▪️پیام تسلیت مجمع مدرسین و محققین حوزه علمیه قم بهمناسبت درگذشت مهندس فضلالله میثمی(ره)
بسمه تعالی
انا لله وانا الیه راجعون
برادر گرامی جناب آقای مهندس لطفالله میثمی
خبر درگذشت برادر ارجمند و گرامیتان جناب آقای مهندس فضلالله میثمی موجب تأثر و تأسف گردید.
مجمع مدرسین و محققین حوزه علمیه قم درگذشت ایشان را به حضرتعالی و خانواده گرامی آن مرحوم تسلیت میگوید. از خداوند منان خواهان رحمت و مغفرت بران آن مرحوم، و صبر و اجر برای همه بازماندگان هستیم.
سلامت، عزت و توفیق خدمت را برای حضرتعالی آرزومندیم.
مجمع مدرسین و محققین حوزه علمیه قم
۱۴۰۳/۲/۱۴
🆔@majmaqomh
هدایت شده از نسیم تاریخ
☘️ بازی در زمین روسها، تجزیه ایران
آدرس کانال تلگرامی نسیم 👇👇👇👇
https://t.me/Nasim_Tarikh
آدرس کانال واتساپ نسیم تاریخ 👇👇👇👇👇👇👇👇
https://chat.whatsapp.com/IcaiaEPDT76EBieB4a1zZc
آدرس کانال ایتا نسیم تاریخ https://eitaa.com/Nasim_Tarikh
رضا احمدی
🔵 قرن تعطیلی تاریخ
به قول داریوش شایگان ایرانیان، در این عصر به دو قرن تعطیلی، در تاریخ فرو رفتند و همچون گذشته به زندگی ایلی در بیابانها و شهرها خو گرفته، و با هیئت حاکمه ء خود، و نیز با اقتصاد و فرهنگ بسته و با استبداد روزگار می گذراندند.
قرن 18 عصر رقابت های استعماری سه قدرت بزرگ اروپایی، انگلیس، فرانسه و هلند بر سر مستعمرات بود. در ادامه نیز شاهد رقابت فرانسه، هلند و بریتانیا بر سر تسلط بر خان ثروت هندوستان بودیم، بریتانا توانست هلند و فرانسه را در هندوستان شکست دهد و خود به تنهایی مشغول غارت آن سرزمین شد.
در قرن نوزدهم هم قدرت نو ظهوری چون روسیه، وارد عرصه ء رقابت با انگلیس، فرانسه و عثمانی شد. روسیه توانست در حوالی مسکو ناپلئون را شکست دهد. روسیهء نوظهور توانست با بلعیدن برخی از کشورهای اروپای شرقی، خود را به دریای سیاه برساند. و با هجوم به ایران مهمترین قسمت سرزمین ایران را متصرف کرد.
روس¬ها به دنبال آن بودند تا هندوستان را از چنگ کمپانی هند شرقی انگلیس، به دست آورند.
🟢 قربانی توسعه طلبی
هنگامیکه دولت صفویه رو به زوال بود، خاندان رومانوف در سال 1613 میلادی در روسیه به قدرت رسید. در این دوره روسیه کشوری عقب ماندهء بدوی بود. سلطنت شاه سلطان حسین مصادف با پتر کبیر، چهارمین و قدرتمندترین تزارروسیه شد.
در این شرایط روسیه در بن بست کامل قرار داشت و راهی به اروپا و دریا نداشت. سیاستهای توسعه طلبانه از این دوره آغار گردید، آنها سیاست گسترش سرزمین را در برنامهء خود قرار دادند و از چهار جهت جنگ را شروع و توسعه طلبی سر زمینی را آغاز کردند.
پتر کبیر جنگهای طولانی علیه امپراتوریهای عثمانی و سوئد آغاز کرد تا به دریای بالتیک و سیاه رسید و در اینجا، روسیه به دریا دست یافت. با تسلط بر دریای بالتیک و سیاه، جایگاه روسیه در حد یک امپراتوری ارتقا یافت.
دولت روسیه در پی فتح قفقاز و سرزمین¬های غرب دریای خزر بود. با سقوط دولت صفویه در 1135 ق، روسیه از شمال به ایران حمله، و قفقاز و گیلان را تصرف کرد و تا روی کارآمدن نادرشاه، این مناطق تحت اشغال آنان بود
بار دیگر هم زمان با استقرار دولت قاجاریه، روس¬ها با همکاری عوامل خود قفقاز را اشغال کردند. در سال 1211 ق، آقا محمد خان قاجار با لشکرکشی به قفقاز آنها را سرکوب و این منطقه را دوباره به ایران ملحق کرد. با کشته شدن او، بار دیگر قفقاز به تصرف روسیه درآمد. فتحعلیشاه قاجار در سال 1218 ق به قفقار لشکر کشید و در یک نبرد ده ساله نتوانست روسیه را عقب براند و مجبور به پذیرش عهد نامه گلستان شد وآذربایجان، گرجستان و ارمنستان را به روسیه واگذار گردید.
در سال 1243 ق، ایرانیان به توهم و احساسات، عهدنامهء گلستان را نقض و وارد جنگهای دوم با روسیه شد که منجر به شکست دوبارهء ایران و پذیرش عهد نامهء ترکمنچای گردید. شرایط تحمیلی عهد نامه ترکمنچای ایران را کف بسته، تسلیم روسیه کرد.
در جنگهای 20 ساله ارتش ایران، غریبانه تلاشها و فداکاری¬های زیادی کردند ولی توان مقابله در برابر ارتش قدرتمند روسیه را نداشتند و مجبور به پذیرش این عهدنامه¬ها شدند.
🟣 اسیر چنگال دوشیر
ایران براساس عهد نامه ترکمنچای اسیر روسیه شده بود و بدون رضایت روسیه حق نداشت با دولت دیگری قرار دادی ببندد، دولت انگلیس خواهان امتیازاتی هم سان با روسیه بود.
اهداف بعدی روس¬ها دستیابی به هندوستان بود تا کمپانی هند شرقی انگلیس را از این منطقه بیرون برانند و بر هند مسلط شوند. انگستان برای دفاع از هند، طرح «بازی بزرگ» را به اجرا در آورد
بر اساس این طرح، انگلیس والی هرات، کامران میرزا، را با خود متحد ساخت. او سر اطاعت از ایران برتافت. دولت روسیه در گوش دولت ایران، نجوا، و او را تشویق به لشکرکشی به هرات می¬کرد و تضمین کرد که از ایران حمایت سیاسی و نظامی کند. روسیه به دنبال این بود که ایران، هرات را به تصرف درآورد و در اختیار روسیه قراردهد تا آن کشور از این منطقه به هندوستان حمله کند و با وعده های توخالی، به عوض هرات، روسیه منطقه¬ اشغالی از قفقاز را به ایران بدهد.
دولت ایران بی¬آنکه توجهی به شرایط کند، تحت تأثیر روس¬ها، برنامهء حمله به هرات را آغاز کردند. حمله به هرات، حمله به دولت انگلستان بود. ایالت¬های کابل و قندهار از طرفداران ایران بودند. ایران ده ماه هرات را محاصره کرد. اما نیروهای نظامی انگلیسی در هرات، مسئول دفاع از این شهر بودند.
هدایت شده از نسیم تاریخ
انگلستان برای پایان دادن به محاصرهء هرات با کشتی¬های جنگی جزیره خارک در خلیج فارس را اشغال و تهدید به اشغال بوشهر کردند. محمد شاه ناچار شد به محاصرهء هرات پایان دهد.
🔵 دل خوش کردن به وعده های روسها و بازی در زمین این دولت موجبات تجزیهء هرات و سپس ایالت کابل و قندهار گردید.
🔸️ابتنای مکتب اهل بیت(ع) بر تعقل
استاد ادیب: مبنای مکتب اهل بیت(ع) قدرت نبود، بلکه محاسبه و اقناع و تعقل و اتمام حجت بود لذا علی(ع) فرمودند: صبر خردمندانهتر بود و من فکر و محاسبه کردم ببینم چه میدهم و چه میستانم، میتوانستم قدرت را به دست بگیریم ولی با مخاطره انداختن سرمایههای اسلام.
امام صادق(ع) وارد دعوای سیاسی نشد چنانکه زیدیه و دیگران شدند و همین هم منصور را کلافه کرده بود؛ ایشان رفتار و حرکتی را شروع کرد که ماندگار شد و امروز هم قابل الگوبرداری است؛ اگر امام یک حکومت موفق حتی تا ۱۰۰ سال درست میکرد بالاخره تمام میشد ولی این میراث گرانبهایی را که باقی گذاشته است که تا قیامت اگر برداشت درستی داشته باشیم درسآموز است.
امام صادق(ع) با اتقان علمی سخن میگفتند ولی امروز منبریها از خواب و الهام و مکاشفه فلان عالم میگویند ولی از سنت و قرآن چیز چندانی نمیگویند و این فضا در دوره امام صادق(ع) غوغا میکرد و التزام داشتند که بر مبنای قرآن و سنت پیامبر(ص) حرف بزنند.
ایشان الگوی رفتار مسالمتآمیز و مدارا بودند. گاهی شاگردان صدای خود را نزد امام(ع) بالا میبردند و امام(ع) تسامح داشتند به همین دلیل زنادقه و مسیحیان و اهل سنت و شیعه غیرامامی به راحتی نزد او میرفتند.
به گزارش اندیشه ما – چهارصد و چهارمین جلسه از سلسله جلسات نظریهپردازی مؤسسه پژوهشی – فرهنگی فهیم در تاریخ ۱۵/ ۲ /۱۴۰۳با ارائه و سخنرانی حجتالاسلاموالمسلمین مسعود ادیب تحت عنوان «امام صادق (ع) و حرکت فرهنگی تشییع» با حضور جمعی کثیری از اساتید و فضلای حوزه علمیه قم در سالن اجتماعات مؤسسه فهیم برگزارشد که متن سخنرانی استاد ادیب را به شرح زیر می خوانید:
🍀http://majmaqom.ir/%D9%86%D8%B4%D8%B3%D8%AA-%D9%87%D8%A7%DB%8C-%D8%B9%D9%84%D9%85%DB%8C/%D8%A7%D8%A8%D8%AA%D9%86%D8%A7%DB%8C-%D9%85%DA%A9%D8%AA%D8%A8-%D8%A7%D9%87%D9%84-%D8%A8%DB%8C%D8%AA-%D8%B9-%D8%A8%D8%B1-%D8%AA%D8%B9%D9%82%D9%84
🆔@majmaqomh
♦️خشونت پلیس علیه دانشجویان ماهیت حقوق بشر دروغین آمریکا رابرملا کرد
آیتالله ایازی: اعمال خشونت بر علیه دانشجویان نشان میدهد که لابی صهیونیستی در آمریکا چگونه نفوذ کرده است، چرا که در جنگ ویتنام فقط در بخشهایی حمایت میکردند اما در حال حاضر با توجه به فشار افکار عمومی حاضرند که نامه رسمی هیئت دولت آمریکا در محکومیت دولت و اعتراض به جنایت خشونت بار رژیم صهیونیستی را نادیده بگیرند و همچنان کنگره آمریکا کمکهای گستردهای را برای حمایت رژیم صهیونیستی تصویب میکند که نشان از نفوذ قوی و گسترده لابی رژیم صهیونیستی در آمریکا و اروپا دارد.
بدیهی است که با اعمال خشونت پلیس بر علیه دانشجویان و حتی مردم، ماهیت وحقوق بشر برملا شد،همانگونه که در دوران جنگ آمریکا با ویتنام مردم اقدام به اعتراض به جنایات حاکمان خود پرداختند،امروز نیز بر علیه این جنایات رژیم صهیونیستی و حمایت دولت های غربی مخالفت خود را نشان دادند. شاید بتوان گفت در این دوره برخلاف دهه ۶۰ میلادی اعتراضات بسیار گستردهتر و مخالفت با سیاست غربی بیشتر و گسترده تر است.
ایت الله سیدمحمدعلی ایازی قرآن پژوه معاصر، استادیار دانشکدهٔ حقوق، الهیات و علوم سیاسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران در خصوص اعمال خشونت پلیس آمریکا به دانشجویان مدافع فلسطین،گفت: با توجه به اتفاقات اخیر باید به دو نکته مهم توجه داشته باشیم، نخست اینکه وجدان افکار عمومی و ملتها در مقابل جنایات رژیم صهیونیستی برانگیخته شده است و با مردم غزه احساس همدردی میکنند، اما دانشجویان آمریکا که در سراسر دانشگاهها قرار گرفته و حق آزادی اعتراض دارند زیر بار فشار دولتی که تحت سلطه لابی صهیونیسم این کشور قرار گرفته،مقاو مت می کند.
وی با بیان اینکه این اعتراضات تنها به افکار عمومی آمریکا بسنده نمیشود،افزود: در واقع اکثر مردم اروپا که حاکمان آنها به گونهای مستقیم و غیرمستقیم از جنایات رژیم صهیونیستی حمایت میکنند،دست به اعتراض زده و مخالفت خود را با آنان نشان میدهند.
آیت الله ایازی ضمن انتقاد از اعمال خشونت پلیس آمریکا نسبت به دانشجویان، یادآور شد: بدیهی است که با اعمال خشونت پلیس بر علیه دانشجویان و حتی مردم، ماهیت وحقوق بشر برملا شد،همانگونه که در دوران جنگ آمریکا با ویتنام مردم اقدام به اعتراض به جنایات حاکمان خود پرداختند،امروز نیز بر علیه این جنایات رژیم صهیونیستی و حمایت دولت های غربی مخالفت خود را نشان دادند. شاید بتوان گفت در این دوره برخلاف دهه ۶۰ میلادی اعتراضات بسیار گستردهتر و مخالفت با سیاست غربی بیشتر و گسترده تر است.
این استاد دانشگاه در ادامه با تاکید بر اینکه اعتراضات افکار عمومی به صورت روزانه در حال گسترش بوده و از کنترل سیاستمداران خارج شده است، افزود: با توجه به اینکه دولت آمریکا تمایلی به شکلگیری این گونه اعتراضات ندارد اما این امکان در امریکا فراهم است تا همه مردم از جمله دانشجویان بتوانند در دانشگاهها و خارج از آن مخالفت خود را بیان کنند و حتی دانشجویانی که به دنبال امور سیاسی نیستند بتوانند اعتراض خود را نشان دهند، این گونه اعتراضات برای ما قابل تامل است هنگامی که در یک جامعه چنین آزادی وجود داشته باشد شاهد تاثیر آن به صورت گسترده هستیم.
وی با تاکید بر نفوذ لابی رژیم صهیونسیتی بر دولتمردان آمریکا ادامه داد: اعمال خشونت بر علیه دانشجویان نشان میدهد که لابی رژیم صهیونسیتی در آمریکا چگونه نفوذ کرده است، چرا که در جنگ ویتنام فقط در بخشهایی حمایت میکردند اما در حال حاضر با توجه به فشار افکار عمومی حاضرند که نامه رسمی هیئت دولت آمریکا در محکومیت دولت و اعتراض به جنایت خشونت بار رژیم صهیونسیتی را نادیده گرفته و همچنان کنگره آمریکا کمکهای گستردهای را برای حمایت رژیم صهیونسیتی تصویب میکند که نشان از نفوذ قوی و گسترده لابی رژیم صهیونسیتی در آمریکا و اروپا دارد.
این استادیار دانشگاه ضمن اشاره به انتخابات پیش روی آمریکا عنوان کرد: با توجه به انتخابات ریاست جمهوری آمریکا و نقش افکار عمومی در آن، با این وجود نگران گسترش آن هستند و به اعمال خشونت نسبت به مردم پرداخته و اعتراضات آنان را نادیده میگیرند.
وی در پایان خاطرنشان کرد: در واقع رقیب ریاست جمهوری آمریکا فردی با سیاستهایی به مراتب بدتر از رئیس جمهور فعلی است،به عنوان مثال در زمان ریاست جمهوری ترامپ سفارت آمریکا در بیت المقدس بازگشایی شد که نشان از رئیس جمهور آینده آمریکا با شرایطی به مراتب بدتر و خطرناکتر است و مردم آمریکا دقیقاً از این شرایط آگاه هستند که در زمینه سیاسی کاندیداها دچار چالش خواهند شد.
🆔@majmaqomh
🔺احکام و حقوق ولد زنا در فقه امامیه
✍️سید محمد علی ایازی
چکیده مقاله
یکی از مباحث مطرح حقوقی در فقه اسلامی، تفاوت برخی از احکام ولد زنا با دیگران است. این تفاوت در محرومیت فرزندان نامشروع در برخی از مسائل دیده میشود. منشا این احکام، که در فقه امامیه برجستهتر دیده میشود، روایاتی است که در منابع حدیثی و فقهی فریقین و بهویژه از اهلبیت علیهم السلام نقل شده است. اکنون این پرسش مطرح است که در فقه شیعی مهمترین این موارد کجاست، مبنای آن دسته از روایاتی، که فقیهان بزرگ متقدم و متأخر در این باره چه گفته کدامند. نکته دیگر بررسی این مسئله، توجه به این مسئله است که موضوع تنها جنبه فقهی و حدیثی ندارد، بلکه پاسخ به شبههای از شبهات کلامی و عقلی و نوعی مخالفت با کرامت انسان است. زیرا در این احکام، نوعی تبعیض و تحقیر فرزند تنها به دلیل رفتار پدر و مادر گناهکار او است و او محکوم به اموری شده که هیچ دخالتی در وضعیت موجود و مشکلات آن نداشته و باز به شکل نامساوی از حقوق، موقعیت و قبول مسئولیت و از حقوق اجتماعی محروم گشته، و کرامت انسانی او ناخواسته و ناکرده، خدشه دار شده است. زیرا جعل چنین احکامی این پرسش را به وجود آورده که آیا این چنین احکامی برخلاف عدالت و برخلاف اخلاق و انسانیت نیست؟ در فقه موارد این تفاوتها فراوان است. محقق نجفی مؤلف کتاب جواهر الکلام به موارد بسیاری در حدود ۱۶ مورد اشاره میکند، لکن مهمترین موارد آن، محرومیت در ادای شهادت، امامت جماعت، امامت مسلمین، محرومیت از فتوا، تفاوت دیه و محرومیت از ارث و کاهش دیه او از دیگر مسلمانان و تحقیر شخصیت و برخی مسائل دیگر است. در این تحقیق یکایک این موارد و ادله آن بررسی و اشکالاتی که از نظر سند و دلالت شده، توجه داده میشود و در نهایت به این پرسشها پاسخ میدهد و طرح را بهگونهای بیان میکند، که با اطلاقات قرآن و احادیث مسلم تخالفی ندارد، و این شبهه عقلی و بُعد کلامی و عدل الهی و تحلیل موافقان محرومیت را پاسخ میدهد. البته این بحث در مقام توجیه و یا فروکاهش دادن عمل سنگین زنا نیست و نمیخواهد آثار گناه جنسی را تخفیف دهد، بلکه میخواهد آثار رفتاری و اجتماعی آن را برای فردی که در این جرم نقشی نداشته، و در جامعه بسا ممکن است ملکوک شود، بردارد. باز هدف این پژوهش، آن است که بدفهمیهایی که در نصوص دینی انجام گرفته برطرف و حق مقام قرآن باز شناخته شود و موجبات تبعیض حقوقی زایل گردد و زمینه کسب هویت و استقرار نسب و پوشش دادن و حمایت کودکان خارج از ازدواج شرعی تا جایی که ممکن است، در جامعه فراهم شود.
⬅️متن کامل مقاله در لینک زیر
🍀http://majmaqom.ir/%D8%A7%D9%86%D8%AF%DB%8C%D8%B4%D9%87/%D8%A7%D8%AD%DA%A9%D8%A7%D9%85-%D9%88-%D8%AD%D9%82%D9%88%D9%82-%D9%88%D9%84%D8%AF-%D8%B2%D9%86%D8%A7-%D8%AF%D8%B1-%D9%81%D9%82%D9%87-%D8%A7%D9%85%D8%A7%D9%85%DB%8C%D9%87
🆔@majmaqomh
🔸گفتارهایی درباره اسلام رحمانی- عقلانی
🎤دکتر #عبدالرحیم_سلیمانی
📍جلسه چهل و سوم: تقلیل امامت به حکومت
⏱زمان برگزاری: شنبه ۲۲ اردیبهشت ۱۴۰۳، ساعت ۱۸
🏛مکان:صفائیه، کوچه ۳۹، پلاک ۳۹، مجمع مدرسین و محققین حوزه علمیه قم
#اسلام_رحمانی_عقلانی
🆔@majmaqomh
🔸عقلانیت نظریه قرائت نبوی از جهان [نقدی بر وحیشناسی استاد مجتهد شبستری (۵)]
📍از سلسله جلسات دینداری قرآنی-برهانی و مخالفان آن با ارائه دکتر #عبدالرحیم_سلیمانی (جلسه ۶۱)
⏱زمان: یکشنبه ۲۳ اردیبهشت ساعت ۱۸
🏛مکان: قم، صفائیه کوچه ۳۹، پلاک ۳۹
مجمع مدرسین و محققین حوزه علمیه قم
#دینداری_قرآنی_برهانی
#نقدی_بر_وحیشناسی_استاد_مجتهد_شبستری
🆔@majmaqomh
اولويت تعطيلي شنبه بر مبناي منافع ملي
محمدرضا يوسفي
🔹 اقتصاد جهاني روز به روز در هم تنيده تر شده است. نگاهي به روند رشد تجارت جهاني نشان مي دهد كه حجم تجارت جهاني در سالهاي ۲۰۲۲ و ۲۰۲۳ به ترتيب ۳۲ و ۳۰.۷ هزار ميليارد دلار بوده است. گرچه به دلايلي حجم تجارت جهاني در سال ۲۰۲۳ نسبت به سال قبل ۸ درصد كاهش يافته است، با وجود اين، تجارت جهاني در دهه هاي اخير از رشد قابل اعتنايي برخوردار بوده و از اين طريق وابستگي كشورها به يكديگر بيشتر از گذشته شده است.
🔹 سهم ايران پيش از تحريم، حدود ۲.۲ درصد از تجارت جهاني و اكنون حدود ۳ دهم درصد است. اين به معناي انزواي اقتصادي ايران در عرصه جهاني است.
يكي از معيارهاي تحريم يك كشور، جايگاه آن كشور در تجارت جهاني و وابستگي ساير كشورها به محصولات آن كشور و درجه جايگزيني است.
🔹 با تحريم ايران، به لحاظ اقتصادي، سهم ايران افول داشته و اين امر موجب شده است تا تداوم تحريم ها براي امريكا كم هزينه تر باشد. زيرا كمتر كشوري است كه از تحريم ايران آسيب ببيند. بر اين اساس، يكي از راهبردهاي كشور براي خروج از انزوا، برداشتن برخي از موانع است.
🔹 يكي از موانع مهم كه همواره مورد نظر بخش خصوصي بوده است، تعداد روزهايي است كه امكان تجارت با جهان خارج وجود دارد. روزهاي تعطيلي در بسياري از كشورهاي جهان شنبه و يكشنبه و در ايران روز جمعه تعطيل كامل و پنج شنبه نيمه تعطيل است. بدين ترتيب امكان ارتباطي با جهان خارج به نيمي از هفته تقليل مي يابد.
🔹 اكنون كه دولت، لايحه تقليل ساعات كاري را تقديم مجلس كرده است و بدين ترتيب تعطيلات به دو روز در هفته مي انجامد. تعيين روزي علاوه بر جمعه اهميت دارد.
گاه شنيده مي شود كه برخي از نمايندگان به تعطيلي رسمي پنج شنبه نظر دارند. دلايلي مانند وصل شدن پنج شنبه به جمعه، سنت زيارت اهل قبور در عصرهاي پنج شنبه و همچنين اینکه تعطيل شدن شنبه موجب تشبه به يهود خواهد شد زيرا شنبه تعطيل رسمي يهوديان است. نهايت اينكه اكنون نهادهاي آموزشي كشور روزهاي پنج شنبه تعطيل و ادارات نيز نيمه تعطيل هستند و هماهنگي اقتضاء مي كند كه پنج شنبه تعطيل باشد.
🔹 اما هيچكدام از اين دلايل براي تعطيل كردن پنج شنبه موجه نيستند. شايد مهمترين دليل اين گروه، تشبه به يهود است. بدين ترتيب به يك مسئله عادي و تصميم گيري بر مبناي منافع ملي، رنگ تمدني و فرهنگي داده شده است. گرچه تعطيلي شنبه ريشه در كتاب مقدس يهوديان دارد، اما در بسياري از كشورهاي مسلمان جهان نيز اكنون شنبه را تعطيل كرده اند. در برخي كشورهاي مسلمان از سال 2008 اين اقدام را در فرايندي پنج ساله انجام دادند و با وجود تقیدات دینی، احساس تشبه به یهود را نیز نداشته اند. زيرا اگر بنا بر مخالفت باشد، برخي احكام ديگر نيز ميان ما مسلمانان و يهوديان مشترك است، آيا بايد آنان را نيز حذف كنيم؟ اساس نگاه فرهنگي و تمدني با توجه به ساختار فرهنگي، سياسي و اجتماعي كشور به اين مسئله نادرست است.
🔹 واقعيت اين است كه از منظر منافع ملي، اگر تعطيلي شنبه موجب بهبود روابط بنگاه هاي اقتصادي كشور با جهان بيرون را فراهم آورد و از اين طريق بر حجم تجارت ايران و سهم آن موثر باشد، بستر رونق اقتصادي، افزايش نرخ اشتغال و كاهش زمينه اعمال تحريم هاي بيشتر و يا حتي كاهش تحريم ها فراهم خواهد شد. تعطيلات نظام آموزشي در پنج شنبه ها را نيز پس از قانون تعطيلي شنبه مي توان طي يك فرايند، با روال جديد تنظيم كرد.
🔹 از اين گذشته، اكنون كه ايران عضو شانگهاي و بريكس شده و دولت سيزدهم به آن افتخار كرده، آن را با نگاهي ايدئولوژيك راهي براي تقابل با امريكا مي داند، توجه به اين نكته لازم است كه بسياري از اين كشورها نيز در شنبه تعطيل هستند. از اين رو براي بهبود مراودات مالي با اين دسته از كشورها نيز بهتر است، شنبه تعطيل گردد.
@majmaqomh
🔸آموزهای اخلاقی از امام رضا(ع) درباره بهرهگیری خردگرایانه از احادیث معصومین
✍#محمدجعفر_سعیدیانفر
قالَ إِبْرَاهِيمُ بْنُ أَبِي مَحْمُودٍ فَقُلْتُ لِلرِّضَا يَا ابْنَ رَسُولِ اللَّهِ إِنَّ عِنْدَنَا أَخْبَاراً فِي فَضَائِلِ أَمِيرِ الْمُؤْمِنِينَ ع وَ فَضْلِكُمْ أَهْلَ الْبَيْتِ وَ هِيَ مِنْ رِوَايَةِ مُخَالِفِيكُمْ وَ لَا نَعْرِفُ مِثْلَهَا عِنْدَكُمْ أَ فَنَدِينُ بِهَا فَقَالَ... يَا ابْنَ أَبِي مَحْمُودٍ يَا ابْنَ أَبِي مَحْمُودٍ إِنَّ مُخَالِفِينَا وَضَعُوا أَخْبَاراً فِي فَضَائِلِنَا وَ جَعَلُوهَا عَلَى ثَلَاثَةِ أَقْسَامٍ أَحَدُهَا الْغُلُوُّ وَ ثَانِيهَا التَّقْصِيرُ فِي أَمْرِنَا وَ ثَالِثُهَا شالتَّصْرِيحُ بِمَثَالِبِأَعْدَائِنَا فَإِذَا سَمِعَ النَّاسُ الْغُلُوَّ فِينَا كَفَّرُوا شِيعَتَنَا وَ نَسَبُوهُمْ إِلَى الْقَوْلِ بِرُبُوبِيَّتِنَا وَ إِذَا سَمِعُوا التَّقْصِيرَ اعْتَقَدُوهُ فِينَا وَ إِذَا سَمِعُوا مَثَالِبَ أَعْدَائِنَا بِأَسْمَائِهِمْ ثَلَبُونَا بِأَسْمَائِنَا وَ قَدْ قَالَ اللَّهُ عَزَّ وَ جَلَ« وَ لا تَسُبُّوا الَّذِينَ يَدْعُونَ مِنْ دُونِ اللَّهِ فَيَسُبُّوا اللَّهَ عَدْواً بِغَيْرِ عِلْمٍ:انعام آیه: 108» ...(عيون أخبار الرضا عليه السلام، ج1، ص303)
✅جاعلان سهگانه حدیث از دیدگاه امام رضا(ع)
شخصی به نام ابراهيم بن ابى محمود میگوید به امام رضا (ع) گفتم: اى فرزند پيامبر خدا، ما درباره فضايل اميرمؤمنان(ع) و فضايل شما اهل بيت، اخبارى در دست داريم كه راويانِ آنها، مخالفان شما هستند و چنان اخبارى را از شما سراغ نداريم. آيا آنها را بپذيريم؟
امام رضا(ع) فرمود : «اى پسر ابو محمود! مخالفان ما، درباره فضايل ما اخبارى را جعل كردهاند كه بر سه دستهاند: يك دسته از آنها غلو آميزند. دسته دوم، كوتاهى در حقّ ماست و دسته سوم، تصريح به معايب دشمنان ماست. هرگاه مردم اخبار غلوآميز را درباره ما بشنوند، شيعيان ما را تكفير مىكنند و آنان را معتقد به ربوبيت ما مىخوانند. هرگاه اخبار تقصيرآميز در حقّ ما را بشنوند، به آنها معتقد مىشوند. هرگاه اخبارى را بشنوند كه در آنها به نامِ دشمنان ما، بد گفته شده است، از ما صراحتا بد مىگويند، حال آنكه خداوند عزوجل فرموده است: «آنان را كه [مشركان] به جاى خدا مىخوانند، دشنام مدهيد كه آنان نيز خدا را به ستم و از روى نادانى دشنام خواهند داد» . وَ لا تَسُبُّوا الَّذِينَ يَدْعُونَ مِنْ دُونِ اللَّهِ فَيَسُبُّوا اللَّهَ عَدْواً بِغَيْرِ عِلْمٍ: انعام آیه:۱۰۸»
آموزه اخلاقی مهمی که از این روایت زیبا میآموزیم که بدون فکر و تحقیق کارشناسی رجالی و تیپشناسی راویان حدیثها و روایات نقل شده و منتسب به امامان معصوم(ع) را باور نکنیم و نشر ندهیم که سبب دینگریزی میشود. چون مخالفان با سه هدف احادیثی را جعل و در کنار روایات صحیح ما قرار دادهاند یکم: احادیثی غلوآمیز برای نشان دادن خرافاتی بودن پیروان اهل بیت جعل کردهاند که همان گونه که امام رضا(ع) میفرماید با جعل احادیث غلوآمیز پیروان اهل بیت را مشرکان قائل به الوهیت [خدا بودن] ائمه معرفی کنند. دوم: از سوی دیگر روایاتی جعل کردند که ائمه(ع) را از جایگاه واقعی آنها پائین میآورند و به تعبیر امام(ع) «التَّقْصِيرُ فِي أَمْرِنَا» تا آنها از حالت قابل پیروی و اسوه بودن خارج کنند. سوم: با یک نوع جعل دیگر وحدت امت اسلام را نشانه گرفتند که با دشنام و سب افراد مورد احترام مذاهب اسلامی پیروان آنها را به عکسالعمل هتاکی و دشنام به امامان معصوم(ع) بهویژه امیرمؤمنان امام علی(ع) وادار کنند و وحدت امت اسلامی را دچار تفرقه کنند درصورتی که امام(ع) با تمسک به قرآن میفرمایند. و زبان به دشنام بتهایی مگشایید که اینان بجای خدا میخوانند! تا آنان نیز خدای یگانه را با مرزشکنی بیهیچ دانشی دشنام گویند.
#آموزههای_اخلاقی
🆔@majmaqomh
🔸تعطیلی شنبه یا پنجشنبه
آیت الله #سید_محمدعلی_ایازی: تعطیلی روز شنبه دشمن خوشحال کن نیست/ اساس تقنین رعایت مصلحت است/ در اسلام و آیات و روایات، چیزی به عنوان «روز تعطیل» نداریم / اگر در یهودیت، تعطیلی وجود دارد یهودیت که با ما دشمن نیست و ما آنها را دشمن نمیدانیم. ما صهیونیسم و رژیم جنایتکار اسرائیل را دشمن میدانیم که امروزه هزاران انسان بیگناه را در غزه میکشد. ما با آنها مشکل داریم، و الّا با یهودیهای ایران و دنیا، هیچ مشکلی نداریم. اگر بگوییم که با یهودیها هماهنگی میکنیم، اگر آنها قائل به توحید باشند و ما با اعتقادات آنها هماهنگی کنیم، پس همکاری با دشمن کردهایم؟!
عضو مجمع محققین و مدرسین حوزه علمیه قم با اشاره به مخالفت ها با تعطیلی روز شنبه گفت: پس وقتی ما میگوییم در تعطیلی روز شنبه «هماهنگی» وجود دارد، هماهنگی با نظام اقتصادی دنیاست نه با دشمن؛ چون یهودیت مساوی با دشمن نیست. ما امروز با آن دسته از یهودیهای جنایتکار مشکل داریم، که نسبت به جنایات اسرائیل همکاری کرده، ولی یهودیهایی وجود دارند که با عملکرد و رفتار اسرائیل مخالف هستند و رسماً محکوم و اعتراض میکنند.
⬅️مشروح گفت و گوی خبرنگار جماران با آیت الله سید محمدعلی ایازی در پی می آید:
🍀http://majmaqom.ir/%DA%AF%D9%81%D8%AA%D8%A7%D8%B1/%D8%AA%D8%B9%D8%B7%DB%8C%D9%84%DB%8C-%D8%B4%D9%86%D8%A8%D9%87-%DB%8C%D8%A7-%D9%BE%D9%86%D8%AC%E2%80%8C%D8%B4%D9%86%D8%A8%D9%87
🆔@majmaqomh
▪️پیام تسلیت مجمع مدرسین و محققین حوزه علمیه قم بهمناسبت درگذشت حضرت آیتالله شیخ علی کورانی(ره)
بسم الله الرحمن الرحیم
إِذَا مَاتَ الْعَالِمُ ثُلِمَ فِی الْإِسْلَامِ ثُلْمَهٌ لَا یَسُدُّهَا شَیْءٌ.
حضرت آیت الله آقا شیخ علی کورانی به رحمت خدا پیوست و جامعه علمی علوم اسلامی را داغدار کرد. دفاع از مهدویت، نقد شبهات وهابیت، تأسیس مرکز معجم فقهی، بنیانگذاری مرکز المصطفی للدراسات الدینیة (بنیاد پژوهش در اندیشه اسلامی)، تولید نرمافزار کتابخانه الکترونیک اهل بیت و دیگر کارهای فرهنگی از آثار درخشان زندگی این محقق بزرگ و مرزبان عقاید شیعی است. تواضع، مهربانی و رسیدگی مستمرش به نیازمندان نیز از او شخصیتی دوستداشتنی ساخته بود. اکنون با رفتنش رخنهای در جامعه عالمان عامل پدید آمده است. امیدواریم خداوند متعال او را در جوار رحمت گستردهاش جا دهد و به بازماندگان عزیزش و حوزویان گرانقدر صبر و اجر عنایت فرماید.
مجمع مدرسین و محققین حوزه علمیه قم
۱۴۰۴/۲/۳۰
▪️@majmaqomh
▪️پیام تسلیت مجمع مدرسین و محققین حوزه علمیه قم بهمناسبت درگذشت رییس محترم جمهور و همراهان گرامی
بسم الله الرحمن الرحیم
انا لله و انا الیه راجعون
ضایعه اندوهناک سقوط بالگرد رییس جمهور محترم حجتالاسلام والمسلمین حاج سید ابراهیم رئیسی و همراهانش که منجر به فقدان آن عزیزان شد، موجب تاثر و تالم فراوان گشت. بیشک مرگ در راه خدمت به کشور و ملت نزد خداوند دارای اجر و پاداش بزرگی است و خدمتگزاران در شمار مجاهدان راه خدا بهشمار میروند.
مجمع مدرسین و محققین حوزه علمیه قم این حادثه ناگوار را به ملت ایران و خانوادههای معزز رییس محترم جمهور، وزیر محترم خارجه و امام جمعه محترم تبریز آیتالله آل هاشم و سایر همراهان تسلیت میگوید. از خداوند متعال برای آن مرحومان طلب رحمت و مغفرت میکنیم و برای بازماندگان صبر و اجر مسالت داریم.
مجمع مدرسین و محققین حوزه علمیه قم
۱۴۰۳/۲/۳۱
🆔@majmaqomh
▪️پیام تسلیت مجمع مدرسین و محققین حوزه علمیه قم بهمناسبت درگذشت جحتالاسلام والمسلمین آقای حاج شیخ محمدعلی آل هاشم(ره)
بسمه تعالی
انا لله وانا الیه راجعون
درگذشت دلخراش جناب حجتالاسلام والمسلمین آقای حاج سید محمدعلی آل هاشم در سانحه هوایی ما را غمگین کرد. زندگی عالمانی که به دین خدا عمل میکنند و خدمت به مردم را بر آسایش خود مقدم میدارند، مایه برکت است و وفاتشان خلئی در جامعه ایجاد میکند که به آسانی جبران نمیشود.
مجمع مدرسین و محققین حوزه علمیه قم درگذشت ایشان را تسلیت میگوید. امیدواریم خدا روح این روحانی محترم را در اعلا علیین جا دهد و به بازماندگان آن مرحوم بهویژه پدر بزرگوارشان آیتالله سید محمدتقی آل هاشم و مردم معزّز تبریز صبر و اجر عطا فرماید.
مجمع مدرسین و محققین حوزه علمیه قم
۱۴۰۳/۲/۳۱
🆔@majmaqomh
امام علی (ع):
🔸کردار نیکو ، نشاندهنده همت بلند است.🔸
🆔@majmaqomh
هدایت شده از پژوهشگاه مطالعات فقه معاصر
#پرونده_علمی
📖 پرونده مبادی فقه نمایش/21
🔷عضو هیئتعلمی دانشگاه مفید:
حجاب، موضوعیت ندارد! / نگاهکردن به بازیگران زن بیحجاب، جایز است/ در حکم نمایش زنان، تفاوتی بین پخش زنده و غیرزنده وجود ندارد!
🔶نزاع پیرامون حد شرعی حجاب بانوان قرنهاست که در فقه اسلامی، جاری است. در میان اما در سالهای اخیر و با پیروزی انقلاب اسلامی، نزاع دیگری نیز به آن اضافه شده است مبنی بر حکم فقهی «نمایش» بانوان بیحجاب و بدحجاب از رسانه. در این چند دههای که از پیروزی انقلاب اسلامی ایران میگذرد، هرازگاهی و با اتفاقاتی که در جامعه میافتد، این بحث، فرازوفرود پیدا میکند. دراینرابطه با حجتالاسلام محمدتقی فاضل میبدی به گفتگو پرداختیم. او که سالهاست در زمره نواندیشان دینی قرار دارد معتقد است آنچه در نظر شارع، موضوعیت دارد، عفاف است نه حجاب. مشروح گفتگوی اختصاصی این استاد دانشگاه، از نگاه شما می گذرد:
مشاهده متن کامل گفتگو🔻🔺
📱
https://riicj.com/wp-admin/post.php?post=2052&action=edit
🆔Eitta: eitaa.com/riicj_com
🆔 web site:https://new.riicj.com/
🔸گفتارهایی درباره اسلام رحمانی- عقلانی
🎤دکتر #عبدالرحیم_سلیمانی
📍جلسه چهل و پنجم: امامت و ولایت معنوی و باطنی
⏱زمان برگزاری: شنبه ۵ خرداد ۱۴۰۳، ساعت ۱۸
🏛مکان:صفائیه، کوچه ۳۹، پلاک ۳۹، مجمع مدرسین و محققین حوزه علمیه قم
#اسلام_رحمانی_عقلانی
🆔@majmaqomh
🆔@soleimanisaa
☘️ کودتای نرم سرداران
آدرس کانال تلگرامی نسیم 👇👇👇👇
https://t.me/Nasim_Tarikh
آدرس کانال واتساپ / نسیم تاریخ 👇👇👇👇👇👇👇👇
https://chat.whatsapp.com/IcaiaEPDT76EBieB4a1zZc
آدرس کانال ایتا / نسیم تاریخ https://eitaa.com/Nasim_Tarikh
رضا احمدی
🔵 شاه نابینا
محمد میرزا پسر بزرگ شاه تهماسب اول که از کشتار شاه اسماعیل دوم جان سالم به در برده بود با طراحی پریخان خانم، خواهرش، به قدرت رسید. پری خان خانم مزد تاجبخشی خود را با به قتل رسیدنش دریافت کرد. شاه محمد، نابینا بود، امور کشور در کف خیر النساء مهد علیا، همسر شاه قرار گرفت. دوره سلطنت شاه محمد از دوره های شوم تاریخ ایران است. در این زمان ایران از درون و بیرون در معرض خطر تجزیه و اشغال خارجی قرار داشت.
زنی جاه طلب
مهدعلیا دختر یکی از ملاکان مازندران و از سادات مرعشی بود. پس از به قدرت رسیدن شاه محمد، مهدعلیا امور را قبضه کرد. ابتدا مزاحم اصلی خود،خواهر شاه، پریخان خانم را حذف کرد. شاه نابینا همه امور را به همسرش سپرد. مهد علیا با حمایت از فارس زبانان، دیوانیان آنها را به مناصب مهم گمارد. صدرات اعظمی را به سلیمان جابری اصفهانی، واگذار کرد و حمزه میرزا را به ولیعهدی و نائب السطنتی رسانید. سرداران قزلباش از انتصابات ملکه خشمگین شدند.
🟢 رقابت بی پایان
سرداران قزلباش که از ایلات مختلف بودند پس از فوت شاه تهماسب، اول بر سر حوزهء نفوذ، با یکدیگر در جنگ و نزاع بودند. هر ایلی در پی آن بود تا خود را به شاهزاده¬ای منتسب کند. در شرایط جدید، که شاه هم نابینا بود، ایلها جلوداری نداشتند. قزلباش¬های دورن حکومت در مقابل سیاست های مهد علیا متحد شدند. در این شرایط رقابت فارس و سرداران قزلباش به اوج رسید.
مهد علیا همه مسئولیت¬های حکومتی را به قبضه ی قدرت خویش در آورد. او سرداران قزلباش و افسران عالی رتبه را عزل و نصب می¬کرد. هر روز صبح افسران به جای حضور در پیشگاه شاه، در مقابل درب حرمسرا جمع می¬شدند و پس از سلام نظامی فرامین را از ملکه دریافت می¬کردند. ملکه، کارگزاران حکومتی و والیان استانها را منصوب می¬کرد. شاه کاملاً در سایه قرار گرفته بود.
🟡 هجوم های خارجی
در این زمان دولت صفوی با بحران انسجام اجتماعی وملی، مشروعیت روبرو بود. رقابت بین فارس و سردارن قزلباش و نیز نزاع ایلات ترکمن، دشمنان ایران این را رصد می کردند.از مرزهای شرقی، ازبکها و از غرب دولت عثمانی، شاهد اوضاع بحرانی ایران بودند. دولت عثمانی عهدنامه صلح آماسیه را نقض و به تجهیز کردها پرداخت. آنها به مرزهای ایران هجوم آوردند. در قفقاز تفلیس و شروان را اشغال و در غرب، تا همدان پیشروی و تصرف کردند. ازبکها مشهد را محاصره و منطقه را غارت کردند.
مهدعلیا به همراه حمزه میرزا، ولیعهد، برای مقابله با لشکر عثمانی عازم آذربایجان شدند. در جبهه شرقی هم کسی برای مقابله با ازبکها وجود نداشت .
🟣 شورش علیه مهدعلیا
مهدعلیا توانسته بود، بر اوضاع مسلط شود و امنیت نسبی در ایران مرکزی برقرار نماید. همه مسئولیت به عهده مهد اولی گرفته بود. سرداران قزلباش با اقدامات ملکه مخالف بودند وعلیه او متحد شدند. سرداران شاه را تحت فشار قرار دادند. ولی ملکه حاضر به تسلیم نبود. با فشارهای آنها شاه پیشنهاد کرد، ملکه به قم یا مازندران تبعید شود و یا استعفای مرا بپذیرید و خودتان شاه را تعیین کنید.
سرداران ن نظر شاه را نپذیرفتند و ملکه را متهم به روابط نامشروع، با عادل گرایی خان، کردند و در مقابل شاه، ملکه و مادرش را به قتل رساندند و شاه جرأت دخالت نداشت. پس از قتل ملکه، کسی دیگر در مقابل زیاده خواهی های سرادران قزلباش وجود نداشت. با قتل ملکه، قدرت از سوی سرداران قزلباش قبضه گردید.
🟢 تسلط بر امور
سرداران قزلباش توانستند مهمترین سد مقابل خود ملکه را حذف کنند. آنها شاه را در اختیار گرفتند، با پیروزی سرداران ، جناح ایرانی و فارس که مسئولیت دیوانی را داشتند، از گردونه قدرت بیرون رانده شدند. دیوانیان نیز بزرگترین حامی خود را از دست دادند. بعد از کشتن ملکه، سراداران تسویه حساب را با ایرانیان آغاز کردند و بسیاری از مازندرانی ها و دیوانیان را از دم تیغ گذراندند. کودتاگران با تجدید بیعت با شاه ، او را راضی به حکومت نمودند.
منابع:
تاریخ عالم آرای عباسی، ج 1، اسکندر بیک ترکمان
ایران جهان، از افول مغول تا قاجاریه ج 1، عبدالحسین نوائی
#کودتای نرم سرداران
آیا تعطیلی شنبه به دین مرتبط است؟
محمدرضا یوسفی
🔹 اساسا دین برای هدایت بشر آمده است و ورودی به تعطیلات نداشته است. تنها موردی که می توان در موردش صحبت کرد، وجوب نماز جمعه است که در سوره جمعه آمده که برای نماز جمعه دست از کار بکشید و هنگامی که نماز جمعه تمام شد برای کسب و کار می توانید بروید. بنابراین حتی روزجمعه هم در قرآن توصیه به تعطیلی نشده است.
🔹 تعطیلات امری بر اساس شرایط زمانه بوده است. به عنوان مثال در دنیای سنتی که ساختار اقتصاد مبتنی بر کشاورزی بوده است. معمولا زمستان ها فاقد کار معین بودند و به اصطلاح امروزی ایام تعطیلات و استراحت محسوب می شد. اما در تابستان ها، شبانه روز کار می کردند. در نظام صنعتی و به تعبیری دنیای جدید و پس از اعتراضات فراوان کارگری و به رسمیت شناختن حقوق دستمزدبگیران، نظام اداری و صنعتی به تعطیلات یک روز در هفته تن داد. با رشد دنیای توسعه یافته، کاهش ساعات کار روزانه، بحث تعطیلات دو روز در هفته مطرح شد. تعطیلات دو روز در هفته با توجه به کاهش ساعات کاری در نتیجه مبارزات کارگری، نسبت به تعطیلات یک روز در هفته کم هزینه تر و مقرون به صرفه بود. به عنوان مثال، اگر چهل ساعت در هفته باید کار شود، به جای اینکه پنج روز در هفته را هفت ساعت و یک روز را پنج ساعت و یک روز تعطیل باشد، بهتر است که پنج روز در هفته، روزانه هشت ساعت کار شود و دو روز تعطیل گردد. دو دلیل برای ترجیح تعطیلی دو روز وجود دارد. یکی کاهش هزینه های بنگاه و دوم افزایش نشاط کاری. مطالعات انجام شده نشان داد که کسانی که دو روز در هفته تعطیل هستند از توازن بیشتری بین کار و زندگی خانوادگی و از نشاط بیشتری نسبت به کسانی که تنها یک روز تعطیل هستند، برخوردارند. بنابراین کشورهای توسعه یافته امروزی به مرور به تعطیلات دو روز در هفته یعنی شنبه و یکشنبه رسیدند. بنابراین پشتوانه این قانونگذاری؛ عرف جامعه، مطالعات تجربی، منطق اقتصادی کاهش هزینه ها، بهبود کیفیت نیروی کار و در نهایت رشد اقتصادی بوده است.
🔹 با توجه به نکات فوق، همانطور که دین در مورد ساعات کاری اظهار نظر نکرده است. به عنوان مثال، بنابر قانون سال۱۳۶۹، ساعات کار ماهانه ۱۷۶ بوده و بنابر مصوبه جدید ۱۶۰ است، هیچ فقیهی نه در آن زمان و نه در این زمان در مورد ساعات کاری اظهار نظر نکرده است.
🔹 اما در مورد مباحث امروز در ایران، با توجه به کاهش ساعات کاری از ۱۷۶ ساعت به ۱۶۰ ساعت در ماه، به دلیل کاهش هزینه های اداری و بنگاه های اقتصادی و همچنین احتمال افزایش نشاط کاری، ترجیح با تعطیلات دو روز در هفته است تا از این طریق بهبود بهره وری نیروی کار، رشد اقتصادی میسور گردد. امروزه به جز معدودی از کشورها مانند جیبوتی، سومالی و نپال که همگی جزء عقب مانده ترین کشورهای جهانند، سایر کشورها، دو روز تعطیل هستند. این در حالی است که در برخی از کشورهای پیشرفته، بحث از تعطیلات سه روزه است.
🔹 به عبارت دیگر اینها از اموری است که برحسب عرف و مصالح جامعه تصمیم گرفته می شود. مگر اینکه بر یکی از عناوین فقهی محرم تطبیق داده شود که در نتیجه مشمول یکی از احکام شود که در مورد تعطیلی روزهای کاری چنین چیزی نیست.
🔹 آنچه امروز مورد بحث در مورد تعطیلی شنبه یا پنج شنبه است. منطق اقتصادی یادشده، ترجیح را به شنبه می دهد. زیرا امروز در معظم کشورهای دنیا روزهای شنبه و یکشنبه تعطیل است. مراودات اقتصادی نیازمند هر چه بیشتر هماهنگ تر شدن با دنیای خارج است. به همین دلیل بسیاری از کشورهای مسلمان نیز علاوه بر تعطیلی مرسوم جمعه در میان مسلمانان، شنبه را نیز تعطیل کرده اند. در حالی که اگر پنج شنبه تعطیل شود، تنها امکان سه روز مروادت با دنیای بیرون وجود دارد.
https://andishehma.com/21772-2/
@majmaqomh
🔸نظریه قرائت نبوی از جهان و تفسیر نسبی و عصری از قرآن [نقدی بر وحیشناسی استاد مجتهد شبستری (۷)]
📍از سلسله جلسات دینداری قرآنی-برهانی و مخالفان آن با ارائه دکتر #عبدالرحیم_سلیمانی (جلسه ۶۳)
⏱زمان: یکشنبه ۶ خرداد ساعت ۱۸
🏛مکان: قم، صفائیه کوچه ۳۹، پلاک ۳۹
مجمع مدرسین و محققین حوزه علمیه قم
#دینداری_قرآنی_برهانی
#نقدی_بر_وحیشناسی_استاد_مجتهد_شبستری
🆔@majmaqomh
🔺ظلم عامل خشونت و مهاجرت
استاد ایازی: نگرانی جدی دانشمندان دینی از تحریف سیره مدیریتی امام علی (ع) و تنزیل شخصیت ایشان وجود دارد/ در نظام علوی هيچ مصلحتی بالاتر از اقامه عدل نبود/ اگر مردم احساس کنند حکومت به آنها «زور و دروغ» نمیگوید با آن همکاری میکنند وگرنه «نافرمانی مدنی» خواهند کرد/ از منظر حضرت علی (ع) «ظلم» عامل مهاجرت و خشونت است
آیت الله سید محمدعلی ایازی به موضوع عدالت در اندیشه و سیره مدیریتی امیرمنان علی(ع) اشاره و بیان کرد: بهترین حکومت و جامعه، جامعه ای است که در آن عدالت باشد که در چنین جامعه ای آزادی، استقلال، مشروعیت و رضایتمندی است لذا در نظام علوی هيچ مصلحتی بالاتر از اقامه عدل نبود.
وی تأکید کرد: حضرت از تصدی خلافت مسلمانان، نسبت به کارگزاران ناصالح در رأس امور ناخرسند بود، آنگاه که امر پیشوایی مردم را بر عهده گرفت، یکی از برنامه های اصلاحیاش، برکناری والیان فاسد و گماشتن نیروهای شایسته، مطمئن و باتقوا به جای آنها بود.
استاد ایازی معتقد است: «اگر مردمی احساس کنند که این حکومت از آنان است و خودشان آن را ایجاد کرده و کسی به آنها تحمیل نمیکند، زور نمیگوید، تقلب نمیکند، دروغ نمی گوید، می خواهد عدالت را اجرا کند، با او همکاری میکنند، مالیات میپردازند از اموال آن حراست میکنند، در کار وجدان اخلاقی نشان میدهند و گرنه نافرمانی مدنی میکنند، به این حکومت مانند خودش دروغ میگویند و از قانون فرار میکنند
⬅️متن گفت وگوی شفقنا با آیت الله سیدمحمدعلی ایازی را می خوانید:
🍀http://majmaqom.ir/%DA%AF%D9%81%D8%AA%D8%A7%D8%B1/%D8%B8%D9%84%D9%85-%D8%B9%D8%A7%D9%85%D9%84-%D8%AE%D8%B4%D9%88%D9%86%D8%AA-%D9%88-%D9%85%D9%87%D8%A7%D8%AC%D8%B1%D8%AA
🆔@majmaqomh
هدایت شده از نسیم تاریخ
☘️ سرداران، وزیرکشی
آدرس کانال تلگرامی نسیم 👇👇👇👇
https://t.me/Nasim_Tarikh
آدرس کانال واتساپ نسیم تاریخ 👇👇👇👇👇👇👇👇
https://chat.whatsapp.com/IcaiaEPDT76EBieB4a1zZc
آدرس کانال ایتا نسیم تاریخ https://eitaa.com/Nasim_Tarikh
✍️ رضا احمدی
🟣 وزیر کشی
این اقدام در حکومت¬های ایرانی امر معمولی بود که توسط سلطان ها انجام می¬گرفت. ولی در دولت صفویه وزرای زیادی توسط امرای قزلباش به قتل رسیدند، زیرا وزرا، جلو زیاده خواهی نظامیان را سد و خود قربانی می¬شدند. میرزا سلمان جابر یکی از قربانیان است.
🟢 حکومت چند صدایی
شاه اسماعیل برای اینکه یکه تازیهای سرداران قزلباش را کنترل کند، مناصب را بین طرفداران دولت صفویه براساس قومیت تقسیم کرد تا جناحی را بر جناح دیگر برتری نیابد. و بلکه براساس شایستگی ها و ظرفیت¬ها قدرت را توزیع کرد. مناصب نظامی را بین ایلات ترکمن واگذاشت. مناصب دیوانی، مالی و ادارای، وکالت مرشد کامل و صدر (مهمترین مقام مذهبی) حکومت را در میان ایرانیان مستقر نمود. این اقدام بنیانگذار دولت صفوی برای این بود که تعادلی در حکومت پدید آورد و نوعی چند صدایی در حکومت پدید آورد. سرداران قزلباش این خط کشی را قبول نداشتند و خواهان تمام خواهی قدرت بودند.
⚫️ کشتن ملکه
مهد علیا همسر سلطان محمد خدا بنده چهارمین شاه صفویه، مادر شاه عباس کبیر بود. مهد علیا قدرت اصلی را در دست داشت. و زن تاجیک، ایرانی فرمان بر کشور حکم می راند. همه عزل و نصب ها توسط این بانو صورت می¬گرفت . امرای قزلباش بسیار خشمگین بودند. بدین خاطر در جمعه 15 تیر 956 ش ملکه را کشتند. مهد علیا سدی در مقابل زیادی خواهی سرداران قزلباش در زمان شاه نابینا بود. پس از کشتن ملکه، قدرت امرای قزلباش افزوده شد و کسی را یارای مقابله با آنها را نداشت.
🟢 وزیر ایرانی
میرزا سلمان خان جابری اصفهانی از خاندان دیوانیان عصر صفویه بود. گذشته از تبحر در امور دیوانی و اداری در شعر و ادب هم دستی داشت. او با حمایت ملکه به وزرات رسید. ولی با کشته شدن ملکه مهمترین حامی خود را از دست داد. میرزا سلیمان در زمان شاه تهماسب اول وارد دربار شد. پس از در گذشت او در زمان سلطنت شاه اسماعیل دوم، در دیوان اعلا، مقام وزارت یافت و به لقب اعتماد الدوله رسید. و بعد از فوت شاه اسماعیل دوم هم به وزارت شاه محمد خدا بنده رسید و مورد حمایت ملکه تاجیک گرا قرا گرفت. میرزا سلمان به القاب «رکن السلطنه» و « اعتماد الدوله » سرافراز گردید.
میرزا سلمان می¬خواست وزارت را به جایگاه وکالت، که از سلطنت و ایده بنیانگزار دولت صفوی بود بازگرداند. منصب وکیل، نائب السلطنه بود. که شاه اسماعیل اول آن را مخصوص ایرانیان قرار داد. هرچه جایگاه میرزا سلیمان بلند می¬شد، دشمنی امرای قزلباش بیشتر می¬گردید.
میرزا سلمان خود را همتراز وکیلان ایرانی در روزگار بنیانگزار دولت صفویه می دانست، که سه تن از آنها در مقام فرماندهی در میدان نبرد به شهات رسیدند. میرزا سلمان به امور دیوانی، مالی، اداری می پرداخت و ادعاهایی در مقام «وکیل لشکری» نیز داشت تا در زمینه نظامی هم نقش ایفا نماید و چند نبرد با عثمانی های متجاوز فرماندهی کرد.
🔵 موانع پیش رو
میرزا سلمان جابری در محاصره مشکلاتی چون : شاه نابینا و ضعیف، امرای قزلباش زیاده خواه، دسیسه های باندهای گرجی، چرکس¬ها و تهاجمات مرزی دولت عثمانی و ازبکان به خاک ایران. و نیز سرداران قزلباشی که با گستاخی تمام در کاخ و در حضور شاه محمد خدا بنده، ملکه را به قتل رسانده بودند و شاه از ترس دم بر نیاورد. آنها در این حد از قدرت بودند و سودای استیلا بر دولت و شاه داشتند تا کشور را بین خودشان تقسیم کنند. صدراعظم میرزا سلمان جابری این خطر را درک کرده بود و با احتیاط گام بر می داشت.
امرای قزلباش یک گروه نبودند، هریک آز آنها ایلی را نمایندگی می¬کردند که با هم بر سر منطقه نفوذ در جنگ بودند. در کنار امرای قزلباش جناح¬های گرجی و چرکسی نیز قرار داشتند که در دربار ذی نفوذ و با امرای قزلباش در رقابت و نزاع بودند.
🟣 دل بستن به قدرت
وزیر اعظم برای تحکیم جایگاه خود حمزه میرزا ولیعهد، را به دامادی خود برگزید، تا پیوند با سلطنت، مستحکم¬تر شود او پسرش میرزا عبد الله را به وزارت ولیعهد نصب کرد.
میرزا سلمان، برای استواری شاه و سلطنت در مقابل زیاده خواهی نظامیان ایستاد تا اقتدار حکومت استوار گردد. بدین خاطر او به شاه و حمزه میرزا ولیعهد دلبسته بود. ولی چشم امید به صاحبان قدرت بیهوده است. زیرا آنها مصلحت در حفظ خود میدانند و همه را قربانی خویش می¬سازند. اما او به عبث چشم به راه ، حمایت شاهانه داشت. شاه و ولیعهد، میرزا سلیمان و پسرانش بزدلانه به امرای قزلباش تسلیم کردند. امرای قزلباش ابتدا همه اموال وزیر را تصاحب و سپس او را در سال 964 ش/ 994 ق به قتل رساندند.
منابع:
نصرالله فلسفی، زندگی شاه عباس اول
مستوفی بافقی، جامع مفیدی
#وزیرکشی
الزامات مصوبه تعطيلي شنبه مجلس
محمدرضا يوسفي
🔹 مجلس در چهارشنبه ۲۶ اردیبهشت ماه، به بررسی گزارش کمیسیون اجتماعی در مورد لایحه اصلاح ماده (۸۷) قانون مدیریت خدمات کشوری پرداخت و در نهايت پس از اظهار نظر موافقان و مخالفان، با پیشنهاد تعطیلی پنجشنبه مخالفت شد و شنبه به عنوان روز دوم تعطيل در هفته مصوب شد.
🔹 اين اقدامي مثبتي از سوي مجلس محسوب شده و گامي مثبت در جهت بسترسازي مبادلات با دنياي خارج محسوب مي شود كه در يادداشتهاي پيشين به تبيين آنها پرداخته شد. با وجود اين، مصوبه مجلس نيازمند توجه به چند نكته مهم است.
🔹اول: از روز نخست تصويب تعطيلي شنبه، برخي با استدلال هاي نادرست سعي كردند تا از منظر ديني اين تصميم مجلس را به چالش بكشند. در مصاحبه با « سايت انديشه ما» ( 3 / 3 / 1403) به پاسخ اين ايرادات پرداخته شده و منطق آنان زير سوال برده شد. بررسي منابع و متون ديني نشان مي دهد كه دين نظري در باره تعطيلي كاري و يا روز معيني از آن نداشته و اين امر به عرف جامعه و منافع كشور بستگي دارد. البته خداوند در سوره جمعه فرموده است كه برای نماز جمعه، دست از کار بکشید و پس از آن، دو باره کسب و کار را مي توانيد ادامه دهيد. بنابراین حتی روزجمعه هم در قرآن، توصیه به تعطیلی نشده است. بنابراين اينكه برخي امامان جمعه به اين مصوبه اعتراض كرده اند، هيچ مبناي ديني نداشته و سزاوار است كه آنان، به جاي برخورد از موضع بالا با مصوبه نهادي كه علي القاعده بايد در رأس امور باشد، پرهيز كرده و به جاي آن، ادله خود را شفاف در معرض افكار عمومي و نقد همگاني قرار دهند.
🔹 دوم: لازمه اجراي موفق اين مصوبه، پس از طي فرايند قانوني، چگونگي اجراي آن است. اكنون بسياري از سازمان هاي زيرمجموعه دولت و نهادهاي حاكميتي، روزهاي پنج شنبه تعطيل هستند. در اين صورت حفظ تعطيلات پنج شنبه موجب اخلال در سازوكارهاي زندگي و كار خواهد شد. به عنوان نمونه، پدر خانواده روز شنبه را تعطيل بوده اما فرزند در حال تحصيل، روز پنج شنبه تعطيل است، در نتيجه امكان در كنار هم بودن خانواده و استفاده بهتر از تعطيلات نسبت به گذشته كاهش خواهد يافت. در نتيجه لازم به نظر مي رسد تا همچون برخي ديگر از كشورهاي مسلمان دوره زماني براي انتقال از وضعيت كنوني در نظر گرفته شود.
🔹 سوم: در تبصره سه ماده 87 آمده است « تمامی دستگاههای اجرائی اعم از ستادی و استانی به استثنای واحدهای نظامی، انتظامی و امنیتی و بخش عملیاتی واحدهای خدمت رسانی از قبیل بیمارستانها مراکز بهداشتی درمانی مراکز بهزیستی، بانک ها و اماکن ورزشی موظفند ساعات کار خود را در پنج روز هفته از روز یکشنبه تا پنج شنبه تنظیم نمایند».در اين تبصره، بانكها هم از اين مصوبه استثناء شده اند، در حاليكه منطق اصلي تعطيلي شنبه، منطق اقتصادي بوده است. در حوزه مبادلات داخلي، هنوز در بسياري مراودات مالي نيازمند به مراجعه به بانك است و اين امر موجب اخلال خواهد شد و در حوزه مبادلات خارجي نيز اين استثناء موجب مشكلاتي خواهد شد.
🔹 چهارم: در تبصره چهار ماده 87 نيز آمده است « اجرای حکم این تبصره در خصوص دستگاههایی که مستقیماً تحت نظر مقام معظم رهبری است منوط به اذن معظم له میباشد». گرچه به نظر مي رسد كه در صورت اجرايي شدن تعطيلي شنبه، رهبري با اجراي آن براي نهادهاي زيرمجموعه موافقت خواهند كرد. اما با توجه به بزرگي و اهميت دستگاه هاي زيرمجموعه ايشان در اقتصاد كشور و عدم منع قانوني جهت قانون گذاري در اين زمينه، بايد مجلس اين تبصره را حذف مي كردند.
@majmaqomh
🔸امام(ره) با چند دستگیهای سیاسی مخالف بود
آیت الله سیدحسین موسوی تبریزی در گفت وگو با«آرمان ملی»:
آرمان ملی-احسان انصاری: در حالی که در آستانه سالگرد رحلت حضرت امام(ره) قرار داریم «آرمان ملی» برای بررسی این موضوع که در 4 دهه گذشته به چه میزان در راستای آرمان های امام(ره) حرکت کرده ایم و در چه زمینه هایی فاصله داشته ایم با آیت ا... سید حسین موسوی تبریزی اولین دادستان انقلاب گفت وگو کرده است. موسوی تبریزی معتقد است:« امام همواره گروه های سیاسی را به وحدت و انسجام دعوت می کردند که این وضعیت در جامعه کمرنگ شده است. به همین دلیل اگر حضرت امام(ره) زنده بودند در راستای وحدت گروه های سیاسی نیز تلاش می کردند. امام راحل هنگامی که مسئله وحدت بین اقشار و گروه های مختلف جامعه را عنوان می کردند به واقع به آن ایمان داشتند اما متاسفانه در حال حاضر گاه حرکت هایی مشاهده می شود که باعث شکسته شدن وحدت می گردد».
⬅️در ادامه ماحصل این گفت وگو را می خوانید.
🍀http://majmaqom.ir/%D8%A7%D8%AE%D8%A8%D8%A7%D8%B1/%D8%A7%D9%85%D8%A7%D9%85-%D8%B1%D9%87-%D8%A8%D8%A7-%DA%86%D9%86%D8%AF-%D8%AF%D8%B3%D8%AA%DA%AF%DB%8C%E2%80%8C%D9%87%D8%A7%DB%8C-%D8%B3%DB%8C%D8%A7%D8%B3%DB%8C-%D9%85%D8%AE%D8%A7%D9%84%D9%81-%D8%A8%D9%88%D8%AF
🆔@majmaqomh
🔸آموزههای کوتاه اخلاقی از امام جواد(ع)
✍#محمدجعفر_سعیدیانفر
۱)مرگ زودرس در اثر گناه
قالَ الإمام الجواد علیه السلام: مَوْتُ الاْنْسانِ بِالذُّنُوبِ أكْثَرُ مِنْ مَوْتِهِ بِالاْجَلِ، وَحَیاتُهُ بِالْبِرِّ أكْثَرُ مِنْ حَیاتِهِ بِالْعُمْرِ. (كشف الغمّه، ج۲، ص۳۵۰)؛ فرا رسیدن مرگ انسانها، به جهت معصیت و گناه، بیشتر است تا مرگ طبیعی و عادی، (طبیعت بر اساس عدل و تعادل آفریده شده و گناهان بهویژه گناه رعایت نکردن قوانین طبیعت و محیط زیست و آلوده نمودن آب و هوا سبب مرگ بسیاری از انسانها میشود که مرگ طبیعی آنها فرا نرسیده است) همچنین حیات و زندگی ـ لذّتبخش ـ بهوسیله نیكی و احسان به دیگران و ارتباط و تعامل با افراد جامعه بیشتر و بهتر است از عمر بیثمر در انزوا و منفعتطلبی فردی و اندوههایی که تضاد منافع بر انسان فردگرای منفعتطلب وارد میکند.
۲) عمل بدون علم فساد آور است
قَالَ الامام الْجَوادُ عليه السلام: مَنْ عَمِلَ عَلى غَيْرِ عِلْمٍ ما يُفْسِدُ اَكْثَرَ مِمّا يُصْلِحْ. (احقاق الحق، ج۱۲، ص۴۳۹).
هر كس بـدون دانش و آگاهى كـار كـند، بيش از آنكه کاری را درست انجام دهد، خراب مىكند و نتیجه کار بدون فکر و کارشناسی سقوط و نابودی است.
۳) سقوط در اثر تبعیت غیر عقلائی
قالَ علیهالسلام: مَنِ انْقادَ إلَى الطُّمَأنینَةِ قَبْلَ الْخِیَرَةِ فَقَدْ عَرَضَ نَفْسَهُ لِلْهَلَکَةِ وَالْعاقِبَةِ الْمُغْضِبَةِ(اعلام الدین، ص۳۰۹)
هر كس بدون تفّكر و اطمینان نسبت به جوانب [هر كاری، فرمانی، حركتی و ...] مطیع و پذیرای آن شود، خود را در معرض سقوط قرار داده، و نتیجهای جز خشم و عصبانیّت نخواهد گرفت.
۴) وحدت ثمره سکوت جاهلان
قالَ(ع): لَوْسَكَتَ الْجاهِلُ مَا اخْتَلَفَ الناسُ (كشف الغمّة : ج۲، ص۳۴۹)
چنانچه افراد جاهل و بىتجربه ساكت باشند مردم دچار اختلافات و تشنّجات نمىشوند (گفتمان عالمانه وحدت بخش است و گفتگوی جاهلانه تفرقه انگیز و تشنجآفرین است.)
۵) عدم ترک مدارا با دیگران
قَالَ الامامُ الجَوادُ عَليهِ السَلام مَن هَجَرَ المُداراةَ قارَبَهُ المَكرُوهُ ؛ (مسند الامام الجواد(ع)/ ۲۴۳).
آن كه مدارا و تعامل با دیگران را ترك كند، ناگوارىها [در روابط با دیگران ] به او رو میآورد
۶) هلاکت در اثر موقعیتنشناسی
قالَ عليه السلام : مَنْ لَمْ یَعْرِفِ الْمَوارِدَ أعْیَتْهُ الْمَصادِرُ(اعلام الدّین، ص309) ُ
امام جواد(ع) فرمود: هر کس موقعیتشناس نباشد، جریانات او را مىربایند و هلاک خواهد شد ( آگاهی به زمان و حرکت و تحول بهویژه در جامعه پیش نیاز حرکت انسانهای موفق است)
#آموزههای_اخلاقی
🆔@majmaqomh