📣📣📣🌿🌹﷽🌹🌿📣📣📣
📣عبدالله بن زمعه از یاران امام بود ودر خواست مالی داشت، در جوابش فرمود:
🔹احتياط در مصرف بيت المال
♦️اين اموال كه می بينی نه مال من و نه از آن توست، غنيمتی گردآمده از مسلمانان است كه با شمشيرهای خود به دست آوردند، اگر تو در جهاد همراهشان بودی، سهمی چونان سهم آنان داشتی، وگرنه دسترنج آنان خوراك ديگران نخواهد بود.
📜 #نهج_البلاغه ، #خطبه232
📣🌹🕊
📣🌿🌹
📣📣📣📣
📣📣📣🌿🌹﷽🌹🌿📣📣📣
📣این سخنرانی در سرزمین 《ذی قار》هنگام حرکت به سوی بصره در سال٣٦ هجری ایراد شده
🔹ويژگيهای پيامبر (صلی الله علیه و آله وسلم)
♦️پيامبر اسلام (صلی الله علیه و آله وسلم) آنچه را كه به او فرموده شد آشكار كرد، و پيامهای پروردگارش را رساند، او شكافهای اجتماعی را با وحدت اصلاح، و فاصله ها را به هم پیوند داد، ميان خويشاوندان يگانگی برقرار كرد پس از آنكه آتش دشمنی ها و كينه های برافروخته در دلها راه يافته بود.
📜 #نهج_البلاغه ، #خطبه231
📣🌹🕊
📣🌿🌹
📣📣📣📣
📣📣📣🌿🌹﷽🌹🌿📣📣📣
📣خطبه درباره تقوا
1⃣پرهيزكاری و عمل
♦️همانا ترس از خدا كليد هر در بسته، و ذخيره رستاخيز، و مايه آزادگی از هرگونه بردگی، و عامل نجات از هرگونه هلاكت است، در پرتو پرهيزكاری، تلاشگران پيروز، پرواكنندگان از گناه رستگار، و به هر آرزویی می توان رسيد. مردم! عمل كنيد كه عمل نيكو به سوی خدا بالا می رود، و توبه سودمند است، و دعا به اجابت می رسد، و آرامش برقرار، و قلمهای فرشتگان در جريان است، به اعمال نيكو بشتابيد پيش از آنكه عمرتان پايان پذيرد، يا بيماری مانع شود، و يا تير مرگ شما را هدف قرار دهد.
2⃣ضرورت ياد مرگ
♦️ مرگ نابودكننده لذتها، تيره كننده خواهشهای نفسانی، و دوركننده اهداف شماست، مرگ ديداركننده ای دوست نداشتنی، هماوردی شكست ناپذير و كينه توزی است كه بازخواست نمی شود، دامهای خود را هم اكنون بر دست و پای شما آويخته، و سختی هايش شما را فرا گرفته، و تيرهای خود را به سوی شما پرتاب كرده است. قهرش بزرگ، و دشمنی او پياپی و تيرش خطا نمی كند. چه زود است كه سايه های مرگ، و شدت دردهای آن، و تيرگيهای لحظه جان كندن، و بيهوشی سكرات مرگ، و ناراحتی و خارج شدن روح از بدن، و تاريكی چشم پوشيدن از دنيا، و تلخی خاطره ها، شما را فرا گيرد. پس
ممكن است ناگهان مرگ بر شما هجوم آورد، و گفتگوهايتان را خاموش، و جمعيت شما را پراكنده، و نشانه های شما را نابود، و خانه های شما را خالی، و ميراث خواران شما را برانگيزد تا ارث شما را تقسيم كنند، آنان يا دوستان نزديكند كه به هنگام مرگ نفعی نمی رسانند، يا نزديكان غمزده ای كه نمی توانند جلوی مرگ را بگيرند، يا سرزنش كنندگانی كه گريه و زاری نمی كنند.
3⃣ سفارش به نيكوكاری
♦️بر شما باد به تلاش و كوشش، آمادگی و آماده شدن، و جمع آوری زاد و توشه آخرت در دوران زندگی دنيا، دنيا شما را مغرور نسازد، چنانكه گذشتگان شما، و امتهای پيشين را در قرون سپری شده مغرور ساخت، آنان كه دنيا را دوشيدند، به غفلت زدگی در دنيا گرفتار آمدند، فرصتها را از دست دادند، و تازه های آن را فرسوده ساختند، سرانجام خانه هايشان گورستان، و سرمايه هايشان ارث اين و آن گرديد، آن را كه نزديكشان را نمی شناسند، و به گريه كنندگان خود توجهی ندارند، و نه دعوتی را پاسخ می گويند. مردم! از دنيای حرام بپرهيزيد، كه حيله گر و فريبنده و نيرنگباز است، بخشنده ای بازپس گيرنده، و پوشنده ای برهنه كننده است، آسايش دنيا بی دوام، و سختی هايش بی پايان، و بلاهايش دائمی است.
4⃣دنيا و زاهدان
♦️ زاهدان، گروهی از مردم دنيايند كه دنياپرست نمی باشند، پس در دنيا زندگی می كنند اما آلودگی دنياپرستان را ندارند، در دنيا با آگاهی و بصيرت عمل می كنند، و در ترك زشتی ها از همه پيشی می گيرند، بدنهايشان بگونه ای در تلاش و حركت است كه گويا ميان مردم آخرتند، اهل دنيا را می نگرند كه مرگ بدنها را بزرگ می شمارند، اما آنها مرگ دلهای زندگان را بزرگتر می دانند.
📜 #نهج_البلاغه ، #خطبه230
📣🌹🕊
📣🌿🌹
📣📣📣📣
•┈┈••••✾•🌿🌺🌿•✾•••┈┈؛
#خطبه230
#سؤال: آنان که دنیا را دوشیدند ...منظور چیست؟
#جواب:
✳️ منظور کسانی است که دل به دنیا بسته اند و همانطور که قرآن کریم فرموده :
📣 فقط تمام همتشان این بوده که از دنیا نصیب ببرند «ومن الناس یقول ربنا اتنا فی الدنیا حسنه و ماله فی الاخرة من خلاق »
🔴 عده ای حتی اگر دعا هم میکنند فقط از خدا حسنه ی دنیا می خواهند و در آخرت هیچ نصیبی ندارند .
‼️ کسانی که فقط به فکر دنیا هستند و بزرگترین همتشان دنیا طلبی شان است ، اینها کسانی اند که به تعبیر امیر المؤمنین علیه السلام گویی فقط از دنیا دوشیده اند.
🖊حجتالاسلام مهدوی ارفع
•┈┈••••✾•🌿🌺🌿•✾•••┈┈
✾ ┅┅┄ ❅✨❁ ๑⚜๑❁✨❅ ┄┅┅ ✾
#تبیین_نهضت_جهانی_نهج_البلاغه_خوانی
☄بسم الله الرحمن الرحیم☄
🌿با سلام به همه بزرگواران نهجالبلاغه ای:
👈 برای این بخش نکته ای را در پاسخ ما به برخی انگاره هایی سنتی علیه نهضت نهج البلاغه خوانی یادآوری می کنم:
✅ ۱) می گویند نهج البلاغه را باید به زبان عربی خواند ...
⭕️اولاً: اگر روزی برسد که همه شیعیان بلکه مسلمانان مسلط به زبان عربی بشوند آن وقت حرف شما درست است
⚠️اگرچه آن روز هم تازه اول قیل و قال لغویون و صرفیون و نحویون است که ما با دنیایش در حوزه علمیه آشناییم و آخرش هم معلوم نشد حق با کوفیون است یا بصریون؟!!
⭕️ ثانیاً: آب دریا را اگر نتوان کشید هم بقدر تشنگی باید چشید یا بقول عرب ها ما لایُدرَك كُلُّه لايُترَكُ كُلُّه
⭕️ثالثا: در طول هزار سال گذشته عالمان برجسته زیادی دست به کار ترجمه این کتاب بی بدیل شده اند و این نشان می دهد که ایشان به بهره مندی از معارف و حقایق نهج بیشتر از جمود بر لفظ تأکید داشته اند.
⭕️ رابعاً: بین لفظ و معنا و حقیقت کدام یک اصل است؟
🔰مثلاً اگر بنده نوشتم "آب" آیا با این آب میتوان تشنه ای را سیراب کرد؟
❌خیر حالا وقتی شما به کلمه آب نگاه میکنید، معنای آب در ذهنتان شکل میگیرد. اما با این تصور ذهنی میتوان تشنه ای را سیراب کرد؟ خیر.
💯 آنچه تشنه را سیراب می کند، #حقیقت آب است حال هر اسمی میخواهی بر آن بگذاری و یا هر کس هر تصوری از آن بکند.
⏪ ما در فهم کلام خدا و معصومین بیش و پیش از آنکه دنبال درک حقیقت باشیم پشت حجاب های لفظ و معنا(صورت ذهنی) گیر کرده ایم و این بحث دامنه ای وسیع دارد که این مقام و این زمان، مجال پرداختن به آن نیست.
✅ ۲)می گویند نهج البلاغه حتماً باید با استاد خوانده شود...
👈در جواب عرض میکنیم:
🔴 اولاً: ما منکر بطن داشتن نهج البلاغه مانند قرآن و سایر روایات نورانی اهل بیت علیهم السلام نیستیم.
💬 اما حتی قرآن هم که کلام خدا و فوق کلام اهل بیت علیهم السلام است و به نقل برخی روایات ۷۰ بطن دارد ، ظاهرش برای عموم مردم قابل قرائت و در همان حد قابل فهم است؛
✔️لذا خداوند قرائت آن را نه تنها جایز دانسته بلکه نسبت به آن امر کرده است.
📣 و می فرماید:"فاقرؤا ما تیسر من القرآن"
↩️ پس خواندن قرآن به عنوان اولین گام انس با معارف قرآن اختصاصی به گروه خاص ندارد.
🔴 در مرحله دوم قرآن همگان را به تدبر در آیاتش فرامی خواند و کسانی را که تدبر ندارند به قفل بودن قلب هایشان متهم می کند.
📣" أفلا یتدبرون القرآن أم علی قلوب أقفالها"
⬅️ این مرحله هم که هیچ ربطی به تفسیر و تأویل ندارد، مقدور همگان بلکه دستور برای همگان است.
📚حضرت امام راحل در کتاب شریف آداب الصلوه در مبحث آداب قرائت کسانی را که مردم را از تدبر به بهانه منع تفسیر به رأی باز می دارند مورد خطاب و عتاب تندی قرار میدهد مبنی بر اینکه اینکار اصلاً تفسیر نیست چه رسد به تفسیر به رأی!!
🔴 آری در مرحله سوم به بعد مسأله تفسیر و سپس تأویل پیش میآید که درباره تفسیر یا به تعبیر قرآن تبیین ، اولاً شخص نبی اکرم و سپس امامان معصوم و پس از آنها علمایی که علم تفسیر را از اهل بیت فراگرفته اند حق تفسیر دارند.
💯مقام تأویل هم انحصاراً در اختیار خدا و راسخون فی العلم که همان اهل البیت علیهم السلام هستند می باشد.
⏪ خلاصه سخن اینکه خواندن نهج البلاغه ، حساس تر از خواندن قرآن نیست که مقدور بلکه وظیفه ی عموم است.
✳️ ضمن اینکه خود کلام معصوم_ که نهج البلاغه بخشی از آن است_ در حکم تفسیر و حتی تأویل قرآن کریم است.
☑️مضافاً بر اینکه همانگونه که بهترین روش تفسیر قرآن که مورد پسند أهل بیت است، تفسیر قرآن به قرآن می باشد، بهترین روش تفسیر نهج البلاغه هم تفسیر آن با خود نهج البلاغه یا سایر سخنان اهل بیت می باشد.
❎حال که سخن به اینجا رسید بد نیست عرض کنم:
📚حتی درباره تفسیر قرآن هم امام راحل در همان کتاب آداب الصلوه میفرمایند: "تا کنون به عقیده من هیچ تفسیری برای این مصحف شریف نگاشته نشده است"
📌و دلیل این ادعایشان این است که هر یک از مفسرین با توجه به تخصص و ذایقه خودش قرآن را تفسیر کرده است.
✍فقیه، فقهی و اهل کلام، کلامی و عرفا، عرفانی و فلاسفه، فلسفی و اینها هیچکدام تفسیر قرآن نیست!!
👌در پایان این بخش یک نکته نیز لازم به ذکر است و آن عبارتست از اینکه:
🖥 با مراجعه به کتب نهج البلاغه فارق از این هیاهوها میتوان تجربه کرد که اساساً بسیاری از سخنان حضرت بسیار روشن و واضح است.
🔘 در حالیکه اساساً تفسیر یعنی "کشف القناع عن وجوه المعانی " یعنی پرده بر داشتن از چهره معانی که پشت احتمالات گوناگون مخفی شده است.
🖊حجتالاسلام مهدوی ارفع
✾ ┅┅┄ ❅✨❁ ๑⚜๑❁✨❅ ┄┅┅ ✾
📣📣📣🌿🌹﷽🌹🌿📣📣📣
📣وصف روز بیعت مردم با امام علیه السلام
🔹ويژگيهای بيعت مردم با امام
♦️دست مرا برای بيعت می گشوديد و من می بستم، شما آن را به سوی خود می كشيديد و من آن را می گرفتم، سپس چونان شتران تشنه كه به طرف آبشخور هجوم می آوردند بر من هجوم آورديد، تا آنكه بند كفشم پاره شد، و عبا از دوشم افتاد، و افراد ناتوان پايمال گرديدند. آن چنان مردم در بيعت با من خشنود بودند كه خردسالان شادمان، و پيران برای بيعت كردن لرزان به راه افتادند، بيماران بر دوش خويشان سوار، و دختران جوان بی نقاب به صحنه آمدند.
📜 #نهج_البلاغه ، #خطبه229
📣🌹🕊
📣🌿🌹
📣📣📣📣
┄┅═══✼🍃🌺🍃✼═══┅┄
#خطبه229
#سؤال: این خطبه اکراه امیر المؤمنین برای خلافت و اشتیاق مردم برای خلافت ایشان را بیان میکند.
آیا حضرت علی نفرمودند در این مدت سلب خلافت خار در چشمم و تیغ در گلویم بود و کاری نمیتوانستم بکنم و از آن طرف خود حضرت زهرا نیز برای این امر شهید شدند(ولایت و خلافت حضرت امیر).حال چرا این همه بی میلی؟
با اینکه مدت مدیدی میگذرد و خیلی چیزها تغییر کرده.ولی آیا دلیل اصلیش همین است؟
#جواب :
✅بله دلیل اصلیش همین است که حضرت می دانند که مردم در دوره سه خلیفه گذشته بسیار تغییر کرده اند.
🔴 و به دنبال اسلام ناب نیستند و یقیناً نه آنها به راه علی می روند و نه علی را می توانند به راه مورد علاقه خود ببرند و نهایتاً بین آنها اختلاف و جدایی خواهد افتاد.
🖊حجتالاسلام مهدوی ارفع
┄┅═══✼🍃🌺🍃✼═══┅┄
📣📣📣🌿🌹﷽🌹🌿📣📣📣
📣در توصیف سلمان فارسی که قبل از پیدایش فتنه ها در گذشت
🔹ويژگيهای سلمان فارسی
♦️خدا او را در آنچه آزمایش کرد پاداش خير دهد، كه كجی ها را راست، و بيماری ها را درمان، سنت پيامبر (صلی الله علیه و آله وسلم) را به پا داشت، و فتنه ها را پشت سر گذاشت، با دامن پاك، و عيبی اندك، درگذشت، به نيكی های دنيا رسيده و از بديهای آن رهایی يافت، وظائف خود نسبت به پروردگارش را انجام داد، و چنانكه بايد از كيفر الهی می ترسيد، خود رفت و مردم را پراكنده برجای گذاشت، كه نه گمراه، راه خويش شناخت، و نه هدايت شده به يقين رسيد.
📜 #نهج_البلاغه ، #خطبه228
📣🌹🕊
📣🌿🌹
📣📣📣📣
🎇🎇🎇🎇🎇🎇🎇🎇🎇
🕊🌿🌹🌿🌹🌿🌹🌿🕊
#خطبه228
#سؤال: منظور از این جمله در مورد سلمان چیست؟ مردم را پراکنده برجای گذاشت که نه گمراه راه خویش شناخت و نه هدایت شده به یقین رسید .به نظر میآید این جمله از ویژگیهای خوبی نباشد. لطفاً توضیح دهید.
#جواب:
✳️ اولاً: درباره اینکه این خطبه صد در صد در مورد حضرت سلمان باشد ، خود شارحین و مفسرین و محققین تردید دارند . می گویند احتمالاً درباره سلمان یا کس دیگری باشد.
✳️ ثانیاً : بر فرض هم که درباره ی سلمان باشد، حضرت آن عبارتی که در ابتدای خطبه فرموده اند خود روشنگر تلاش سلمان فارسی و کم نگذاشتن ایشان در حوزه خودشان است .
👈 منتها چه بسا محصول زحمات ایشان را امیرالمؤمنین میفرمایند که مثل برخی از پیامبران که تلاش می کردند اما تعداد زیادی تحت تأثیر، قرار نمی گرفتند و اطاعت نمی کردند .
⁉️ شاید منظور حضرت این است که وقتی سلمان از دنیا رفت ، عده ای در مسیر هدایت بودند و عده ای هم هیچ تأثیری نگرفتند و همانطور در مسیر گمراهی ماندند.
📛 لذا براحتی نمی شود از این جمله عیبی بر سلمان فارسی برداشت کرد .
⏪ در خطبه ببینید :
✔️ "خدا او را در آنچه آزمایش کرد پاداش خیردهد که کجیها را راست و بیماریها را درمان و سنتهای پیامبر را بپا داشت "
📢 همینجا هم حضرت میفرمایند : کجیهای امت را راست کرد !
💯 بعد فرموده اند: وظایف خود نسبت به پروردگار را انجام داد ، پس تکالیفش را هم انجام داده . و تا انتهای خطبه...
⚠️ نه اینکه او باعث پراکندگی مردم شد، میگوید در حالی از این دنیا رفت که مردم دچار تفرقه بودند .
🔰 آنهایی که میخواستند هدایت شوند ، شدند و آنهایی که نمی خواستند همچنان در مسیر تفرقه و ضلالت باقی ماندند .
🖊حجتالاسلام مهدوی ارفع
🕊🌿🌹🌿🌹🌿🌹🌿🕊
🎇🎇🎇🎇🎇🎇🎇🎇🎇
📣📣📣🌿🌹﷽🌹🌿📣📣📣
🔹يكی از دعاهای امام (علیه السلام )
♦️خدايا! تو با دوستانت از همه انس گيرنده تری، و برطرف كننده نيازهای توكل كنندگانی؛ بر اسرار پنهانشان آگاه، و به آنچه در دل دارند آشنایی ، و از ديدگاههای آنان باخبر، و رازشان نزد تو آشكار، و دلهايشان در حسرت ديدار تو داغدار است. اگر تنهایی و غربت به وحشتشان اندازد ياد تو آرامشان می كند، اگر مصيبتها بر آنان فرود آيد، به تو پناه می برند، و روی به درگاه تو دارند، زيرا می دانند كه سررشته كارها به دست توست، و همه كارها از خواست تو نشات می گيرد. خدايا! اگر برای خواستن درمانده شوم، يا راه پرسيدن را ندانم، تو مرا به اصلاح كارم راهنمایی فرما، و جانم را به آن چه مايه رستگاری من است هدايت كن، كه چنين كاری از راهنمایی های تو به دور، و از كفايتهای تو ناشناخته نيست. خدايا، مرا با بخشش خود بپذير، و با عدل خويش ،با من رفتار مكن.!
📜 #نهج_البلاغه، #خطبه227
📣🌹🕊
📣🌿🌹
📣📣📣📣
📣📣📣🌿🌹﷽🌹🌿📣📣📣
📣نكوهش دنيا
1⃣دنياشناسی
♦️دنيا خانه ای است پوشيده از بلاها، در حيله و نيرنگ شناخته شده، نه حالات آن پايدار، و نه مردم آن از سلامت برخوردارند، دارای تحولات گوناگون، و دورانهای رنگارنگ، زندگی در آن نكوهيده و امنيت در آن نابود است، اهل دنيا همواره هدف تيرهای بلا هستند كه با تيرهايش آنها را می كوبد، و با مرگ آنها را نابود می كند.
2⃣ عبرت گرفتن از دنيا
♦️ای بندگان خدا! بدانيد، شما و آنان كه در اين دنيا زندگی می كنيد، بر همان راهی می رويد كه گذشتگان پيمودند، آنان زندگيشان از شما درازتر، خانه هايشان آبادتر، و آثارشان از شما بيشتر بود، كه ناگهان صدايشان خاموش، و وزش بادها در سرزمینشان ساكت، و اجسادشان پوسيده، و سرزمينشان خالی، و آثارشان ناپديد شد.! قصرهای بلند و محكم، و بساط عيش و بالشهای نرم را به سنگ ها و آجرها، و قبرهای به هم چسبيده تبديل كردند، گورهایی كه بنای آن بر خرابی، و با خاك ساخته شده است، گورها به هم نزديك اما ساكنان آنها از هم دور و غريبند در وادی وحشتناك به ظاهر آرام اما گرفتار قرار دارند، نه در جایی كه وطن گرفتند انس می گيرند، و نه با همسايگان ارتباطی دارند، در صورتيكه با يكديگر نزديك، و در كنار هم جای دارند. چگونه يكديگر را ديدار كنند در حالی كه فرسودگی آنها را درهم كوبيده، و سنگ و خاك آنان را در كام خود فرو برده است. شما هم راهی را خواهيد رفت كه آنان رفته اند، و در گرو خانه هایی قرار خواهيد گرفت كه آنها قرار دارند، و گورها شما را به امانت خواهند پذيرفت، پس چگونه خواهيد بود كه عمر شما بسر آيد و مردگان از قبرها برخيزند؟
(در آن هنگام كه هر كس به اعمال از پيش فرستاده آزمايش می شود، و به سوی خدا كه مولا و سرپرست آنهاست باز می گردد، و هر دروغی را كه می بافتند برای آنان سودی نخواهد داشت.)
📜 #نهج_البلاغه، #خطبه226
📣🌹🕊
📣🌿🌹
📣📣📣📣
📣📣📣🌿🌹﷽🌹🌿📣📣📣
🔹یاری خواستن از خدا در مشکلات اقتصادی
♦️خدايا آبرويم را با بی نيازی نگهدار، و با تنگدستي شخصيت مرا لكه دار مفرما، كه از روزی خواران تو روزی خواهم، و از بدرکاران مهر و محبت طلب کنم! مرا در ستودن آن كس كه به من عطایی فرمود موفق فرما، و در نكوهش آن كس كه از من دريغ داشت آزمايش فرما ، در صورتيكه در پشت پرده، اختيار هر بخشش و دريغی در دست تو است و تو بر همه چيز توانایی.
📜 #نهج_البلاغه، #خطبه225
📣🌹🕊
📣🌿🌹
📣📣📣📣
📣📣📣🌿🌹﷽🌹🌿📣📣📣
📣این سخنرانی، در شهر کوفه در دوران زمامداری آن حضرت ایراد شد
1⃣پرهيز از ستمكاری
♦️سوگند به خدا! اگر تمام شب را بر روی خارهای سعدان به سر ببرم، و يا با غل و زنجير به اين سو يا آن سو كشيده شوم، خوش تر دارم تا خدا و پيامبرش را در روز قيامت، در حالی ملاقات كنم كه به بعضی از بندگان ستم، و چيزی از اموال را غصب كرده باشم، چگونه بر كسی ستم كنم برای نفس خويش، كه به سوی كهنگی و پوسيده شدن پيش می رود، و در خاك، زمان طولانی اقامت می كند.
2⃣عدالت علوی (پرهيز از امتيازخواهی)
♦️ بخدا سوگند، برادرم عقيل را ديدم كه به شدت تهيدست شده و از من درخواست داشت تا يك من از گندمهای بيت المال را به او به ببخشم، كودكانش را ديدم كه از گرسنگی دارای موهای ژوليده، و رنگشان تيره شده بود گويا با نيل رنگ شده بودند. پی در پی مرا ديدار و درخواست خود را تكرار می كرد، چون گفته های او را گوش فرادادم پنداشت كه دين خود را به او واگذار می كنم، به دلخواه او رفتار و از راه و رسم عادلانه خود دست برمی دارم، روزی آهنی را در آتش گداخته به جسمش نزديك كردم تا او را بيازمايم، پس چونان بيمار از درد فرياد زد ونزديك بود از حرارت آن بسوزد. به او گفتم، ای عقيل: گريه كنندگان بر تو بگريند، از حرارت آهنی می نالی كه انسانی به بازيچه آن را گرم ساخته است؟ اما مرا به آتش دوزخی می خوانی كه خدای جبارش با خشم خود آن را گداخته است، تو از حرارت ناچيز می نالی و من از حرارت آتش الهی ننالم؟ و از اين حادثه شگفت آورتر اينكه شب هنگام كسی به ديدار ما آمد و ظرفی سرپوشيده پر از حلوا داشت، معجونی در آن ظرف بود كه از آن تنفر داشتم، گويا آن را با آب دهان مار سمی، يا قی كرده آن مخلوط کرده اند ! به او گفتم: هديه است؟ يا زكات يا صدقه؟ كه اين دو بر ما اهل بيت پيامبر (صلی الله علیه و آله وسلم ) حرام است. گفت: نه، زكات است نه صدقه، بلكه هديه است. گفتم: زنان بچه مرده بر تو بگريند، آيا از راه دين وارد شدی كه مرا بفريبی؟ يا عقلت آشفته شده يا جن زده شدی؟ يا هذيان می گویی؟ بخدا سوگند! اگر هفت اقليم را با آنچه در زير آسمانهاست به من دهند تا خدا را نافرمانی كنم كه پوست جوی را از مورچه ای به ناروا بگيرم، چنين نخواهم كرد، و همانا اين دنيای آلوده شما نزد من از برگ جويده شده دهان ملخ پست تر است علی را با نعمتهای فناپذير، و لذتهای ناپايدار چه كار؟!! بخدا پناه می بريم از خفتن عقل، و زشتی لغزشها، و از او ياری می جوييم.
📜 #نهج_البلاغه #خطبه224
📣🌹🕊
📣🌿🌹
📣📣📣📣
📣📣📣🌿🌹﷽🌹🌿📣📣📣
📣 به هنگام تلاوت آیه ٦ سوره انفطار《ای انسان، چه چیز تو را در برابر پروردگار کریمت مغرور ساخته است》.فرمود:
1⃣هشدار از غرور زدگيها
♦️برهان گناهكار، نادرست ترين برهان ها است، و عذرش از توجيه هر فريب خورده ای بی اساس تر، و خوشحالی او از عدم آگاهی است. ای انسان! چه چيز تو را بر گناه جرات داده؟ و در برابر پروردگارت مغرور ساخته؟ و بر نابودی خود علاقمند كرده است؟ آيا بيماری تو را درمانی نيست؟ و خواب زدگی تو بيداری ندارد؟ چرا آنگونه كه به ديگران رحم می كنی، به خود رحم نمی كنی؟ چه بسا كسی را در آفتاب سوزان می بينی بر او سايه می افكنی يا بيماری را می نگری كه سخت ناتوان است، از روی دلسوزی بر او اشك می ريزی، چه چيز تو را بر بيماری خود بی تفاوت كرده؟ و بر مصيبتهای خود شكيبا و از گريه بر حال خويشتن باز داشته است؟ در حالی كه هيچ چيز برای تو عزيزتر از جانت نيست! چگونه ترس از فرود آمدن بلا، شب هنگام تو را بيدار نكرده است؟ كه در گناه غوطه ور، و در پنجه قهر الهی مبتلا شده ای؟
2⃣چگونه بودن
♦️ پس سستی دل را با استقامت درمان كن، و خواب زدگی چشمانت را با بيداری برطرف كن، و اطاعت خدا را بپذير، و با ياد خدا انس گير، و ياد آر كه تو از خدا روی گردانی و در همان لحظه او روی به تو دارد، و تو را به عفو خويش می خواند، و با كرم خويش می پوشاند! در حالی كه تو از خدا بريده و به غير خدا توجه داری! پس چه نيرومند و بزرگوار است خدا! و چه ناتوان و بی مقداری تو، كه بر عصيان او جرات داری، در حالی كه تو را در پرتو نعمت خود قرار داده، و در گستره رحمت او آرميده ای، نه بخشش خود را از تو گرفته، و نه پرده اسرار تو را دريده است. بلكه چشم بر هم زدنی، بی احسان خدا زنده نبودی، يا در نعمت های او غرق بودی، يا از گناهان تو پرده پوشی شد، و يا بلا و مصيبتی را از تو دور ساخته است، پس چه فكر می كنی! اگر او را اطاعت كنی؟ بخدا سوگند! اگر اين رفتار ميان دو نفر كه در توانایی و قدرت برابر بودند وجود داشت (و تو یکی از آن دو بودی )تو نخستين كسی بودی كه خود را محكوم می كردی، بر زشتی اخلاق و نادرستی كردار.
3⃣ دنياشناسی
♦️ به حق می گويم كه دنيا تو را نفريفته است، كه تو خود فريفته دنيایی، دنيا عبرت ها را برای تو آشكار كرده، و تو را به تساوی دعوت كرد، دنيا با دردهایی كه در جسم تو می گذارد، و با كاهشی كه در توانایی تو ايجاد می كند، راستگوتر از آن است كه به تو دروغ بگويد، و يا مغرورت سازد. چه بسا نصيحت كننده ای از سوی دنيا را متهم کردی، و راستگویی را دروغگو پنداشتی ! اگر دنيا را از روی شهرهای ويران شده، و خانه های درهم فرو ريخته بشناسی، آن را يادآوری دلسوز، و اندرزدهنده ای گويا می يابی كه چونان دوستی مهربان از تباهی و نابودی تو نگران است. دنيا چه خوب خانه ای است برای آن كس كه آن را جاودانه نپندارد، و خوب محلی است برای آن كس كه آن را وطن خويش انتخاب نكند، سعادتمندان به وسيله دنيا در قيامت كسانی هستند كه امروز از آن می گريزند.
4⃣ انسان و رستاخيز
♦️آنگاه كه زمين سخت بلرزد، و نشانه های هولناك قيامت تحقق پذيرد، و پيروان هر دينی به آن ملحق شوند، و هر پرستش كننده به معبود خود، و هر اطاعت كننده ای به فرمانده خود رسد، نه چشمی بر خلاف عدالت و برابری در هوا گشوده، و نه قدمی برخلاف حق، آهسته در زمين نهاده می شود، در آن روز چه دليل هایی كه باطل می گردد، و عذرهایی كه پذيرفته نمی شود! پس در جستجوی عذری باشيد كه پذيرفته شود، و دليلی بجوييد كه استوار باشد، و از دنيای فانی برای آخرت جاويدان توشه بردار، و برای سفر آخرت وسائل لازم را آماده كن، و چشم به برق نجات بدوز، و بار سفر بربند.
📜 #نهج_البلاغه، #خطبه223
📣🌹🕊
📣🌿🌹
📣📣📣📣
📜📜📜🌿🌹🌿🌹🌿📜📜📜
#خطبه223
#سؤال 1⃣: ... ﭘﺲ ﺳﺴﺘﻲ ﺩﻝ ﺭﺍ ﺑﺎ ﺍﺳﺘﻘﺎﻣﺖ ﺩﺭﻣﺎﻥ ﻛﻦ, ﻭ ﺧﻮﺍﺑﺰﺩﮔﻲ ﭼﺸﻤﺎﻧﺖ ﺭﺍ ﺑﺎ ﺑﻴﺪﺍﺭﻱ ﺑﺮﻃﺮﻑ ﻛﻦ، ...
چه زمانی از استقامت دل مان یقین پیدا کنیم؟ اصلاً یقین کردن در این زمینه ممکن است؟
#جواب:
✳️ منظور حضرت در این بخش از #خطبه223 رفتار کردن بر خلاف عادتی است که تابحال داشته ایم.
👈یعنی چون تا حالا غفلت از قیامت داشته ایم و فکر میکردیم برای گناهانمان عذری داریم که آنجا پذیرفته میشود ، ولی اکنون متوجه شدیم که اشتباه میکردیم ، حال باید دقیقاً برعکس عمل کنیم .
👌یعنی تابحال اگر نفسمان سست بود در انجام کارهای مهمی که قیامت بتواند دست ما را بگیرد از این به بعد با عزم جدی به کارهای مهم که حتی ممکن است سخت بنظر برسد برای نفس تنبل ما ، انجام بدهیم .
‼️تا حالا خواب زدگی و کسالت و غفلت چشمهای ما را گرفته بود ، از حالا به بعد باید هوشیاری و تنبه را به او اجبار کنیم تا بیدار باشد و به گناه و غفلت عمر نگذرد .
#سؤال2⃣ :... ﺍﻧﺴﺎﻥ ﻭ ﺭﺳﺘﺎﺧﻴﺰ ﺁﻧﮕﺎﻩ ﻛﻪ ﺯﻣﻴﻦ ﺳﺨﺖ بلرزد...
این عدالت، مربوط به خالق است؟ (یعنی همه درحالی که عدالت خدا شامل شون میشه برانگیخته می شوند) یا مربوط به مخلوق ؟ (که هیچ مخلوقی بر خلاف دنیا که اختیار داشت و می توانست اعمالی برخلاف عدالت انجام بدهد، حال که قیامت شده این اختیار از او سلب شده است. )
#سؤال3⃣ : تناسب این عبارت در چیست؟ "هیچ چشمی بر خلاف عدالت در هوا گشوده نمیشود"؟ چشم گشودن چه ارتباطی به عدالت داره؟
#جواب :
✍ این عبارت را حضرت آیت الله مکارم بهتر ترجمه کرده اند که عین آن را ارائه می کنم تا سوال شما برطرف شود:
❇️ " در آن هنگام در صحنه عدل و قسط پروردگار (همه اعمال) حتى چشمى که برخلاف حق به آسمان گشوده شده و گامى که آهسته (به ظلم) در زمين برداشته اند، به حق و عادلانه پاداش داده مى شوند.
#سؤال4⃣: این که گفته شده در آن روز چه دلایلی که باطل می شوند و عذر ها که پذیرفته نمی شوند، با آن که می گویند در آن روز، تنها اعضا و جوارح لب به سخن می گشایند وحقایق را می گویند و جایی برای دلیل آوردن های شخص نیست، چگونه قابل توجیه است؟ وقتی دلیل دیگری توسط شخص، قابل مطرح شدن نیست، پس چطور می گویند رد می شود؟
#جواب :
✍ مراد حضرت از دلایلی که باطل می شوند و عذرهایی که پذیرفته نمی شود تصور و توهمی است که گناهکار در دنیا داشته که فلان چیز عذر و حجت من بر گناه بوده و خیال می کرده این عذر و برهان های واهی سبب عفو و نجاتش در قیامت می شود نه اینکه آنجا این عذرها را به زبان می آورد و بعد باطل میشود.
#سؤال5⃣:.... ﺩﺭ ﺁﻥ ﺭﻭﺯ ﭼﻪ ﺩﻟﻴﻠﻬﺎﻳﻲ ﻛﻪ ﺑﺎﻃﻞ ﻣﻲ ﮔﺮﺩﺩ, ﻭ ﻋﺬﺭﻫﺎﻳﻲ ﻛﻪ ﭘﺬﻳﺮﻓﺘﻪ ﻧﻤﻲ شود... آیا منظور از عذر پذیرفتنی، نیت و اغراض اعمال است ؟
#جواب :
✅ با توجه به جملات ابتدای خطبه که حضرت فرمودند: برهان گناهکار نادرست ترین برهان هاست وعذرش از توجیه هر فریب خورده ای بی اساس تر ، معلوم میشود:
🔴 که بهترین عذری که در قیامت پذیرفته می شود عمل صالح است در مقابل گناه گناهکار.
#سؤال6⃣: "چشم به برق نجات بدوز و بار سفر بربند"، یعنی این که بعد از فراهم کردن وسایل لازم، بازهم امید نداشته باشیم و امیدمان به برق نجات خدا باشد؟
#جواب :
❇️ معنای درست عبارت عربی این جمله که فرموده اند : « و شم برق النجاة »:
💯 یعنی اینکه در این مسیری که به سمت ابدیت دارید ، به نور هدایت و علایم راهنمایی که خداوند نصب کرده خوب توجه کن تا نجات پیدا کنی .
⏪ ظاهراً ترجمه ای که آقای دشتی فرمودند که ؛ چشم به برق نجات خداوند بدوز برای سؤال کننده مقداری باعث اشتباه شده ، که یعنی عمل به کنار ، به امید برق نجاتی هم باش!
⚠️اما اگر خود محتوای چند جمله آخر که جمع بندی خطبه است را دقت کنیم ،
📢 حضرت میفرمایند :« پس در جستجوی عذری باش که پذیرفته شود ،دلیلی بجوی که استوار باشد ، از دنیای فانی برای آخرت جاویدان توشه بردار.
💬 و با توشه ای که برداشته ای و وسایلی که برای سفر آخرت آماده کرده ای ، حال در مسیر رسیدن به آخرت به علایم راهنمایی که برق نجات را به تو نشان می دهد و مثل علایم راهنمایی و رانندگی که در جاده ها هست مسیر را برای تو روشن میکنند ، به آنها توجه کن .
🖊حجتالاسلام مهدوی ارفع
📜🌹🕊
📜🌿🌹
📜📜📜📜
📣📣📣🌿🌹﷽🌹🌿📣📣📣
📣 هنگام تلاوت آیات ٣٦و ٣٧ سوره نور《و صبح و شام در آن خانه ها تسبیح می گویند، مردانی که تجارت و معامله ای آنها را از یاد خدا و برپا داشتن نماز و ادای زکات غافل نمی کند》.فرمود:
1⃣ارزش ياد خدا
♦️همانا خدای سبحان و بزرگ، ياد خود را روشنی بخش دلها قرار داد، تا گوش پس از ناشنوایی بشنود، و چشم پس از كم نوری بنگرد، و انسان پس از دشمنی رام گردد، خداوند كه نعمتهای او گرانقدر است، در دورانهای مختلف روزگار، و در دوران جدایی از رسالت 《تا آمدن پيامبری پس از پيامبر ديگر》 بندگانی داشته كه با آنان در گوش جانشان زمزمه می كرد، و در درون عقلشان با آنان سخن می گفت. كه چراغ هدايت را با نور بيداری در گوشها و ديده ها و دلها برمی افروختند، روزهای خدایی را به ياد می آوردند و مردم را از جلال و بزرگی خدا می ترساندند، آنان نشانه های روشن خدا در بيابانهايند، آن را كه راه ميانه در پيش گرفت می ستودند، و به رستگاری بشارت می دادند، و آن را كه به جانب چپ يا راست كشانده می شد، روش او را زشت می شمردند، و از نابودی هشدار می دادند، همچنان چراغ تاريكيها، و راهنمای پرتگاهها بودند.
2⃣صفات یاد کنندگان خدا (اهل ذکر )
♦️همانا، مردمی است كه ذکر خدا را به جای دنيا برگزيدند، كه هيچ تجارتی يا خريد و فروشی، آنها را از ياد خدا باز نمی دارد، با ياد خدا روزگار می گذرانند، و غافلان را با هشدارهای خود، از كيفرهای الهی می ترسانند. به عدالت فرمان می دهند، و خود عدالت گسترند، از بديها نهی می كنند و خود از آنها پرهيز دارند. با اينكه در دنيا زندگی می كنند گويا آن را رها كرده به آخرت پيوسته اند، سرای ديگر را مشاهده كرده، گويا از مسائل پنهان برزخيان و مدت طولانی اقامتشان آگاهی دارند، و گويا قيامت وعده های خود را برای آنان تحقق بخشيده است، آنان پرده ها ( پرده های آن جهان ) را برای مردم دنيا برداشته اند، می بينند آنچه را كه مردم نمی نگرند، و می شنوند آنچه را كه مردم نمی شنوند، اگر اهل ذكر را در انديشه خود آوری ، و مقامات ستوده آنان، و مجالس آشكارشان را بنگری، می بينی كه آنان نامه های اعمال خود را گشوده، و برای حسابرسی آماده اند كه همه را جبران كردند. اعمال كوچك و بزرگي كه به آنان فرمان داده شدند و كوتاهی كردند، يا اعمالی كه از آن نهی شده و مرتكب گرديدند. بار سنگين گناهان خويش را بر دوش نهاده، و در برداشتن آن ناتوان شدند، گريه در گلويشان شكسته، و با ناله و فرياد می گريند و با يكديگر گفتگو دارند، در پيشگاه پروردگار خويش به پشيمانی اعتراف دارند. آنها نشانه های هدايت، و چراغهای روشنگر تاريكيها می باشند، فرشتگان آنان را در ميان گرفته، و آرامش بر آنها می بارند، درهای آسمان برويشان گشوده، و مقام ارزشمندی برای
آنان آماده كرده اند، مقامی كه خداوند با نظر رحمت به آن می نگرد، و از تلاش آنها راضی ، و منزلت آنهارا می ستايد، دست به دعا برمی دارند، و آمرزش الهی می طلبند، در گرو نيازمندی فضل خدا، و اسيران بزرگی اويند، غم و اندوه طولانی دلهايشان را مجروح، و گريه های پيایی چشمهايشان را آزرده است، دست آنان به طرف تمام درهای اميدواری خدا دراز است، از كسی درخواست می كنند كه بخشش او را كاستی، و درخواست كنندگان او را نوميدی نيست. پس اكنون به خاطر خودت، حساب خويش را بررسی كن زيرا ديگران حسابرسی غير از تو دارند.
📜 #نهج_البلاغه ، #خطبه222
📣🌹🕊
📣🌿🌹
📣📣📣📣
🌹🕊🌹🕊؛
🕊؛
🌹؛
#خطبه222
#سؤال1⃣ : یعنی ما هر وقت به یاد خدا نیستیم، دیدگانی کم سو و گوش هایی کر داریم؟
#جواب :
✳️ بله چون کسی که از یاد خدا غافل میشود در آن لحظه قطعاً به غیر خدا مشغول است.
👈 چنین کسی حقیقت را نمی بیند و نمی شنود پس از نظر باطنی کر و کور است.
📣 لذا در قرآن هم فرموده است:« من اعرض عن ذکری فانَّ له معیشهً ضنکا و نحشُرُه یوم القیامه اعمی قال ربِّ لِمَ حَشَرتَنی اعمی و قو کُنتُ بصیراً؟ قال کذلک اتَتکَ آیاتُنا فَنَسیتَها»
⏪ پس در قیامتی که باطن و سریرت انسانها برملا میشود کور محشور خواهد شد چون در دنیا کور بوده است.
2⃣: آیا طبق توصیفاتی که در این خطبه در مورد حزن و اندوه دائمی و طولانیِ اهل ذکر، این افراد، آدم هایی بسیار غمگین اما در عین حال آرام هستند؟ جایگاه نشاط در زندگی اهل ذکر کجاست؟
#جواب :
🚫حزن با نشاط منافات ندارد.
«المومن حزنُه فی قّلبِه و بُشرُه فی وّجهِه»
✅ یعنی آنها در خلوت خود از ترس قیامت و نتیجه گناهان دلهایی غمگین و چشمانی بارانی دارند ولی در عین حال امید به رحمت الهی و توفیق اصلاح و جبران و توشه برداشتن از اعمال صالح هم دارند و این امید به آنها نشاط در بندگی و خدمت می دهد.
3⃣ : تعریف راه میانه در این خطبه، همان تعریف میانه روی است که ما اسلام را ملتزم به اون می دانیم؟
#جواب :
❇️ در خود جمله اگر دقت بفرمایید
منظور حضرت در یک تقابل و تضادی روشن است ، یعنی میفرمایند که :
🔊 کسانی که به چپ و راست صراط مستقیم منحرف می شوند را هشدار می دهند.
⬅️ پس معلوم میشود منظور ایشان از میانه روی حرکت در جاده صراط مستقیم است .
🖊حجتالاسلام مهدوی ارفع
🌹
🕊
🌹🕊🌹🕊
📣📣📣🌿🌹﷽🌹🌿📣📣📣
📣(پس از خواندن آيه ۱ و٢ سوره تكاثر، 《 افزون طلبی شما را به خود مشغول داشته تا آنجا كه به ديدار قبرها رفتيد؟.》. فرمود):
قسمت_اول
1⃣هشدار از غفلت زدگی ها
♦️شگفتا چه مقصد بسيار دوری، و چه زيارت كنندگان بيخبری! و چه كار دشوار و مرگباری! پنداشتند كه جای مردگان خالی است، آنها كه سخت مايه عبرتند، و از دور با ياد گذشتگان، فخر می فروشند، آيا به گورهای پدران خويش می نازند؟ و يا به تعداد فراوانی كه در كام مرگ فرو رفته اند؟ آيا خواهان بازگشت اجسادی هستند كه پوسيده شد؟ و حركاتشان به سكون تبديل گشت؟ آنها مايه عبرت باشند سزاوارتر است تا تفاخر! اگر با مشاهده وضع آنان به فروتنی روی آورند عاقلانه تر است تا آنان را وسيله فخرفروشی قرار دهند. اما بدانها با ديده های كم سو نگريستند، و با كوته بينی در امواج نادانی فرو رفته اند، اگر حال آنان را از ورای خانه های ويران، و سرزمينهای خالی از زندگان می پرسيدند، هرآينه می گفتند: آنان با گمراهی در زمين فرو خفتند، و شما ناآگاهانه دنباله روی آنان شديد بر روی كاسه های سر آنها راه می رويد. و بر روی جسدهايشان زراعت می كنيد؟ و آنچه به جا گذاشته اند می خوريد، و در خانه های ويران آنها مسكن گرفتيد، و روزگاری كه ميان آنها و شماست بر شما زاری می كند، آنها پيش از شما به كام مرگ فرو رفتند، و برای رسیدن به آبشخور، از شما پیشی گرفتند.
2⃣ شرح حالات رفتگان
♦️ آنها دارای عزتی پايدار، و درجات والای افتخار بودند، پادشاهان حاكم، يا رعيت سرفراز بودند كه سرانجام راه به درون برزخ پيمودند، و زمين آنها را در خود گرفت، و از گوشت بدن های آنان خورد، و از خون آنان نوشيد. پس در شكاف گورها بی جان و بدون حرکت پنهان مانده اند. نه از دگرگونيها اندوهناك، و نه از زلزله ها ترسناك، و نه از فريادهای سخت هراسناكند، غائب شدگانی كه كسی انتظار آنان را نمی كشد، و حاضرانی كه حضور نمی يابند، اجتماعی داشتند و پراكنده شدند، با يكديگر مهربان بودند و جدا گرديدند. اگر يادشان فراموش گشت، يا ديارشان ساكت شد، برای درازی زمان و دوری مكان نيست، بلكه جام مرگ نوشيدند، گويا بودند و لال شدند، شنوا بودند و كر گشتند، و حركاتشان به سكون تبديل شد، چنان آرميدند كه گويا بيهوش بر خاك افتاده و در خواب فرو رفته اند.همسايگانی كه با يكديگر انس نمی گيرند، دوستاني كه به ديدار يكديگر نمی روند، پيوندهای شناسایی در ميانشان پوسيده، و اسباب برادري قطع گرديده است، با اينكه در يك جا گرد آمدند تنهايند، رفيقان يكديگرند و از هم دورند، نه برای شب صبحگاهی می شناسند، و نه برای روز شامگاهی، شب، يا روزی كه به سفر مرگ رفته اند برای آنها جاويدان است. خطرات آن جهان را وحشتناك تر از آنچه می ترسيدند يافتند، و نشانه های آن را بزرگ تر از آن چه می پنداشتند مشاهده كردند، و برای رسيدن به بهشت يا جهنم تا قرارگاه اصلی شان مهلت داده شدند، و جهانی از بيم و اميد برايشان فراهم آمد، اگر می خواستند آنچه را كه ديدند توصيف كنند، زبانشان عاجز می شد. حال اگر آثارشان نابود شد، و اخبارشان فراموش، اما چشمهای عبرت بين، آنها را می نگرد، و گوش جان اخبارشان را می شنود، كه با زبان ديگری با ما حرف می زنند و می گويند:...
📜 #نهج_البلاغه ، #خطبه221
📣🌹🕊
📣🌿🌹
📣📣📣📣