مبحث امزجه، بخش ۱۱
#مزاج_شناسی
✍ تشخيص طبع با توجه به سن
▫️عمر انسان چهار مرحله دارد و هر مرحله به علت تغييرات مختلفي که به همراه دارد، داراي مزاج هاي مختلفي است. مثلاً از لحظه ي تولد تا سي سالگي طبع دم و صفرا، در سن جواني يعني از 30 تا 40 سالگي #طبع_صفرا، در #ميانسالي يعني از 40 تا 60 سالگي #طبع_سودا و در پيري يعني بعد از 60 سالگي #طبع_بلغم در فرد غلبه دارد.
▪️نکات مهم :
❶⇦هر وقت مزاج اصلي انسان تمايل بيشتري به خشکي داشته باشد او در طول عمر خود به #جوانان شباهت بيشتري دارد.
❷⇦هر وقت مزاج اصلي انسان تمايل بيشتري به سردي و رطوبت داشته باشد شخص در #طول_عمر خود از نظر ويژگي هاي ظاهري و رفتاري، به افراد پير شباهت بيشتري دارد.
❸⇦هر وقت انسان به سني برسد که مزاج او در آن مرحله مانند مزاج اصلي اش باشد دچار بدحالي و بيماري مي شود؛ زيرا دو مزاج از يک نوع در بدن او افزايش پيدا کرده است. براي مثال شخصي که مزاج اصلي اش گرم و خشک است وقتي به سن جواني برسد دچار بيماري مي شود زيرا طبع گرم و خشک در بدن او افزايش پيدا کرده است؛ به همين دليل بدن اين فرد از حالت تعادل فاصله مي گيرد و اين حالت تا زماني که شخص مرحله ي جواني را پشت سر بگذارد، ادامه دارد. اما برعکس اگر شخصي مزاج اصلي اش سرد و مرطوب باشد، در مرحله ي جواني به حالت #سلامتي و #شادابي مي رسد زيرا در جواني گرمي و خشکي در بدن افزايش پيدا مي کند و باعث تعادل سردي و رطوبت در بدن اين فرد مي شود.
▫️نکته: امروزه محدوده ي سني غلبه ي اخلاط تغيير کرده است. براي دم از جنيني تا 17 سالگي، براي صفرا از 17 تا 35 سالگي، براي سودا از 35 تا 51 سالگي و براي بلغم از 51 سالگي به بالا مي باشد.
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
💢اندیشکده پیک شفـا
@peyke_shefaa
اندیشکده پیک شفا
مبحث امزجه، بخش ۱۱ #مزاج_شناسی ✍ تشخيص طبع با توجه به سن ▫️عمر انسان چهار مرحله دارد و هر مرحله ب
مبحث امزجه، بخش۱۲
#مزاج_شناسی
✍ تشخيص طبع با توجه به #خواب و #بيداري
🔹اعتدال در خواب و بيداري نشانه ي #اعتدال_مزاج خصوصاً اعتدال در #مغز است. مزاج #سرد و #مرطوب باعث #پرخوابي مي شود، به همين علت افراد #بلغمي و #دموي، به خواب بيشتري نياز دارند، #خشکي و #گرمي موجب بيداري ( کم خوابي ) مي شود، به همين دليل افراد #صفراوي و #سوداوي در خوابيدن مشکل دارند و معمولاً خواب شان سبک است.
🔸خواب از بيرون بدن را سرد و از درون بدن را گرم مي کند. اگر خواب در روز کوتاه باشد، درون را مرطوب و اگر طولاني باشد درون را خشک مي کند.
🔹 #کودکان معمولاً بيشتر مي خوابند زيرا رطوبت بيشتري دارند و به تدريج و با افزايش سن که رطوبت مزاجي آنها کاهش پيدا مي کند خوابشان نيز کمتر مي شود.
🔸خواب طولاني در بدن شخص صفراوي به علت ايجاد سردي و رطوبت به کاهش حرارت بدن آنها کمک مي کند و برعکس شخص بلغمي با خواب طولاني دچار افزايش #خلط بلغم مي شود.
🔹بيداري ضد خواب است يعني ظاهر بدن را گرم و از درون بدن را خسته و سرد مي کند و هر چه کار سنگين تر بوده و مدت زمان بيداري بيشتر باشد اين حالت افزايش پيدا مي کند.
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
💢اندیشکده پیک شفـا
@peyke_shefaa
اندیشکده پیک شفا
مبحث امزجه، بخش۱۲ #مزاج_شناسی ✍ تشخيص طبع با توجه به #خواب و #بيداري 🔹اعتدال در خواب و بيداري نشا
مبحث امزجه، بخش۱۳
#مزاج_شناسی
✍ تشخيص طبع با توجه به #دفع بدن
◽️وضعيت دفع بدن از جمله عرق، مدفوع و ادرار و بررسي رنگ و شکل آن ها، يکي ديگر از راه هايي است که به تعيين نوع مزاج و طبع کمک مي کند. براي اين منظور لازم است تا هنگام دفع فضولات بدن خود، به شکل، رنگ و بوي آن ها توجه کنيد.
←اگر رنگ مدفوع يا ادرار تيره تر از حد، معمول باشد اين امر نشان دهنده ي غلبه ي صفرا در بدن و گرمي مزاج است.
←بي رنگ بودن يا کم رنگ بودن مدفوع و ادرار، نشانه ي سردی مزاج است.
←اگر عرق انسان با بوي شديد و تندي همراه باشد، اين امر نشانه ي گرمي مزاج و غلبه ي صفرا بر بدن است.
←اگر عرق انسان زردي بر لباس باقي نگذارد و کم بو باشد نشانه ي سردي مزاج است.
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
💢اندیشکده پیک شفـا
@peyke_shefaa
اندیشکده پیک شفا
مبحث امزجه، بخش۱۳ #مزاج_شناسی ✍ تشخيص طبع با توجه به #دفع بدن ◽️وضعيت دفع بدن از جمله عرق، مدفوع
مبحث امزجه، بخش ۱۴
#مزاج_شناسی
✍ تشخيص طبع با توجه به رنگ #پوست
◽️رنگ پوست بدن علامت خوبي براي تشخيص مزاج است به اين صورت که:
←سفيدي و روشن بودن رنگ پوست، نشان دهنده ي رطوبت يا مزاج بلغمي است.
←رنگ سرخ، نشانه ي حرارت و رطوبت در بدن و مزاج دموي است.
←زرد مايل به قرمز ( زرد آفتابي )، نشان دهنده ي بالا بودن گرمي در بدن و مزاج صفراوي است.
←رنگ تيره و کبود، نشان دهنده ي بالا بودن خشکي در بدن و مزاج سوداوي است.
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
💢اندیشکده پیک شفـا
@peyke_shefaa
اندیشکده پیک شفا
مبحث امزجه، بخش ۱۴ #مزاج_شناسی ✍ تشخيص طبع با توجه به رنگ #پوست ◽️رنگ پوست بدن علامت خوبي براي تش
مبحث امزجه، بخش ۱۵
#مزاج_شناسی
✍ آيا مزاج قابل تغيير است؟
←هر فردي داراي دو گونه #طبع اصلي و اکتسابي است. طبع اصلي هر فرد، طبع مادرزادي اوست که از پدر و مادرش به ارث مي برد. همچنين ممکن است طبع اصلی فرد با گذشت زمان، به علت #تغذيه ي نادرست، شرايط آب و هوايي و شيوه ي زندگي نادرست، تغيير کند و طبع جديدي در او به وجود آيد که به آن، طبع اکتسابي مي گويند.
←ناگفته نماند که در ميان موجودات زنده، #مزاج انسان به ميزان زيادي تغيير مي کند، ولي #طبيعت يا مزاج #حيوانات و #گياهان هيچ وقت به طور کامل تغيير نمي کند بلکه با توجه به شرايط آب و هوايي ميزان #گرمي، #سردي، #خشکي و #رطوبت آن ها کمي تغيير مي کند. به عنوان مثال طبيعت #سير گرم است، در هر منطقه ي جغرافيايي که کشت شود، فقط با توجه به شرايط آب و هوايي، ميزان گرمي آن کمی تغییر میکند و هيچ وقت طبيعت آن سرد نمي شود.
←البته مي توان مزاج تغيير يافته ي فرد را دوباره با اصلاح مزاج، به مزاج مادرزادي برگرداند.
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
💢اندیشکده پیک شفـا
@peyke_shefaa
اندیشکده پیک شفا
مبحث امزجه، بخش ۱۵ #مزاج_شناسی ✍ آيا مزاج قابل تغيير است؟ ←هر فردي داراي دو گونه #طبع اصلي و اکتس
مبحث امزجه، بخش ۱۶
#مزاج_شناسی
✍ راه هاي جلوگيري از تغيير مزاج یا طبع
←کارهايي که مي توانيم انجام دهيم تا طبع مان زياد تغيير نکند عبارتند از: پرهيز از پرخوري، پرهيز از خوردن غذاهاي نامناسب(دارای مواد نگهدارنده) و ناسازگار با طبع خود، پرهيز از سرما و گرماي زياد، مهاجرت به نقاطي که داراي آب و هواي متناسب با طبعمان است، انجام حجامت، استفاده ي مداوم از خوراکي هاي متعادل، ورزش مداوم ، خواب درست و کافی و...
__________________________________
✍ افزايش اخلاط در بدن
←گاهي اوقات، شخص دچار افزايش خلط ( يا اخلاط ) يا طبعي خاص از چند ثانيه تا چندين ماه و سال و گاهي حتي تا آخر عمر مي شود، مثل پيدايش ناگهاني خلط صفرا در جريان سنين بلوغ که باعث افزايش رشد قد در فرد مي شود و يا پيدايش ناگهاني خلط صفرا درهنگام #يائسگی در زنان که باعث گر گرفتگی، افزايش فشار و چربی خون در آنها می شود.
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
💢اندیشکده پیک شفـا
@peyke_shefaa
اندیشکده پیک شفا
مبحث امزجه، بخش ۱۶ #مزاج_شناسی ✍ راه هاي جلوگيري از تغيير مزاج یا طبع ←کارهايي که مي توانيم انجام
مبحث امزجه، بخش ۱۷
#مزاج_شناسی
✍علل بالا رفتن خلط #دم در بدن
←بيشترين علت افزايش خلط دم در افراد، نوع تغذيه، ورزش، فصل بهار، عوامل ارثي، تزريق خون، عوامل دارويي، فعاليت زياد کبد، فعاليت زياد مغز استخوان، عوامل قلبي، عروقي، ديدن رنگ قرمز و شرايط آب و هوايي متعادل مي باشد.
✍علل بالا رفتن خلط #صفرا در بدن
←نوع تغذيه، سرطان، ميگرن، باد گرم، شکنجه، مسافرت، حاملگي، دعوا، تصادف، عوامل ارثي، قطع عضو، خنده ي زياد، دوره ي عادت ماهانه، بيش فعالي، زخم معده، سونا، هپاتيت، آب درماني، فصل تابستان، بستن لوله ي رحم، نزديکي کردن (مُقاربت)، پرکاري تيروئيد، کم خوابي، مصرف مشروبات الکلي، فعاليت زياد کبد، ورزش هاي سنگين، فعاليت زياد معده، خوردن ترشي جات، تشديد غلظت خون، خوردن مداوم بستني و خوراکیهای یخی، زايمان طبيعي، پرخوري، سرماخوردگي، بالا رفتن چربي خون، شنيدن سر و صداي زياد، هيجانات عشقي و عاطفي، بستري شدن در بيمارستان، گرفتگي رگ هاي قلب، مصرف قرص هاي شادي آور، مشاغل صفراساز (شاطري)، بروز بيماري هايي مثل رماتيسم، مصرف قرص هاي جلوگيري از بارداري، خوردن خوراکي هاي گرم مزاج مثل باقلوا، زولبيا، خرما و... می باشد.
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
💢اندیشکده پیک شفـا
@peyke_shefaa
اندیشکده پیک شفا
مبحث امزجه، بخش ۱۷ #مزاج_شناسی ✍علل بالا رفتن خلط #دم در بدن ←بيشترين علت افزايش خلط دم در افراد،
مبحث امزجه، بخش ۱۸
#مزاج_شناسی
✍علل بالا رفتن خلط #بلغم در بدن
←بالا رفتن خلط بلغم مي تواند به علل مختلف از جمله: بروز بيماري هايي مثل آسم، رماتيسم، يبوست، نفخ شکم و سنگ کليه، عوامل ارثي، کم خوابي، نزديکي زياد، کيست کليه، سرماخوردگي، سينوزيت، دوش آب سرد، دوران شيردهي، کيست تخمدان، رژيم گياه خواري، خوردن ترشي جات، خوردن آب يخ، پرخوابي، فصل زمستان، پرخوري، قرار گرفتن در معرض باد، پوشيدن لباس کم در سرما، خوردن مداوم ماست و دوغ و لبنیات، نشستن روي زمين سرد يا مرطوب و خوردن بيش از حد خوارکي هاي سرد باشد.
✍علل بالا رفتن خلط #سودا در بدن
←بالا رفتن خلط سودا در بدن به علل مختلف از جمله: تنها بودن در مکان زندگي، گرفتگي عروق، فکر و خيال زياد، کم خوابي شديد، معلوليت جسماني، استرس و اضطراب، تاريکي، بستري شدن در بيمارستان، مشکلات ناشي از وجود فيبروم يا کيست تخمدان، سرطان، فصل پاييز، سرما و گرماي شديد، ترس شديد، غصه خوردن، يبوست، شکنجه شدن، شيمي درماني، ورم پروستات، دير خوابيدن، نگراني مداوم، آلودگي هوا، نوشيدن آب خيلي سرد بعد از غذا، استفاده از نوشيدني هاي خيلي داغ، استفاده از مشروبات الکلي، نوشيدن آب بين غذا، خوردن غذاي فريز شده، خوردن غذاي مانده، استفاده از غذاي خيلي شور يا خيلي تند يا تلخ، استفاده از ظروف تفلون و غذاپزهاي برقي، شنيدن مداوم صداي اتومبيل ها و موتورهاي کارخانجات و گوش دادن مداوم به موسیقی، استفاده ی بيش از حد موبايل و کامپيوتر و... می باشد.
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
💢اندیشکده پیک شفـا
@peyke_shefaa
✍انواع مزاج غير معتدل:
علامت ستاره نشان دهنده ی وجود عنصر مورد نظر و تعداد ستاره ها تمثيلی از غلبه ی نسبی آن عنصر و كيفيت مربوط به آن ميباشد.
👈نكته: گاهي در بعضی از منابع برای ساده سازی مطلب، به مزاج گرم و خشك «مزاج صفراوی»؛ مزاج گرم و تر، «مزاج دموی»؛ به مزاج سرد و تر، «مزاج بلغمی» و به مزاج سرد و خشك، «مزاج سوداوی» گفته ميشود كه در واقع نوعی غلط مصطلح ميباشد.
▫️نكته: تنوع نُه گانه ی مزاجها در افراد تندرست و طبيعي متناظر با تفاوت در عملكردهای افراد زندگی روزمرّه شان در جهان آفرينش است. آگاهي از اقتضائات، قابليتهای خاص و محدوديتهای هر مزاج در شرايط گوناگون ميتواند در تدبير امور مختلفِ زندگی شخصی و اجتماعی افراد بسيار راهنما و راهگشا باشد.
⭕️مثلاً فردی كه مزاج مولودی سرد و تر دارد با مشغول شدن به پاسخگويی تلفنی در يك اداره ی خلوت در منطقه ای سردسير و با تغذيه ی روزانه از انواع آش، برنج، لبنيات و چربيها، همراه با غم دوری از خانواده، به تدريج دچار بيماريهاي بلغمی ميشود كه👈 در مطالب بعد پس از آشنا شدن با ستّه ی ضروريه و تدابير تندرستي و سببهای بيماريها اين نكته قابل فهمتر خواهد شد.
←مهم آن است كه هر فرد با داشتن هريك از مزاجهای نه گانه ميتواند سالها سالم و شاداب زندگی كند، مشروط بر آنكه تدابير متناسب با مزاج خود را در زندگی به كار بندد.
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
💢اندیشکده پیک شفـا
@peyke_shefaa
✍مزاج اعضا
اعضاي مختلف بدن انسان را نظر تركيب نسبي اركان با هم متفاوت اند. علت اين تفاوت در وظيفه و عملكردي است كه برعهده ی آنها قرار گرفته است.
▫️به عنوان مثال قلب گرمترين و خشكترين عضو بدن است زيرا قلب تنها عضوی است كه همواره در حال حركت است و لازمه ی حركت زياد، حرارت و خشكي زياد است. اگر قلب، اين حرارت و خشكی را از دست بدهد بزرگ و تنبل شده و دچار نارسايی ميشود.
▫️كبد گرمترين و مرطوب ترين عضو است، زيرا به عنوان مهمترين عامل رشد و تغذيه بدن عمل ميكند و رشد و نمّو بدن به واسطه ی گرمي و تری كافی به وجود ميآيد.
▫️استخوان سردترين عضو است و غلبه خاك عنصری در آن باعث سخت بودن و ثبات ميشود. در صورت غلبه رطوبت بر استخوان، نرمي استخوان به وجود ميآيد.
▫️چربي سرد و تر ميباشد و افرادی كه فعاليت كمی دارند دچار تجمع چربی و چاقي ميگردند.
و...
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
💢اندیشکده پیک شفـا
@peyke_shefaa
✍مختصری پیرامون مزاج شناسی⬆️
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
💢اندیشکده پیک شفـا
@peyke_shefaa
✍راه های تشخیص مزاج پایه(ذاتی یا جبلی)
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
💢اندیشکده پیک شفـا
@peyke_shefaa
✍علائم غلبه طبع گرم و خشک در افراد
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
💢اندیشکده پیک شفـا
@peyke_shefaa
✍علائم غلبه طبع سرد و خشک در افراد
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
💢اندیشکده پیک شفـا
@peyke_shefaa
✍علائم غلبه طبع سرد و تر در افراد
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
💢اندیشکده پیک شفـا
@peyke_shefaa
✍علائم غلبه طبع گرم و تر در افراد
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
💢اندیشکده پیک شفـا
@peyke_shefaa
✍اولین و بزرگترین گام برای سلامتی #اصلاح_سبک_تغذیه است. به خصوص چند مورد اساسی که حتماً باید اصلاح شود و متأسفانه در زندگی امروزی خیلی مورد غفلت قرار میگیرد:
1⃣ آب سالم
❌اجتناب از مصرف آبهای معدنی بازار
✅استفاده از کوزه سفالی برای تسویه آب
2⃣ نان سالم
❌اجتناب از مصرف نان های سفید
✅استفاده از نان محلی سبوس دار
3⃣ قند و شکر سالم
❌اجتناب از مصرف قند و شکر سفید
✅استفاده از قند، شکر و نبات نیشکر
4⃣ نمک سالم
❌اجتناب از مصرف نمک یددار تسویه شده
✅استفاده از نمک دریا
5⃣ روغن سالم
❌اجتناب از مصرف روغن های مایع بازار
✅استفاده از روغن زیتون ، روغن ارده کنجد، روغن زرد گاوی، روغن شحم گاو، روغن دنبه گوسفندی
6⃣ نوشیدنی سالم
❌ اجتناب از مصرف چای سیاه(داغ و غلیظ)و چای های خارجی و نوشیدنی های صنعتی
✅استفاده از دمنوشهای طبیعی سالم و ایرانی
✍موارد دیگری که میتوان به آن اشاره کرد:
←استفاده مداوم از عسل طبیعی
←اجتناب از مواد غذایی صنعتی
←استفاده(به اندازه، به دور از افراط) از گوشت گوسفند به جای گوشت گوساله
←اجتناب از مصرف مواد غذایی تراریخته
←مرغ و تخم مرغ محلی به جای ماشینی
←اجتناب از خوردن غذاهای فست فود
←استفاده از لبنیات سالم محلی
←اجتناب جدی از مصرف خودسرانه دارو
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
💢اندیشکده پیک شفـا
@peyke_shefaa
فهرست مصلحات غذایی.pdf
635.4K
✍فهرست مصلحات غذایی
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
💢اندیشکده پیک شفـا
@peyke_shefaa
✍مختصری پیرامون مزاج شناسی و غلبه اخلاط
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
💢اندیشکده پیک شفـا
@peyke_shefaa
✍نفخ معده و شکم؛ اسباب و تدابیر
مقدمه:
وقتی باد یا ریح یا هوا یا گاز در معده و روده جمع شده و خارج نمی شود؛ موجب بادکردگی شکم شده و اسباب اذیّت فرد را فراهم می آورد که به آن، نفخ می گویند. این حالت، علل فراوانی دارد که در مطالب زیر بطور مفصّل به آن میپردازیم.
🔷اسباب و علل نفخ:
←بطور کلّی علّت بوجود آمدن نفخ، یا در خود معده است، یا از اخلاط موجود در آن و یا از غذا. هرکدام از این عوامل، تقسیم بندی هایی دارد که در زیر بیان می شود.
1⃣سردی معده یا ضعف حرارت غریزی آن: در این حالت، فرد هر غذایی را می خورد، به نفخ دچار می شود. چون معده گرمای معتدل مورد نیاز برای هضم را ندارد. (وقتی که حرارت ضعیف باشد، نمی تواند رطوبت ها را تماماً گوارش کند و بخارها را تحلیل برد؛ پس آن بخارها در معده و شکم مانده و بواسطه جداشدن اجزای ناری، تبدیل به ریح می شود.)
2⃣تجمّع اخلاطی مثل بلغم، سودا یا صفرای محیّه (یعنی صفرای مخلوط با بلغم) در فم (دهانه) معده: وقتی حرارت بر این اخلاط اثر کند، آن ها را به ریح تبدیل می کند.
3⃣غذا: خود این قسم دو گونه است؛ یا گوهر غذا سبب است و یا نحوه تغذیه.
←الف) گوهر غذا وقتی عامل نفخ است که یکی از این حالات را داشته باشد: نفّاخ باشد (مثل عدس، لوبیا، باقلا، نخود و سایر حبوبات)، رطوبت بسیاری داشته باشد (مانند بسیاری از میوه ها و سبزیهای تازه، ماست و لبنیّات)، بدبو یا بدرنگ باشد که طبیعت به هضم آن نپردازد.
←ب) نحوه تغذیه: زیادتر از حد معمول و توان و گنجایش معده غذاخوردن، تخلیط طعام (غذای جدید را قبل از هضم شدن غذای قبلی مصرف کردن)، نوشیدن آب و مایعات بویژه نوشیدنی های گازدار همراه غذا، خوب نجویدن غذا، حرکات سنگین و شدید بعد از غذا، عدم تمرکز کافی روی غذاخوردن (مثلاً جلوی تلویزیون یا رایانه.)
🔷علل فرعی:
←گاهی در زمان خالی بودن معده، نفخ ایجاد می شود که علّت آن، وجود رطوبت غلیظ می باشد که حرارت معده، آن ها را به ریح تبدیل می کند. این حالت با غذا خوردن ساکن می شود.
←گاهی زیادی سودا و امراض طحال موجب نفخ معده است. (در این جا باید علل طحال را رفع و سودا را دفع کرد.)
←بی خوابی زیاد باعث می شود حرارت به اندازه کافی در معده جمع نشده و معده از هضم کامل غذا عاجز بماند؛ درنتیجه ریاح تولید شود.
←بی تحرّکی زیاد نیز باعث ضعف حرارت غریزی و درنتیجه ناتوانی معده در هضم غذاست.
←گاهی عارضه جانبی برخی داروهای شیمیایی یا گیاهی، تولید گاز است.
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
💢اندیشکده پیک شفـا
@peyke_shefaa
اندیشکده پیک شفا
✍نفخ معده و شکم؛ اسباب و تدابیر مقدمه: وقتی باد یا ریح یا هوا یا گاز در معده و روده جمع شده و خارج
✍نکته تشخیصی مهم
🔹فرق میان نفخ ناشی از سوء مزاج سوداوی و نفخ ناشی از غذای تری افزا این است که نفخ سوداوی غلیظ و خشک است، طبع خشک است (یبوست) و پس از گواریدن (هضم) غذا، دردی در حوالی طحال پدید می آید. همچنین این نفخ شدید بوده و همیشگی است (چه غذا خورده شود و یا نه؛ البته بعد از غذا تشدید می شود.) نفخ ناشی از غذاهای تری افزا نمناک است و با تری دهان و پوست و روان بودن شکم (نبود یبوست و گاهی حتّی شلی مدفوع) همراه است و زمانی که دست بر شکم مالیده شود، قراقر می کند.
✍درمان:
←همواره در همه بیماری ها، پرهیز رأس درمان بوده و چه بسا به چیز دیگری نیاز نباشد. در این جا نیز ابتدا باید از عوامل گفته شده پرهیز کرد و سپس برای دفع ریاح موجود، با تدابیر مناسب اقدام کرد.
←در مرحله اوّل فرد باید از پرخوری، تخلیط غذا، نوشیدن مایعات از یک ساعت قبل تا دو ساعت بعد از غذا، خوردن غذاهای غلیظ و دیرهضم (مانند گوشت گاو و گوساله، فست فودها، غذاهای مانده و فریزری، کنسروها، نان های خوب پخته نشده و...)، غذاهای نفّاخ، غذاهای دارای رطوبت زیاد، آب سرد و ترشیجات و حرکات سنگین بعد از غذا بپرهیزد.
←بلکه باید غذاهای لطیف و سریع الهضم بخورد، غذا را خوب بجود، در محیط آرام و به دور از استرس غذا بخورد و بعد از غذا آرامش داشته باشد.
←روزه و تحمّل گرسنگی و تشنگی (پرهیز از مرتّب جنبیدن دهان) امری مفید است.
←فعّالیت های بدنی بخصوص ورزش برای کسانی که عادت به ورزش ندارند و افزایش میزان آن برای ورزشکاران، پسندیده است. (باعث افزایش حرارت غریزی معده و توان هضم می شود.)
←حقنه و ماساژ برای افرادی که توان فعالیت بدنی ندارند و یا افراد بستری، توصیه می شود.
←اگر کسی عادت به مصرف ملیّن یا مسهل داشته و با ترک آن دچار نفخ شده است، باید ملیّن مناسب را مصرف کند.
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
💢اندیشکده پیک شفـا
@peyke_shefaa
❓سلام استاد، شبتون بخیر. زردی نوزاد رو چجوری درمان کنم؟ یکی میگه فلوس بهش بدم. اینترنت نوشته بود شیرخشت خوبه. مادرم میگه ترنجبین بجوشونم بهش بدم. نمیدونم چیکار کنم. میشه لطفاً راهنمایی کنید.
✍پاسخ به سوال یکی از اعضای محترم کانال در خصوص #زردی_نوزاد.
✅زردی نوزادی بیماری است که سال هاست خانواده ها را نگران ساخته است. در حالی که طب جدید برای درمان زردی نوزادان به شیوههایی از جمله قرار دادن آنها زیر لامپ #فلورسنت اقدام میکند، طب سنتی میتواند به بهترین شیوه این بیماری را مداوا کند.
▫️به طور کلی روشی که طب غربی برای مداوای #يرقان نوزادی انجام میدهد، عوارض زیادی دارد که بدین قرار است:
۱← دور شدن نوزاد از سینه مادر و ضربه روحی و عاطفی ناشی از آن.
۲← قرار دادن نوزاد در زیر نورهای فلورسنت، مهتابی و عوارض ناشی از آن.
۳← عوض کردن #خون نوزاد با به کار بردن روشهای #شيميايي و عوارض آن.
۴← امتناع نوزاد از گرفتن سينه مادر.
۵← خشک شدن #شير_مادر يا کم شدن آن.
۶← گريه های متوالی نوزاد.
۷← جايگزينی #شير_خشک به جای شير مادر به دليل فاصله زمانی.
۸← استفاده از آب قند برای ساکت کردن گريه نوزادی که سينه مادر را نمی گيرد ناآگاه از اینکه #قند آب خود موجب غلبه #صفرای گرم در #کبد نوزاد می شود.
۹← تضعيف کبد و #معده نوزاد در اثر خروج از حالت طبيعی.
۱۰← زورپيچ کردن نوزاد به دليل درد در روده ها و ناراحت کردن خود و اطرافيان
۱۱← استعداد فراوان نوزاد به بيماری هاي #ويروسی و #عفونی و #سرماخوردگی مکرر.
⭕ بارها و بارها نوزادانی را برای درمان به روش طب سنتی می آورند که پس از مدت ها بستری شدن در بخش نوزادان با کمی بهبودی ظاهری، حالا باز هم دچار زردی شده و بدن ضعیف گردیده و گاه حتی به #فلج و #تشنج نیز گرفتار می شوند
⭕ در این بیماری کبد ناتوان شده و نمی تواند زردی را دفع کند. بعد داروهایی برای تشنج می دهند و تا دم مرگ نوزاد را مشایعت می کنند
⭕ لازم به ذکر است که تحقیقات نشان داده حتی افرادی که با روش های طب غربی درمان می شوند در سنین بعد نسبت به افرادی که در طب سنتی درمان می شوند بسیار ضعیف ترند و دائماً بیمار می شوند.
✍در طب سنتی استفاده از #ترنجبین برای درمان زردی نوزادی تجویز میشود، در واقع با دادن ترنجبین به اندازه ای که در نوزاد ایجاد #اسهال ملایم کند و پس از آن باعث درمان زردی شود، این بیماری را درمان میکنند. ضمن اینکه استفاده از این نسخه در بروز این بیماری پیشگیری هم میکند.
📝طرز استفاده از این دارو
ترنجبین را حدود یک قاشق مرباخوری در یک چهارم استکان آب جوش حل کرده و پس از صاف کردن به نوزاد بدهید.
میزان مصرف ترنجبین باید آنقدر باشد که با ایجاد اسهال ملایم جرمهای رسوبی و چسبیده به جداره رودههای نوزاد پاک شود. علاوه بر آن یک قاشق چایخوری #تخم_گشنیز را در یک استکان آب بجوشانید تا یک چهارم استکان باقی بماند صاف کرده آب آن را به نوزاد بدهید.
🔹توضیح بیشتر: لازم به ذکر است که ترنجبین را از یک قاشق چایخوری در حالت ناشتا شروع کنید و در یک چهارم استکان آب جوش حل که شد صاف کنید و به نوزاد بدهید بخورد ولی اگر کار کردن شکم ایجاد نشد، دوباره ۲ ساعت بعد این میزان تکرار میشود.
🔸معمولأ با این روش ۵ تا ۷ روز طول میکشد تا نوزاد درمان شود.
✅ مزایای دیگر این روش برای نوزاد:
لازم به ذکر است نوزادی که با روش طب سنتی از زردی نجات پیدا میکند از مزایای زیادی برخوردار خواهد بود. از جمله اینکه کبدي بسیار سالم و فعال خواهد داشت و تمام اعمال #متابوليسمی و سوخت و ساز او با روال طبيعی به پيش خواهد رفت.
همچنین کمتر دچار بيماری های ويروسی و عفونی میشود یا اینکه در صورت بروز آن زود بهبود می يابد و سيستم ايمنیاش از همان بدو تولد فعال می شود.
ضمنا با این روش نوزاد اشتهای زیادی به خوردن شیر مادر پیدا میکند، هر شب خوب میخوابد و دلپیچه و نق زدن زیاد نوزاد برطرف میشود. علاوه بر اینکه در خلق و خوی آینده او نیز مؤثر خواهد بود.
✍داروهای دیگری از جمله #شیرخشت و #فلوس هم برای زردی نوزاد بکار میرود که ما بکار بردن آنها بطور عموم را توصیه نمیکنیم.
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
💢اندیشکده پیک شفـا
@peyke_shefaa
✍ #زالودرمانی صحیح با شناخت مبانی طب پایه و اصیل ایرانی امکانپذیر است
❇️کسانی که میخواهند علم #زالودرمانی را فراگیرند و از این طریق به بیماران خدمت کنند، لازم است مبحث #مزاج شناسی از مبانی طب پایه را بدانند چراکه #زالودرمانی ابزاری برای تعادل بخشیدن به اخلاط بدن و در حقیقت یک #پاکسازی برای دفع اخلاط اضافی و غیرطبیعی میباشد تا سوءمزاج بیمار به مزاج طبیعی باز گردد. باید توجه داشته باشید که در اکثر بیماریها زالو به تنهایی درمان کامل محسوب نمیشود و در کنار دیگر تمهیدات درمانی از این فن و علم در طب سنتی استفاده میشود
🔹برای رسیدن به این هدف طبیب باید بداند که مزاج بیماری و مزاج اصلی بیمار و مزاج داروها و مزاج محیط زیست بیمار چیست؛ و زالودرمانی در جمع و تفریق این چهار مزاج که گفتیم مزاج بیمار را چگونه به مزاج طبیعی تبدیل میکند؟
🔹یعنی در حقیقت مزاجی که بیمار قبل از دچار شدن به بیماری و در دوران سلامت صاحب آن مزاج بوده است. آن مزاج دوران سلامت، مزاج طبیعی شخص بوده و تفاوت آن با وضع فعلی بیمار در طبیعی و غیرطبیعی بودن آن است
🔹اگر مزاج بیماری در اثر مصرف غذاها و یا داروهای دارای مزاج پایدار به گونهای عمیق و ریشهدار بدن را به سوی خود کشانده و اتفاقاً سالها نیز بر آن گذشته باشد، طبیب متخصص طب سنتی یک برنامه دراز مدت و اساسی را برای درمان در نظر میگیرد که بتواند با تکیه بر آن، مزاج غیرطبیعی اما پایدار بیمار را به مزاج طبیعی باز گرداند. بنابراین لازم است داروهای دارای مزاج پایدار را با همه ریزه کاریها و با استفاده از تجربیات خود بکار گیرد تا مزاج پایدار این داروها بتدریج مزاج بیمار را به سمت اعتدال بکشاند و بیمار شفا یابد
⭕️زالو در ایجاد این تعادل چه نقشی می تواند بر عهده گیرد؟
❇️ابتدا اثرات زالودرمانی را دسته بندی می کنیم:
←زالو گرمای عفن و دم کرده و خفقان حاکم بر عضو بحران زده را با نسیم خنک آنزیم های خود بهاری می کند
←گدارهای بسته را باز می کند و مواد مؤثره دارو را به مقصد می رساند
←داروهای دارای مزاج پایدار را در بدن بیمار بطور مستحکم و عمیق تا منطقه هضم چهارم جایگزین سوءمزاج می کند
←خون اضافی را از بدن خارج و فشار بر ماهیچه های قلب و دیگر اعضای رئیسه و غیررئیسه بدن را کاهش می دهد
←غلظت و چربی و چسبندگی خون را از میان می برد
←سلولهای نو ایجاد می کند که جوان و فعال می باشند و در نتیجه با فعل و انفعالات دیگر یکنوع نشاط و سرحالی برای بیمار به ارمغان می آورد
🔸مطالب ذکر شده به تعدادی از اثرات زالودرمانی اشاره می کند، گو اینکه ما رموز دیگری را در استفاده از زالو کشف کردهایم
✍زنده یاد استاد حکیم #سیدمحمد_موسوی
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
💢اندیشکده پیک شفـا
@peyke_shefaa
✍تشخیص طبع و مزاج افراد از طریق بررسی رویاها
⚫️افرادی که از غلبه سودا (غلبه عنصر خاک) برخوردارند یعنی سوداوی مزاج هستند ، معمولاً رویاهای زیر را بهنگام خواب میبینند :
←خواب قبر و قبرستان
←خواب جسد و میت
←خواب جاهای دورافتاده و خرابه ها
←خواب چيزهای سياه، و خوابهای تاریک
←خواب شخص سياه پوش
←خواب حمله مار يا سگ سياه و حیوانات سیاه
←خواب جاهای تنگ و تاريک
←خواب کبود شدن رنگ بدن
←خوردن چيزهاي سياه
←خواب دفع فضولات سياه
←خواب اينكه شخص يا چيزي سياه هولناک بر او افتاده و او را خفه میكند.
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
💢اندیشکده پیک شفـا
@peyke_shefaa