┅═✼ ﷽ ✼═┅
#آموزشی
#تفسیر_عمومی
#سوره_توبه
#جلسه_نود_نه
✅موضوع: عمل منافق
قُلْ أَنفِقُواْ طَوْعًا أَوْ کَرْهًا لَّن یُتَقَبَّلَ مِنکُمْ إِنَّکُمْ کُنتُمْ قَوْمًا فَاسِقِینَ ● وَمَا مَنَعَهُمْ أَن تُقْبَلَ مِنْهُمْ نَفَقَاتُهُمْ إِلاَّ أَنَّهُمْ کَفَرُواْ بِاللَّهِ وَبِرَسُولِهِ وَلاَ یَأْتُونَ الصَّلاَةَ إِلاَّ وَهُمْ کُسَالَى وَلاَ یُنفِقُونَ إِلاَّ وَهُمْ کَارِهُونَ● فَلاَ تُعْجِبْکَ أَمْوَالُهُمْ وَلاَ أَوْلاَدُهُمْ إِنَّمَا یُرِیدُ اللَّهُ لِیُعَذِّبَهُم بِهَا فِی الْحَیَاةِ الدُّنْیَا وَتَزْهَقَ أَنفُسُهُمْ وَهُمْ کَافِرُونَ ؛ بگو، انفاق کنید خواه از روی میل باشد یا اکراه، هرگز از شما پذیرفته نمیشود چرا که شما قوم فاسقی بودید● هیچ چیز مانع قبول انفاقهای آنها نشد، جز اینکه آنها به خدا و پیامبرش کافر شدند، و نماز بجا نمی آورند جز با کسالت، و انفاق نمیکنند( مگربا کراهت)● ( و )فزونی اموال و اولاد آنها، تو را در شگفتی فرو نبرد خدا میخواهد آنان را به وسیله آن، در زندگی دنیا عذاب کند، و در حال کفر بمیرند(۵۳- ۵۵ توبه )
⁉️خداوند متعال در قرآن کریم دلیل عدم پذیرش عمل منافق را چگونه تبیین میکند؟
✍در فرهنگ قرآن، مردم چهار دسته اند:
1⃣ مؤمن: کسی که هم عقاید دینی را قبول دارد و هم احکام را میپذیرد و به آن عمل میکند.
2⃣ کافر: کسی که نه عقاید را میپذیرد و نه احکام را و نه عمل میکند.
3⃣ فاسق: کسی که عقاید را میپذیرد ولی به برخی احکام عمل نمیکند و همین نشان میدهد انسانی سست ایمان است.
4⃣ منافق: کسی که عقاید را نمیپذیرد ولی به احکام ظاهراً عمل میکند.
⚜این آیات درباره بطلان اعمال منافقان و علَّت آن سخن میگوید. در حقیقت به دو دلیل انفاقهای آنها پذیرفته نمیشود:
1️⃣به دلیل آنکه از روی کفر و عدم ایمان سر میزند
2️⃣ از روی کراهت و اجبار است
⬅️همچنین به دو علت نماز آنها پذیرفته نیست:
1⃣به علت کفر
2⃣وبه خاطر آنکه از روی کسالت و کراهت انجام میگیرد
⬅️بنابراین مومنان واقعی را از نشاطی که به هنگام عبادت دارند و از میل و رغبتی که نسبت به اعمال نیک نشان میدهند و مخلصانه به دنبال آن میشتابند به خوبی میتوان شناخت
⬅️همان گونه که به وضع منافقان از طرز انجام اعمالشان میتوان پی برد زیرا معمولاً از روی بیمیلی دلسردی ناراحتی و کراهت اقدام به انجام کار خیر میکنند گویا کسی به اجبار دست آنها را گرفته و کشان کشان به سوی کار خیر میبرد
⚜ البته کلمه فاسق در اینجا اسم فاعل نیست بلکه صفت مشبَّهه است و بدان معناست که منافق در همه امور فاسق است و کارش را برای رضای خدا انجام نمیدهد؛ به همین جهت خداوند متعال با نفی تأکیدی میفرماید:
."... لَن یُتَقَبَّلَ مِنکُمْ "
🔱آیه دوم، دلیل عدم قبولی اعمال منافقان را برهانی تر و روشن تر بیان میکند و مهمترین علَّت آن را کفرشان به خدا ورسولش."... أَنَّهُمْ کَفَرُوا بِاللَّهِ وَبِرَسُولِهِ " میداند.
⬅️عمل انسان منافق، مانند عمل انسان ریاکار است هر دو اعلان میکنند که کارشان را برای رضای خدا انجام میدهند ولی دروغ میگویند. با این تفاوت که انسان ریاکار گاهی مؤمن و مسلمان است که بر اثر وسوسه شیطان به این گناه بزرگ دچار شده است ولی منافق کافر است.
🔱منافقان در انجام کارهایشان با برنامهریزی و به صورت گروهی (حزب شیطان) عمل میکنند، تأثیر اعمال خلاف و زشت آنان نیز بسیار عمیق و موجب فساد اجتماعی میگردد. جریانات تاریخی همین معنا را تصدیق میکند که مردانی در امت اسلامی آمدند و بر دوش این امّت سوار شده ، در امر دین و دنیا تصرّفاتی کردند که نتیجه مستقیم آن «وزر» و «وبال» برای دین و انحطاط برای مسلمین و اختلاف در امّت بود و کار را به جایی کشاندند که بازیچه دست هر بازیگر شدند وانسانیّت امّت، لقمه هر چپاولگرگردید و نتیجه این خودکامگیها فساد زمین شد، اولاً به خاطرنابود شدن دین،
وثانیاً به خاطر هلاکت انسانیت .این بیانگر اعجاز قرآن است که آیات آن حتی در مواردی که شأن نزول خاص دارد، عمومیت داشته و برای همه زمانها کاربرد دارد.
┅═✼...✼═┅
📌برگرفته از بیانات استاد ارجمند حسینی آل مرتضی در کلاس تفسیر عمومی طرح جامع رضوان(تفسیر کل قرآن کریم برمبنای تفاسیر المیزان،نمونه،نور،ونسیم حیات)
📌توجه هر گونه نشر وکپی برداری ازو تمام یا بخشی از پیام بدون ذکر نام کانال،اشکال شرعی دارد.
مؤسسه نورالیقین
مرکز تخصصی تفسیر وعلوم قرآنی
@moassese_nooralyaghin
#سلام_یوسف_زهرا
خودم را به تو
منسوب می دانم با لفظ"شیعه"
نمی دانم این "انتساب"را
از جنس یعقوب بدانم
یا از جنس برادران یوسف؟
منتظر دلسوخته ات هستم
یا باعث و بانی
به چاه غیبت افتادنت!
وای بر من اگر اینگونه باشم...
#اللهم_عجل_لولیڪ_الفرج🌼
┄┄┄┅••🏴✻🏴••┅┄┄┄
موسسه نورالیقین
مرکز تخصصی تفسیر و علوم قرآنی
@moassese_nooralyaghin
همه مادرها فدای تو مادر ...
اللّهُمَّ عَجِّل فَرجَ
مُنتَِقمِ الزَّهرٰاء سَلٰامُ اللهِ عَلَیها
@Emamkhobiha🌹
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🎬 #کلیپ «انتقام مادر»
🥀 ایام فاطمیه است. دوباره صدای سوزناکی عالم را فرا میگیرد. مادری که بین در و دیوار پسرش را صدا میزند: «این ولدی المهدی؛ پسرم مهدی کجاست؟»
@moassese_nooralyaghin
*•═•،••🌸🍃﷽🌸🍃•••═•*
#معرفتی
#سلسه_جلسات_معرفتی
#قسمت_هشتم
✍ ابعاد تربیتی زندگی حضرت زهرا سلام الله علیها
◀️ استفاده از جاذبه های هنری در تربیت فرزند
⬅️انسان دارای دو بعد روحانی و جسمانی است. در خصوص مسائل تربیتی به بعد اختصاصی انسان که همان بعد رحمانی - عقل و عاطفه- است به انضمام بعد جسمانی توجه می شود.
👈یکی از جنبه های تمییز انسان از سایر موجودات قدرت تعقل، تفکر و استدلال اوست.
👌اسلام، انسان را به این امور جهت رسیدن به مراحل عالی نفسانی دعوت می کند تا به خودشناسی، خداشناسی و خودسازی نائل شود. توجه و توصیه شریعت مقدس به پرورش عقل و دعوت به تعقل و اندیشه، اهمیت تربیت عقلانی را روشن می سازد.
↩️ فاطمه زهرا (س) نیز در تربیت فرزندان خود از این مهم به شکلی عالی بهره گرفت ازجمله اقدامات فاطمه (س) در این زمینه،
🔸ماجرای برگزاری مسابقه خطاطی و ورزشی بین حسنین (ع) است. در این ماجرا فاطمه (س) قضاوت درباره خط بهتر را به خود ایشان واگذار نمودند تا روحیه عدالت خواهی و عدالت پروری را در ایشان پرورش دهند.
🍃آثار این اقدامات درحرکت های سازنده فرزندان ایشان دیده می شود.
🔸دومین اقدام قابل تأمل استفاده از جاذبه شعر و تربیت روحی و جسمی فرزندان در مکتب تربیتی فاطمه (س) است. ایشان در ضمن قرائت اشعاری در وصف فرزندان خود، ارزش هایی چون حق خواهی، پرستش و تبری را آموزش می داد:
اشبه اباک یا حسن
و اخلع عن الحق الرسن
و اعبد الهاً ذالمنن
و لا توال ذالإحَن
🔸قناعت، دعا در حق فرزند، ایجاد محبت بین پدر و فرزند از راه ارایه صفات پسندیده علی (ع)، سخاوت، صرفه جویی و نهی از مصرف گرایی ازجمله آموزه های تربیتی فاطمه (س) است که در زندگی فرزندانش تبلور یافت.
⬅️ بازی با کودکان، روش مؤثر تربیت
↩️ بازی، شیوه ای است که تأثیرات مثبت و گوناگونی را بر روحیه فرزند به جا می گذارد،
👈خلاقیت او را شکوفا و عواطف کودکان را از محبت سیراب می سازدبازی کودکانه مادر با فرزندان، رشد جسمی و فکری کودک را سرعت می بخشد و احساسات پاک مادری را به او منتقل می کند، نشاط، شادابی و خلاقیت، ابتکار و نوآوری و اعتمادبه نفس را در او ایجاد و زمینه را برای ظهور استعدادهای نهفته کودک فراهم می آورد.
👌 حضرت فاطمه (س) از همان دوران کودکی با فرزندانش همبازی می شد و به این نکته نیز توجه داشت که در بازی، آن ها را در حد طاقتشان با عبادت آشنا سازد، به گونه ای که حضرت در شب بیست و سوم ماه مبارک رمضان کودکان خود را به بیداری و نخفتن دعوت می کرد
🍃حضرت فاطمه (س) در قالب بازی و شوخی، شخصیت کودک را تقویت ساخت و او را به داشتن نیکی ها و ارزش های اکتسابی تشویق و راهنمایی کرد.
این مطلب ادامه دارد
┄┄┄┅••🏴✻🏴••┅┄┄┄
موسسه نورالیقین
مرکز تخصصی تفسیر و علوم قرآنی
@moassese_nooralyaghin
*•═•••◈﷽◈•••═•*
#آموزشی
#تفسیر_تخصصی
#جلسه_صدوششم
«يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا لَا تَأْكُلُوا أَمْوَالَكُم بَيْنَكُم بِالْبَاطِلِ إِلَّا أَن تَكُونَ تِجَارَةً عَن تَرَاضٍ مِّنكُمْ ۚ وَلَا تَقْتُلُوا أَنفُسَكُمْ ۚ إِنَّ اللَّهَ كَانَ بِكُمْ رَحِيمًا؛
اى کسانى که ایمان آورده اید! اموال یکدیگر را در میان خود بباطل (و از طرق نامشروع) نخورید. مگر این که تجارتى با
رضایت طرفین شما انجام گیرد. و خودکشى نکنید.خداوند نسبت به شما مهربان است.(نساء،۲۹)
✅ موضوع:
«وَلَا تَقْتُلُوا أَنْفُسَكُمْ»
❓از عبارت «وَلَا تَقْتُلُوا أَنْفُسَكُمْ» چه معانی برداشت می شود؟
✍ ظاهر اين جمله نهى از اين است كه كسى خود را بكشد، و ليكن وقتى در نظر بگيريم كه کنار جمله «لاتاءكلوا اموالكم بينكم» قرار گرفته است، معانی ذیل را می توان برای آن متصور شد:
1⃣ ظاهر آن اين است كه همه مؤمنين را يك واحد فرض كرده كه آن واحد داراى مالى است كه بايد آن را از غير طريق باطل بخورد.
2⃣ دلالت كند بر اينكه مراد از كلمه «انفس»، تمامى افراد جامعه دينى باشد، و همه مؤمنين را فرد واحدى فرض كرده باشد، به طورى كه جان هر فردى جان ساير افراد است،
◀️ در نتيجه در مثل چنين مجتمعى نفس و جان يك فرد هم جان خود او است، و هم جان ساير افراد، پس چه خودش را بكشد و چه غير را، خودش را كشته، و به اين عنايت جمله «و لاتقتلوا انفسكم»، جمله اى است مطلق.
◀️ هم شامل انتحار مى شود كه به معناى خودكشى است، و هم شامل قتل نفس و كشتن غير.
3⃣ مراد از اين قتل نفس كه از آن نهى كرده است با توجه به ذيل آيه كه مى فرمايد «ان اللّه كان بكم رحيما» معنايى است عمومى تر به طورى كه هم شامل كشتن غير شود، و هم شامل انتحار، و هم شامل به خطر انداختن خويش و خلاصه كارى كند كه منجر به كشته شدنش گردد،
◀️ براى اينكه در ذيل آيه نهى نامبرده را به رحمت خدا تعليل كرده و فرموده اين كار را مكنيد زيرا خدا به شما مهربان است، و براى كسى پوشيده نيست كه چنين تعليلى با مطلق بودن معنا سازگارتر است، و
◀️ بنابراين تعليل، آيه شريفه معنايى وسيع پيدا مى كند، و همين سازگارى، خود مؤيد آن است كه بگوئيم جمله «ان اللّه كان بكم رحيما» تعليلى است براى جمله «و لاتقتلوا انفسكم» به تنهايى.
┄┄┄┅••✻••┅┄┄┄
برگرفته از بیانات استاد ارجمند حسینی آل مرتضی در کلاس تفسیر تخصصی طرح مشکات(تفسیر سوره نساء بر مبنای تفاسیر المیزان، تسنیم و مجمع البیان به همراه شرح دقیق و گسترده اصطلاحات)
📌توجه : هرگونه نشر یا کپیبرداری از تمام یا بخشی از پیام بدون ذکر نام کانال، اشکال شرعی دارد.
موسسه نورالیقین
مرکز تخصصی تفسیر و علوم قرآنی
@moassese_nooralyaghin
سلام امام زمانم✋
پشت دیوار بلند زندگی
مانده ایم چشم انتظاریک خبر
یک انا المَهدی بگو
یاابن الحسن(عج)
تا فرو ریزد حصار غصه ها
⚡️اللهم عجل لولیک الفرج⚡️
┄┄┅••🏴✻🏴••┅┄┄
موسسه نورالیقین
مرکز تخصصی تفسیر و علوم قرآنی
@moassese_nooralyaghin
✍ ارتباط فاطمیه و مهدویت (۵)
👈 رزق ما در ایام فاطمیه
👈 ارزاق عظیم فاطمیه بهترین بهره ی تمام سال منتظران مهدی فاطمه سلام الله علیها
به راستی رزق ما در این ایام چیست؟
🔹 اقامه و شرکت در مجلس عزا که ارزش و جایگاه آن مافوق تصور و بیان است
🔹 حدیث کساء، که پیامبر رحمت شدیدترین قسم ها را فرمودند که هر حاجتمندی این حدیث را بخواند حاجتش برآورده می شود.حدیثی به ظاهر مختصر ولی اصول اعتقادی شیعه.
🔹 خطبه ی فدکیه معجزه ی فاطمه ی زهرا سلام الله علیها.
🔹 مگرمی شود محب و دوست دار حضرت زهراء سلام الله علیها بود ولی یکبار این خطبه را نخواند؟
امام صادق علیه سلام می فرماید: ما اهل بیت کودکانمان را امر به حفظ خطبه ی مادر می کنیم
اهل مدینه خطبه ی حضرت زهرا سلام الله علیها راشنیدند ولی گوش نکردند و از آن غافل شدند.
ما نیز کلام حضرت را ندیده و غافلانه از آن گذر کردیم و نتیجه ی غفلت ما همان بلای مردمان اهل مدینه یعنی غربت حجت زمانمان شد.
🔹 کسی دم از دوستی حضرت زهرا سلام الله علیها بزند غافل از کلام حضرت نیست ما نمی توانیم چهره ی حضرت که ناموس خداست رو ببینیم کما اینکه اهل مدینه ندیدند(درون مسجد پرده ای زدند و خطبه خواند)
راه ابراز و صداقت در دوستی توجه و عمل به کلام حضرت است که........
@moassese_nooralyaghin
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🎥 چه کسانی را دعا کنیم؟
سخنران :استاد رفیعی
@moassese_nooralyaghin
•═•••◈﷽◈•••═•
#آموزشی
#احکام_عمومی🇮🇷
#جلسه_صد_و_یکم
✅ موضوع: احکام تیمم
✅ تنگ بودن وقت نماز
(م ۶۷۸_۶۸۰)
🍃مواردی که در تنگی وقت باید نماز را با تیمم خواند👇👇👇
1⃣ نداشتن وقت برای وضو یا غسل ↪️
👈هر گاه وقت به قدری تنگ باشد که اگر وضو بگیرد ویا غسل کند مقداری از آن بعد از وقت خوانده می شود ⬅️ باید تیمم کند
اختلافی (م ۶۷۸)
2⃣ تاخیر عمدی نماز به آخر وقت ↪️
👈عمدا نماز را به قدری تأخیر بیندازد که وقت وضو یا غسل نداشته باشد،معصیت کرده ولی نماز او با تیمم صحیح است 👌
احتیاط مستحب آن است که قضای آن نماز را بخواند(م ۶۷۹)
3⃣ شک در تنگی وقت↪️
👈کسی که شک دارد اگر وضو بگیرد ویا غسل کند، وقت برای نماز او می ماند ،یا نه؟ ⬅️ باید تیمم کند.
(م۶۸۰)اختلافی
•┈••✾🍃✾🍃✾••┈•
⁉️سوال.۱
کسی که می داند اگر وضو بگیرد ویا غسل کند مقداری از نمازش خارج از وقت خوانده می شود،وظیفه اش چیست؟👇
📚همه مراجع به جز ایت الله بهجت
👈باید تیمم کرده وتمام (سیستانی،مکارم :یا مقداری از)نماز را در داخل وقت بخواند.
البته احتیاط مستحب است که خارج وقت هم با طهارت مائیه نماز را قضا نماید.
📔آیتالله بهجت:اگر وضو بگیرد یک رکعت از نماز را در وقت می خواند وبقیه را خارج وقت ،ولی اگر تیمم کند تمام نماز را در وقت می خواند ،می تواند بنابر اظهر هر کدام را خواست انجام دهد.
ولی احتیاط مستحب در تیمم وخواندن تمام نماز در وقت است واگر با تیمم هم تمام نماز را نمی تواند در وقت بخواند بنابر احوط🔻 بلکه اقرب وضو بگیرد ویک رکعت نماز را در وقت با وضو بخواند.
⁉️سوال.۲
کسی که شک دارد اگر وضو بگیرد یا غسل کند وقت برای نماز او نمی ماند چه وظیفه ای دارد ؟
📚نظر فقها در این مساله متفاوت است👇
قول اول :
آیات عظام امام خمینی رحمتالله علیه، سیستانی...
باید تیمم کند
قول دوم:
آیات عظام مظاهری، سبحانی،...باید وضو بگیرد یا غسل نماید.
قول سوم:
آیتالله گلپایگانی:شک در مقدار وقت (نداند چه مقدار وقت دارد)باید وضو یا غسل را به جا آورد.
شک کند که در مقدار وقت خود می تواند وضو بگیرد یا غسل کند باید تیمم نماید.
قول چهارم:
آیتالله مکارم:کسی که نمی داند وقت تنگ شده یا نه ،باید وضو بگیرد یا غسل کند
ولی اگر میداند
مقدار کمی وقت دارد اما میترسد اگربرای وضویا غسل برود به نماز نمی رسد باید تیمم کند.
🔻احتیاط واجب در این مساله تبدیل به فتوا شده پس نمی توان رجوع کرد
🍃اظهر واقرب در این مساله دلالت بر فتوا دارد.
✅ ادامه دارد...
📚توضیح المسائل مراجع عظام
تحریرالوسیله امام مساله ۱۴
📌توجه : هرگونه نشر یا کپیبرداری از تمام یا بخشی از پیام بدون ذکر نام کانال، اشکال شرعی دارد.
موسسه نورالیقین
مرکز تخصصی تفسیر و علوم قرآنی
@moassese_nooralyaghin
سلام مولای من ، مهدی جان
صبحم بخیر می شود با سلام بر آستان معطرتان و روزم روشن میشود در تابش نگاه کریمانه تان و هفته ام پربرکت می شود در سایه سار یاد پدرانه تان ...
چه خوشبختم که شما را دارم ...
┄┄┄┅••🏴✻🏴••┅┄┄┄
موسسه نورالیقین
مرکز تخصصی تفسیر و علوم قرآنی
@moassese_nooralyaghin
آثار و برکات دعا برای فرج
🔵 کسی که برای فرج امام زمان عجل الله فرجه بسیار دعا میکند ، شفاعت حضرت زهرا سلاماللهعلیها در صحرای محشر شامل حالش خواهد شد.
📚 مکیال المکارم جلد ۱ صفحه۵۵۳
@moassese_nooralyaghin
*•═•••🌸🍃﷽🌸🍃•••═•*
#معرفتی
#سلسه_جلسات_معرفتی
#قسمت_نهم
✍ ابعاد تربیتی زندگی حضرت زهرا سلام الله علیها
⬅️ قناعت و ساده زیستی حضرت فاطمه سلام الله علیها
↩️قناعت و ساده زیستی، از نقاط برجسته فاطمه (س) است که در زندگی کوتاه حضرت نمودهای زیبایی داشته است. زهد و ساده زیستی حضرت، همیشه به معنای فقر و جبر روزگار نبود.
👈خدیجه، مادر بزرگوارشآن هم بااینکه زن ثروتمندی بود، درراه خدا همه اموالش را انفاق کرد و خود در کمال سختی، اواخر عمر را در شعب ابی طالب گذراند.
🍃زندگی ساده فاطمه نیز حاصل انتخابی عارفانه و عاشقانه بود، گویی فاطمه (س) از همان آغازین لحظات ورود به خانه امیرالمؤمنین، با بخشش لباس عروسی این راه را برگزیده بود. زمانی هم که پیامبر (ص) به دستور خداوند، فدک را در اختیار فاطمه گذاشت، سادگی و بی پیرایگی خانه او تغییری نکرد. درحالی که فدک سرزمین حاصل خیزی بود و تمام گندم مدینه را تأمین می کرد و فاطمه (س) تمام درآمد آن را درراه رضایت معبود به مستمندان و مساکین انفاق می کرد
فاطمه (س) به راستی نمونه کامل ساده زیستی و دوری از دل بستگی های دنیوی بود.
⬅️ عفاف حضرت فاطمه سلام الله علیها
↩️ زنان در صدر اسلام، در فعالیت های اجتماعی حضوری فعال داشتند و در مکتب اسلام از زنانی به نیکی یاد می شود که اجتماعی هستند و درصحنه های سیاست و اجتماع حضوری فعال دارند.
👌 آنچه در زندگی حضرت زهرا فاطمه (ع) به عنوان یکی از ملاک های حضور اجتماعی زن اهمیت دارد، حفظ عفاف، حجاب و متانت است که حافظ کرامت و جایگاه حقیقی و والای زن است؛ بنابراین، از جلوه های درخشان زندگی حضرت که برای الگو قرار دادن زنان، التزام به عفاف است.
👈حضرت فاطمه زهرا (ع) نمونه کامل زن مسلمان در تمام اوصاف و کمالات اسلامی به ویژه در حجاب و عفاف بود. تا ضرورتی نمی دید از هم کلامی با مردان، آن هم با شرایطی ویژه خودداری می کرد. هرچند حضرت زهرا (ع) در مواقع لزوم به فعالیت های سیاسی و اجتماعی نیز می پرداخت، ولی هرگز از پرده حجاب کامل و عفاف لازم بیرون نرفت.
این مطلب ادامه دارد
┄┄┄┅••🏴✻🏴••┅┄┄┄
موسسه نورالیقین
مرکز تخصصی تفسیر و علوم قرآنی
@moassese_nooralyaghin
?•••༻﷽༺•••🌸•••
#آموزشی
#اعراب_آیات
#جلسه_صد_و_هفتم
✅ موضوع: اعراب آیه ۹۷ سوره بقره
👈قُلْ مَنْ كانَ عَدُوًّا لِجِبْريلَ فَإِنَّهُ نَزَّلَهُ عَلى قَلْبِكَ بِإِذْنِ اللهِ مُصَدِّقاً لِما بَيْنَ يَدَيْهِ وَ هُدىً وَ بُشْرى لِلْمُؤْمِنينَ.
[آنها مىگويند: «ما با جبرئيل، پيك وحى خدا بر تو، دشمن هستيم.] بگو: «كسى كه دشمن جبرئيل باشد [دشمن خداست؛ چرا كه] او به فرمان خدا قرآن را بر قلب تو نازل كرده است؛ در حالى كه با كتب آسمانى پيشين هماهنگ بوده؛ و هدايت و بشارت است براى مؤمنین»
قل: فعل امر، مبنی برسکون. ضمیر مستتر «انت»، مبنی، محلامرفوع، فاعل
مَن: اسم شرط، مبنی برسکون، محلا مرفوع، مبتدا
کان: فعل ماضی ناقصه، مبنی برفتح. ضمیر مستتر «هو»، مبنی، محلا مرفوع، اسم «کان»
عدواً: خبر «کانَ» و منصوب، علامت نصب فتحه ظاهری
لِ: حرف جرّ، مبنی، عامل، محلی از اعراب ندارد.
جبریلَ: اسم مجرور به حرف جرّ، علامت جرّفتحه به نیابت از کسره (اسم غیر منصرف)
لجبریلَ: جار و مجرور، متعلّق به «عدواً»
فَ: حرف ربط، مبنی بر فتح، غیر عامل، محلی از اعراب ندارد.
انَّ: حرف مشبهة بالفعل، مبنی برفتح ، عامل، محلی از اعراب ندارد.
هُ: ضمیر متصل، مبنی، محلا منصوب، اسم «انَّ»
نزّل: فعل ماضی، مبنی برفتح، ضمیر
مستتر «هو»، محلا مرفوع، فاعل
هُ: ضمیر،مبنی، محلا منصوب، مفعول به
نزّله: جمله فعلیه، خبر «انَّ»، محلا مرفوع
علی: حرف جرّ، مبنی بر سکون، عامل، محلی از اعراب ندارد.
قلبِ: اسم مجرور به حرف جرّ، علامت جرّ کسره ظاهری
علی قلبِ: جار و مجرور، متعلّق به «نزّل»
کَ: ضمیر متصل، مبنی، محلا مجرور، مضاف الیه
بِ: حرف جرّ، مبنی برکسر، عامل، محلی از اعراب ندارد.
إذنِ: اسم مجرور به حرف جرّ، علامت جرّ کسره ظاهری
باذن: جار و مجرور، متعلّق به «نزَّلَ»
اللّهِ: مضاف الیه و مجرور، علامت جرّ کسره ظاهری
مصدقاًٰ: حال و منصوب، علامت نصب فتحه ظاهری
لِ: حرف جرّ، مبنی بر کسر، عامل، محلی از اعراب ندارد.
ما: اسم موصول، مبنی، محلا مجرور به حرف جرّ
لِما: جار و مجرور، متعلّق به «مصدقاً»
وَ: حرف عطف، مبنی بر فتح، غیر عامل، محلی از اعراب ندارد.
بینَ: ظرف مکان، مفعول فیه (از اسماء دائم الاضافه)، مبنی، محلا منصوب
یدی: مضاف الیه و مجرور، علامت جرّ «یاء»
ه: ضمیر متصل، مبنی، محلا مجرور، مضاف الیه
وَ: حرف عطف، مبنی بر فتح، غیر عامل، محلی از اعراب ندارد.
هدیً: معطوف به «مصدقاً»، بنابر تبعیت منصوب، علامت نصب فتحه ظاهری
وَ: عطف، مبنی بر فتح، غیر عامل، محلی از اعراب ندارد.
بشری: معطوف به «مصدقاً»، علامت نصب فتحه مقدّره
لِ: حرف جرّ، مبنی بر کسر، عامل، محلی از اعراب ندارد.
المؤمنین: اسم مجرور به حرف جرّ، علامت جرّ «یاء»
للمؤمنین: جار و مجرور، متعلق به «بشری» یا متعلّق به محذوف، نعت، محلا منصوب
•••┈✾~🍃🌸🍃~✾┈••
برگرفته از تدریس استاد ارجمند حسینی آل مرتضی و اساتید مجرب موسسه نورالیقین در کلاس صرف و نحو تخصصی (إعراب آیات بر مبنای کتاب إعرابالقرآنالکریم و کلمةاللهالعلیا)
📌توجه : هرگونه نشر یا کپیبرداری از تمام یا بخشی از پیام بدون ذکر نام کانال، اشکال شرعی دارد.
•••┈✾~🍃🌸🍃~✾┈•••
موسسه نورالیقین
مرکز تخصصی تفسیر و علوم قرآنی
@moassese_nooralyaghin