May 11
♻️♻️ #قرآنفهمیبرایهمه : تدبر در سوره های قرآن به ترتيب نزول
3⃣ تدبر در سوره #قدر
🔹نکات سوره قدر
۲- آیا کتاب مبین، همان قرآن است؟
-در خصوص پرسش دوم یعنی کتاب مبین، این ترکیب در قرآن بر دو مدلول انطباق دارد
اول همین قرآن در دسترس مردم است که در آیاتی مثل تلک ایات القران و کتاب مبین(نمل) تلک ایات الکتاب المبین(قصص یوسف شعرا) و حم والکتاب المبین انا جعلناه قرانا عربیا لعلکم تعقلون و انه فی ام الکتاب لدینا (سوره فصلت)بیان شده است.
دوم کتاب هستی یا ام الکتاب که همه چیز در آن ثبت است و نزد خداوند است:وما من غایبه فی السماء و الارض الا فی کتاب مبین (نمل ۷۵) ولارطب و لا یابس الا فی کتاب مبین (انعام ۵۹). با توجه به اینکه کتاب هستی نزد خداست و بر کسی هم نازل نشده است، لذا کتاب مبین در آیه ۲ سوره دخان، همان قرآن موجود است و در ادامه اشاره خواهیم کرد که منظور از نزول قرآن، آغاز نزول قرآن است.
پس مجموع آیات ۵-۲ سوره دخان
اولا بیانگر نزول قران در شبی مبارک است که در آن شب همه فرمانهای خداوند تفکیک و تنظیم و تقدیر میشود.
ثانیا با توجه به اینکه غرض این فراز از آیات سوره دخان در آیه سه (انا انزلناه فی لیله مبارکه) یعنی جواب قسم مطرح شده است و میخواهد نزول قرآن را در شبی مبارک با هدف تعظیم قرآن بیان کند لذا بیانگر ارزش و برکت ذاتی آن شب، قبل از نزول قرآن است که علت برکت آن هم تفریق و تنظیم و تقدیر امور در آن شب است. مشابه سوره قدر که با اشاره کوتاه به نزول قرآن در شب قدر ، غالب محتوای سوره در بیان فضایل شب قدر است و نزول ملایکه و روح هم بعنوان عامل خیر بودن این شب نسبت به هزار ماه معرفی شده است .
ثالثا با توجه به ارزش ذاتی شب قدر و استفاده از فعل مضارع یفرق در آیه ۴ ( مشابه فعل مضارع تنزل در سوره قدر) استمرار شب قدر و نه یکبار بودن آن و انحصار به شب نزول قرآن، فهمیده میشود. لذا مشاهده میشود که ابهام آیات سوره قدر در سوره دخان که بعد از ان نازل شده است، تاحدی توضیح داده شده است.
-در آیه ۱۸۵ سوره بقره بیان شده است که قرآن در ماه رمضان نازل شده است (شهر رمضان الذی انزل فیه القران ) از آنجا که در قرآن، لفظ قرآن بر همین کتاب خواندنی عربی موجود در دست مردم دلالت دارد ( کتاب فصلت ایاته قرانا عربیا(سوره فصلت) اوحی الی هذا القران لانذرکم به و من بلغ (انعام)،تلک ایات القران و کتب مبین (نحل) انا انزلناه قرانا عربیا لعلکم تعقلون(یوسف)) و نه بر کتابی مرموز و مجمل در لوح محفوظ یا قلب پیامبر یا سایر مکانهای غیر مشهود _که برخی مفسران ذکر کرده اند_ و از آنجا که این قرآن هم در طول ۲۳ سال بعثت پیامبر و در ماههای مختلف سال بتدریج نازل شده است، لذا این آیه همانند آیه سوره دخان بر آغاز نزول قرآن در ماه رمضان دلالت دارد.
ب-احتمال ضعیفتر در خصوص ضمیر ه در آیه اول سوره قدر آن است که تنها به همان سوره قدر اشاره کرده باشد یعنی همانا ما این آیات (سوره قدر) را در شب قدر نازل کردیم. در این صورت طبق ایه سوره بقره، آغاز نزول قرآن در ماه رمضان و طبق سوره دخان، در شب قدر است (که وجود شب قدر در ماه رمضان را تایید می کند) و سوره قدر هم در شب قدر سالهای بعد با هدف بیان عظمت این شب نازل شده است. البته دراین صورت انتظار میرفت در صورت ثابت بودن زمان وقوع شب قدر در هرسال، مسلمانان آن دوره، زمان نزول سوره قدر را بعنوان شب قدر ثبت نموده و گرامی بدارند که چنین نشده است.
این امر میتواند ناشی از این باشد که یا چنین ذهنیتی از شب قدر نداشته اند یا با توجه به مکی بودن سوره و فشارهای زیاد ان دوره از این امر غافل شده اند و یا اینکه اصل احتمال نزول سوره قدر در شب قدر، نامعتبر باشد.
آقای سید کاظم فرهنگ
https://zaya.io/ajztn
کانالِ قرآنپویان
تدبر در قرآن ،تفقه در دين
┏━━🌹💠🌹━━┓
🆔@quranpuyan
┗━━🌹💠🌹━━┛
هدایت شده از اطلاع رسانی دوره های آموزشی روش ساده فهم قران
🌹🌹 همزمان با هفته #کتاب
✅ بسته آموزشی شامل
لوح فشرده فيلم جلسات دوره اول حضوري روش ساده فهم قران (که با حضور آقایان گنجه ای و فرهنگ برگزارشد) به همراه كتاب دوره (مبانی و روش ساده فهم قران) با تخفيف عرضه مي شود
✅ جهت توضيحات بيشتر در خصوص كتاب به لينك هاي زير مراجعه نماييد:
https://t.me/fahmequran
http://www.quranpuyan.com/yaf_postsm8370_chp-wl-ktb--mbny-w-rwsh-mTlh-w-fhm-sdh-qrn--dr-nkhstyn-rwz-nmyshgh-qrn-ryh-shd.aspx#8370
برای خرید به آیدی زیر پیام دهید
@farpuy
#زندگي_قرآني
شماره 126
سوره #ال_عمران صفحه_58
⭕️ #خودبرتر_پنداري_در_دين و هدايت ممنوع
🔶وَ لا تُؤْمِنُوا إِلَّا لِمَنْ تَبِعَ دِينَكُمْ قُلْ إِنَّ الْهُدى هُدَى اللَّهِ أَنْ يُؤْتى أَحَدٌ مِثْلَ ما أُوتِيتُمْ أَوْ يُحاجُّوكُمْ عِنْدَ رَبِّكُمْ 73 ال عمران
🔷(بزرگان يهود، براى جلوگيرى از گرايش يهود به اسلام، به آنان مىگفتند:) جز به كسى كه آيين شما را پيروى كند، ايمان نياوريد. (زيرا دينِ حقّ منحصر به ماست.اى پيامبر! به آنان) بگو: راه سعادت راهى است كه خدا بنمايد (ومانعى ندارد) كه به امّتى ديگر نيز همانند آنچه (از كتاب وشريعت) به شما داده شده، داده شود، تا در نزد پروردگار با شما احتجاج كنند.
1⃣- هدايت الهى، يك جريان مستمر در طول تاريخ بوده است و اختصاص به قوم خاصّى ندارد. «إِنَّ الْهُدى هُدَى اللَّهِ»
2⃣- تعصّب و خودبرتربينى، يكى از آفتهاى ديندارى است. «إِلَّا لِمَنْ تَبِعَ دِينَكُمْ»
3⃣- الطاف پروردگار، در انحصار گروه خاصّى نيست. نبوّت و هدايت، فضل الهى است كه به هركس بخواهد مىدهد. «إِنَّ الْفَضْلَ بِيَدِ اللَّهِ»
🔸 ديندار راستين، به حقيقت توجّه دارد، نه به هويّت قومي و نژادي! اختصاص دادن خدا به خود و امتيازجويي و برتري طلبي، نشانة خودمحوري و دوري از خداست
🔷«أَنْ يُؤْتَى أَحَدٌ مِثْلَ مَا أُوتِيتُمْ»، تنگنظري و بُخل عالم نمايان حرفهاي را نسبت به هدايت و سعادت ديگران نشان ميدهد. مؤمن واقعي از اين كه بندگان خدا به هر طريقي به راه آفريدگارشان سوق پيدا كنند شاد ميشوند. اين چه بُخلي است كه همه را تنها بر آيين خود خوشبخت ميخواند؟
📚تفسير نور و بازرگان
کانالِ قرآنپویان
تدبر در قرآن ،تفقه در دين
┏━━🌹💠🌹━━┓
🆔@quranpuyan
┗━━🌹💠🌹━━┛
✅ #تقدم_قران بر #حديث، ويژگي متمايز علامه طباطبايي
🟢 #علامه_طباطبایی هرچند که با حدیث مخالف نیست و هیچگاه #حجیت قول و فعل معصوم را زیر سوال نبرده، اما دیدگاه و رویکرد خاصی به حدیث دارد.
رویکرد این متفکر برجسته و دیدگاه خاص او درباره حدیث را در دو جا میتوان پیگیری کرد.
نخست در روش تفسیریاش است و دیگری در تعلیقاتش بر اصول کافی و بحارالانوار. هر دوی این تعلیقات با مخالفت بسیاری از طیف حوزوی مواجه شد.
👈یکی از اصول روششناختی تفسیری در المیزان، #تقدم صریح قرآن بر #احادیث است و در روش علامه نیز قرآن به عنوان ملاک و محک نقد و سنجش احادیث و داور آنها مطرح شده و نه بر عکس.
قرآن وحی آسمانی و #سند_مورد_اطمینان است. حتی در احادیث معتبر و متواتری از ائمه معصومین نیز نقل شده که ملاک ارزیابی احادیث، متن قرآن کریم است.
👈به همین دلیل در جای جای #المیزان، #روایات با ظاهر و سیاق آیات و نیز با اصول کلی استخراج شده از قرآن مقایسه و سنجیده شدهاند و در صورت عدم سازگاری و ناهمخوانی، مورد تحلیل و مداقه قرار گرفتهاند و با کوچکترین تضاد و مخالفت، از مقام اعتبار و حجیت، ساقط شدهاند هر چند که در میان آنها، احادیثی باشند که از حیث سند قوی و قابل قبولند.
♦تعلیقات بر #بحارالانوار و اصول کافی
علامه طباطبایی بر ۸۸ موضع از بحار الانوار تعلیقه نوشت و اصولاً قرار بود در آن دوران چاپ جدید بحارالانوار با تعلیقات علامه طباطبایی منتشر شود، اما پس از انتشار این مختصر، مرحوم آیتاللهالعظمی بروجردی ادامه چاپ و انتشار تعلیقات علامه را به صلاح ندانست و این به دلیل فشارهایی بود که از جانب اخباریون بر آیت الله بروجردی وارد میشد.
🔻مرحوم آیتالله حسینی طهرانی از شاگردان ایشان درباره این تعلیقات مینویسد:
«علامه تا جلد ششم بر بحارالانوار تعلیقه نگاشتند، اما در یکی دو تعلیقه صریحاً نظر علامه مجلسی را رد کردند. این امر برای طبقهای که تا این اندازه حاضر نبودند نظرات مجلسی مورد ایراد واقع شود، خوشایند نشد و متصدی و مباشر طبع، بنا به الزامات خارجیه، از ایشان تقاضا کرد که در بعضی مواضع، قدری کوتاهتر بنویسند و از بعضی ایرادات صرف نظر کنند. علامه حاضر نشدند و فرمودند::
🔻 در مکتب شیعه، ارزش جعفر بن محمد صادق (ع) از علامه #مجلسی بیشتر است و زمانی که امر دایر شود به جهت بیانات و شروح علامه مجلسی و ایراد عقلی و علمی بر حضرات معصومین (ع)، ما حاضر نیستیم آن حضرات را به مجلسی بفروشیم و من از آنچه به نظر خود در موضع مقرر لازم میدانم بنویسم، یک کلمه کم نخواهم کرد.»
(رجوع کنید به کتاب «مهر تابان» ص ۳۵ از انتشارات علامه طباطبایی)
آن دو موردی که علامه طباطبایی صریحاً نظر علامه مجلسی را رد میکند در موضوع #تحریف_قرآن است.
در آن دو مورد علامه مجلسی تمایل به مساله تحریف قرآن نشان میدهد که علامه طباطبایی مخالف شدید نظریه تحریف قرآن است.
همین دو مورد نشان میدهد که باید با تعمق و نگاه انتقادی به احادیث روی آورد و هر #حدیثی را بدون تحقیق نپذیرفت.
⭕⭕ انتقاد از پذيرش بي قيد و شرط هرچه كه نام حديث دارد😒
ايشان در تفسير سوره سوره يوسف با انتقاد از مفسريني كه هر #روايتي را نقل مي كنند، نوشته است:
«چرا عده اى #سبك_مغز اين حرفها را از خود درست مى كنند، و دست به دست مى گردانند؟
جهت عمده آنها دو چيز است:
🔻🔻افراط در پذيرش و تسليم در برابر هر چه حديث نام دارد، يكى از دو علت وقوع دراين افترائات مى باشد
يكى از افراطشان در پذيرفتن و تسليم در برابر هر حرفى كه اسم حديث و #روايت داشته باشد، ولو هر چه باشد.
اينها آنچنان نسبت به حديث ركون و خضوع دارند كه
👈👈حتى اگر بر#خلاف_صريح_عقل و صريح قرآن هم باشد قبولش نموده احترامش مى گذارند😔
، و #يهوديان هم وقتى اينها را ديدند، مشتى كفريات مخالف عقل و دين را به صورت #روايات در دست و دهان آنان انداخته و به كلى حق و حقيقت را از يادشان بردند اذهانشان را از معارف حقيقى منصرف نمودند.»
http://quranpuyan.com/yaf_postst3878_shnyy-b-dydghhy-fqhy--tfsyry--sysy-w-jtmy-w-Hkwmty-lmh-TbTbyy.aspx
کانالِ قرآنپویان
تدبر در قرآن ،تفقه در دين
┏━━🌹💠🌹━━┓
🆔@quranpuyan
┗━━🌹💠🌹━━┛
#آیههاینور
🔹وَاسْتَغْفِرُوا اللَّهَ إِنَّ اللَّهَ غَفُورٌ رَحِيمٌ
🔸از خداوند آمرزش بخواهید؛ زیرا خداوند بسیار آمرزنده و مهربان است
📗سوره مزمل، آیه ۲۰
@quranpuyan
💠#تلاوت_روزانـہ یــڪ صفحـہ قرآטּ بـہ همراـہ ترجمـہ
📖#سوره_مبارڪه_انبیاء آیات 82 تا 90
📄#صفحـہ_329
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan