#زندگي_قرآني
شماره 136
سوره #ال_عمران صفحه_60
🟨 #ظلم، منحصر به پايمال كردن #حقوق_ديگران نيست
🟥كَيْفَ يَهْدِي اللَّهُ قَوْمًا كَفَرُوا بَعْدَ إِيمَانِهِمْ وَشَهِدُوا أَنَّ الرَّسُـولَ حَقٌّ وَجَاءَهُمُ الْبَيِّنَاتُ وَاللَّهُ لَا يَهْدِي الْقَوْمَ الظَّالِـمِينَ ال عمران/86
🌱چگونه ممكن است خدا قومي [=اهل كتابي] را كه پس از ايمانشان [به تورات و انجيل، نسبت به قرآن] كافر شدند، [به سرمنزل مقصود] رهبري كند؟ با آنكه به حقانيّت اين رسول [=پيامبر اسلام؛ از طريق بشارت كتابشان] گواه بودند و روشنگريهايي [نيز] بر آنان آمد، و خدا مردم ستمگر را رهبري نميكند.
#ظلم در تلقي اکثر مردم، ستم کردن به ديگري و پايمال کردن حقوق آنان است، اما اصل اين کلمه به معني #کاستن از #حق يا گذاشتن چيزي در غير مکان آن و بنابراين مغاير عدل و تعادل ميباشد.
مناسبات انسان با خدا، خلق او، و با نفس خود نيز بايد متناسب و متعادل با حق باشد، در غير اينصورت موجب ظلم و به هم خوردن تعادل ميگردد.
📗قرآن #شرک ورزيدن به خدا را، که قرار دادن معبوداني در مکان او و کاستن از حق ربوبيت است، «ظلم عظيم» شمرده است. لقمان 13 - ... يَا بُنَيَّ لا تُشْرِكْ بِاللهِ إِنَّ الشِّرْكَ لَظُلْمٌ عَظِيمٌ.
با اين مقدمات، اهل كتابي كه پس از ايمان گرفتار تعصّب هويتي شده و ارزشهاي قومي ديگر را نپذيرفتند، در اين آيه ظالم شمرده شدهاند، آيا مسلمانان از اين قاعده مستثني هستند؟
♨️پشت كردن به #حقّ، #منطق و #عقل، #رسول و بيّنه، #ظلم است و سبب خارج شدن از مدار الطاف الهى مىگردد. «لا يَهْدِي الْقَوْمَ الظَّالِمِينَ»
⬅️ #سنّت_خدا آن است كه #ظالمان را هدايت نكند. «وَ اللَّهُ لا يَهْدِي الْقَوْمَ الظَّالِمِينَ» (جمله «لايهدى» نشانه استمرار عمل و سنّت الهى است.)
📚تفاسير بازرگان و نور
┄═❁🍃❈
کانالِ قرآنپویان
تدبر در قرآن ،تفقه در دين
┏━━🌹💠🌹━━┓
🆔@quranpuyan
┗━━🌹💠🌹━━┛
◻️نسبت #سیاست و #دیانت
🖇اولِ بزرگراه مدرس دیوارنوشته بزرگی بود با عکس شهید سید حسن مدرس و این عبارت منسوب به او «سیاست ما عین دیانت ماست و دیانت ما عین سیاست ما.»
🔻این عبارت را البته مدرس هم بکار برده است، اما مدتها قبل از او علی اکبر شیخ الاسلام اصفهانی بر زبان رانده است.
مراد شیخ الاسلام از این عبارت دقیقا همان است که در جمهوری اسلامی از آن اراده می شود، اسلامی کردن همه امور. اما مراد #مدرس از آن هرگز چنین نبود، و این عبارت را باید به شیخ الاسلام نسبت داد نه مدرس.
🖇شیخ الاسلام اولا عمیقا به سیاست مبتنی بر دیانت به دو معنی قائل بود، یکی رعایت #ظواهر احکام شرع که وی به مثابه قانون حکومتی می دید، دیگری حضور الزامی نماینده حاکم شرع در همه جا.
ثانیا او با تشکیلات و قوانین #عرفی در دادگستری به شدت مخالف بود و قوه قضائیه و قضاوت را کلا ملک طلق روحانیت می دانست.
❇ #مدرس از شاخص ترین مدافعان عرفی کردن دادگستری و از نویسندگان پیش نویس نخستین قوانین عرفی #قضایی در ایران است.
🖇مدرس: «منشأ سیاست ما دیانت ماست. ما نسبت به دُوَل دنیا #دوست هستیم، چه همسایه چه غیر همسایه، چه جنوب چه شمال، چه شرق چه غرب و هر کسی متعرض ما بشود، متعرض آن میشویم. هر چه باشد، هر که باشد، به قدری که ازمان بر میآید و ساختهاست.»
👈مراد #مدرس این است که وی نیز به مبانی و موازین اسلامی قائل است، اما با سیاست ورزی ضعیف و مماشات با دست اندازان به خاک ایران باید به گونه ای قوی برخورد کرد، تا هوس تعرض به ایران را از سرشان به در کنند.
🖇بهترین راه حمایت از سلوک مؤمنانه و آزادانه مسلمانان از یک سو، و بهترین راه سیاست ورزی سالم و کارآمدی دولت از سوی دیگر ، پذیرش اصل جدایی نهاد دین (یعنی مساجد، حوزه های علمیه، روحانیت و مراجع) از دولت (یعنی قدرت سیاسی به معنای اعم) است.
🖇نتیجه بیش از چهار دهه این همانی دین و سیاست بسیار ملموس است: هم دینداری مان آسیب جدی دیده است، هم سیاستمان حال و روز خوشی ندارد.
به زبان دقیق تر هر دو به سطح بحران رسیده است. عامل هر دو بحران (دینی و سیاسی) باور به صحت عبارت «دیانت ما عین سیاست ماست و سیاست ما عین دیانت ماست» وعمل به مفاد آن بوده است.
🖇راه اصلاح هم تصحیح این اساس نادرست است: سیاست ما را تجربه عرفی بشری و #مصالح_ملی با رعایت موازین حقوق بین الملل تعیین می کند
و دیانت ما در گرو رعایت موازین جهان شمول و زمان شمول #قرآن، #سنت_پیامبر، #سیره_ائمه و#عقل است. سیاست و دیانت نه تنها عین هم نیستند بلکه دو روش و دو حوزه متفاوت دارند. باید این تفاوتها را به رسمیت شناخت، تا سلامت و توانمندی هر دو را تأمین کرد.
🎙خلاصه سخنراني دكتر محسن كديور
کانالِ قرآنپویان
تدبر در قرآن ،تفقه در دين
┏━━🌹💠🌹━━┓
🆔@quranpuyan
┗━━🌹💠🌹━━┛
.
#آیههاینور
بِسْمِ ٱللهِ ٱلرَّحْمٰنِ ٱلرَّحِيمِ
وَاصْبِرْ فَإِنَّ اللَّهَ لَا يُضِيعُ أَجْرَ الْمُحْسِنِينَ
و صبر پیشه کن که خدا اجر نیکوکاران را ضایع نگذارد
🌷 سوره هود ، آیه ۱۱۵
کانال قرآن پویان
🆔️ @quranpuyan
💠#تلاوت_روزانـہ یــڪ صفحـہ قرآטּ بـہ همراـہ ترجمـہ
📖#سوره_مبارڪه_حج آیات 56 تا 64
📄#صفحـہ_339
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan
#گزیده_نڪات_تفسیرے
#صفحه_339
❇️#پیروزمندان کیانند؟
💠ذلِكَ وَ مَنْ عاقَبَ بِمِثْلِ ما عُوقِبَ بِهِ ثُمَّ بُغِيَ عَلَيْهِ لَيَنْصُرَنَّهُ اللَّهُ إِنَّ اللَّهَ لَعَفُوٌّ غَفُورٌ (۶۰/حج)
🌱(آری،) مطلب چنين است، و هر كس به همان مقدار كه به او ستم شده مجازات كند، ولی باز هم به او ظلم شود، قطعاً خداوند او را ياری خواهد كرد، البتّه خداوند بخشايشگر و آمرزنده است.
🔹در آیات گذشته سخن از مهاجران فى سبیل الله بود و وعده هاى پاداش بزرگى که خداوند در قیامت به آنها داده است .
براى اینکه تصور نشود که وعده الهى ، مخصوص آخرت است در نخستین آیه مورد بحث سخن از پیروزى آنها - در سایه لطف الهى - در این جهان مى گوید مى فرماید: ((مساءله چنین است و هر کس در برابر ستمى که به او شده به همان اندازه دست به مجازات زند، سپس بر او ظلم شود، خداوند او را یارى خواهد کرد))(ذلک و من عاقب بمثل ما عوقب به ثم بغى علیه لینصرنه الله ).
🔹اشاره به اینکه دفاع در مقابل ظلم و ستم ، یک حق طبیعى است و هر کس مجاز است به آن اقدام کند.
ولى تعبیر به ((مثل )) تاءکیدى بر این حقیقت است که نباید از حد تجاوز کند.
جمله ((ثم بغى علیه ))، نیز اشاره به این است که اگر شخص در مقام دفاع از خویشتن تحت فشار ظلم قرار گیرد، خدا وعده یارى به او داده است ، و به این ترتیب کسى که از آغاز سکوت کند و تن به ظلم و ستم در دهد و هیچگونه گام مؤ ثرى در راه دفاع از خود بر ندارد خدا به چنین کسى وعده یارى نداده است، وعده الهى مخصوص کسانى است که تمام نیروى خود را براى دفاع در برابر ظالمان و ستمگران بسیج کنند و باز هم از طرف دشمن تحت ستم قرار بگیرند.
🔹و از آنجا که همیشه قصاص و مجازات باید با عفو و رحمت ، آمیخته شود تا افرادى که از کار خود پشیمان گشته اند و سر تسلیم فرود آورده اند زیر پوشش آن قرار گیرند در پایان آیه مى فرماید: ((خداوند بخشنده و آمرزنده است )) (ان الله لعفو غفور).
این درست به آیات قصاص مى ماند که از یک طرف به اولیاى دم اجازه قصاص مى دهد، و از سوى دیگر دستور عفو را به عنوان یک فضیلت (در مورد کسانى که شایسته عفوند) در کنار آن مى گذارد.
📚تفسیر نمونه
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan
#گزیده_نڪات_تفسیرے
#صفحه_339
❇️مطالعه در #هستی، زمينهی ايمان به خداست
💠أَ لَمْ تَرَ أَنَّ اللَّهَ أَنْزَلَ مِنَ السَّماءِ ماءً فَتُصْبِحُ الْأَرْضُ مُخْضَرَّةً إِنَّ اللَّهَ لَطِيفٌ خَبِيرٌ (۶۳/حج)
🌱آيا نديدی كه خداوند از آسمان، آبی فرو فرستاد، آنگاه زمين سرسبز گشت؟ همانا خداوند دارای لطف و آگاهی است.
🔹مطالعه در هستی، زمينهی ايمان به خداست. «أَ لَمْ تَرَ»
🔹خداوند در جهان هستی، بر اساس عوامل طبيعی كار میكند. «أَنْزَلَ مِنَ السَّماءِ ماءً فَتُصْبِحُ»
🔹آثار و بركات طبيعت از اوست. (اگر باران، زمين و طبيعت مرده را سبز و خرم میكند، اين هم لطف الهی است). «فَتُصْبِحُ- إِنَّ اللَّهَ لَطِيفٌ»
📚تفسیر نور
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan