به پایان آمد این دفتر حکایت همچنان باقی است
پروژه تدوین روزشمار #ایران_پس_از_انقلاب_اسلامی پس از انتشار جلد ۱۶ متوقف شد و به پایان رسید
این مختصر حاصل توان حقیر بود و انشاالله توسط عزیزان و مراکز اسنادی دیگر تکمیل و مجموعه بهتری تقدیم علاقمندان شود
انشاالله به زودی مجموعه #روزشمار_پهلوی از شهریور بیست تا بهمن ۱۳۵۷ به همت #پژوهشکده_تاریخ_معاصر تقدیم علاقمندان خواهد شد
تشکر ویژه از دوستان #خبرگزاری_فارس که مجموعه ۱۶ جلدی ایران پس از انقلاب اسلامی را در این مدت هفت ساله منتشر کردند
@rohollahaminabadi
@oldnewspaper
✳️ یک عکس تاریخی که در آن سندیکای سلاخان پایتخت به #شاهنشاه اطمینان خاطر داده بودند که تا آخرین قطره خون در راه #انقلاب_سفید که آن روزها به #انقلاب_شاه_و_ملت مشهور بود جانفشانی کنند!
عکس دیگری هم بود که سندیکای سلاخان کشور روز ملی ۲۸ مرداد _ کودتای ۲۸ مرداد_ را به بزرگ سلاخ کشور تبریک گفته بودن ... معنای مستتر در این عکس عکاس و منتشر کننده را بیچاره کرد ولی در تاریخ ماند!
خیلی از حرف ها را با نوشتن و سخنرانی نمی شود گفت ولی #عکاسی و شغل عکاسی می تواند ناگفته ها را با کمترین هزینه پوشش دهد
@oldnewspaper
هدایت شده از پژوهشکده تاریخ معاصر
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
گاندوهای آمریکایی و انگلیسی دولت #مصدق که بزرگترین خدمت را در پیروزی کودتا ایفا کردند/ ماجرای معاون #حسین_فاطمی وزیر خارجه مصدق که اطلاعات محرمانه هیئت دولت را به مقامات آمریکایی تحویل می داد!
@iichs_ir
✳️ سیاست دفاعی #قفل_ضعیف و استدلال خنده داری که بحرین را از خاک کشور جدا ساخت!
این روزها که برای تدوین #روزشمار_پهلوی متن کامل سخنرانی ها، مصاحبه ها، پیام ها و هر چه مربوط به #پهلوی_دوم است را می خوانم به نکات بدیع و در عین حال تاسف باری برخورد می کنم که نمی توانم از آن عبور کنم.
گفت و گوی #محمدرضا_پهلوی با #حسنین_هیکل روزنامه نگار مشهور مصری در #کاخ_نیاوران به تاریخ 23 شهریور 1354 از این نکات بدیع فراوان دارد، نخست درباره #بحرین ، شاه به صراحت و علیرغم تبلیغات این روزهای جریان #سلطنت_طلب می گوید این منطقه جزوی از خاک ایران بوده ولی #دادیم_رفت!
‼️ استدلال شاه در باره بحرین بسیار جالب توجه است، آن جا که پهلوی می گوید : « همه باید روش ما را درمورد بحرین بدانند. ما بحرین را جزئی از خاک ایران میدانستیم، در تاریخ نیز چنین خوانده بودیم، ولی حاضر نشدیم به اتکای تاریخ، سرزمینی را در اختیار بگیریم که جز با زور سر نیزه نتوانیم آن را نگاه داریم، همه جزیره را به سنگر مبدل سازیم و در پشت هر سنگر یک دسته مسلح برای نگاهداری آن بگماریم.»
محور استدلال شاه آن جا است که ساکنان #بحرین مشروعیت حکومت مرکزی را قبول نداشته و حکومت برای حفظ این منطقه در چارچوب تمامیت ارضی باید هزینه بالایی پرداخت کند، این استدلال را در مورد هر منطقه ای می توان به کار برد، مثلا درباره کردستان، آذربایجان و هر منطقه مرزی و غیر مرزی ... در سال های گذشته #بارزانی در #کردستان_عراق برای جدایی این منطقه از خاک عراق تلاش وسیعی را به کار برد، رفراندوم برگزار کرد و به ظاهر رای بالایی از مردم نیز گرفت ولی دولت مرکزی عراق سکوت نکرده و با مقاومت کردستان را در چارچوب تمامیت کشوری به نام عراق حفظ کرد، آیا به صرف وجود تمایل طبیعی برای استقلال و جدایی از خاک یک کشور هر چند شدید باشد می توان بخشی از مام میهن را جدا و به دیگری هبه کرد؟! اگر این گونه بود جمهوری اسلامی در سال 1358 با هزینه های هنگفتی که متحمل شد بایستی از قید منطقه وسیعی از کشور از جمله کردستان، کرمانشاه و بعدها در جنگ تحمیلی #خوزستان و ... می گذشت و این مناطق را دو دستی به صدام و قاسملو و عزالدین حسینی و ... می بخشید!
‼️ نکته دوم : شاه درباره #سیاست_دفاعی ایران سخن می گوید و این که قدرت دفاعی ایران به مانند #قفل ضعیفی است که دشمن قدرتمندتر از ما را کمی معطل می کند تا دوستانمان فرا برسند، آن جا که می گوید: « با تهدید ضعیفتر از قدرت خود ابداً مواجه نیستیم. در برابر تهدید قدرت همسطح خود مقاومت میکنیم. درمورد تهدیدات برتر از قدرتمان نظریه دیگری داریم. به هر حال من معتقدم که قدرت مسلح نوعی قفل پشت در خانه است که حتی برای مدت زمانی هم که شده، مقاومت میکند و به ما و دوستانمان و هر کسی که قصد کمک به ما را داشتهباشد، فرصت کافی برای کمک رساندن میدهد، این سیاست دفاعی ما است.»
بر اساس این #سیاست_دفاعی مشکلی با قدرت های ضعیف تر از خود نداریم و با قدرت های هم سطح نیز کنار می آئیم ولی اگر قدرت دشمن بالا بود تنها باید قدرت نظامی ایران نقش قفل ضعیف را ایفا کند ... شاه از این نکته مهم غافل بود که تا دوستان برسند دشمن قوی قفل و خانه را با هم تار و مار می کند و بر ثروت های کشور چنبره می زند، مگر شوروی افغانستان را اشغال نکرد و آمریکا و دیگر کشورهای غربی جز تحریم المپیک مسکو غلطی نتوانستند بکنند؟! مگر آمریکا عراق و افغانستان تصرف و خاکشان را به توبره نکشید و روسیه غمض عین کرد؟!
با سیاست دفاعی #قفل_ضعیف ماجرای #شهریور_1320 رخ می دهد که کشور تنها 80 ساعت در برابر هجمه #متفقین مقاومت کرد و ارتش #رضاشاه با همه هارت و پورتی که داشت کمر خم کرد!
@oldnewspaper
✳️ شاه متوهمی که تنها انقلاب ملت او را از خواب بیدار کرد ؛ سه نکته جالب در یک مصاحبه پهلوی!
دیروز بیش از دو ساعت زمان صرف این کردم که مصاحبه شاه با «هفتهنامه بیلیتز» چاپ هند در 31 خرداد 1350 را مطالعه و برای #روزشمار_پهلوی از آن استفاده کنم، نکات بسیار مهمی در این مصاحبه وجود داشت که تنها به سه بند این مصاحبه بسنده می کنم و می گذرم ، نخست آن که شاه می گوید در خلیج فارس مشکل اصلی بر سر #بحرین بود که برای صلح آن را هم دادیم رفت، دوم آن که در پاسخ به سوالی درباره مخالفین خود می گوید: در ایران دلیلی برای مخالفت وجود نداد و سوم آن که برنامه #اصلاحات_ارضی آن چنان موفقیت آمیز بوده که کشورهای کمونیستی از ما راهنمایی خواسته اند!
⁉️ در خلیج فارس اختلاف اصلی ما بر سر بحرین بود. ما مدعی مالکیت این سرزمین بودیم، اما به خاطر منافع بزرگتر و دوستی با این سرزمین و سراسر منطقه خلیج فارس از آن گذشتیم. این فداکاری اکنون ثمرات نیکو به بار آورده و روابط بحرین با ایران هرگز بهتر از امروز نبوده است.
⁉️ البته ما از شنیدن صدای مخالف رویگردان نیستیم، ما به صف مخالف هم نیازمندیم، ما مخالفانی را که نیت سازندگی دارند تشویق میکنیم، ما در صف مخالف احزابی مانند مردم داریم، اما نکته جالب این است که در کشور ما امری برای مخالفت وجود ندارد.
⁉️برنامه اصلاحات ارضی در ایران به قدری با موفقیت قرین بوده است که حتی بعضی از کشورهای کمونیست نسبت به آنچه ما انجام دادهایم ابراز علاقه کردهاند.
و سه نکته
1️⃣ شاه درباره بحرین از همان استدلال #امیرعباس_هویدا بهره می گیرد که این منطقه دختری بود که به سن ازدواج رسیده بود و شوهرش دادیم رفت!
شاه مسئله جزایر سه گانه را پیش می کشد و می گوید ما از بحرین گذشتیم که این جزایر را به دست بیاوریم و در این باره سکوت نخواهیم کرد، مثل آن که کسی بگوید من کل خانه شما را می خواهم و شما بگوئید این بخش را بردارید و ما بقی را به ما واگذارید!
کل این خانه متعلق به مردم ایران بوده نه بخشی از آن و شاه به چه اجازه و مشروعیتی خود را مجاز به هبه آن می دید مشخص نیست!
2️⃣ درباره وجود مخالف در کشور، شاه دچار توهمی بزرگ بود، توهمی که با سخنرانی 14 آبان 1357 او که گفت« من صدای انقلاب شما را شنیدم» شکست ولی نتیجه ای نبخشید، او به وجود احزاب دست سازی مانند «حزب مردم» اشاره می کند و می گوید این حزب در صف مخالف قرار دارد ولی 11 اسفند 1353 با تاسیس #حزب_رستاخیز این مخالفت ظاهری و صوری را هم به زباله دان پهلوی حواله می دهد که دیگر کسی را یارای انتقاد فرمایشی هم نباشد!
3️⃣ شاه درباره #اصلاحات_ارضی نیز دچار توهم بود، اولین هدف اصلاحات ارضی این بود که دهقانان از زیر بار خوانین آزاد شده و به کشت و کار بپردازند و در نتیجه محصول زیاد شده و ایران از واردات مواد غذایی بی نیاز باشد ولی به رغم تبلیغات پهلوی شیوه اشتباه اجرای این اصلاحات باعث شد درآمد بسیاری از خانوارهای روستایی کاهش یابد و آنها برای تأمین هزینه زندگی مجبور شوند به شهرها مهاجرت کنند؛ اصلاحات ارضی در عمل بهجای اینکه به توسعه کشاورزی در کشور کمک کند ایران را به کشوری وابسته به واردات مواد غذایی تبدیل کرد.
به دنبال اصلاحات ارضی، بخش زیادی از کشاورزان به امید یافتن شغل به شهرها مهاجرت کردند. در این زمان مهاجرت گسترده روستاییها به شهرها باعث شد سهم اشتغال کشاورزی در کل اشتغال کشور، از 56 درصد در سال 1335 به 46 درصد در سال 1345 سقوط کند. روند مهاجرت به شهرها در دهه 1340 به حدی بود که برای مثال سهم مهاجران به نسبت جمعیت شهر تهران به ۳۳ درصد رسید. این آمار نشان میدهد بخش زیادی از جمعیتی که تا پیش از این تولیدکننده و تأمینکننده محصولات کشاورزی بودند، در اواخر دهه 1340 به مصرفکننده مواد غذایی تبدیل شدند.
این مسئله باعث شد ایران به واردکننده مواد غذایی از سایر کشورها تبدیل شود؛ برای مثال دولت همزمان با اجرای اصلاحات ارضی مجبور شد 60 هزار تن گندم از شوروی، 25 هزار تن ذرت و چهاردههزار تن گندم از آمریکا وارد کند. آمارها نشان میدهد که بعد از اصلاحات ارضی، مدام سالبهسال بر واردات محصولات کشاورزی افزوده شده است، برای نمونه، در سال 1351، ایران 13/7میلیارد ریال محصولات کشاورزی وارد کرد و این رقم در سال 1353 به 17/3 میلیارد ریال رسید.
البته مصاحبه تفصیلی شاه در سال 1350 نکات فراوان دیگری نیز داشت که بررسی آن نیازمند وقت و زمان بیشتری است که به زمان دیگر وا می گذاریم، وقتی مقامات یک کشور در تحلیل شرایط جاری دچار توهم شوند انقلاب ملت روزی آنان را بیدار می کند که دیگر سودی نمی بخشد.
rouzshomar.ir
@oldnewspaper
هدایت شده از پژوهشکده تاریخ معاصر
✳️ سند / پول تو جیبی #رضا_پهلوی در ایران چقدر بوده است؟ / ولیعهد ۱۷ ساله ۵۰۰ برابر هر ایرانی و ۲۴۰ برابر کارمندان عالیرتبه حقوق می گرفت!
40 سال پس از پیروزی انقلاب اسلامی شاید گرد فراموشی بر خاطر تاریخی ما نشسته است. به یاد نیاوریم چرا همه ملت از حکومت #محمدرضا_پهلوی ناراضی بودند برای یادآوری آن ایام، سندی به دست ما رسیده است که نشان میدهد در بهمن ماه سال 1356 حقوق رضا پهلوی #ولیعهد 17 ساله ایران 600 هزارتومان بود و علاوه براین حقوق بودجه دفتر وی نیز 600 هزار تومان میشد.
این در حالی است که تولید ناخالص داخلی در سال 57 معادل 498 میلیارد و 700 میلیون تومان بوده است. این رقم با احتساب جمعیت 35 میلیون نفری ایران در سال 57، نشان میدهد درآمد سرانه سالانه هر ایرانی در همان دوره معادل 14 هزار و 248 تومان بود براساس این آمار درآمد ماهانه هر فرد ایرانی 1187 تومان بوده است. یعنی متوسط درآمد هر ایرانی در سال 57 معادل 1187 تومان بوده است. در حالی که درآمد ماهانه پسر 17 ساله شاه 600 هزار تومان در همون سال ذکر شده است. معادل 505 برابر متوسط درآمد سرانه هر ایرانی است.
البته این مبلغ با توجه به سن ولیعهد پول تو جیبی منظور می شده است که او نه همسری داشته و نه خرجی این درحالی است که کارمند عالی رتبه وزارت امور خارجه آن زمان 2 هزار و پانصد تومان حقوق دریافت میکرد با یک حسب سر انگشتی حقوق ولیعهد برابر با حقوق 240 کارمند عالی رتبه وزارت امور خارجه بود.
#منبع آمار تولید ناخالص داخلی متعلق به بانک مرکزی است
@iichs_ir
✳️هم غم به جای ماند و هم آبرو رود!
#سیدروح_الله_امین_آبادی - این روزها برای تکمیل #روزشمار_پهلوی مجلدات مربوط به سال 1340 که به دوره صدارت #علی_امینی می پردازد مطالعه اسناد و کتاب های مرتبط علاوه بر مطبوعات را نیز شروع کرده ام.
« #ایرج_امینی » در کتاب « #بر_بال_بحران » بخشی از این اسناد را بازنشر کرده است که با توجه به استفاده نامبرده از منابع موجود در #کتابخانه_کندی اطلاعات متقنی را در اختیار مخاطب قرار می دهد که در عین حال تاسف بار است.
علی امینی اندکی پس از رسیدن به صدارت به غلامرضا مقدم، قائم مقام رییس کل بانک مرکزی ماموریت می دهد گزارشی از وضع مالی دولت به مقامات #سفارت_آمریکا ارائه دهد!
در گزارش قائم مقام وقت رئیس کل بانک مرکزی به سفارت آمریکا آمده بود :
‼️ ذخایر ارزی [ایران] ممکن است در کمتر از سه هفته تمام شود
‼️ وضع ایران از مرحله ای که بشود آن را با محدودیت های ارزی نجات داد گذشته است
‼️اگر چه فرار سرمایه ها آن طور که از بالا رفتن نرخ دلار در بازار سیاه مشهود گردیده رو به افزایش است، مردم هنوز از وخامت وضع ارزی خبر ندارند.
‼️ اگر بانک ها از پرداخت های ارزی وابمانند «هول و هراس مطلق» جامعه را فرا می گیرد. در چنین وضعیتی ظرف یک هفته قیمت اجناس وارداتی ۲۰ تا ۳۰ درصد افزایش خواهد یافت و دلار در بازار سیاه در مدت چند روز از ۱۰۰ ریال تجاوز خواهد کرد.
‼️ مقامات دولتی از ترس عکس العمل عصبی مردم، نسبت به انجام هر اقدام دیگر دولتی برای جلوگیری از فروش ارز یا مهار کردن بازار سیاه بی اندازه اکراه دارند.
دو روز پس از ارائه این گزارش از سوی قائم مقام بانک مرکزی به سفارت آمریکا، علی امینی خود شخصا دست به قلم می برد و نامه ای به سفیر آمریکا می نویسد و نکات زیر را از وضعیت اقتصادی کشور به آمریکا گزارش می دهد؛
‼️ دولتم با چنان مشکلات ارزی و کمبود نقدینگی روبه رو است که در این موقع لازم می دانم مصرانه از شما تقاضا کنم از دولت آمریکا درخواست نمایید کمک فوری به سازمان برنامه بشود تا بتوانیم از حالا تا تصویب برنامه توسعه اقتصادی از عهده بدهی های ارزی و بدهی های داخلی بر آییم.
‼️ در حال حاضر فوری ترین مشکلی که در مقابل اقتصاد ایران قرار دارد کمبود جدی ارز خارجی است.
‼️رییس کل بانک مرکزی به من اطلاع داده که در حال حاضر ذخیره ارزی قابل استفاده در حدود ۳۰ میلیون دلار است
‼️ تقاضا دارم که مقدمتا برای تعدیل کمبود جدی ارز خارجی و به منظور جلوگیری از متوقف شدن طرح های عمرانی، دولت شما حدود ۴۰ میلیون دلار کمک بلاعوض یا انواع دیگر کمک های اضطراری ظرف دو هفته آینده در اختیار ما قرار دهد.
رک امینی، ایرج، بر بال بحران زندگی سیاسی علی امینی، صص 313-311 به نقل از تلگراف شماره 1434 سفیر آمریکا، 29 مه 1961، کتابخانه کندی، بوستون
گزارش قائم مقام رئیس کل بانک مرکزی و نامه علی امینی به سفیر آمریکا علاوه بر آن که موید وضعیت بسیار آشفته اقتصادی کشور است این سوال را به ذهن متبادر می سازد که در واقع چرا و به چه دلیل یک مسئول عالیرتبه بایستی گزارش وضعیت کشور را به سفارتخانه خارجی ارائه دهد و به استناد این وضعیت برای بقای خود در قدرت طلب کمک کند؟!
معنای #وابستگی چیست؟! مشمئز کننده تر از این مدل وابستگی آیا می توان به یاد آورد و متصور شد؟!
جالب آن که نخست وزیر وقت که تحمیل شده آمریکا به شاه نیز بود دست گدایی به سوی همه نقاط عالم دراز کرده بود ولی در نهایت نتوانست با این کمک ها خود را حفظ کرده و در قدرت باقی بماند.
کمک های آمریکا به دولت مطلوب خود آن چنان ناچیز و اندک بود و می نمود که امینی بلافاصله پس از استعفا از نخست وزیری در تابستان 1341 به این مسئله اعتراض کرد که واکنش وزارت خارجه آمریکا را در پی داشت، واکنشی که سبب شد امینی بگوید غلط کردم و دیگر تکرار نمی شود و اصلا انتظاری از شما نداشتیم!
#جلال_الدین_همایی شاعر بلند آوازه در یکی از اشعار خود چنین به سیاستمدارانی چون #علی_امینی که با بیگانگان درد و دل می کنند و چیزی به کف نمی آرند نصیحت می کند که ؛
آن کس که سر به جیب قناعت فرو نبرد
بگذارتا به چاه مذلت فرو رود
از بهر دفع غم به کسی گر بری پناه
هم غم به جای ماند و هم آبرو رود
آن آبروی چو جوی بود رنج و غصه سنگ
سنگش به جای ماند و آبش زجو رود
@oldnewspaper
✳️ پس از روی کار آمدن دولت غرب گرای #علی_امینی در اردیبهشت 1340 #لوموند در گزارشی به قلم #ادوارد_سابلیه نوشته بود : امینی ایران را به سوی #لیبرالیسم می برد، #یونایتدپرس نیز در گزارشی که متن آن در شماره 20 اردیبهشت 1340 #روزنامه_اطلاعات منتشر شد از نزدیکی امینی به آمریکا سخن گفته بود که این نزدیکی باعث خواهد شد اقتصاد ایران از ورشکستگی حتمی نجات یابد...
اندکی بیش از یک سال می گذرد و امینی 27 تیر 1341 به دلیل ناتوانی در تنظیم #بودجه #استعفا و در اولین مصاحبه از #غرب و به ویژه #آمریکا گلایه می کند که این حق #رفاقت نبود که در حق دولت او روا داشتند، امینی انتظار کمک بیشتری را داشت کمکی که فکر می کرد به او نشده است، در همان روزهای نخست که امینی هیچ سخنی را به دلیل شادی بیش از حد برای رسیدن به آرزوی قدیمی خود یعنی نخست وزیری نمی شنید #کندی رئیس جمهور وقت آمریکا طی سخنانی که #نیوزویک آن را بازتاب و روزنامه های 20 اردیبهشت 1340 آن را بازنشر کرده بودند گفته بود : « ما می توانیم با تضمین خود کشور های مورد تهدید قرار گرفته را در برابر حمله نظامی آشکار کمک کنیم. ما می توانیم به آن ها از طریق کمک اقتصادی یاوری کنیم تا زندگی مردم خود را بهبود بخشند و از طریق کمک های دفاعی بر ضد جنگ های چریکی داخلی به آنها مدد برسانیم اما در تحلیل آخر آن ها خودشان باید زندگی سیاسی و اجتماعی کشور خود را سازمان دهند، به طریقی که پشتیبانی مردم خود را به دست آورند. حدی وجود دارد که کوشش ها و تلاش های ما از آن حد نمی تواند فراتر رود.»
آری! حدی وجود داشت که کمک های آمریکا بتواند دولتی را حفظ و حکومتی را پایدار نگاه دارد ولی امینی امیدوار بود که اقتصاد ایران را به مدد آمریکا نجات دهد ولی نه تنها این گونه نشد که گلایه اش نیز تحمل نگردید و بلافاصله با پاسخ کوبنده وزارت خارجه آمریکا مواجه شد و امینی ناچار گردید بگوید گلایه ای نبود، ببخشید!
@oldnewspaper
✳️ #روزنامه_اطلاعات در شماره 28 خرداد 1340 خود بخش دوم از مقاله #یونایتدپرس درباره دولت تازه روی کار آمده #علی_امینی را منتشر می کند و می نویسد از دست آمریکا جز اظهار خوش بینی به آینده ایران کاری ساخته نیست و کمک های ایالات متحده به ایران در سال های پس از کودتا جز به فقیر شدن بخش عظیمی از مردم ایران و ثروتمند شدن گروهی کوچک نتیجه ای نداشته است
@oldnewspaper
✳️ یونایتدپرس : سخنگوی دولت ایران می گوید آمریکا کمک نکند ورشکسته می شویم ولی کمک های آمریکا باعث فقیرتر شدن مردم ایران شده است/ کمک های آمریکا تنها در چند سال گذشته باعث افزایش سی درصدی تورم شده است/ از دست امریکا و سنتو جز اظهار خوش بینی کاری ساخته نیست!
#روزنامه_اطلاعات ، #28_خرداد_1340
✅ یک سخنگوی دولت ایران گفته است امریکا کمک نکند فلج و ورشکسته می شویم!
يك سخنگوی دولت ایران چندی پیش اظهار داشت که اگر امریکا به ايران كمك نكند و این کمک را فورا در اختیار ما نگذارد دولت ایران قادر به اجتناب از فلج شدن و ورشکستگی نخواهد بود.
گفته می شود که امریکا علاوه بر يك میلیارد دلار کمک غیر نظامی نزديك همین مبلغ نیز در ۸ سال گذشته به ایران کمک نظامی داده است.
ایران که با ترکیه و پاکستان یکی از اعضای سه گانه محلی سازمان پیمان مرکزی می باشد و در مرز های جنوبی شوروی قرار دارد درحقیقت قسمتی از خط دفاعی غرب را تشکیل می دهد، سربازان ایرانی اکنون در طول هزار کیلومتر امتداد مرزهای مشترك شوروی از ایران دفاع می کند.
✅ کمک های امریکا باعث ثروتمند شدن عده ای و فقیر تر شدن مردم ایران شده است!
اخيرا يك بازرگان ایرانی در يك میهمانی که بر پا شده بود اظهار داشته است که 50 سال پیش فقط ده هزار دلار ثروت داشته اما اکنون يك مقاطعه کار بزرگ است و از دولتی سر کمک های امریکایی صاحب ۱۰۰ میلیون دلار سرمایه می باشد!
این بازرگان اضافه کرد که به عقیده او لااقل ۳۰۰ نفر دیگر در تهران هستند که وضعی مانند او دارند بدین ترتیب کمک های آمریکا به جای آن که همه ایرانیان را ثروتمند کند تنها عده معدودی را به ثروت رسانده و در عوض فقر مردم ایران را تشدید کرده است.
کمک های آمریکا با تشدید تورم پول تنها در سه سال گذشته موجب شده است که هزینه زندگی در ایران به میزان ۳۰ درصد افزایش یابد.
يك روزنامه چاپ تهران چند روز پیش نوشته بود در کشوری که قیمت پنیر به پوندی 48 ریال رسیده دیگر ادامه زندگی غیر ممکن است، این نوشته نقل قول از یک کارمند دادگستری بوده که با داشتن 6 بچه و يك زن مبادرت به خودکشی کرده است.
بعضی ها چنین استدلال می کنند که در کشوری نظیر ایران تورم پول در مرحله توسعه اقتصادی امری اجتناب ناپذیر است و علیرغم تمام مسائلی که اکنون در اوضاع ایران به چشم می خورد در هر حال پیشرفت های بزرگی هم در این کشور صورت گرفته است.
اما مشکل است بتوان نظر دهقانی را که قادر به تهیه سبزی مورد مصرف هفتگی خود نیست نسبت به ساختمان يك سد بزرگ که از ۲۰ سال بعد ثمرات خود را به بار خواهد آورد جلب نمود.
مقامات اقتصادی دولت ایران اظهار خوش بینی می کنند که کنترل اقتصاد کشور موجب جلب کمک های آمریکا خواهد شد و به ایران امکان خواهد داد تا دو سال آینده خود را به جلو بکشد و وضع مطلوب را به دست آورد.
✅ از امریکا و سنتو جز اظهار خوش بینی کاری ساخته نیست!
در این میانه از دست آمریکا و سنتو کار دیگری جز اظهار امیدواری به محق بودن مقامات مذکور در این ابراز خوش بینی کار دیگری ساخته نیست.
@oldnewspaper
28.pdf
1.51M
✳️ #روزنامه_اطلاعات در شماره 28 خرداد 1340 خود بخش دوم از مقاله #یونایتدپرس درباره دولت تازه روی کار آمده #علی_امینی را منتشر می کند و می نویسد از دست آمریکا جز اظهار خوش بینی به آینده ایران کاری ساخته نیست و کمک های ایالات متحده به ایران در سال های پس از کودتا جز به فقیر شدن بخش عظیمی از مردم ایران و ثروتمند شدن گروهی کوچک نتیجه ای نداشته است
@oldnewspaper
✳️ آیا این وعده های شاه در سال 1342 تا سال 1357 عملی شده بود؟! ؛ فساد باید در ایران ریشه کن شود / در بیست سال آینده به پایه کشورهای مترقی دنیا خواهیم رسید!
#روزشمار
#11_مهر_1342
‼️ شاه : #فساد در ایران باید ریشه کن شود!
روزنامه «کیهان» نوشت : نیم ساعت بعد از ظهر دیروز 26 تن از مهندسان وابسته به وزارت کشاورزی و سازمان اصلاحات ارضی که به نمایندگی بیست و یکمین دوره قانون گذاری مجلس شورای ملی برگزیده شده اند به اتفاق سالور معاون وزارت کشاورزی و سرپرست سازمان اصلاحات ارضی کشور در کاخ سفید سعدآباد به حضور شاهنشاه بار یافتند.
‼️ این دستور العمل آینده ما است؛ در بیست سال آینده باید به پایه مترقی ترین کشورهای دنیا برسیم!
#شاه در این جلسه گفت: امروز همه کسانی که سر کار هستند چه در مشاغل دولتی و چه کسانی که از طرف ملت نمایندگی دارند باید سربازان فداکاری باشند. مسلماً می دانم که از طرف ملت ایران صحبت میکنم، اگر بگویم که شما مجری تمام تصمیمات و لوایحی هستید که با روح انقلاب ششم بهمن ما مطابقت داشته باشد. البته این شش لایحهای که تصویب شد اساس کار اجتماعی ما را دگرگون کرد، ولی در عمل جزییات دیگری است که باید دولتها یا به تنهایی یا با تصویب قوه قانونگذاری آنها را تکمیل بکنند. این دستورالعمل آینده ما است.
من فکر میکنم که باید یک دورنمای بیست سالهای را در پیش خودمان مجسم بکنیم و کاری که امروز میکنیم نه فقط برای امروز و امشب باشد، بلکه تطبیق بکند با برنامه بیست سالهای که ما در پیش خودمان ترسیم کردهایم. این برنامه بیست ساله چیست؟ رساندن جامعه ایرانی که شاید تا بیست سال دیگر جمعیتش به چهل میلیون برسد از لحاظ تمدن و فرهنگ و قواعد و قوانین اجتماعی به سطح و پایه مترقی ترین ممالک و مجامع دنیا.
‼️اقدامات وسیعی برای ریشه کنی فساد شروع شده است!
فساد چیزی است که باید در این مملکت ریشه کن بشود و اقدامات وسیعی در این زمینه شروع شده است. شاید ما کار را خیلی شدید گرفتیم، ولی چارهای نیست و این کار باید دنبال بشود و انشاءالله همه شاهد و ناظر نتیجه آن خواهیم بود.
@iichs_ir
✳️ #بریده_جرائد ، #روزنامه_اطلاعات ، #11_مهر_1342 : آیا این وعده های شاه در سال 1342 تا سال 1357 عملی شده بود؟! ؛ فساد باید در ایران ریشه کن شود / در بیست سال آینده به پایه کشورهای مترقی دنیا خواهیم رسید!
@iichs_ir
✳️ با استفاده از روزشمارهای نوشته شده در طول دوره پهلوی تا امروز، یک #گاه_شمار تهیه کرده ام که از مشروطه تا امروز را در بر می گیرد، البته هنوز کار پایان نیافته است و هر روز بخشی از زمان را برای ویراستاری و افزودن به این گاهشمار صرف می کنم.
تا به حال چندین گاهشمار در این بازه زمانی یعنی از مشروطه تاکنون تدوین شده است که هر کدام محاسنی دارند و ایراداتی و بعضی از این گاهشمارها چنان بی دقت تنظیم گردیده اند که برخی رویدادهای دوره پهلوی در برهه پس از انقلاب و برخی رخدادهای پس از انقلاب برای پیش از انقلاب ذکر شده اند، برخی رخدادها نیز با فاصله چند سال و چند ماه در این گاهشمارها ذکر شده اند و یا رخدادی عینا در چند روز ذکر شده است که بیشتر ناشی از عدم توجه به تفاوت روز وقوع حادثه یا اظهار نظر و انتشار آن در روزنامه ها و خبرگزاری های داخلی و خارجی بوده است.
به هر روی، حامیان سلطنت نیز در دوره پهلوی یک گاهشمار تهیه کرده بودند که از آن نیز در این مجموعه استفاده کرده ام، کتاب #روزشمار_تاریخ_ایران_از_مشروطه_تا_انقلاب_اسلامی نوشته #باقر_عاقلی نیز در این مجموعه بسیار به کار آمده است، دو اثر #رضا_طاهرخانی که یکی #سال_سی و به تاریخ مصور پس از انقلاب اسلامی می پردازد و دیگری روزشمار وقایع پس از انقلاب تا سال ۱۳۸۸ را در بر می گیرد در این مجموعه استفاده شده است.
بی شک از 16 جلد کتاب #ایران_پس_از_انقلاب_اسلامی که به تلاش حقیر تاکنون منتشر شده نیز در این روزشمار جامع بهره گرفته ام.
نکته دیگر این که خاطرات شخصیت ها، اسناد منتشر شده اعم از #ساواک و #لانه_جاسوسی و ... نیز به فراخور در این مجموعه قرار گرفته و تلاش شده است که اگر کسی بخواهد یک بازه زمانی را در کمترین زمان ممکن مرور کرده و برداشتی کلی و در عین حال جامع از آن دوره به دست آورد این اثر راهگشا باشد.
صدها تصویر و سند نیز در متن قرار گرفته تا به قول روزنامه نگاران گزارش از تخت و کسالت بار بودن فاصله بگیرد!
به هر ترتیب برای این مجموعه زحمت زیادی کشیده شده که تلاش دارم سه کار دیگر را بر روی آن انجام دهم، نخست آن که از #روزشمار_پهلوی که برای #پژوهشکده_تاریخ_معاصر در حال تدوین آن هستم و بازه زمانی شهریور ۱۳۲۰ تا پیروزی انقلاب اسلامی را در بر می گیرد و چکیده بسیار مختصر آن در سایت پژوهشکده منتشر می شود برای غنای این مجموعه بهره گیرم، دوم این که #فهرست_اعلام این مجموعه را آماده و در گام پایانی نرم افزار قابل جست و جوی آن را هر چه زودتر برای استفاده هر چه بهتر تهیه نمایم.
بی شک این کار شاید بیش از یک سال زمان ببرد ولی نتیجه بسیار شیرین آن به درد پژوهشگران خواهد خورد.
@seyedrohollahaminabadi
rouzshomar.ir
@oldnewspaper
✳️ مواردی که تصمیم دارم در یک سال آینده بر روی آن ها متمرکز و در #گاهشمار_جامع به آن ها بپردازم؛
1- رویدادهای منتهی به پیروزی #مشروطه
2-کودتای اسفند 1299
3- واقعه مسجد گوهر شاد و روزشمار اقدامات ضد دینی رضاشاه
4- سیاست خارجی ایران در جنگ جهانی دوم منتهی به اشغال کشور و برکناری رضاشاه و جانشینی پهلوی دوم
5-روی کار آمدن مصدق، #قیام_30_تیر ، یک ساله قیام تا #کودتای_28_مرداد_1332
6- روزشمار فوت آیت الله بروجردی تا قیام 15 خرداد 1342
7- روزشمار #روابط_ایران_و_آمریکا از نخست وزیری علی امینی تا #کاپیتولاسیون و #تبعید_امام
8- روزشمار تاسیس #ساواک تا انحلال این سازمان
9- روزشمار یک ساله منتهی به پیروزی انقلاب اسلامی
شاید به نظر برسد که هر کدام این سر فصل ها عمری زمان می برد تا مطالعه دقیق شود، ولی هدف تهیه یک اثر جامع در هر حوزه ای نیست، نیت بنده آن است که حداقل یک روزشمار جامع از مشروطه تا امروز تهیه شود که هر گاه فردی خواست به یک بازه زمانی خاص بپردازد به مشکل خاصی برخورد نکند، به عنوان نمونه شاید کسی خواست رویدادهای یک ساله منتهی به #کودتای_28_مرداد را سوتیتر وار بخواند و یک شمای کلی از این سال به دست آورد، این کار چنین امکانی را به هر پژوهشگری خواهد داد.
در روزهای آینده بیشتر درباره این کاری که انجام می دهم خواهم نوشت.
@seyedrohollahaminabadi
rouzshomar.ir
@oldnewspaper
❌ مجله خواندنی ها در شماره 4 بهمن 1331 به نقل از مطبوعات جهان : آتش اختلاف میان مصدق و کاشانی را آمریکایی ها دامن می زنند / روزنامه های آمریکایی از پیروزی مصدق بر کاشانی خوشحال هستند/ مصدق بلندتر از همیشه می خندد و به پیروزی خود مطمئن هست/ سفیر آمریکا در دیدار با مصدق از بدبینی این کشور نسبت به کاشانی سخن گفت/ آمریکا کنار گذاشتن کاشانی را شرط حل مسئله نفت قرار داده و مصدق پذیرفته است!
@oldnewspaper
❌ مجله خواندنی ها به نقل از مطبوعات جهان : آتش اختلاف میان مصدق و کاشانی را آمریکایی ها دامن می زنند / روزنامه های آمریکایی از پیروزی مصدق بر کاشانی خوشحال هستند/ مصدق بلندتر از همیشه می خندد و به پیروزی خود مطمئن هست/ سفیر آمریکا در دیدار با مصدق از بدبینی این کشور نسبت به کاشانی سخن گفت/ آمریکا کنار گذاشتن کاشانی را شرط حل مسئله نفت قرار داده و مصدق پذیرفته است!
مجله #خواندنی_ها ، 4 بهمن 1331
‼️ آتش اختلاف مصدق و کاشانی را آمریکاییها دامن میزنند
مجله «خواندنی ها» در شماره 4 بهمن 1331 نوشته است: بحران شدیدی که بر سر لایحه اختیارات یکساله دکتر مصدق روی داد و منجر به اعطای این اختیارات گردید یک بار دیگر توجه جهانیان را به اوضاع ایران معطوف داشت. مطبوعات خارجی از موقع تقاضای اختیارات یک ساله دکتر مصدق و تشنجی که در مجلس بر سر این لایحه برپا شد متوجه اوضاع ایران شده بودند، ولی جریان جلسه روز یکشنبه مجلس و نامه شدیداللحن #آیت_الله_کاشانی به مجلس در خصوص اختیارات، مثل بمب در دنیا صدا کرد و به عنوان یک خبر مهم و فوقالعاده در دنیا منتشر گردید.
روزنامههای خارجی، مخصوصاً مطبوعات انگلیس و کشورهای همسایه همان روز یکشنبه این خبر را مورد تفسیر قرار دادند و نوشتند که با علنی شدن شکاف و اختلاف بین آیت الله کاشانی و دکتر مصدق حوادث مهم و فوقالعادهای در ایران پیش خواهد آمد.
«دیلی اکسپرس» و «نیوزکرونیکل» چاپ لندن و «کومبا» و «پاریزین لیبره» چاپ پاریس در شمارههای روز دوشنبه خود اظهار عقیده کردهاند که «آغاز مبارزه آیت الله کاشانی با دکتر مصدق صفحه جدید و مرحله تازهای را در تاریخ سیاسی دو سال اخیر ایران باز میکند. این مبارزه به نفع هر کس که انجام پذیرد ثبات اوضاع سیاسی ایران را از میان خواهد برد و نتایج مهم تری در پی خواهد داشت.»
‼️ اختلاف بین آیت الله کاشانی از فردای قیام سی تیر شروع شد
«کومبا» چاپ پاریس در تفسیر بروز اختلاف بین مصدق و کاشانی مینویسد: «اختلاف بین دکتر مصدق و آیت الله کاشانی از شش ماه قبل، یعنی از فردای قیام سیام تیر و تجدید زمامداری دکتر مصدق شروع میشود. این اختلاف که ابتدا بر سر شاه و حزب توده و سیاست دولت درباره نفت شروع شده بود، به تدریج بر سر مسائل مختلف سیاسی و خصوصی توسعه یافت تا اینکه در آخرین ملاقات بین دکتر مصدق و کاشانی کلمات تندی بین آنان رد و بدل گردید و کاشانی دشنامگویان از خانه مصدق خارج شد. پس از این ملاقات روابط مصدق و کاشانی قطع شد و مصدق دستور داد به توصیهها و دستورات آیت الله کاشانی ترتیب اثر داده نشود و از طرف دیگر او را به کلی از جریان امور دور نگاه داشت.
‼️ سفیر آمریکا در ملاقات با مصدق از سوء ظن نسبت به کاشانی سخن گفت!
مراجعت سفیر آمریکا به تهران در یک ماه قبل، شکاف بین دکتر مصدق و آیت الله کاشانی را عمیقتر کرد، زیرا سفیرکبیر آمریکا در اولین ملاقاتهای خود با دکتر مصدق سوءظن و نگرانی دولت آمریکا را نسبت به فعالیتهای کاشانی اعلام داشت و شرط شروع مذاکرات برای حل قضیه نفت را عدم مداخله کاشانی در این امر قرار داد. مصدق هم که از کاشانی دل خوشی نداشت این تقاضا را پذیرفت و در مذاکرات اخیر نفت حاضر نشد کوچکترین اطلاعی در اختیار آیت الله کاشانی بگذارد. از طرف دیگر چند نفر از کسانی که به دشمنی و خصومت با آیت الله کاشانی معروف بودند بر سر کارهای مهم گماشته شدند و این اقدامات بیش از پیش کاشانی را نسبت به مصدق خشمگین ساخت.
ولی با وجود تمام این ناملایمات کاشانی میل نداشت اختلاف خود را با دکتر مصدق علنی سازد و در جواب شایعاتی که راجع به این اختلاف در افواه جریان داشت مرتباً توافق و همآهنگی خود را با دکتر مصدق اعلام میکرد. تا اینکه دکتر مصدق به توصیه سفیر آمریکا تقاضای یک سال تمدید اختیارات خود را کرد و این اقدام که مجلس و رئیس آن آیت الله کاشانی را بیش از پیش تضعیف مینمود، طاقت آیت الله کاشانی را طاق کرد و او را به مبارزه علنی و جدی با دکتر مصدق واداشت.»
خشن و تاثر و کینه ای که شش ماه در دل کاشانی عقده کرده بود ناگاه با نامه شدید اللحن او به مجلس ترکید و با انتشار این نامه بهت و حیرت عجیبی محیط سیاسی ایران را فرا گرفت، ولی موقعیت سیاسی و وضع روز به نفع مصدق کار کرد و این سیاستمدار پیر و کهنه کار با استفاده از موقعیت و مانورهای سیاسی ماهرانه کاشانی را «مات» کرد و پشتیبان صمیمی دیروز و رقیب سرسخت امروز خود را موقتا شکست داد.
‼️ پیروزی سریع #مصدق در برابر #کاشانی دنیا را متحیر ساخت!
پیروزی سریع مصدق در برابر کاشانی دنیا را متحیر ساخته است، البته اکثر مفسرین سیاسی جهان اذعان می کردند که شانس موفقیت مصدق در مقابل مانور کاشانی بیشتر است، ولی کسی باور نمی کرد که این پیروزی در عرض 24 ساعت حاصل شود.
ادامه در پست بعد ...
@oldnewspaper
❌ مجله خواندنی ها به نقل از مطبوعات جهان : آتش اختلاف میان مصدق و کاشانی را آمریکایی ها دامن می زنند / روزنامه های آمریکایی از پیروزی مصدق بر کاشانی خوشحال هستند/ مصدق بلندتر از همیشه می خندد و به پیروزی خود مطمئن هست/ سفیر آمریکا در دیدار با مصدق از بدبینی این کشور نسبت به کاشانی سخن گفت/ آمریکا کنار گذاشتن کاشانی را شرط حل مسئله نفت قرار داده و مصدق پذیرفته است!
مجله #خواندنی_ها ، 4 بهمن 1331
از پست قبل بخوانید؛
«ینی صباح» چاپ استانبول در سرمقاله آخرین شماره خود تحت عنوان «مصدق مرد شکست ناپذیر» می نویسد: «مبارزه مصدق با کاشانی شاید آخرین و بزرگترین مبارزه این سیاستمدار لجوج و سرسخت باشد. مبارزه مصدق با کاشانی که در اولین مرحله با پیروزی او به پایان رسید از مبارزه وی با استعمار انگلستان مهم تر و خطرناک تر بود زیرا در مبارزه با انگلیسی ها مصدق تمام ملت را پشت سر خود داشت و بدون ترس و بیم جلوی می راند، ولی در مبارزه با کاشانی مصدق با قسمتی از همین ملت طرف بود و چون اکثریت پشتیبان او بودند، پیروز شد.
مصدق فقط با کاشانی طرف مبارزه نبود، به دنبال کاشانی جمعی از ملیون افراطی و طرفداران سابق او، عناصر افراطی دست راست و خطرناک تر از همه حزب توده علم مخالفت برافراشته بودند ولی مصدق ایستاد و با سرعتی که حتی برای نزدیکان خود او غیر منتظره بود پیروز شد و با این پیروزی های عجیب و پی در پی جا دارد او را «مرد شکست ناپذیذیر» بنامیم.»
‼️ مصدق بلندتر از هر روز می خندید!
روزنامه سویسی «تریبون دوژنو» راجع به عکسالعمل دکتر مصدق در برابر نامه آقای کاشانی مینویسد: «از قرائت نامه آیت الله کاشانی در مجلس تا تصویب اختیارات، دکتر مصدق کمال خونسردی و خوشحالی خود را داشت. مصدق بلندتر از هر روز میخندید و با نمایندگانی که به ملاقات او میرفتند شوخی میکرد. او یقین داشت که مجلس مجبور است اختیارات را تصویب کند و در غیر این صورت هم بیمی نداشت. زیرا استعفا میداد و با خیال راحت تختخواب و پتو را به «احمدآباد» انتقال میداد.
هندرسن، سفیرکبیر آمریکا در همان روز با دکتر مصدق ملاقات کرد و برخلاف تصور قبلی خود، مصدق را بشاشتر و خندانتر از هر روز دید. مصدق به قدری اعتماد به نفس داشت و با لحن محکم سابق، مذاکرات نفت را دنبال میکرد که گویی بحرانی وجود ندارد. هندرسن که با حالت نگران و مأیوس وارد منزل مصدق شده بود، پس از این مذاکرات با اطمینان خاطر از نزد مصدق خارج شد و پیش از اینکه نتیجه رأی مجلس معلوم شود به واشنگتن اطلاع داد:«وضع مصدق محکم است.»
مصدق پیروز شده است، ولی آیا این پیروزی قطعی است؟...کاشانی ظاهراً در مبارزه برای جلوگیری از تصویب اختیارات مصدق شکست خورده است، ولی آیا میدان را خالی خواهد کرد؟...روزنامه آمریکایی «نیویورک پست» به این سوالات پاسخ منفی میدهد و مینویسد: «بدون شک کاشانی به این آسانی دست از مبارزه برنخواهد داشت و به یک تیر از کارزار برنمیگردد...و اگر جنگی را آغاز کرد تا پیروزی یا شکست نهایی آن را دنبال میکند. کاشانی اکنون خود را علمدار دفاع از قانون اساسی و رژیم دموکراسی پارلمانی قلمداد میکند و میگوید من با مصدق نمیجنگم، بلکه با دیکتاتوری فردی مبارزه میکنم و به حقانیت خود ایمان دارم.»
‼️ روزنامه های آمریکایی از شکست کاشانی در برابر مصدق خوشحالند!
روزنامههای دیگر آمریکایی به طور کلی از جریانات اخیر و شکست کاشانی در برابر مصدق خوشحالند. «نیویورک تایمز» و «واشنگتن پست» اظهار امیدواری میکنند که با دور شدن کاشانی از صحنه سیاست ایران، مسأله نفت به نحو «مطلوب» حل شود و مخصوصا مقاله «دیلی آمریکن» جالب توجه است که می نویسد: دکتر مصدق نباید از فعالیت های خطرناک آینده آیت الله کاشانی غافل بماند.
جریانات اخیر کاشانی را بیش از پیش به طرف کمونیست ها و کمونیست ها را به طرف کاشانی خواهد کشانید و علت این که آثار این امر تاکنون آشکار نشده وجود مقامات و شخصیت های متنفذ و محبوبی مانند دربار و مکی است که سنگر میانجیگری را محکم نگاه داشته اند.
اقتباس + اضافات از کانال #موسسه_مطالعات_و_پژوهش_های_سیاسی
@oldnewspaper
هدایت شده از کافه تاریخ
❌ تصویری از جولان دیپلماتهای #متفقین در #کاخ_سعدآباد در ایام #اشغال_ایران
آندریویچ اسمیرنوف سفیر شوروی در تهران به اتفاق همراهان خود در محوطه کاخ سعدآباد در ایام اشغال ایران توسط متفقین
cafetarikh.com
@cafetarikh
هدایت شده از پژوهشکده تاریخ معاصر
❌ موضع روسها در ماجرای واگذاری #بحرین !
دوشنبه 17 فروردین 1349
«... همانطور که پیشبینی میکردیم، روسها نسبت به اقدام اوتانت در مورد بحرین اعتراض کرده و گفتهاند که از حدود مسئولیتش فراتر رفته و قبلا از شورای امنیت تأییدیه نگرفته است؛ علیرغم اینکه پادگورنی در سفر اخیرش به تهران از این سیاست بسیار تعریف کرد و آن را مورد حمایت قرار داد. البته مسئله اصول مطرح است. شورویها خوش ندارند دبیر کل سازمان ملل بدون تأیید روسها بر یک رأیگیری عمومی ریاست داشته باشد. طبیعی است که حساب کردهاند اگر در این مورد دبیر کل را تأیید بکنند، در آینده اگر بخواهد همین عمل را در مورد چکسلواکی بکند، تکلیف آنها چه میشود.»1
#شرح_عکس
#محمدرضا_پهلوی به اتفاق چند تن از همراهان هنگام استقبال از نیکلای پادگورنی، صدر هیئترئیسه شوروی، در فرودگاه مهرآباد تهران
شماره آرشیو: 962-4ع
#منبع
1. اسدالله علم، گفتگوهای من با شاه (خاطرات محرمانه امیر اسدالله علم)، ج 1، تهران، طرح نو، بهار 1371، ص 224
@iichs_ir
هدایت شده از کافه تاریخ
❌ توجیه شاه برای فقدان #دموکراسی در ایران
شاه اعتقادی به دموکراسی نداشت. او به خوبی آگاه بود که اعمال و اجرای دموکراسی قدرت او را محدود خواهد کرد. از این رو در مواقعی با اذعان به این موضوع، با دلایل مختلف به توجیه عدم حکومت دموکراتیک در کشور میپرداخت و به نبود آن اعتراف میکرد:
«شاه در نطقی که هنگام مسافرت اخیر خود (که هنوز هم در مسافرت است ایراد کرد)، دو نکته جالب به خبرنگاران گفت: یکی اینکه امریکا نباید برای همیشه پدربزرگ ملل کوچک باشد، دیگر اینکه ایران تا وقتی فقط ده درصد مردم آن بیسواد نباشند نمیتواند از دمکراسی غربی برخوردار باشد. این دو نکته در روز جمعه گذشته که بعضی از دوستان خصوصی قابل اطمینان من حضور داشتند مورد بحث قرار گرفته، من گفتم البته ایشان فعلاً بر مرکب غرور یکهتازی سوارند و هیچ مجال و امکانی برای بحث و انتقاد درباره نطقهای ایشان فعلا نیست. ولی اگر من روزنامه داد را مثل قبل از سال ۱۳۴۰ انتشار میدادم و به شیوه همیشگی خود در اطراف این دو نکته بحث مینمودم که اولاً برای ایشان که فعلاً خود را رهبر ملت ایران و مشغول سیاست کلی کشور بر خلاف قانون اساسی که از مصونیت مبری میباشند میدانند، صلاح نبوده و نیست که چنین حرفی بزنند. زیرا با این اعتراف که او پدر بزرگ ملل کوچک است در حقیقت تصدیق نمودهاند که ایران کشور کوچکی است که آمریکا برایش پدربزرگی کرده است، یعنی ولایت بر ایران داشته است. در حالی که ما معتقدیم که ایران کشوری است مستقل که اختیار اداره آن را اراده ملی در دست دارد نه دولت خارجی، آن هم دولت امریکا»1
1.ابوالحسن عمیدی نوری، یادداشتهای یک روزنامهنگار، جلد 6، تهران، مؤسسه مطالعات تاریخ معاصر ایران، 1397، صص 709- 710
cafetarikh.com
@cafetarikh
هدایت شده از پژوهشکده تاریخ معاصر
❌ تأملی در نقاط اشتراک و افتراق جریانهای مبارز در دوره پهلوی ؛ هر کسی از ظن خود شد یار من
#مقاله
#چکیده
نیروها و گروههای اجتماعی در ایران شامل جریان اسلامی و لیبرال و چپ همگی نسبت به نفوذ اسرائیل و صهیونیسم در ساختارهای سیاسی و اقتصادی ایران بهشدت موضعگیری کردند و از این رهگذر مواجهه تندی با دربار پهلوی داشتند. در این میان جریان اسلامی با کشف و ترسیم پیوند بین صهیونیسم و عنصر تأثیرگذار در نفوذ آن در ایران، یعنی بهائیت، نسبت به آن واکنش نشان داد. غالب جریانهای دیگر علیه صهیونیسم موضع میگرفتند و اسرائیل را محکوم میکردند، ولی از چگونگی و زمینههای قدرتیابی آن در ایران سخن نمیگفتند، اما جریان اسلامی نه تنها این رابطه را کشف، بلکه علیه آن نیز اقدام کرد و دولت را جهت کاهش نفوذ بهائیان و صهیونیستها تحت فشار قرار داد.
هویتهای مقاومت همچنین اقدام علیه اسرائیل و حمایت از فلسطین را در راستای مبارزه با دولت پهلوی میدیدند؛ چراکه مراودات رژیم پهلوی با اسرائیل بسیار گسترده بود و از سوی دیگر قدرت در این دوره در معادلات منطقهای حامی و متحد آمریکا و اسرائیل در منطقه تلقی میشد.
@iichs_ir
هدایت شده از پژوهشکده تاریخ معاصر
❌ آموزش نیروهای #ساواک به عنوان نیروهای امنیتی حکومت در عصر پهلوی همچنین پروژههای کشاورزی دشت قزوین و تولید آثار سینمایی از جمله مظاهر نفوذ اسرائیل در ایران بودند
#شرح_عکس
ملاقات #محمدرضا_پهلوی با فرستاده رژیم اشغالگر اسرائیل به ایران
شماره آرشیو: 722-121پ
@iichs_ir