💠#تلاوت_روزانـہ یــڪ صفحـہ قرآטּ بـہ همراـہ ترجمـہ
📖#سوره_مبارڪه_فصلت آیات 47 تا 54
📄#صفحه_482
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan
لطفا در ایتا مطلب را دنبال کنید
مشاهده در پیام رسان ایتا
#گزیده_نڪات_تفسیرے
#صفحه_482
❇️این انسان های #کم_ظرفیت
💠وَ لَئِنْ أَذَقْناهُ رَحْمَةً مِنَّا مِنْ بَعْدِ ضَرَّاءَ مَسَّتْهُ لَيَقُولَنَّ هذا لِي وَ ما أَظُنُّ السَّاعَةَ قائِمَةً وَ لَئِنْ رُجِعْتُ إِلی رَبِّي إِنَّ لِي عِنْدَهُ لَلْحُسْنی فَلَنُنَبِّئَنَّ الَّذِينَ كَفَرُوا بِما عَمِلُوا وَ لَنُذِيقَنَّهُمْ مِنْ عَذابٍ غَلِيظٍ (۵۰/فصلت)
🌱و اگر بعد از سختیای كه به انسان رسيده از طرف خود رحمتی به او بچشانيم حتماً میگويد: «اين رحمت، حقّ من است» (و چنان مغرور میشود كه میگويد:) گمان نمیكنم قيامتی بر پا شود و اگر هم به سوی پروردگارم بازگردانده شوم حتماً برای من نزد او بهترين (منزلت) خواهد بود.» پس ما كسانی را كه كفر ورزيدند، حتماً به آن چه انجام دادهاند آگاه خواهيم كرد، و قطعاً از عذاب سخت به آنان خواهيم چشاند.
🔹انسان منحرف كمظرفيّت و مغرور است و در اولين مرحله رسيدن به نعمت بد مستی میكند. لَئِنْ أَذَقْناهُ رَحْمَةً ... لَيَقُولَنَّ هذا لِي (چنانكه در اولين برخورد با شرّ از درون مأيوس میشود «فَيَؤُسٌ قَنُوطٌ» وفرياد میزند. «إِذا مَسَّهُ الشَّرُّ جَزُوعاً»
🔹انسان، از خداوند طلبی ندارد و به هر نعمتی برسد از لطف اوست. «رَحْمَةً مِنَّا»
🔹سرچشمهی رحمت از اوست «رَحْمَةً مِنَّا» ولی سرچشمهی سختیها عملكرد و خصلتهای خود انسان است. «ضَرَّاءَ مَسَّتْهُ» و نفرمود: «ضراء منا»
🔹تلخ و شيرينی دنيا اندك است؛ در حدّ چشيدن و لمس كردن. «أَذَقْناهُ- مَسَّتْهُ»
🔹انسان كافر خودخواه است و كاميابیها را حقّ قطعی خود میپندارد. «هذا لِي» (چنانكه قارون میگفت: سرمايهام به خاطر علمی است كه نزد من است.
«عَلی عِلْمٍ عِنْدِي»
🔹رفاه و نعمت، نشانهی لياقت و استحقاق و عاقبت به خيری نيست. (قرآن در اين آيه از كسی كه خود را لايق میداند انتقاد میكند). «هذا لِي»
🔹هر چه انسان به خودش توجّه كند، از مبدأ و معاد غافل میشود. «هذا لِي وَ ما أَظُنُّ السَّاعَةَ قائِمَةً»
🔹كمترين نعمت، برخی انسانها را به باطل میكشاند تا آنجا كه میگويد: نعمت حقّ من است. «هذا لِي» قيامت نيست. «وَ ما أَظُنُّ السَّاعَةَ قائِمَةً» بر فرض كه قيامت باشد، بهترينها برای من است. «إِنَّ لِي عِنْدَهُ لَلْحُسْنی»
🔹كفّار برای خود منطق و استدلال ندارند و عقيده آنان بر اساس گمان است. «وَ ما أَظُنُّ السَّاعَةَ»
🔹شك و ترديد در قيامت، نشانه كفر است. وَ ما أَظُنُّ السَّاعَةَ قائِمَةً ... الَّذِينَ كَفَرُوا
🔹در قيامت حقيقت و باطن اعمال برای انسان كشف میشود. «فَلَنُنَبِّئَنَّ الَّذِينَ كَفَرُوا بِما عَمِلُوا»
🔹در قيامت ابتدا جرم خلافكار به او فهمانده میشود، سپس عذاب میشود.
فَلَنُنَبِّئَنَ ... لَنُذِيقَنَّهُمْ
🔹كسی كه پندار غلط خود را محكم و با قاطعيّت میگويد، بايد پاسخ محكم و با قاطعيّت دريافت كند. پاسخِ «إِنَّ لِي عِنْدَهُ لَلْحُسْنی» جملهی «فَلَنُنَبِّئَنَّ الَّذِينَ كَفَرُوا» و «لَنُذِيقَنَّهُمْ مِنْ عَذابٍ غَلِيظٍ»
📚تفسیر نور
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan
#گزیده_نڪات_تفسیرے
#صفحه_482
❇️حقيقت #احاطه_خداوند به همه چيز
💠أَلا إِنَّهُمْ فِي مِرْيَةٍ مِنْ لِقاءِ رَبِّهِمْ أَلا إِنَّهُ بِكُلِّ شَيْءٍ مُحِيطٌ
🌱آگاه باشید که آنان دربارهی ملاقات با پروردگارشان در تردید به سر میبرند؛ آگاه باشید که او به همه چیز احاطه دارد.
فصلت - ۵۴
🔹هرگز نبايد تصور كرد كه احاطه خداوند به همه موجودات فی المثل شبيه احاطه هوای پيرامون كره زمين به كره زمين است، كه اين احاطه دليل بر محدوديت است، بلكه منظور از احاطه پروردگار به همه چيز معنی بسيار دقيقتر و لطيفتری است و آن وابستگی همه موجودات در ذاتشان به وجود مقدس او است.
🔹به تعبير ديگر در عالم هستی يك وجود اصيل و قائم به ذات بيش نيست، و بقيه موجودات امكانيه همه متكی و وابسته به او هستند كه اگر يك دم اين ارتباط از ميان برداشته شود همه فانی و معدوم میشوند.
👈اين احاطه همان حقيقتی است كه در كلمات عميق امير مؤمنان علی ع در خطبه اول نهج البلاغه به اين عبارت بيان شده است:"
":" خداوند با همه چيز است اما نه اينكه قرين آنها باشد، و مغاير با همه چيز است نه اينكه از آن بيگانه و جدا باشد".
و اين شايد همان است كه امام حسين ع در آن دعای پر محتوا و غراء و شيوای عرفه بيان فرموده:
" الهی! آيا برای موجودات ديگر ظهوری است كه برای تو نيست تا آنها نشان دهنده تو باشند؟! كی پنهان شدی تا نياز به دليلی داشته باشی كه دلالت بر وجودت كند؟
و كی دور شدهای كه آثار تو در عالم هستی ما را به تو رهنمون گردد؟! كور باد چشمی كه تو را مراقب خود نبيند، و زيانكار باد تجارت بندهای كه نصيبی از حب و عشق تو ندارد"!
كی رفتهای ز دل كه تمنا كنم تو را؟
كی گشتهای نهفته كه پيدا كنم تو را؟!
با صد هزار جلوه برون آمدی كه من
با صد هزار ديده تماشا كنم تو را
📚تفسیر نمونه
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan
♻️♻️♻️ #قرآنفهمیبرایهمه : تدبر در سوره های قرآن به ترتيب نزول
1⃣6⃣ تدبر در سوره #یوسف
🔹نکات سوره یوسف از تفسیر عبدالعلی بازرگان
یوسف : ۸۵
قَالُوا تَاللَّهِ تَفْتَأُ تَذْكُرُ يُوسُفَ حَتَّى تَكُونَ حَرَضًا أَوْ تَكُونَ مِنَ الْهَالِكِينَ
ـ [خانواده و خويشانش] گفتند: به خدا سوگند آنقدر تو از يوسف ياد ميکني تا سخت بيمار يا هلاک ميگردي. ۷۸
۷۸- لفظ تفتئوا از ريشة فَتَا، دلالت بر ادامه و استمرار و لاينقطع بودن ميکند. حَرَضَ، بيماري ناشي از ناکامي در عشق يا اندوه است که شخص را در اسارت خود گوئي آب ميکند و هلاک ميسازد. اين واژه دو بار نيز در باب تفعيل [تحريض] در قرآن آمده است که مفهوم مقابل آن يعني برانگيختن و از ترس و ترديد به تحرک و تلاش آمدن دارد [نساء ۸۴ (۴:۸۴) و انفال ۶۵ (۸:۶۵) ]. گوئي جهاد در راه حق، نفوس را از اسارت انگيزههاي فرساينده دنيائي آزاد ميکند و زندگي معنوي و حيات ميبخشد.
یوسف : ۸۶
قَالَ إِنَّمَا أَشْكُو بَثِّي وَحُزْنِي إِلَى اللَّهِ وَأَعْلَمُ مِنَ اللَّهِ مَا لَا تَعْلَمُونَ
گفت: من پريشان حالي و اندوه خويش را تنها با خدا درد دل ميکنم [به شما کار و شکايتي ندارم] و از خدا چيزهايي ميدانم که شما نميدانيد ۷۹ [=اميدوار رحمت و لطف او هستم].
۷۹- در انتشار موجودات در زمين، يا پراکنده شدن خاک توسط باد از فعل «بَثَّ» استفاده ميکنند. غم و اندوهي را نيز که خواه ناخواه در چهره و رفتار شخص نمود پيدا ميکند و خبرش منتشر ميگردد، «بث» ميگويند، اما حزن را به نيروي صبر ايماني و توکل ميتوان در دل پنهان داشت. شِکوه و شکايت به زبان آوردن و بيان غم و اندوه است.
https://b2n.ir/b35440
کانالِ قرآنپویان
تدبر در قرآن ،تفقه در دين
┏━━🌹💠🌹━━┓
🆔@quranpuyan
┗━━🌹💠🌹━━┛