📝 انقلاب اسلامی با تفکر فلسفی علامه گرچه شروع شد اما بسط پیدا نکرد، ما برای تحول جامعه نیاز به بسط فکر علامه داریم.
#یادداشت
• ما هنوز نتوانستهایم فلسفه آقای طباطبایی را در بینالاذهان جا بیندازیم. برخی به علامه برچسب نئوصدرایی بودن میزنند ولی ما اینکه علامه نئو صدرایی است را نمیپذیریم. ما معتقدیم که باید مکتب جدیدی در فلسفه آغاز شود و دوران جدیدی با ایشان رقم بخورد. اگر چنین دورانی آغاز شود، بسیاری از نظامهای علوم انسانی ما اصلاح خواهد شد.
• ما با انقلاب اسلامی وارد دوران آقای طباطبایی شدهایم، اما این دوران ادامه نیافته و بسط پیدا نکرده است. فلسفه ایشان هنوز به اندازه کافی در بینالاذهان تثبیت نشده است؛ در حالی که کارکرد آن چنین است که هیچ علمی خارج از آن نمیماند. تنها نیاز داریم که این آموزهها در افکار عمومی جای بگیرند تا بتوانند بیانات جدیدی در حوزه علوم پدید آورند.
ـــــــــــــــــــــ
📕 برگرفته از جلسه اول درسگفتار نظام فلسفی علامه طباطبایی، حجت الاسلام علی اسدی
ـــــــ
#یادداشت
#فلسفه #علامه_طباطبایی
❖ مدرسه علوم انسانی اسلامی ❞ سها ❝
༺ https://eitaa.com/msoha_ir ༻
:::
❖ درس گفتار منطق ذهن شناسی❝
• به زودی از مدرسه علوم انسانی اسلامی سها ...
#درس_گفتار_منطق
مدرسه علوم انسانی اسلامی ❞ سها ❝
༺ https://eitaa.com/msoha_ir ༻
❖ همین علم الهی آخر ما را خواهد کشت
#سید_روح_الله_خمینی
• ما كه گمان مىكنيم اهل توحيد و سعادت هستيم و به علم الهى و فقه وارد شديم، مثل آنهايى هستيم كه نمىدانند؛ ورم مىكنند، و گمان مىكنند روز به روز چاق و فربه مىگردند و نمىدانند يك روزى همين ورم، آنها را خواهد كشت، پس ممكن است روزى مشاهده كنيم كه همين علم الهى ما را خواهد كشت، حالا كه با اختيار يا بىاختيار وارد اين علم شديم، طورى عمل كنيم كه در دو جهان سيهروى نباشيم و در دو عالم ذليل نگرديم و فقير دو نشئه نباشيم، با خدا خلوت كنيم و از درياى شرك بگذريم و درصدد خرج كردن علم توحيد و فقه الهى براى طبيعت نباشيم.
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
#عکس_نوشته
#عرفان_خمینی
#فقه_اکبر
________________
مدرسه علوم انسانی اسلامی ❞ سها ❝
༺ https://eitaa.com/msoha_ir ༻
May 11
❖ آیا فلسفه اسلامی از فلسفه یونان گرفته شده ؟
📝 #یادداشت
• فلسفه ی اسلامی را معمولا محکوم به یونانی زدگی می کنند؛ به خصوص در پیدایش خودش بیشتر هم محکوم به یونانی زدگی می شد. حتی تعابیری مانند زنادقه و امثال ذلک به فیلسوفان اسلامی گفته شده است. گفته اند که فلسفه ی اسلامی تحت تأثیر زنادقه ی یونانی شکل گرفته است.
• واقعیتش این است که فلسفه ی اسلامی در مرکب اعتباری خودش، اساسا یک مرکب اعتباری جدیدی را شکل داده اما این به این معنا نیست که از یونان استفاده نکرده است. به خصوص از طریق فارابی، ما ترجمه های زیادی را از آثار بزرگان یونان مثل ارسطو و افلاطون و دیگران داشته ایم که وارد فلسفه ی اسلامی شده. اما باز فلسفه ی اسلامی مسائل جدید زیادی را وارد حوزه ی تفکر کرده که اساسا در فلسفه ی یونان سابقه نداشته. یعنی ریشه اش از خود فضای تفکر اسلامی پیدا شده است. عمده ی دعواهایی که در آنجا شکل می گرفت را ما از ترجمه های فارابی داریم؛ البته دیگرانی هم بوده اند ولی از طریق فارابی ما بیانات یونانی ها را ترجمه کرده ایم.
• ولی زمانی که به بوعلی نگاه می کنید، در بسیاری از مسائل، هم خود جواب هایی که داده می شود، هم طرح مسئله فرق می کند؛ و هم مسائل جدیدی وارد فلسفه می شود.
• اینها سه حرف است؛
1. یکی اینکه یک مسئله ای هست که شما جواب دیگری به آن می دهید و جواب را دگرگون می کنید.
2. اینکه اصل مسئله را شما دوباره تغییر می دهید و یک مسئله ی جدیدی را طرح می کنید؛ یعنی درست است که طرح مسئله از گذشتگان گرفته شده اما شما دارید بیان جدیدی را وارد طرح مسئله می کنید.
3. مسائلی را وارد مرکب اعتباری فلسفه می کنید که اصلا در بین الأذهان علماء یا سابقه نداشته یا اگر داشته از بین رفته است. مقداری از آن به خاطر ایران بوده که مثلا با یونان فرهنگ متفاوتی داشته و مسائل متفاوتی داشته. مقداری از آن بخاطر اسلام بوده که باز مسائل و فرهنگ متفاوت است. مقداری از آن هم بخاطر خود آن نابغه ای است که یک سری مسائل به ذهنش رسیده است.
ـــــــــــــــــــــ
📕 برگرفته از جلسه اول درسگفتار نظام فلسفی علامه طباطبایی، حجت الاسلام علی اسدی
ـــــــ
#فلسفه #علامه_طباطبایی
❖ مدرسه علوم انسانی اسلامی ❞ سها ❝
༺ https://eitaa.com/msoha_ir ༻
190220_1951~1.mp3
11.39M
#درس_گفتار جامع نظام فلسفی علامه طباطبایی❝ جلسه: 5 تاریخ: 403.10.04
مدرس: حجت الاسلام علی اسدی
🧷 سرفصل مباحث:
1. تعریف الهیات: استاد توضیح داد که الهیات به عنوان علمی غیرمادی تعریف میشود و شامل موجودات مجرد و مفارقات است.
2. تفاوت دیدگاهها: بحث در مورد تفاوتهای دیدگاه علامه مصباح و شهید مطهری در مورد فلسفه و تقسیمات آن.
3. موضوع فلسفه: استاد به بررسی موضوع فلسفه و ضرورت آن پرداخت و به نظرات آیتالله جوادی آملی و شهید مطهری اشاره کرد.
4. تقسیمات علوم: استاد به تقسیمات علوم و جایگاه فلسفه در میان آنها پرداخت و توضیح داد که فلسفه باید به عنوان علمی برهانی شناخته شود.
5. ضرورت وجود موضوع برای فلسفه: بحث در مورد اینکه فلسفه به عنوان علم برهانی نیاز به موضوع مشخص دارد و این موضوع باید در عرض علوم دیگر قرار گیرد.
6. تحلیل نظرات آیتالله جوادی آملی: شاگردان نظرات آیتالله جوادی آملی درباره موضوع فلسفه و ضرورت آن را بررسی کردند.
7. برهان و عرض ذاتی: استاد به اهمیت برهان و رابطه آن با موضوع فلسفه و عرض ذاتی اشاره کرد و توضیح داد که چگونه این مفاهیم در فلسفه کاربرد دارند.
#درس_گفتار_فلسفه
#فلسفه #علامه_طباطبایی #بدایه_الحکمه #نهایه_الحکمه
__
مدرسه علوم انسانی اسلامی ❞ سها ❝
༺ https://eitaa.com/msoha_ir ༻
مدرسه علوم انسانی سها
#درس_گفتار جامع نظام فلسفی علامه طباطبایی❝
جلسه پنجم فلسفه.pdf
174.2K
پیاده شده #درس_گفتار جامع نظام فلسفی علامه طباطبایی❝ جلسه: 5 تاریخ: 403.10.04
مدرس: حجت الاسلام علی اسدی
#درس_نامه_فلسفه
#فلسفه #علامه_طباطبایی #بدایه_الحکمه #نهایه_الحکمه
__
مدرسه علوم انسانی اسلامی ❞ سها ❝
༺ https://eitaa.com/msoha_ir ༻
📝 #خلاصه جلسه پنجم
در جلسه پنجم فلسفه که در تاریخ 4 دی ماه 1403 برگزار شد، موضوع اصلی بحث، فلسفه و مباحث مرتبط با آن بود. استاد به اهمیت تدریجی ورود به مباحث فلسفی اشاره کرد و تأکید کرد که باید ظرفیت لازم برای درک عمیقتر مباحث ایجاد شود. وی همچنین به تجربیات گذشته اشاره کرد که برخی افراد به دلیل عدم درک مباحث سنگین از فلسفه زده شدهاند.
در ادامه، شاگردان سوالاتی درباره الهیات و تقسیمات علوم مطرح کردند. استاد به تفاوت دیدگاههای علامه مصباح و شهید مطهری در مورد فلسفه اشاره کرد و توضیح داد که فلسفه به عنوان علم الهی، نیازمند بررسی دقیقتری است. همچنین، استاد به نظرات آیتالله جوادی آملی در مورد موضوع فلسفه و ضرورت وجود آن پرداخت و توضیح داد که فلسفه به عنوان علمی ممتاز نیازمند کنکاش و تحقیق است.
در نهایت، بحث به بررسی موضوع فلسفه و جایگاه آن در علوم مختلف کشیده شد. استاد تأکید کرد که فلسفه باید به عنوان علمی برهانی شناخته شود و برای اثبات آن نیاز به موضوع مشخصی دارد. همچنین، به تفاوتهای بین علوم طبیعی، ریاضی و فلسفه اشاره شد و تأکید گردید که فلسفه باید در جایی جدا از این علوم مورد بحث قرار گیرد.
در کل، جلسه به بررسی عمیقتر فلسفه و ضرورت آن در کنار دیگر علوم اختصاص داشت و بر اهمیت فهم دقیق مباحث فلسفی تأکید شد.
#خلاصه_فلسفه #فلسفه_اسلامی #علامه_طباطبایی
❖مدرسه علوم انسانی اسلامی ❞ سها ❝
༺ https://eitaa.com/msoha_ir ༻
❖ تاملی در روش فلسفی ملاصدرا، فلسفه صدرا علوم دیگر را در خود هضم کرده است.
📝 #یادداشت
• ملا صدرا چه میکند؟ او با کلام، فلسفه مشاء، فلسفه اشراق و عرفان مواجه میشود. به عبارت دیگر، با چهار نحله فکری که پیش از این داشتیم به تعامل میپردازد. ملا صدرا از طریق عرفان و تفسیر، ارتباطی با آیات و روایات برقرار میکند، اما بیشتر در شور عرفانی غوطهور است و قرائت عرفانی از آیات را مد نظر دارد. این مواجهه لزوماً مستقیم با تفسیر نیست.
• ملا صدرا آثار تفسیری هم دارد و از برخی آیات به تولیدات فلسفی میرسد. مثلاً او اشاره میکند که از این آیه، فکر حرکت جوهری به ذهنش رسیده است. اما بیشتر ارتباط او با آیات از طریق عرفان و کتابهای عرفانی مانند آثار ابن عربی و دیگران است.
• او میتواند این تفکرات را در درون خود هضم کند و به سلوک عملی مانند شیخ اشراق اعتقاد دارد. ملا صدرا نهتنها به استدلال قائل است، بلکه هم استدلال مشائی و هم استدلال اشراقی و تصوف و سلوک اشراقی را کنار نمیگذارد، بلکه تمامی اینها را میپذیرد و در عین حال با کلام هم مواجه میشود. او بحثهای کلامی را طرد نمیکند، بلکه به آنها توجه میکند، در برخی موارد قبول میکند و در بسیاری از موارد رد میکند؛ اما آنها را در دل فلسفه خود هضم میکند.
• موفق به گذر از اشراق و مشاء میشود و نشان میدهد که میتواند عرفان را از منظر فلسفی بازخوانی کند. او سعی میکند یک دور عرفان را با نگاه فلسفی، حتی با اصطلاحات فلسفی بازخوانی نماید. به عنوان مثال، در بحث موجود در عرفان، او کلمه «احدیت» را به زبان فلسفی بازگو میکند و برای آن استدلالهای فلسفی ارائه میدهد.
ـــــــــــــــــــــ
📕 برگرفته از جلسه دوم درسگفتار نظام فلسفی علامه طباطبایی، حجت الاسلام علی اسدی
ـــــــ
#فلسفه #علامه_طباطبایی
❖ مدرسه علوم انسانی اسلامی ❞ سها ❝
༺ https://eitaa.com/msoha_ir ༻
01-401.07.24.mp3
6.03M
📼 #درس_گفتار منطق ذهن شناسی جلسه اول تاریخ : 401.07.24
مدرس : حجتالاسلام علی اسدی
ـــــــــــ
#درس_گفتار_منطق
#منطق #ذهن_شناسی
مدرسه علوم انسانی اسلامی ❞ سها ❝
༺ https://eitaa.com/msoha_ir ༻
مدرسه علوم انسانی سها
📼 #درس_گفتار منطق ذهن شناسی
📌 سلام، به خاطر درخواست شما همراهان فرهیخته مدرسه علوم انسانی سها از امروز بارگذاری درسگفتار منطق را هم ان شاءالله شروع میکنیم.
• درسگفتار منطق ذهن شناسی با محوریت کتاب مرحوم مظفر به صورت نظام وار تدریس شده، استاد محترم در این درس گفتار ضمن بیان اقوال مرحوم مظفر به تبیین قول مختار منطق ذهن شناسی بنابر مبانی علامه طباطبایی کرده است. یعنی علاوه بر بیان منطق مشهور مناطقه و انتقادات وارد به آن در این منطق جدید برای اولین بار سعی شده است از منظر ذهن، منطقی بر مبنای نظام فکری #علامه_طباطبایی ارائه شود.
#منطق
مدرسه علوم انسانی اسلامی ❞ سها ❝
༺ https://eitaa.com/msoha_ir ༻