⭕⭕رابطۀ #مجازاتهای شرعی و قانونی با #کرامت_انسان چیست؟
🛑قسمت سوم :
❓ ایا #تعزیرات، میتواند کرامت انسانی را نقض کند؟
اندیشه ما : آیا با این استدلال که ما بهدنبال تعزیرات بازدارنده هستیم، میتوانیم تناسب جرم و مجازات را نادیده بگیریم؟ برای مثال، جریمه مالی #بدحجابی یا #بیحجابی را تا یکدهم دارایی فرد، افزایش دهیم؟
🔻👈پاسخ: تناسب بین #جرم و مجازات یک اصل بنیادین حقوق کیفری است. اصل «تناسب مجازات یا مجازاتهای استحقاقی با جرم ارتکابی» سابقه تاریخی دارد و استفاده از مجازاتهای «قصاص»، «شبهقصاص» ، و «قصاص واسطهای» در حقوق بینالنهرین باستان، حکایت از این امر دارد.
👈در عین حال، ورود این اصل در قوانین و مقررات موضوعه، سابقه چندان طولانی نداشته، حداکثر به زمان صدور منشور کبیر انگلستان (ژوئن ۱۲۱۵) برمیگردد. بهموجب ماده ۲۰ منشور مذكور: «یک فرد آزاد برای یک بزه بهکیفر نمیرسد، مگر بر پایه اندازه آن بزه و برای یک بزه بزرگ بر پایه بزرگی آن بزه بهکیفر خواهد رسید».
بعد از این منشور، این اصل بهتدریج در اعلامیه #حقوق انگلستان (۱۶۸۹)، قانون اساسی ایالات متحده آمریکا (۱۷۹۱)، اعلامیه حقوق بشر و شهروند فرانسه (۱۷۹۳) و اسناد دیگر، بهطور صریح یا ضمنی مورد پذیرش قرار گرفت. ماده ۵ اعلامیه جهانی حقوق بشر، ماده ۷ میثاق بینالمللی حقوق مدنی و سیاسی، مواد ۲ و ۴ کنوانسیون بینالمللی منع شکنجه و رفتارها و مجازاتهای ظالمانه، غیرانسانی و وحشیانه، اصل تناسب جرائم و مجازاتها و ممنوعیت مجازاتهای نامتناسب را بهصورت صریح یا ضمنی مورد تأکید قرار دادهاند.
👈پیشبینی این قبیل مقررات در نظام بینالمللی حقوق بشر، حاكی از آن است که دوران حاکمیت مطلق و انحصاری دولتها در #جرمانگاری، تعیین مجازات و تعقیب و محاکمه و مجازات شهروندان سپری گردیده است.
🔻مجازات زمانی متناسب خواهد بود که:
↩️ اولاً، یک نیاز مبرم اجتماعی، ضرورت وجودی آن را برای رسیدن به یک هدف مشروع در یک جامعه دمکراتیک توجیه کند. ثانیاً، بتواند یک نوع تعادل و توازن میان حقوق فرد و حقوق اجتماع ایجاد کند.
⭕ بنابراین، #مجازات_نامتناسب، مجازاتی است که بدون توجه به نوع و میزان صدمه وارده، اهمیت مطلق و نسبی جرائم، نوع جرم ارتکابی، خصوصیات شخصیتی مجرم و تقصیر بزهدیده، وضع یا اعمال میشود.
🔻در قانون اساسی ایران، مقررات صریح و روشنی در خصوص ممنوعیت این قبیل مجازاتها پیشبینی نگردیده است.
با وجود این، با تفسیر موسع مقررات حمایتی قانون اساسی راجع بهکرامت انسانی، اصل ممنوعیت مجازاتهای نامتناسب، قابل استنباط است.
🔻از آنجا كه #مجازاتهای_شدید و نامتناسب، نوعی استفاده ابزاری از انسان مجرم است، با حیثیت و #کرامت_ذاتی انسان مغایر است.
انسان حق دارد در مقابل اینگونه رفتارها و مجازاتها که بهمعنای انکار غایتبودن انسان است، مصون باشد.
👈در ارزیابی مجازاتهای متناسب، علاوه بر اهمیت جرم ارتکابی، باید مسئولیت اخلاقی مجرم نیز مورد توجه قرار گیرد.
موضوع تناسب جرم و مجازات، تحت تأثیر آموزههای مکاتب مختلف حقوق کیفری و جرمشناختی، متحول شده است.
👈 در این تحول، نوع و میزان صدمه وارده بر بزهدیده و جامعه، فایده اجتماعی مجازات، اهمیت #جرم ارتکابی، نوع جرم ارتکابی و خصوصیات #شخصیتی_مجرم، تقصیر بزهدیده و بالاخره مطالعه تطبیقی جرایم و مجازاتها بهعنوان مهمترین معیارهای تناسب، مورد توجه قرار گرفته است.
🖌نقل از مصاحبه سايت انديشه ما با دکتر جعفر حبیب زاده
کانالِ قرآنپویان
تدبر در قرآن ،تفقه در دين
┏━━🌹💠🌹━━┓
🆔@quranpuyan
┗━━🌹💠🌹━━
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
#آیههاینور
بسم الله الرحمن الرحيم
وَ إِذَا سَئَلَکَ عِبَادِی عَنِّی فَإِنِّی قَرِیبٌ ۖ أُجِیبُ دَعْوَةَ الدَّاعِ إِذَا دَعَانِ ۖ فَلْیَسْتَجِیبُوا لِی وَ لْیُؤْمِنُوا بِی لَعَلَّهُمْ یَرْشُدُونَ
به نام خداوند بخشنده مهربان
و هنگامی که بندگان من، از تو در باره من سؤال کنند، (بگو:) من نزدیکم و دعای دعا کننده را به هنگامی که مرا بخواند اجابت میکنم ، پس باید دعوت مرا بپذیرند، و به من ایمان بیاورند، تا راه یابند (و به مقصد برسند)
🌹سوره بقره - آیه ۱۸۶
@quranpuyan
💠#تلاوت_روزانه یــک صفحه قرآن بـه همراه ترجمه
📖#سورہ_مبارکه_بقره آیات 216 تا 219
📄#صفحه_34
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan
لطفا در ایتا مطلب را دنبال کنید
مشاهده در پیام رسان ایتا
#گزیده_نکات_تفسیری
#صفحه_34
❇️ #معیار_تشخیص_خیر
💠 ...وَ عَسى أَنْ تَكْرَهُوا شَيْئاً وَ هُوَ خَيْرٌ لَكُمْ وَ عَسى أَنْ تُحِبُّوا شَيْئاً وَ هُوَ شَرٌّ لَكُمْ وَ اللَّهُ يَعْلَمُ وَ أَنْتُمْ لا تَعْلَمُونَ.
216/بقره
🌱 ...و چه بسا چيزى را ناخوش داريد، در حالى كه خير شما در آن است و چه بسا چيزى را دوست داريد، در حالى كه ضرر و شرّ شما در آن است. و خداوند (صلاح شما را) مىداند و شما نمىدانيد.
🔷تعبير بعسي براي اينست که نه هر مكروهي داراي خير باشد بلكه هر چه از جانب خدا باشد چه از امور تكويني مانند مصائب و شدائد و بليات و چه از امور تشريعي مانند احكام شاقّه همه از روي حكمت و مصلحت بنده عين خير و صلاح اوست.
🔷 و بسا اموري که شما دوست ميداريد و بحسب ظاهر خوب و آراسته است مانند ثروت و دولت ،ولي صلاح شما در آن نيست و بضرر شماست.
👌اينگونه امور را خداوند که عالم بهمه امور و محيط بتمام حكم و مصالح است ميداند ولي شما که ظاهري را تنها ميبينيد نميدانيد.
📚تفسیراطیب البیان
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan
#گزیده_نکات_تفسیری
#صفحه_34
❇️#جلوگيري از تضييع #حق مادي و معنوي مردم توسط #متجاوز، از حرمت #ماه_حرام بالاتر است
💠 يَسَئلونَكَ عَنِ الشَّهرِ الحَرامِ قِتالٍ فيهِ قُل قِتالٌ فيهِ كَبيرٌ وصَدٌّ عَن سَبيلِ اللّهِ وكُفرٌ بِهِ والمَسجِدِ الحَرامِ واِخراجُ اَهلِهِ مِنهُ اَكبَرُ عِندَ اللّهِ والفِتنَةُ اَكبَرُ مِنَ القَتلِ "217/بقره"
🌱 مسلمانان يا مشركان از حكم جنگ در ماه حرام (رجب) ميپرسند؛ بگو: جنگ در ماه حرام بدون تزاحم گناه بزرگي است؛ ولي كارهاي نارواي
مشركان مانند بازداشتن مردم از پرستش خدا، كفر…، ممانعت از ورود مؤمنان به مكّه و مسجدحرام و بيرون كردن اهل مكّه از زادگاهشان از گناه جنگ در ماه حرام بزرگتر است و فتنه شرك و ترويج بتپرستي از هر كشتاري بزرگتر است و قتلي كه براي جلوگيري از گناه اكبر باشد در حال تزاحم ميتواند حرام نباشد.
👈 مى فرماید: ((از تو درباره جنگ کردن در ماههاى حرام سؤ ال مى کنند)) (یسئلونک عن الشهر الحرام قتال فیه ). سپس مى افزاید: ((به آنها بگو جنگ در آن (گناه ) بزرگى است )) (قل قتال فیه کبیر).
🔷و به این ترتیب سنتى را که از زمانهاى قدیم و اعصار انبیاى پیشین در میان عرب در مورد تحریم پیکار در ماههاى حرام (رجب ، ذى القعده ، ذى الحجه و محرم ) وجود داشته با قاطعیت امضا مى کند.
🔷 سپس مى فرماید: چنین نیست که این قانون استثنائى نداشته باشد نباید اجازه داد گروهى فاسد و مفسد زیر چتر این قانون هر ظلم و فساد و گناهى را مرتکب شوند درست است که جهاد در ماه حرام مهم است ((ولى جلوگیرى از راه خدا و کفر ورزیدن نسبت به او و هتک احترام مسجد الحرام ، و خارج کردن و تبعید نمودن ساکنان آن ، نزد خداوند از آن مهمتر است )) (و صد عن سبیل الله و کفر به و المسجد الحرام و اخراج اهله منه اکبر عند الله ). سپس مى افزاید: ((ایجاد فتنه (و منحرف ساختن مردم از دین خدا) از قتل هم بالاتر است )) (و الفتنة اکبر من القتل ).چرا که آن ، جنایتى است بر جسم انسان و این جنایتى است بر جان و روح و ایمان انسان.
📚تفاسیر تسنیم ونمونه
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan
♻️♻️♻️ #قرآنفهمیبرایهمه : تدبر در سوره های قرآن به ترتيب نزول
5⃣3⃣ تدبر در سوره #نمل
🔹نکات سوره نمل از تفسیر عبدالعلی بازرگان
نمل : ۳۲
قَالَتْ يَاأَيُّهَا الْمَلَأُ أَفْتُونِي فِي أَمْرِي مَا كُنتُ قَاطِعَةً أَمْرًا حَتَّى تَشْهَدُونِ
ـ [ملکة سبا پس از گزارش متن اين نامه] گفت: ای سران، مرا در کارم نظر دهيد، ۴۰
من هيچگاه کاری را قاطعانه نميگذراندم [=تصميم فردی نميگرفتم] مگر در حضور [و مشورت با] شما. ۴۱
۴۰- منظور از جملة: «أَفْتُونِی فِی أَمْرِی»، به اصطلاح فتوا دادن در احکام از مقام بالاتر نيست، بلکه همين اظهار نظر و راهنمائی است.
۴۱- در اين آيه نکته بس حکمتآموزی نهفته است؛ شگفتا! حاکمی مِهرپرست، آنهم يک زن، در نظامی شرکآميز، از آنچنان سعه صدر، دموکراتمنشي، آزاد فکری و تدبير در اداره مملکت برخوردار است که از اطرافيان نظرخواهی ميکند و هرگز تصميمی شخصی در امور کشور به اتکاء ولايت مطلقه خود نميگيرد. به فرموده حکيمانه پيامبر اسلام(ص): «المُلک یَبْقی مَع الْکُفر وَلا یَبقی مَع الظُّلم» [حکومت با کفر ميماند ولی با ظلم نميماند]. اصل يازدهم: «استقلال دين از سياست» ميباشد.
نمل : ۳۳
قَالُوا نَحْنُ أُولُو قُوَّةٍ وَأُولُو بَأْسٍ شَدِيدٍ وَالْأَمْرُ إِلَيْكِ فَانظُرِي مَاذَا تَأْمُرِينَ
ـ [سران] گفتند: ما بسی نيرومند و به سختی جنگاوريم [=آمادگی کامل برای مقابله داريم] و [لی] ۴۲ فرمان از آنِ تو است [=ما گوش به فرمانيم]، پس خودت ببين چه دستوری ميدهي! ۴۲
۴۲- جالب است که در برابر چنان تدبير و حکمتی که ملکه سبا نشان ميدهد، مردان سپاه او فاقد رأی و نظر و بيشخصيت بوده و فقط بر توان نظامی و جنگآوری خود و گوش به فرمانيشان بر هر آنچه دستور داشته باشند تکيه ميکنند!! فاعتبروا يا اولی الالباب- اصل دوازدهم: «مذمّتِ سرسپردگی».
نمل : ۳۴
قَالَتْ إِنَّ الْمُلُوكَ إِذَا دَخَلُوا قَرْيَةً أَفْسَدُوهَا وَجَعَلُوا أَعِزَّةَ أَهْلِهَا أَذِلَّةً وَكَذَلِكَ يَفْعَلُونَ
ـ [ملکه سبا در مخالفت با نظر ارتشيان در برخورد نظامی] گفت: پادشاهان وقتی [فاتحانه و به زور] وارد شهری شوند، مسلماً آن را به تباهی ميکشند [=نظامات آن را در هم ميريزند] و بزرگان آن سرزمين را خوار و ذليل ميسازند و [سلطهگران همواره] چنين ميکنند. ۴۳
__
۴۳- اصل دوازدهم: «هشدار به عواقب خانمانسوز جنگ». منظور از «اعز» [عزيزتر] همان بزرگان کشوری و لشگری و تصميم گيرندگان اصلی نظاماند که وقتی کشوری شکست خورد، از اولين قربانيان به شمار ميروند و از اوج عزّت به زندان ذلت يا هلاکت ميافتند. به تعبير حضرت علي(ع) در نهجالبلاغه، همچون محتويات ديگی در حال جوشش که به بالا و پایین ميرود، طبقات جامعه زیرورو ميگردند [خطبه ۱۶- وَ الَّذِی بَعَثَهُ بِالْحَقِّ لَتُبَلْبَلُنَّ بَلْبَلَةً، وَ لَتُغَرْبَلُنَّ غَرْبَلَةً، وَ لَتُسَاطُنَّ سَوْطَ الْقِدْرِ، حَتَّى یَعُودَ اَسْفَلُكُمْ اَعْلاَكُمْ وَ اَعْلاَكُمْ اَسْفَلَكُمْ].
https://zaya.io/d06sz
کانالِ قرآنپویان
تدبر در قرآن ،تفقه در دين
┏━━🌹💠🌹━━┓
🆔@quranpuyan
┗━━🌹💠🌹━━┛