
♦️ روز دیگری، خوشه انگوری را به او دادند. او با اینکه کودک بود، با شتاب از خانه بیرون آمد، پرسیدند: کجا می روی؟ فرمود: می خواهم این انگور را برای مولایم، حسین علیه السلام ببرم.
منبع: مستطرف الاحادیث
#بصیرت
#ادب
#مقام_عباس
#غبطه_شهداء
#امام_زمان
#مناسبتی
@maaref_kootah_ir
مناسبتی ( روز عاشورا)
✅ جایگاه زیارت عاشورا
⬅️ ضمن عرض تسلیت بمناسبت روز عاشورای حسینی، از مهمترین وظایف شیعیان ابراز ارادت و اتصال با امام حسین علیه السلام و اهل بیت است. برای این منظور بهترین وسیله برای ابراز ارادت زیارت عاشورا میباشد. در ادامه به برخی نکات درباره این زیارت مهم اشاره میشود:
👈١. برآورده شدن هر حاجتی
امام صادق (ع) به صفوان میفرماید: زیارت عاشورا را بخوان و بر آن مواظبت کن، بهدرستی که من چند خیر را برای خواننده آن تضمین میکنم، اول زیارتش قبول شود. دوم سعی و کوشش او مشکور باشد. سوم حاجات او هرچه باشد از طرف خداوند بزرگ برآورده شود و ناامید از درگاه او برنگردد زیرا خداوند وعده خود را خلاف نخواهد کرد.
منبع: شیخ طوسی، مصباح المتهجد، ج٢، ص ٧٨١
👈٢. سفارش امام زمان علیه السلام
سفارش امام زمان(عج) به سید رشتی، که در کتاب “نجم الثاقب” و “مفاتیح الجنان” آمده که فرمود:
شما چرا (زیارت) عاشورا نمی خوانید؟ عاشورا عاشورا عاشورا” .
منبع: مفاتیح الجنان، قبل از زیارت جامعه کبیر و بعد از دعای علقمه
👈٣. اهتمام علماء و عرفاء
از عارف بزرگ مرحوم آیت الله میرزا سید علی آقای قاضی(ره) (استاد آیت الله بهجت و علامه طباطبایی) نقل شده که بعد از رحلتشان کسی ایشان را در خواب دید و سوال کرد: چه عملی در آنجا مهمتر است؟
فرمود: زیارت عاشورا! و من پشیمانم که چرا روزی یک بار زیارت عاشورا را قرائت کردم و دوبار نخواندم!
مرحوم قاضی(ره) می گفتند: هر چه دارم از سید الشهداء(ع) و قرآن دارم.
منبع: طرحی نو از زیارت عاشورا، ص۲۱۲
👈 داستان شگفت
یکی از علمای نجف حدود یکصد سال پیش، در خواب حضرت عزراییل را می بیند. پس از سلام می پرسد: از کجا می آیی؟ ملک الموت می فرماید: از شیراز! روح مرحوم میرزا ابراهیم محلاتی را قبض کردم. شیخ می پرسد: روح او در چه حالی است؟ عرزاییل می فرماید: در بهترین حالات و بهترین باغهای عالم برزخ. خداوند هزار ملک را برای انجام دستورات شیخ قرار داده است.
آن عالم پرسید: آیا برای مقام علمی و تدریس و تربیت شاگرد به چنین مقامی دست یافته است؟
فرمود: نه! گفتم: آیا برای نماز جماعت و بیان احکام! فرمود: نه! گفتم پس برای چه؟ فرمود: برای خواندن زیارت عاشورا.
نقل است که مرحوم میرزا، سی سال آخر عمرش زیارت عاشورا را ترک نکرد و هر روز که به سبب بیماری یا امر دیگری نمی توانست بخواند، نایب می گرفت.
منبع: داستان های شگفت، داستان ١١٠
#عاشورا
#زیارت_عاشورا
#سفارش_امام_زمان
#سیره_بزرگان
#آخرت
#مناسبتی
@maaref_kootah_ir
اعلام برنامه
✅ برنامه دهه دوم تا آخر محرم
👈١. برنامه روزانه کانال (مانند قبل از محرم)
👈٢. برنامه ویژه محرم (روزی یک پیام)
شامل ( پیامهای عاشورا، نکات اخلاقی و دینی از کربلا / با استفاده از کلام بزرگان)
📌 ادامه جلسات با موضوع #جهالت در اسرع وقت قرار خواهد گرفت.
@maaref_kootah_ir
سهشنبهها (احکام)
✅ تیمم / وضو و غسل جبیره
⬅️گاهی بر مکلف واجب است تا برای نماز و هر عملی که وضو یا غسل لازم دارد، تیمم کند.
درباره تیمم چند مسئله مهم لازم است تذکر داده شود:
👈١. بررسی برخی موارد وجوب تیمم
📌الف) مریضی یا خوف ضرر
اگر تمام یک عضو را جبیره فراگرفته باشد مثلا تمام یک دست در کچ باشد،باید غسل یا وضوی جبیره انجام دهد. اما اگر تمام اعضای وضو یا بیشتر آن را (مثلا دستها و سر باند بسته باشد) فراگیرد، بنابر احتیاط واجب هم وضو هم تیمم لازم است.
منبع: سیستانی، مسأله ٣٢٩ رساله
♦️ وضو یا غسل جبیره: (یعنی محل زخم یا شکستگی را با پارچه بپوشند و بقیه محل را بشویند. روی پارچه دست خیس بکشد. مثلا شخصی آب برای چشم و اطراف چشمش ضرر دارد. او باید سر و گردن و بقیه اعضاء صورت را بشوید نهایتا روی چشم دست بکشد از روی پارچه.)
♦️نکته: جبیره بیشتر از مقدار معمول (بیشتر از محل زخم) را بگیرد و جداکردن اضافی ممکن نباشد: تیمم و وضوی جبیره هر دو واجب است.(اگر جبیره در دستها یا صورت باشد و إلا وضو جبیره کافی است.)
منبع: سایت رهبری و رساله سیستانی مساله ٣٣۴ https://www.leader.ir/fa/content/23905/www.leader.ir
📌ب) وقت نماز تنگ باشد.
رهبری : هنگامی که وقت نماز تنگ باشد و وضو و غسل موجب شود که همهی نماز یا قسمتی از آن در خارج وقت واقع شود تیمم واجب است.
♦️نکته: پس در هر صورت تیمم مقدم است حتی اگر یک رکعت را با وضو بتواند داخل وقت بخواند. مگر اینکه با تیمم بتواند تمام نماز را دروقت بخواند. ( این لازمه حکم رهبری است + سوال ١٢۶ از اجوبة الاستفتائات)
منبع: سایت رهبری http://farsi.khamenei.ir/news-content?id=26864
سیستانی: اگر با تیمم بتواند دو رکعت یا بیشتر را درون وقت بخواند، باید تیمم کند. (وضو نگیرد با اینکه میتواند یک رکعت داخل وقت با وضو بخواند.)
♦️نکته: پس اگر با تیمم نتواند همه دو رکعت را بخواند، باید وضو بگیرد تا یک رکعت داخل وقت و بقیه خارج از وقت باشد. ( در این صورت نمازش اداء است. )
منبع: احکام جامع، ج١، ص ٣۵۴
📌ج) در دسترس نبودن آب.
نکته: باید از بدست آوردن آب تا آخر وقت نا امید شود. پس اگر امید تحصیل آب در وقت داشت باید صبر کند.
👈٢. وضوی جبیره یا تیمم
قانون کلی: کسی که نمیداند وظیفه اش تیمم است یا وضوی جبیرهای، احتیاطا باید هر دو را انجام دهد.
#تیمم
#وضو_جبیره
#غسل_جبیره
#احکام
@maaref_kootah_ir
مناسبتی ( محرم ١۴٠١)
✅ پیامهای عاشورا / اهمیت رسانه
⬅️در تاریخ اسلام جای بسی تعجب است که از شخصی مثل امام حسین علیه السلام اینقدر کم احادیث وارد شده است! ما در احادیث فقهی تقریبا هیچ حدیثی از ایشان نداریم. یا اینکه از زندگی حضرت عباس علیه السلام و حضرت علی اکبر علیه السلام هر کدام ۵صفحه هم در تاریخ نداریم.
چرا؟ چون رسانه آن زمان نمیخواست بزرگی این عزیزان نشان داده شود. آنان را کوچک جلوه داده و هرکه را میخواستند بزرگ میکردند.
📌 درنتیجه
مسلمانی که ادعای تبعیت از پیامبر میکند در کشتن فرزند او سبقت میگیرد؟! چون رسانه آن زمان علیه خاندان اهلبیت بود.
👈 پیام : انتخاب رسانه بسیار مهم است. مخصوصا امروز که عصر رسانه است.
برخی افراد در جامعه نگاه کاملا منفی به دین پیدا کرده اند. چون رسانهای دارند مخالف دین و ارزشهای دینی.
برخی با انقلاب اسلامی کاملا معاندند چون رسانهای که انتخاب کردهاند، فقط ضعفها را آن هم ناجوانمردانه نشان میدهد. قوتها را اصلا نشان نمیدهند یا حتی تمسخر میکنند.
نمونه : پرتاب ماهواره و جهشهای علمی را نشان نمیدهند.
مشکلات اقتصادی را طوری نشان میدهند که گویا ایران ضعیف ترین کشور جهان است حال آنکه در همان زمان کشورهای اروپایی درگرانی و تورم به سر میبرند.
📌 اشکال: از کجا معلوم رسانه جمهوری اسلامی حقیقت را میگوید؟
📌 جواب: این را باید با عقلانیت بررسی کرد. یعنی خود شخص که شک دارد، در یک موضوع واحد خبر رسانه داخلی و خبر رسانه معاند خارجی را مقایسه کند. بعد در میدان عمل و تحقیق هم توجه کند. متوجه خواهد شد کدامیک به حقیقت نزدیک تر است.
♦️ مثال ١: شبی در تاریخ ٢٢ بهمن که روزش راهپیمایی رفته بودیم، شخصی در پارک به من گفت؛ امروز راهپیمایی خیلی خلوت بود؟ گفتم اتفاقا با وجود کرونا خیلی با عظمت بود. ولی باور نکرد. متاسفانه یکبار هم به خیابان نیامده بود تا به چشم خودش مشاهده کند.
♦️ مثال٢: در جریان اغتشاشات سال ٩۶ یا ٩٨ طوری نشان میدهند که گویا ایران به کلی در اغتشاش است درحالی که اکثر مناطق آرامش داشتند و حسابشان با اغتشاشگران جدا بوده است.
#جهاد_تبیین
#رسانه
#دین
#انقلاب_اسلامی
#واقعیت
#روایت
#پیامهای_عاشورا
#اهمیت_رسانه
#مناسبتی
@maaref_kootah_ir
چهارشنبهها ( خانواده)
✅ تربیت فرزند از تولد تا ٩ سالگی
(جلسه دوم از نه جلسه)
⬅️ در ادامه بیان خلاصه جلسات استاد پور محسن(کارشناس اسلامی خانواده) به جلسه دوم رسیدیم که در این جلسه به نکات عمده در تربیت فرزند اشاره میشود:
👈١. سیستمی بودن تربیت
ابعاد مختلفی دارد که هر کدام تأثیر مهمی در اصل تربیت میگذارد. مثلا ماشینی که همه چیز دارد اما لاستیک ندارد. هیچ فایده ندارد هرچند جزء خیلی ارزشمندی نیست.
👈٢. حوصله و وقت
حوصله نداشتن برای تربیت به بیانگیزگی بر میگردد. اگر بگویند فرزندت بزهکار میشود حواسش را جمع میکند. معمولا والدین اصلا فکرش را هم نمیکنند که فرزندشان خلافکار شود ولی وقتی چشم باز میکنند که دیر شده است. پس علم به تأثیر تربیت در سرنوشت مهمترین عامل ایجاد انگیزه و حوصله در والدین است.
👈٣. مشکل بودن
با وجود رقبایی مثل موبایل و فضای مجازی (بازی خشن دیده، همیشه به جای صحبت با دعوا میخواهد حل کند.)
اول تربیت خود بعد تربیت فرزند. و این سختی دارد. (نوع رابطه با همسر در رابطه با فرزند اثر دارد)
👈۴. هماهنگی پدر و مادر در تربیت
حتی اگر پدر کار مادر را قبول ندارد ولی نباید جلوی بچه ها نشان دهد.
👈۵. تأثیر گزارههای تصویری و رفتاری
📌تصویری: رابطه دونفر با هم که فرزند آن را مشاهده میکند. این دو نفر هر کسی میتواند باشند؛ پدر و مادر، پدر با فرزند دیگر، پدر با مغازه دار، مادر با زن همسایه، مادر با معلم، راننده سرویس با راننده خاطی و...
📌رفتاری: رفتاری که دیگران با فرزند دارند. مثلا رفتار پدر با فرزند، مادر با فرزند، فرزند بزرگ تر با فرزند، معلم با فرزند، دوست با فرزند، پدر بزرگ با فرزند و...
♦️نکته: تأثیر گزارههای رفتاری و تصویری بسیار است لذا باید تلاش کرد تا دیگران رفتار ناشایست با فرزندمان نداشته باشند مثلا اگر پسر دایی فرزندم او را تحقیر میکند یا اگر دروغگو است در فرزندم تأثیر میگذارد.
با هیچ کس تعارف نداریم حتی با پدر و مادرمان. اگر در خانه آنها همش پای تلوزیون است یا آنها برایش پفک و... میخرند تا آرام شود، ما با احترام حتی نیم ساعت با پدر و مادر صحبت میکنیم که متقاعد بشوند با قوانین ما در تربیت آشنا گردند.
👈 ۶. اهمیت الگوسازی
فرزندم از رنگ زرد بدش میاد یا از موی بلند خوشش میاد. یه روز خودش میره از ته موهاش را میزنه یا لباس زرد میپوشه. چرا؟ چون در یک مجله یا در اینترنت علایق شخصی بازیکن فوتبال مورد علاقشو پیدا کرده. بعد میگه زرد عجب رنگی بوده من حواسم نبود. ☺️
٧. مبنا بودن محبت در تربیت
محبت زیادی خیر ولی به اندازه جزء اصول است.
👈٨. اهمیت آزادی در تربیت
مخصوصا تا ٧ سالگی.
بسیاری از روحیات بزهکاری در بزرگسالی ریشه در همین عدم آزادی در کودکی دارد. فشار زیاد سر از لجبازی و اذیت کردن و در نهایت بزهکاری در میآورد.
(ادامه پیام قبلی) 👇👇
⬅️ باتوجه به اهمیت نقش بازی در تربیت و نکات مهمش، آن را جدا مورد بررسی قرار میدهیم:
👈 ١. اهمیت بازی:
گرفتن بازی از بچه مثل گرفتن بچه از مادرش است. چقدر به مادر فشار میاد بگو بچت گم شده؟
👈٢. بازی با غذا:
از نیازهای کودک است. زیر ٧ سال دستاشو بشوره و بگین مامان به دست بخور. کودکی که از غذا فراری بود مشتاق میشه. اگر نصف غذا هم ریخت دور و بر اسراف نشده چون در راستای نیاز بچه است. نکته مهم در این نوع بازی، آزادی دادن به فرزند است.
♦️نکته: این نیاز تاریخ دارد، خود کودک تا ٧ سالگی تأمین میشود و کنار میگذارد. اما اگر تأمین نشود در ده سالگی ممکن است غذا را به دستو صورتش بمالد.
👈٣. توجه به نیاز بودن بازی
بازی مثل غذا برای بچه واجب است. چطور یک روز بدون غذا نمیشه بچه را رها کرد. پدر حد اقل روزی ده دقیقه و مادر نیم ساعت با کودک بازی کنند.
چند نکته در بازی :
📌الف) مشارکت پدر ومادر
مثلا مادر قائم بشه و پدر و کودک دنبالش بگردند.
📌ب) همرنگ شدن /بچه شدن
مثلا مثل بچه ها ادابازی کنه.
نکته: این قدر نیاز مهمی است و بچهها دوست دارند که میشه با بازی فرزند را از کارتون و هر چیز دیگری جدا کرد. مثلا پدر از در وارد میشه بچه ها نشستن کارتون میبینن. بگوید : بچه ها ده دقیقه وقت داریم چه بازی کنیم؟ مثلا میگن گرگن به هوا. بچه ها کلا کارتونو فراموش میکنن و پدر به اخبارش میرسه.
📌ج) با تحرک و هیجان
📌د) بدون دغدغه و استرس
کودک احساس ناتوانی و یا ترس نداشته باشد. مثلا بچه را میاندازه توی آب که بازی کنه یا شوخیهای خطرناک. یا بازی های سخت فکری.
📌ه) انتخابی باشد.
تحمیلی نباشه.
بگویم : دخترم چه بازی دوست داری؟
📌ز) متنوع باشد.
غذا هر چقدر خوب اگر یکنواخت باشه دل را میزند. یه روز قاسم موشک، یه روز گل با پوچ، یه روز استپ یخی و...
📌ح) خلاقیت زا باشد
مثل خیلی از کاردستی ها.
📌ط) نتیجه بخشی
مثلا چند تا نقاشی بکش و نمایشگاه درست کن که بابا ببینه و خوشحال بشه. جایزه بگیر.
📌ی) در معرض دید بودن
به هیچ وجه پشت در بسته نذارید بازی کنند. در معرض باشند. کنترل غیر مستقیم حتما داشته باشید.
📌ک) بیرونی و درونی
فقط بچهها را در خانه حبس نکنیم. بگذاریم با بیرون ارتباط بگیرند البته محیط را ما انتخاب کنیم. بیرونی : مثلا بچه را با مسجد آشنا کنیم برای بازی با بچه های خوب.
📌ل) دوجا مانع بازی شوید
١. کار خطرناک : با حواس پرت کردن.
٢. کار زشت: اول نادیده گرفتن و اگر ادامه داشت با حواس پرت کردن.
نکته: کاری که به آن حواسش پرت میکنیم باشد جذاب تر باشد.
#تربیت
#تولد_تا_9سالگی
#استاد_پورمحسن
#بازی
#آزادی_کودک
#اصول_تربیت
#خانواده
@maaref_kootah_ir
مناسبتی (محرم ١۴٠١)
✅ پیامهای عاشورا
درجات محبت و ایمان به امام
⬅️ کربلا نشان داد که محبت به امام درجات دارد. در کربلا سه گروه مختلف که همه محب امام بودند دیده میشدند که آن سه گروه امروز هم هستند اما در رابطه با محبت امام زمان علیه السلام :
👈١. گروه اول ( محبین خالص)
گروهی که از ابتدای شنیدن دعوت امام با او همراه شدند و تا آخر همراهی کردند.
♦️ مثال : حبیب بن مظاهر و دیگر یاران امام.
♦️امروز: امثال حج قاسم که از روز اول انقلاب تا لحظه شهادت پیوسته یار امامشان بودند.
👈٢. محبین عاقبت بخیر
برخی افراد در نیمه راه ملحق شدند اگرچه ابتدای دعوت حضرت را همراهی نکردند. این گروه هم سعادتمند هستند.
♦️مثال: حربن یزید ریاحی و زهیر بن قین.
♦️امروز: شهید سید حمید میر افضلی، که مادرش او را از خانه بیرون انداخت به خاطر اذیت های او برای همسایه ها و لاتی منش بودن او. بعد از شهادت برادرش راهی جبهه شده و از مادرش و همسایه ها حلالیت میگیرد و در جبهه با پای برهنه خدمت میکرد چون معتقد بود زمین جبهه محل ریخته شدن خون شهداست. در نهایت پشت موتور شهید همت و همراه او آسمانی شد. (شهید پا برهنه)
👈٣. محبین نیمه راه
♦️مثال : عبید الله بن حر جعفی، کسی بود که وقتی امام دعوتش کرد گفت: اسبم در اختیار شما اما خودم نمیتوانم بیایم. امام هم فرمود ما را به اسب تو کاری نیست.ما یاری خودت را میخواستیم. ( البته واقع آن است که امام نجات او را میخواست.)
♦️امروز: عدهای که ادعای دوستی اهل بیت دارند اما در مسیر اهل بیت نیستند. حاضر نیستند حتی یک ناسزا بشنوند. امام حسین جان داد در مسیر نهی از منکر اما برخی از ترس از دست دادن پست و مقام حتی یک تذکر برای رفع فساد نمیدهند. و قس علی هذا
👈۴. محبین بیطرف
برخی در دل محبت دارند اما ابراز نمیکنند. در جبهه دشمن هم شمشیر نمیزنند در سپاه حق هم نیستند. این گروه هم در شقاوت است.
♦️مثال: شخص نابینایی که با نه نفر از دوستانش در سپاه عمر سعد بود ولی بر خلاف دوستانش شمشیر و نیزه و تیری خرج نکرد. فقط در سپاه یزید بود. خوابی دید که جالب است. در ادامه فایل پیدی اف کتاب در اختیار قرار میگیرد. (با کاروان عشق به نقل از لهوف ،ص ٢۵)
♦️امروز: افرادی که در بین گناهکاران و فاسقان و حرام خواران رفت و آمد دارند اما اعتقاد قلبی خود را مخفی نگه میدارند. دفاعی نمیکنند اما ضربه هم نمیزنند.
مثلا در نهی از منکر قلبا راضی به فساد نیست اما در بین فاسدان و جبهه آنها رفت و آمد میکند. نمونه بارزش سیاستمداران چند رنگ.
#پیامهای_عاشورا
#درجات_محبت
#یاری_امام
#مناسبتی
@maaref_kootah_ir
پنجشنبهها (اعتقادی)
✅ شبهات امر به معروف و نهی از منکر ٣
(اسلام دین مهربانی و رحمت)
⬅️ عدهای با نهی از منکر مخالفند بر این اساس که در اسلام و شیوه پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله آنچه بسیار مشهور است، مهربانی با همه مردم است. مثلا در قرآن خداوند فرموده است : (قولوا للناس حسنا). با تمام مردم به خوبی سخن بگویید حتی مردمی از دیگر ادیان. حال چطور میتوان تذکر دادن به برخی مسلمانان در عقایدشان را توجیه کرد؟ نهی از منکر در اکثر موارد باعث آزرده شدن خاطر افراد میشود و این خلاف رحمت است.
مسلمانی که نماز و روزه انجام میدهد اما در حجابش نوع خاصی را انتخاب کرده که بسته نیست. چرا دیگران به او با تندی سخن بگویند و او را نهی از منکر کنند؟ به نظرم اسلام دین رحمت است و با همه مهربان است مخصوصا افرادی که مسلمان هستند وفقط در برخی احکام کوتاهی دارند. که ممکن است از روی نا آگاهی یا ضعف ایمان باشد. مگر ترببت تدریجی نیست؟ پس باید به جوانها فرصت بدهیم خودشان تغییر دهند نه اینکه با أمر و نهی آنان را از دین برانیم!
📌در پاسخ به این شبهه به نکات زیر اشاره میکنیم :
👈١. اسلام دین رحمت است. همچنین سهل و آسان است و هیچ حکمی از احکام آن بیرون از طاقت و توان بشر نیست.
و ما ارسلناک إلا رحمة للعالمین.
(انبیاء/١٠٧)
ما یرید الله لیجعل علیکم من حرج: خداوند نمیخواهد که شما مؤمنان به سختی و مشقت زیاد بیفتید. (مائده/۶)
👈٢. مبنای امر به معروف و نهی از منکر( رحمت و الفت) است.
خداوند متعال در آیه شریفه اینگونه میفرماید :
وَ اَلْمُؤْمِنُونَ وَ اَلْمُؤْمِنٰاتُ بَعْضُهُمْ أَوْلِيٰاءُ بَعْضٍ يَأْمُرُونَ بِالْمَعْرُوفِ وَ يَنْهَوْنَ عَنِ اَلْمُنْكَرِ... (توبه/٧١)
ترجمه : مردان و زنان با ایمان دوست و یار یکدیگرند؛ همواره به کارهای نیک و شایسته فرمان می دهند و از کارهای زشت و ناپسند بازمی دارند.
♦️ نکته : بعد از این که فرمود مؤمنان دوست یکدیگر هستند فرمود امر به معروف و نهی از منکر میکنند. یعنی لازمه محبت و دوستی توجه به رفتار و کردار دوست است. چگونه اگر دوستم بخواهد سمت اعتیاد برود یا به قمار بازی روی آورد، او را نهی میکنم به طرق مختلف منصرفش میکنم.
گناهان هم باعث خسارت دوست میشود البته خسارت به روح او که مهمتر است. پس همواره دوستان بر یکدیگر نظارت دارند تا همدیگر را حفظ کنند. این فلسفه ی أمر به معروف و نهی از منکر است.
👈٣. شیوه أمر به معروف و نهی از منکر
نکته مهم درباره این واجب، شیوه انجام آن است. أمر به معروف باید به صورت معروف انجام شود. یعنی خودش مصداق منکر نباشد.
اینکه برخی تصور کردند، امر به معروف مخالف دوستی و محبت است، شاید به خاطر رفتار بد عدهای دیگر باشد. کدام انسان از صحبت نرم و منصفانه و خیرخواهانه بدش میآید. اینکه برخی هنگام نهی از منکر با عصبانیت رفتار میکنند نه تنها خیرخواهی را منتقل نمیکنند بلکه احساس دشمنی به طرف مقابل میدهند. بنا براین شیوه نهی از منکر امروز از هر چیزی بیشتر مغفول مانده است.
چرا امروز از گروه أمر به معروف و نهی از منکر چهره بدی در ذهن مردم نقش بسته است؟چهرهای عبوس و خشن. چون برخی بد عمل کردند. البته در مقابل عدهای هم امروز بسیار خوب عمل میکنند مثلا در باب حجاب گروهی که در کشور فعال هستند و خودجوش با تقدیم شال به شیوه بسیار زیبا به زنان بد حجاب و با رویی خوش آنان را دعوت کرده و اکثرشان تغییر رویه میدهند و حجابشان را بهتر میکنند. 👌👌
👈۴. تفاوت گذاشتن بین گناه کاران
البته همه یکسان نیستند. برخی افراد در جامعه دینی به دنبال فاسد کردن فضا و به گناه انداختن دیگران هستند و با تذکر و روی خوش تأثیر نمیگیرند. اینها نباید رها شوند چون موجب فساد بسیاری شده و فضای جامعه را آلوده میکنند. این دسته که البته کم هستند و شاید ۵ درصد یا کمتر از آنها را در بر میگیرند، باید با فشار قانون کنترل شوند. فلسفه #گشت_ارشاد همین افراد هستند نه تمام خانمهای بد حجاب.
#گشت_ارشاد
#شبهات
#أمر_به_معروف
#نهی_از_منکر
#محبت
#دین_مهربانی
#شیوه_معروف
#اعتقادی
@maaref_kootah_ir
مناسبتی(محرم ١۴۴۴ ق)
✅ پیامهای عاشورا ٣
(رعایت حقوق)
⬅️ عاشورا اگرچه یک روز بود اما درسهای آن تمام نشدنی است. از مهمترین درسهای عاشورا رعایت حقوق دیگران است. اباعبدالله الحسین از ابتدای حرکت تا لحظه شهادتش به حقوق همه توجه داشت که در ادامه به برخی از این توجهات درباره انسانهای مختلف اشاره میکنیم:
👈١. حقوق خویشان
📌 حق همسر
یکی از حقوق مهم زن در خانواده حفظ آرامش خاطر اوست. مرد وظیفه دارد تا حد امکان آرامش زن را فراهم آورد. امام حسین علیه السلام به این حق تا آنجا اهتمام داشت که در لحظه شهادت علی اصغر علیه السلام میخواست به سمت خیمه ها برود اما به خاطر حفظ آرامش دل همسرش رباب بعد از چند قدم دوباره برمیگشت و در نهایت تصمیم گرفت به پشت خیمه ها رفته و در غیاب همسرش او را دفن کند.
📌 حق فرزند
از حقوق فرزند به چند حق او اشاره میکنیم که امام حسین علیه السلام به زیبایی تمام آنها را ادء کردند:
♦️ ١. حق نام نیک
تمام فرزندان پسر را علی نامید و تمام دختران را به نام فاطمه نامگذاری کرد. که با این کار حق والدین خود را هم که بزرگداشت یاد آنها باشد انجام داد.
♦️٢. حق محبت و تکریم
آقا امام حسین علیه السلام در ابراز محبت به فرزندان خود نهایت اهتمام را به کار بست. اگرچه در زندگی ایشان تاریخ بیشتر به همان وقایع عاشورا بسنده کرده است اما در همان مقدار کم شما میتوانید نهایت محبت ایشان را درک کنید. وقتی در اوج مصیبت قرار داشت و تمام فرزندان و یارانش شهید شده بودند، با نهایت محبت به خیمه ها آمد و یک یک بچهها را در آغوش خود آرام میکرد. این محبت آنجا به اوج خود رسید که امام در حال رفتن سمت میدان ببیند اسب حرکت نمیکند. دخترش سکینه جلوی اسب ایستاده بود و از پدر تقاضای نوازش میکرد و به نوعی ابراز عواطف بود. از جانب امام چگونه پاسخ گرفت؟ جمله امام در اوج خستگی و مصیبت را نظاره کنید. او فقط به خاطر پاسخ دادن به نیاز دخترش از اسب پایین آمد، دختر را نوازش کرد و فرمود: «سکینه جان با اشک هایت دل من را آب مکن.»
👈٢. حقوق یاران
♦️ ١.حق هدایت
آقا امام حسین به هر کس که امیدی برای لبیک شنیدن داشت دعوت فرستاد. او گاهی چند بار پیک میفرستاد تا بتواند یاران خود را از گمراهی نجات بخشد.
♦️ ٢.حق بصیرت
امام کسی را مجبور به اطاعت نکرد. همواره با استدلالهایی از قرآن و سنت حرکت خود را مستند میکرد تا دیگران با بصیرت با او همراه شوند. نشانه بارز اهتمام حضرت درباره این حق، کلام امام در شب عاشورا است. ایشان رو به اصحاب خود کرد و بیعت خود را برداشت تا هر کس در مسیر تردید دارد با کمال اختیار جدا شود. امام حتی به بنی عقیل فرمود شما در این را شهید دادید بروید و خانواده من را هم با خود ببرید. اما اینجا بصیرت اصحاب نمایان شد و در رأس همه آنها حضرت عباس بود. یکی از اصحاب فرمود: إنا علی نیاتنا و بصائرنا.
♦️٣. حق عطوفت و مهربانی
امام با تمام یاران خود هنگام رفتن به میدان به زیبایی وداع میکرد و هنگام شهادتشان بر بالین آنها میشتافت.
♦️ ۴.حق مساوات و عدم تبعیض
امام نه تنها بین یارانش تبعیض قرار نداد، بلکه غلام سیاه خود را همانند دیگر یاران در آغوش خود گرفت.
ادامه پیام قبل👇
👈٣. حقوق دشمنان
امام حتی در برابر دشمن هم رعایت حقوق را اصل قرار میداد. که در ادامه به چند مورد اشاره میکنیم:
♦️١. جلوگیری از شروع جنگ
وقتی یکی از دشمنان شروع به ناسزا گفتن کرد، برخی اصحاب قصد کشتن او را کردند اما امام مانع شد تا شروع جنگ با لشگر امام نباشد.
♦️٢. منع نکردن آب بر سپاه حر
امام نه تنها بر باران حر آب را منع نکرد بلکه اسبان دشمن را هم سیراب کرد.
♦️ ٣.پذیرش عذر دشمن
امام حتی از دشمن کینه به دل نمیگرفت تا جایی که دشمن راهی برای بازگشت خود باقی گذاشته بود. مثال بارزش حر بن یزید ریاحی بود که در عین دشمنی با حضرت در هنگام برگشت او را پذیرفت.
♦️ ۴.حق ارشاد و جلوگیری از خونریزی
امام حسین علیه السلام قبل از جنگ چند بار با عمر سعد مکاتبه کرد و پیشنهادهایی هم به او داد تا منصرف شود اما او نپذیرفت.
♦️۵.حق عدم تجاوز
امام هیچ گاه از پشت به کسی حمله نکرد و هیچ گاه در کمین با کسی در نیفتاد نه او و نه یارانش. بدنی را مثله نکرد. سری از بدن جدا نکرد.
♦️۶. حق هدایتگری
امام در اوج فشار روحی و جسمی دست از نصیحت دشمن برنمیداشت. او آنها را به آخرت یادآور میشد و درخواست تمام کردن جنگ میکرد اما دشمن با هلهله کردن و سر و صدا ایجاد کردن نمیخواستند سخن او را بشنوند.
♦️ ٧. شنیدن حرف دشمن
اسلام روا نمیدارد که از شنیدن سخن کسی امتناع کنیم حتی در برابر دشمن. وقتی دشمن برای أمان دادن به حضرت عباس علیه السلام آمد، حضرت قمر بنی هاشم به احترام مولایش حتی حاضر به شنیدن کلامش نشد اما امام حسین علیه السلام فرمود برو و جوابشان را بده.
👈۴. حقوق عامه
♦️١. خرید زمین کربلا
امام با ورود به زمین کربلا چهار فرسخ تا چهار فرسخ زمین کربلا را خریدند تا ذره ای از خون شهدا بر زمین غصبی نریزد.
♦️٢. توصیه به پرداخت دیون
امام به یاران خود در شب عاشورا فرمود: اگر ذرهای حق به گردن خود از دیگران دارید بروید و بپردازید. این در شرایطی بود که فوق العاده نیاز به یاری داشت. اما مانند پدرش علی علیه السلام حاضر نبود هدف متعالی خود را با ظلم به دیگران دنبال کند.
#حقوق
#حق_الناس
#حقوق_فرزند
#حقوق_همسر
#حقوق_دشمن
#کربلا
#اباعبدلله
#پیامهای_عاشورا
#محرم1444
@maaref_kootah_ir
شنبهها ( مهدویت)
✅ غربت امام زمان علیه السلام
⬅️ یکی از علائم انتظار فرج همراهی روحی و قلبی با امام زمان علیه السلام است. امام در عصر غیبت چه حالی دارند؟ حال ما آیا متناسب با حال ایشان است؟ به همین مناسبت بر اساس روایاتی از کتاب کمال الدین صدوق و برخی منابع دیگر به برخی حالات امام عصر ارواحنا فداه اشاره میکنیم:
👈 ١. امیرالمومنین علیه السلام:
صاحب این امر (حضرت مهدی علیه السلام) رانده و آواره و بیکس و تنهاست.
منبع: کمالالدین، ج ۱، ص ۳۰۳
👈 ٢.حدیث لوح حضرت زهرا سلام الله علیها:
حضرت مهدی علیه السلام، صبر ایوب دارد!
منبع: همان، ص٣١٠
📌نکته: چگونه حضرت ایوب در شدائد صبر میکرد؟ امام زمان همچون شدائد ایوب بلکه بیش از آن را سالهاست تحمل میکند.
👈 ٣. امام حسین علیه السلام:
صاحب این امر (حضرت مهدی علیه السلام) رانده و آواره است و خونخواه پدرش خواهد بود.
منبع: همان، ص٣١٨
👈۴. امام باقر علیه السلام:
سنتی از یوسف در حضرت مهدی سلام الله علیه است و آن، زندانی شدن است.
منبع: همان ص١۵١
📌نکته: آیا ما هم احساس زندانی بودن داریم؟ امام اینچنین حالی دارد. اینکه ظلمها را میبیند اما نمیتواند کاری در جهت اصلاحش انجام دهد بزرگترین زندان را برای ایشان ایجاد کرده است.
👈۵. امام صادق علیه السلام:
مهدی جان!
سخت است که بلا تو را احاطه کند و من آسوده باشم! سخت است که بر تو گریه کنم و مردم تو را رها کنند!
منبع: دعای ندبه
👈 ۶. امام کاظم علیه السلام فرمودند:
او رانده شده از میان مردم! بی کس! تنها! غریب! و غایب از خاندان خود! و خونخواه پدرش می باشد.
منبع: کمال الدین، ج١، ص ۳۶۱
👈 امام جواد علیه السلام:
حضرت مهدی علیه السلام قیام میکند بعد از آنکه یادش در بین مردم بمیرد. تردیدکنندگان، وجودش را منکر میشوند و اهل انکار، یاد او را مسخره میکنند.
منبع: کمالالدین، ج ۲، ص ۳۷۸
📌 نکته: یکی از مهمترین دلایل غربت امام زمان فراموشی یاد او در بین مردم است.
👈٨. امام عسکری علیه السلام:
مهدی تلخی غمهای جانگداز را جرعه جرعه مینوشد...
غصههایی گلوگیر بر او وارد میشود، و دردهایی که هیچ پهلویی تاب تحمّل آنها را ندارد!
منبع: منهج الدعوات، ص ۶۶
⬅️ حال با این همه مصیبت که حضرت امام زمان تحمل میکند، اضافه کنید، مصیبت شهادت جدشان اباعبدالله الحسین و اسارت عمه جانشان حضرت زینب سلام الله علیها را که شب و روز حضرت برایش در عزاداری هستند.
بنابراین پیوسته باید برای فرج حضرت دعا کردو همانند ایشان در حزن دوری از ایشان بسر برد.
#غربت_امام_زمان
#امام_زمان
#انتظار
#فرج
#مهدویت
@maaref_kootah_ir
یکشنبهها ( نهج البلاغه)
✅ ارزش عفاف و حیاء
⬅️ در بین همه خوبیها برخی از درجات بسیار بالاتری برخوردار هستند. عفاف و حیاء از این دسته هستند. بسیاری از بزرگان به خاطر رعایت همین صفت به درجات عالی رسیدهاند. در برخی روایات ریشه همه مکارم اخلاق حیاء دانسته شده است. این اهمیت و جایگاه را در کلام امیرالمومنین علیه السلام به وضوح میتوان مشاهده کرد:
حکمت ۴٧۴:
مَا الْمُجَاهِدُ الشَّهِيدُ فِي سَبِيلِ اللَّهِ بِأَعْظَمَ أَجْراً مِمَّنْ قَدَرَ فَعَفَّ لَكَادَ الْعَفِيفُ أَنْ يَكُونَ مَلَكاً مِنَ الْمَلَائِكَةِ.
ترجمه: مجاهدی که در راه خدا شهید می شود، اجرش بیش از کسی نیست که قادر بر گناه است، ولی مرتکب گناه نمی شود; نزدیک است که شخص عفیف، ملکی از ملائکه باشد.
چند نکته برای فهم کامل حدیث :
👈١. ارزش شهید نزد خداوند
پیامبر(صلی الله علیه وآله) نقل می کند:
«فَوْقَ کُلِّ ذِی بِرِّ بِرٌّ حَتَّی یُقْتَلَ الرَّجُلُ فِی سَبِیلِ اللهِ فَإِذَا قُتِلَ فِی سَبِیلِ اللهِ فَلَیْسَ فَوْقَهُ بِرٌّ ; بالاتر از هر خوبی ، خوبی است تا جایی که شخصی در راه خدا کشته شود، پس اگر در راه خدا کشته شد بالاتر از آن خوبی نیست.
👈٢. معنای عفیف
تنها به عفت از لذات جنسی نیست بلکه عفت از هر گناهی مراد است اگرچه یکی از مصادیق مهم و بارزش عفت جنسی است. به طوری که گاهی عفت به تنها به آن اطلاق میشود.
👈٣. آرزوی شهادت
اگرچه شهادت آرزوی بسیاری است اما بالاتر از شهادت ترک گناه است چراکه جهاد اکبر است بنابر روایت زیر:پيامبر خدا صلى الله عليه و آله سپاهى را به جنگ اعزام كرد. وقتى برگشتند فرمود: خوشامد مى گويم به مردمانى كه جهاد اصغر را گذراندند ولى جهاد اكبر همچنان بر عهده آنان باقى مانده است. عرض شد: اى رسول خدا! جهاد اكبر چيست؟ فرمود: جهاد با نفس. امام عليه السلام فرمود: برترين جهاد آن است كه انسان با نفس نهفته در ميان دو پهلوى خود بجنگد.
منبع: معاني الأخبار : ۱۶۰/۱
👈٣. توصیه آیة الله بهجت
آیتالله بهجت قدسسره: از خدا می خواهیم که عیدی ما را در اعیاد شریفۀ اسلام و ایمان، موفقیت به عزم راسخِ ثابتِ دائم بر ترک معصیت قرار بدهد، که مفتاح(کلید) سعادت دنیویه و اُخرویه است!
منبع: به سوی محبوب، ص ٣۵
👈۴. مقام ابن سیرین
آیتالله العظمی ادیب فرموده بودند: «ایشان(ابن سیرین) از گناه اجتناب کرد و رفت با یک درهم یا دیناری خود را شست و تمام شد، اما در مقابل، پروردگار عالم به او چهها که نداد! طوری شد که ابنسیرین هرجا میرفت بدون این که عطر بزند، بدنش بوی عطر میداد. تعبیر خواب پیدا کرد، ریاضیدان شد. یک شاگرد بزاز از گناه اجتناب کرد، خدا مقامی به او مرحمت کرد که همان مقام مخلصین است.»
داستان ابن سیرین 👇
https://behdasht.news/news/59818-
⬅️ امروز دوری از حرام بسیار سخت تر از گذشته شده است. مخصوصا برای جوانان که فرصت ازدواج هم ندارند. در فضای مجازی بدون اینکه قصد حرام داشته باشند تصاویر نیمه برهنه و گناه برانگیز به چشمانشان میخورد. بنابر این بیشتر باید مراقبت کرد. فضایی که در آن قرار میگیریم باید از قبل بسنجیم تا راحت به گناه آلوده نشویم.
#عفت
#گناه
#جهاد_اکبر
#بالاتر_از_شهادت
#ابن_سیرین
#آیةالله_بهجت
#نهج_البلاغه
@maaref_kootah_ir
دوشنبهها (تفسیر قرآن)
✅ عوامل خسارت از نگاه قرآن ۵
(سفاهت _ جهل)
⬅️ خداوند در سوره عصر همه انسانها را در خسارت دانسته مگر اهل ایمان و عمل صالح. در موارد متعددی خداوند در قرآن از خسارت سخن گفته است که جای تأمل دارند. از این دسته آیات میتوان به عوامل خسارت در زندگی از نگاه قرآن دست یافت. امروز به یکی از این آیات اشاره میکنیم :
🌺قَدْ خَسِرَ اَلَّذِينَ قَتَلُوا أَوْلاٰدَهُمْ سَفَهاً بِغَيْرِ عِلْمٍ
قطعاً کسانی که فرزندان خود را از روی سبک مغزی و جهالت کشته اند، زیان کردند. الانعام / ١۴٠
از این آیه بدست میآید که سفاهت و جهالت از علل مهم خسارت بشمار میآیند. در ادامه نکاتی در این زمینه تقدیم میشود:
👈 سنت فرزند کشی
یکی از مصادیق مهم جاهلیت قبل از اسلام کشتن دختر بچه توسط پدرش است. این آیه اگرچه اولا به همان سنت اشاره دارد اما تمام کسانی که به نوعی با سقط جنین مانع از فرزندآوری میشوند نیز شامل این آیه هستند چرا که سقط جنین هم نوعی قتل است و از منظر اسلام حرام شرعی میباشد.
البته این آیه میتواند تلنگری مهم برای همه افرادی باشد که عمدا از فرزندآوری ممانعت میکنند چرا که سبب کارشان همان سببی است که برخی سقط جنین میکنند.
#سقط_جنین = #خسارت_بزرگ.
👈 سفاهت
هر کس از عقلش در مسیر حق و خدمت به خلق استفاده کرد عاقل است و در غیر این صورت سفیه است.
درباره کسانی که سقط جنین میکنند یا از فرزندآوری ممانعت دارند باید گفت به نوعی دچار سفاهت هستند به حکم آیه شریفه. آنها روزی فرزندان را از تلاش خودشان یا شرایط زمانه میبینند:
♦️ وقتی میگویی: چطور قدیم اجداد ما فرزندان زیادی داشتند با اینکه درآمد زیادی نداشتند؟
از روی سفاهت میگویند: قدیم تورم و گرانی اینقدر نبود. (یعنی چون شرایط امروز عوض شده دیگر توان هزینه فرزند را نداریم! با اینکه در گذشته نسبت به امروز امکانات خیلی کمتر و البته قدرت خرید نیز کم بود. )
📌 خدای زمان قدیم با خدای الان تفاوتی ندارد همان قدرت را دارد، اما این اعتقاد مردم است که درباره خدا تغییر کرده است.
این عده عقل مادی تنگ نظر خود را ملاک عاقلانه عمل کردن میدانند. عقل واقعی آن است که خداوند را روزی رسان هر مخلوقی بدانی و برای تأمین روزی فرزندان نگران نباشی.
👈 داستان
روزی یکی از اساتيد به فردی توصیه فرزندآوری کرد. او یک فرزند داشت ولی از اقدام برای فرزند دوم امتناع میکرد. بعد از نصیحت استاد گفت: شما اگر هزینه پوشک او را تقبل کنید من حاضرم اقدام کنم.
چند روز گذشت. استاد به همان فرد گفت: ماشین پرایدی بلا استفاده در خانه است اگر میخواهی آن را استفاده کن. او با اشتیاق قبول کرد. استاد گفت : البته باید روغنش را عوض کنی. گفت: کاری نداره انجام میدم. استاد: لاستیکها قدیمی است احتمالا باید عوض شود. گفت: مشکلی نیست. استاد: باطری را هم باید تعویض کنی. گفت: اونم انجام میدم. استاد در نهایت گفت: تو که برای این همه هزینه حاضری یکجا خرج کنی چطور برای پوشک فرزندت درماندی؟ معلوم میشود تو ارزشی برای فرزند دیگر نمیدهی ولی برای ماشین ارزش بالاتری قائلید.
👈 توصیه امام به کسی که پنج سال بچه دار نمیشد
بکربن صالح میگوید: در نامهای به امام موسی کاظم علیه السلام نوشتم: پنج سال است که از آمدن فرزند، جلوگیری میکنم؛ چرا که همسرم از فرزنددار شدن، کراهت دارد و میگوید؛ "از آنجا که ما فقیر هستیم، تربیت فرزندان برای ما سخت خواهد بود"، ایشان در پاسخ نوشت:
"بهدنبال فرزند باش که خداوند روزی فرزندان را میدهد".
منبع: الکافی، ج6، ص3
⬅️ در پایان :
سفاهت و جهل تنها در این موضوع نیست بلکه در تمام زندگی میتواند جاری باشد. برخی در زندگی نگاه مادی داشته و اوامر الهی از قبیل انفاق، امربه معروف و نهی از منکر را به خاطر ترس عمل نکرده و برخی حرامها را مرتکب میشوند چون اعتقادشان به منبع غیب الهی کم است و همه چیز را مادی نگاه میکنند.
#خسارت
#عوامل_خسارت
#سفاهت
#جهل
#سقط_جنین
#جمعیت
#فرزندآوری
#روزی
#تفسیر_قرآن
@maaref_kootah_ir
سه شنبه ها (احکام)
✅ عدول از نیت در نماز
⬅️ یکی از ارکان نماز نیت است. نیت در نماز باید از ابتدا تا انتها یکی باشد و تغییر نکند اما گاهی عدول از نیتی به نیت دیگر جایز است. در این رابطه چند مطلب زیر را تقدیم میکنیم:
👈 از نماز مستحب به واجب
مطلقاجایز نیست.
👈 از واجب به مستحب
جایز نیست مگر در سه مورد:
📌١. از نماز فرادی به جماعت
بعد از عدول به مستحبی میتواند نماز را بشکند و به امام جماعت متصل گردد. (البته برخی از مراجع مثل رهبری لازم میدانند که نماز مستحبی را تمام کند و بعد متصل گردد.)
📌٢. از نماز ظهر روز جمعه به نافله
برای کسی که سوره جمعه را فراموش کرده و از محلش رد شده است. این شخص نمازش را به مستحبی تغییر داده و سلام دهد و دوباره نماز ظهر را باسوره جمعه بخواند.
📌٣. کسی که زودتر از امام تکبیر گفته
بارها پیش میآید که شخصی به گمان اینکه امام جماعت نماز را شروع کرده است، تکبیر میگوید و بعد متوجه میشود که زودتر تکبیر گفته است. این شخص چون وارد نماز واجب شده حق شکستن ندارد لذا باید به نماز مستحبی عدول کند و بعد بشکند یا بنابر نظر برخی فقهاء تمام کند و بعد متصل شود.
⬅️ عدول از نماز جماعت به فرادی
آیا میتوان در حین نماز جماعت، قصد فرادی کرد و بقیه نماز را فردای تمام کرد؟
👈 امام، رهبری : اشکالی ندارد.
👈 مکارم : بدون عذر جایز نیست فرادی کند.
👈 سیستاتی: اگر بدون عذر باشد جماعتش صحیح نیست اما نمازش درست است به شرط اینکه رکنی را زیاد نکرده باشد و از ابتدا هم قصد عدول نداشته باشد.
منبع: رساله جامع، ج اول، ص ۶٨٩
#نیت
#عدول
#جماعت
#احکام
@maaref_kootah_ir