✳️ ماجراهای اهداي نقشه ایران به ناصرالدین شاه قاجار توسط انگلیس
🔹در سال 1888م حدودا ده سال از دعوای سياسی بر سر مالکيت جزاير ايرانی خليج فارس(بنوموسی، تنب بزرگ و کوچک) می گذشت.
🔹 براي جلب رضايت ناصرالدين شاه قاجار «سر ادموند ولف» وزير مختار وقت انگليس در تهران، به «لرد ساليسبوری » وزير امور خارجه انگلستان پيشنهاد می دهد هديهای گرانبها به شاه ایران اهدا شود.
🔹 از طرف انگلیسی ها يک نقشه بزرگ از ایران در شش قطعه مجزا تهيه و به ناصرالدین شاه قاجار هديه داده می شود.
🔹شاه ایران وقتي نقشه را ميبيند متوجه نکتهای ميشود که جزاير خليج فارس را با رنگ خاک ايران رنگ کرده بودند.
🔹شاه با ديدن نقشه ايران، آن را بر سر، لرد ساليسبوری و انگليسيها پتک ميکند و ميگويد خود شما با اين نقشه اعتراف کردهايد که تمام اين جزاير متعلق به ايران است.
🔹با اهداي اين نقشه تمامي آنچه که انگليسی ها طي ده سال برای اثبات عدم مالکيت اين جزاير توسط ايران رشته بودند، پنبه ميشود و در نهايت مجبور به اشغال جزاير با نيروی نظامی می شوند.
🔹نکته جالب اين است که اين ناکامی و شکست کار را تا به جايی بالا می برد که لرد ساليسبوری وزارت خارجه دستور می دهد از اين به بعد اهدای نقشه از سوی مقامهای انگليسی به دولتهای خارجی متوقف شود. بنابراين ديگر چنين کاری نمی کنند و به هيچ حاکمی نقشه هديه نمی شود.
📌این نقشه با ارزش تاریخی هم اکنون در مرکز اسناد وزارت امور خارجه نگهداری می شود.
#خليج_فارس
#قاجار
#انگلیس
@moj_tarikh
🔹مقاومت ناصرالدین شاه در برابر خواسته انگلستان
🔹انگليسی ها با اصرار زیاد به ناصرالدین شاه قاجار پيشنهاد می دهند که در قبال مبلغ بسيار بالایی جزاير ايراني خليج فارس را به انگلستان بفروشند. ولی شاه به هيچوجه زير بار نمی رود و می گويد ما خاک خود را به اجنبی نمی فروشيم خصوصا که انگلستان باشد.
🔹در اتفاق بعدی به شاه پيشنهاد میدهند که جزاير ايرانی خليج فارس را به صورت صد ساله اجاره کنند ولی ناصرالدين شاه قبول نکرد و لذا با حیله های استعماری ادعا کردند اين جزاير به ايران تعلق ندارد و جزايری کاملا بينالمللی است و میتوانند آنجا را به تصرف خود در بياورند.
🔹ناصرالدین شاه قاجار تا جایی که ميتواند مقاومت می کند ولی چون ابزار لازم در اختیار ندارد، انگليسی ها با قوای دريایی خود می آيند و جزاير را اشغال ميکنند و از اينجا به بعد جز اعتراض کار ديگری از دست ايران بر نمی آید و نزدیک به یک قرن( ۱۹۷۱م) جزاير سه گانه تحت حاکميت انگلیسی ها می مانند و نکته تاسف برانگیز آنجا بود که حکومت پهلوی در ازای استقلال بحرین که جزئی از ایران بود این معامله را با انگلیس انجام داد.
#استعمار
#خليج_فارس
@moj_tarikh
🔻الیاهو بن شائول کوهن
✍ جاسوس اسرائیلی که بیشتر معروفیتش بخاطر عملیات هایش در سوریه بود و توانست با نفوذ در دولت سوریه تا مشاور عالی (معاون) وزیر دفاع نیز ترقی یابد
🔸او در ظاهر از تندروترین افرادی بود که با اسرائیل مخالفت میورزید که در نهایت هویت واقعی او آشکار شده و در سال ۱۹۶۵ اعدام شد. اطلاعات گردآوری شده توسط او نقش مهمی در موفقیت اسرائیل در جنگ شش روزه داشته است.
@moj_tarikh
🔻 یادداشت تکان دهنده و عبرت انگیز
✍نصیحت تقیزاده ۱۰۰ سال قبل به دیپلماتهای امروز: منحصر دانستن نجات ایران به سیاست بین المللی، نتیجه شهرت پرستی و هوس دیپلماتی و سیاسی گری است!
☝️ آنچه میخوانید نصیحت روزنامه کاوه است حدود ۱۰۳ سال قبل؛ آن هم از نشریه سید حسن تقیزاده!
🔹قابل توجه کسانی که راه نجات مملکت را تکیه به کشورهای خارجی بدون آگاهی و دانش سیاسی میدانند.
📚 منبع : روزنامه کاوه
#استعمار
@moj_tarikh
✳️خیانت ها و اقدامات روسها علیه ایران
🔹جدایی بخش وسیعی از ایران
🔹این سرزمینها به خاطر عدم دانش سیاسی، تملق و خوش بینی های برخی افراد فرصت طلب از ایران جدا شدند.
🔹روسها با وجود برتری سلاح و تجهیزات، عباس میرزا را شکست ندادند بلکه افراد خائن داخلی با همکاری انگلیس بانی آنها شکست ها و بستن معاهدات ننگین گلستان، ترکمنچای و ... بودند.
@moj_tarikh
🔻آخرین پادشاه سلسلۀ پهلوی!!
✍وقتی یک سرتیپ ارتش شاهنشاهی، شش سال قبل از پیروزی انقلاب، سقوط سلطنت پهلوی را پیشبینی کرد.
🔸سرتيپ يک رنگيان گفته است محمدرضا شاه آخرين پادشاه سلسلۀ پهلوی است؛ زيرا بعد از او حكومت به دست مذهبی ها خواهد افتاد و وليعهد، ديگر حكومت نخواهد كرد.
🔹 درباریان و اطرافیان شاه در خاطراتشان همیشه به این نکته اشاره داشته اند که شاه بویژه از سال ۱۳۵۰ خود را حتی هم ردیف خدا می دانسته و انتقاد از خویش را جایز نمی دانستند و کسی جرات انتقاد و طرح مشکلات را پیش وی نداشت و لذا افراد برای حفظ مقام و مناصب خویش چاره کار را در تملق و نادیده انگاری معضلات می دانستند و اینجا بود بطور زیر زمینی و در جلسات خصوصی سقوط پهلوی مطرح می شود.
📚 منبع: سند محرمانه ساواک، ۲ آذر ۱۳۵۱
#سقوط_پهلوی
@moj_tarikh
📙یک قطعه از تاریخ👆
🔹مخالفت مظفرالدین شاه به مداخلات انگلستان در خلیج فارس
▪️سندی از دوره مظفرالدین شاه (حدود شصت سال پیش از تشکیل کشور امارات) در باب حاکمیت تاریخی ایران بر جزایر خلیج فارس و فتنهانگیزیهای انگلیس
#مظفرالدین_شاه_قاجار
#جزایر_سه_گانه
#استعمار
@moj_tarikh
🔴 انتخابات آزاد به سبک پهلوی
🔹در بخشی از سند محرمانه سازمان سیا آمریکا در سال 1972 پیرامون وضع حکومت محمدرضا شاه پیرامون برگزاری انتخابات!! در دوره پهلوی چنین آمده است:
🔹 شاه نامزدهای حزبی را برای مجلس قبل از اینکه آنها در انتخابات شرکت کننده تایید می کند در برخی موارد ممکن است مشخص کند چه کسی برنده شود.
🔹 به این ترتیب او نه تنها از پارلمانی که پاسخگوی برنامههای او باشد اطمینان حاصل می کند بلکه میتواند مشارکت گستردهتری برای برخی گروهها فراهم کند.
#انتخابات
#پهلوی
@moj_tarikh
✳️ایران از نگاه دیگری
🔹در طول دوره قاجاریه سیاحان یا سفرنامه نویسان خارجی زیادی از ایران بازدید کرده و آثاری با اهداف مختلف به نگارش در آورده اند.
🔹در میان سفرنامه های موجود درباره اوضاع فرهنگی، تاریخی و اجتماعی ایران، سفرنامه های عصر قاجار از جایگاه شاخصی بر خوردارند.
🔹آهنگ دگرگونی و تغییرات در این دوره از تاریخ ایران به واسطه ارتباطات تنگاتنگی که دربار ایران با اروپاییان پیدا کرده بود، سرعت بیشتری گرفت. بطوری که فرهنگ کم و بیش استوار و یکسانی که ایران قبل از قاجار را تشکیل می داد با ورود دانش نوین اروپایی و در پی ازدیاد جمعیت و جابجایی ها و الگوهای رفتاری که برآمده از ورود فرهنگ اروپایی بود؛ روند کند تاریخی ایران زمین را دگرگون کرد و مرحله ی تازه ای از زندگی تاریخی ایران شروع شد.
🔹در مجموع دو نگاه در سفرنامه ها وجود دارد؛👇
۱) در نگاه #مثبت به #فرهنگ_ایران شاهد زیر مجموعه هایی با مضامین، اصالت و کهن بودن تاریخ و نژاد، نگاه به مذاهب و باورهای دینی، نگاه به آیینها و باورهای ملی، منش و ویژگی های نیک ایرانی (خلقیات و روحیات) که خود در بر دارنده هوشمندی، آداب دانی، مهمان نوازی، مدارا و آزاد اندیشی دینی است؛میباشیم.
۲) در نگاه #شرق_شناسانه(منفی و بدبینانه) به فرهنگ ایرانی، آنان به مواردی هم چون دگر سازی (غیرسازی)، کلی سازی (به این معنا که فرد با دیدن چند مورد از یک پدیده، قانونی کلی می سازد و پدیده های متفاوت را در آن جای می دهد)، منفی سازی (بزرگ نمایی منش های ناپسند) که شامل چاپلوسی و دورویی،دروغ گویی، خرافات، خیالبافی و خود بزرگ بینی، ستم کشی از زورمندان و ستم بر فرودستان، تنبلی و بی پشتکاری، منش و رفتار متناقض و پیچیده، می شود و با مواردی دیگر هم چون ناهمزمان سازی (عقب ماندگی)، سنجش با خود (غرب محوری)، توهین و تحقیر، ایستا انگاری (ثابت انگاری) و عجیب و غریب نمایی (بزرگ نمایی) به ایرانیان آن دوره می نگریستند.
🔹نکته آنجاست که وجوه اشتراک در تمامی سفرنامه ها اشارات فراوان آن ها به تاریخ با شکوه سرزمین ایران است به نحوی که بیشتر سفرنامه نویسان با احترام از تاریخ ایران یاد کرده اند.
🔹هیچ گاه در سفرنامه ها از نژاد ایرانی با ذات و سرشت پست یاد نشده است. در جاهایی از ایرانیان انتقادهای جدی شده اما اصالت و نژادگی ایرانیان هرگز محل تردید واقع نشده است.
#هویت_ایرانی
@moj_tarikh
71813894204.pdf
740.6K
📑👆مقاله بررسی تطبیقی پژوهش های ایران شناسیِ غربی و شرق شناسی با تکیه بر بازنمایی فرهنگ مردم ایران در سفرنامه های اروپاییان دوره قاجار نوشته زاگرس زند
#شرق_شناسی
#ایران
@moj_tarikh
20120426170622-5183-42.pdf
824K
📑👆مقاله تحلیل محتوای سفرنامه های ترجمه شده سیاحان انگلیسی درباره ی ایران نوشته ناهید بنی اقبال و آزاده حیدری
📌طبق این تحقیق در دوره قاجاریه 75 درصد از سیاحان [انگلیسی]، در دوره پهلوی 74/18 درصد، در دوره صفویه 7/4 درصد و در دوره زندیه 56/1 درصد به ایران آمده اند.
#ایران
@moj_tarikh
JHR_2018 Spring_Vol 10_Issue 1_Pages 153-178.pdf
439.1K
📑👆مقاله اخلاق،عادات و رسوم ایرانیان از نگاه مأموران انگلیسی عصر ناصری نوشته دکتر شهاب شهیدانی و کبری مهدی نسب
✳️در دورﮤ قاجار، ایران بهعلت داشتن موقعیت استراتژیکی در کانون توجه روسیه و دول غربی، بهویژه انگلستان، بود.
🟩در عصر قاجار انگلیس با اهداف استعماری، ایران را از هر لحاظ زیر نظر داشت.
🟩 در زمان ناصرالدینشاه که بسیاری از سفرای خارجی با اهداف سیاسیاقتصادی در ایران مأموریت داشتند، انگلستان نیز سفرای متعددی رواﻧﮥ ایران کرد.
🟩مأموران انگلیسی ضمن انجام وظایف سیاسی محولشده در راستای منافع دولت خود، بادقت تمام دیگر جنبههای اقتصادی و اجتماعی و فرهنگی ایران را بررسی میکردند.
🟩 مأموران انگلیسی از کنجکاوی و علاقه به فرهنگ ایرانی فارغ نبودند؛ اما برای کسب بهترین امتیازها از دولت ایران، به شناخت کافی از اخلاق و آداب و صفات ایرانیان نیاز داشتند.
🟩 بیشتر آنها پس از حضور در ایران، در راستای انجام خدمات سیاسی، مشاهدهها و گزارشهای خـود را از ویژگیها و آداب و اخلاق عوام و خواص مردم ایران برای دولت متبوع خود مکتوب میکردند.
#ایران
#استعمار
#انگلیس
@moj_tarikh
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🎥 بی حجابی اجباری در دوره پهلوی
🔹 با تصویب سند حذف چادر در سال ۵۵ از حضور زنان چادری در مدارس، کتابخانه، سینما و غیره ممانعت می شد!
🔹بزرگترین خطای راهبردی شاه بی توجهی به خواسته اکثریت جامعه مذهبی بود.
🔹شاه فرهنگ هزاران ساله اسلامی که در ایران ریشه دوانیده بود را می خواست در جهت غرب گرایی و باستانگرایی مد نظر خود نادیده بگیرد.
🔹شاه کل تاریخ مد نظر خود را ایران باستان آن هم بیشتر دوره هخامنشی می دانست و در کنارش بیشتر دنبال ظواهر فریبننده غرب بود.
#سقوط_پهلوی
@moj_tarikh
✳️خلاصه نشست «خلقیات ایرانیان»3
👤دکتر رضا پارسامقدم👇
🔹گفتمان عقبماندگی بر خلاف آنچه که غالباً در تاریخنگاری معاصر ایران رایج و متعارف است، مربوط به دهههای چهل و پنجاه شمسی، و پدیدهای متأخر است و نه الزاماً مربوط به دوران قاجاریه و رویاروییِ دردناکِ ایرانیان با غرب.
🔹ما نباید با نسبتدادن مسئلۀ عقبماندگی به خلقیات ایران دچار «تقلیلگرایی علتگرایانه» شویم.
👤دکتر تقی آزاد ارمکی👇
🟠 انحطاط اتفاق فراگیر تاریخی است که خیلی از موارد آن در اختیار دولتها، گروههای اجتماعی و ... نیست و بهطور ناخواسته، پنهانی و ناگهانی رخ میدهد. انحطاط در فرآیند تاریخی طولانی شکل می گیرد.
🟠متأسفانه روشنفکران ما مسئله انحطاط را به عقبماندگی تعریف کرده و خطای استراتژیکی که در تفکر اجتماعی ایران رخ داده، همین است. ما مسئله را اشتباه فهمیدهایم. مسئله ما انحطاط بوده است نه عقبماندگی. در حالی که ما سراغ عقبماندگی رفتیم و در آن، زار زدیم و خود را تحقیر کردیم.
🟠وقتی عقبماندگی را صورتبندی میکنیم، ناخودآگاه دنبال ضعفهای اخلاقی، فرهنگی، اجتماعی و سیاسی میگردیم. آنهایی که روح ملل یا اخلاق ایرانی را دنبال نکردند، نابهجا دنبال دو نگاه متفاوت ملت بیفرهنگ در جامعه منحط یا مجموعهای از خلقیات متعارض کثیف رفتند. ما در این تبدیل انحطاط به عقبماندگی، از اندیشیدن در باب خود وامیمانیم و دنبال دیگران میرویم تا بدانیم بهطور مثال چگونه توسعه یافتهاند.
🟠ما ملتی هستی با مفهوم مرکزی «سازگاری» که تبدیل به روح ما شده است. این سازگاری هم تاکتیک است و هم الگوی رفتاری سیاستی ما. کسی که منطق سازگاری را نمیداند، از دل آن سازشکاری، ابتذال، ملت منحط، استبدادزدگی و... بیرون میآورد. این سازش به دلیل اینکه ایران یک پدیده تاریخی و محل تداخل همه جهانهای اجتماعی بوده، مهم است. یعنی ایران ظرفیتی داشته که محل تداخل این جهانهای اجتماعی بوده است اما ما هیچگاه به آن توجه نکردهایم.
🟠 پذیرش سلطه و استبدادزدگی مفهوم غلطی است که مورخان دچار آن شدهاند. در واقع ما بنا به ضرورتهای تاریخی که در معرض ورود دشمنهای مختلف بودهایم، آموختهایم که چگونه در مقابل آنها بایستیم. سازگاری یعنی تن میدهیم اما تسلیم نمیشویم و دیگری را در خود هضم میکنیم.
🟠 از مهمترین #مولفههای_سازگاری ایرانی ۱) وجود #دشمن بهعنوان یک پدیده همواره تاریخی ۲) ما همواه ملت #تجارتپیشه بودهایم نه تولیدگر. منطق تجارت، منطق بقاست و باید به سرعت از بینظمی به نظم برسد. ۳) #استعداد تاریخی در #درهمشدگی_فرهنگی و اقتضائات اقتصادی و اجتماعی
🟠بنابراین این زیستبوم به لحاظ تاریخی از ما یک ملت سازگار ساخته و ما در جهت بقا، همچنان با سازگاری ادامه میدهیم. اگر ما این موضوع را بپذیریم، دیگر عقبمانده نخواهیم بود.
🟠در نیاز جامعه و شناخت خلقیات ایرانیان شرط اول آن است که تاریخ ایران را #پیوسته نگاه کنیم. شرط دوم؛ سراغ منطق عمل اجتماعی و فرهنگی برویم؛ باید ببینیم آن منطق چیست که باعث میشود در بدترین شرایط بمانیم و در بهترین شرایط رادیکال نشویم. اینجا مفهومی به نام «خرد ایرانی» پیدا میشود که ما در موقعیتهای مختلف آن را به کار میبریم.
🟠#صفت مهمی در #خرد_ایرانی وجود دارد که در بازخوانی تفکر اجتماعی، فرهنگی و دینی غایب شده است و آن «خدمت» است. مردم ایران اهل #سازگاری و #خدمت بودهاند. شاخص فرهنگ در ایران، «#فتوت» است. مردم ایران اهل جوانمردی هستند نه جنگ. خصلت دیگر، «#مدارا» و پذیرش دیگری است. ما به لحاظ تاریخی ملت مداراگری بودهایم اما روایتهای شرقشناسانه به اینجا نرسیدهاند. ما همواره متهم به تولید رادیکالزیم شدهایم درحالی که #معتدلترین ملت در تاریخ بودهایم.
#هویت_ایرانی
@moj_tarikh
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
✳️بزرگترین خطری که جامعه ایرانی را تهدید میکند؟
👤دکتر علیرضا زادبر
#استعمار_ذهنی
#درخت_کریسمس
@moj_tarikh
🔹ایران همیشه با هر حکومت و نگرشی در منطقهِ سوق الجیشی قرار دارد که برای حفظش نیاز به سرداران نظامی (جان فدا) یا همان اهل شمشیر دارد و در طول تاریخ هر زمان که فتح شده خالی از اهل شمشیر بوده و آنگاه که سرزمین هایش را پس گرفته یا حفظ کرده به علت وجود نوابغ نظامی اش بوده است.
🔹در این میان اندیشمندان (اهل قلم) در زمان فتح ایران توسط بیگانگان تا زمانی که سرداری پیدا میشد از طریق فرهنگ و اندیشه ایرانی، مهاجمان را_برای در امان ماندن سرزمین ایران از گزندشان_ تا حد ممکن رام و مطیع می کردند.
🔹این دور و تسلسل در تاریخ ایران همواره تکرار شده است
#هویت_ایرانی
#سردار_سلیمانی
@moj_tarikh
✳️درس شاه عباس به درباریان چاپلوس
🔹شاه عباس اول صفوی، درباریان کشور را به مهمانی شاهانه دعوت کرد و به خدمتکاران فرمان داد تا در سر قلیان ها بجای تنباکو، از سرگین اسب بهره ببرند. میهمان ها مشغول کشیدن قلیان شدند و دود و بوی سرگین اسب، فضا را پر کرد ولی دولتمردان از ترس ناراحتی پادشاه پی در پی بر نی قلیان پُک عمیق زده و با احساس رضایت دودش را هوا می کردند! مثل اینکه در عمرشان، تنباکویی به آن کیفیت مصرف نکرده اند!
🟠شاه رو به آنها کرده و گفت: «سرقلیان ها با بهترین تنباکو پر شده اند. آن را حاکم همدان برایمان فرستاده است.»
همه از تنباکو و عطر آن تعریف کرده و گفتند: «براستی تنباکویی بهتر از این نمیتوان یافت.»
🟠شاه به رئیس نگهبانان دربار، که پک های بسیار عمیقی به قلیان می زد، گفت: « تنباکویش چطور است؟»
🟡رئیس نگهبانان گفت: «به سر اعلیحضرت قسم، پنجاه سال است که قلیان می کشم، اما تنباکویی به این عطر و مزه ندیده ام!»
🟠شاه با تحقیر به آنها نگاهی کرد و گفت: «مرده شوی تان ببرد که بخاطر حفظ پست و مقام، حاضرید بجای تنباکو، پِهِن اسب بکشید و بَه بَه و چَه چَه کنید.»
#شاه_عباس_صفوی
#دربار
#تملق
@moj_tarikh
🔴وضعیت اقتصادی دوره پهلوی به روایت سفیر وقت انگلیس در ایران
🔹آنتونی پارسونز: سیاستهای اقتصادی شاه برای مردم "آسایش" و "خوشبختی" به همراه نداشت
🔹سر آنتونی پارسونز، سفیر انگلستان در ایران که از سال 52 تا 57 عهدهدار این سمت بود، درباره وضعیت اقتصادی رژیم پهلوی میگوید: زمان زیادی طول نکشید که فهمیدم سیاستهای شاه، هرچه که برای مردم به ارمغان آورده باشد، آسایش و خوشبختی به همراه نداشته است.
🔹 یورش به سوی آنچه "تمدن بزرگ" خوانده میشد، جای آرامش و تانی فرهنگ اسلامی را گرفته بود و سرزندگی، شادابی و هیجانی که قاعدتا در یک جامعه در حال پیشرفت سریع هم مورد انتظار است نیز در این شهر (تهران) دیده نمیشد.
🔹تزریق درآمدهای حاصله از افزایش قیمت نفت در دسامبر 1973 به اقتصاد کشور، بدون افزایش سطح تولید، تورم و گرانی بالایی را موجب شده بود که گرچه مقامات دولتی نرخ سالیانه آن را 20 درصد اعلام کرده بودند، ولی نرخ واقعی تورم بسیار بیشتر از این رقم بود.
📌گزارشات خلاف واقع به شاه که البته خودش هم دوست داشت راه سقوطش را هموار کرد.
📚برگرفته از کتاب "غرور و سقوط (ایران 1352 تا 1357)"
#سقوط_پهلوی
@moj_tarikh
۱۷ دی ماه؛ پنجاه و ششمین سالگرد رحلت تختی
👤دکتر علیرضا زادبر
تختی عوامزده و اجنبی پرست نبود
اذهان تاریخی مسخ شده
🔹۱۷ دی سالروز درگذشت جهان پهلوان تختی بود. حقیقتا این القاب "جهان پهلوان" برازنده اوست. تختی صرف ورزشکار و یا سلبریتی نبود، از آنها نبود که هم با حکومت پهلوی قرارداد ببندد، پول را بگیرد بعد با ویزا به آمریکا و کانادا فرار کند و رجزخوان شود. فالوئرمحور نبود، از آنها نبود که حتی حاضر نباشد فرزندش در ایران بدنیا بیاید و بعد رگ گردن مردمدوستی و ایران پرستی اش باد کند. تختی، تختی بود. موضع سیاسی هم داشت، دست بر قضا از طرفداران جبهه ملی و مصدق، از هواخوان مرحوم طالقانی بود. وقتی غلامرضا برادر شاه وارد زورخانه شد و مردم او را احترام نکردند، بلافاصله وقتی آقا تختی با آن هیبت وارد زورخانه شد مردم از جا بلند شدند و به گرمی از او استقبال کردند مغصوب بود، مغصوب تر شد. کنار گذاشته شد، محروم شد. وجه ضد پهلوی او آشکار است. او را برای سرمربی گری پیشنهاد کردند شاه پیغام داد در میتینگ و مهمانی جبهه ملی حضور داشته، نباید چنین شود! حالا اذهان تاریخی مسخ شده منجمد شده، جن زده، هم برای پهلوی و شاهزاده اش کف میزنند و کلاه از سر برمیدارن و هم آقا تختی را قهرمان ملی و مردم دار می خوانند! اما نمی گویند تختی مخالف چه کسی بود، و چه کسانی مانع او بودند تا کار به بن بست برسد. عجیب است. این حجم دور بودن از واضح ترین وقایع تاریخ معاصر عجیب است.
#تختی
#پهلوی
@moj_tarikh
✳️ماجرای کُشتی قهرمان مردم و قهرمان مدعی
🔸ایرانیها کشتهمردۀ قهرماناند. همهچیز در این فرهنگ حولِ قهرمان میچرخد. قهرمان ایرانی مانند سیمرغ مرگ ندارد.
🔸این ساختار را هر کاریاش بکنی یک محور دارد و آن محور قهرمان اوست. شاهان میخواهند در جایگاه قهرمانان بنشینند، ولی مردم خیلی زود قهرمانانشان را میشناسند و آنها را از دستگاه قدرت جدا میکنند. نگاهی به جایگاه پهلوانانی چون رستم و شاهانی چون کیکاووس در شاهنامه ما را از این سابقۀ تاریخی باخبر میکند.
🔸در روزگار ما نیز این تقابل روی داد. تختی قهرمان مردم بود و هنوز هم هست و در برابرش محمدرضا پهلوی بود که میخواست مانند قهرمانان محبوب مردم باشد.
🔸اگر در آن روزها زیسته باشید این تقابل را دریافتهاید. امروز از طریق دستگاه های تبلیغاتی قهرمان ساز مصنوعی، تلاش فراوانی میشود که محمدرضاشاه قهرمانی بزرگ پنداشته شود، ولی با نگاهی منصفانه به صفحات تاریخ و راویان دور و نزدیک دربار، به آخرین شاه ایران تنها لقب قهرمان مدعی (ساختگی) می توان داد که ماندگاری و اعتبار ندارد.
🔸اما #تختی واقعاً #قهرمان بود. تمام ویژگیهای یک قهرمان را داشت. زور بازو داشت، ولی جوانمرد بود. وطن دوست و مردمی بود. به هر قیمتی نمیبرد. قهرمان کشتی بود؛ رشتهای که ریشه و جان ایرانیست.
🔸 #تختی شاید در ظاهر از صحنۀ روزگار حذف شد، ولی در خیال و اندیشۀ مردم پیروز شد. غلامرضا تختی نشان داد #قهرمان اجباری نمیشود. کاری که با محمدرضا پهلوی میخواستند بکنند و نتوانستند. در این کُشتی بزرگ باز هم #قهرمان_ایرانی پیروز شد، نه شاه.
#هویت_ایرانی
#پهلوان_تختی
#پهلوی
@moj_tarikh
🔻قتل عام توسط خسرو انوشیروان عادل!!!
✍بر طبق منابع تاریخی، خسرو انوشیروان همه برادران خود را همراه با پسرانشان (برادرزاده های خسرو انوشیروان) و پدربزرگ خود را قتل عام کرد
🔹در واقع با کشتن همه برداران خود عدالت را رعایت کرد!
🔹خسرو انوشیروان شاید فکر می کرد با این کارش حکومتش ماندگار می شود ولی غافل از این بود که همین اقدامش در سقوط خود و حکومت ساسانی نقش داشت.
🔹در همچین موردی، شاه عباس اول صفوی با تمام خدماتی که داشت قرنها بعد با کشتن نزدیکان و نخبگان در انقراض صفویه سهیم بود.
📚 منبع: ایران در زمان ساسانیان؛ کریستین سن
@moj_tarikh
🎡شعبان جعفرى (بى مُخ) در حال نظارت بر تنبيه يكى از دستگيرشدگان پس از كودتاى ٢٨ مرداد ۱۳۳۲!
🔹نه سر تراش هست و نه تراشیده سر
....... این است رسم زمانه
🔹شعبان جعفرى به عنوان آلت دست حکومت پهلوی با جمع کردن تعدادی از ارازل و اوباش در سقوط دولت مصدق در کودتای ۲۸ مرداد که توسط انگلیس و آمریکا طراحی شده بود نقش اساسی داشتند.
🔹شعبان با داشتن زور بازو می توانست سرنوشت دیگری براش رقم خورده شود ولی با اقداماتش در تاریخ چیزی که به وی رسید لقب بی مُخ بود.
@moj_tarikh
🔻روایت اسناد منتشر نشده از حساسیت ساواک بر نام و یاد جهان پهلوان تختی
🔸هنگامی که جهان پهلوان #تختی در ۱۷ دی ماه سال ۴۶ درگذشت، ساواک دست از حساسیتها و مراقبتها برنداشت. این حساسیتها آنچنان زیاد بود که حتی فهرست دانشآموزانی که در مراسم ختم او شرکت کرده بودند، در اختیار ساواک قرار گرفت، کتاب بزرگداشت او قبل از توزیع، توقیف گردید، اجازه برگزاری مراسم سالگرد صادر نشد، و حتی تمهیداتی در صورت برگزاری احتمالی مراسم در نظر گرفته و به مامورین ساواک آموزش داده شد که در صورت برگزاری مراسم، چگونه آن را مختل سازند.
📚 منبع: مرکز اسناد انقلاب اسلامی
📌ساواک و حکومت پهلوی نمی دانست که نام و نشان #تختی بزرگتر از آن است که بتوان جلوی آن را گرفت.
📌تاریخ همه چیز را آشکار و نمایان میکند.
@moj_tarikh
✳️مورخی که قتل اميرکبير را افشا کرد
🔹محمدجعفر خورموجی ملقب به حقايقنگار، ناصرالدين شاه قاجار او را مامور تهيه کتاب حقايق تاريخ ايام خود کرد.
🔹خورموجی با کمال صداقت به جمعآوری اخبار و درج آن اقدام کرد و کتاب حقايقالاخبار ناصری را نوشت.
🔹این کتاب مقبول نظر شاه نيفتاد و محمدجعفرخورموجی مغضوب شد و به عراق مهاجرت کرد و همانجا در سال ۱۳۰۱ ه.ق در سن ۷۶ سالگی درگذشت.
🔹خورموجی در کتاب حقايقالاخبار ناصري برای نخستين بار قتل اميرکبير را افشا می کند و درباره قتل اميرکبير که همه مورخان قاجاری مانند سپهر و هدایت درگذشت وی را بر اثر ناخوشي و تورم دست و پا دانسته و روزنامه حکومتی وقایع اتفاقیه تنها به فوت آن اشاره دارد، خورموجی اين واقعه را به صراحت قتل نوشته و به همين سبب موجب غضب دربار ناصرالدين شاه قرار گرفته است.
🔹حقایقنگار برخلاف مورخان عصر قاجار که نوشتههایشان تعارضی با اراده ملوکانه حاکم نداشت، از تاریخنویسی سنتی فاصله میگیرد.
🔹خورموجی چون تجربه زیست حاکمیت را داشته تاریخنگاری خود را بر پایه عقل می گذارد، از خرافات و خلاف واقع گویی دوری میکند و شکستها را پیروزی نمینویسد...
#حقايق_الاخبار
#امیرکبیر
@moj_tarikh