#گزیده_نڪات_تفسیرے
#صفحه_577
❇️سوگند به روز #قيامت و #وجدان_ملامتگر!
💠بِسْمِ اللَّـهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ لا أُقْسِمُ بِيَوْمِ الْقِيامَةِ (۱) وَ لا أُقْسِمُ بِالنَّفْسِ اللَّوَّامَةِ (۲)
🌱سوگند بهروز قیامت؛ (۱) و سوگند به وجدان (انسان) که (در برابر خطا و گناه) بسیار سرزنش میکند. (۲)
قیامه [۱-۲]
🔹نفس لوّامة،كه در اين سوره (قيامت) آمده است و شايد مراد از آن، همان وجدان اخلاقی باشد. آری، انسان دارای حالتی است كه در برابر انجام بدیها يا كم شدن خوبیها، هم در دنيا خود را ملامت میكند و هم در آخرت. اين ملامتها، همان ندامت و پشيمانی است كه میتواند مقدّمه توبه باشد و يا بستری برای يأس و خودباختگی فراهم آورد.
🔹در نزد خداوند، وقوع قيامت قطعی است و لذا به آن سوگند میخورد. «لا أُقْسِمُ بِيَوْمِ الْقِيامَةِ»
🔹يكی از ويژگیهای انسان، داشتن وجدان اخلاقی و شناخت فطری خوبیها و بدیها و سرزنش و ملامت خود يا ديگران به هنگام انجام بدیها است.«بِالنَّفْسِ اللَّوَّامَةِ»
🔹در ميان سه نفس امّاره، مطمئنّة و لوّامة، آن كه به سرزنشها و حسرتهای روز قيامت شباهت دارد، نفس لوّامة است. لا أُقْسِمُ بِيَوْمِ الْقِيامَةِ ... بِالنَّفْسِ اللَّوَّامَةِ
📚تفسیر نور
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan
#گزیده_نڪات_تفسیرے
#صفحه_577
❇️جمع و حفظ #قرآن بر عهد ماست
💠لا تُحَرِّكْ بِهِ لِسانَكَ لِتَعْجَلَ بِهِ (۱۶) إِنَّ عَلَيْنا جَمْعَهُ وَ قُرْآنَهُ (۱۷) فَإِذا قَرَأْناهُ فَاتَّبِعْ قُرْآنَهُ (۱۸) ثُمَّ إِنَّ عَلَيْنا بَيانَهُ (۱۹/قیامت)
🌱(ای پيامبر! به هنگام نزول وحی،) زبان خود را به حركت در نياور تا نسبت به تلاوت آن شتاب كنی. همانا گردآوردن و خواندن آن (بر تو) بر عهده ماست. پس چون آن را خوانديم، قرائت آن را دنبال كن. آنگاه بيان (حقايق و اسرار و توضيح) آن بر عهده ماست.
🔹سپس میافزايد" بر ما است كه آن را جمع كنيم و بر تو بخوانيم" (إِنَ عَلَيْنا جَمْعَهُ وَ قُرْآنَهُ)۱.
خلاصه از ناحيه جمعآوری قرآن نگران نباش، ما آيات آن را جمع میكنيم باز هم به وسيله پيك وحی بر تو میخوانيم.
" و هنگامی كه ما بر تو خوانديم از آن پيروی كن و بخوان" (فَإِذا قَرَأْناهُ فَاتَّبِعْ قُرْآنَهُ).
" سپس بر ما است كه آن را تبيين كنيم" (ثُمَّ إِنَّ عَلَيْنا بَيانَهُ).
🔹بنا بر اين جمع قرآن، و هم تلاوت آن بر تو، و هم تبيين و تفصيل معانی آن هر سه بر عهده ما است، به هيچوجه نگران مباش، آن كس كه اين وحی را نازل كرده، در تمام مراحل حافظ آن است، تنها وظيفه تو از يك سو پيروی از تلاوت پيك وحی، و از سوی ديگر ابلاغ اين رسالت به عامه مردم است.
🔹بعضی نيز گفتهاند منظور از جمع كردن جمع در لسان وحی نيست، بلكه جمع در سينه پيغمبر ص و تلاوت آن در لسان آن حضرت ص است، يعنی عجله مكن ما تمام اين آيات را در سينه تو جمع میكنيم، و سپس قرائت آن را بر زبانت جاری میسازيم.
🔹به هر حال اين تعبيرات همگی این را تاييد میكند كه پيامبر ص به هنگام نزول وحی به وسيله جبرئيل، پيوسته عجله داشت كه آيات را به سرعت تكرار كند، مبادا از حافظه او برود، و اينجا بود كه از سوی خداوند به او اعلام شد كه خونسردی خود را حفظ كند، و نيز اطمينان داده شد كه نه تنها جمع آيات و تلاوت آن، بلكه تبيين آن نيز از سوی خداوند تضمين شده است.
🔹اين آيات در ضمن بيانگر اصالت قرآن، و حفظ آن از هر گونه تحريف و دگرگونی است، چرا كه خداوند وعده جمع و تلاوت و تبيين آن را داده است.
📚تفسیر نمونه
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan
♻️♻️♻️ #قرآنفهمیبرایهمه : تدبر در سوره های قرآن به ترتيب نزول
4⃣6⃣ تدبر در سوره #قصص
🔹نکات سوره قصص از تفسیر عبدالعلی بازرگان
قصص : ۸۷
وَلَا يَصُدُّنَّكَ عَنْ آيَاتِ اللَّهِ بَعْدَ إِذْ أُنزِلَتْ إِلَيْكَ وَادْعُ إِلَى رَبِّكَ وَلَا تَكُونَنَّ مِنَ الْمُشْرِكِينَ
و مبادا [دشواری يا تهديدی] تو را از [ابلاغ آشکار] آيات خدا پس از آنکه بر تو نازل شد باز دارد؛ [مردم را] به سوی پروردگارت دعوت کن و هرگز از مشرکين مباش [=تحت تأثير ديگران و انگيزههای غير توحيدی قرار مگير].
قصص : ۸۸
وَلَا تَدْعُ مَعَ اللَّهِ إِلَهًا آخَرَ لَا إِلَهَ إِلَّا هُوَ كُلُّ شَيْءٍ هَالِكٌ إِلَّا وَجْهَهُ لَهُ الْحُكْمُ وَإِلَيْهِ تُرْجَعُونَ
و با خدا معبود ديگری را نخوان که معبودی جز او نيست، همه چيز زوالپذير است جز سوی او ۶۵
[=آنچه خدائی و در مسير او باشد]، حکم [=فرمانروائی] از آنِ اوست و [همگی] به پيشگاه او بازگردانده ميشويد.
__
۶۵- مفسرين «وجه ربّ» را اغلب «ذات» پروردگار شمردهاند! در حالی که معنای وجه با ذات تفاوتی بسيار دارد. وجه هر چيزی روی آن است، وجه اشياء قسمتی از آن است كه مشاهده ميكنيم. ما که ذات خدا را مطلقاً نميشناسيم، اما در جستجوی صفات و اسماء نيکوی او [ابتغاء وجه الله] به انجام خدمات پايدار [باقيات الصالحات] نائل ميشويم. آيا معنای «و یبقی وجه ربک» غير از اسماء نيکوی اوست؟ «وجه الله» که در قرآن ۵ بار تکرار شده [بقره ۱۱۸ (۲:۱۱۸) ، ۲۷۲ (۲:۲۷۲) ، روم ۳۸ (۳۰:۳۸) ، ۳۹، انسان ۹ (۷۶:۹) ] همان هدف و نيت خدائی است که در نماز، انفاق، زکات و اطعام گرسنگان به آن توجه داريم. اما سه بار هم در قرآن «وجه ربّ» [علاوه بر وجه الله] آمده است [رعد ۲۲ (۱۳:۲۲) ، رحمن ۲۷ (۵۵:۲۷) ، و ليل ۲۰ (۹۲:۲۰) ] که در هر سه مورد رب مضاف [ربهم، ربک] يعنی تربيت پذيری و تجلی صفات ربّ در وجود آدمی مورد نظر است. به اين معنا که همه کسانی که روی زميناند ميميرند اما «باقيات الصالحات» و اعمالی که به هدف خدائی انجام شده و در وجود انسان نقش بسته شده باقی ميماند. همه مدارس دنيائی نيز تعطيل ميشوند، ولی آنچه در وجود محصلين از «وجه مدرسه» نقش بسته باشد، باقی ميماند.
https://zaya.io/rffo8
کانالِ قرآنپویان
تدبر در قرآن ،تفقه در دين
┏━━🌹💠🌹━━┓
🆔@quranpuyan
┗━━🌹💠🌹━━┛
#مطهرات و #نجاسات
💠مروري بر دلايل و برخي فتاواي متمايز آيت الله صادقي تهراني
🛑قسمت نهم:
پاك بودن #شراب
↩️مسأله ى 57- آنچه به طور مسلم از دليل مى فهميم اين است كه #منى انسان چه مرد و چه زن نجس است، دليلش هم صحيحه ى محمد بن مسلم از حضرت صادق عليه السلام كه ؛
🔸«ذَكَرَ الْمَنِىَّ وَ شَدَّدَهُ وَ جَعَلَهُ اشَدَّ مِنَ الْبُولِ ثمَّ قالَ إنْ رَأيْتَ الْمَنِىَّ قَبْلَ أوْ بَعْدَ ما تَدْخُلُ فى صَلاتِكَ فَعَلَيْكَ إعادَةُ الصّلاةِ وَ إنْ أنْتَ نَظَرْتَ فى ثَوْبِكَ فَلَمْ تُصِبْهُ ثُمَّ صَلَّيْتَ فيهِ ثُمَّ رَأيْتَهُ بَعْدُ فَلا إعادَةَ
عَلَيْكَ وَ كَذا الْبُولُ»
«(آن حضرت) يادى از منى كرد ولى درباره ى آن سختگيرى نمود كه از بول هم سخت تر است سپس فرمود: اگر پيش يا پس از شروع به نماز آن را ديدى بر تو است كه نمازت را از سرگيرى، و اگر در لباست نگريستى و در آن اثرى از منى نديدى و سپس با همان لباس نماز خواندى و پس از نماز منى در آن ديدى نمازت را از سر نگير، و بول نيز همينگونه است».
👈و اين حديث و مانندش تنها منى انسان را شامل است كه از منى غير انسان انصرافى بديهى دارد، به ويژه منى حيوانات حلال گوشت، كه اصولًا انسان با منى هيچ حيوانى سر و كارى ندارد تا از لفظ منى نجاست منى حيوان هم به دست آيد، و اينجا هم- زير پوشش قاعده ى #طهارت- منى حيوانات پاك، پاك است، چه حلال گوشت و چه حرام گوشت ،
↩️مسأله ى 58- منى انسان كه با شهوت از بدن خارج شده باشد برحسب احاديثى از پيامبر صلى الله عليه و آله و سلم و ائمه عليها السلام نجس و #جنابت_آور است.
🔰🔰و امّا چيزهايى ديگر مانند #شراب، آب انگور ثلثان نشده كه احياناً آقايان در رساله هاى علميه آنها را نجس دانسته اند نه تنها دليلى روشن بر نجاستشان در دست نيست بلكه برعكس، كتاب و سنت دليل بر طهارت آنها است.
📚رساله توضيح المسائل نوين، ص: 62
کانالِ قرآنپویان
تدبر در قرآن ،تفقه در دين
┏━━🌹💠🌹━━┓
🆔@quranpuyan
┗━━🌹💠🌹━━┛
#دعاهای_روزانه
یا مُنتَهی الرًَجایا
ای اوج امیدواری ها
🌹جوشن کبیر (۷)
@quranpuyan
💠#تلاوت_روزانـہ یــڪ صفحـہ قرآטּ بـہ همراـہ ترجمـہ
📖#سوره_مبارڪه_قیامت_انسان
📄#صفحه_578
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan