#گزیده_نڪات_تفسیرے
#صفحه_515
❇️در برابر #دشمنان سختگير و در برابر #دوستان مهربان!
💠مُحَمَّدٌ رَسُولُ اللَّـهِ وَ الَّذِينَ مَعَهُ أَشِدَّاءُ عَلَی الْكُفَّارِ رُحَماءُ بَيْنَهُمْ تَراهُمْ رُكَّعاً سُجَّداً يَبْتَغُونَ فَضْلاً مِنَ اللَّـهِ وَ رِضْواناً سِيماهُمْ فِي وُجُوهِهِمْ مِنْ أَثَرِ السُّجُودِ ذلِكَ مَثَلُهُمْ فِي التَّوْراةِ وَ مَثَلُهُمْ فِي الْإِنْجِيلِ كَزَرْعٍ أَخْرَجَ شَطْأَهُ فَآزَرَهُ فَاسْتَغْلَظَ فَاسْتَوی عَلی سُوقِهِ يُعْجِبُ الزُّرَّاعَ لِيَغِيظَ بِهِمُ الْكُفَّارَ وَعَدَ اللَّهُ الَّذِينَ آمَنُوا وَ عَمِلُوا الصَّالِحاتِ مِنْهُمْ مَغْفِرَةً وَ أَجْراً عَظِيماً (۲۹/فتح)
🌱محمّد، رسول خداست و كسانی كه با او هستند، بر كفّار، سخت و در ميان خودشان مهربانند. آنان را پيوسته در ركوع و سجود میبينی، كه فضل و رضوان را از خدا میجويند، نشانه آنان در رخسارشان از اثر سجود نمايان است. اين است وصف ايشان در تورات و وصف آنان در انجيل، مانند زراعتی است كه جوانه را از زمين خارج كرده، پس آن را نيرو داده تا سخت شود و بر ساقهی خود بايستد، آن گونه كه كشاورزان را به شگفتی و شادی وامیدارد. تا خداوند به واسطه مؤمنان كفّار را به خشم آورد، ولی خداوند به كسانی از كفّار كه ايمان آورده و كارهای شايسته انجام دهند، وعده آمرزش و پاداشی بزرگ داده است.
🔹 وعدههای الهی شفاف است. (آن پيامبری كه مكتبش بر تمام اديان غالب میشود، محمّد رسول اللّه است.) أَرْسَلَ رَسُولَهُ بِالْهُدی ... مُحَمَّدٌ رَسُولُ اللَّـهِ ...
🔹 جهانی شدن مكتب اسلام، به رهبری الهی و يارانی صادق نيازمند است.
لِيُظْهِرَهُ عَلَی الدِّينِ كُلِّهِ ... مُحَمَّدٌ رَسُولُ اللَّـهِ وَ الَّذِينَ مَعَهُ
🔹 يكی از ابزار و شيوههای تربيت، معرّفی الگوهاست. «مُحَمَّدٌ رَسُولُ اللَّـهِ»
🔹 ايمان به رسول خدا، «آمنوا به» گام اول است، مهمترين گام، همراهی با رسول است. «وَ الَّذِينَ مَعَهُ»
🔹 مسلمانان بايد در برابر دشمن؛ خشونت، قاطعيّت، صلابت و شدّت داشته و در برابر ديگر مؤمنان؛ رأفت، مودّت، رحمت و عطوفت، مهر و احساسات داشته باشند. «أَشِدَّاءُ عَلَی الْكُفَّارِ رُحَماءُ بَيْنَهُمْ»
🔹 بیتفاوتی ممنوع، مسلمان بايد مظهر حبّ و بغض باشد. «أَشِدَّاءُ عَلَی الْكُفَّارِ رُحَماءُ بَيْنَهُمْ»
🔹 ملاك مهر و قهر، ايمان و كفر است، نه قوم و قبيله و مال و ثروت. «أَشِدَّاءُ عَلَی الْكُفَّارِ رُحَماءُ بَيْنَهُمْ»
🔹 عبادت، برای ياران پيامبر يك سيره دائمی است، نه يك عمل موسمی. «تَراهُمْ رُكَّعاً سُجَّداً»
🔹 در جامعه اسلامی، بايد نماز ظهور و بروز داشته باشد، نه مخفی و پنهان.
«تَراهُمْ»
🔹 ركوع و سجود در نماز، دارای محوريّت است. «رُكَّعاً سُجَّداً»
🔹 عبادتی مورد ستايش است كه همراه با كثرت و مداومت باشد. «رُكَّعاً سُجَّداً»
🔹 بخشهايی از تورات و انجيل فعلی، دست نخورده و تحريف نشده است، لذا قرآن در مواردی به آنها استناد میكند. ذلِكَ مَثَلُهُمْ فِي التَّوْراةِ وَ ... الْإِنْجِيلِ
🔹 در كتب آسمانی قبل نيز پيشگويیهايی بوده است. در تورات و انجيل، سيمای ياران پيامبر اسلام مطرح شده است. ذلِكَ مَثَلُهُمْ فِي التَّوْراةِ وَ ... الْإِنْجِيلِ
🔹 مثالهای كتب آسمانی، طبيعی، همهجايی، همه فهم، در دسترس و قابل تجربه است. كَزَرْعٍ أَخْرَجَ ...
🔹 رشدی پايدار است كه طبيعی، مستقل و تدريجی باشد. كَزَرْعٍ أَخْرَجَ ...
🔹 جامعه اسلامی بايد خودكفا، مستحكم و مستقل باشد تا روی پای خود بايستد. «فَاسْتَوی عَلی سُوقِهِ»
🔹 دين از سياست جدا نيست. در كنار ركوع و سجود، موضعگيریهای قاطع و دشمن شكن لازم است. رُكَّعاً سُجَّداً ... لِيَغِيظَ بِهِمُ الْكُفَّارَ
🔹 رشد كمی و كيفی مسلمانان، كفّار را عصبانی میكند. أَخْرَجَ شَطْأَهُ فَآزَرَهُ ...
لِيَغِيظَ بِهِمُ الْكُفَّارَ
🔹ركوع و سجود و همگامی با رسول خدا كافی نيست، بايد تمام آن امور برخاسته از ايمان و عمل صالح باشد تا اجر عظيم دريافت شود. «الَّذِينَ آمَنُوا وَ عَمِلُوا الصَّالِحاتِ مِنْهُمْ مَغْفِرَةً وَ أَجْراً عَظِيماً»
🔹 پاداش مؤمنان راستين در وهم نگنجد. «أَجْراً عَظِيماً»
🔹 دفع ضرر، مقدّم بر كسب منفعت است. (اول «مَغْفِرَةً» بعد «اجر عظيم»)
«والحمدللّه ربّ العالمين»
📚تفسیر نور
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan
#گزیده_نڪات_تفسیرے
#صفحه_515
❇️#ادب در #گفتار
💠إِنَّ الَّذِينَ يُنادُونَكَ مِنْ وَراءِ الْحُجُراتِ أَكْثَرُهُمْ لا يَعْقِلُونَ
🌱بیشتر کسانی که تو را از پشت (دیوارِ) اتاقها صدا میزنند، عقل خود را به کار نمیگیرند.
حجرات - ۴
🔹این آیه برای تاكيد بيشتر، اشاره به نادانی و بیخردی كسانی میكند كه اين دستور الهی را پشت سر میافكنند، و چنين میفرمايد:" كسانی كه تو را از پشت حجرهها بلند صدا میزنند اكثرشان عقل و خرد ندارند"! (إِنَّ الَّذِينَ يُنادُونَكَ مِنْ وَراءِ الْحُجُراتِ أَكْثَرُهُمْ لا يَعْقِلُونَ).
🔹اين چه عقلی است كه انسان در برابر بزرگترين سفير الهی رعايت ادب نكند، و با صدای بلند و نامؤدبانه، همچون اعراب" بنی تميم" پشت خانه پيامبر ص بيايد، و فرياد زند: يا محمد! يا محمد! اخرج الينا و آن كانون مهر و عطوفت پروردگار را بدينوسيله ايذاء و آزار نمايد.
🔹اصولا هر قدر سطح عقل و خرد انسان بالاتر میرود بر ادب او افزوده میشود، زيرا" ارزشها" و" ضد ارزشها" را بهتر درك میكند، و به همين دليل بی ادبی هميشه نشانه بیخردی است، يا به تعبير ديگر بی ادبی كار حيوان و ادب كار انسان است؟
👈تعبير به" أَكْثَرُهُمْ لا يَعْقِلُونَ" (غالب آنها نمیفهمند) يا به خاطر اين است كه اكثر در لغت عرب گاه به معنی" همه" میآيد، كه برای رعايت احتياط و ادب اين تعبير را به كار میبرند كه حتی اگر يك نفر مستثنی بوده باشد حق او ضايع نشود، گويی خداوند با اين تعبير میفرمايد: من كه پروردگار شما هستم و به همه چيز احاطه علمی دارم به هنگام سخن گفتن رعايت آداب میكنم، پس شما چرا رعايت نمیكنيد؟
و يا اينكه به راستی در ميان آنها افراد عاقلی بودهاند كه روی عدم توجه و يا عادت هميشگی صدا را بلند میكردند، قرآن از اين طريق به آنها هشدار میدهد كه عقل و فكر خود را به كار گيرند، و ادب را فراموش نكنند.
📚تفسیر نمونه
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan
♻️♻️♻️ #قرآنفهمیبرایهمه : تدبر در سوره های قرآن به ترتيب نزول
5⃣ تدبر در سوره #قصص
🔹نکات مهم تفسیری سوره #قصص از تفسیر مرحوم گنجه ای
آیه «فلسفه تاریخ»ی
آیه ۵ و ثلث اول آیه ۶ ، از لحاظ بیان یکی از قوانین تاریخ بشر بسیار قابل توجه است.
به این معنی که کسانی هستند که استعدادها و حقوقی دارند و کسان دیگری جلوی بالفعل شدن استعدادهای آنان را میگیرند و حقوقشان را از آنها باز می دارند. و خداوند چنین اراده نموده که آن گروهی را که مظلوم واقع شده اند مورد حمایت قرار داده و آنها را بالا آورده و نعمتهائی را به راحتی به آنان عطا فرماید.
این مطلب اگر مورد دقت قرار گیرد یک «قانون فلسفه تاریخ»ی است و می تواند در بسیاری از موارد در مناقشات بشری مورد دقت واقع شده و صحت آن دریافته شود.
صحت این مطلب را می توان در سقوط رم ، در فروپاشی شوروی ، در استیلای عجم بر اعراب از قرن سوم هجری به بعد ، در نهضت های استقلال طلبی قرن بیستم ، و خلاصه در موارد بسیار زیادی به رأی العین دید .
و خلاصه اینکه این «قانون» یکی از قوانین تخلف ناپذیری است که برحسب آن می توان آینده را پیشگوئی نمود.
مثلاً می توان در مناقشات بین ملتها بررسی کرد و تعیین نمود که کدام طرف «ضعیف شمرده شده و حقوقش قطع گردیده» است و پیش بینی نمود که بطور حتم ، همان طرف ، در آینده پیروز خواهد گردید .
مثلاً در همین زمان ، «مسئله فلسطین» یکی از آن موارد است و ما در ابتدای سوره اسراء در این خصوص شرحی عرض کرده ایم .
در «آن روزها» هم میتوان اوضاع و احوال پیامبر (ص) و پیروانش را در چارچوب همین قانون به وضوح دید و درک کرد و چون موضوع تقریبا برای همگان آشنا است شرح بیشتری لازم نمیباشد .
https://cutt.ly/fweMIpGw
کانالِ قرآنپویان
تدبر در قرآن ،تفقه در دين
┏━━🌹💠🌹━━┓
🆔@quranpuyan
┗━━🌹💠🌹━━┛
#مطهرات و #نجاسات
💠مروري بر دلايل و فتاواي متمايز آيت الله صادقي تهراني
🛑قسمت اول:
#آب، به هر اندازه اي پاك و پاك كننده است. مگر اينكه بواسطه غلبه نجاست، بو، رنگ يا طعم ان تغيير كند.
اب #كر و #قليل نداريم.
✅ #آب بهترين پاك كننده پليدىهاى ظاهرى است، و چه زيبا سخنى از امام معصوم عليه السلام است كه «ألْماءُ يُطَهِّرُ وَ لا يُطَهَّرُ» آب پاك مىكند و پاك كننده اى ندارد. و هنگامى هم كه متنجس شد از آب بودن بيرون است، مثلًا زمانى كه #رنگ يا #بو يا #طعم نجاست را به خود گرفته و مغلوب نجاست گردد، چنان كه در خبر نيز آمده 👈«مادامى كه آب بر نجاست غالب باشد- به طورى كه آنرا در خود محو و ناچيز كند- هرگز متنجس نمىشود، و تنها هنگامى كه نجاست بر آب غلبه كرد اينجا است كه متنجس مىشود. كه ديگر آب نخواهد بود چون از اطلاق خود خارج شده است.»
↩️مسأله ى 37- آنچه آب است هر جا و #هر_اندازه و به هرگونه كه باشد برحسب نص دو آيه ى قرآنى هم پاك و هم پاك كننده است كه «وَ أَنْزَلْنا مِنَ السَّماءِ ماءً طَهُوراً» (سوره فرقان، آيه 48) «لِيُطَهِّرَكُمْ بِهِ» (سوره انفال، آيه 11) «از آسمان آبِ طهور كه ناپاكها و ناپاكيزگىها را با آن پاك كند فرستاديم» و چون تقريباً تمامى آبهاى زمين از همان آبِ طهور آسمانى است كه «وَ أَنْزَلْنا مِنَ السَّماءِ ماءً بِقَدَرٍ فَأَسْكَنَّاهُ فِي الْأَرْضِ وَ إِنَّا عَلى ذَهابٍ بِهِ لَقادِرُونَ» (سورهى مؤمنون، آيه 18) «و از آسمان آبى فرو فرستاديم و در زمين ساكنش كرديم و اگر بخواهيم آنرا باز پس مىبريم»
👈 كه نه «كُرّ» بودن در پاكى و پاك كردن و متنجس نشدن شرط است، و نه هر شرط ديگر، و تنها آب بودن در پاكى و پاك كنندگى و انفعال ناپذيرى كافى است و ديگر هيچ، زيرا «آب» برحسب اصل آفرينش «طهور»: #پاك و #پاك_كننده است.
↩️مسأله 38- اين سه حالت پاكى و پاك كنندگى و تأثيرناپذيرى كه از حالات ذاتى آب است هرگز زوالپذير نيست مگر آنكه يا از آب بودن بيرون رود مثل گِلْ آب يا گُلاب، و يا آنكه رنگ يا بو و يا طعم نجاست را به خود گيرد كه ديگر آبش ننامند،
👈چنانكه در حديث مشهور بين شيعه و سنى از پيامبر بزرگوار آمده است كه
«خلق اللَّه الماءَ طَهُوراً لا يُنَجِّسُهُ شَىٌ إلّاما غَيَّرَ لَوْنَهُ أوْ طَعْمَهُ أوْ رِيحَهُ» كه نجس شدن آب در انحصار اينگونه تغيير- رنگ، مزه و بو- است و ديگر هيچ .
مگر نجاستى كه رنگ يا مزه يا بويش را عوض كند، كه به هرحال آب مطلق نخواهد بود، بلكه آبى خواهد بود با قيد خبيث و پليد كه قابلّيت براى تطهير نداشته و آشاميدنش نيز حرام است،
و چنان كه مى بينيم در اين تغييرناپذيرى نه #مساحت شرط است و نه #وزن و نه هيچ شرطى ديگر، و تنها آب بودن است و ديگر هيچ،
🔺تأثيرپذيرى و انفعال آب كمتر از #كر نه تنها دليلى از كتاب و سنت ندارد بلكه برخلاف اين دو سند اسلامى نيز هست، اضافه بر اينكه از نظر صحّى و بهداشتى هم پذيرفته نيست و مساحت و حجم كُر هم در روايات مربوطهاش تضادى حيرتانگيز دارد كه از نظر مساحت ميان 3* 3 وجب و 5/ 3* 5/ 3* 5/ 3 #وجب و از نظر وزن هم اختلاف دارند،
🔻🔻وانگهى برمبناى انفعال آب قليل با برخورد با نجاست، كلًا تطهير نجاست با #آب_قليل محال است زيرا در اين برخورد كه نخست اين آب متنجس مىشود چگونه اين نجاست را پاك مىكند، و اگر هم نخست آن را پاك مىكند پس چگونه در همان حال- يا بدتر پس از آن- متنجس مىشود؟!!! و در دفعات بعدي چگونه پاك ميكند؟
✅اختلاف اندازى «كرّ» هم از نظر وزن و هم از نظر مساحت در روايات، خود نيز گواه براين است كه
👈👈«كرّ» اندازه معينّى ندارد، و تنها به معنى آب زياد است در مقايسه با نجاستى كه با آن تماس گرفته و مخلوط با آن شده است، به عنوان مثال يك سطل آب در مقابل دو يا سه قطره خون يا بول كرّ است، و يك كيلو خون در يك حوض #آب، كه رنگ و طعم و بويش را عوض نكند آن حوض آب كرّ است و هكذا.
📚منبع : رساله نوين
کانالِ قرآنپویان
تدبر در قرآن ،تفقه در دين
┏━━🌹💠🌹━━┓
🆔@quranpuyan
┗━━🌹💠🌹━━
#دعاهای_روزانه
❤بسم الله الرحمن الرحیم❤
یَا أَقْرَبَ مِنْ کُلِّ قَرِیبٍ
ای نزدیکتر از هر نزدیک
🌹دعای جوشن کبیر
کانال قرآن پویان
🆔️ @quranpuyan
💠#تلاوت_روزانـہ یــڪ صفحـہ قرآטּ بـہ همراـہ ترجمـہ
📖#سوره_مبارڪه_حجرات آیات 5 تا 11
📄#صفحه_516
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan
#گزیده_نڪات_تفسیرے
#صفحه_516
❇️#تحقيق، داروی دردهای اجتماعی
💠يا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا إِنْ جاءَكُمْ فاسِقٌ بِنَبَإٍ فَتَبَيَّنُوا أَنْ تُصِيبُوا قَوْماً بِجَهالَةٍ فَتُصْبِحُوا عَلی ما فَعَلْتُمْ نادِمِينَ (۶/حجرات)
🌱ای كسانیكه ايمان آوردهايد! اگر فاسقی برای شما خبری مهم آورد تحقيق كنيد، مبادا (از روی زودباوری و شتابزدگی تصميم بگيريد و) ناآگاهانه به گروهی آسيب رسانيد، سپس از كردهی خود پشيمان شويد.
👈در طول تاريخ، انبيا با مردم و اجتماعاتی روبرو بودهاند كه به انواع بيماریهای اجتماعی و اخلاقی مبتلا بودهاند و حتّی امروز با آن همه پيشرفتهای مهمی كه در زندگی بشر شده است، هنوز آن بيماریها به قوّت خود باقی است.
🔹افراد مؤمن بايد اهل تحقيق و بررسی باشند، نه افرادی زودباور و سطحینگر.
يا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا ... فَتَبَيَّنُوا
🔹همهی اصحاب پيامبر عادل نبودهاند، بلكه در ميان آنان افراد فاسق و منافق نيز بودهاند. «إِنْ جاءَكُمْ فاسِقٌ»
🔹افشاگری و رسوا كردن افرادی كه كارشان سبب فتنه است، مانعی ندارد.
«إِنْ جاءَكُمْ فاسِقٌ»
🔹زمينه فتنه دو چيز است: تلاش فاسق، زودباوری مؤمن. الَّذِينَ آمَنُوا إِنْ جاءَكُمْ فاسِقٌ ... فَتَبَيَّنُوا
🔹اصل در اسلام، اعتماد به مردم است، امّا حساب كسی كه فسق او بر همه روشن شد، از افراد عادّی جداست. إِنْ جاءَكُمْ فاسِقٌ ... فَتَبَيَّنُوا
🔹افراد فاسق، در صدد ترويج اخبار دروغ و نوعی شايعه پراكنی هستند. «جاءَكُمْ فاسِقٌ بِنَبَإٍ»
🔹ايمان، با خوشباوری سازگار نيست. آمَنُوا ... فَتَبَيَّنُوا
🔹تحقيق وبررسی را به تأخير نيندازيد. «فَتَبَيَّنُوا» (حرف «فاء» نشانهی اقدام سريع است)
🔹گاهی فاسق راست میگويد، بنابراين نبايد همه جا سخن او را تكذيب كرد، بلكه بايد تحقيق شود. «فَتَبَيَّنُوا»
🔹جامعه اسلامی، در معرض تهاجم خبری است و مردم بايد هوشيار باشند.
إِنْ جاءَكُمْ ... فَتَبَيَّنُوا
🔹در مديريّت، بايد علاج واقعه را قبل از وقوع كرد. ابتدا تحقيق و سپس اقدام كنيم. «فَتَبَيَّنُوا أَنْ تُصِيبُوا قَوْماً بِجَهالَةٍ»
🔹بيان فلسفه و رمز و راز احكام الهی، انگيزهی مردم را برای انجام دستورات زياد میكند. (فلسفه تحقيق، دوری از ايجاد فتنه است.) «فَتَبَيَّنُوا أَنْ تُصِيبُوا»
🔹يكی از اهداف خبرگزاریهای فاسق، ايجاد فتنه و بهم زدن امنيّت نظام است. «أَنْ تُصِيبُوا قَوْماً بِجَهالَةٍ»
🔹اقدام بر اساس يك گزارش بررسی نشده، میتواند جامعهای را به نابودی بكشاند. «أَنْ تُصِيبُوا قَوْماً»
🔹اقدام عجولانه و بدون بررسی و تحقيق، نوعی جهالت است. «بِجَهالَةٍ»
🔹عمل به دستورات الهی، مانع پشيمانی است. تحقيق كنيم تا مبادا پشيمان شويم. فَتَبَيَّنُوا ... نادِمِينَ
🔹پايان كار نسنجيده، پشيمانی است. «نادِمِينَ
📚تفسیر نور
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan
#گزیده_نڪات_تفسیرے
#صفحه_516
❇️اهميت #اخوت_اسلامی
💠إِنَّمَا الْمُؤْمِنُونَ إِخْوَةٌ فَأَصْلِحُوا بَيْنَ أَخَوَيْكُمْ وَ اتَّقُوا اللَّهَ لَعَلَّكُمْ تُرْحَمُونَ (۱۰/حجرات)
🌱همانا مؤمنان با يكديگر برادرند، پس ميان برادران خود، (در صورت اختلاف و نزاع) صلح و آشتی برقرار كنيد و از خدا پروا كنيد تا مورد رحمت قرار گيريد.
🔹جمله" إِنَّمَا الْمُؤْمِنُونَ إِخْوَةٌ" كه در آيات فوق آمده است يكی از شعارهای اساسی و ريشهدار اسلامی است، شعاری بسيار گيرا، عميق، مؤثر و پر معنی.
🔹ديگران وقتی میخواهند زياد اظهار علاقه به هم مسلكان خود كنند از آنان به عنوان" رفيق" ياد میكنند، ولی اسلام سطح پيوند علائق دوستی مسلمين را به قدری بالا برده كه به صورت نزديكترين پيوند دو انسان با يكديگر آنهم پيوندی بر اساس مساوات و برابری، مطرح میكند، و آن علاقه" دو برادر" نسبت به يكديگر است.
🔹روی اين اصل مهم اسلامی مسلمانان از هر نژاد و هر قبيله، و دارای هر زبان و هر سن و سال، با يكديگر احساس عميق برادری میكنند، هر چند يكی در شرق جهان زندگی كند، و ديگری در غرب.
🔹در مراسم" حج" كه مسلمين از همه نقاط جهان در آن كانون توحيد جمع میشوند اين علاقه و پيوند و همبستگی نزديك كاملا محسوس است و صحنهای است از تحقق عينی اين قانون مهم اسلامی.
👈به تعبير ديگر اسلام تمام مسلمانها را به حكم يك خانواده میداند، و همه را خواهر و برادر يكديگر خطاب كرده، نه تنها در لفظ و در شعار كه در عمل و تعهدهای متقابل نيز همه خواهر و برادرند.
📚تفسیر نمونه
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan
♻️♻️♻️ #قرآنفهمیبرایهمه : تدبر در سوره های قرآن به ترتيب نزول
6⃣ تدبر در سوره #قصص
🔹نکات مهم تفسیری سوره #قصص
اكنون در آيات (۵) و (۶) نقش پايدار و پنهانى سلطه ربانى نه تنها نسبت به مستضعفان اسرائيلى، بلكه نسبت به كل مستضعفان با ايمان و شايسته طول تاريخ نويدى اميد بخش براى آنان است، و اين «نريد» در اختصاص مستضعفان اسرائيلى نيست، چنان كه فرعون و هامان و لشكريان شان نيز در انحصار اين نابكاران نيستند، بلكه اين و آن خود بيان گر بسيار مهم سلطه مستضعفان در مثلث زمان هستند، چنان كه قبلا نيز در جريان نوح و ابراهيم گذشت. زيرا «نريد» در بعد ربانيت جمعى جمع مكلفان را در بر دارد، گرچه اين اراده داراى مراحل و درجاتى بر حسب مناسبت هاست.
مستضعفان سه دسته اند :
گروهى مقصرند كه خود از نظر تقصيرشان دچار استضعاف گشته اند، چنان كه در آيه (۴:۹۷) آنان را "ظالمى أنفسهم" خوانده، كه هرگز اينان نقشى در اين نصرت ربانى ندارند، تا چه رسد كه داراى سلطه و حكومت ايمانى باشند.
دسته دوم مستضعفين بدون تقصيرند، چنان كه در آيه (۴:۹۹) آمده، كه ناخواسته ونادانسته مورد استكبار قرار گرفته اند.
و دسته سوم همان مستضعفانى هستند كه ازنظر عقل و ايمان و جهاد در راه ايمان سرآمد ديگرانند، ولى سلطه هاى استبدادى مجالى برايشان باقى نگذارده است، ايشانند كه بر حسب آياتى چند ـ مانند همين آيه مورد بحث و آياتى از سوره انبياء و نور و بعضى سور ديگر ـ مورد اين وعده ربانى قرار گرفته اند كه آينده حكومت ربانى در جهان تكليف مخصوص آنان خواهد بود.
تفسیر فرقان
https://cutt.ly/fweMIpGw
کانالِ قرآنپویان
تدبر در قرآن ،تفقه در دين
┏━━🌹💠🌹━━┓
🆔@quranpuyan
┗━━🌹💠🌹━━┛
♦️♦️#ظلم_ستیزی و #برائت_از_ظالم : رويكرد ويژه #امام_جواد (علیه السلام)
↩️یکی از اقدامات امام جواد(ع در راستای #تبرّی_ازظلم دستگاه خلافت عباسیان و باطل نمودن سیاست آنها در نزدیک نشان دادن امام به دستگاه خلافت و با توجه به تظاهر عباسیان به محبت علی بن ابیطالب(ع)، این بود که با نقل احادیثی از جدشان امیرالمؤمنین (ع) روح #ظالم_ستیزی را در متن جامعه تقویت مینمود و مسلمانان را بر ضرورت #دوری از ستمگران و مستکبران و همدلی نداشتن با آنها و رویگردانی از آنان فرا میخواند.
👈از جملۀ آن احادیث اینکه:
« #ستمگر، و #یاورش، و آنکه به ستمگری او #خشنود باشد، در گناه شریکند.»
«الْعامِلُ بِالظُّلْمِ، وَالْمُعينُ لَهُ، وَالرّاضى بِهِ شُرَكاءٌ.»[ 1 ]
↩️و در حدیث دیگر به نقل از جدشان فرمود:
👈«هرکه کار زشتی را نیکو و پسندیده بخواند در آن زشتی شریک خواهد بود.»«مَنِ اسْتَحْسَنَ قَبيحاً كانَ شَريكاً فيهِ.»[2]
↩️همچنین حضرت، سخن امیرالمؤمنین(ع) به ابوذر را بازگو میکند که میفرماید:
«ای ابو ذرّ! تو برای خدا خشمگین شدی؛ پس امید داشته باش به آنکه خشمت برای او بود.
این قوم #بخاطر_دنیایشان از تو بیمناک شدند
و تو از آنان بر دینت ترسیدی،...
و اگر آسمانها و زمین (این دنیا با تمام وسعتش) بر بندهای تنگ آید اما او ترس از خدا (صداقت) در پیش گیرد، خدای متعال از آسمان و زمین راهی برای او میگشاید. [به گونهای باش که] چیزی جز حق با تو اُنس و خو نگیرد و چیزی جز باطل از تو گریزان و بیمناک نباشد».[3]
↩️از دیگر رهنمودهای امام جواد(ع) این بود که حقیقت #پیروی_ازمنحرفان و #دغلبازان را بیان فرمود که:
👈«هرکه به #سخنان_گویندهای گوش فرا دهد به یقین او را بندگی کرده است؛ پس اگر گوینده از سوی خدا باشد خدا را بندگی کرده و اگر از زبان ابلیس سخن بگوید، سر به راه بندگی شیطان نهاده است.»[4]
🌐با این روایت، امام جواد(علیه السلام) روشن نمود که حقیقتِ زهد و عبادت و دینداری همان #تولّی_ وتبرّی در راه #خداست که
انسان برای خدا (و نه برای کسب شهرت یا سایر منافع شخصی) با کسانی که بر #خلق_خدا ستم میکنند دشمنی کند
و #ستمدیدگان را یاری رساند حتی اگر به شخص او ظلمی نکرده باشند،
و با بندگان خدا و حق پرستان دوستی ورزد حتی اگر آنها با او ارتباط و آشنایی شخصی نداشته باشند.
🎙آيت الله يوسفي غروي، مجموعۀ مصاحبهها: ٨١٩- ٨٢١.
ــــــــــــــــــــ
1⃣ كشف الغمة ٣: ١٤٠.
2⃣ كشف الغمة ٣: ١٤١.
3⃣ نهج البلاغة (صالح): ١٨٨/ خ١٣٠.
4⃣ الكافي ٦: ٤٣٤/ ح٢٤.
5⃣ تحف العقول: ٤٥٥.
کانالِ قرآنپویان
تدبر در قرآن ،تفقه در دين
┏━━🌹💠🌹━━┓
🆔@quranpuyan
┗━━🌹💠🌹━━┛
💐💐مژده به علاقمندان فراگيري روش #تدبر قران
💢💢💢آغاز ثبت نام #شانزدهمین_دوره_آموزشی
"روش مطالعه و #فهم_بهتر قرآن "
با تبريك فرارسيدن ايام ماه خجسته ذيحجه و اعياد قربان و غدير، پيرو استقبال و رضايت علاقمندان به فهم بهتر سورههاي قرآن از دوره هاي قبلي، بدينوسيله آغاز ثبت نام دوره جديد #مجازي اعلام ميگردد:
💢زمان ثبت نام:از دوشنبه 29 خرداد
لغايت جمعه 9تير ماه
🔴 چه امكانات و خدماتي در اختيار قران اموزان قرار ميگيرد؟
✅عضويت در گروه مجازي دوره اموزشي (در #ايتا) و حل تمرين با حضور مدرس دوره
و تمرين عملي #تدبر بر دو يا سه سوره
و جلسات رفع اشكال آنلاين در #اسكايپ
✅دريافت فايلهاي #صوتي و كليپهاي دوره حضوري (با تدريس آقای سيدكاظم فرهنگ) بصورت افلاين
✅دريافت يك جلد #كتاب "مباني و روش مطالعه و فهم ساده قران" از طريق پست
✅شركت در امتحان مجازي پايان دوره
✅برای دريافت دروس و ارايه تمرینها لزومی به انلاین بودن در زمان خاصی نیست.
فایل ها و تمرینها در گروه ارایه میشوند. قران آموزان در طول هفته ،مطالعه و تمرينها را ارسال ميكنند.
♻اين دوره سالي دو بار برگزار ميگردد. دوره بعدي به خواست خداوند، در پاييز خواهد بود
🛑ثبت نام و پرداخت از لينك زير ميسر مي باشد:
https://idpay.ir/quranpuyan/shop/33892
👈جهت اطلاع از نظرات قرآن آموزان دوره هاي قبل و مشاهده برخي كليپها و سرفصلهاي دوره ،به لينكهاي زير مراجعه نماييد
✳ https://b2n.ir/a02388
در واتساپ: https://chat.whatsapp.com/KmJSRCcMZvWDzIFaS7lv8T
در تلگرام و ایتا: @tadabbor_quranpuyan