✴️اصول و مباني #نظام_سياسياجتماعي حكومت اسلامي در قرآن
آشنایی با مبانی نظرات #سیاسی اجتماعی امام خمینی
✨🔸✨🔸✨🔸✨🔸✨🔸
سوال👇👇
✅علت تفاوت #فتوای_امام،قبل و بعد از انقلاب چه بود؟
قسمت آخر
امام می فرمودند که اقتضائات حکومت در این کشور و در این زمان چیست؟
مرحوم آقای قدیری، یک سؤالی از حضرت امام یا یک اشکالی به حضرت امام در مسأله شطرنج مطرح کردند که حالا #شطرنج چه آلت قمار باشد، چه نباشد، بر اساس روایات باید ما حکم به حرمتش کنیم و چرا شما در فرض اینکه آلت قمار نباشد و از آلت قمار بودن خارج شده باشد، چرا در این فرض گفتید که مانعی ندارد و امام برای او توضیح دادند و توضیح امام دو قسمت دارد.
یکی اینکه روایت را درست فهمیدی یا نفهمیدی. آن بحث طلبگی است. ولی قسمت دیگر که مهمتر است، یک نقد کلی به نوع استلال ایشان است.
امام فرمودند: «قبل از پرداختن به دو مورد سؤال و جواب، اینجانب لازم است از برداشت جنابعالی از اخبار و احکام الهی اظهار تأسف کنم.
بنا بر نوشتۀ جنابعالی زکات تنها برای مصارف فقرا و سایر اموری است که ذکرش رفته است... در سبق و رمایه ...» دوباره امام شروع کردند به همان روش و تالی فاسدها را مطرح کردند که لازمة کلام شما که حکم رفته روی همان ابزار و ادوات بازی، ولو در طول زمان به لحاظ ماهوی موضوع تغییر پیدا کند، ولی به لحاظ شکلی ما باید حکم را نگه داریم.
اگر این جوری باشد که ما احکام را روی همین ظواهر خودش حفظ کنیم ولو به لحاظ ماهوی تغییر پیدا بکند.
حالا یک به یک پس از دیگری ایشان مدام نقض می کنند ونقض می کنند و آخرش این می شود که: «و بالجمله آنگونه که جنابعالی از اخبار و روایات برداشت دارید، تمدن جدید بکلی باید از بین برود و مردم کوخ نشین بوده و یا برای همیشه در صحراها زندگی نمایند.»😞😞(صحیفه امام، ج21، ص150).
امام لوازم عینی آن اجتهاد را می شمرند. با این لوازم کار دارند که این اجتهاد زندگی سوز است نه زندگی ساز.
یکی از تفاوت هایی که وجود دارد، این است که فقه قبل از #انقلاب فرق کرد ولی نه در مراجعه به ادله، که مثلا قبلاً مقبوله عمر بن حنظله معتبر بود، حالا چون انقلاب شده دیگر مقبوله مردوده شده!! نه! آیات و روایات همه سر جای خودش هست و درست است.
فرقش این است که ما قبل از انقلاب، فقط به همین ادله مراجعه می کردیم، در حجره می نشستیم، اجتهاد و #استنباط می کردیم، #فتوا می دادیم، تمام می شد.
حالا باید آنچه را که استنباط کردیم چون حکومت در اختیار ماست و می خواهیم به اجرا بگذاریم، ببینیم قابلیت برای اجرا دارد و یا قابلیت برای اجرا ندارد.
آن فقه قبل از انقلاب فقط فقه تئوری و فقط مدرسه بود همین و بس.
و اگر ما در فضای قبل از انقلاب مانده بودیم، هرگز این فقه تکان نمی خورد. و چه بسا همیشه همان فتواها را تکرار می کردیم که گاه اصلا قابلیت اجرا نداشت. هزار سال دیگر هم که بود همان بود. چرا تغییر پیدا کند؟ اجتهاد و استنباط روی مبانی و ادله صورت گرفته، کجایش اشکال دارد؟
انقلاب یک شوک وارد کرد که این حرف هایی که در کتاب ها نوشته شده، قابلیت اجرا دارد یا ندارد؟
استاد سروش محلاتی
🔸✨🔸✨🔸✨🔸✨🔸✨
┏━━🌹💠🌹━━┓
🆔 @quranpuyan
┗━━🌹💠🌹━━┛
آیات و جملات #قصار
✅ هيچ كس ،بار گناه شخصی دیگر را بر نمیدارد
آیه ای که در این عنوان بدان اشاره میشود پنج بار در قرآن ذکر شده که ترجمه و بخش کوتاهی از تفسیر المیزان در خصوص آیه ی ذیل الذکر بیان میشود
🌺 سوره ی انعام -۱۶۵
قُلْ أَغَيْرَ اللَّهِ أَبْغِي رَبًّا وَهُوَ رَبُّ كُلِّ شَيْءٍ وَلَا تَكْسِبُ كُلُّ نَفْسٍ إِلَّا عَلَيْهَا وَلَا تَزِرُ وَازِرَةٌ وِزْرَ أُخْرَى ثُمَّ إِلَىٰ رَبِّكُم مَّرْجِعُكُمْ فَيُنَبِّئُكُم بِمَا كُنتُمْ فِيهِ تَخْتَلِفُونَ
فولادوند: ﺑﮕﻮ ﺁﻳﺎ ﺟﺰ ﺧﺪﺍ ﭘﺮﻭﺭﺩﮔﺎﺭﻯ ﺑﺠﻮﻳﻢ ﺑﺎ ﺍﻳﻨﻜﻪ ﺍﻭ ﭘﺮﻭﺭﺩﮔﺎﺭ ﻫﺮ ﭼﻴﺰﻯ ﺍﺳﺖ ﻭ ﻫﻴﭻ ﻛﺲ ﺟﺰ ﺑﺮ ﺯﻳﺎﻥ ﺧﻮﺩ [ﮔﻨﺎﻫﻰ] ﺍﻧﺠﺎم ﻧﻤﻰ ﺩﻫﺪ
ﻭ ﻫﻴﭻ ﺑﺎﺭﺑﺮﺩﺍﺭﻯ ﺑﺎﺭ [ﮔﻨﺎﻩ] ﺩﻳﮕﺮﻯ ﺭﺍ ﺑﺮﻧﻤﻰ ﺩﺍﺭﺩ
ﺁﻧﮕﺎﻩ ﺑﺎﺯﮔﺸﺖ ﺷﻤﺎ ﺑﻪ ﺳﻮﻯ ﭘﺮﻭﺭﺩﮔﺎﺭﺗﺎﻥ ﺧﻮﺍﻫﺪ ﺑﻮﺩ ﭘﺲ ﻣﺎ ﺭﺍ ﺑﻪﺁﻧﭽﻪ ﺩﺭ ﺁﻥ ﺍﺧﺘﻠﺎﻑ ﻣﻰ ﻛﺮﺩﻳﺪ ﺁﮔﺎﻩ ﺧﻮﺍﻫﺪ ﻛﺮﺩ
تفسیر المیزان: ﻫﻴﭻ ﺍﻧﺴﺎﻧﻰ ﮔﻨﺎﻩ ﺍﻧﺴﺎﻧﻰ ﺩﻳﮕﺮ ﺭﺍ ﺗﺤﻤﻞ ﻧﻤﻰ ﻛﻨﺪ، ﻳﻌﻨﻰ ﻧﻔﺲ ﻫﻴﭻ ﻛﺲ ﺑﻪ ﮔﻨﺎﻫﻰ ﻛﻪ ﺩﻳﮕﺮﻯ ﻛﺮﺩﻩ ﺁﻟﻮﺩﻩ ﻧﻤﻰ ﺷﻮﺩ، ﻭ ﻗﻬﺮﺍ ﻫﻴﭻ ﻛﺲ ﻫﻢ ﺑﻪ ﮔﻨﺎﻫﻰ ﻛﻪ ﺩﻳﮕﺮﻯ ﻛﺮﺩﻩ ﻋﻘﻮﺑﺖ ﻭ ﻣﻮﺍﺧﺬﻩ ﻧﻤﻰ ﺷﻮﺩ.
🌸🍃سوره هایی که فراز ولا تزر وازره وزر اخری در آنها بیان شده:
🔻انعام ۱۶۴
🔻اسراء ۱۵
🔻فاطر ۱۸
🔻زمر ۷
🔻نجم ۳۸
https://goo.gl/Kv3xfe
┏━━🌹💠🌹━━┓
🆔@quranpuyan
┗━━🌹💠🌹━━┛
♻️♻️♻️ #قرآنفهمیبرایهمه : تدبر در سوره های قرآن به ترتيب نزول
تدبر در سوره #صاد
❓پرسش : معناي "اذ تسوروالمحراب" در داستان داود چيست؟
در آن دوران ساختمانها و قصرهای عظیمی ساخته می شده است. تورات از چمع آوری بناها و معماران از شهرهای مختلف برای ساختن هیکل سلیمان و معبدی که او ساخت خبر میدهد گزارش تورات حاکی از عظمت آن بناست.
فکر میکنم باید در معنای «تسوروا المحراب» بیشتر اندیشید. به چه دلیل باید فرض کنیم که آن جماعت از دیوار بالا رفتند و از بالا وارد محراب شدند؟ از کجای این تعبیر چنین معنایی مستفاد میشود. چرا آن را باید «تسوروا علی المحراب »بفهمیم نه «تسوروا فی المحراب» که معنای دخلوا را در تضمین دارد؟مگر دیوارهای قصر محافظ نداشته است؟ چرا «تسوروا »با باید «صعدوا علی السور» معنا کنیم نه «طلعوا علی السور »که به معنای بالا رفتن از راه مخصوص است؟ چرا نمیتوان همانگونه که اصحاب لغت گفتهاند محراب را غرفه ای بر فراز عمارت یا مثلاً منطقهای مرتفع در باغ یا کاخ تصور کرد که برای ورود به آن باید از پلکان یا راه تعبیه شده در دیوارهها بالا رفت؟
علامه طباطبایی با استناد به تعبیر «تسورا المحراب» میگویند این تعبیر نشان میدهد که متخاصمان فرشته بودند. خوب اگر فرشته بودند چرا باید از دیوار بالا روند مگر برای فرشته عبور از دیوار مشکلی دارد که باید از آن بالا رود؟
پاسخ👇
در باره این که قصور داود تعجیل در صدور حکم با شنیدن سخنان یک طرف دعوا بوده باید عرض کنم که این برداشت با سیاق ایات هیچ سازگاری ندارد .در چند آیه قبل از داود چنین تجلیل شده است «و آتیناه الحکمة و فصل الخطاب» آخر چنین آدمی این حد درک و آگاهی ندارد که در داوری باید سخنان دو طرف را شنید؟ علامه طباطبایی که به خوبی به این نکته واقف است و میداند شنیدن دفاعیات متهم چیزی استکه هر آدم سادهای میداند و این گونه داوری ستم در حق متهم است ، ناگزیر برای رفع این اشکال در سخن داود عبارتی را در تقدیر میگیرد و می گویددر واقع سخن داود چنین بوده : «اگر آن گونه است که تو میگویی برادر تو به تو ستم کرده است» اما میتوان پرسید مگر خدا نمیتوانست جمله شرطیه داود را به طور کامل نقل کند؟ این گونه در تقدیر گرفتن کاملاً خلاف ظاهر آیه است.
آقاي دكتر ارمين
Http://V.Ht/saadd
کانالِ قرآنپویان
تدبر در قرآن ،تفقه در دين
┏━━🌹💠🌹━━┓
🆔@quranpuyan
┗━━🌹💠🌹━━┛
#زندگيقرآني : تمرین #عمل به یک دستور قرانی
تمرین #سی_سوم
✅#قرض_الحسنه .
🍃⚜ #قرض دادن در قرآن⚜🍃
.
📣📣... قرآن کریم میفرماید:
هر کس به نیازمندی #قرض بدهد، در واقع داره به #خدا_قرض میدهد.
یعنی خدای مهربون، خودش رو بجای فقرا گذاشته و از طرف اونها داره قرض میکنه، تا اونها خجالت نکشن😢😥
#خدای بزرگ که صاحب همه عالم هست، میفرماید:
"به منِ خدا #قرض بدهید."😧
🎁 پس پاداش #قرض_الحسنه با خودِ #خداست...😊
👌 موضوع #وام_دادن و #قرض_دادن به #خدا، چند بار تو قرآن بیان شده،
که یک موردش در سوره بقره است:
💟 مَنْ ذَا الَّذِی یُقْرِضُ اللّٰهَ قَرْضاً حَسَناً فَیُضٰاعِفَهُ لَهُ أَضْعٰافاً کَثِیرَةً✨
💢 کیست که به خداوند #وامی_نیکو دهد، تا خداوند آن را برای او چندان برابر بیافزاید.
🌴سوره بقره، آیه ۲۴۵🌴
📣📣...دقّت کنیم
🔔 قرآن بجای «یُقْرِضُ النّاس»
میفرماید «یُقْرِضُ اللّٰهَ»
👈 یعنی #قرض_دادن و #کمک_به_خلقِ #خدا، در واقع #قرض دادن و کمک به خودِ #خداست.
واقعاً بی انصافیه...
🔔 خدا بخواهد از ما پول #قرض کند، و ما بهش قرض ندهیم😔
☜️ از این به بعد اگر نیازمند واقعی دیدیم،
☜ که خواست از ما پول #قرض کنه،
☜ و واقعاً مطمئن بودیم که این آدم نیازمنده، و کلاهبردار نیست،
☜ این احساس رو داشته باشیم که داریم به خودِ #خدا پول #قرض میدیم...😊
☜ و #خدا وعده داده که چند برابر بهمون پس میده...😍😍💰
گروه عمل به قرآن در پيام رسان ايتا
http://eitaa.com/joinchat/245891088C04b58d311d
https://eitaa.com/quranpuyan
بخشی_از_نظرات_قرآن_اموزان_دوره_هاي_مترجمي.pdf
745.7K
بخشی از نظرات اساتيد و قرآنآموزان دورههاي #مترجمي قرآن كه در دورههاي حضوري و مجازي "روش ساده #فهم بهتر قرآن" حضور يافتند: 👈جهت اطلاعات بيشتر در خصوص #ثبتنام دوره جديد به كانال زير مراجعه نماييد. https://t.me/tadabbor_quranpuyan
📖 #قرآنچهمیگوید؟
"سُبحانَ الَّذِی اَسرَی بِعَبدِهِ لَیلَاً مِنَ المَسجِدِالحرامِ اِلَی المَسجِدِ الاَقصَی"
("سبحان" است آن که بنده اش را یک شبه از مسجدالحرام به مسجد الاقصی می بَرَد!)
اسری/۱
دقت کن! ببین! این "سبحان" است که "طی الارض" را باعث می شود! سبحان است که توانایی سیر یک شبه را دارد. طی الارض بدون "سبحان" امکانپذیر نیست. چه این پاکی محض است که تو را از زنجیر انواع تعلقات رها می کند، این پاکی محض است که تو را سبکبار می سازد، این پاکی محض است که توانایی گذر و گذراندن از عالَم کثرت را دارد، این پاکی محض است که روزنه ی عبور را می شناسد! بی این "سبحان"، بی این پاکی محض، همه گرفتارند، همه در بندند. بزرگ و کوچک ندارد. تا در برابرش هیچ نشوی، تا بی "من" نگردی، "سبحان" تو را نمی پذیرد و سیری در کار نخواهد بود. سبحان همواره پذیرای آن کسانی است که از ذهنِ منیّت ساز خود خروج کرده اند و پیش از مرگ، مرده اند. همانان که "مُوتُوا قَبلَ اَن تَمُوتُوا" را عامل اند و همواره تسلیم محض اند.
بر گرفته از مجموعه نکات قرآنی
مسعود ریاعی
کانالِ قرآنپویان
تدبر در قرآن ،تفقه در دين
┏━━🌹💠🌹━━┓
🆔@quranpuyan
┗━━🌹💠🌹━━┛
لطفا در ایتا مطلب را دنبال کنید
مشاهده در پیام رسان ایتا
در علوم قرآني محدود نشويد.در درياي مفاهيم قران #شناور شويد. با اين گمان كه تدبردر قران منحصر به اهل بيت است،از #تدبر در قرآن نهراسيد. بخشي از جلسه #دوم دروه اموزش روش مطالعه و فهم بهتر قران
♻️♻️♻️ #قرآنفهمیبرایهمه : تدبر در سوره های قرآن به ترتيب نزول
تدبر در سوره #صاد
❓نظرات و تفاسير مختلف در داستان حضرت ايوب: ماجراي سوگند ايوب و زدن همسرش چه بود؟
«وَ اذْكُرْ عَبْدَنٰا أَيُّوبَ» اين جمله مقام شامخ او را بيان ميكند و خداوند سرگذشت و بردباري وي را بعنوان موعظه و تسليت و تقويت روحي حضرت رسول صلّي اللّٰه عليه و آله نقل مينمايد.
«أَنِّي مَسَّنِيَ الشَّيْطٰانُ بِنُصْبٍ وَ عَذٰابٍ» نصب بمعني رنج است، گويند مراد از اين جمله همان است كه در روايات آمده، شيطان از خدا اجازه خواست تا مال و اولاد او را از بين ببرد و بدنش را بيمار كند.
ولي احتمال دارد كه مراد وسوسهها و خيالهاي شيطاني باشد كه در ايّام محنت در سينه اش پيدا ميشده
نظير آيه ي «إِذٰا مَسَّهُمْ طٰائِفٌ مِنَ الشَّيْطٰانِ تَذَكَّرُوا» اعراف: ۲۰۱ در مناجات دوّم از مناجات خمسة- عشر هست: الهي اشكو اليك … شيطانا يغويني قد ملاء بالوسواس صدري» اين احتمال نزديك بيقين است.
«ارْكُضْ بِرِجْلِكَ هٰذٰا مُغْتَسَلٌ بٰارِدٌ وَ شَرٰابٌ» گفته اند: يعني پايت را بزمين بكوب و چنين كرد و چشمه اي از زير پايش جوشيد. ركض بمعني تند رفتن و فرار است مثل «فَلَمّٰا أَحَسُّوا بَأْسَنٰا إِذٰا هُمْ مِنْهٰا يَرْكُضُونَ» انبياء: ۱۲ يعني چون عذاب ما را احساس كردند آنگاه از شهر فرار ميكردند.
از آيه ي «ارْكُضْ بِرِجْلِكَ» بدست ميايد كه ايّوب قدرت پا شدن و قدم زدن و رفتن نداشته، خدا اراده فرموده كه صحّت بيابد لذا فرموده: تند برو و يا محكم قدم بزن بنا بر آنكه ركض بمعني محكم قدم زدن هم باشد.
«هٰذٰا مُغْتَسَلٌ بٰارِدٌ وَ شَرٰابٌ» از اين جمله فهميده ميشود كه در آنجا آبي بود كه از آن خورده و شستشو كرده است.
«خُذْ بِيَدِكَ ضِغْثاً فَاضْرِبْ بِهِ وَ لٰا تَحْنَثْ» ضغث بمعني يكدسته تركه ياخشك يا يكدسته تركۀ نرم است در روايات آمده كه در ايّام محنت زنش بي صبري و ناراحتي كرد ايّوب قسم خورد كه بعد از شفا يافتن او را در مقابل بي صبريش تأديب نمايد خدا در مقام وفا بسوگند فرمود با يكدسته تركه ي نرم يكبار بزن و نقض قسم مكن.
ادامه دارد...
قاموس قرآن ج ۱، ص: ۱۵۰
https://cutt.ly/dyyhHpm
┏━━🌹💠🌹━━┓
🆔@quranpuyan
┗━━🌹💠🌹━━┛
هدایت شده از قران پویان
#زندگيقرآني : هر هفته تمرین #عمل به یک دستور قرانی
هفته #پنجاهوچهارم
تمرین #سی_چهارم
✅موضوع: #حفظ_طبيعت ومحیط زیست.
◀️خداوند می فرمایند :
🔶..ُ هُوَ أَنْشَأَكُمْ مِنَ الْأَرْضِ وَ اسْتَعْمَرَكُمْ... فِيها..
🔸..خداوند شما را از #زمین خلق کرد ومامور #ابادانی نمود(61)هود
🔶وهمچنین از پیامبر اکرم(ص) روایت شده است که حضرت فرمود:
🔶 «تحفظو من الارض فانها امکم» یعنی از #زمین #حفاظت کنید به درستی که آن مادر شماست
گروه عمل به قرآن در پيام رسان ايتا
http://eitaa.com/joinchat/245891088C04b58d311d
https://eitaa.com/quranpuyan