.
🔰 تکوین و بسط تاریخی علوم پایه و علوم انسانی
💢 ظهور و بروز تاریخی علوم پایه و علوم انسانی و اجتماعی جدید محصول تحول در لایههای بنیادین معرفتها و آگاهیهایی است که رویکردهای نوینی را در عالم و آدم به دنبال میآورند. این تحولات در سطوح مختلف، باور، فهم، عمل و حیات و زیست عمومی و اجتماعی بشر واقع شده است. صورت نظری و تئوریک آن در کار علمی فیلسوفان رخ مینماید و سطح گسترده و عمومی آن در زندگی، اغراض و امیال روزانه اقتصاد، معیشت و شیوه و سبک زندگی مردم و در افق هنر، خیال و وهم همگانی ظاهر میشود و لایه اجرایی و هدایت عملی آن در کنش و ساختارهای سیاسی جامعه رقم میخورد.
🌀 هر بخش و سطحی از این مجموعه به هم پیوسته هم به حضور دیگر بخشها و سطوح نیاز دارد و هم به وجود و بقای آن کمک میکند و غیبت هر بخش به حضور و تداوم دیگر بخشها نیز آسیب میرساند، هرچند سطح و عمق تأثیرگذاری آنها مشابه و یکسان نیست. هنر و ادبیات پس از رنسانس، معیشت و اقتصاد تجاری و صنعتی بعد از نظام کشاورزی قرون وسطی، فلسفه نوپدید چهار قرن اخیر و بالاخره تکوین دائرهالمعارف نوینی که عهدهدار بازخوانی و بازسازی مفاهیم فرهنگی و علمی بودند، بسترهای تکوین یا تحکیم علوم جدید را پدید آوردند. همان گونه که این علوم نیز شواهد یا حلقههای مفقود را برای امتداد بخشیدن به آن مبانی یا تأمین نیازهای معیشتی و اقتصادی تأمین کرده و میکنند.
❇️ انتقال این علوم به بسترهای فرهنگی و زیستی مناطقی که بر اساس سلطه اقتصادی و سیاسی جوامع غربی در حاشیه نظم جدید جهانی قرار میگیرند، انتقال به محیطهای فروپاشیده و آسیب دیده است. در چنین شرایطی اغلب به جای آنکه فرهنگ و ذخائر معرفتی آن فرصت بازخوانی پالایش و بازسازی این دانشها را مطابق با شرایط و نیازهای خود پیدا کنند، این علوم لوازم منطقی در حاشیه خود را به تدریج به قلمرو فرهنگ و زیست جدید وارد کرده و در مواجهه با چالشها و بحرانهای هویتی تا مرز استحاله فرهنگی پیش میروند.
#متنخوانی_کتاب
#فلسفه_و_روش_علوم_اجتماعی
#استاد_پارسانیا
💠 @parsania_net
هم اندیشی بین المللی اربعین و تمدن نوین اسلامی- استاد حمید پارسانیا.mp3
14.63M
#صوت_نشست
⬅️ هم اندیشی بینالمللی:
📒 موضوع: اربعین و تمدن نوین اسلامی
🎙 #استاد_پارسانیا
💠 @parsania_net
#متنخوانی_کتاب
📚 العلم سلطان
✴️ سه معنا برای حدیث فوق بیان شده است که در طول یکدیگرند؛ معنای نخست ناظر به علوم طبیعی و تجربی است که قدرت پیش بینی و تسلط بر پدیدههای طبیعی را به انسان میدهد، این معنا در شکل افراطی خود در جهان مدرن، حقیقت علم را به قدرت فرو میکاهد.
❇️ معنای دوم ناظر به حقیقت علم است که با درخشش و ظهور ذاتی خود، باهر، تابان و برهان است و بر قلمرو ادراک و فهم عالِم، سیطره و سلطنت دارد؛ چندان که انسان نمیتواند آن را نیابد.
💠 معنای سوم که از راهها و روشهای مختلف میتوان دریافت، این است که علم مبدأ صدور و منشأ ظهور حقایق عالم است و آدمی تنها از طریق علم است که به ملکوت عالم گام مینهد و در مقام خلافت و ولایت الهی نسبت به دیگر مخلوقات بار مییابد.
#فلسفه_و_روش_علوم_اجتماعی
#استاد_پارسانیا
💠 @parsania_net
#فلسفه_و_روش_علوم_اجتماعی
💢 ما باید بدانیم دانشها و نظریههایی که فرا میگیریم، از کجا آمده و چه هویتی دارد؟
✴️ آیا مبنای مطلق و فراگیری دارد یا مبتنی بر حوزههای معنایی خاصی است؟
❇️ اگر مبتنی بر حوزههای معنایی خاصی است، آن حوزهها چیست و از کجا آمده است؟
#استاد_پارسانیا
💠 @parsania_net
💠 علم در جهان اسلام
🔰 #پیامبراکرم (ص) را تکریم میکنیم، میگوییم معلم است و آمده تا بیاموزد. شاید کمتر کلمهای مثل علم در اسلام، قداست داشته باشد. علم در جهان جدید، ابزار تسلط انسان برای پیشبینی حوادث طبیعی است؛ سخن از مبدأ و معاد و حشر و نشر و خدا، پندار میشود، لذا علم نیست و معنای سخیفی از معرفت را تحت مفهوم علم آوردهاند.
🔻لینک ویراستی استاد پارسانیا
https://virasty.com/parsania_net/1696297784336034107
#استاد_پارسانیا
💠@parsania_net
شرح اصول کافی 12-7-1402.mp3
3.5M
#صوت
💠 اهمیت مخاطب شناسی در تبلیغ دین
🆔@parsania_net
#متنخوانی_کتاب
#فلسفه_و_روش_علوم_اجتماعی
💢 دو منظر در ارزیابی انتقادی علوم انسانی
1️⃣ نخست بررسی کنیم این نظریهای که در صحنه تاریخ مطرح میشود و موافقان و مخالفان و بدیلهایی دارد، از جهت مبانی و منطق حاکم بر آن، چه نسبتی با حقیقت دارد؟ آیا تعریفی که از علم و علوم انسانی در آن فرض گرفته شده است، صحیح است یا خیر؟ مبانی هستی شناختی و متافیزیکی آن چیست و از چه بنیانهای معرفت شناختیای تغذیه میکند؟
2️⃣ منظر دوم این است که دانش و علم را نه به لحاظ حقیقت منطقی، بلکه به لحاظ تعامل و ارتباطی که با حوزه فرهنگ و تاریخ و جامعه دارد بررسی کنیم.
🔸جامعه شناسان علم و معرفت، اغلب از همین منظر به علوم مختلف نگاه میکنند. آنان درباره تعامل دانش با حوزه اقتصاد و سیاست و عرصههای مختلف اجتماع بحث میکنند.
🔸یکی از این عرصهها، عرصه فرهنگ است. در اینجا بحث این است که این علمی که شکل گرفته است، تعاملش با فرهنگی که درون آن زیست میکند، چیست؟
🔸صرف نظر از معیار حقیقت، از کدام بستر فرهنگی تغذیه کرده، در چه مسیری هجرت نموده و به کدام فرهنگ وارد شده است؟ چه تعاملی با فرهنگی که وارد شده دارد و چه تأثیری بر آن گذاشته است؟
🔸بستر تکوین علوم انسانی موجود، غالبا جهان مدرن است. جهان غرب، این نظریهها را درون فرهنگ خود و برای حل نیازهای خویش ایجاد کرده است و به همین دلیل هیچ گاه در نسبت با آنها احساس چالش نمیکند؛ زیرا فرهنگی که نظریهای را در دامن خود شکل میدهد، کمتر با آن نظریه دچار مشکل میشود. این فرهنگ، نظریهها را در خدمت نیازهای اقتصادی و سیاسی خودش به کار گرفته است.
🔸اگر رشتهای به نام شرق شناسی، آن هم در دل وزارت مستعمرات شکل میگیرد، برای این است که استعمار بفهمد وقتی به بخش دیگری از جهان میرود و با حوزه فرهنگی جدیدی روبرو میشود، با آنها چگونه برخورد کند. در واقع، حوزه #علوم_انسانی، به دلیل یک نیاز سیاسی به وجود آمده است.
#استاد_پارسانیا
💠 @parsania_net
اگر رشتهای به نام شرق شناسی، آن هم در دل وزارت مستعمرات شکل میگیرد، برای این است که استعمار بفهمد وقتی به بخش دیگری از جهان میرود و با حوزه فرهنگی جدیدی روبرو میشود، با آنها چگونه برخورد کند. در واقع، حوزه #علوم_انسانی، به دلیل یک نیاز سیاسی به وجود آمده است.
#کتاب_فلسفه_روش_علوم_اجتماعی
#استاد_پارسانیا
💠 @parsania_net
درس اسفار_جلسه 10.mp3
1.48M
#صوت
💠 غایت در ترتب اثرگذاری مقدم بر فاعل است...
🆔@parsania_net
.
قرآن، کسانی که #علم را به دانشِ آزمون پذیر محدود میسازند، نکوهش میکند و فرهنگ #بنی_اسرائیل را غلط میداند «گفتند: ای موسی! ما به تو ایمان نمیآوریم تا خداوند را آشکارا به دو چشم خود ببینیم» بقره/55؛ راه شناخت را فقط حس میدانستند؛ مانند پوزیتیویستها و آمپریستها که گزارههای نامحسوس را ذهنی میدانند.
#استاد_پارسانیا
💠 @parsania_net
بسیاری از #فرهنگها در مواجهه با غرب، مهمانپذیر شدهاند و احساس صاحب خانه بودن خود را از دست دادهاند؛ خوشبختانه در کشور ما تضارب آرا و بحث و نظر در ابعاد متنوع بسیار است که شاید در کمتر کشوری این گونه باشد.
#علوم_انسانی
#استاد_پارسانیا
https://virasty.com/parsania_net
💠 @parsania_net