🔘 مؤلفههای مهم در مطالعات روابط بینالملل
📌حجتالاسلام والمسلمین سیدسجاد ایزدهی در گفتوگو با ماهنامۀ رویش اندیشه؛
🔖 گاهی مراد ما در حوزۀ ارتباطات با کشورهای دیگر، آن سیاستی است که ما بهعنوان یک کشور نسبت به کشورهای دیگر لحاظ میکنیم. آن چیزی که بهعنوان سیاست یک کشور، نسبت به سایر کشورها لحاظ میشود، اصطلاحاً سیاست خارجی یک کشور نامیده میشود و طبعاً تابع یک سری متغیرهای متعددی است.
🔖 در قبال این منطق، نوع نگاهی که یک کشور در حوزۀ عام جهان دارد، بر پایۀ این موارد است که چگونه باید کشور و جهان را اداره کرد و نهادهای حاکم بر جهان چگونه هستند؟ چگونه این نهادها با یکدیگر مرتبط میشوند؟ این امور عمدتاً ذیل روابط بینالملل قرار میگیرند؛ یعنی اختصاص به ارتباط یک کشور با کشورهای دیگر ندارد. بلکه ناظر به ارتباط کشورهای جهان با یکدیگر و چگونگی این ارتباط و منطق آن است.
🔖 ما عملاً در حوزۀ ارتباط فرامرزی، از یک دوگانهای بهرهمند هستیم. یک بخش آن ارتباط کشور ما با کشورهای دیگر است؛ اعم از اینکه کشورهای دیگر مسلمان باشند یا نباشند، همسایه باشند یا نباشند، دوست باشند یا نباشند. نوع دوم، نوع نگاه حاکم بر یک مجموعهای از کشورها است. حالا اگر منظور از این کشورها، همۀ جهان باشند که بر این اساس، مطالعات روابط بینالملل شکل میگیرد. اگر در حوزۀ منطقهای باشند، طبیعتاً مطالعات منطقهای پدید میآید و اگر نوع نگاه حاکم بر ادارۀ جهان اسلام باشد، آن روابط بینالملل در حوزۀ جهان اسلام شکل خواهد گرفت.
#ماهنامه
#رویش_اندیشه
#سیدسجاد_ایزدهی
🌐 @rouyesh_andisheh
🔘 علّت تورم در ایران کمبود نقدینگی است
📌 دکتر حمیدرضا مقصودی در گفتوگو با ماهنامه رویش اندیشه؛
🔖 بهنظر من علّت تورم در ایران کمبود نقدینگی است؛ نه ازدیاد نقدینگی؛ چراکه با خود، قحطی و کمبود کالا بههمراه میآورد.
🔖 شما در این حالت میبینید که بخشهای مولّد اقتصادی ما خالی از نقدینگیِ مؤثر هستند و درمقابل، نقدینگی انباشتشده در نظام بانکی وجود دارد؛ یعنی درواقع اینکه نقدینگی در ساختار مولّد اقتصاد ما وجود ندارد، باعث شده کمبودهایی در اقتصاد ما ایجاد شود و این کمبودها، تورم ایجاد میکند.
🔖 در ایران نقدینگی فعال نداریم و نقدینگی ما جبرانی و منفعل است؛ یعنی تورم همواره به دلایل ساختاری غیرپولی اتفاق میافتد و ما با نقدینگی، کاهش قدرت خرید مردم را جبران میکنیم. حال در اوضاع فعلی نتوانستهایم آن را به اندازۀ کافی جبران کنیم. چون شیکاگوییها در ایران تصمیم گرفتهاند که نظریۀ تعدیل اجرا کنند. در اینجا تولید و نقدینگی متوقف شده و تورم هم دوچندان میشود. لذا اقتصاددانان ایرانی بهطور کل ماجرا را معکوس میبینند و نظام علّیّت را بهصورت معکوس در ایران میجویند.
🔖 بنابراین ریشۀ تورم در ایران مسائل غیرپولی است و اگر هم بخواهیم به سراغ پول برویم، بهنظر من ناشی از کمبود نقدینگی است؛ نه ازدیاد نقدینگی. حتی نمیگویم که تورم، ناشی از عدم توازن در نقدینگی است؛ بلکه عدم توازنها مسائلی را ایجاد میکنند که باید آنها را خارج از مجرای تورم بررسی کرد.
#ماهنامه
#رویش_اندیشه
#حمیدرضا_مقصودی
🌐 @rouyesh_andisheh
🔘 فعالکردن سازمانهای اسلامی به شرط تقویت در مقابل جبهۀ کفر
📌حجتالاسلام دکتر ابراهیم موسیزاده در گفتوگو با ماهنامۀ رویش اندیشه؛
🔖ما در سطح بینالملل خیلی سازمانهای قوی که دارای ضمانت اجرایی مثل شورای امنیت داشته باشند را نداریم. اصلیترین سازمان، سازمان کنفرانس اسلامی سابق است و چند نهاد منطقهای هم وجود دارد که قومیت آنها از اسلامیتی که دارند بیشتر است.
🔖 تنها نهادی که با رویکرد اسلامی شکل گرفته همان سازمان همکاریهای اسلامی است؛ اما کشورهای سازمان همکاریهای اسلامی خیلی هم بهقول معروف اسلامیِ اسلامی نیستند؛ چون وقتی وضعیت حاکم بر کشورهای اسلامی را مشاهده میکنیم، میبینیم که آنگونه نیست که دغدغۀ خاصی نسبت به اسلام داشته باشند و لذا بیشتر یک اسلام شناسنامهای هستند.
🔖 بنابراین من با فعالکردن این سازمانها با این شرایط موافق نیستم؛ مگر اینکه مثلاً آن را در مقابل جبهۀ کفر تقویت کنیم تا ابزاری برای سرکوب خود کشورهای اسلامی نشوند؛ اما اگر این را همینطور به حال خود رها کنیم، میبینیم که بر اثر اعمال نفوذ، تبدیل به یک شمشیر دولبهای علیه خود ما میشود.
#ماهنامه
#رویش_اندیشه
#ابراهیم_موسی_زاده
🌐 @rouyesh_andisheh
🔘 جلوگیری از خلق پول به جای مدیریت آن
📌 دکتر رسول بخشی دستجردی در گفتوگو با ماهنامه رویش اندیشه؛
🔖 بهطور کلی بین مدیریت سفتهبازی با ممانعت از سفتهبازی فرق است. غربیها سفتهبازی را مدیریت میکنند؛ یعنی دولت بخشی از درآمد سفتهباز را از طریق مالیات بهصورت مالیات بر ارزش زمین یا مالیات بر خانههای لوکس و انواع دیگر مالیاتها میگیرد. این به معنای شریکشدن دولت در درآمد سفتهباز است. این کار باعث میشود که سفتهبازی کم شود؛ اما از بین نرود. همچنین این مسئله باعث میشود که خلق پول در اقتصاد کم شود؛ اما از بین نمیرود و مدیریت میشود.
🔖 حال آیا هدف ما در ایران نظمدادن به سرمایهداری است یا انقلاب درمقابل سرمایهداری؟ سرمایهداری در بهترین حالت خود، آن چیزی است که در آمریکا اتفاق میافتد. حال آیا معیار ما رسیدن به آمریکا است که خودش مشکلات زیادی دارد؟
🔖 طبیعتاً ما بهدنبال چنین هدفی نیستیم؛ لذا نباید از روشهای بهنظمکشیدن سرمایهداریِ آنها استفاده کنیم؛ بلکه ما باید از روش جلوگیری از خلق پول استفاده کنیم؛ نه اینکه خلق پول را مدیریت کنیم.
#ماهنامه
#رویش_اندیشه
#رسول_بخشی_دستجردی
🌐 @rouyesh_andisheh
فصلنامه رهیافت اندیشه
📘 پنجمین شماره ماهنامۀ رویش اندیشه با موضوع «تشکیل و تحکیم خانواده» منتشر شد 📌 آنچه در این شماره می
Rouyeshandisheh5.pdf
12.68M
📘 نسخۀ الکترونیک شمارۀ پنجم نشریه رویش اندیشه
📌 با موضوع: تشکیل و تحکیم خانواده
#رویش_اندیشه
#ماهنامه
#زن_و_خانواده
🔲 با ما همراه باشید
🌐 @rouyesh_andisheh
🔘 خاستگاه فقه نظام؛ پاسخ به کارآمدی و ادارۀ زندگی اجتماعی مبتنی بر مبانی دینی
📌دکتر حمید بالایی در گفتوگو با ماهنامۀ رویش اندیشه؛
🔖 برای بازکردن بحث در باب فقه نظام و فقه مسائل اجتماعی باید به تراث فقهی و سیر تطور آن اشاره کنیم.
🔖 در فقه تشیع و بعد از غیبت کبرا، فقهای متقدم ما اعتقادی نداشتند که باید بهدنبال تشکیل حکومت بروند، بلکه نگاه آنها چنین بود که امام معصومعلیهالسلام برمیگردد و از غیبت خارج میشود و لذا تشکیل حکومت برعهدۀ ایشان است. مبتنی بر همین رویکرد، فقه هم به همین مناسبت بیشتر در حوزۀ فقه فردی، توسعه و بسط پیدا کرده است.
🔖 اما از متأخرین فقها و از زمانی که تقریباً برای فقها منجّز میشود که در دوران غیبت کبرا، برخی احکام اسلامی که امکان تعطیلشدن ندارد و جنبۀ اجتماعی دارد باید پیادهسازی شود، نظریههای مبتنی بر ولایت فقیه از معصوم توسط فقیهان کمکم رشد و توسعه پیدا میکند.
🔖 حال در یک لایه، مبانی فقه نظام و در یک لایه، کارکرد حاکم و در یک لایه، مشروعیت حاکم و در لایۀ بعدی که بهعنوان نیاز روز انقلاب اسلامی به آن پرداخته میشود، این بحث وجود دارد که فقیهی که بهنیابت از معصوم حکومتی را اداره میکند، در حوزۀ ادارات نظامهای مختلف اجتماعی چهچیزهایی را باید طراحی کند و مسائل جامعه را مبتنی بر چه رویکردهایی پاسخ میدهد. در واقع خاستگاه فقه نظام پاسخ به کارآمدی و ادارۀ زندگی اجتماعی مبتنی بر مبانی دینی است.
#ماهنامه
#رویش_اندیشه
#حمید_بالایی
🌐 @rouyesh_andisheh
May 11
🔘 منابع طبیعی متعلقبه مردم است و نباید دستاویز اهداف سست شود
📌 دکتر محمد نعمتی در گفتوگو با ماهنامه رویش اندیشه؛
🔖 درخصوص منابع طبیعی و نفت و گاز درواقع باید توزیع علیالسویه میان مردم صورت بگیرد. البته توزیع علیالسویۀ ریالی بهتنهایی کافی نیست؛ بلکه منابع طبیعی، به متولّی کارآمد نیاز دارد، از طرفی حرمت خامفروشی نیز باید مدنظر قرار گیرد.
🔖 منافع منابع طبیعی متعلقبه مردم است و نباید دستاویز اهداف سست شود. نفت و گاز ابزار قدرت هستند و ذرهذرۀ آن ارزشمند است که باید به بالاترین ارزش افزوده تبدیل شود.
🔖 این شیوۀ تقسیم علیالسویه البته موجب ایجاد تورم هم نمیشود؛ زیرا در این طرح، اولاً درآمدهایی که قرار است بین مردم تقسیم شود، مابهازای تولید در سطح زنجیرۀ ارزش گستردۀ نفت و گاز است و همچنین برای نظام تولید نیز راهکارهای مناسبی ارائه میشود تا بتواند با قدرت خرید مردم همگام و همراه شود.
#ماهنامه
#رویش_اندیشه
#محمد_نعمتی
🌐 @rouyesh_andisheh
🔘 برابری جنسیتی؛ کلیدواژۀ نابودی خانواده و اجتماع
📌 حجتالاسلام و المسلمین محمدرضا زیبایینژاد در گفتوگو با ماهنامه رویش اندیشه؛
🔖 زمانی که نظام تربیت به دست کسانی بیفتد که دال مرکزی آنها به دور از عقلانیت توحیدی و با محوریت عقل فردگرایانه باشد، اتفاقی که میافتد این است که این دستگاه، نظام معرفتی و مفهومی خود را در ذهن بچهها جا میاندازد و نظام ارزشی متناسب با خودش را در دل آنان شکل میدهد.
🔖 بنابراین هرچه میزان تحصیلات افراد بالاتر میرود، میزان اعتقاد به خانوادۀ دینی (الرجال قوامون علیالنساء) پایینتر میرود یا میزان اعتقاد به اینکه رابطۀ دختر و پسر قبل از ازدواج موجه است، بیشتر میشود و به همین ترتیب اعتقاد به برابری جنسیتی هم بیشتر میشود. درحالی که برابری جنسیتی در نگاه ما کلیدواژۀ نابودی خانواده و اجتماع است؛ اما در نظام تربیتی فردگرایانه این رابطه موجه میشود.
🔖 بنابراین نظام تربیتی ما و عقلانیت حاکم بر آن و عقلانیت فردگرایانهای که از دل نظام تربیتی مدرسه آمده و همچنین از دل رسانههای نوظهور نیز بیرون آمده، نقش بسیار مهمی در جامعۀ نخبگانی ایفا میکند و واقعاً ارزش خانواده از دل این نظام تربیتی بیرون نمیآید.
#ماهنامه
#رویش_اندیشه
#محمدرضا_زیبایی_نژاد
🌐 @rouyesh_andisheh
🔘 مدیریت شهری خانوادهمحور؛ عرصهای برای رسمیتبخشی به نهاد خانواده
📌 دکتر مریم اردبیلی در گفتوگو با ماهنامه رویش اندیشه؛
🔖 دیدگاهی وجود دارد که ارتباط حکمرانی و خانواده را ارتباطی پویا و مهم میبیند. تصور میکنم افرادی که به لحاظ گفتمانی به این دیدگاه نزدیکاند، خود را دربارۀ این مسئله مسئول میدانند و کارها و مسئولیت خود را دربارۀ خانواده تعریف میکنند. این رویکرد دو سطح دارد.
🔖 سطح پایهای آن است که حکمرانی بگوید من دوستدار خانواده هستم و خانواده برای من مهم است. این سطح با این معنا خود را عامل میبیند و وجود خانواده را قبول دارد. نیز برای خود درقبال آن، مسئولیت اجتماعی قائل شده و برای خانواده کارهایی انجام میدهد که آن را حمایت کند.
🔖 سطح دوم این است که قائل باشیم باید سیاستهای خود را بهسمت خانواده جهتگیری کنیم؛ یعنی مثلاً سیاستهای خود را با فیلتر خانواده تنظیم کنیم و من اسم آن را حکمرانی خانوادهمحور میگذارم.
🔖 مدیریت شهری خانوادهمحور یا بهطورخاص شهر خانوادهمحور جایی است که حکمران، خانواده را بهعنوان نهادی مجزا به رسمیت شناخته و برای آن وجاهت قانونی و تفویض اختیار قائل است و در این زمینه دست به ریلگذاری میزند تا خانوادهها بتوانند مسئولیتهای شهری را برعهده بگیرند. بهعبارتدیگر حکومت در اینجا بخشی از حکمرانی خودش را به خانواده تفویض میکند و خانواده برای او واحدی رسمی است.
#ماهنامه
#رویش_اندیشه
#مریم_اردبیلی
🌐 @rouyesh_andisheh
🔘 ازدواج؛ ارتباطی گسترده و چندبُعدی میان زن و مرد
📌حجتالاسلام و المسلمین محمدرضا سالاریفر در گفتوگو با ماهنامه رویش اندیشه؛
🔖 ما در ازدواج رابطۀ گسترده و چندبُعدی را میان زن و مرد شاهد هستیم. ارتباطی که میان آن دو ایجاد میشود، هم از نظر کمیّت بسیار درجۀ بالایی دارد و هم به لحاظ کیفیت و هم عمیقترین ارتباطات است.
🔖 ماهیت خانواده بهخاطر این ارتباطهای عمیق و خیلی زیاد، ماهیتی مشکلزاست و در آن تعارضهایی ایجاد میشود. کارکردهای زیادی که خانواده دارد، باعث میشود خانواده را امر پیچیدهای ببینیم و با آن ساده برخورد نکنیم و لازم است وقتی میخواهیم وارد ازدواج شویم، آمادگیهایی داشته باشیم.
🔖 یکی از مهارتهای ساده این است که آمادگی جنسی و بلوغ جنسی ایجاد شود؛ اما در اینجا بلوغ عاطفی، بلوغ اجتماعی، بلوغ اقتصادی هم برای زن و مرد وجود دارد و این آمادگیها باعث میشود که فرد، ابعاد روانشناختی و شخصیتی خودش را بشناسد و خودآگاهی حاصل کند و ببیند که چه میخواهد.
#ماهنامه
#رویش_اندیشه
#محمدرضا_سالاری_فر
🌐 @rouyesh_andisheh
🔘 مادری؛ مرحلهای از بلوغ و تعالی زن
📌دکتر راحله کاردوانی در گفتوگو با ماهنامه رویش اندیشه؛
🔖مادری در دو ساحت کلی «ذاتگرایانه» و «برساختگرایانه» معنا شده و تحولات آن تحلیل شده است.
🔖 در رویکرد ذاتگرایانه یا طبیعتمحور، مادری بخشی از هویت جنسیتی زن و امری طبیعی، غریزی و فطری او معنا میشود و فاصلهگرفتن از این امر آسیب بهشمار میآید.
🔖 در رویکرد دوم که رویکرد برساختگرایانه است، به موضوع مادری اینگونه نگاه میشود که ما در طول تاریخ بدون هیچ مبنای طبیعیِ خیلی پررنگی، زنان را با برساخت اجتماعی به مادری مجبور کردهایم و آنها را در نقطهای قرار دادهایم که مادری را تنها مسیر پیشِ روی خود در جامعه و خانواده ببینند.
🔖 بهنظر میرسد ما در تحلیل معنای مادری و تحولات آن به چهارچوب و رویکرد سومی نیاز داریم که من آن را رویکرد تلفیقی میدانم. این رویکرد علیرغم اینکه زمینههای طبیعی، فطری و خاص وجود زنان را به امر مادری انکار نمیکند، بحث برساخت ابعاد و مصادیق مادری را هم درنظر میگیرد. به این معنا که باید مادری را مرحلهای از بلوغ و تعالی زن دانسته که هر زنی به دلیل پاسخ صحیح به طبیعت خود، میتواند مراحلی از بلوغ و تعالی را طی کند.
#ماهنامه
#رویش_اندیشه
#راحله_کاردوانی
🌐 @rouyesh_andisheh