✅تفاوت #روششناسی اجتهاد و #اصول_فقه
🔹#اصول_فقه، از «عناصر مشترک» موجود در فرایند استنباط بحث میکند (العلم ب #العناصر_المشتركة في عملية استنباط الحكم الشرعي، شهید صدر) اما به طور مستقیم به خود عملية الاستنباط و فرایند استنباط و چگونگی آن نمیپردازد.
🔹علم #فقه نیز، به «اجرایی کردن فرایند استنباط » برای رسیدن به حکم شرعی میپردازد.
🔹اما #روششناسی_اجتهاد یا منهجشناسی اجتهاد، از خود «فرایند استنباط» بحث میکند. توجه به برخی مبادی کلامی و اصولی و ... نیز به دلیل تاثیر آنها در فرایند استنباط است.
🔹استاد #علیدوست میگوید: «#روششناسی دانشی است که نحوه اجرای عملیات پژوهش (استنباط فقهی) را بررسی میکند؛ در روششناسی دنبال منطق حاکم بر کار و روش استنباط هستیم و روش افراد را در استنباط به دست میآوریم» (متن کامل)
🔹روششناسی اجتهاد از منظر برخی اساتید، ذیل فلسفه فقه است و از منظر برخی دیگر، به دلیل اهمیت بسیار باید به دانشی مستقل تبدیل شود.
🔸 کانال روش شناسی اجتهاد (روشنا)
🆔 @ravesh_ejtehad
✅ استاد #مبلغی: با روششناسی اجتهاد، نقدهای فقهی وزن بالاتری پیدا میکند
🔹هر فقیهی بهویژه فقیهان زبردست زمان ما، فقه ایشان از یک روشی تبعیت میکند و به همین خاطر برخی از اینها #مکاتب_فقهی هستند و زمانی که اسم مکتب یا مدرسه فقهی برای اینها گذاشته میشود، لزوماً یعنی اینکه اینها دارای یک #روش ی هستند وگرنه اگر همه مثل هم باشند و روش آنها یکی باشد معنا ندارد که بگوییم این مکتب خاصی است.
🔹یکی از فواید روششناسی در #نقد است. اینکه ما مدرسهشناسی کنیم و مجموعههای روشی را شناسایی بکنیم، اینجا هم نقدمان وزن بالاتری پیدا میکند و هم #ملکه_اجتهاد بیشتر در دسترس قرارمیگیرد.
▫️متن کامل: http://ravesh-ejtehad.blog.ir/post/44
🔸کانال روششناسی اجتهاد (روشنا)
🆔 @ravesh_ejtehad
◾️در ایام عزای شهادت حضرت اباعبدالله الحسین(ع)، حجت الاسلام و المسلمین دکتر محمدرضا #ضمیری، مدرس خارج فقه و اصول و رئیس انجمن مطالعات اجتماعی حوزه در اثر کرونا، به لقاء الله شتافتند.
◾️حلقه فقهی روششناسی اجتهاد (روشنا) این مصیبت را به جامعه علمی حوزه و دانشگاه و نیز دوستان و شاگردان و خانواده معظم له تسلیت عرض میکند.
◾️دانشنامه اصولیان شیعه، درسنامه فقه مقارن و جستاری در اندیشه فقهی مذاهب از جمله تالیفات ایشان بود.
◾️بخشی از آثار علمی استاد نیز در کانال «خارج فقه و اصول» ایشان به یادگار مانده است.
◾️مشارکت در «ختم مجازی» استاد
🔸کانال روششناسی اجتهاد (روشنا)
🆔 @ravesh_ejtehad
🔹طلبه باید راهی به #مطالعات_روششناسی به عنوان یکی از مباحث #فلسفه_فقه باز کند. روششناسی شاخههای مختلفی دارد، مثل روششناسی فقه معیار، روششناسی صاحب جواهر، روششناسی شیخ انصاری و ...
🔹اگر مکاسب را بخوانیم ولی با روش و #منهج_شیخ آشنایی نداشته باشیم، جان مطلب شیخ به دستمان نمیآید و لذا جایی اشکال میکنیم که شیخ علی المبنا سخن گفته و جایی فکر میکنیم که شیخ اشتباه رفته است.
(۱۳۹۷/۲/۶)
▫️متن کامل:
http://ravesh-ejtehad.blog.ir/post/56
🔸کانال روش شناسی اجتهاد (روشنا)
🆔 @ravesh_ejtehad
گسترش موضوع فقه نسبت به رفتارهاى جوانحى.pdf
2.9M
✅ اجتهاد و احکام خمسه؛ از فقه العمل تا فقه العقیده و فقه الاخلاق
🔹روش اجتهاد و احکام خمسه فقهی، صرفا در حوزه احکام مصطلح و رفتار جوارحی کاربرد ندارد، بلکه این روش میتواند در تمام عرصههای معارف دین به کار گرفته شود. استاد #اعرافی در مقاله «گسترش موضوع فقه نسبت به رفتارهاى جوانحى» مینویسد:
🔹موضوع فقه، رفتار مکلفین است و از این حیث بین رفتارهای جوارحی و جوانحی تفاوتی نیست. ضرورت دارد که #فقه رایج خود را به قلمروهایی از رفتارهای انسانی، که تاکنون حضوری در آن نداشته و یا حضوری کمرنگ و غیرمدون داشته، وارد نماید و با استخراج تکگزارهها، به سوی تهیه و تکمیل این برنامه زندگیساز، گام بردارد که در پرتو آن، انبوهی از آیات و روایات، مورد مداقه فقهی قرار میگیرد و مضامین آن بررسی میشود.
🔹رفتارهای باطنی و جوانحی دو دستهاند: فعالیتهای شناختی و فعالیتهای گرایشی و روانی. اگر فقه شامل تمام رفتارها باشد، قاعدتاً باید #سه_حوزه_فقهی داشته باشیم: فقه المعرفه و العقیده، فقه الاخلاق و فقه العمل.
🔹در زمینه افعال جوانحی شواهدی از کلمات فقها وجود دارد که فقیهان به این رفتارها به عنوان موضوعی برای صدور #احکام_خمسه نگریستهاند. برای نمونه شیخ حر عاملی، در موارد بسیاری به حرمت صفات درونی مانند #حسد و کبر حکم نموده است.
🔸کانال روششناسی اجتهاد (روشنا)
🆔 @ravesh_ejtehad
✅ کانال استاد کافی
🔹به منظور دستیابی منظمتر به سلسله مباحث «روش اجتهادی» استاد بزرگوار دکتر مجید #کافی (معاون محترم پژوهشگاه حوزه و دانشگاه) از این پس فایلهای صوتی این بحث به صورت متناوب در کانال نوتاسیس «روش اجتهادی» با مدیریت ایشان منتشر و در دسترس علاقمندان قرار خواهد گرفت (با هدف نظمبخشی، انتشار این فایلها در کانال روشنا به صورت تجمیعی چند جلسهای خواهد بود)
🔹کانال استاد: https://eitaa.com/raveshejtehadiKAFI
🔸کانال روششناسی اجتهاد (روشنا)
🆔 @ravesh_ejtehad
Kafi.rar
50.8M
✅ سلسله مباحث روش اجتهادی (۱-۱۰)
🔹ارائه: دکتر مجید #کافی
◽️منبع: کانال استاد
🔸کانال روششناسی اجتهاد (روشنا)
🆔@ravesh_ejtehad
روش شناسی شهید صدر.pdf
1.42M
✅ مقاله #روششناسی فقهی شهید #صدر
🔹نویسنده: استاد علی #رحمانی (مدرس سطوح عالی حوزه علمیه مشهد و مدیر مرکز آخوند خراسانی)
◽️منبع: سایت شبکه اجتهاد
🔸کانال روششناسی اجتهاد (روشنا)
🆔 @ravesh_ejtehad
✅ #روششناسی از منظر استاد #الهی_خراسانی
🔹روششناسی علم فقه عبارت است از «شناسایی و تبیین طرق (#ادله) و ترتیب (#مراحل) استناد به منابع معرفت و استفاده از آنها، جهت حل مسئله و استدلال فقهی، با حفظ اعتبار و پایایی لازم»
🔹حالا اگر این روش شناسی، معطوف به کلیت علم فقه نباشد، بلکه در چارچوب اخص از آن یعنی رویکرد اجتهادی باشد، نامش «روششناسی فقه با رویکرد اجتهادی امامیه» یا «روش شناسی اجتهاد امامی» است (در مقابلِ روششناسی فقه با رویکرد محدثان نخستین امامی، یا رویکرد متأخران اخباری امامی)
🔹اگر مقیاس روششناسی اخص از اینها باشد و به وضعیت دوران اخیر فقه در امامیه منسوب باشد، در این صورت «روششناسی فقه در مکتب شیخ انصاری» یا «روششناسی فقه در رویکرد اجتهادیِ فقهای معاصر امامیه» خواهد بود
🔹اگر باز هم مقیاس روششناسی را کوچک و محدود کنیم، میتواند در چارچوب یک سبک فقهی تعریف شود؛ مثلاً «روششناسی فقه در رویکرد اجتهادیِ فقهای معاصر امامیه ـ سبک نجف معاصر» یا «سبک قم معاصر» باشد؛ به تعبیر دیگر: «روششناسی فقهی امامیه در سبک اجتهادی نجف معاصر» یا «روششناسی فقهی امامیه در سبک اجتهادی قم معاصر». یا به طور خلاصه: «روششناسیِ فقهیِ نجف/ قمِ معاصر»
🔹بنابراین در هر کدام از این مقیاسها، ضابط روششناسی تغییر نمیکند، اما مقیاس روششناسی در مقیاس اصلی خود یعنی علم فقه میتواند به مقیاسهای اخص مانند مذهب امامیه یا رویکرد اجتهادی در مذهب فقهی امامیه یا مکتب اجتهادی معاصر امامیه (مکتب شیخ انصاری) یا سبک اجتهادی نجف/قم معاصر محدود شود.
#اختصاصی
🔸کانال روششناسی اجتهاد (روشنا)
🆔@ravesh_ejtehad
kafi11-15.rar
17.03M
✅ سلسله مباحث روش اجتهادی (۱۱- ۱۵)
🔹ارائه: دکتر مجید #کافی
◽️منبع: کانال استاد
🔸کانال روششناسی اجتهاد (روشنا)
🆔@ravesh_ejtehad