#گزیده_نڪات_تفسیرے
#صفحه_326
❇️گاهی بیاثر بودن #تبليغ به خاطر قابليّت نداشتن مردم است، نه آنكه در تبليغ كننده يا روش او كمبودی است
💠قُلْ إِنَّما أُنْذِرُكُمْ بِالْوَحْيِ وَ لا يَسْمَعُ الصُّمُّ الدُّعاءَ إِذا ما يُنْذَرُونَ (۴۵/انبیاء)
🌱بگو: من فقط از طريق وحی به شما هشدار میدهم. امّا (ای پيامبر! بدان) كسانی كه (نسبت به شنيدن حقّ) كر هستند، زمانی كه انذار میشوند، آن را نمیشنوند!
🔹بشارت وهشدار پيامبران بر مبنای آرای شخصی، حدس، گمان و خيالات انسانی نيست، بلكه بر اساس وحی قطعی الهی است. «إِنَّما أُنْذِرُكُمْ بِالْوَحْيِ»
🔹كسانی كه از نعمتهای الهی، استفاده صحيح نمیكنند، گويا از آن نعمت بیبهرهاند. «الصُّمُّ» يعنی اگر كسی به ظاهر گوش دارد ولی حقّ را نمیشنود و يا چشم دارد ولی حقايق را نمیبيند، در واقع هم كر است و هم كور.
🔹گاهی بیاثر بودن تبليغ به خاطر قابليّت نداشتن مردم است، نه آنكه در تبليغ كننده يا روش او كمبودی است. أُنْذِرُكُمْ ... لا يَسْمَعُ
🔹بعضی قابل هدايت نبوده و اميدی به هدايت آنان نيست. وَ لا يَسْمَعُ الصُّمُ ...
بر سيه دل چه سود خواندن وعظ
نرود ميخ آهنين بر سنگ
📚تفسیر نور
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan
#گزیده_نڪات_تفسیرے
#صفحه_326
❇️#بت_پرستی در اشكال گوناگون
💠إِذْ قالَ لِأَبِيهِ وَ قَوْمِهِ ما هذِهِ التَّماثِيلُ الَّتِي أَنْتُمْ لَها عاكِفُونَ
🌱زمانی که به عمویش و قومش گفت: «این مجسمههایی که شما برای بزرگداشتشان به آنها (رو آورده و بر عبادتشان) پایبند شدهاید، چیست؟»،
أنبیاء - ۵۲
🔷درست است كه ما از لفظ" بت پرستی" بيشتر متوجه بتهای سنگی و چوبی میشويم، ولی از يك نظر بت و بت- پرستی مفهوم وسيعی دارد كه هر نوع توجه به غير خدا را، در هر شكل و صورت شامل میشود.
👌و طبق حديث معروف" هر چه انسان را به خود مشغول و از خدا دور سازد بت او است"! (كلما شغلك عن اللَّه فهو صنمك)!
📚تفسیر نمونه
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan
May 11
هدایت شده از قران پویان
💐💐با سلام به قرآندوستان گرامی
همزمان با هفته #كتاب و سالروز رحلت علامه طباطبايي
علاقمندان به #مفاهیم و #تدبر در قرآن میتوانند محصولات قرانی زير را برای مطالعه خود یا #اهدا به دیگران، خريداري نموده توسط پست دریافت نمایند.
1- بسته آموزشي شامل"كتاب مباني و روش مطالعه و #فهم ساده قران" تالیف اقای سیدکاظم فرهنگ (مخصوص دوره هاي اموزشي تدبر قران) و #لوحفشرده دوره نخست آموزش روش تدبر قران با حضور مرحوم استاد جمال گنجه اي به مبلغ 80هزارتومان
2-كتاب " #باورهاورفتارهای_قرآنی: 280 درس از 30 #جزءقرآن" :برگزيده اي از ايات و مفاهيم 30 جزء قرآن (كه در ساليان متوالي در ماه رمضان مورد استقبال مخاطبان قرارگرفته است) به مبلغ 70هزارتومان
3- #بسته_ويژه شامل هر دو محصول فوق (كتاب روش ساده فهم قرآن+ كتاب باورها و رفتارهاي قراني+ دو سي دي اموزشي ) با #تخفيف به مبلغ 130هزارتومان
4-كتاب «آشنایی با #مفسران و #قرآنپژوهان معاصر» كاري از انجمن مطالعات قرآني به مبلغ 240 هزارتومان
🔶اطلاعات بيشتر در
https://t.me/raftarequrani
https://eitaa.com/raftarequrani
https://chat.whatsapp.com/EzuHMZGIPR1BsZnmRrQcqQ
و يا پيام به كاربري @farpuy
♻️♻️ #قرآنفهمیبرایهمه : تدبر در سوره های قرآن به ترتيب نزول
1⃣ تدبر در سوره #قدر
بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمـَنِ الرَّحِيمِ
به نام خداوند رحمتگر مهربان
إِنَّا أَنزَلْنَاهُ فِي لَيْلَةِ الْقَدْرِ {1}
همانا ما آن را در شب قدر نازل كرديم {1}
وَمَا أَدْرَاكَ مَا لَيْلَةُ الْقَدْرِ {2}
و از چیستی شب قدر چه چیز آگاهت كرد {2}
لَيْلَةُ الْقَدْرِ خَيْرٌ مِّنْ أَلْفِ شَهْرٍ {3}
(بدان که) شب قدر از هزار ماه ارجمندتر است {3}
تَنَزَّلُ الْمَلَائِكَةُ وَالرُّوحُ فِيهَا بِإِذْنِ رَبِّهِم مِّن كُلِّ أَمْرٍ {4}
(چرا که ) در آن [شب] فرشتگان با روح به فرمان پروردگارشان براى هر امری [كه مقرر شده است] فرود می آيند {4}
سَلَامٌ هِيَ حَتَّى مَطْلَعِ الْفَجْرِ {5}
آن شب سراسر صلح و سلام است ( یا سلام و تحیت دادن است) تا زمان طلوع فجر {5}
✅عصاره فراز آیات ۵-۱ و درس سوره قدر :
آغاز نزول قرآن (وایجاد سازوکار القای آیات وحی به پیامبرص) در شب قدر بوده است. شبی مملو از برکت و سلام که فرشتگان و روح برای تحقق اوامر خدا بر زمین نازل میشوند.
آقای سید کاظم فرهنگ
https://zaya.io/ajztn
کانالِ قرآنپویان
تدبر در قرآن ،تفقه در دين
┏━━🌹💠🌹━━┓
🆔@quranpuyan
┗━━🌹💠🌹━━┛
#زندگي_قرآني
شماره 125
سوره #ال_عمران صفحه_58
#نزديكي_به_انبيا_و_امامان به ادعا نيست بلكه در #تبعيت است
🔶إِنَّ أَوْلَى النَّاسِ بِإِبْرَاهِيمَ لَلَّذِينَ اتَّبَعُوهُ وَهَذَا النَّبِيُّ وَالَّذِينَ آمَنُوا وَاللَّهُ وَلِيُّ الْمُؤْمِنِينَ ال عمران:68
به راستي سزاوارترين مردم [از نظر ايماني] به ابراهيم همان كساني هستند كه او را پيروي كردند و [از جمله] اين پيامبر و كساني [كه به آيين او] ايمان آوردهاند و خدا وليّ [=دوستدار و سرپرست] مؤمنين است.
↩️ #ملاك_قُرب به انبيا، اطاعت از آنان است
از اين آيه معلوم مىشود كه نسبت ايمانى، فراتر و محكمتر از نسبت خويشاوندى است و افرادى كه هم فكر و هم خط و هم هدف باشند، به همديگر نزديكتر از كسانى هستند كه در ظاهر قوم و خويشند، ولى به لحاظ فكرى و اعتقادى از همديگر جدايند
👌👈مهمترین پیوند، پیوند مکتبى است
🔸در آیه فوق، ضمناً این حقیقت بیان شده است که: هیچ رابطه اى بالاتر از رابطه مکتبى نیست، بلکه ارتباط با #مردان_خدا و #اولیاء_اللّه تنها از همین طریق است.
بنابراین، هیچ کس نمى تواند، ادعاى ارتباط با پیامبر اسلام(صلى الله علیه وآله) و امامان معصوم(علیهم السلام) کند، مگر از همین طریق.
👈در روایات اسلامى نیز روى این موضوع، با صراحت تکیه شده است از جمله در حدیثى از على(علیه السلام) مى خوانیم: إِنَّ أَوْلَى النّاسِ بِالأَنْبِیاءِ أَعْمَلُهُمْ بِما جاءُوا بِهِ ثُمَّ تَلا هذِهِ الآْیَةَ (اِنَّ أَوْلَى النّاسِ بِاِبْراهِیْمَ...) وَ قالَ إِنَّ وَلِیَّ مُحَمَّد(صلى الله علیه وآله) مَنْ أَطاعَ اللّهَ وَ إِنْ بَعُدَتْ لُحْمَتُهُ وَ إِنَّ عَدُوَّ مُحَمَّد مَنْ عَصَى اللّهَ وَ إِنْ قَرُبَتْ قَرابَتُهُ:
🍀 سزاوارترین مردم به پیامبران، آنها هستند که به دستورهاى آنها بیش از هر کس عمل مى کنند ـ سپس آیه فوق را تلاوت فرمود ـ و افزود: دوست محمّد کسى است که اطاعت از فرمان خدا کند ـ هر چند نسبش از او دور باشد ـ
♦️🔻و دشمن محمّد(صلى الله علیه وآله) کسى است که نافرمانى او کند ـ هر چند قرابت و خویشاوندیش با او نزدیک باشد ـ .
هركس از هر ملت و آييني به صفات او نزديكتر باشد شايستگي و نسبت بيشتري با او دارد و مصداق اين نزديكي در زمان نزول قرآن، پيامبر و مؤمنين به اسلام بودند. براي مسلمانان امروز نيز تكرار همان ادّعاي يهود و نصاري، اين سؤال را بر ميانگيزد كه تا چه اندازه به راه توحيدي ابراهيم و ذريّهاش پيامبر اسلام وفادار ماندهايم؟
📚تفاسير نور نمونه و بازرگان
کانالِ قرآنپویان
تدبر در قرآن ،تفقه در دين
┏━━🌹💠🌹━━┓
🆔@quranpuyan
┗━━🌹💠🌹━━┛
⭕️⭕️#جامعه ای که #صدای_مصلحان در آن #خفه شود به صورت اتوماتیک در #چرخه_ویرانی قرار می گیرد
جامعه ای که دچار ظلم ساختاری شد و مصلحان در آن جامعه، صدایشان، خفه شد، آن جامعه به صورت اتوماتیک در چرخه ویرانی افتاده و در حرکت است و هیچ کسی، ترمزی برای آن نمی تواند داشته باشد.
🔻اساسا در جوامع، بخشی از تحولات به حاکمان باز می گردد، درواقع رابطه جامعه و دولت یک پرسش پایدار دولت پژوهی در تمام جوامع است
به همین دلیل وقتی از رویدادی مانند عاشورا صحبت می کنیم درواقع از زمینه هایی صحبت می کنیم که در دیالکتیک یا تعامل بین دولت و جامعه رخ داده و از درون تضاد نیروها، این عاشورا به وجود آمده است درواقع عاشورا نشان خشم متقابل جامعه و دولت است.
🔻در جوامعی که دولت از جامعه جدا شده و استقلال می یابد دچار یک بیماری خودایمنی شده و با خود جامعه درگیر می شود که نتیجه آن زندانی، قربانی و کشتارهای متفاوت است که زمان و مکان ندارد.
هرگاه جامعه ای در شرایطی آنومیک قرار گرفت و دولت و ملت یا جامعه و #دولت یا #حکومت و #مردم یک #گسلی ایجاد کردند، این گسل سرانجام به تضاد ختم خواهد شد و در قالب شورش ها و سرکوب ها خود را نشان خواهد داد و نتیجه این بحث هم تنشها و هجومهایی است که به رهبران اجتماعی وارد می شود.
👈دولت #صدر_اسلام به نوعی یک دولت #رانتی است، رانت مبتنی بر غنیمت به این معنی که پول زیادی دست دولت است و بنابراین همه چیز سرنوشت جامعه وارد کف باکفایت یا بی کفایت دولتمردان می شود و به همین دلیل در چنین جامعه ای ما شاهد یکه تازی دولت هستیم، دولتها در چنین جامعه ای تمامت خواه می شوند و سرنوشت کلیت جامعه را در دست می گیرند، نه تنها قدرت #اقتصادی دستشان است، یعنی به جای اینکه سیاست منطق اقتصاد پیدا کند، اقتصاد منطق سیاست پیدا می کند و دولت با پولی که دستش هست، دین، فرهنگ و نظام آموزش و پرورش، افکار عمومی و رسانه ها را کنترل می کند و در چنین شرایطی یکی اختناق برای آزادیخواهان و فرصت طلبی برای فرصت طلبان رخ می دهد و لذا جامعه را به دو بخش معترضان و بهره مندان از وضعیت موجود تقسیم می کند.
♦️با نگاهی به #جامعه_عرب قبل از اسلام، مشاهده می کنیم که هنوز دولت به معنای علمی امروز آن شکل نگرفته است و انچه وجود دارد دولت شهر، ادامه سنت یونانی رومی است که از طریق شام به مکه سرازیر شده و در حال ورود به مدینه هم هست.
از درون این سنت تاریخی ما دو الگوی کوچک حکمرانی مکه با سنت اشرافی و الگوی مدینه با سنت شورایی روبرو هستیم؛ وقتی #پیامبر اسلام وارد مدینه می شود، #سنت_مدنی را انتخاب می کند و حکومت را به سمت سلسله قراردادها کشانده و یک رگه #شورایی به حکومت می دهد اما از بعد از پیامبر کم کم شاهد ادغام سنت مدینه با مکه و به تدریج غلبه سنت مکه بر تمدن اسلامی هستیم.
🎙 مرحوم استاد فيرحي
کانالِ قرآنپویان
تدبر در قرآن ،تفقه در دين
┏━━🌹💠🌹━━┓
🆔@quranpuyan
┗━━🌹💠🌹━━┛
#آیههاینور
🔹اگر شاکر باشید بر نعمتهایتان افزوده می شود
وَإِذْ تَأَذَّنَ رَبُّكُمْ
لَئِن شَكَرْتُمْ لَأَزِيدَنَّكُمْ ۖ
وَ لَئِن كَفَرْتُمْ إِنَّ عَذَابِي لَشَدِيدٌ
(ابراهیم /۷)
و آنگاه كه پروردگارتان اعلام كرد كه اگر واقعا سپاسگزارى كنيد، البته نعمت شما را افزون خواهم كرد، و اگر ناسپاسى كنيد عذاب من بسيار سخت است.
┏━━🌹💠🌹━━┓
🆔@quranpuyan
┗━━🌹💠🌹━━┛
💠#تلاوت_روزانـہ یــڪ صفحـہ قرآטּ بـہ همراـہ ترجمـہ
📖#سوره_مبارڪه_انبیاء آیات 59 تا 72
📄#صفحـہ_327
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan
#گزیده_نڪات_تفسیرے
#صفحه_327
❇️بيدار كردن #وجدانها، #خوديابی، بازگشت به خويشتن و توجّه به #فطرت، از اهداف عمده انبياست
💠فَرَجَعُوا إِلی أَنْفُسِهِمْ فَقالُوا إِنَّكُمْ أَنْتُمُ الظَّالِمُونَ (۶۴) ثُمَّ نُكِسُوا عَلی رُؤُسِهِمْ لَقَدْ عَلِمْتَ ما هؤُلاءِ يَنْطِقُونَ (۶۵/انبیاء)
🌱پس به (وجدانهای) خود بازگشتند، پس (به يكديگر يا به خويش) گفتند:هر آينه شما خودتان ستمگر و ظالميد.
سپس سرهايشان را به زير انداختند (و با شرمندگی گفتند: ای ابراهيم!) براستی تو خود میدانی كه اينها (حرف نمیزنند و) اهلسخن گفتن نيستند.
🔹بيدار كردن وجدانها، خوديابی، بازگشت به خويشتن و توجّه به فطرت، از اهداف عمده انبياست. بَلْ فَعَلَهُ كَبِيرُهُمْ ... فَرَجَعُوا إِلی أَنْفُسِهِمْ
🔹شرك، ازخود بيگانگی و توحيد، خوديابی است. «فَرَجَعُوا إِلی أَنْفُسِهِمْ»
🔹در وقت بيداری افكار، هر خلافكاری تقصير را به گردن ديگران میاندازد.
«إِنَّكُمْ أَنْتُمُ الظَّالِمُونَ» چنانكه در قيامت نيز گناهكاران و مجرمين به يكديگر میگويند: «لَوْ لا أَنْتُمْ لَكُنَّا مُؤْمِنِينَ»
🔹تاريخ، فطرت و وجدان، از جمله عوامل روشن كنندهی حقايقاند. «فَرَجَعُوا إِلی أَنْفُسِهِمْ- أَنْتُمُ الظَّالِمُونَ» كسانی كه تا ديروز، ابراهيم را ظالم میدانستند، «مَنْ فَعَلَ هذا بِآلِهَتِنا إِنَّهُ لَمِنَ الظَّالِمِينَ» امروز با مراجعه به وجدانهای خود، خويشتن راظالم میدانند. «إِنَّكُمْ أَنْتُمُ الظَّالِمُونَ»
📚تفسیر نور
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan
#گزیده_نڪات_تفسیرے
#صفحه_327
❇️هجرت #ابراهیم از سرزمین بت پرستان
💠وَ نَجَّيْناهُ وَ لُوطاً إِلَى الْأَرْضِ الَّتِي بارَكْنا فِيها لِلْعالَمِينَ
🌱و او و لوط را نجات دادیم و به سرزمینی که در آن خیر و برکت (فراوان) برای جهانیان قرار داده بودیم، رساندیم.
أنبیاء - ۷۱
🔹داستان آتش سوزى ابراهیم و نجات اعجاز آمیزش از این مرحله خطرناک، لرزه بر ارکان حکومت نمرود افکند او اگر با این حال در آن شهر و کشور باقى مىماند، با آن زبان گویا و منطق نیرومند و شهامت بىنظیرش مسلما کانون خطرى براى آن حکومت جبار و خودکامه بود.
از سوى دیگر ابراهیم در واقع رسالت خود را در آن سر زمین انجام داده، و بذر ایمان و آگاهى را در آن سر زمین پاشیده بود.
او باید از اینجا به سر زمین دیگرى برود و رسالت خود را در آنجا نیز پیاده کند، لذا تصمیم گرفت تا به اتفاق «لوط»- برادر زادهاش- و همسرش «ساره» و احتمالا گروه اندکى از مؤمنان از آن سر زمین به سوى شام هجرت کند.
🔹آنچنانکه قرآن مىگوید: «و ما ابراهیم و لوط را به سوى سر زمینى که براى جهانیان پر برکت ساخته بودیم نجات و رهایى بخشیدیم» (وَ نَجَّیْناهُ وَ لُوطاً إِلَى الْأَرْضِ الَّتِی بارَکْنا فِیها لِلْعالَمِینَ).
📚تفسیر نمونه
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan
May 11
♻️♻️ #قرآنفهمیبرایهمه : تدبر در سوره های قرآن به ترتيب نزول
2⃣ تدبر در سوره #قدر
🔹نکات سوره قدر
۱- ضمیر ه در انا انزلناه فی لیله القدر به چه چیزی برمیگردد؟
الف-غالب مفسران این آیه را مربوط به نزول قرآن میدانند. هر چند در داخل سوره اشاره ای به قرآن نشده است اما از سوره های دیگر (دخان و بقره) چنین استفاده ای نموده اند:
-از آیات مرتبط با این سوره، آیات ابتدای سوره دخان است:
حم {1}وَالْكِتَابِ الْمُبِينِ {2} إِنَّا أَنزَلْنَاهُ فِي لَيْلَةٍ مُّبَارَكَةٍ إِنَّا كُنَّا مُنذِرِينَ {3} فِيهَا يُفْرَقُ كُلُّ أَمْرٍ حَكِيمٍ {4} أَمْرًا مِّنْ عِندِنَا إِنَّا كُنَّا مُرْسِلِينَ {5}
حم سوگند به كتاب روشنگر {2} [كه] ما آن را در شبى فرخنده نازل كرديم [زيرا] كه ما هشداردهنده بوديم {3}در آن [شب] هر امرمحکم وقطعی ، تفکیک مىيابد {4} [اين] كارى است [كه] از جانب ما [صورت مىگيرد] ما فرستنده [رسولان] بوديم {5}
در آیه سوم هم ضمیر ه وجود دارد که اگر به کتاب مبین برگردد، از نزول کتاب مبین در شبی پربرکت خبر میدهد.
❓اما دو سئوال
۱- آیا لزوما شب مبارک، همان شب قدر است و شب مبارک دیگری مد نظر نیست؟
۲- آیا کتاب مبین، همان قران است؟
-در پاسخ به سئوال نخست، باید گفت اگر آیات ۴ و ۵ نبودند، نمیشد شب مبارک سوره دخان را بر شب قدر حمل کرد اما با توجه به بیان جداسازی و تنظیم امور رانده شده از جانب خداوند که مشابه آیه ۴ سوره قدر است، میتوان انطباق لیله مبارکه را بر لیله القدر موجه دانست.
ادامه دارد ....
آقای سید کاظم فرهنگ
https://zaya.io/ajztn
کانالِ قرآنپویان
تدبر در قرآن ،تفقه در دين
┏━━🌹💠🌹━━┓
🆔@quranpuyan
┗━━🌹💠🌹━━┛