#چشمه_حکمت #تفسیر_قرآن #تفسیر_سوره_نباء #سوره_نباء #نباء
💢 نگاشت 25: نکته های تفسیری آیه 28 سوره نباء
🌷🌷🌷
وَ کَذَّبُوا بِآيَاتِنَا کِذَّاباً
و آیات ما را به شدت و با همه وجود انکار می کردند
▪ «کِذَّاباً»: سخت تکذیب کردن. ستیزهجویانه دروغ پنداشتن. مصدر باب تفعیل است، همچون فِسّار و قِصّار و خِرّاق .
۱ - طغیان گران دوزخى، آیات الهى را دروغ شمرده و بر تکذیب آن اصرار مىورزیدند. (و کذّبوا بایتنا کذّابًا) «کذّاباً» (مصدر باب «تفعیل»)، مفعول مطلقى است که بر تأکید دلالت دارد.
☑ ۲ - آیات معاد در دیدگاه طغیان گران، دروغ و به دور از واقعیت است. (و کذّبوا بایتنا کذّابًا) مراد از «آیاتنا» - به قرینه «لایرجون حساباً» در آیه قبل - آیاتى است که معاد را مطرح کرده بود.
☑ ۳ - بسیارى از آیات قرآن، هشدار دهنده مردم درباره معاد و حسابرسى در قیامت است. (لایرجون حسابًا . و کذّبوا بایتنا کذّابًا) جمع بودن «آیات» بر نکته یاد شده دلالت دارد. به قرینه کلمه «حساباً» - در آیه قبل - موضوع حسابرسى در مجموعه آن آیات مطرح شده است.
☑ ۴ - طغیان گرى و گناه بى حد، پیامد تکذیب آیات و نشانه هاى خداوند است. (للطّ-غین ... و کذّبوا بایتنا کذّابًا) ارتباط این آیه با آیات پیشین، گویاى برداشت یاد شده است. مراد از «آیاتنا»، ممکن است آیات نازل شده از سوى خداوند باشد. هم چنین مى تواند علاوه بر آن، آیات و نشانه هاى وجود و یگانگى خداوند نیز باشد.
۵ - باور نداشتن معاد، زمینه ساز انکار تعالیم الهى و آموزه هاى دینى است. (لایرجون حسابًا . و کذّبوا بایتنا کذّابًا)
☑ ۶ - تکذیب آیات الهى، مایه گرفتارى به عذاب جهنم و محرومیت از لذّت برودت و آشامیدن آب در آخرت (إنّ جهنّم ... لایذوقون ... و کذّبوا بایتنا کذّابًا)
☑ ۷ - نوشیدن آب جوشان و خونابه چرکین و بدبو در جهنم، عقوبتى مناسب با گناه تکذیب آیات الهى (إلاّ حمیمًا و غسّاقًا ... و کذّبوا بایتنا کذّابًا)
▪ ترتیب پنج آیه مورد بحث، به گونه اى است که آیه «جزاء وفاقاً»، دو عقوبت قبل از خود را کیفرى مناسب، براى دو گناه بعد از خود قلمداد کرده است. عقوبت ها یکى منفى (لایذوقون) و دیگرى مثبت (إلاّ حمیماً و غساقاً) بود و گناهان نیز یکى منفى (لایرجون) و دیگرى مثبت (کذّبوا) است. آیه «جزاء وفاقاً» در میان آنها، گویاى تناسب عقوبت منفى با گناه منفى و تناسب عقوبت مثبت با گناه مثبت است. برداشت یاد شده بیانگر تناسب دو مثبت است.
🌹🌹🌹
💢 نکته مهم: تلاش صادقانه از ما و توفیق و راهنمایی از خداوند_(نشر حقایق)
🔅 تفسير و قرآن پژوهی
@rahighemakhtoom
#پرسش #پرسمان #قرآنی #معارف_قرآن #آموزه_های_قرآنی
📌آیا در جهان آخرت فرشتگان و شیطان دیده می شوند ؟
از آیات قرآن کریم چنین استفاده می شود که در روز قیامت پرده های جهان ماده ، کنار رفته ، حتی آن چه در پرده غیب مستور بوده ظاهر می گردد ، چرا که امروز «یوم البروز» روزی همه چیز آشکار می گردد» و یوم المشهود ، روزی که همه چیز آشکار و مشهود است ، حقایق در آن روز آشکار می شود .
در این جهان نیز کسانی هستند که توانسته اند حجاب ها را از برابر چشم شان کنار بزنند و ملکوت اشیاء را مشاهده کنند .
بنابراین از آن چه گفته شده استفاده می شود که فرشتگان و شیاطین در جهان آخرت دیده می شوند .۱
🌷🌷🌷
۱. ر.ک: منشور جاوید، آیت اللّه سبحانی، ج ۹، ص ۳۳۴، نشر مؤسسه سید الشهداء علیهالسلام / تفسیر نمونه، آیت اللّه مکارم شیرازی و دیگران، ج ۱۰، ص ۳۲۶ ـ ۳۲۸؛ ج ۲۲، ص ۲۵۹، دارالکتب الاسلامیة
🌴🌴🌴
قدر #وقت ار نشناسد دل و کاری نکند
بس #خجالت که از این حاصل ایام برد
🔅 تفسير و قرآن پژوهی
@rahighemakhtoom
برداشت از آیات ۲۲ – ۱۵ #سوره_نمل
قضیه حضرت #سلیمان علیه السلام
#سالک الی #اللّه باید از قضیه حضرت #سلیمان علیه السلام مسائل زیر را استفاده کرده و #عمل کند:
۱ – اگر از جانب پروردگار به خاطر #تزکیه نفسش به او #علم و حکمتی داده شد #حمد و شکر خدا را بکند و از این #نعمت قدردانی نماید.
۲ – #سالک الی #اللّه اگر #بندگی خدا را بکند و دوران #تزکیه نفس را بگذراند و متصف به صفات الهی بشود #قدرت پروردگار پشتوانه او خواهد بود و جن و انس و حتّی پرندگان در خدمت او قرار خواهند گرفت.
۳ – باید قدرت #الهی را آن قدر بی نهایت بداند که اگر خدا بخواهد او #ارتباط جانداران را با یکدیگر می فهمد و #سخنان آنها را #درک می کند.
۴ – باید در مقابل تمام این نعمتها #شاکر باشد و از خدای تعالی بخواهد که کارهایش مرضی پروردگار باشد و جزء بندگان صالح خدا واقع شود.
۵ – باید بکوشد که در تمام امور خودش و کارمندان و خدمتگذارانش #منظم باشند و با #قاطعیت با آنها برخورد کند.
۶ – اگر یکی از #کارمندان و #خدمتگذاران عذر موجّهی در بی نظمی اش داشته از او بپذیرد و او را مورد مؤاخذه قرار ندهد.
🌴🌴🌴
قدر #وقت ار نشناسد دل و کاری نکند
بس #خجالت که از این حاصل ایام برد
🔅 تفسير و قرآن پژوهی
@rahighemakhtoom
#نکته
📌مهر زمینی مهر آسمانی
🔰رسولُ اللّه ِ صلى الله عليه و آله:
الراحِمونَ يَرحَمُهُم الرّحمنُ تباركَ و تعالى، اِرحَمُوا مَن في الأرضِ يَرحَمْكُم مَن في السماءِ.
♤♤♤
خداى رحمانِ خجسته و والا، به مردمانِ مهربان مهر می ورزد و در دامن مهر خویش می پرورد و رحم مى كند. به ساكنان زمين رحم كنيد و مهربانی کنید تا آن كه در آسمان است به شما رحم كند و مهر بورزد.
📚كنز العمّال : 5969
☘☘☘
@rahighemakhtoom
سوره طه.mp3
5.23M
✳️#مجموعه_سوره_ها
#تدبر #سوره_طه #طه #معرفی_سوره
🔰معرفی کوتاه سوره طه
🔈سخنران:استاد هانی #چیت_چیان
▫️کاری از #مدرسه_تعالی
♤♤♤
🍂 تدبری زیبا در بخشی از سوره طه
🍃 با متد و روش زیبا
🔅تفسير و قرآن پژوهی
@rahighemakhtoom
01_Sheytan_Shenasi_Dar_Ghoran_1389_12_14_Mashhade_Moghaddas.mp3
21.98M
#قرآن
#معارف_قرانی
#امینی_خواه
#شیطان
#شیطان_شناسی
🌱🌱🌱
📌شیطان شناسی در قرآن جلسه اول
💢سخنران:حجت الاسلام والمسلمین مصطفی امینی خواه
🔰بسیار زیبا و کاربردی
🌷🌷🌷
🔰انتشار حد اکثری به همت همه علاقه مندان به ترویج آموزه های قرآنی
📎مدرسه تفسير و علوم قرآنی
@rahighemakhtoom
#صراط #مستقیم
💥منظور از صراط مستقیم در قرآن چیست؟
🍃 در قرآن کریم کلمه صراط همه جا به صورت مفرد به کار رفته است زیرا راه مستقیم الهی یکی بیش نیست صراط مستقیم بزرگراهی است که ورود به آن، ورود به حوزه امنیت وسلامت وهدایت است از این رو صراط مستقیم درروایات بر قرآن وامام معصوم تطبیق شده است همچنین در زبان عربی از بزرگراه به این جهت که رهرو در آن از گم شدن ایمن است به امام یاد می شود (وانهما لبامام مبین حجر/79) یعنی آن دو شهر بر سر بزرگراه مکه به شام بود.
🍃 پیروی علمی وعملی از قرآن وامام معصوم (ع) نیز گام نهادن در بزرگراهی است که یقینا به مقصد می رسد وصراط همین بزرگراه است.
🍃از امام صادق (ع) درباره صراط سوال شد. حضرت فرمود:صراط راه رسیدن به شناخت خداست وآن دوتاست. صراطی در دنیاست وصراطی درآخرت،آن صراطی که در دنیاست همان امام واجب الاطاعة است هر کس در دنیا او را بشناسد واز هدایت او پیروی کند در آخرت از روی صراطی که پلی است بر روی جهنم،به راحتی می گذرد وهر کس امام را در دنیا نشناسد پایش از صراط آخرت می لغزد وبه جهنم می افتد.
☘☘☘
📚منبع:کتاب هدایت در قرآن ، آیت الله جوادی آملی،ص258
💥💥💥
@rahighemakhtoom
#پرسش #پرسمان #معارف #قرآن
#شیطان , #آخرت , #انسان , #وسوسه , #کیفر
📌سوال:الف ) آیا گناهانی را که شیطان ، انسان را به آن وسوسه می کند ، خود شیطان هم عملاً انجام می دهد؟
🔰ب ) با وجود این که شیطان برای وسوسه انسان ها از خداوند اذن گرفته ، مجازات عمل شیطان در روز قیامت چگونه است ؟
♨️جواب:الف ) خیر ، «شیطان » ، هر چند مرتکب گناهان بسیاری می شود ، امّا به تمامی آن چه وسوسه می کند ، عمل نمی کند . زیرا ، می بینیم ، بسیاری از انسان ها با وسوسه «شیطان » گناه می کنند ، و خود «شیطان » نظاره گر گناه آن ها است ، و از این که آن ها را به این راه کشانده است خوشحالی می کند . به عنوان مثال ، قرآن کریم از قول «شیطان » می گوید : «وَلاَضِلَّنَّهُمْ وَلاَمَنِّیَنَّهُمْ وَلاَمُرَنَّهُمْ فَلَیُبَتِّکُنَّ ءَاذَانَ الاْنْعَامِ وَلاَمُرَنَّهُمْ فَلَیُغَیِّرُنَّ خَلْقَ اللَّهِ وَمَن یَتَّخِذِ الشَّیْطَانَ وَلِیًّا مِّن دُونِ اللَّهِ فَقَدْ خَسِرَ خُسْرَانًا مُّبِینًا ; (نساء ، ۱۱۹) و آن ها را گمراه می کنم و به آرزوها سر گرم می سازم و به آن ها دستور می دهم که (اعمال خرافی انجام دهند و) گوش چهارپایان را بشکافند و آفرینش (پاک ) خدائی را تغییر دهند ، (فطرت توحید را به شرک بیالایند) ; و آن ها که شیطان را به جای خدا ولی خود برگزینند زیان آشکاری کرده اند .» روشن است که ، بریدن و یا شکافتن گوش چهارپایان به وسوسه شیطان ، کاری خرافی است ; امّا خود شیطان مستقیماً این کار را نمی کند .
ضمناً شایسته است بگوییم : «شیطان » به هر موجود بد کار گفته می شود که هم شامل «ابلیس » و هم شامل هر موجود بد کار از جن و انس می شود ; امّا مراد ما در این جا همان «ابلیس » است .۱
🔰ب ) از آیات و روایات استفاده می شود که ، خداوند متعال ، به «شیطان » فقط مهلت زنده ماندن را تا زمان معینی داده است ، نه این که به او اذنِ وسوسه ، گناه و فریب داده باشد .
«قَالَ أَنظِرْنِی إِلَی یَوْمِ یُبْعَثُونَ ; (اعراف ، ۱۴) ]شیطان[ گفت : تا روزی که مردم برانگیخته می شوند ; مرا مهلت ده !» ، «قَالَ فَإِنَّکَ مِنَ الْمُنظَرِینَ * إِلَی یَوْمِ الْوَقْتِ الْمَعْلُومِ ; (حجر ، ۳۷ و ۳۸) ]خداوند[ فرمود : همانا تو از مهلت داده شدگانی (امّا نه تا روز رستاخیز بلکه ) تا روز و وقت معینی .»
امّا مجازات عمل «شیطان » در قیامت ، به آن جهت است که ، «شیطان » مانند انسان ، موجودی مختار ، انتخاب گر و مکلف است ، و می تواند با قرار گرفتن بر سر دو راهی حق و باطل ، حق را برگزیند ; همان طور که راه باطل را برگزیده است . قرآن ، از قول خود «جنّ» نقل می کند که ، آنان به دو دسته خوب و بد تقسیم می شوند ; «وَ أَنَّا مِنَّا الصَّالِحُونَ وَ مِنَّا دُونَ ذَ لِکَ کُنَّا طَرَآئِقَ قِدَدًا ; (جن ، ۱۱) و این که از ما ]گروهی [ شایستگانند و گروهی جز آن ]است[ ; ما دسته های گوناگونیم .» ، «وَ أَنَّا مِنَّا الْمُسْلِمُونَ وَ مِنَّا الْقَاسِطُونَ فَمَنْ أَسْلَمَ فَأُوْلَـئِکَ تَحَرَّوْاْ رَشَدًا * وَ أَمَّا الْقَاسِطُونَ فَکَانُواْ لِجَهَنَّمَ حَطَبًا ; (جن ، ۱۴ـ۱۵) و این که برخی از ما مسلمان و برخی «قاسط » هستند پس آنان که مسلمانند رستگاری را دریافته اند و امّا «قاسط ها» ]متجاوزان [ هیزم دوزخند .»
از این آیات استفاده می شود ، بد یا خوب بودن «اجنه » به خاطر انتخاب راه خوب و بدی است که خود اختیار کرده اند . در نهایت خوبانِ آن ها به بهشت می روند و بدان آن ها گرفتار عذاب جهنم می شوند . «شیطان» از جمله بدان است که با اختیار راه باطل ، خود را مستحق عذاب جهنم کرد .۲
🌱🌱🌱
۱. ر.ک: تفسیر نمونه، آیتاللّه مکارم شیرازی و دیگران، ج ۴، ص ۱۳۷ و ۱۳۸، درالکتب الاسلامیة.
۲. ر.ک: معارف قرآن، آیتاللّه مصباح یزدی، ج ۱/۲، ص ۲۹۵ـ۲۹۷، مؤسسه در راه حق.
قدر #وقت ار نشناسد دل و کاری نکند
بس #خجالت که از این حاصل ایام برد
🔅 تفسير و قرآن پژوهی
@rahighemakhtoom
قدر #وقت ار نشناسد دل و کاری نکند
بس #خجالت که از این حاصل ایام برد
🔅 تفسير و قرآن پژوهی
@rahighemakhtoom
برداشت از آیات ۳۶ – ۲۳ #سوره_نمل
📌قضیه #بلقیس
#سالک الی #اللّه باید از قضیه #بلقیس استفاده های زیر را بکند:
۱ – #خانمها نباید در کارهایی که مخصوص #مردها است دخالت کنند و سلطنت و #حکومت را به عهده بگیرند و الا #مملکت را به #انحراف می کشانند.
۲ – غیر خدا را نپرستد و نگذارد #شیطان اعمال بدش را برای او #زینت بدهد و راه او را به سوی خدای تعالی به بندد.
۳ – آن قدر #بصیرت داشته باشد که #وحدانیت خدا را از پرندگان و بیرون آمدن #گیاهان از زمین مشاهده کند و #عبرت بگیرد.
۴ – اگر خبری در مسائل مهم #سیاسی و #اجتماعی به او رسید درباره اش #تحقیق کند تا راست و دروغ #مطلب بر او واضح شود.
۵ – اگر کسی به دیگری مطلب نامناسبی را نسبت داد اول از خود او بپرسد و یا به وسیله #نامه از او #سؤال کند و به شنیدنیهایش اکتفا نکند.
۶ – هر که هست نباید با هر مسئله ای با غرور و تکبّر برخورد کند بلکه باید جوانب قضیه را بررسی کند که اگر آن مسئله از اهمیت خاصی برخوردار است به آن بی توجهی نکند.
۷ – باید تا می تواند از #بزرگان و عقلاء در کارهای مهم نظریه بگیرد و بدون #مشورت با آنها #مستبّدانه از خود #قاطعیت نشان ندهد.
۸ – اگر با اهل #غرور #مشورت کرد و آنها نظرات #مغرورانه ای دادند به آنها #حقایق را بفهماند و آنها را از عواقب غرور و #تکبّر بترساند.
۹ – باید در مقابل حرف #حق و طرفداران حق کرنش کند و الا اگر #عزیز باشد #ذلیل خواهد شد.
۱۰ – با #قدرتمندان به خصوص طرفداران خدا و در زمان ما #مجتهد قدرتمند مبسوط الید با خضوع و کرنش برخورد کند و نخواسته باشد با هدایا و اظهار #محبت به اشتباهات خود پایبند باشد.
☘️☘️☘️
🔅تفسير و قرآن پژوهی
@rahighemakhtoom
#تسنیم #تفسیر_قرآن #تفسیر_تخصصی #سوره_بقره
#آیت_الله_جوادی_آملی
📙تفسیرتسنیم جلد دوم نگاشت :(187)
تفسیر آیه 11و 12سوره بقره
واذا قيل لهم لا تفسدوا فى الارض قالوا انما نحن مصلحون * الا انهم هم المفسدون و لكن لا يشعرون
⏪تفسير
🔰كذب خبرى و مخبرى منافقان
🔘منافقان با گفتن لفظ انما مدعيند كه نه تنها اهل فساد نيستند، بلكه جز آنان كسى مصلح جامعه نيست و اين ادعاى اصلاحگرى از سوى منافقان كذب خبرى، است، نه مخبرى ؛ زيرا آنان خود را مصلح مى دانستند و براى تاكيد بر اين مطلب سوگند نيز ياد مى كردند: (وليحلفن ان اردنا الا الحسنين)، (ثم جاوك يحلفون بالله ان اردنا الا احسانا) آنان بر اثر تسويل و فريبكارى نفس، بر اين پندار باطل بودند كه واقعا مصلحند و اين پندار خود را كه جز جهل مركب چيزى نبود، حق مى دانستند. پس كذبشان در اين گونه موارد، تنها خبرى است، نه مخبرى.
🔘اما آن جا كه منافقان ادعاى ايمان مى كنند گزارش آنها، هم كذب خبرى است و هم كذب مخبرى و در مورد شهادت بر رسالت پيامبر اكرم (صلى الله عليه وآله) سخن آنان تنها كذب مخبرى است: (اذا جاءك المنافقون قالوا نشهد انك لرسول الله والله يعلم انك لرسوله والله يشهد ان المنافقين لكاذبون) زيرا اين سخن كه حضرت محمد بن عبدالله (صلى الله عليه وآله) پيامبر است، صدق و حق است، گرچه گوينده اش به آن معتقد نباشد. پس گزارش آنها صدق خبرى و كذب مخبرى است.
🔘البته اگر گزارش آنها به طور صحيح بررسى شود گذشته از كذب مخبرى، كذب خبرى را نيز به همراه دارد، زيرا عصاره گزارش آنها عبارت از ادعاى شهادت به رسالت پيامبر (صلى الله عليه وآله) بود، نه اصل رسالت او و چون شهادت آنان محقق نبود، پس گزارش از آن، كذب خبرى بوده است، چنانكه آنها آگاه به چنين كذب خبرى بوده اند و از اين رو كذب مخبرى هم داشتند.
🔘خداى سبحان در قرآن كريم در برابر منافقان كه ادعاى اصلاح دارند اسرارشان را افشا و از درون تيره آنان پرده بر مى دارد. از جمله اين كه در دومين آيه مورد بحث، با تاكيد، آنان را مفسد مى خواند و در جاى ديگر از فساد در زمين و قطع رحم آنان سخن مى گويد: فهل عسيتم ان توليتم ان تفسدوا فى الارض وتقطعوا ارحاكم) و يا آنان را تباه كننده حرث و نسل معرفى مى كند: (واذا تولى سعى فى الارض ليفسد فيها ويهلك الحرث والنسل) بلكه مى گويد: آنان از دين خدا براى تفرقه بين مسلمان و ترويج كفر استفاده مى كنند و مسجد را سنگر مبارزه با خدا مى سازند: (والذين اتخذوا مسجدا ضرارا وكفرا و تفريفا بين المومنين وارصادا لمن حارب الله ورسوله من قبل) و با همه اينها، چنانكه در آيه محل بحث آمده، مدعى اصلاحند و بر اين مدعا سوگند نيز ياد مى كنند: (وليحلفن ان اردنا الا الحسنى) ولى نمى دانند كه كارشان جز افساد نيست: (ولكن لايشعرون).
اين نادانى منافقان بر اثر اسارت عقل نظرى آنان به دست وهم و خيال، و عقل عملى آنان به دست شهوت و غضبشان است.
🌴🌴🌴
قدر #وقت ار نشناسد دل و کاری نکند
بس #خجالت که از این حاصل ایام برد
🔅 تفسير و قرآن پژوهی
@rahighemakhtoom
#کارگزاران_فرهنگی (112)
#قرآن #کارگزاران #فرهنگی
📌 ویژگی های فردی کارگزار فرهنگی
⏪ 19- خودداری از سازش با معاندان فرهنگ اسلامی
لا أَعْبُدُ ما تَعْبُدُون،وَ لا أَنا عابِدٌ ما عَبَدْتُّمْلَكُمْ دينُكُمْ وَ لِيَ دين(2،4،6/کافرون)
و آنچه مى پرستم شما نمى پرستيد (۳) و نه آنچه پرستيديد من مى پرستم (۴) و نه آنچه مى پرستم شما مى پرستيد (۵) دين شما براى خودتان و دين من براى خودم (۶)
☑️ مسلمانان بايد در برابر پيشنهادات غير منطقى، صريح و قاطع پاسخ بگويند و دشمنان را از خود مأيوس نمايند. «لا أَعْبُدُ ما تَعْبُدُونَ»
به نام وحدت، نبايد از اصول و ارزشها سرپيچى كرد. «لا أَعْبُدُ ما تَعْبُدُونَ»
دنياى كفر بايد از تسليم شدن مسلمانان مأيوس باشد. لا أَعْبُدُ ... وَ لا أَنا عابِدٌ
☑️ اعلام برائت از كفار بايد مكرّر و مؤكّد و علنى باشد. «قُلْ يا أَيُّهَا الْكافِرُونَ لا أَعْبُدُ ما تَعْبُدُونَ»
☑️ در دين معامله نكنيد، با دشمن سازش و مداهنه نكنيد و در برابر تكرار پيشنهادهاى نابجا، شما نيز موضع خود را قاطعانه تكرار كنيد. لا أَعْبُدُ ... لا أَنْتُمْ عابِدُونَ ... وَ لا أَنا عابِدٌ ...
☑️ به خاطر جذب ديگران، دست به هر كارى نزنيد. لا أَعْبُدُ ... وَ لا أَنْتُمْ عابِدُونَ
☑️ سازش برسراصول و ارزشهای اصیل دینی هرگز!
🌱🌱🌱
📎تفسیر و علوم قرآنی
@rahighemakhtoom