هدایت شده از اجتهاد
💢انواع سیاق و حدود حجیت آن
✔️حجتالاسلام حسن رضایی صرمی: علوم نقلیای که ما با آن کار داریم بحث حدیث و تفسیر و فقه است و متکی به لفظ هستند اگر از لفظ بخواهید برداشت داشته باشید، رکن آن، ظهورات است. یکی از نکات بسیار مهم در ظهورات بحث سیاق است. دلالت لفظ مشخص است و با رجوع به فرهنگ لغت، شاید مشکل حل شود ولی مباحث سیاقی گاهی مواقع آنقدر دقیق است که زیرکی خاص خودش را نیاز دارد.
مرحوم آیتالله سید ابوالحسن اصفهانی، میفرماید اجتهاد مذاق امام فهمی است. یکی از نکتههایی که این تعبیر دارد مربوط به بحث سیاق است. مذاق امام فهمی یعنی اینکه ما حال متکلم را درنظر بگیریم و ببینیم چه کسی این کلام را بیان میکند و آن متکلم چه اغراضی دارد. حالت متکلم یکی از اسبابی است که سیاق را شکل میدهد.
بحث سیاق را در علم اصول ذیل حدیث رفع مطرح میکنند که بحث وحدت سیاق در «رفع ما لایعلمون» است که مراد از مای موصول چیست؛ آیا مراد شبهه موضوعیه است یا شبهه حکمیه را نیز شامل میشود. اینجا تمسک به وحدت سیاق شده و بعضی مباحث پیرامون آن شکل گرفته است.
این وحدت سیاق در اینجا یکی از شقوق سیاق است و ما میتوانیم سیاق را به انواع مختلفی تقسیم کنیم. در این رساله انواع سیاق را مطرح کردیم؛ مانند سیاق امتناع، سیاق حصر و سیاق تحدید وسیاق مقابله.
👈اینجا بخوانید: https://b2n.ir/r73177
🆔 @ijtihad
هدایت شده از دروس آیتالله ربانی بیرجندی
🗞 مرور اخبار اداره کل آموزش دفتر تبلیغات اسلامی خراسان رضوی
🆔 @maalem_ir | معالم
🆔 @rabbanibirjandi
هدایت شده از اجتهاد
📘 آیین رونمایی از کتاب موافقت معنایی، اثر حجتالاسلام علیرضا قائمینیا
🎙 با سخنرانی:
👤 استاد علی اکبر رشاد
👤 حجتالاسلام علی راد
👤 حجتالاسلام ابوالحسن غفاری
🗓 زمان: چهارشنبه 8 دی ماه، ساعت 11
🏢 قم، پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی، با رعایت پروتکلهای بهداشتی
📺 پخش زنده و مستقیم با ترافیک رایگان از طریق: TV.iict.ac.ir
👈 معرفی و آشنایی با اثر: https://b2n.ir/z93195
🆔 @ijtihad
هدایت شده از اجتهاد
🔺تاثیر رجال در مسائل فقهی
🎙ارائه: استاد احمد عابدی
🗓زمان: چهارشنبه ۸ دی ماه ۱۴۰۰، همراه با نماز ظهر و عصر
🏛مکان: خیابان شهیدین، مدرسه فقهی آل یاسین (علیهمالسلام)
💻 لینک ورود به جلسه به صورت مجازی: https://rubika.ir/aleyasin_ir
🆔 @ijtihad
💢بررسی راههای حلِّ تعارض احادیث
✍️مجتبی باقری
🔻مهم ترین منبع شناخت دین اسلام پس از قرآن، روایات معصومین (ع) است. با مراجعه به کتب حدیثى و بررسى روایات در ابواب گوناگون احکام و سایر معارف اسلامى، با روایات متعارضى روبهرو مىشویم تا آنجا که شیخ طوسى کمتر بابى از ابواب فقه را خالى از اخبار متعارض مىداند.
مسألۀ تعارض و اختلاف اخبار در قرن چهارم و پنجم، یکى از شبهات کلامى و ایرادهاى عمدۀ اهل سنّت بر شیعه به شمار مىرفته است؛ شیخ طوسى در مقدمۀ تهذیب از شیخ مفید نقل مىکند که یک شریف (در اصطلاح امروز: سید) به خاطر همین تعارض روایات ائمه(ع) از مذهب امامیه برگشته است.
شهید ثانى این دانش را مهمترین فن در علم حدیث میداند که براى تمامى طوائف علماء، بهخصوص فقیهان، لازم است، از آنجا که این مسأله از جمله مسائل بسیار اساسى و کارآمد علم فقه و حدیثپژوهى است، تسلّط و آگاهى کامل بر آن بر هر حدیثپژوه و فقیهى لازم و ضرورى است.
علماء و حدیث شناسان همواره میکوشند تا با روشهای مقبول میان روایات جمع و سازش برقرار سازند و مهمترین مسئلهایی که توانایی یک فقیه و حدیث پژوه برای از بین بردن تعارض احادیث را افزایش میدهد، شناخت اسباب اختلاف حدیث است. همانطور که آیتالله سیستانی به آن اشاره کردهاند: اگر فقیه بر اسباب اختلاف احاطه پیدا کند، خواهد توانست میان اخبار مختلف، جمع عرفى برقرار کند و نیازمند مراجعه به روایات علاجیه نخواهد بود.
👈متن یادداشت: https://b2n.ir/m87511
🆔 @rejalkh
هدایت شده از خبرگزاری حوزه علميه خراسان
🔰مكارم اخلاق و توجه خاص اساتيد
🔻آيت الله مرواريد گفت: توجه به مکارم اخلاقی در سخنان اساتید و علما بسیار مهم است. مرحوم حاجآقا خیلی وقتها در درس اصول و فقه به حاشیه میرفتند و راجع به امور اخلاقی صحبت میکردند و خصوصاً در ارتباط با دعا و توجه به خدای متعال بحث داشتند که حال خاصی بود
💠بیشتر بخوانیم 👇
https://hozehkh.com/OneEntry?id=41982
🌐 اخبار و رویدادهای حوزه خراسان را در کانال خبرگزاری این حوزه دنبال کنید.
🆔https://eitaa.com/joinchat/4281663544C83a47c9060
#نشست_پژوهشی
✅نشست تجربیات پژوهشی استادان و صاحب نظران
🔴 برگزارکننده: معاونت پژوهشی دانشکده الهیات دانشکدگان فارابی دانشگاه تهران
✔️ با حضور: حجتالاسلام دکتر سید رضا مؤدب؛ #استاد_تمام گروه علوم قرآن و حدیث دانشگاه قم
📆زمان: یکشنبه ۱۴۰۰/۱۰/۱۲- ساعت ۲۰:۳۰ الی ۲۲
👈 لینک نشست:
http://vroom.ut.ac.ir/farabi21
#نشست
#پژوهشگران
#استادان
#دانشگاه_تهران
┏━━━🔸🔷🔸━━━┓
@rejalkh
┗━━━🔸🔷🔸━━━┛
هدایت شده از سید محمد جواد سید شبیری
💢استاد ارجمند حجتالاسلام والمسلمین دکتر سید علی دلبری (دام عزه)
عضو محترم هیئت علمی گروه رجال و حدیث معاونت پژوهش حوزه علمیه خراسان
عضو محترم هیئت تحریریه مجله مطالعات اعتبارسنجی حدیث
سلام علیکم
درگذشت جانسوز ابوی مکرم را خدمت حضرتعالی و سایر خاندان محترم تسلیت عرض می نماییم.
خداوند متعال ایشان را مشمول رحمت و مغفرت بفرماید و به حضرتعالی و سایر بازماندگان شکیبایی و پاداش افزون عطا فرماید.
دفتر گروه رجال و حدیث معاونت پژوهش حوزه علمیه خراسان و دبیرخانه مجله مطالعات اعتبارسنجی حدیث
@rejalkh
https://eitaa.com/joinchat/2764177466Ced54bd7e35
هدایت شده از پژوهش حوزه علمیه خراسان
#نشست_علمی
✅موضوع: کتاب شناسی کتب اربعه
🎙ارائه: حجت الاسلام علی قلی زاده
🔹برگزارکننده: واحد پژوهش مدرسه علمیه حضرت مه
🔸خلاصه نشست :
کتب اربعه شیعه گوهرهای گرانبهایی هستند که از ابتدای تألیف تاکنون مورد توجه علمای شیعه و اقشار مختلف قرار گرفته است و در حقیقت بخش اعظمی از متون دینی و مکتبی تشیع در این چهار کتاب ارزشمند نهفته است
تاریخ حدیث شیعه فراز و نشیبهای متعددی پشت سر گذاشته و حوادث تلخ و شیرینی به خود دیده است و میتوان گفت که این دانش همانند هر دانش دیگر از مراحلی عبور کرده و دورانهایی را به خود اختصاص داده است که در رأس آن میتوان از دو دوره متقدمان و متأخران یاد کرد.
در تمایز این دوره میتوان گفت: دوره متقدمان همان پنج قرن نخست هجری است که در این دوره حدیث شیعه توسط ائمه معصومین صادر شد و به وسیله اصحاب و راویان آن حضرات به رشته تحریر کشیده شد، سپس توسط دانشمندان طبقات بعد دستهبندی و تدوین و در نهایت توسط محدثان سه گانه اول یعنی شیخ کلینی، شیخ صدوق و شیخ طوسی در کتب اربعه (کافی، من لایحضره الفقیه، تهذیب و استبصار) جای گرفت.
✔️مقصود از دوره متأخران دوره پیدایش مجامع تکمیلی در حدیث شیعه است. این دوران از ابتدای قرن ششم آغاز شده و تا طبقه معاصران ادامه مییابد که در این عصر نیز محدثان عظیم الشأنی همچون شیخ حر عاملی صاحب کتاب وسائل الشیعه، فیض کاشانی صاحب کتاب وافی و علامه مجلسی صاحب کتاب بحارالانوار ظهور کردند.
دی عج
•┈┈••••✾🔆✾•••┈┈•
🌐معاونت پژوهش حوزه علمیه خراسان:
📚 https://eitaa.com/joinchat/1846018082C067d491c5f
🔎 @howzehpajohesh
هدایت شده از دروس آیتالله ربانی بیرجندی
🔷 سخنرانی استاد معظم حجت الاسلام و المسلمین ربانی بیرجندی، مدیرگروه آموزشی فقه و مبانی اجتهاد مرکز تخصصی آخوند خراسانی در مراسم تجلیل از برگزیدگان شانزدهمین فراخوان آثار پژوهشی حوزه علمیه خراسان
🆔 @maalem_ir | معالم
هدایت شده از پژوهش حوزه علمیه خراسان
#نشست_علمی
✅موضوع: تبیین اهمیت و کارایی آن علم، کاربرد علم اصول در اجتهاد و فقاهت.
🎙استاد: حجت الاسلام والمسلمین علوی آزیز
چکیده نشست :
« دانش اصول دانشی است با سابقه بیش از 1200 ساله. اینکه چه علومی برای اجتهاد و استنباط نیازمی باشد مورد اختلاف است. علوم ادبیات، منطق، عقاید، تفسیر، رجال و اصول. البته در مسیر اجتهاد علم اصول و رجال تاکید بیشتر شده است. اصول نیز مقول به تشکیک است. برخی بیشتر و برخی کمتر احساس نیاز به علم اصول در اجتهاد کردند. و لی می شود گفت تقریبا همه صاحب نظران به اصل علم اصول در تاثیر اجتهاد معرفتند.
در ابتدا علم حدیث شکل گرفت و علما شروع به تبویب احادیث کردند. مثلا مرحوم کلینی در بیش از بیست سال کافی شریف را جمع کرد و بیش از 16 هزار حدیث در کافی شریف است. پس اول علم حدیث شکل گرفت. لذا دانشی که از دل دانش حدیث درامد دانش فقه بود. در حدیثی در کتاب عوالی اللعالی عبارتی به این مضمون آمده است که علینا القاء الاصول و علیکم التفریع برداشت شده که می شود از همین احادیثی که ایمه تصریح فرمودند قواعدی برداشت کرد که فروع بسیاری را ناشی شود. مثلا در آیه "فتیمموا صعیدا طیبا" خوب اینجا علم اصول است که باید ظاهر صیغه امر در آیه را بیان کند که آیا ظهور در وجوب تیمم در صورت نبود آب دارد یا خیر؟ یا مثلا مراد از "صعید" چیست؟ آیا می توان به قول لغوی مراجعه کرد؟ آیا قول لغوی حجت است؟»
🔹واحد پژوهش مدرسه علمیه حضرت مهدی عج
•┈┈••••✾🔆✾•••┈┈•
🌐معاونت پژوهش حوزه علمیه خراسان:
📚 https://eitaa.com/joinchat/1846018082C067d491c5f
🔎 @howzehpajohesh
.
هدایت شده از سید محمد جواد سید شبیری
⚫️اللّٰهُمَّ صَلِّ عَلَى الصِّدِّيقَةِ فاطِمَةَ الزَّكِيَّةِ، حَبِيبَةِ حَبِيبِكَ وَنَبِيِّكَ، وَأُمِّ أَحِبَّائِكَ وَأَصْفِيائِكَ، الَّتِي انْتَجَبْتَها وَفَضَّلْتَها وَاخْتَرْتَها عَلَىٰ نِساءِ الْعالَمِينَ . اللّٰهُمَّ كُنِ الطَّالِبَ لَها مِمَّنْ ظَلَمَها وَاسْتَخَفَّ بِحَقِّها، وَكُنِ الثَّائِرَ اللّٰهُمَّ بِدَمِ أَوْلادِها . اللّٰهُمَّ وَكَما جَعَلْتَها أُمَّ أَئِمَّةِ الْهُدىٰ، وَحَلِيلَةَ صاحِبِ اللِّواءِ، وَالْكَرِيمَةَ عِنْدَ الْمَلإِ الْأَعْلىٰ، فَصَلِّ عَلَيْها وَعَلَىٰ أُمِّها صَلاةً تُكْرِمُ بِها وَجْهَ أَبِيها مُحَمَّدٍ صَلَّى اللّٰهُ عَلَيْهِ وَآلِهِ وَتُقِرُّبِها أَعْيُنَ ذُرِّيَّتِها، وَأَبْلِغْهُمْ عَنِّي فِي هٰذِهِ السَّاعَةِ أَفْضَلَ التَّحِيَّةِ وَالسَّلامِ.
⚫️فرا رسیدن ایام شهادت حضرت صدیقه طاهره ، فاطمه زهرا سلام الله علیها، تسلیت باد .
@shobeiri
هدایت شده از اجتهاد
💢میراثِ دانشمندی مسلمان در سدههای میانی؛ ابن طاووس و سرنوشت کتابخانۀ او
✍️ محمد خراسانی
🔻این مقاله، به یک یادداشتِ بیانگر وقف میپردازد که تنها اثر برجایمانده از کتابخانۀ مشهورِ دانشمندِ شیعه، علی بن موسی بن طاووس است. این یادداشت، بینش جدیدی نسبت به کتابهایی که وی در اختیار داشته، ارائه میدهد و چارچوب قانونیای را که این کتابها طی آن به نوادگانِ او منتقل شدهاند، روشنتر میسازد. همچنین در این مقاله، تاریخچۀ مفصلتری دربارۀ این نسخۀ خطی از انتقال آن از دمشق تا استانبول ترسیم میشود و راهکارهایی برای ردیابی چنین یادداشتهایی که اغلب عامدانه نابود شدهاند، مطرح میشود.
👈در «شبکه اجتهاد» بخوانید: https://b2n.ir/e45523
🆔 @ijtihad
هدایت شده از اجتهاد
💢چالشهای حوزه مطالعات حدیثی در دوره معاصر
✔️حجتالاسلام علی راد:
🔹متاسفانه بنا به دلایل موجهای نتوانستیم مطالعات حوزه حدیثی را آنچنان که شایسته است به حوزه نوآوری و تحول نزدیک کنیم یکی از علل و زمینههای این چالش فقدان گفت و گو و تعادل با حوزههای جدید مطالعاتی در فهم متون دینی است.
🔸برای ارائه ظرفیت متنوع میراث حدیثی شیعه نیازمند داشتن زبان و ادبیات و منطق مفهمه مشترک با مراکز تولید دانش در جهان هستیم البته بعد از انقلاب اسلامی در توجه به میراث حدیثی کارهای مهمی صورت گرفته است.
🔹در مطالعات حدیثی تک روشی هستیم و از روشهای تلفیقی و جدید در تحقیق متون حدیثی و نقد و فهم آنها استفاده نمیکنیم و بایستی از این انحصار و انسداد روشی خارج شویم و به سمت وضعیت تکثر روشی البته با حفظ مبانی و مبادی و اصول رایج در حوزههای علمیه حرکت کنیم.
🔸تاکنون در حوزه احراز عدم مخالفت با کتاب و احراز موافقت با کتاب پژوهش جدی که ما را با یک نظریه که بتواند ابعاد مختلف این احراز موافقت و یا مخالفت را نشان بدهد نداشتیم اما کتاب ارزشمند موافقت معنایی نمونه موفقی است در عرصه این چالشها و ایجاد تحول در مطالعات حدیثی به ویژه در خصوص اعتبار سنجی احادیث با قرآن کریم و این کتاب یکی از شاخصهای تحول آفرین در حوزه پژوهشهای حدیثی است.
👈بیشتر بخوانید: https://b2n.ir/y49146
🆔 @ijtihad
هدایت شده از اجتهاد
💢دین حداکثری است یا حداقلی
👤 استاد محمدتقی شهیدی:
🔻برخی فقهاء دین را حداقلی دانستهاند. طبق این مبنا غیر از مواردی که خود شارع به عنوان ارزشها و محرمات و واجبات مطرح کرده است، در سایر موارد، مردم هرطور که مایلند میتوانند با هم قراردادهای مختلف ببندند و زندگی کنند.
طبق این مبنا اصلا دین در غیر مواردی که متذکر آن شده است، حکم ندارد و منطقۀ الفراغ است.
قائلین به این قول به برخی از روایات استدلال کردهاند که از جمله آنها روایت جابر از امام باقر علیه السلام است:
«أَحْمَدُ بْنُ مُحَمَّدٍ عَنْ عَلِيِّ بْنِ النُّعْمَانِ عَنْ عَمْرِو بْنِ شِمْرٍ عَنْ جَابِرٍ عَنْ أَبِي جَعْفَرٍ ع قَالَ قَالَ رَسُولُ اللَّهِ ص أَيُّهَا النَّاسُ إِنِّي لَمْ أَدَعْ شَيْئاً يُقَرِّبُكُمْ إِلَى الْجَنَّةِ وَ يُبَاعِدُكُمْ مِنَ النَّارِ إِلَّا وَ قَدْ نَبَّأْتُكُمْ بِهِ»
طبق این روایت، هر چیزی که مقرب به بهشت یا مبعداز جهنم باشد را شارع بیان کرده است، لکن درمورد چیزهایی که نه معبد از جهنم و نه مقرب به بهشت است، مطلبی نفرموده است. قید در این جا ظهور در احترازیت دارد لذا اینگونه استفاده کردهاند که در مورد چیز هایی مبعد از جهنم و مقرب به بهشت است، مطلبی توسط شارع بیان نشده است.
اشکال به این نظریه این است که:
اولا سند این روایت مشتمل بر عمرو بن شمر است و ضعیف میباشد.
ثانیا به سند معتبری همین روایت به این مضمون آمده است «عدة من اصحابنا عن احمد بن محمد عن ابن فضال عن عاصم بن حمید عن ابی حمزة الثمالی عن ابیجعفر علیه السلام قال خطب رسول الله صلی الله علیه و آله فی حجة الوداع فقال یا ایها الناس و الله ما من شیء یقربکم من الجنة و یباعدکم من النار الا و قد امرتکم به و ما من شیء یقربکم من النار و یباعدکم من الجنة الا و قد نهیتکم عنه»
بنابر این صرفا اوامر و نواهی شرعی در موارد مقرب و مبعد است و در غیر آن شارع بیاناتی دارد ولی امر و نهی نکرده است.
ثالثا روایات متعددی بر خلاف این نظریه دلالت دارد مانند صحیحه حماد: « عَلِيٌّ عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ عِيسَى عَنْ يُونُسَ عَنْ حَمَّادٍ عَنْ أَبِي عَبْدِ اللَّهِ ع قَالَ سَمِعْتُهُ يَقُولُ مَا مِنْ شَيْءٍ إِلَّا وَ فِيهِ كِتَابٌ أَوْ سُنَّةٌ».
🆔 @ijtihad
هدایت شده از جهادتبیینی
🗓۱۹ دی ماه سال ۱۳۸۵
🏳درگذشت مورخ بصیر
🏳محقق رجال علمی شیعه
🏳حجت الاسلام علی دوانی
💠رهبرانقلاب
‼️با تأثّر و تأسّف خبر درگذشت عالم خبیر و مورّخ و پژوهشگر برجسته مرحوم حجّتالاسلام والمسلمین آقای حاج شیخ علی دوانی (رحمتاللهعلیه) را دریافت کردم. تلاش کمنظیر ایشان در تحقیق و تألیف دربارهی رجال علمی شیعه، حقّاً درخور تقدیر و تمجید است.
ضایعهی رحلت این شخصیّت عالم و محقّق را به جامعهی علمی کشور و به خانوادهی مکرّم و فرزندان شایسته و خدوم و دیگر بازماندگان محترم ایشان تسلیت میگویم و از خداوند رحیم، علوّ درجات و رحمت و مغفرت برای آن مرحوم مسئلت مینمایم. ۸۵/۱۰/۲۰
#نشربامنبع
@Jahade_tabeini
هدایت شده از پژوهش حوزه علمیه خراسان
#خبر_پژوهشی
#مراسم_تجلیل
#فراخوان_آثار_پژوهشی
حجت الاسلام والمسلمين محمد حسن ربانی بیرجندی استاد دروس خارج حوزه علمیه خراسان در مراسم تجلیل از برگزیدگان فراخوان آثار پژوهشی حوزه علمیه خراسان،گفت: برای رسیدن به پژوهشی عالی باید طلاب با استادهای برجسته مصاحبت، و در کتابخانهها چلهنشینی کنند.
ایشان با این تعبیر که اگر پشتوانه مالی درست باشد، پژوهش معجزه می کند، هر کدام از پژوهش های فردی و گروهی را با توجه به عرصه های مورد هدف، موفق خواند و ملازمت و بهره بردن از استادان برجسته را در این زمینه برای دانشمند شدن مهم برشمرد.
💎بیشتر بخوانیم:👇
https://www.hozehkh.com/OneEntry?id=42054
•┈┈••••✾🔆✾•••┈┈•
🌐معاونت پژوهش حوزه علمیه خراسان:
📚 https://eitaa.com/joinchat/1846018082C067d491c5f
🔎 @howzehpajohesh
هدایت شده از پژوهش حوزه علمیه خراسان
#نشست_علمی
#پژوهش_معاصر
💠انجمن علمی قرآن و حدیث دانشگاه قم برگزار می کند؛
[پژوهش و مراکز پژوهش در جهان اسلام معاصر]
🔻با حضور استاد و پژوهشگر برتر دانشگاه تهران در سال ۱۴۰۰؛ حجت الاسلام و المسلمین دکتر مهدوی راد
🗓سه شنبه ۱۴ دی ماه و ساعت ۱۵:۳۰
✅ ورود از طریق مهمان یا guest؛
https://online.qom.ac.ir/quran_hadith_asso
انجمن علمی قرآن و حدیث دانشگاه قم
•┈┈••••✾🔆✾•••┈┈•
🌐معاونت پژوهش حوزه علمیه خراسان:
📚 https://eitaa.com/joinchat/1846018082C067d491c5f
🔎 @howzehpajohesh
هدایت شده از اجتهاد
📚«مصباح الرجال» تالیف جدید استاد علیاکبر سیفی مازندرانی در دو مجلد
⏪ قاعدة الانجبار
⏪ قاعدة تبديل السند
⏪بحث از روات مختلف فیهم
⏪تحقیق حول کتب روایی مختلف
⏪ و بسیاری از مبانی و قواعد رجالی دیگر
📌جهت تهیه کتاب به جنب مسجد سلماسی پ ۶ کتابفروشی معهد الاجتهاد الفعال مراجعه بفرمائید.
🆔 @ijtihad
هدایت شده از خبرگزاری حوزه علميه خراسان
🔰عضو هیئتعلمی دانشگاهعلوم اسلامیرضوی گفت: آنچه در اصول به عنوان ظن و امارات شناخته می شود علم عرفی است و چند درصدی خلاف اعتبار، کم است که به آن توجه نمی شود.
💠بیشتر بخوانیم 👇
https://hozehkh.com/OneEntry?id=42157
🌐 اخبار و رویدادهای حوزه خراسان را در کانال خبرگزاری این حوزه دنبال کنید.
🆔https://eitaa.com/joinchat/4281663544C83a47c9060
هدایت شده از پژوهش حوزه علمیه خراسان
#فراخوان_مقاله
#معاونت_پژوهش_حوزه_علمیه_خراسان
#گروه_رجال_پژوهی
📌دوفصلنامه علمی تخصصی مطالعات اعتبارسنجی حدیث #بارویکردعلمی_پژوهشی دارای مجوز نشر از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و نمایه شده در پایگاه های معتبر مقالات علمی(نورمگز،مگ ایران، سیویلیکا.جرف.گوگل اسکالر.علم نت و...)، باهدف ایجاد بستری برای نظریه پردازی وطرح مباحث نوین در عرصه های مرتبط با رجال وحدیث ،پذیرای مقالات پژوهشگران وفرهیختگان ارجمند می باشد
🌀محورموضوعات:
✅دانش رجال و اعتبارسنجی حدیث
✅روش شناسی پژوهش های رجالی
✅جریان های کهن ونوپدیداعتبارسنجی حدیث
💎مزایا و امتیازات:
1️⃣حمایت مالی مناسب
2️⃣ثبت به عنوان فعالیت پژوهشی
3️⃣ارائه گواهی معتبر پذیرش مقاله
✳️ارسال مقاله، ارزیابی توسط داوران وچاپ در دوفصلنامه کاملا رایگان بوده وبه مقالات پذیرفته شده حق تألیف پرداخت می شود
💻محققان گرانقدر می توانند بامراجعه به سامانه رسمی دوفصلنامه ضمن آگاهی ازشیوه تنظیم مقاله، نسبت به ارسال اثر اقدام نموده تا درنوبت ارزیابی قرار گیرد.
🌐 http://vsh.journals.hozehkh.com/
☎️درصورت نیاز با شماره های زیر تماس حاصل نمایید
05132008685_05132008616
•┈┈•••🔅•••┈┈•
🌐معاونت پژوهش حوزه علمیه خراسان:
🔎 https://eitaa.com/joinchat/1846018082C067d491c5f
📚 @howzehpajohesh
هدایت شده از اجتهاد
💢توجه به اختلاف نسخهها، سرچشمهای برای فهم بهترِ احادیث
✍️محمد خراسانی
🔻گاهی با کوشش بسیار در فهم واژگان و عبارت یک حدیث، باز هم میبینیم دشواریهایی در آنها وجود دارد که درک معنای آن را با چالش روبرو میسازد. در چنین مواردی، یکی از احتمالهایی که باید در ذهن ما پررنگ شود، رخ دادن یک یا چند تصحیف است که زمینهساز گرهخوردگی در عبارت شده است. و در چنین حالتی، یک راه چارۀ بسیار مهم، جستجو در پی نسخههای دیگر از آن کتاب است تا ببینیم آن عبارت در نسخههای دیگر، اختلاف چشمگیری دارد یا خیر. گاه با مراجعه به نسخههای دیگر، میبینیم که عبارت در آنها به گونهای دیگر آمده که معنای حدیث با توجه به آن، بسیار روانتر شده و گره از عبارت باز میشود. این یادداشت کوتاه در پی آن است که با بررسی یک نمونۀ عینی، این مسئله را روشنتر سازد.
👈در «اجتهاد» بخوانید: https://b2n.ir/k11625
🆔 @ijtihad
هدایت شده از سازمان علمی فرهنگی آستان قدس رضوی-نمایندگی قم
🔴 بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس رضوی دقترقم با مشارکت میز توسعه و توانمندسازی علوم اسلامی دفتر تبلیغات اسلامی در راستای طرح ملی " مشق اجتهاد " برگزار می کند.
🔴 آشنایی با عرصه ها و روش های حدیث پژوهی
👈 نشست اول: ساختار نوین مطالعات حدیثی / ۲ بهمن ساعت ۱۷:۳۰ - ۱۶
👈 با ارائه: حجت الاسلام والمسلمین
محمد الهی خراسانی
🔶 نشست دوم: عرصه های نوین حدیث پژوهی / ۲بهمن ساعت ۲۰- ۱۸:۳۰
👈 با ارائه: حجت الاسلام والمسلمین مهدی مهریزی
🔶 نشت سوم: چالشهای سند پژوهشی /۳ بهمن ساعت ۲۰ - ۱۸:۳۰
👈 با ارائه: حجت الاسلام والمسلمین محمد کاظم رحمان ستایش
🔶 نشست چهارم: چالشهای متن پژوهی / ۴ بهمن ساعت ۱۷:۳۰ - ۱۶
👈 با ارائه: حجت الاسلام والمسلمین عبدالهادی مسعودی
🔶 نشست پنجم: در آمدی بر روش شناسی حدیث پژوهی مستشرقان / ۴ بهمن ساعت ۲۰ - ۱۸:۳۰
👈 با ارائه: حجت الاسلام والمسلمین علی راد
⏪ ثبتنام از ۲۷ دیماه ۱۴۰۰ از طریق
Paziresh.dte.ir
✅گواهی معتبر برای حاضرانی که ثبت نام کرده اند صادر خواهدشد.
🔗 لینک حضور در نشست ها پس از ثبت نام برای متقاضیان ارسال خواهد شد.
🆔 @qomislamic
هدایت شده از اجتهاد
💢حدیث به عنوان ابزار رسانهای
✍️ دکتر حسن انصاری
🔻در زمان نزاعهای خونین عصر اموی و نیز اواخر آن و مقدمات انتقال قدرت از امویان به عباسیان البته حدیث ابزاری بود برای طرفهای درگیر و به ویژه در بستر و رویکردی آخر الزمان اندیش و تاریخ نجات محور. بدین ترتیب احادیث زیادی درباره مهدی و سفیانی و دجال و علائم آخر الزمان و تقابل قدرتهای آخر الزمانی در برابر هم جهت بهرهگیری در نزاعهای اصحاب فتنه و جنگهای داخلی پرداخته شد. در نزاعهای اصحاب عقاید هم به ویژه در تقابل مرجئه با خوارج و نیز درگیری عثمانیه و شیعه در طول دو سده نخست احادیثی زیادی پرداخته شد تا در این نزاعهای گاه خونین از هر سو در برابر طرف مقابل به کار گرفته شود.
در نزاع مکاتب بومهای مختلف اهل فقه در حجاز و عراق و تقابل اصحاب حدیث و اهل رأی نیز حدیث و استناد به آن برای مستند سازی آرای فقهی کاری بود که خود زمینه را برای تدوین فقه و تکثیر اسانید فراهم کرد و حدیث پیامبر به ویژه با همت امام شافعی جای “سنت” عام پیشین را گرفت. در فاصله میان امام شافعی و احمد بن حنبل و فرزندش عبدالله تعداد متون و اسانید احادیث چندین برابر فزونی گرفت؛ به طوری که سده سوم را میتوان به حق قرن حدیث هم نامید.
در طول چند سده اول که عصر تحولات مذاهب مختلف اسلامی بود، بدین ترتیب حدیث وسیله و چارهای بود برای بن بستهای مذهبی و فقهی و محدثان آماده بودند تا برای تحولات پیشبینی نشده از طریق پیشنهاد احادیث چاره یابی کنند.
👈متن کامل یادداشت: https://b2n.ir/n28688
🆔 @ijtihad
هدایت شده از اجتهاد
💢اعتبارسنجی روایات النساء نواقص العقول براساس تحلیل اسناد و متن
✔️دکتر معصومه ریعان با بررسی اسناد و متن روایات مرتبط با نقصان عقول زن، گفت: روایت نقصان عقل زنان در سند و متن آشفته است؛ این روایت از قرن دوم در منابع اهل سنت بیان و تا قرن چهارم فربه و به تدریج وارد مباحث فقهی شده است.
👈این گزارش را بخوانید: https://b2n.ir/t37339
🆔 @ijtihad
📌تاثیر عبادت خالص
قَالَتْ #فَاطِمَةُ(س):
مَنْ أَصْعَدَ إِلَى اللهِ خَالِصَ عِبَادَتِهِ، أَهْبَطَ اللهُ- إِلَيْهِ- أَفْضَلَ مَصْلَحَتِهِ.
حضرت #زهرا(س) درباره اخلاص در عبادت فرمود:
«كسى كه عبادت پاك و خالص خود را برای خدا انجام دهد، خداوند عزيز و جليل نیز، بهترين مصالح خود را بر او نازل می گرداند.»
@rejalkh
هدایت شده از اجتهاد
🔔نقش روایات در تفسیر آیات الأحكام
🎤 ارائه: استاد سید محمدجواد شبیری زنجانی
📆زمان: سهشنبه 5 بهمن ماه، ساعت 18:30
🏢مکان: قم، خ صفائیه انتهای کوچه 19 سمت راست مدرسه فقهی امام محمدباقر علیهالسلام
🌐پخش آنلاین از طریق صفحه مدرسه فقهی در اینستاگرام: https://www.instagram.com/mfeb.ir
🆔 @ijtihad
هدایت شده از اجتهاد
🔻گزاش تفصیلی «اجتهاد» از فصل سوم مدرسه مجازی حدیث پژوهی مقارن با عنوان «تدوین جوامع حدیثی فریقین»
✔️اعتبارسنجی و تاریخگذاری کتابهای حدیثی در دو سنت شیعی و اهلسنت/ دکتر حسن انصاری: https://b2n.ir/r72143
✔️گفتمانهای حدیثی شیعه و تأثیر آن بر جوامع اولیه حدیث/ دکتر سید محمدهادی گرامی: https://b2n.ir/b58940
✔️رویکردهای مشترک و اختصاصات جامع نویسان شیعه و اهلسنت/ دکتر مجید معارف: https://b2n.ir/a07438
✔️جامع بخاری در مقایسه با کافی کلینی/ حجتالاسلام والمسلمین سیدعلی سجادیزاده: https://b2n.ir/t21643
🆔 @ijtihad
هدایت شده از اجتهاد
💢کارکردگرایی، رویکردی قابل دفاع در ساختار مطالعات حدیثی است
🔹حجتالاسلام محمد الهی خراسانی، مدرس حوزه علمیه مشهد با تأکید بر لزوم انجام مطالعات نظری و تطبیقی در حوزه حدیث، کارکردگرایی را رویکردی قابل دفاع در ساختاردهی به مطالعات حدیثی عنوان کرد.
🔹این پژوهشگر مطالعات حدیث اظهار کرد: در این رویکرد میخواهیم بدانیم که ما در مطالعات حدیثی واقعا دنبال چه چیزی هستیم و حدیث را از چه جهت بررسی میکنیم. این مطالعات حدیثی نیز لزوما متمرکز بر خود حدیث نیست و گاهی به مباحث پیرامونی حدیث اختصاص دارد.
🔹وی ادامه داد: در این رویکرد، مطالعات حدیثی به دو دسته مطالعات نظری و تطبیقی تقسیم میشود. مطالعات تطبیقی، متمرکز بر کار روی یک یا چند حدیث است و مطالعات نظری، مباحث مقدماتی و پیرامونی حدیث است.
👈بیشتر بخوانید: https://b2n.ir/g86183
🆔 @ijtihad