🔰ایمان، حظّ قلب، نه عقل!
📝به قلم حجت الاسلام و المسلمین #ملکی
💢انسان، ظاهری دارد و باطنی. هر کدام از ظاهر و باطن انسان، دارای قوایی است. خدای تعالی هر کدام از این قوا را، به هدف انجام فعل ویژه ای به انسان عنایت فرموده و قوای دیگر، قادر به انجام آن نیستند.
🔹چشم، برای دیدن است، و هیچ عضوی جز چشم توانایی دیدن ندارد. گوش، برای شنیدن است و هیچ عضوی جز گوش توانایی شنیدن ندارد. همچنین است دهان برای خوردن، بینی برای بوییدن، پا برای راه رفتن و غیره.
🔸علاوه بر ظاهر، باطن و نفس انسان نیز در عین وحدت، دارای قوایی است. یکی از قوای انسان، عقل و قوه دیگر، قلب است. کار عقل، دانستن و اندیشیدن و تفکر و تجزیه تحلیل و نقد است. کار قلب، حبّ و بغض و ایمان است. هیچیک از این دو، نمیتواند کار دیگری را انجام دهد.
♦️ایمان، فعل قلب بوده و غیر از دانستن است. ایمان از جنس دلبستگی و علاقه قلبی است. ممکن است کسی علم به توحید و نبوت و امامت داشته باشد، اما به آنها ایمان نداشته باشد. آنچه از ما خواسته شده، صرفا علم به عقاید نیست، ایمان به آنهاست.
❌ ابلیس، اعلم روی کره زمین بعد امام زمان علیه السلام است. توحید و سایر اعتقادات را، بیش از همگان میداند، اما مومن نیست، زیرا قلب او تسلیم و دلبسته عقایدش نشده است.
⬅️ پس ایمان، فعل قلب است، نه عقل. در صدر اسلام، برخی از بادیه نشینان گفتند «آمَنَّا»؛ یعنی ایمان آوردیم. اما خدا فرمود: «قُلْ لَمْ تُؤْمِنُوا وَ لكِنْ قُولُوا أَسْلَمْنا وَ لَمَّا يَدْخُلِ الْإيمانُ في قُلُوبِكُم». ایمان باید وارد قلب شود، وگرنه ایمان نیست.
📎 لینک دعوت به کانال اندیشکده مستعدان
https://eitaa.com/joinchat/1079706013Ceed9a368e3
❇️ عضو کانال اندیشکده مستعدان شوید
✍️ پیشفرض ها و بایسته های فقه تقنین (1)
🔰ارائه شده در کارگروه فقه تقنین توسط حجت الاسلام و المسلمین استاد گرامی پور
💢 فقه تقنین به معنای «تبدیل فتواهای فقهی به گزاره های قانونی»، دارای پیشفرض ها و بایسته هایی است.
1️⃣ پیشفرض اول: قانون باید از خواست خدای تعالی و شریعت الهی نشات بگیرد.
🔸در قوانین غیرالهی، خواست مردم بعنوان منبع قانونگذاری و تشریع قرار میگیرد و چیزی که درخواست عمومی مردم باشد، تبدیل به قانون میشود. اما در جامعه توحیدی، قوانین باید مبتنی بر معارف دینی و برگرفته از شریعت الهی باشد.
2️⃣ پیشفرض دوم: فقه، ظرفیت قانون شدن را دارد.
🔸برخلاف برخی دیدگاه ها که فقه را منحصر در امور فردی میداند و آن را وارد مسائل اجتماعی نمیکند، معتقدیم که فقه جواهری این ظرفیت را داراست که گزاره های آن، تبدیل به قانون شود و در سطح جامعه نقش آفرین باشد.
🔻همچنین فقه تقنین، دارای بایسته هایی است، مانند:
1️⃣ بایسته اول: وحدت رویه
🔸در هر مسئله و موضوع، باید یک قانون وجود داشته باشد و همه جا، همان قانون اجرا شود.
2️⃣ بایسته دوم: فتوای معیار
🔸اختلاف فتاوا در فقه، پدیده ای انکارناپذیر است. در قانونگذاری، نمیتوان برای مقلدین هر مرجع تقلید، قانونی متناسب با فتوای آن مرجع تقلید وضع کرد. لذا در فقه تقنین، باید مشخص شود که چه فتوایی، معیار قانونگذاری است؟ در این مسئله، نظریات متفاوتی وجود دارد، مانند: «فتوای مشهور»، «فتوای ولیّ فقیه»، «فتوای کارآمد» و «فتوای اعلم».
3️⃣ بایسته سوم: لزوم قطعیت قانون
🔸قانون باید قطعیت داشته باشد؛ لذا عباراتی مانند «احتیاط واجب»، «احتیاط مستحب» «لا یبعد» و ... که در فتاوا وجود دارد، جایی در قانون ندارد و قانون، احتیاط بردار نیست.
#فقه_تقنین
📎 لینک دعوت به کانال اندیشکده مستعدان
https://eitaa.com/joinchat/1079706013Ceed9a368e3
❇️ عضو کانال اندیشکده مستعدان شوید
✍️ پیشفرض ها و بایسته های فقه تقنین (2)
🔰ارائه شده در کارگروه فقه تقنین توسط حجت الاسلام و المسلمین استاد گرامی پور
💢در یادداشت پیشین، به سه مورد از بایسته ها و الزامات فقه تقنین اشاره شد. سایر بایسته ها و الزامات فقه تقنین عبارت اند از:
4️⃣ بایسته چهارم: حرکت به سمت فقه کشف
🔸فقه کشف، در مقابل فقه عذر، به معنای تلاش حداکثری برای کشف نظر شارع است. در فقه تقنین، باید حداکثر تلاش صورت بگیرد تا قوانین، مبتنی بر نظر واقعی شارع باشد، نه اینکه صرفا موجب معذوریت شود. بدین منظور، باید ظرفیت هایی مانند عرف، سیره، مقاصد الشریعه، مصلحت و ... فعال شود. البته این ظرفیت ها اگر ضابطه مند نباشد، خطرناک است. یکی از نتایج حرکت به سمت فقه کشف، کمرنگ شدن اصول عملیه و استناد کمتر به آن است.
5️⃣ بایسته پنجم: مدیریت تزاحمات
🔸 پس از وضع قوانین، تزاحم قوانین مختلف با یکدیگر، پدیده ای اجتناب ناپذیر است. در فقه تقنین، باید برای مدیریت تزاحمات نیز چاره ای اندیشیده شود.
6️⃣ بایسته ششم: نیازمحور بودن قوانین
🔸قوانین، باید متناسب با نیازهای جامعه باشد. قوانینی که چنین نیستند، صرفا موجب تعدد قوانین، سردرگمی و ایجاد راه های فرار از قانون برای متخلّفین است.
7️⃣ بایسته هفتم: حرکت به سمت کشف نظام
🔸پیش از قانونگذاری در یک حیطه، باید نظام نظریات اسلامی در آن حیطه به دست بیاید. بعنوان مثال پیش از وضع و تصویب قوانین مربوط به اقتصاد یا خانواده، ابتدا باید نظام اقتصادی و نظام خانوادگی از منظر اسلام کشف شود.
#فقه_تقنین
📎 لینک دعوت به کانال اندیشکده مستعدان
https://eitaa.com/joinchat/1079706013Ceed9a368e3
❇️ عضو کانال اندیشکده مستعدان شوید
🔰حاکمیت فقرا یا اغنیا ؟
📝به قلم حجت الاسلام و المسلمین #تهرانی_پویا
⬅️همیشه این سوال مطرح بوده است که بهتر است مسئول مملکتی از کدام طبقه اجتماعی باشد ؟ آیا از خانواده ای غنی باشد یا از خانواده ای فقیر و سختی کشیده ؟
برای هر کدام هم ممکن است مزایا و معایبی مطرح شود مثل اینکه انسان های غنی معمولا چشم و دل سیر هستند ولی افرادی که دارای طبقه اجتماعی پایینی هستند ظرفیت کافی را نداشته و ممکن است دست به غارت بیت المال بزنند در مقابل انسان های داری مکنت به علت زندگی راحت از سختی های زندگی طبقات پایین جامعه بی خبر هستند و این هم در تشخیص اولویت ها و هم میزان دلسوزی آنها موثر است.
#نکته_کلیدی ای در نامه امیرالمومنین علیه السلام به مالک اشتر وجود دارد که کاملا زمین بازی این سوال را عوض میکند و ملاک دیگری را برای سپردن مسئولیت به افراد مطرح میکند و آن مسئله مهم خانواده است
حضرت در این نامه میفرمایند :
وَتَوَخَّ مِنْهُمْ أَهْلَ التَّجْرِبَةِ وَالْحَيَاءِ، مِنْ أَهْلِ الْبُيُوتَاتِ الصَّالِحَةِ، وَالْقَدَمِ فِي الاِْسْلاَمِ الْمُتَقَدِّمَةِ، فَإِنَّهُمْ أَکْرَمُ أَخْلاَقاً وَأَصَحُّ أَعْرَاضاً، وَأَقَلُّ فِي الْمَطَامِعِ إِشْرَاقاً، وَأَبْلَغُ فِي عَوَاقِبِ الاُْمُورِ نَظَراً
🔹کسانی را انتخاب کن که هم اهل تجربه هستند و هم اهل حیا از کسانی که از خانواده های صالح هستند و پیش قدم در اسلام چرا که آنان اخلاقشان کریمانه تر (یعنی کم ظرفیت نیستند) و با آبرو تر و کم طمع تر و دور اندیشترند.
✅نتیجه اینکه اگر فرد از خانواده ای باشد که نسل اندر نسل مومنانه تر زندگی کرده اند این پاکی خانواده چنین ظرفیتی را برای او ایجاد میکند که چه در دارایی و چه در نداری حیاء او از خداوند مانع دست درازی و سوء استفاده میشود.
📎 لینک دعوت به کانال اندیشکده مستعدان
https://eitaa.com/joinchat/1079706013Ceed9a368e3
❇️ عضو کانال اندیشکده مستعدان شوید
✍️ خروج پاک یا ورود پاک؟!
🔸دغدغه بسیاری از روزه داران در ماه مبارک رمضان، «خروج پاک» از این ماه است. اکثر مومنین میخواهند در این ماه باعظمت، گناهانشان آمرزیده شود. آلودگی هایی که در جان و روحشان نشسته است تمیز شود تا با طهارت کامل و به دور از هرگونه کثیفی باطنی، از این ماه خارج شوند.
🔸بنای خدای تعالی در ماه مبارک رمضان نیز بر این است که هیچ گنهکاری را بدون بخشش و آمرزش از درگاه خویش رد نکند، و هیچ سائل و گدایی را از عطا و عنایت خویش محروم نسازد.
🔸اما دغدغه بالاتر و متعالی تر از «خروج پاک» از ماه مبارک رمضان، «ورود پاک» به این ماه شریف است. این دغدغه را امام رضا علیه السلام به عموم شیعیان آموزش دادند؛ آنجا که به اباصلت فرمودند در اواخر ماه مبارک شعبان، این ذکر را زیاد تکرار کن: «اللَّهُمَّ إِنْ لَمْ تَكُنْ غَفَرْتَ لَنَا فِيمَا مَضَى مِنْ شَعْبَانَ فَاغْفِرْ لَنَا فِيمَا بَقِيَ مِنْه» (1)؛ یعنی «خدایا! اگر ما را در مدتی که از ماه شعبان گذشته است، نبخشیدی، پس در باقیمانده آن ما را ببخش».
🔸آری! دغدغه اولیای الهی، «ورود پاک»، و دغدغه دیگران «خروج پاک» از ماه مبارک رمضان است. اولیای الهی به این ماه، تنها به چشم فرصتی برای آمرزش گناهان و بخشش خطاها نمینگردند، بلکه آن را فرصتی استثنایی برای تعالی روحی و معنوی و پرواز در عالم ملکوت میدانند.
🔸مومنی که گناهانش آمرزیده نشده، مانند پرنده ای است که غل و زنجیرهایی به بال و پرش بسته اند؛ قدرت پرواز در عالم معنویت را ندارد. اگر غل و زنجیرهای گناه، پیش از ماه مبارک رمضان از بال و پر مومن جدا شود، چنان اوجی در ماه مبارک رمضان میتواند بگیرد که سرعت و ارتفاع آن، هزاران برابر ماه های دیگر است.
📚منابع:
1- إقبال الأعمال (ط - القديمة)، ج1، ص: 9
📎 لینک دعوت به کانال اندیشکده مستعدان
https://eitaa.com/joinchat/1079706013Ceed9a368e3
❇️ عضو کانال اندیشکده مستعدان شوید
🔰نگاهی حقوقی به ماجرای امر به معروف یک روحانی در قم
📝به قلم حجت الاسلام و المسلمین #جلیلوند
منتشر شده در وطن امروز👇
http://vatanemrooz.ir/newspaper/page/3999/1/277983/0
در مصاحبهای با عنوان شکستن حرمت حریم مادری که روز دوشنبه مورخ 21/12/1402 از #محسن_برهانی در روزنامه اعتماد منتشر شد، ایشان به تحلیل حقوقی اتفاقی که چهارشنبه شب گذشته در یکی از #درمانگاههای_شهر_قم بین یک شخص روحانی و خانمی که به آن مرکز درمانی آمده بود، پرداخته و عمل روحانی که به زعم ایشان از مادری که در حال شیر دادن به فرزندش بوده و حجاب شرعی را رعایت نکرده، فیلم یا عکس به منظور امر به معروف و نهی از منکر گرفته و این عمل را از مصادیق موضوع ماده 619 قانون تعزیرات یعنی مزاحمت و تعرض به بانوان دانسته است و قائل شده که روحانی مذکور شرایط امر به معروف و نهی از منکر را رعایت نکرده و باید طبق ماده مذکور توسط دادگاه و دادسرای ویژه روحانیت تحت تعقیب قرار گیرد.
در این یادداشت سعی بر این است با توجه به مستندات موجود، اظهارات مطرحشده و نیز مواد قانونی، درباره ادعاهای مطرحشده و نیز اتهامات قابل طرح نکاتی ذکر شود.
🔸در وهله نخست باید گفت با توجه به فیلمی که از مرکز درمانی منتشر شده مشخص میشود اصلا آن خانم محترم در حال شیر دادن کودک نبوده است و صرفا کودک را در آغوش دارد، ضمن اینکه طبق برخی شنیدهها این زن اصلا مادر کودک نبوده و ظاهرا خاله کودک است که کودک را برای ختنه کردن به درمانگاه بردهاند، لذا اساسا عنوان و مطالب منتشر شده توسط روزنامه اعتماد خلاف واقع است؛ ادعایی که مشخص نیست اولین بار چه کسی و در راستای چه هدفی آن را مطرح کرده است.
جناب برهانی عمل شخص روحانی را مصداق مزاحمت برای بانوان موضوع ماده 619 قانون تعزیرات و مستحق تعقیب قضایی توسط دادگاه ویژه روحانیت دانسته است.
در پاسخ باید گفت: اولا آیا اساسا فردی که با انتخاب آگاهانه خود، با پوشش غیرشرعی در انظار عمومی حاضر میشود و حتی ادبیاتی زشت در تقابل با دیگران به کار میبرد، نسبت به اقدام ادعایی روحانی احساس مزاحمت میکند؟ و اساساً ادعای مزاحمت در این باره صادق است؟
🔸ثانیا هنوز هیچ مستنداتی درباره اینکه عکس و فیلمی گرفته شده باشد وجود ندارد. عدهای معتقدند با توجه به فیلم منتشر شده اصلاً سندی وجود ندارد که بگوید فرد روحانی اقدام به گرفتن عکس و فیلم کرده باشد.
🔸ثالثا برفرض که شخص روحانی عکسی گرفته باشد (که هیچ سندی موجود نیست) آیا این عمل همراه با سوءنیت بوده که مشمول ماده 619 شود یا برای اصلاح و نهی از منکر بوده؟ و آقای برهانی میداند که تحقق جرم منوط به وجود سوءنیت است نه حسننیت.
🔸رابعا طبق ماده 2 قانون حمایت از آمران به معروف، قانونگذار ۲ چیز را امر به معروف دانسته، ۱. دعوت ۲. واداشتن؛ یعنی صرفا اینطور نیست که ما با خواهش و التماس از شخص مرتکب منکر بخواهیم تا ملتزم به احکام شرعی شود، از طرفی ماده 5 همین قانون بیان داشته در اجرای امر به معروف نمیتوان متعرض حیثیت جان، مال، شغل، مسکن و حریم خصوصی اشخاص شد و بلافاصله در تبصره همین ماده اماکنی نظیر بیمارستان و هتلها را که در معرض دید عموم قرار میگیرند مشمول حریم خصوصی ندانسته و در ماده 6 این قانون بیان داشته نمیتوان به عنوان امر به معروف مرتکب اعمال مجرمانه از قبیل توهین و... شد و همانطور که اشاره شد اساسا شخص روحانی نهتنها مرتکب جرم ماده 619 نشده بلکه اشخاصی که مانع امر به معروف و نهی از منکر این شخص شدهاند، وفق ماده 9 قانون مذکور قابل تعقیب قضایی هستند.
🔸خامسا آیا آن شخص که ادعا داشت از او عکس گرفته شده، بر فرض چنین اتفاقی و بر فرض جرم بودن یا غیرمجاز بودن این عمل نباید از طریق محاکم اقدام میکرد و حتما باید با توهین و ضرب و... اقدام میکرد؟
🔸سادسا اگر عکسی هم گرفته شده در راستای اعمال و رفتاری است که به شخص مرتکب گناه بفهماند عمل او منکر است.
این احتمال هم مطرح است که وی در راستای نهی از منکری که کرده اقدام به جمعآوری دلیل کند تا اعلامکننده جرم موضوع تبصره ماده 638 در راستای ماده 65 قانون آیین دادرسی کیفری باشد.
🔹ادامه دارد ...
نویسنده اعتماد در ادامه به این امر بسنده نکرده و شخص روحانی را مشمول مجازات توهین موضوع ماده 608 و موضوع ماده 567 دانسته است و اضافه میکند اگر گذشتی از جانب زن صورت نگرفته باشد مرتکب (شخص روحانی) به حبس یا شلاق تعزیری درجه 7 محکوم میشود.
در این باره باید گفته شود نه تنها فرد روحانی به آن زن توهین و ضربهای وارد نمیکند بلکه با توجه به فیلم، این خانم است که به فرد روحانی ضربه وارد میکند و متعدد توهین کرده و صدای بوق فیلم هم دقیقا وقتی است که این زن شروع به صحبت میکند.
با توجه به مطالب بیانشده، جای چند سوال باقی است که جناب دکتر برهانی در مصاحبهشان اصلا به آن نپرداختهاند و این شائبه نگاه جانبدارانه و سیاستزده ایشان را پررنگ میکند.
⬅️آیا این خانم که #بدون_حجاب_شرعی در انظار عمومی ظاهر شده،
مرتکب
جرم غیرقابل گذشت
موضوع تبصره ماده 638 نشده است؟ ⬅️آیا نسبت به #
هیاهو_و_جنجالیکه به پا کرد و برای ساعاتی موجب #اخلال در کار درمانگاه
شد،مشمول ماده 618 قانون تعزیرات قرار نگرفت؟ ⬅️آیا به فرد روحانی #
توهینیاز جانب آن زن
صورت نگرفت و مشمول ماده 608 نگردید؟ ⬅️آیا فرد روحانی #
موردضربهقرار نگرفت؟ ⬅️آیا گوشی فرد روحانی #ربوده نشد و جرم موضوع ماده 665 قانون تعزیرات محقق نشد؟ ⬅️آیا زنی که مورد نهی از منکر قرار گرفت عمل حرام مرتکب نشده بود؟ آیا آن شخص #اصرار_بر_عمل_حرام خود نداشت؟ ⬅️آیا عمل روزنامه اعتماد که مطلب را به صورت خلاف و #بدون_تحقیق و بررسی نقل و خلاف واقع منتشر کرده مشمول نشر اکاذیب موضوع ماده 698 نبوده است؟ ⬅️آیا عمل این روزنامه و شخص برهانی در #نسبت_دادن_جرم به شخص روحانی مشمول ماده 697 قانون تعزیرات نبوده و جرم افترا محقق نشده است؟ با توجه به مطالب و سوالات ذکر شده و وجود اتهامات مذکور که ایشان به آنها اشارهای نداشته و یکطرفه به قضاوت پرداخته به نظر میرسد ایشان از دایره انصاف خارج شده که این قبیل اظهارات ایشان جای تامل دارد. 📎لینک دعوت به کانال اندیشکده مستعدان 🆔https://eitaa.com/joinchat/1079706013Ceed9a368e3 ❇️ عضو کانال اندیشکده مستعدان شوید
🔰سلسه یادداشت های حکمرانی والی محور
⬅️قسمت اول
📝به قلم حجت الاسلام و المسلمین #دهبان
بررسیهای فقه السیاسه درباره نحوه حکمرانی پیامبر و اهل بیت علیهم السلام از ابتدای انقلاب اسلامی شکل جدی تری با خود گرفت.
باید تمرکزمان روی حکومت پیامبر صلی الله علیه و آله امیرالمومنین علیه السلام قرار بگیرد؛ زیرا حکومتهای شیعی و منسوب به شیعه مانند حکومت مختار یا حکومت زیدیان (در یمن و شمال ایران) یا حکومت آل بویه، همچنین حکومت فاطمیان در مصر و دیگر گروهها مثل حکومت سربداران در سبزوار قابلیت الگوگیری ندارد، به علاوه که از لحاظ فقهی نیز حجت محسوب نمیشوند. دلیل عدم حجیت عملکرد این حکومت ها روشن است و درباره منصبهای حکومتی برخی از شیعیان نیز مانند علی بن یقطین، عبدالله بن سنان، محمد بن إسماعيل بن بزیع و ...هم باید گفت که اینها نیر نمیتواند به عنوان منبعی برای استخراج فقه السیاسه به شمار آید، از این رو بایسته است که بیشتر پیرامون حکومت پیامبر خدا و همچنین امیرالمومنین و حکومت چند ماهه امام حسن علیهم السلام کنکاش کنیم.
پژوهش جاری درصدد بحث درباره استخراج قوانین و احکامِ مسائل نیست؛ بلکه پیرامون نحوه تقسیم قدرت در جامعه اسلامی سخن می رود، یعنی با در نظر گرفتن پیامبر صلی الله علیه و آله به عنوان رهبر و راس حکومت، نحوه تعامل و تعریف جایگاه های پس از پیامبر صلی الله علیه و آله مورد تحقیق است.
اگر از لحاظ سیاسی جایگاه ولی فقیه را در جایگاه پیامبر قرار دهیم، باقی ارکان جامعه نیز در جایگاه باقی ارکان همان جامعه پیامبر صلی الله علیه و آله قرار میگیرند، از این حیث باید ببینیم که رابطه پیامبر با کارگزاران خود چگونه تعریف میشد؟ یا رابطه امیرالمومنین علیه السلام در زمان خلافتشان با کارگزاران خود چگونه بود تا از این مسیر نظر اسلام در رابطه با نحوه تعامل حاکم با کارگزاران خود استنباط شود.
البته مقصود از چگونگی تعامل و رابطه، مسائل و مراتب اخلاقی و آداب نیست؛ بلکه دائره قدرت و خط و مشی عملکردی در حوزه تقنین و تنفیذ است.
🔹ادامه دارد ...
#فقه_السیاسة
📎لینک دعوت به کانال اندیشکده مستعدان
🆔https://eitaa.com/joinchat/1079706013Ceed9a368e3
❇️ عضو کانال اندیشکده مستعدان شوید
هدایت شده از فقه العترة
نمودار فقه.pdf
135.4K
💠تقریر بیانات استاد حاج آقا میرهاشم حسینی حفظه الله در دوره مبادی فقه و اصول
🔸️مقرر: مهدی دهبان
🔸️نواقص نمودار به خاطر تقریر و برداشت از بیانات است.
🔺️انتشار برای اولین بار🔺️
@aletra
🔰سلسه یادداشت های حکمرانی والی محور
⬅️قسمت دوم
📝به قلم حجت الاسلام و المسلمین #دهبان
در نگاه دو رهبر انقلاب اسلامی حضور حداکثری مردم در در بالاترین سطوح لازم و تثبیت کننده است.
می توان گفت در این زمینه باید دو آیه «وَ اَمرُهُم شُوری بَینَهُم» شوری/ ۳۸ و «شٰاوِرْهُمْ فِي اَلْأَمْرِ» آل عمران/۱۵۹ با روش های فقهی مورد لحاظ قرار گیرد.
شاور فعل امر، خطاب به پیامبر صلی الله علیه و آله و به معنی مشورت است؛ یعنی نفی حق رای و اعمال ولایت برای غیر! ولیِّ خدا اگر در راس قرار گیرد دیگران باید مشورت دهند؛ اما اعمال نظر و اعمال ولایت پذیرفته نیست.
امیرالمؤمنین علیه السلام در پاسخ به اعتراض های مکرر ابن عباس فرمودند: تو باید مشورت بدهی (نه اینکه تو حق رای داری در کنار من!) من اگر با نظر تو مخالفت کردم تو باید اطاعت کنی!
وَ قَالَ (علیه السلام) لِعَبْدِ اللَّهِ بْنِ الْعَبَّاسِ، وَ قَدْ أَشَارَ إِلَيْهِ فِي شَيْءٍ لَمْ يُوَافِقْ رَأْيَهُ: لَكَ أَنْ تُشِيرَ عَلَيَّ وَ أَرَى، فَإِنْ عَصَيْتُكَ فَأَطِعْنِي. نهج البلاغه/حکمت ۳۲۱
پس طبق بیان قرآن اعمال ولایت تنها از آنِ پیامبر خدا صلی الله علیه و آله است و دیگران در حد مشورت کنار او هستند.
اما در آیه دوم می فرماید: آنها امورشان شورایی است؛ یعنی اگر مسلمانها خواستند با هم کاری انجام دهند شورایی عمل کنند، در شورا همه حق رای و اعمال نظر دارند، در نگاه اولیه گویی شورا در مقابل ولایت است؛ اما این تمامِ معنا نیست.
شوری و اعمال نظر یک یا چند فقیه [یا متخصص در کار ولیّ] با ولایت منافات دارد؛ اما اگر مثلا شورای نگهبان که کار استنباطی و فقهی ولیِّ جامعه به آن واگذار شده به صورت ارگان بالادستی عمل کند و مجلس شورای اسلامی در واقع مشورت دهد و کشف موضوع کند، این مسیر قریب به آیه می شود.
در واقع در کنار ولیِّ جامعه مشورت جای دارد نه شوری. شوری در جایی است که ولایت وجود ندارد؛ چون شوری نوعی اعمال ولایت است.
🔹ادامه دارد ...
#فقه_السیاسة
📎لینک دعوت به کانال اندیشکده مستعدان
🆔https://eitaa.com/joinchat/1079706013Ceed9a368e3
❇️ عضو کانال اندیشکده مستعدان شوید
🔰سلسه یادداشت های حکمرانی والی محور
⬅️قسمت سوم
📝به قلم حجت الاسلام و المسلمین #دهبان
🔸 نظام حقوقی "سیویل لو" که به نظام حقوقی رومی_ژرمنی معروف شده است، در واقع بر اساس نگارش قوانین ثابت برای اداره کشور توسط نخبگان جامعه است. در یونانِ پیش از میلاد مجلس سنا محل حضور انحصاری نخبگان (با تعریف کهن این صفت) بود و تصویب قوانین در آن با ملاک اکثریت آراء صورت می پذیرفت. قوانین لازم الاجراء بود و قضات براساس قوانین مکتوب رای به محکومیت تخطی کنندگان از قانون می دانند.
🔸نظام حقوقی "کامن لو" یا همان نظام حقوقی انگلیسی، نظامی حقوقی بدون نگارش قوانین است. قانون یعنی نظر اکثریت جامعه، فرض می کنیم جوانی در جامعه به زنی تعرض می کند.
🔸در نظام حقوقی رومی_ژرمنی بر اساس قانون مکتوب قضاوت می شود و رای صادر می شود؛ اما در نظام انگلیسی با تشکیل هیئت منصفه فرهنگ آن شهر بررسی می شود و سپس رای صادر می شود، اگر در نگاه آن مردم این عمل جرم محسوب نگردد، آن جوان در دادگاه محکوم نمی شود! چون قانون مکتوب دائمی وجود ندارد، چنانکه در عصر حاضر ادعا این است که همجنس بازی یا همجنس گرایی در نظر مردم جرم نیست؛ بنابراین قانون از آنان حمایت می کند!
در ایران از زمان قاجار که مجلس تشکیل شد تحت تاثیر کشورهای اروپایی مانند فرانسه، نظام حقوقی رومی_ژرمنی در دستور کار حقوق دانان آن زمان قرار گرفت و رویه مکتوب کردن قوانین برای اداره کشور را بهترین مصلحت برای کشور دانستند. نخبگانی که باید تقنین می کردند هم رفته رفته با رای گیری انتخاب می شدند که نظام پارلمانی و مجلس به شکل امروزی ثمره این مسیر است.
💠یکی از نتایجی که نظام حقوقی رومی_ژرمنی _که در حال اجرا در کشور است_ ایجاد کرده، عدم گردنگیری در ناکارآمدی های موجود در کشور است. فرافکنی و پیچیدگی ها و در هم تنیدگی قوانین و تفسیرهای سلیقه ای و... را هم می توان بدان افزود.
اگر یک نفر بر سر اجرای تمام قوانین یک استان یا منطقه مسئول باشد می توان در صورت کم کاری او را بازخواست کرد و در صورت سهل انگاری یا سوء مدیریت عزل کرد. شاید ابتداء کسی گمان کند مجتهد بودن با "کامن لو" بودن نظام حقوقی سازگاری بیشتری دارد اما فعلا پرسش های اساسی پیرامون نظام حقوقی در حکمرانی اسلامی مطرح است؛ سوال این است آیا در نظام مدیریت پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله و امیرالمؤمنین علیه السلام، نظام حقوقی رومی_ژرمنی حکمفرما بوده است یا نظام حقوقی کامن لو؟
یعنی پیامبر صلی الله علیه و آله و امیرالمؤمنین علیه السلام با حاکمان زیر دست و مردم با قوانین مکتوب روبه رو بودند و جامعه بر اساس قوانین ساختاری نگارش یافته اداره می شد یا به صورت کامن لو و با تشخیص اکثریت، یا با تشخیص نخبگان(مانند هیئت منصفه) در هر زمان؟
🌀ثمره اجتهاد حاکم، کتابت این اجتهادهاست؟ ارتباط اجتهادِ حاکمِ فعلی با بعدی در چیست؟ آیا حاکم بعدی باید طبق اجتهاد و قوانین مکتوب حاکم قبلی رفتار کند؟ اجتهاد حاکم بالاتر برای همه حکام نافذ است؟ و در طرف مقابل، آیا عدم نگارش قانون نوعی پلورالیسم و تکثرگرایی در مدیریت و در نتیجه نسبی بودن قوانین دینی را اثبات نمی کند؟
موضوعی که نوشتار حاضر در پی کشف آن است پاسخ درخور به همین سوالات است.
🔹ادامه دارد...
#فقه_السیاسة
📎لینک دعوت به کانال اندیشکده مستعدان
🆔https://eitaa.com/joinchat/1079706013Ceed9a368e3
❇️ عضو کانال اندیشکده مستعدان شوید
🔰سلسه یادداشت های حکمرانی والی محور
⬅️قسمت چهارم
📝به قلم حجت الاسلام و المسلمین #دهبان
یکی از نظریات اخیر درباب حکمرانی (با توجه به گرایشات جدید فقه های مضاف و ارائه دروس خارج مدیریت اسلامی و فقه السیاسه و.. ) بحث امام محور بودن جامعه شیعه است.
پایان نامه های متعددی تا جایی که جستجو اجازه داد (متاسفانه سازو کار دسترسی کامل به تمام پایان نامه های حوزوی سهل نیست) درباره موضوع امام محور بودن ائمه جماعات و ائمه جمعه نگاشته شده و حتی نظریه مدیریتی امام محور بودن کل جامعه شیعه ارائه شده است.
امام محور بودن را در خانه، اداره، لباس، عطر و تمام جزئیات می دانند؛ یعنی اساس نظریه بر این است که هر شهر باید امام داشته باشد و تاکید دارند که امام باید لباس خشن بپوشد!
مقصود از امامت در اینجا ضوابط امامت در محله توسط امام جماعت مسجد یا امامت در شهر توسط امام جمعه با عرض و طول مطرح شده در نوشته ها و نشست ها نیست.
امام محور بودن یعنی چنانکه کل جامعه اسلامی دارای یک ولی فقیه است، هر استان برای خودش یک امام داشته باشد که بصورت کامل بر همه استان مسیطر و مسلط باشد. تصور این است که رابطه پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله و امیرالمؤمنین علیه السلام با وُلاتشان اینگونه بوده است!
یعنی هر گاه حاکم معصوم استانی را (مانند اعطاء اهواز به رفاعه توسط امیرالمؤمنین علیه السلام یا اعطاء مصر به قیس بن سعد و...) به حاکم زیر دست خود واگذار می کرد این به معنی اعطاء تمام اختیارات در هر سطحی به او بوده است!
منظور از اعطاء کامل اختیارات یعنی تمام شاخصه های مدیریتی در آن زمان.
پس شامل وضع و اجرای تمام قوانین اقتصادی، فرهنگی، اداری، نظامی، راه و شهرسازی، گمرکی، بازرگانی و... می شود و حکومت مرکزی هیچ اعتراض یا دخالتی نداشت؛ مانند نسبت ایالتهای آمریکا و دولت آمریکا بلکه از آن هم بیشتر.
امام محور بودن لازمه اصلی اش نظام حقوقی "کامن لو" است و در تضاد کامل با نظام حقوقیِ سیویل لو قرار دارد، چرا که نگارش یافتن قانون یعنی محدود کردن امام حاضر یا امام بعدی و چون در این نظریه مجتهد بودن حاکم، مفروض است؛ بنابراین مکتوب بودن قوانین یا دائمی بودن و کلی بودن همه قوانین حتی نسبت به همین استان مردود است، چه برسد به نگارش قانون نسبت به کل جامعه.
امام باید هرجا طبق تشخیص خود و با اجتهاد خود عمل کند، که در این صورت خروجی آن دیکتاتوریِ خوب خواهد بود! چون مدیریت و تقوای امام از شرائط پذیرش مسئولیت است؛ پس ما در واقع با دیکتاتوریِ خوب مواجهیم!
به نظر می رسد این نظریه کاملا در تضاد با تاریخ و نوع عملکرد اهل بیت علیهم السلام است، پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله و امیرالمؤمنین علیه السلام هیچگاه حاکم را بسان دیکتاتورِ خوب مسلط بر همه ارکان استان نمی کردند.
بررسی ادله بیشمار و ارائه اسناد زمان و حجم زیاد می برد؛ اما عناوینی چون عهدنامه ها مانند عهدنامه حاکم اهواز توسط امیرالمؤمنین علیه السلام، دستور العمل های پیاپی مانند دستورات حضرت به قیس بن سعد در زمان حاکمیت مصر و... می تواند، ناقد جدی نظریه امام محور به معنی دیکتاتورِ خوب باشد.
پس امام محوری در این نظریه، نافی انتخابات و رای گیری و ناقض هرگونه شورایی است.
#فقه_السیاسة
📎لینک دعوت به کانال اندیشکده مستعدان
🆔https://eitaa.com/joinchat/1079706013Ceed9a368e3
❇️ عضو کانال اندیشکده مستعدان شوید
🔰سلسه یادداشت های حکمرانی والی محور
⬅️قسمت پنجم
📝به قلم حجت الاسلام و المسلمین #دهبان
در مقابل نظریه پیش گفته (امام محوری با حدود مطرح شده ی آن) می توان نظریه والی محوری را ارائه کرد.
والی همان حاکم بعد از حاکمِ معصوم است، به نظر می رسد رابطه پیامبر صلی الله علیه و آله و امیرالمؤمنین علیه السلام با حاکمان مناطق تحت حکمرانی، به والی محوری با توضیحات آینده شباهت دارد.
والی یعنی مجتهد_مدیری که با تقوا و پاکدست است و اهل خاندانی صالح می باشد.
والی در یک منطقه (شامل یک استان یا چند استان) تمام مسئولین کل و جزء را تحت نظر دارد. مسئول تمام اتفاقات ریز و درشت و خوب و بد آن منطقه شخصِ والی است.
از حیث نظام حقوقی نه نظام حقوقی رومی_ژرمنی کامل منطبق بر والی محوری است و نه نظام حقوقی انگلیسی! نه کاملا میل مردم در اجرای قانون هر منطقه کاملا ملاک است که یک نفر یا چند نفر به صورت نخبگانی آن را مزاج عمومی استمزاج و کشف کند و نه یک قانون ثابت و همیشگی و مکتوب بدون هیچگونه تاب تغییر و نقض و ابرام.
اجتهادِ حاکم (منصوب یا منتخب) در عین اینکه منصب قاضی القضاتی منطقه را بر عهده دارد بسیاری از مشکلات را هموار می کند و این به معنی عدم وجود قانون مکتوب نیست؛ چرا که بر اساس کتاب وسنت و فقه قطعی شمار زیادی از قوانین به صورت اجماعی و اتفاقی وجود دارد که آنان را می توان قوانین اصیل نامید و همچنین متغیراتی را می توان مدنظر قرار داد که قانونهای غیر اصیل می نامیم و با اجتهاد والی هر منطقه با ضوابطی که می آید قابل اجراست.
در این صورت باید گفت: مثلا برای سه استان شمالی ایران وقتی یک والی تعیین شد(بر اساس آنچه از شواهد تاریخی ارتباط پیامبر صلی الله علیه و آله و امیرالمؤمنین علیه السلام با وُلاتشان استنباط می کنیم)
💠وظایف والی عبارت است از سامان دهی امور زیر:
۱. تمام امور فرهنگی(مساجد، ایام مناسبتها، رسانه، جهت گیری ها) و حل مشکلات فرهنگی منطقه
۲. امور اقتصادی شامل مسائل گمرکی، مالیات، اشتغال آن منطقه، گردشگری، اصناف قوانین خاص منطقه ای و...
۳. ادارات، سازمانها، ارگانها و...
۴. سامان دهی آموزش و پرورش مدارس، دانشگاه ها و..
۵. دادگاه ها، حل منازعات سیاسی منطقه ای، اجتماعی و...
۶. امنیت و امور نظامی خاص منطقه (شامل امور نظامی کل کشور نیست)
قوانین و کلیاتی توسط ولی فقیه یا ارگان تعیین شده در قانون اساسی باید برای والی در نظر گرفته شود. همچنین عملکرد والی باید ماهانه و سالانه مورد بررسی و دقت قرار گیرد و همچنین برای هر منطقه می توان با معرفی چند چهره توانا توسط ولی فقیه یا شورای نگهبان، انتخاب والی را به رای گذاشت.
در این صورت مدیران ارشد اداره جامعه با چند والی طرف هستند و در صورت ناکارآمدی از آنان حساب می کشند و عزل و نصب می کنند؛ مانند زمان حاکمیت معصوم علیه السلام.
چون والی از قوه اجتهاد کامل و تقوا برخوردار است در مسائل و مشکلات منطقه در جایی که قوانین اصیل کتاب و سنت به او اجازه می دهند استنباط می کند و با مشورتِ نخبگان و تُجار و مردم تصمیم می گیرد.
⬅️پس والی محوری با انتخابات و همچنین تشکیل شورا ابدا در تضاد نیست و همینطور در تضاد کامل با دیکتاتوریِ خوب است.
این نظریه جزئیات دیگری نیز دارد که با ارائه اسناد و مدارک تاریخی و حدیثی تفصیل زیاد پیدا می کند. اما هدف در این نوشتار فقط ارائه خلاصه نظریه بود.
والحمدلله
#فقه_السیاسة
📎لینک دعوت به کانال اندیشکده مستعدان
🆔https://eitaa.com/joinchat/1079706013Ceed9a368e3
❇️ عضو کانال اندیشکده مستعدان شوید
✍️ غنا؛ واجد تمام معیارهای اهمیت
🔗لینک یادداشت اول:
https://eitaa.com/mstdnjthd/568
💢در یادداشت پیشین به معیارهای اهمیت یک موضوع در نگاه دین پرداخته شد. علاوه بر «کثرت روایات»، «مصالح و مفاسد» و «میزان ثواب و عقاب»، یک معیار مهم دیگر برای سنجش اهمیت یک مسئله نزد شریعت وجود دارد و آن میزان اثرگذاری یک پدیده در فرهنگ جامعه است؛ هر چه اثر پدیدهای در جامعه، عمیقتر باشد و قدرت تغییر فرهنگی بیشتری داشته باشد، اهمیت آن در نگاه دین بیشتر است.
🔹غنا، واجد تمام معیارهای اهمیت در نگاه شریعت است. غنا، در مواقعی یکی از بدترین مسکرات بوده و مانند شراب، مستی و تخدیر خاصی برای عقل ایجاد میکند. شاید به همین جهت است که مرحوم کلینی، روایات غنا را ضمن «کتاب الاشربه» (خوراکی ها) و مرحوم شیخ صدوق، روایات غنا در کنار روایات شرب خمر در بابی تحت عنوان «بابُ حَدِّ شُرْبِ الْخَمْرِ وَ مَا جَاءَ فِي الْغِنَاءِ وَ الْمَلَاهِي» ذکر میکنند. (1)
🔹علاوه بر این، حکومت بنی امیه و بنی عباس، تلاش زیادی برای ترویج غنا در راستای اهداف خودشان کردند و با مبارزه شدید اهل بیت علیهم السلام مواجه شدند. حتی پا را فراتر گذاشته و برای مشروعیت بخشی به نقشه خود، آن را به پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله و ائمه علیهم السلام نسبت دادند.
🔹بعنوان مثال روزی شخصی خدمت امام رضا علیه السلام رسید و عرض کرد: «عباسی (2) میگوید که شما غنا را تجویز کرده اید.» امام علیه السلام فرمودند: «کَذَبَ الزِّنْدِيق».(3)
🔹موسیقی و غنا در عصر حاضر هم اهمیت فراوانی دارد؛ چرا که علاوه بر کثرت ابتلا به آن و مفاسدی که در پی دارد، جریان غرب فرهنگ خود را سوار بر غنا به سایر مناطق تحمیل میکند.
📝برگرفته از درس خارج استاد میرهاشم حسینی
📚منابع:
1- الكافي (ط - الإسلامية)، ج6، ص: 431 و من لا يحضره الفقيه، ج4، ص: 55
2- ظاهرا هشام بن ابراهیم عباسی است که در دولت عباسی، شأن و جایگاهی داشته است.
3- الكافي (ط - الإسلامية)، ج6، ص: 435
📎لینک دعوت به کانال اندیشکده مستعدان
🆔https://eitaa.com/joinchat/1079706013Ceed9a368e3
❇️ عضو کانال اندیشکده مستعدان شوید
May 11
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
📽 کلیپ معرفی کتاب
📚 «محمد بن عیسی بن عبید در آیینه پنج گفتار»
🎙استاد سیدعلیرضا حسینی شیرازی
📎لینک دعوت به کانال اندیشکده مستعدان
🆔https://eitaa.com/joinchat/1079706013Ceed9a368e3
❇️ عضو کانال اندیشکده مستعدان شوید
🔰یک بام و دو هوا
📝به قلم حجت الاسلام #نوراهان
اغتشاشات سال گذشته در ایران، علاوه بر ضربه های فرهنگی، اقتصادی و ... که به کشور عزیزمان زد، دست آویز بسیاری از اقدامات حقوقی علیه جمهوری اسلامی شد. مهمترین آن ها از جهت اسم و رسم قطعنامه ای بود که به پیشنهاد #آلمان و #ایسلند نوشته شد و طبق آن کمیته حقیقت یابی تشکیل شد تا وضعیت زنان در ایران را بررسی کند.
ایران در یک اقدام بی سابقه، از کمیسیون زنان سازمان ملل اخراج شد و بعد از میانمار، به عنوان دومین کشوری که کمیته حقیقت یاب برایش تعیین شد لقب گرفت.
چندی پیش هم گزارش سیاه این کمیته منتشر شد و با واکنش مقامات ایرانی مواجه گردید.
ایران بعد از این اخراج حق رای خود در این کمیسیون را از دست داده و البته میتواند به عنوان سخنران یا مهمان در جلسات حاضر شود. نتیجه این گزارش اخیر هم نهایتا یک قطعنامه جدید خواهد بود که احتمالا توسط کشورهایی با منافع مشترک وتو خواهد شد، گرچه همین نیز سبب خواهد شد ایران در جای دیگر ملزم به جبران شود که در تعاملات کلان تاثیرگذار خواهد بود. در مجموع به نظر تحلیل گران سیاسی این اتقافات صرفا یک حرکت دیپلماتیک است و آسیب محسوسی برای جمهوری اسلامی نخواهد داشت.
اما گذشته از این ها، آن چه غم انگیز به نظر می رسد، نام دو کشور #آلمان #ایسلند است که در این میان آتش بیار معرکه شده اند!
#آلمان در موضوع زنان حقیقتا باید پاسخ گو باشد؛ کشوری که بزرگترین روسپی خانه قانونی جهان لقب گرفته و آمار قتل زنان در آن فاجعه بار است.
نگاه کنید:
https://www.iribnews.ir/00FrF6
#ایسلند هم با یک مشکل مهم اجتماعی مواجه شده است و آن عبارت است از اینکه مردان حاضر نیستند با دختران ایسلندی ازدواج کنند و آمارها در این زمینه به حدی فاجعه بار شده که دولت تصمیم گرفته تمهیدات جدی در این زمینه فراهم کند. بی شک افراط در وضع قوانین خاص برای زنان بی تاثیر در این نتیجه ناگوار نبوده است و باید زنان این کشور به خاطر ضایع شدن این حق مسلم خود، از دولت هایشان طلبکار باشند.
گذشته از این ها جای این سوال جدی مطرح است که چرا علیه کشوری مثل #اسرائیل هیچ واکنشی از جانب این کمیسیون دیده نشده است، کشوری که جنایاتش علیه زنان و کودکان بی پناه، بر هیچ کس پوشیده نیست😞
📎لینک دعوت به کانال اندیشکده مستعدان
🆔https://eitaa.com/joinchat/1079706013Ceed9a368e3
❇️ عضو کانال اندیشکده مستعدان شوید
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
چرا همیشه از خوبیهای مهاجرت میشنویم؟
چرا از سختیهای مهاجرت کمتر میشنویم
📎لینک دعوت به کانال اندیشکده مستعدان
🆔https://eitaa.com/joinchat/1079706013Ceed9a368e3
❇️ عضو کانال اندیشکده مستعدان شوید
نوروز_در_روایات_اسلامی.pdf
1.7M
📌 #نوروز در روایات اسلامی
نویسنده:
مهدی #مهریزی
واکاوی نوروز از منظر روایت فریقین
┄══•ஜ۩🌹۩ஜ•══┄
📎لینک دعوت به کانال اندیشکده مستعدان
🆔https://eitaa.com/joinchat/1079706013Ceed9a368e3
❇️ عضو کانال اندیشکده مستعدان شوید
هدایت شده از KHAMENEI.IR
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
💐 #خط_دیدار | «مسئله تولید» یک کلید اساسی حلّ مشکلات اقتصادی کشور است
🎥 بخشی از پیام نوروزی رهبر انقلاب اسلامی به مناسبت آغاز سال ۱۴۰۳
🌷 #جهش_تولید_با_مشارکت_مردم
🔍 متن کامل پیام👇
khl.ink/f/55687
1⃣ نوروز، از اسامی امیرالمؤمنین علیه السلام
🔻رُوِيَ عَنِ النَّبِيِ صلّی الله علیه و آله أَنَّهُ قَالَ: لِعَلِيٍّ سَبْعَةَ عَشَرَ اسْماً، اسْمُهُ عِنْدَ الْعَرَبِ عَلِيٌّ، وَ عِنْدَ أُمِّهِ حَيْدَرَةُ، وَ فِي التَّوْرَاةِ إِلْيَا، وَ فِي الْإِنْجِيلِ بريا، وَ فِي الزَّبُورِ قريا، وَ عِنْدَ الرُّومِ بظرسيا، وَ عِنْدَ الْفُرْسِ نَيْرُوزُ، ...
از رسول خدا صلّی الله علیه و آله نقل شده است که فرمودند: برای علیّ علیه السلام، 17 اسم است. نام او نزد عرب، علیّ؛ نزد مادرش، حیدر؛ در تورات، إلیا؛ در انجیل، بریا؛ در زبور، قریا؛ نزد رومیان، بظرسیا؛ و نزد اهل فارس، نوروز است. ..
📚الفضائل، ابن شاذان قمی، ص175
2⃣ اعمال روز عید نوروز در کلام امام صادق علیه السلام
💎شیخ حر عاملی در کتاب وسائل الشیعة مینویسد:
محمّد بن الحسن في « المصباح » : عن المعلّى بن خنيس ، عن مولانا الصادق عليه السلام ، في يوم النيروز قال : إذا كان يوم النيروز فاغتسل والبس أنظف ثيابك ، وتطيّب بأطيب طيبك ، وتكون ذلك اليوم صائماً ، فإذا صلّيت النوافل والظهر والعصر فصلّ بعد ذلك أربع ركعات ، تقرأ في أوّل كلّ ركعة فاتحة الكتاب وعشر مرّات « إِنَّا أَنزَلْنَاهُ فِي لَيْلَةِ الْقَدْرِ » ، وفي الثانية فاتحة الكتاب وعشر مرّات « قُلْ يَا أَيُّهَا الْكَافِرُونَ » وفي الثالثة فاتحة الكتاب وعشر مرّات « قُلْ هُوَ اللهُ أَحَدٌ » ، وفي الرابعة فاتحة الكتاب وعشر مرّات المعوّذتين ، وتسجد بعد فراغك من الركعات سجدة الشكر وتدعو فيها يغفر لك ذنوب خمسين سنة .
🔹محمد بن حسن (شیخ طوسی) در کتاب المصباح (مصباح المتهجد) روایت کرده است که امام صادق علیه السلام به معلی بن خنیس قدس سره فرمودند:
«زمانی که روز نوروز شد غسل کن و پاکیزهترین و بهترین لباسهایت را بپوش و به بهترین عطرهای خوشبو خودت را خوشبو کن و در آن روز، روزه بدار.
پس وقتی که از نماز ظهر و عصر و نافله ی آنها فارغ شدی، چهار رکعت نماز بگذار یعنی هر دو رکعت به یک سلام، و در رکعت اول بعد از حمد، ده مرتبه سوره انا انزلناه بخوان و در رکعت دوم، ده مرتبه سوره قل یا ایها الكافرون و در رکعت سوم بعد از حمد، ده مرتبه سوره قل هو الله احد و در رکعت چهارم بعد از حمد، ده مرتبه سوره قل اعوذ برب الفلق و قل أعوذ برب الناس بخوان و بعد از نماز سجده شکر کن و براى آنچه از خدا میخواهی دعا کن که خداوند گناهان پنجاه ساله تو را میآمرزد».
📖وسائل الشیعة، ج ۸، ص۱۷۲-۱۷۳، ح ۱۰۳۳۸
3⃣نوروز از روزهای اهل بیت علیهم السلام
🔻از امام صادق علیه السلام نقل شده است : ما مِنْ یَوْمِ نَیْرُوزٍ إِلَّا وَ نَحْنُ نَتَوَقَّعُ فِیهِ الْفَرَجَ لِأَنَّهُ مِنْ أَیَّامِنَا حَفِظَهُ الْفُرْسُ وَ ضَیَّعْتُمُوهُ
نوروز از روزهای ماست،ایرانیان آن را حفظ کردند و شما آن را از دست دادید.
📚وسایل الشیعه الی تحصیل مسایل الشریعه - ۴۸-بَابُ اسْتِحْبَابِ صَلَاةِ یَوْمِ النَّیْرُوزِ وَ الْغُسْلِ فِیهِ وَ الصَّوْمِ وَ لُبْسِ أَنْظَفِ الثِّیَابِ وَ الطِّیبِ وَ تَعْظِیمِهِ وَ صَبِّ الْمَاءِ فِیهِ]
📎لینک دعوت به کانال اندیشکده مستعدان
🆔https://eitaa.com/joinchat/1079706013Ceed9a368e3
❇️ عضو کانال اندیشکده مستعدان شوید
➖غدیر در نوروز
🔄 درباره مصادف بودن روز غدیر و اعلام جانشینی امیرمؤمنان علی(علیه السلام) در ۱۸ ذیالحجه با ایام نوروز ایرانی، گفتگوهایی وجود دارد.
🛑المعلّى بن خنيس عن الصادق (عليه السلام): إنّ يوم النوروز، هو اليوم الّذي أخذ فيه النّبي (صلّى اللّه عليه و آله) لأمير المؤمنين (عليه السلام) العهد بغدير خم)1
🔰امام صادق علیه السلام:
روز نوروز روزی است که پیامبر صلی الله علیه و آله در آن روز برای امیرالمومنین علیه السلام اخذ میثاق کرد.
🗞 در نامهای که از مؤسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران در دست است اینگونه آمده که:
📌 بر اساس محاسبات دقیق نجومی، واقعه غدیر خم در روز دوشنبه ۱۸ ذیحجه سال ۱۰ هجری قمری برابر با ۲۸ اسفند سال ۱۰ هجری شمسی و ۱۶ مارس ۶۳۲ میلادی رخ داده است. تحویل سال ۱۱ شمسی ساعت ۲۲:۳۲ سهشنبه ۲۹ اسفند و نوروز، چهارشنبه اول فروردین بوده است...
👈حالا اگر روایت زیر را که می گوید عید غدیر سه روز بوده، به آن ضمیمه کنیم:
...ثلاثة أيام من يوم الغدير...)2
📚:منابع:
1:المهذب البارع في شرح المختصر النافع ج1ص194
2:اقبال الأعمال: 468.
📎لینک دعوت به کانال اندیشکده مستعدان
🆔https://eitaa.com/joinchat/1079706013Ceed9a368e3
❇️ عضو کانال اندیشکده مستعدان شوید
🔰بررسی احادیث شیعی درباره عید نوروز
📝استاد سید محمدجواد شبیری
http://ijtihadnet.ir/%D8%A8%D8%B1%D8%B1%D8%B3%DB%8C-%D8%A7%D8%AD%D8%A7%D8%AF%DB%8C%D8%AB-%D8%B4%DB%8C%D8%B9%DB%8C-%D8%AF%D8%B1%D8%A8%D8%A7%D8%B1%D9%87-%D8%B9%DB%8C%D8%AF-%D9%86%D9%88%D8%B1%D9%88%D8%B2-%D8%B3%DB%8C%D8%AF/
⬅️جمع بندی:
مجموعا از روایات نمیتوان به این نتیجه رسید که این عید، به تأیید یا تکذیب شرع رسیده است؛ چون روایاتش به لحاظ سندی معتبر نیست؛ ولی بعضی از سنتهایی که در این روزها مطرح است، به خصوص هدیه دادن و دید و بازدید و امثال اینها مورد پسند شرع است. البته بعضی از رسومات ولو سابقه بدی داشته باشد ولی وقتی از آن سابقهاش جدا شد، نمیشود گفت آن سابقه را باید همیشه ملحوظ کرد. مثلا فرض کنید بحث «سیزده به در»، ولو اصل ایجادش ممکن است دلیل بدی داشته باشد ولی ادامه اش معلوم نیست که افرادی که انجام میدهند، به آن اصل و ریشه توجهی داشته باشند. مثل کراوات زدن که داستان تاریخی دارد و اصلش هم صلیب است؛ ولی کسانی که کراوات میزنند هیچ وقت به این چیزها توجه ندارند. لذا در بحث کراوات به جهت آن سوابق و آن ریشهها، نمیشود خیلی به آن ریشهها حکم کرد که این صلیب است. بله بحث تشبّّه به کفّّار، بحث دیگری است و لذا از یک زاویه دید دیگری باید بحث را دنبال کرد. اما کسانی که این کارها را میکنند نمیتوان به عنوان یک سنت مبارزه با دین تلقی کرد. در مورد نوروز هم کسانی که در مورد نوروز صحبت میکنند، نگاه مبارزه با دین ندارند.
📎لینک دعوت به کانال اندیشکده مستعدان
🆔https://eitaa.com/joinchat/1079706013Ceed9a368e3
❇️ عضو کانال اندیشکده مستعدان شوید
✍️اشکالی بر عدم حجیت اجماع مدرکی
لینک یادداشت قبلی:
https://eitaa.com/mstdnjthd/590
💢مشهور اصولیون قائل به عدم حجیت اجماع مدرکی هستند؛ چرا که با وجود مدارک مجمعین، مجتهد نباید از آنها تقلید کند و باید خود به بررسی دلیل بپردازد.
🔹طبق نظر فقهایی که اجماع را از باب تقریر معصوم علیه السلام حجت میدانند، حجیت اجماع (اعم از مدرکی و غیرمدرکی) ثبوتاً مانعی ندارد؛ لکن اثباتاً مورد ندارد. (1)
🔹اما مشهور فقهاء، حجیت اجماع را از باب حدس قول معصوم علیه السلام میپذیرند. این گروه نوعا اجماع مدرکی را حجت نمیدانند. اما این مطلب صحیح به نظر نمیرسد؛ زیرا از آنجا که منظور از حدس، حدس و اطمینان شخصی فقه است و نه اطمینان نوعی؛ لذا ممکن است صرف وجود اجماع (حتی با وجود مشخص بودن مدارک آن) موجب حدس و اطمینان به حکم شرعی شود؛ چنانچه گاهی اوقات با کمتر از اجماع، حدس به قول معصوم علیه السلام برای فقیه حاصل میشود.
🔹البته حاصل این اشکال این نیست که اجماع مدرکی بر مبنای حدس، مطلقا (به نحو موجبه جزئیه) حجت است؛ بلکه به معنای نفی عدم حجیت مطلقاً (به نحو سالبه کلیه) است.
🔹برخی فقها در بحث غنا، اجماع را دلیل مستقلی نمیدانند؛ چرا که مدرکی است. اما از بیان بالا روشن شد که اجماع نیز میتواند به عنوان دلیل مستقلی بر حرمت فی الجمله غنا اقامه شود؛ زیرا فقیه پس از ملاحظه فتوای مثلا 20 نفر از فقها، اطمینان شخصی به حرمت فی الجمله آن پیدا میکند.
📝برگرفته از درس خارج استاد معظم میرهاشم حسینی
📌نکات:
1- لازم به ذکر است که نزد برخی از این فقهاء، علت قول به حجیت اجماع از باب تقریر، عدم اعتبار حدس است؛ در حالیکه قائل به حجیت اطمینان هستند. لذا میتوان چنین اشکال کرد که اگر اجماع موجب حدس و اطمینان به قول و رأی معصوم علیه السلام شود، حجت است، حتی اگر تقریر معصوم علیه السلام احراز نگردد.
📎لینک دعوت به کانال اندیشکده مستعدان
🆔https://eitaa.com/joinchat/1079706013Ceed9a368e3
❇️ عضو کانال اندیشکده مستعدان شوید
May 11