#جان_آزاد
#عبد_شهوت
#مؤمن_مشرک
#آیت_الله_العظمی_جوادی_آملی
📌 ذلیل ترین عبد
⏪ ما اگر بخواهیم فکر آزاد داشته باشیم باید جان ما آزاد باشد، برای اینکه جان بسته فکر آزاد ندارد، این شدنی نیست! مطلب عمیق علمی این است که کدام جان بسته است؟ چه کسی آزاد است و چه کسی برده است؟ آن را در خطبه نورانی وجود مبارک رسول خدا (علیه و علی آله آلاف التحیة و الثناء) مشخص کرد. فرمود آدم گناهکار برده است، هر گناهکاری! یک انسان معصوم یا عادل او آزاد است: «عَبْدُ الشَّهْوَةِ أَذَلُّ مِنْ عَبْدِ الرِّق»؛[1] آن کسی که میگوید هر چه دلم میخواهد میگویم و میکنم، آن کسی که هر چه را دید میطلبد، هر چه را شنید میطلبد، این کسی که تواند کنترل و رام کردن چشم و گوش خود را ندارد، او «عَبْدُ الشَّهْوَةِ» است که «أَذَلُّ مِنْ عَبْدِ الرِّق»، این کسی که از رومیزی و زیرمیزی نمیگذرد، این کسی که از چهارتا لقب نمیگذرد، این کسی که با دنبال بازی هست، این کسی که اگر چهارتا احترام کردند او هم تحویل میگیرد، این برده است; برده شهوت است یا برده غضب است یا برده مقام است، به نحو موجبه کلیه هر گناهکاری برده است، چرا؟ چون انسان وقتی گناه می کند در برابر قانون خدا می ایستد.
⏪ فرمود: ﴿مَا یؤْمِنُ أَکثَرُهُم بِاللَّهِ إِلّا وَ هُم مُشْرِکونَ﴾[2] بسیاری از مردم دارای شرک رقیق هستند; منتها حالا خدا ﴿أَرْحَمُ الرَّاحِمِینَ﴾[3] است و میبخشد. فرمود مردم دو قسم هستند «اکثری و اقلّی»، اکثری که مشرک هستند حساب دیگری دارند، این مؤمنین دو قسم هستند اکثر مؤمنین مشرک هستند ﴿وَ مَا یؤْمِنُ أَکثَرُهُم بِاللَّهِ إِلّا وَ هُم مُشْرِکونَ﴾، چرا اکثر مؤمنین مشرک هستند؟ از امام (سلام الله علیه) سؤال کردند چطور میشود مؤمن مشرک باشد؟ فرمود همین که بگویند: «لَوْ لَا فُلَانٌ لَهَلَکت»[4] اگر فلان کس نبود اوّل خدا دوَم فلان کس. «لَوْ لَا فُلَانٌ لَهَلَکت» یعنی چه؟ ذات أقدس الهی مدیر کل است ﴿رَبُّ الْعالَمینَ﴾[5] است «ربّ الارباب» است، همه را دارد اداره میکند صدر و ساقه عالم سپاه و ستاد اوست ﴿مَا یعْلَمُ جُنُودَ رَبِّک إِلَّا هُوَ﴾[6] یک، ﴿لِلَّهِ جُنُودُ السَّماوَاتِ وَ الْأَرْضِ﴾[7] دو، بر اساس توحید افعالی هر فیضی که میرسد ﴿مَا بِکم مِّن نِّعْمَةٍ فَمِنَ اللَّهِ﴾،[8] خدا را شکر که به وسیله فلان شخص کار ما حل شد، نه اوّل خدا دوّم فلان شخص! خدا اوّلی نیست که دوّمی داشته باشد، نه «لَوْ لَا فُلَانٌ لَهَلَکت»! وقتی از امام سؤال کردند که چگونه میشود مؤمن مشرک باشد فرمود اینطور میشود، این کسی که مواظب زبان خود نیست، میگوید اوّل خدا دوّم فلان شخص یا «لَوْ لَا فُلَانٌ لَهَلَکت».
⏪ «فتحصل» اینکه میبینید خیلیها میگویند ما هر چه میخواهیم نماز شب بخوانیم نمیشود; راست میگویند چون بسته هستند، هر چه میخواهیم جلوی زبانمان را بگیریم یا جلوی چشمان را بگیریم نمیتوانیم راست میگویند چون بسته هستند، باز که نیستند، آزاد نیستند. یک انسانی که در گرو است و بسته است این فکر آزاد ندارد، یک انسان بسته، بسته فکر میکند.
[1]. عوالی اللئالی العزیزیة فی الأحادیث الدینیة، ج1، ص273.
[2]. سوره یوسف، آیه106.
[3]. سوره اعراف، آیه151.
[4]. تفسیر العیاشی، ج2، ص200; الإحتجاج علی أهل اللجاج (للطبرسی)، ج2، ص285; عدة الداعی و نجاح الساعی، ص99.
[5]. سوره اعراف، آیه54; سوره قصص، آیه30; سوره غافر، آیه64.
[6]. سوره مدثر، آیه31.
[7]. سوره فتح، آیات4 و 7.
[8]. سوره نحل، آیه53.
📚 درس اخلاق
تاریخ: 1390/04/30
🆔 eitaa.com/EsraTvEitaa
🔅تفسیر و قرآن پژوهی
@rahighemakhtoom
🌴🌴🌴
🔰در رساندن سخن حق و پایبندی به آن استقامت بورزیم و ثابت قدم باشیم.یاریگر ما در انتشار این دغدغه باشید.
🔅تفسیر و قرآن پژوهی
@rahighemakhtoom
🌴🌴🌴
🔰در رساندن سخن حق و پایبندی به آن استقامت بورزیم و ثابت قدم باشیم.یاریگر ما در انتشار این دغدغه باشید.
🔅تفسیر و قرآن پژوهی
@rahighemakhtoom
🌴🌴🌴
🔰در رساندن سخن حق و پایبندی به آن استقامت بورزیم و ثابت قدم باشیم.یاریگر ما در انتشار این دغدغه باشید.
🔅تفسیر و قرآن پژوهی
@rahighemakhtoom
📎#نماز روز یک شنبه ماه ذی قعده
.....و سيّد ابن طاووس روايتى نقل كرده كه ذو القعده به هنگام سختى شديد گاه استجابت #دعاست،
✔️و براى روز يكشنبه اين ماه #نمازى با فضيلت بسيار از رسول خدا صلى اللّه عليه و آله روايت كرده:مختصر آن فضيلت اين است كه،هركه آن را بجا آورد،#توبه اش پذيرفته حق و گناهش آمرزيده مى شود،و طلبكاران او در #قيامت از وى راضى گردند،و با ايمان از دنيا برود،و ايمانش از او گرفته نشود و قبرش وسيع و نورانى گردد و پدر و مادرش ازو او راضى شوند،و آمرزش حق نصيب پدر و مادر و فرزندان و نژاد او گردد،و روزى او توسعه يابد و فرشته #مرگ در وقت مردن با او مدارا كند،و جانش را به آسانى بستاند،
✔️و كيفيت آن #نماز چنين است:روز يكشنبه غسل بجا آورد و وضو بگيرد و چهار ركعت #نماز بخواند،در هر ركعت #سوره«حمد»را يك مرتبه و سوره«توحيد»را سه مرتبه و #سوره«فلق»را يك مرتبه و #سوره «ناس»را يك مرتبه بخواند و پس از نماز هفتاد مرتبه #اسغفار كند....
📚منبع::#مفاتیح الجنان
✅در صورت توفیق انجام به این #نماز مومنان را از دعای خیر خود بهرهمند فرمایید.
🔅تفسیر و قرآن پژوهی
@rahighemakhtoom
برداشت از آیات ۱۶۰ ـ ۱۵۹ #سوره_بقره
📌#توبه #کتمان#حقیقت
#سالک الی #اللّه باید حقایق و دلایلی را که از جانب خدای تعالی نازل شده #کتمان نکند و تنها آنها را وسیله #هدایت مردم قرار دهد و اگر بخواهد با دلایل و سخنانی که از طرف #خدا نازل نشده مردم را به #حقیقت تصوری خود برساند و مردم را منحرف کند بالاخره روزی می رسد که #خدا و همه مردم او را لعنت کنند مگر آن که از این کار #توبه کند و آنهایی را که منحرف کرده از #انحراف نجات دهد، کارهای گذشته اش را #اصلاح کند و #حقیقت را بگوید که خدای تعالی در این صورت #توبه او را قبول می کند زیرا فرموده من بسیار بسیار #توبه پذیر و مهربانم. . ..
🔅تفسیر و قرآن پژوهی
@rahighemakhtoom
هدایت شده از یاوران نماز شهرستان بابل
مسابقه قرآن.pdf
470.8K
📚منبع آزمون: سوره های قیامت و انسان(عربی و ترجمه) (ترجمه آیت الله مکارم شیرازی)
⏰زمان آزمون: پنجشنبه ۲۷ شهریور ۱۳۹۹
ساعت: ۱۱صبح
ثبت نام از طریق لینک زیر:
Yavaranbabol.ir/1-5
🕋 یاوران نماز/ نهضت تفسیر قرآن
@yavaranbabol
کتاب ادب فناي مقربان جلد2
استاد علامه #جوادی_آملی
🔁 آثار #عقل 7
⏪ 11. عزلت از دنيا و دنيا پرستان:
🔹 «فمن عقل عن الله تبارك و تعالي اعتزل أهل الدّنيا و الراغبين فيها و رغب فيما الوحدة عند ربّه و كان أُنسه في الوحشة و صاحبه في الوحدة و غناه في العيلة و معزّه في غير عشيرة»[ بحار، ج1، ص137.]؛ كسي كه از ناحيه خدا بهره عقلي برده است، از اهل دنيا و راغبان به آن اعراض ميكند و به آنچه نزد خداست، راغب ميگردد. در وحشت، مونس او، در تنهايي، ياور او، در تنگدستي (ثروت و)، غناي او و در غربت، عزّت بخش او خداست.
🔹 «حدّ العقل الإنفصال عن الفاني و الإتصال بالباقي»[ شرح غررالحكم، ج3، ص405.]؛ حدّ عقل، بريدن و جدا شدن از فاني (دنيا) و متصل شدن به باقي (آخرت) است.
🔹 «ردع النفس عن زخارف الدّنيا ثمرة العقل»[ همان، ج4، ص88.]؛ بازداشتن نفس از زيباييها و زينتهاي دنيا ثمره عقل است.
🔹 «الفرح بالدّنيا حمقٌ»[ همان، ج1، ص124.]؛ شادماني به دنيا و رويآوردن به آن، حماقت و كم خردي است.
⏪ 12. پشتوانه قبولي اعمال و افزايش آن:
🔹 «يا هشام! قليل العمل من العاقل مقبولٌ مضاعفٌ و كثير العمل من أهل الهوي و الجهل مردودٌ»[ بحار، ج1، ص138]؛ اي هشام! عمل كم از عاقل، مورد قبول است و دو چندان ميشود و عمل زياد از هواپرستان و جاهلان پذيرفته نميشود.
⏪ 13. موجب استقرار علم در نهاد آدمي:
🔹 «العلم بالتعلّم و التعلّم بالعقل يعتقد»[ بحار، ج1، ص138]؛ علم، با تعلّم حاصل ميشود و تعلّم، با عقل مستحكم ميگردد.
🔹 «بالعقول تنال ذروة العلوم»[ شرح غررالحكم، ج3، ص221.]؛ به كمك عقلها به قلّه علوم ميتوان رسيد.
ادامه دارد...
🔅تفسیر و قرآن پژوهی
@rahighemakhtoom
برشی از کتاب گرانقدر سروش هدایت ج 2- برش 216
#آیت_الله_جوادی_آملی
#سروش_هدایت
#اسلام_شناسی
#آموزه_های_اسلامی
#قرآن_شناسی
#آموزه_های_قرآنی
🔅🔅🔅
📈 پيام به برادران و خواهران ايماني مقيم آمريكا
بسم اللّه الرحمن الرحيم و إيّاه نستعين
▪ خدمت برادران و خواهران ايماني مقيم آمريكا(دامت تأييداتهم العاليه)!با سلام و دعا و درخواست تعالي و تكامل تمام جوامع بشري، به ويژه مجامع ايماني، بالاخص جامعه مشتاقان قرآن و عترت(عليهم السلام)،
▪ توجّه شما مخاطبان گرانقدر به نكات آموزنده اي كه از منابع وحي الهي استنباط مي شود، جلب مي شود تا شايد استماع آنها ناجح و سودمند باشد.
⏪ يكم. انسان مسافر جهان اَبَد است و سيْر او با صَيْروُرت و تحوّلِ دروني همراه مي باشد و ره توشه اين سَفَر، علمِ صائب و عملِ صالح است، دانشي كه محقّقانه فراهم شود و در جان دانشمندِ متحقّق جلوه كند.
⏪ دوم. هرچه جداي از روح انسان است، عاريتي بيش نخواهد بود و قبل از آنكه انسان آن را رها نمايد، آن چيز انسان را ترك مي كند و او را تنها مي گذارد؛ بنابراين لازم است انسان كه مسافر به طرف خداست، بيش از هر چيزي به خداشناسي پرداخته و به انجام كاري كه رضاي خداوند در آن است، كوشا باشد.
⏪ سوم. قرآن كريم بهترين زادراهِ آخرت را پرهيزكاري معرفي كرده و انسان وارسته از تعلّقات مادّي را رستگار مي داند.
⏪ چهارم. قرآن مجيد تمام ذخائر ارضي را زينت زمين مي داند نه زيور انسان، و تنها چيزي كه آن را زيور جان بشري مي داند، همانا ايمان به خداوند است.
اميد است همگان در پرتو تعليم قرآن و عترت(عليهمالسلام) از وحدت، سعادت و تمدّن اصيل برخوردار باشيد.
جوادي آملي 28/5/1377
🌱🌱🌱
🔅 در رساندن سخن حق و پایبندی به آن استقامت بورزیم و ثابت قدم باشیم.یاریگر ما در انتشار این دغدغه باشید.
تفسیر و قرآن پژوهی
🆔 @rahighemakhtoom
#تدبر
#فهم_قرآن
#قرآن
#امکان_فهم_قرآن
📌 ضرورت تدبر در نگاه آیت الله خامنه ای
⏪ «بحمدالله امروز جامعهی ما با قرآن مأنوس شدهاند. البته ما به این قانع نیستیم؛ ما معتقدیم همهی آحاد جامعه باید با قرآن ارتباط برقرار کنند، بتوانند قرآن را بخوانند، بتوانند قرآن را بفهمند، بتوانند در قرآن تدبّر کنند. آنچه که ما را به حقایق نورانی میرساند، تدبّر در قرآن است».[ قسمتی از بیانات رهبر معظم انقلاب اسلامى در محفل انس با قرآن، ۱۹/۴/۱۳۹۲]
⏪ «دوستان سعى کنند در همه ى اوقات -بخصوص در ماه رمضان- تلاوت قرآن را از یاد نبرند. قرآن نباید از زندگیتان حذف شود. تلاوت قرآن را حتماً داشته باشید؛ هر چه ممکن است. تلاوت قرآن هم با تأمل و تدبّر اثر مىبخشد. تلاوت عجلهاى که همینطور انسان بخواند و برود و معانى را هم نفهمد یا درست نفهمد، مطلوب از تلاوت قرآن نیست؛ نه اینکه بىفایده باشد.
▪ بالاخره انسان همینکه توجه دارد این کلام خداست، نفس این یک تعلق و یک رشتهى ارتباطى است و خودِ همین هم مغتنم است و نباید کسى را از اینطور قرآن خواندن منع کرد؛ لیکن تلاوت قرآنى که مطلوب و مرغوب و مأمورٌ به[چیزی که به آن دستور داده شده است.] است، نیست.
▪ تلاوت قرآنى، مطلوب است که انسان با تدبّر بخواند و کلمات الهى را بفهمد، که به نظر ما، مىشود فهمید. اگر انسان لغت عربى را بلد باشد و آنچه را هم که بلد نیست، به ترجمه مراجعه کند و در همان تدبّر کند؛ دوبار، سهبار، پنجبار که بخواند، انسان فهم و انشراح ذهنى نسبت به مضمون آیه پیدا مىکند که با بیان دیگرى حاصل نمىشود؛ بیشتر با تدبّر حاصل مىشود؛ این را تجربه کنید. لذا انسان بار اول وقتى مثلًا ده آیه ى مرتبط به هم را مىخواند، یک احساس و یک انتباه[توجه، عنایت] دارد؛ بار دوم، پنجم، دهم که همین را با توجه مىخواند، انتباه دیگرى دارد؛ یعنى انسان انشراح ذهن پیدا مىکند. هر چه انسان بیشتر انس و غور پیدا کند، بیشتر مىفهمد؛ و ما به این احتیاج داریم.
▪ عزیزان من! کسانى که پایشان لغزید، خیلى از مواردش را که ما دیدیم، ناشى بود از عدم تعمّق در امر دین و معارف اسلامى؛ شعائرى بود، شعارهایى بود، احساساتى بود، بر زبانشان بود، اما در دلشان عمق نداشت… یکى از راههایى که این عمق را در اعتقادات انسان، در مبانى فکرى انسان، در روح انسان، در ایمان انسان ایجاد مىکند، انس با قرآن است.
▪ بنابراین در زندگى حتماً قرآنِ با تدبّر را در نظر داشته باشید و نگذارید حذف شود».[ قسمتی از بیانات رهبر معظم انقلاب اسلامى در دیدار با هیئت دولت وقت، ۱۷/۷/۸۴]
🔅تفسیر و قرآن پژوهی
@rahighemakhtoom
مائده 03.mp3
14.35M
#استاد_رنجبر
#تفسیر_صوتی
#تفسیر_عمومی
#سوره_مائده
#جلسه 3
🔅🔅🔅
🔹با بیانی جذاب، شنیدنی و زیبا و آسان وساده و کاربردی
▪️با هشتگ #استاد_رنجبر در کانال تمام فایل هااز سوره #حمد تا سوره #مائده را می توانید گوش کنید.
📝ثواب انتشار و استفاده این فایل را تقدیم می کنیم به پیشگاه حضرت امام علی بن موسی الرضا علیه السلام و کریمه ی اهل بیت حضرت فاطمه معصومه سلام الله علیها
🔅تفسیر و قرآن پژوهی
@rahighemakhtoom
#سنت_جاهلی
#رقابت_و_حسادت
#تمثل_در_معراج
#آیت_الله_العظمی_جوادی_آملی
📌 راهزنان امت
⏪ یك سنت جاهلی هست كه نزدیك ترین گروه به هر رهبری دیرترین گروه ایمان آورنده به آن رهبرند، برای همه انبیا همین طور بود؛ دیرترین شهر و آخرین شهری كه به پیغمبر ایمان آوردند شهر خود پیغمبر بود یعنی مكه، این بود كه «أقرب» به حسب به مكان «أبعد» بحسب مكانت است. همشهری های غالب افراد این طور است، هم روستایی های غالب افراد این طور است، هم كشوری های غالب افراد این طور است، هم قاره ای های غالب افراد این طور است؛ خب این رقابت است یا حسادت است «أَوْ مَا شِئْتَ فَسَمّه» بود. مردم مدین فرمایش شعیب را نپذیرفتند، مردم منطقه های دورتر حرف های ایشان را قبول كردند كه بیایند و بپذیرفتند، اما اینها نمی گذاشتند! اینها كسانی بودند كه نه قبول می كردند و نه می گذاشتند كسی قبول كند. اصل این جریان در سورهٴ مباركهٴ «انعام» به عنوان یك بحث جامع گذشت كه ﴿وَهُمْ ینْهَوْنَ عَنْهُ وَینْأَوْنَ عَنْهُ﴾ «نائی» یعنی دور كه می گویند حج تمتع برای «نائی» است یعنی برای انسانی كه از مكه و حرم دور است، فرمود اینها هم «نائی»اند هم «ناهی»، هم خودشان از حریم دین دور هستند، هم دیگران را به عنوان نهی از معروف نمی گذارند اینها دین را بپذیرند ﴿وَهُمْ ینْهَوْنَ عَنْهُ وَینْأَوْنَ عَنْهُ وَإِنْ یهْلِكُونَ إِلاّ أَنْفُسَهُمْ وَما یشْعُرُونَ﴾.[1]
⏪ این رسم خیلی از افراد تبهكار بود. این «سنت سیئه» در قوم شعیب (سلام الله علیه) هم ظهور كرد، خودشان كه ایمان نیاوردند سر راه مؤمنین را هم می گرفتند، آنگاه شعیب (سلام الله علیه) از طرف خدا به آنها فرمود: ﴿وَ لا تَقْعُدُوا بِكُلِّ صِراطٍ﴾[2] شما سر هر راهی می نشینید نمی گذارید یك عده ای بیایند با من مصاحبه كنند و ایمان بیاورند، هم سر راه معنوی می نشینید نمی گذارید تبلیغات من به آنها برسد و آنها از تبلیغات من با خبر بشوند، هم سر راه حسی آنها می نشینید از شهر یا روستای دیگر بخواهد بیاید راهزنی می كنید.
⏪ قرطبی در ذیل این آیه نقل می كند كه در شب اسراء وجود مبارك پیغمبر (صلّی الله علیه و آله و سلّم) به جبرئیل فرمود من یك چیزی دیدم، دیدم كه در راه یك چوبی است كه هر كه بخواهد برود این چوب یا لباسش را پاره میكند یا بدنش را خونی میكند، این چیست؟ فرمود این راهزنان امت هستند كه این متمثل شده است برای وجود مقدس پیامبر اكرم (صلّی الله علیه و آله و سلّم) «لیله الاسراء» به یك چوب تیزی كه به لباس آدم بخورد پاره می كند، به بدن آدم بخورد خونی می كند، فرمود اینها راهزن هستند.[3] خب این گروه راهزن هم در راه معنوی می نشستند كه نمی گذاشتند تبلیغات شعیب (سلام الله علیه) به آنها برسد هم روی راه حسی می نشستند نمی گذاشتند آنها از نزدیك بیایند با شعیب (سلام الله علیه) مصاحبه كنند.
[1] . سوره انعام، آیه 26.
[2] . سوره اعراف، آیه 86.
[3] . الجامع لاحکام القرآن، ج7، 249.
📚 درس تفسیر سوره مبارکه اعراف ـ جلسه 107
🆔 eitaa.com/EsraTvEitaa
تفسیر و قرآن پژوهی
🆔 @rahighemakhtoom