♻️♻️♻️ #قرآنفهمیبرایهمه : تدبر در سوره های قرآن به ترتيب نزول
5⃣6⃣ تدبر در سوره #اسراء
🔹نکات آیات ۷۱ و ۷۲ سوره اسراء از تفسیر عبدالعلی بازرگان
اسراء : ۷۱
يَوْمَ نَدْعُو كُلَّ أُنَاسٍ بِإِمَامِهِمْ فَمَنْ أُوتِيَ كِتَابَهُ بِيَمِينِهِ فَأُولَئِكَ يَقْرَءُونَ كِتَابَهُمْ وَلَا يُظْلَمُونَ فَتِيلًا
روزي که هر گروهي را با پيشواي آنها [براي حسابرسي] فرا خوانيم، ۸۵ پس هر که دفتر اعمالش [=آثار ثبت و ضبط شده زندگي دنيائياش] به دست راستش [=کنايه از خجستگي و سعادت] داده شود، پس آنهايند كه دفتر اعمال خويش را [با خوشحالي و افتخار] ميخوانند و مورد کمترين ستمي [در ناديده گرفته شدن زحمات خود] قرار نميگيرند. ۸۶
۸۵- انسان سه نوع نامه عمل دارد و از سه کس تأثير ميپذيرد؛
۱- نفس خود،
۲- جامعهاي که در آن زندگي ميکند و
۳- پيشوائي که از او پيروي مينمايد.
آيات ۹۴ سوره انعام (۶:۹۴).( ۱۹:۸۰) و ۹۵ سوره مريم درباره نامه عمل فردي و آيه ۲۸ سوره جاثيه (۴۵:۲۸) از نامة عمل اجتماعي سخن ميگويد، اما «امامِ» هر کس، رهبر و پيشوا و مرجعي است که شخص به او اقتداء ميکند. رهبر ميتواند رهرو را به راه مستقيم يا بيراهه بکشاند و رهرو نيز ميتواند با صداقتش ياور رهبر باشد، يا با تملق و چاپلوسي از او بُت بسازد. ميتواند تعاليمش را تلف سازد، يا آن را به کار گيرد. پس بده بستاني در اين ارتباط برقرار است و هر دو پاسخگويند.
۸۶- بديهي است منظور از کتاب، اوراقي ميان دو جلد نيست، کتاب، مجموعه ثبت و ضبط شده پندارها، گفتارها و کردارهاست. نطق کتاب نيز گواهي وجودي است، نه نطق زباني. به قول مولوي:
نطق آب و نطق خاک و نطق گِل
هست محسوس حواس اهل دل
اسراء : ۷۲
وَمَن كَانَ فِي هَذِهِ أَعْمَى فَهُوَ فِي الْآخِرَةِ أَعْمَى وَأَضَلُّ سَبِيلًا
و هر که در اين دنيا کور [دل] باشد، پس [با اين نديده گرفتنها] در آخرت نيز نابينا و گمگشته تر خواهد بود. ۸۷
۸۷- می گويند: بيسواد کور است! در کشورهاي پيشرفته امروزي و در آيندهاي نه چندان دور، اگر کسي با کامپيوتر آشنا نباشد و نتواند به شبکة اينترنت متصل شود، عملاً همچون بيسوادان کور خواهد بود. کساني که به دنيا چسبيده و خود را به شبکه معنوي الهي وصل نکرده باشند، چشم بصيرتي براي ادامه راه و تکامل در آينده ندارند.
کانالِ قرآنپویان
تدبر در قرآن ،تفقه در دين
┏━━🌹💠🌹━━┓
🆔@quranpuyan
┗━━🌹💠🌹━━┛
🌐 #فلسفه_خاص_اسلام درباره #حقوق_خانوادگی:
🛑قسمت بیست وهفتم:
#نفقه_در_قرآن
👈در اسلام سه نوع نفقه وجود دارد:
1⃣ نوع اول نفقه ای كه مالك باید صرف مملوك خود بكند. مخارجی كه مالك حیوانات برای آنها می كند، از این قبیل است. ملاك این نوع #نفقه_مالكیت و مملوكیت است.
2⃣نوع دوم نفقه ای است كه انسان باید صرف #فرزندان خود در حالی كه صغیر یا فقیرند و یا صرف پدر ومادر خود كه فقیرند بنماید. ملاك این نوع نفقه مالكیت و مملوكیت نیست، بلكه #حقوقی است كه طبیعتاً فرزندان بر به وجود آورندگان خود پیدا می كنند و حقوقی است كه پدر و مادر به حكم شركت در ایجاد فرزند و به حكم زحماتی كه در دوره ی كودكی فرزند خود متحمل شده اند بر فرزند پیدا می كنند. شرط این نوع از نفقه، ناتوان بودن شخص واجب النفقه است.
⭕️3⃣نوع سوم نفقه ای است كه مرد در مورد زن صرف می كند. ملاك این نوع از #نفقه نه مالكیت و مملوكیت است و نه #حق_طبیعی به مفهومی كه در نوع دوم گفته شد و نه عاجز بودن و ناتوان بودن و فقیر بودن زن.
زن فرضاً میلیونر و دارای درآمد سرشاری باشد و مرد ثروت و درآمد كمی داشته باشد، باز هم مرد باید بودجه ی خانوادگی و از آن جمله بودجه ی شخصی زن را تأمین كند.
🌐👈ملاك #نفقه دادن مرد به زن احتیاج زن نیست. اگر از نظر اسلام زن در مدتی كه با شوهر خود زندگی می كند حق مالكیت نمی داشت، این مطلب درست بود
⬅️فرق دیگری كه این نوع از نفقه با نوع اول و دوم دارد این است كه در نوع اول و دوم اگر شخص از زیر بار وظیفه شانه خالی كند و نفقه ندهد گناهكار است اما تخلف وظیفه به صورت یك دینِ قابل مطالبه و استیفا درنمی آید یعنی جنبه ی حقوقی ندارد. ولی در نوع سوم اگر از زیر بار وظیفه شانه خالی كند، #زن حق دارد به صورت یك امر حقوقی اقامه ی دعوا كند و در صورت اثبات از مرد بگیرد. ملاك این نوع از نفقه چیست❓؟ ان شاء اللّه در مقاله ی آینده در باره ی آن بحث خواهیم كرد
📚مجموعه آثار شهید مطهری . ج19، ص: 220
کانالِ قرآنپویان
تدبر در قرآن ،تفقه در دين
┏━━🌹💠🌹━━┓
🆔@quranpuyan
┗━━🌹💠🌹━━┛
💠#تلاوت_روزانـہ یــڪ صفحـہ قرآטּ بـہ همراـہ ترجمـہ
📖#سوره_مبارڪه_اعراف آیه 196 تا 206
📄#صفحـہ_176
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan