جایگاه قرآن در فقه اجتماعی.mp3
37.51M
🖇 موضوع: جایگاه قرآن در #فقه_اجتماعی
در احکام فقه اجتماعی،با چه رویکردی باید سراغ قران رفت؟ اصول ان چیست؟
جایگاه #روایات چیست؟
اگر قران را اصل قرار دهیم، در موضوعی مثل حلول #ماه قمری، نباید سراغ فقها رفت بلکه باید به عرف و متخصصین مراجعه کرد. چون موضوع طبق قران، تحقق شهودشهر است.
🎙 استاد سید محمدعلی ایازی
@quranpuyan
ما، #اعدام و #محاربه
"هر کس انسانی را جز برای قصاص در برابر قتل نفس یا بدون آنکه فسادی در زمین کرده باشد، بکشد، چنان است که همه انسان ها را کشته، و هر کس انسانی را از مرگ برهاند و زنده بدارد، گویی همه انسان ها را زنده داشته است. "سوره مائده آیه 32
💠بنابر اعلام خبرگزاری میزان _ مرکز رسانه قوه قضاییه -حکم #اعدام اقایان صالح میرهاشمی، مجید کاظمی شیخ شبانی و سعید یعقوبی کردسفلی، بامداد امروز ۲۹ اردیبهشت ۱۴۰۲ به اجرا درآمد.
هرچند که برخی رسانه ها و ازجمله همین خبرگزاری میزان، تمایل و سعی دارند این سه نفر را عامل به #شهادت رساندن سه نفر از هموطنان مان به نامهای اسماعیل چراغی، محسن حمیدی و محمد کریمی در ابان ماه 1401 در محله خانه اصفهان معرفی کرده و اعدام انها را منصفانه و مشروع جلوه دهند، اما ظاهرا بنا بر متن حکمی که در خبرگزاری میزان منتشر شده است، اتهام قتل توسط متهمین فوق برای قاضی پرونده نیز محرز نشده و قاضی حکم اعدام انها را بر اساس همان عنوان تکراری و مبهم #محاربه صادر کرده است:
"براساس احکام صادره صالح میرهاشمی بلطاقی فرزند سید کاظم متهم ردیف اول پرونده به اتهام محاربه از طریق كشیدن سلاح كلت كمری، تشكیل و اداره گروه مجرمانه به قصد برهم زدن امنیت كشور و اجتماع و تبانی منتهی به جرائم ضد امنیت داخلی به اعدام و به اتهام عضویت و همكاری با گروهك منافقین به 10 سال حبس تعزیری محکوم شد.
مجید کاظمی شیخ شبانی فرزند محمدرضا متهم ردیف دوم پرونده به اتهام محاربه از طریق كشیدن سلاح کلاشینکف به اعدام و برای اتهامات عضویت در دستهجات و جمعیت غیرقانونی به 10 سال حبس تعزیری محکوم شد.
سعید یعقوبی کردسفلی فرزند کرمعلی متهم ردیف سوم پرونده به اتهام محاربه از طریق اقدام به كشیدن اسلحه و استفاده از كلت كمری به اعدام و برای اتهامات عضویت در دستهجات و جمعیت غیرقانونی به 10 سال حبس تعزیری محکوم گردید"( میزان-۲۵ دی ۱۴۰۱ - ۱۶:۰۵:۲۰کد خبر: ۴۵۹۶۵۴۲)
⭕همانگونه که مشاهده میشود در این احکام صحبتی از قتل نشده و اتهام مهم انها #محاربه و اخلال در نظم و امنیت عمومی عنوان شده است.
پیرو اعدامهای سال گذشته با همین عنوان اتهام محاربه، و نیز اعدام در قتلهای مشارکتی، بحث مفصلی در چند قسمت در همین کانال ارایه شد که محارب کیست و چه محاربی مجازات اعدام دارد.
(علاقمندان میتوانند با جستجوی موضوعات زیر در کانال مطالعه نمایند:
💠آيا آيه 33 سوره مائده، مجازات #كشيدن_سلاح را #اعدام ميداند؟ با فرض صدق عنوان #محارب بر فردی، آیا مجازاتِ هر#محاربی، #اعدام است؟!
💠 #محاربه يا #مدارا در كلام و رفتار #علي ع
💠حكم #مشاركت دو يا چند نفر در #قتل_عمدي چيست؟ )
♻همانگونه که خون عزیزان چراغی، حمیدی و کریمی حرمت دارد و باید افرادیکه در بقتل رساندن انها موثر و شریک بوده اند، عادلانه و مطابق قوانین محاکمه مجازات شوند، سایر افراد از جمله میرهاشمی، کاظمی و یعقوبی هم چنانچه واقعا مرتکب جرمی نشده باشند که طبق موازین قطعی شرعی و قانونی مستحق اعدام نباشند، خونشان حرمت دارد و قتل انها مصداق قتل الناس جمیعا بوده، مستوجب پیگیری دنیوی و عقوبت اخروی است.
♻از انجا که از یکسو این اعمال و احکام که با #جان مردم سروکار دارد تحت نام دین انجام میشود و از سوی دیگر از جزئیات پرونده و افعال واقعی متهمان اطلاعی در دست نیست و عدم شفافیت ها و تنافض گویی ها و عدم صداقتهای مستمر رسانه های حاکمیت هم، اعتمادی به اخبار انها باقی نگذاشته است، به مصداق فرمایش امیر مومنان علی ع که : الرَّاضِي بِفِعْلِ قَوْمٍ كَالدَّاخِلِ فِيهِ مَعَهُمْ : كسى كه از اعمال قومى #رضایت داشته باشد، گويى خود در داخل كارهاى آنان بوده است (حکمت 154)
چاره ای جزاین نیست که #عدم_رضایت کلی خود را از هر گونه مجازات و اعدامی که #ناعادلانه و برخلاف اصول و موازین قطعی شرعی و اصول و روح حاکم بر قانون اساسی باشد، اعلام نماییم تا شاید متذکر شوند.
♻اگر هم مسئولان امر، توضیحات و دلایل کافی دارند ،بهتر است با روشهای مناسب و صادقانه و بدون تناقض به اطلاع رسانی صحیح و اقناع افکار عمومی و متخصیصن این امر یعنی وکلا و حقوقدانان بپردازند نه اینکه همانند موضع روز چهارشنبه انها در برابر تجمع اعتراضی مردم اصفهان به حکم اعدام این متهمان، اجرای انرا تکذیب کنند!! (خبرگزاری میزان ۲۷ ارديبهشت ۱۴۰۲ - ۲۳:۰۵:۳۱کد خبر:۴۷۱۳۲۰۱)
" وهنگامي را كه گروهي از آنها (به گروه ديگر) گفتند چرا جمعي را اندرز ميدهيد كه سرانجام خداوند آنها را هلاك خواهد كرد و يا به عذاب شديدي گرفتار خواهد ساخت گفتند: (اين اندرزها) براي اعتذار (و رفع مسئوليت) در پيشگاه پروردگار شماست، به علاوه شايد آنها (بپذيرند و) تقوي پيشه كنند. " سوره اعراف ایه 164
@quranpuyan
#آیههاینور
🌸🍃
🍃
بسم الله الرحمن الرحیم
إِنَّ وَلِيِّیَ اللّهُ الَّذِی نَزَّلَ الْكِتَابَ
وَهُوَ يَتَوَلَّى الصَّالِحِينَ
همانا ياور من اللّٰه است كه اين كتاب را
نازل كرده و او دوست شايستگان است.
🌷 سوره اعراف ، آیه ۱۹۶
🍃
🌸🍃
کانال قرآن پویان
🆔️ @quranpuyan
💠#تلاوت_روزانـہ یــڪ صفحـہ قرآטּ بـہ همراـہ ترجمـہ
📖#سوره_مبارڪه_زخرف آیات 23 تا 33
📄#صفحه_491
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan
#گزیده_نڪات_تفسیرے
#صفحه_491
❇️سرانجام كار اين #مقلدان چشم و گوش بسته!
💠وَ كَذلِكَ ما أَرْسَلْنا مِنْ قَبْلِكَ فِي قَرْيَةٍ مِنْ نَذِيرٍ إِلاَّ قالَ مُتْرَفُوها إِنَّا وَجَدْنا آباءَنا عَلى أُمَّةٍ وَ إِنَّا عَلى آثارِهِمْ مُقْتَدُونَ
🌱بدینسان، پیش از تو، هیچ هشداردهندهای را در هیچ شهری نفرستادیم، مگر اینکه کسانی که نعمت(های دنیا)، آنان را به طغیان و سرمستی واداشته بود، گفتند: «ما اجداد و نیاکانمان را بر راه و روشی یافتیم، و ما با دنبالهروی از ایشان، راه آنان را پی میگیریم.»
زخرف - ۲۳
🔹از اين آيه بخوبی استفاده میشود كه سردمداران مبارزه با انبيا و آنها كه مساله تقليد از نياكان را مطرح میكردند و سخت روی اين مساله ايستاده بودند همان" مترفون" بودند، همان ثروتمندان مست و مغرور و مرفه، زيرا" مترف" از ماده" ترفه" (بر وزن لقمه) به معنی فزونی نعمت است، و از آنجا كه بسياری از متنعمان غرق شهوات و هوسها میشوند كلمه مترف به معنی كسانی كه مست و مغرور به نعمت شده و طغيان كردهاند آمده، و مصداق آن غالبا پادشاهان و جباران و ثروتمندان مستكبر و خودخواه است.
🔹آری آنها بودند كه با قيام انبيا به دوران خودكامگيهايشان پايان داده میشد، و منافع نامشروعشان به خطر میافتاد، و مستضعفان از چنگال آنها رهايی میيافتند و به همين دليل با انواع حيل و بهانهها به تخدير و تحميق مردم میپرداختند و امروز نيز بيشترين فساد دنيا از همين" مترفين" سرچشمه میگيرد كه هر جا ظلم و تجاوز و گناه و آلودگی است آنجا حضور فعال دارند.
🔹به هر حال اين آيه يك نوع تسلی خاطری است برای پيامبر اسلام ص و مؤمنان كه بدانند بهانهجويی مشركان چيز تازهای نيست، اين همان راهی است كه همه گمراهان در طول تاريخ پيمودهاند!
📚تفسیر نمونه
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan
#گزیده_نڪات_تفسیرے
#صفحه_491
❇️#برتریهای_مادی، شما را از #رحمت_الهی غافل نکند!
💠أَ هُمْ يَقْسِمُونَ رَحْمَتَ رَبِّكَ نَحْنُ قَسَمْنا بَيْنَهُمْ مَعِيشَتَهُمْ فِي الْحَياةِ الدُّنْيا وَ رَفَعْنا بَعْضَهُمْ فَوْقَ بَعْضٍ دَرَجاتٍ لِيَتَّخِذَ بَعْضُهُمْ بَعْضاً سُخْرِيًّا وَ رَحْمَتُ رَبِّكَ خَيْرٌ مِمَّا يَجْمَعُونَ (۳۲/زخرف)
🌱آيا آنان رحمت پروردگارت (در مورد تعيين پيامبر) را (ميان خود) تقسيم میكنند در حالی كه ما معيشت آنان را در زندگی دنيا ميانشان تقسيم كردهايم (تا چه رسد به اعطای مقام والای نبوّت) و درجات بعضی انسانها را بر برخی ديگر برتری داديم تا برخی از آنان برخی ديگر را به خدمت گيرند و رحمت پروردگار تو از آنچه آنان میاندوزند بهتر است.
👈برتری يافتن برخی انسانها بر ديگران دو گونه است:
🔷يكی برتری در ساختار جسمی، فكری و استعدادهاست كه اين امر سبب احساس نياز به يكديگر و خدمت به همديگر است و بدين وسيله جامعه تشكيل میشود. انسان در اين برتری نقشی ندارد. «رَفَعْنا بَعْضَهُمْ فَوْقَ بَعْضٍ دَرَجاتٍ»
🔷نوع ديگر، برتری است كه خداوند بر اساس تلاش انسان عطا میكند، نظير آيه: «يَرْفَعِ اللَّهُ الَّذِينَ آمَنُوا مِنْكُمْ وَ الَّذِينَ أُوتُوا الْعِلْمَ دَرَجاتٍ»۱ كه خداوند كسانی را كه به سراغ علم و ايمان رفتند برتری میدهد.
👈وقتی معيشت انسانها در دست خداست، چگونه بعضی انتظار دارند مقام نبوّت با آنان باشد و آنها تصميم بگيرند كه وحی بر چه كسی نازل شود؟
تفاوتهايی كه ميان مردم است بايد سبب پيوستگی و تعاون و استخدام بعضی توسط بعضی باشد، نه سبب استثمار و فخر فروشی و تحقير ديگران. «سُخْرِيًّا» يعنی گروهی از انسانها گروه ديگر را به كار گيرد و آنها را استخدام كند.
🔹انسان بايد قدر و جايگاه خود را بداند و پا را از گليم خود درازتر نكند.
(انتخابپيامبر در حوزه اراده الهی است، نه توقّع و انتظار مردم) «أَ هُمْ يَقْسِمُونَ رَحْمَتَ رَبِّكَ»
🔹نبوّت، رحمت خاص الهی است. «رَحْمَةِ رَبِّكَ»
🔹كسی از خداوند طلبی ندارد هر چه هست لطف و رحمت اوست. «رَحْمَةِ رَبِّكَ»
🔹رزق فقط به دست خداست. «نَحْنُ قَسَمْنا بَيْنَهُمْ مَعِيشَتَهُمْ»
🔹برتریهای جسمی و فكری سبب غرورتان نگردد زيرا همه از خداست.
«نَحْنُ قَسَمْنا- رَفَعْنا»
🔹انديشه جامعه بی طبقه، خيالی بيش نيست. (خدای حكيم خود تفاوتهايی قرار داده تا مردم به يكديگر احساس نياز كنند و با كمك به يكديگر در سايه اجتماع رشد كنند.) «رَفَعْنا بَعْضَهُمْ فَوْقَ بَعْضٍ دَرَجاتٍ»
🔹اجير شدن و اجير گرفتن و استخدام بعضی انسانها توسط بعضی ديگر، امری مجاز و مشروع است. «لِيَتَّخِذَ بَعْضُهُمْ بَعْضاً سُخْرِيًّا»
🔹جامعهی پايدار و اقتصاد سالم، وابسته به تعاون و بهرهگيری از توان نيروهای مختلف انسانی است. «لِيَتَّخِذَ بَعْضُهُمْ بَعْضاً سُخْرِيًّا»
🔹رحمت، از شئون ربوبيّت است. «رَحْمَةِ رَبِّكَ»
🔹وحی و رسالت را با ماديات مقايسه نكنيم. «رَحْمَتُ رَبِّكَ خَيْرٌ مِمَّا يَجْمَعُونَ»
📚تفسیر نور
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan
هدایت شده از کتاب باورها و رفتارهای قرآنی
#ختم_قران را، با مطالعه #نكات مهم هر جزء، همراه كنيد🌺
✅ اگر ميخواهيد خود يا عزيزانتان با مهمترين #بايدها و نبايدهاي اعمال و #عقايدزندگي فردي و اجتماعي از منظر قران آشنا شويد، مطالعه كتاب" #باورهاو_رفتارهايقرآني را به شما پيشنهاد ميكنيم.
✅ پیرو استقبال چشمگیر علاقه مندان به مفاهیم قرآن از #نکات_برگزیده هر جزء که سالیان متمادی در روزهاي ماه مبارک رمضان در سایت و کانال و گروه قرآن پویان ارسال می گردید،
👌 نکات کاربردیتر آیات هر جزء با رویکرد "عمومیسازی فهم و عمل به قرآن"، استخراج و به همراه تصاویر مناسب، در قالب اين کتاب منتشر شده تا بعنوان راهنما و الگویی در تقویت "باورها و رفتارهای قرآنی" در جامعه در دسترس علاقمندان قرار گیرد.
💢علاقمندان ميتوانند این کتاب را بصورت اينترنتي از درگاه زير سفارش داده و توسط پست دريافت نمايند.
https://idpay.ir/quranpuyan/shop/361454
♻️♻️♻️ #قرآنفهمیبرایهمه : تدبر در سوره های قرآن به ترتيب نزول
9⃣6⃣ تدبر در سوره #یوسف
🔹پیام های آیه ۱۰۰ از تفسیر نور
۱- در هر مقامی هستید والدین خود را بر خود برتر بدانید. «رَفَعَ أَبَوَیْهِ» آنکه رنج بیشتر داشته باید عزیزتر باشد.
۲- خداوند حکیم است.گاهی اجابت دعایی یا تعبیر خوابی را بعد از سالیان طولانی واقع می گرداند. «هذا تَأْوِیلُ رُءْیایَ مِنْ قَبْلُ»
۳- به واقعیّت رساندن طرحها،کار خداوند است. «قَدْ جَعَلَها رَبِّی حَقًّا» آری یوسف از پایداری و صبر خود سخنی نمی گوید و همه را کار خدا می داند.
۴- در برخورد با واسطه ها و ابزار و وسایل،همیشه خدا را اصل و ناظر بدانیم.با آنکه در زندگی یوسف اسباب و عللی دست به هم دادند که او به این مقام رسید،ولی باز می فرماید: «قَدْ أَحْسَنَ بِی»
۵- در هنگام برخورد با یکدیگر،از تلخی های گذشته چیزی نگویید. «أَحْسَنَ بِی إِذْ أَخْرَجَنِی مِنَ السِّجْنِ» اولین سخن یوسف با پدر شکر خدا بود،نه نقل تلخی ها.
۶- با فتوت باشیم و دل مهمان را نیازاریم.(در آیه شریفه،یوسف علیه السلام بیرون آمدن از زندان را مطرح می کند،امّا از بیرون آمدن از چاه سخن نمی گوید مبادا که برادران شرمنده شوند.) «إِذْ أَخْرَجَنِی مِنَ السِّجْنِ»
۷- اولیای الهی،ورود به زندان و خروج از زندان را در مدار توحید و ربوبیّت می دانند. «رَبِّ السِّجْنُ أَحَبُّ» آیات قبل و «أَحْسَنَ بِی إِذْ أَخْرَجَنِی مِنَ السِّجْنِ»
۸- پایان سختی ها،گشایش است. «أَخْرَجَنِی مِنَ السِّجْنِ»
۹- زندگی والدین در کنار فرزند،یک لطف الهی است. أَحْسَنَ بِی ... جاءَ بِکُمْ
۱۰- مخلَص همه چیز را از خدا می بیند و از حوادث گله نمی کند.(در این آیه کلمات «جَعَلَها رَبِّی ، أَحْسَنَ بِی ، أَخْرَجَنِی .... وَ جاءَ بِکُمْ» ،سخن از الطاف الهی است)
۱۱- برادران و اعضای یک خانواده،باید بدانند شیطان به دنبال اختلاف میان آنهاست. «مِنْ بَعْدِ أَنْ نَزَغَ الشَّیْطانُ بَیْنِی وَ بَیْنَ إِخْوَتِی»
۱۲- خود را برتر ندانید. «بَیْنِی وَ بَیْنَ إِخْوَتِی» یوسف نگفت شیطان آنان را فریب داد، می گوید شیطان بین من و آنهارا...یعنی خود را نیز در یک سمت قرار می دهد.
۱۳- همان گونه که حضرت یعقوب در کودکی و اوّل داستان به یوسف گفت: «إِنَّ الشَّیْطانَ لِلْإِنْسانِ عَدُوٌّ مُبِینٌ» یوسف نیز در پایان می گوید: «مِنْ بَعْدِ أَنْ نَزَغَ الشَّیْطانُ بَیْنِی وَ بَیْنَ إِخْوَتِی» .
۱۴- همه حوادث تلخ وشیرین براساس علم وحکمت الهی صورت می گیرد.
«الْعَلِیمُ الْحَکِیمُ»
۱۵- بعد از بخشیدن،کسی را شرمنده نکنید.چون یوسف برادران را بخشیده بود، در نقل ماجرا نام چاه را نبرد تا شرمنده نشوند.
۱۶- حضرت یعقوب در آغاز داستان به یوسف گفت: «إِنَّ رَبَّکَ عَلِیمٌ حَکِیمٌ» (آیه ۶)
و در پایان نیز یوسف علیه السلام گفت: «إِنَّهُ هُوَ الْعَلِیمُ الْحَکِیمُ» که قابل توجّه است.
کانالِ قرآنپویان
تدبر در قرآن ،تفقه در دين
┏━━🌹💠🌹━━┓
🆔@quranpuyan
┗━━🌹💠🌹━━┛
⭕️نفي #اجبار و #زور در قبول دين و عمل به احكام
🛑قسمت نهم:
#رهبران_دینى، تنها موظف به #تبلیغ مکتب اند، نه #تحمیل آنها بر مردم.
وَمَا أَنْتَ عَلَيْهِمْ بِوَكِيلٍ آیه ۶ سوره شوری
و تو مأمور نیستی که آنان را مجبور به قبول حقّ کنی!
🔸 (و مـا انـت عليهم بوكيل ) يعنى اعمال مردم به تو واگذار نشده تا تو آن را برايشان اصلاح كنى ، و به اين منظور به سوى دين حق هدايتشان كنى .
🔹 اين آيه شريفه لحنش لحن تسليت دادن به رسول خدا(ص) است .یعنی ای پيامبر فقط تبليغ و تعليم كتاب و حكمت به عهده شماست، تزكيه نفوس به عهده شماست، ابلاغ پيام ما به عهده شماست،👈 امّا اینکه چه كسی قبول و چه كسی نكول كرد، مسئوليت آن به شما برنمیگردد..
🔸فَإِنْ أَعْرَضُوا فَمَا أَرْسَلْنَاكَ عَلَيْهِمْ حَفِيظًا إِنْ عَلَيْكَ إِلَّا الْبَلَاغُ ﴿۴۸﴾
پس اگر روى برتابند ما تو را بر آنان نگهبان نفرستاده ايم بر عهده تو جز رسانيدن [پيام] نيست . سوره شوری
🔹 چند نکته ای که میتوانیم از این آیه شریفه برداشت کنیم :
✨- وظیفه پیامبر(ص)، تنها #ابلاغ رسالت الهى است، نه #ممانعت_قاهرانه از کفر و حق گریزى مردم.
✨- رهبران دینى، تنها موظف به #تبلیغ عقاید و آرمان هاى مکتب اند، نه #تحمیل» آنها بر مردم.
✨- این که حتى پیامبر(ص) وظیفه اى جز تبلیغ دین ندارد و در فرض روى گردانى باید مشرکان را به حال خود واگذارد، نشان مى دهد که 👈🏻انسان در انتخاب عقیده آزاد است.
✨- آیه شریفه مى تواند در مقام بیان این نکته باشد که پیامبر(ص) مسؤول نافرمانى امت خویش نیست، بلکه هر کسى مسؤولیت تخلف خویش را «خود» ، برعهده دارد.
✨- وظیفه رهبران الهى، آگاهى دادن به مردم و فراهم ساختن زمینه هاى «انتخاب» صحیح است، نه تصمیم گیرى از قِبل آنان
📚تفسیر نمونه
http://quranpuyan.com/yaf_postst5573_Hty-pymbr-hm-mjz-bh-jbr-mrdm-nyst---brrsy-jbr-w-lzm-dr-dyn-w-Hkwmt-slmy.aspx
کانالِ قرآنپویان
تدبر در قرآن ،تفقه در دين
┏━━🌹💠🌹━━┓
🆔@quranpuyan
┗━━🌹💠🌹━━
#دعاهای_روزانه
اللَّهُمَّ إِنِّي أَبْرَأُ إِلَيْكَ فِي يَوْمِي هَذَا وَ مَا بَعْدَهُ مِنَ الْآحَادِ مِنَ الشِّرْكِ وَ الْإِلْحَادِ، وَ أُخْلِصُ لَكَ دُعَائِي تَعَرُّضاً لِلْإِجَابَةِ
خدايا من در امروزم و يكشنبه های ديگر از شرک و بی دينی به سوی تو بيزاری می جويم، و دعايم را تنها برای تو خالص می كنم تا در معرض اجابت قرار گيرد.
بخشی از دعای روز یکشنبه
@quranpuyan
💠#تلاوت_روزانـہ یــڪ صفحـہ قرآטּ بـہ همراـہ ترجمـہ
📖#سوره_مبارڪه_زخرف آیات 34 تا 47
📄#صفحه_492
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan
#گزیده_نڪات_تفسیرے
#صفحه_492
❇️#ارزشهای_دروغین
💠وَ لِبُيُوتِهِمْ أَبْواباً وَ سُرُراً عَلَيْها يَتَّكِؤُنَ (۳۴) وَ زُخْرُفاً وَ إِنْ كُلُّ ذلِكَ لَمَّا مَتاعُ الْحَياةِ الدُّنْيا وَ الْآخِرَةُ عِنْدَ رَبِّكَ لِلْمُتَّقِينَ (۳۵/زخرف)
🌱و برای خانههايشان دربهای متعدّد و تختهايی كه بر آنها تكيه زنند (قرار میداديم). و هر گونه زينتی (برای آنان فراهم میكرديم) ولی اينها همه جز وسيله كاميابی زندگی دنيا نيست، در حالی كه آخرت نزد پروردگارت مخصوص اهل تقواست.
🔷ممكن است اين جمله اشاره به درها و تختهای نقره باشد كه چون در آيه قبل در مورد سقفها آمده در اينجا از تكرار آن خودداری شده، و نيز ممكن است وجود درها و تختهای متعدد (با توجه به اينكه ابوابا و سررا نكره است و در اينجا برای اهميت آمده) خود دليل بر عظمت آن قصرها باشد، زيرا هرگز برای يك خانه محقر درهای متعدد نمیگذارند، اين مخصوص قصرها و خانههای مجلل است، و همچنين وجود تختهای بسيار.
🔷علاوه بر همه اينها" انواع وسائل تجملی و زينتآلات برای آنها قرار میداديم" (وَ زُخْرُفاً)۳.
تا زندگی مادی و پر زرق و برقشان از هر نظر تكميل گردد، قصرهايی مجلل و چند اشكوبه با سقفهايی از نقره، و درها و تختهای متعدد، و انواع وسائل زينتی، و هر گونه نقش و نگار آن چنان كه مطلوب و مقصود و معبود دنياپرستان است.
سپس میافزايد:" اما همه اينها متاع زندگی دنيای مادی است و آخرت نزد پروردگارت از آن پرهيزگاران است" (وَ إِنْ كُلُّ ذلِكَ لَمَّا مَتاعُ الْحَياةِ الدُّنْيا وَ الْآخِرَةُ عِنْدَ رَبِّكَ لِلْمُتَّقِينَ).
🔷" زخرف" در اصل به معنی هر گونه زينت و تجمل توأم با نقش و نگار است، و از آنجا كه يكی از مهمترين وسائل زينت طلا است به آنهم" زخرف" گفته شده است، و اينكه به سخنان بيهوده" مزخرف" میگويند به خاطر زرق و برقی است كه به آن میدهند.
👌كوتاه سخن اينكه اين سرمايههای مادی و اين وسائل تجملاتی دنيا به قدری در پيشگاه پروردگار بیارزش است كه میبايست تنها نصيب افراد بیارزش همچون كفار و منكران حق باشد، و اگر مردم كمظرفيت و دنياطلب به سوی بیايمانی و كفر متمايل نمیشدند خداوند اين سرمايهها را تنها نصيب اين گروه منفور و مطرود میكرد، تا همگان بدانند مقياس ارزش و شخصيت انسان اين امور نيست.
📚تفسیر نمونه
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan
#گزیده_نڪات_تفسیرے
#صفحه_492
❇️#توحيد اصل مشترك همه اديان است و پيامبر اسلام استمرار دعوت پيامبران قبلی است.
💠وَ سْئَلْ مَنْ أَرْسَلْنا مِنْ قَبْلِكَ مِنْ رُسُلِنا أَ جَعَلْنا مِنْ دُونِ الرَّحْمنِ آلِهَةً يُعْبَدُونَ (۴۵/زخرف)
🌱و از رسولانی كه قبل از تو فرستادهايم (از طريق پيروان يا كتابشان) سؤال كن، آيا غير از خداوند رحمان، معبودان ديگری برای پرستش مردم قرار دادهايم؟
👈در آيات قبل بارها كلمه «رحمن» به كار رفته است، شايد اشاره به آن باشد كه رها كردن سرچشمه رحمت و به سراغ غير او رفتن شرط انصاف نيست.
🔹همه به تذكّر نيازمنديم. «لَذِكْرٌ لَكَ وَ لِقَوْمِكَ»
🔹اول تذكّر به خود بعد مردم. «لَذِكْرٌ لَكَ وَ لِقَوْمِكَ»
🔹همه در برابر قرآن مسئوليم. «وَ سَوْفَ تُسْئَلُونَ»
🔹پيامبر اسلام بر همهی پيامبران قبلی اشراف دارد. «وَ سْئَلْ مَنْ أَرْسَلْنا مِنْ قَبْلِكَ مِنْ رُسُلِنا»
📚تفسیر نور
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan