تغییرات فصول
🌍 تغییراتی که در فصول مختلف در طبیعت رخ میدهد، بر انسان نیز به عنوان جزئی از آن تأثیر می گذارد. توجه به این تغییرات و تدابیر خاص هر فصل در طب سنتی و آداب و رسوم ایرانی جایگاه خاصی داشته است.
🔸 رعایت اصول ضروری ششـگانه از جمله تغذیه، خواب و بیداری و حرکت وسکون در جهت حفظ سلامتی افراد اهمیت دارد.
🍀 منظور از هر فصل تعریفی است که اطباء آن را بیان کرده اند، که با زمان نجومی فصول کاملاً منطبق نیست.
در تعریف اطباء ویژگی فصل بهار، اعتدال هوا( نه سرد و نه گرم)، سبز شدن درختان و رویش گیاهان است. بنابر این در بسیاری از مناطق ایران شروع فصل بهار زودتر از نوروز است و زودتر هم به پایان می رسد.
💠 مزاج #فصل_بهار معتدل است و موافق همه سنین می باشد. در #فصل_زمستان مواد زائد در بدن تجمع یافته و با گرم شدن هوا و آغاز بهار این مواد منبسط شده و به حرکت در می آیند. بنابر این در بهار بیماری های بثوری و دمل (به دلیل دفع مواد زائد که در زمستان تجمع پیدا کرده اند) و همچنین خونریزی از بینی( به دلیل زیادی خون) شیوع دارد.
❇️ در طب سنتی دستورات خاصی تحت عنوان "#تدابیر" برای هر فصل ارائه شده است و رعایت آن ها سبب می شود تا عوارض ناشی از این تغییرات به حداقل برسد.لازم به ذکر است که این تدابیر برای افراد سالم است و در صورت وجود هر بیماری، تدابیر خاص توسط پزشک ارائه می شود.
@salamatkade_sobhe_omid
WWW.sobhomid.com
تدابیر فصل بهار
❇️ #تدابیر #فصل_بهار
🔶 1- کم کردن غذاهای مولد خون مانند غذاهای گوشتی( انواع کباب ها و حلیم ها) و شیرینی جات مانند عسل و شیره انگور) 🍖🥩🥓🍩🧁
🔶 2- کم کردن غذاهای با مزاج گرم و مصرف ادویه جات تند و تیز و غذاهای سرخ کردنی 🧂🌶🍟🍔🌭
🔶 3- استفاده از اغذیه لطیف و با مزاج معتدل مانند انواع آش ها ( آش آبغوره، آش دوغ و آش ماست) ، سوپ های حاوی سبزیجات و حبوبات با مزاج معتدل و یا سرد مثل عدس و ماش وغذاهایی مانند خورش کدو 🥘🥬🥦🥕🫘
🔶 4- افزودن زرشک، سماق و انار به غذا
🔶 5- استفاده از شربت های با مزاج مایل به سرد مانند شربت زرشک، شربت آبلیمو و شربت به 🥤🧉🧃
🔶 6- پاکسازی به روش مناسب ( انتخاب روش با تجویز پزشک متخصص طب سنتی ) از جمله #فصد و #حجامت . انجام این روش ها بهتر است در ابتدای فصل و قبل از افزایش گرما باشد. انجام پاکسازی مناسب مانع خواب آلودگی و کسالت می شود. 🩸🩸🩸🩸
🔶 7- ورزش معتدل به دفع مواد زائد کمک می کند، ولی ورزش سنگین توصیه نمی شود. بهتر است ورزش هنگام صبح و قبل از صبحانه باشد. 🏌♂🏊🤺🚴
🔶 8- استفاده از لباس های پنبهای 👕👚
🔶 9- گردش در طبیعت و در معرض باد بهاری قرار گرفتن. 🏕🏔🏞🏖
@salamatkade_sobhe_omid
WWW.sobhomid.com
حلوای بادام
🧠 مصرف این حلوا در مدت ۷ روز مغز را تقویت میکند.
🔅 مواد لازم : مغز بادام ، خرما ، آرد بسیار نرم ، روغن از هرکدام ۳۰۰ گرم
✅ طرز تهیه : بادام و خرما را شب در اندکی آب بطوری که رویش را بپوشاند بخیسانید و صبح هسته خرما و پوست بادام را جدا کنید، سپس در همان آب آسیاب کنید ، بعد روی حرارتی ملایم قرار دهید، سپس آرد را در روغن تف دهید و بادام و خرما ی پخته شده را در آن بریزید.
🟢 کل این حلوا را در یک وعده مصرف کنید.
@salamatkade_sobhe_omid
WWW.sobhomid.com
توصیههای هوای گرم
🔸 ۱) در هنگام گرمای هوا در ساعات تابش مستقیم آقتاب از حدود ساعت ۱۰ صبح تا ۴ عصر ، در فضای باز و در معرض آفتاب قرار نگیرید و در صورت اجبار به خروج از خانه ، نواحی سایه را برای رفت و آمد انتخاب کنید.
🔹 ۲) از کلاه لبهدار و لباسهای نخی و خنک مناسب استفاده کنید؛ لباسهای تنگ و چسبان مانع نفوذ و گردش هوا در زیر لباس و تولید گرمای بیشتر میشوند.
🔸 ۳) از قرار دادن اطفال و سالمندان در داخل اتومبیل در هوای گرم حتی با پنجره باز خودداری کنید؛ زیرا دمای هوای داخل اتومبیل حداقل ۱۰ درجه گرم تر از محیط بیرونی است و به سرعت فرد را دچار گرمازدگی و کاهش آب بدن میکند.
🔹 ۴) در صورت امکان از کارهایی که باید در معرض گرما یا تابش مستقیم نور آفتاب انجام شوند، همچون فعالیت در کارگاه های ساختمانی و یا انجام فعالیت های ورزشی گروهی پرهیز کنید؛ مخصوصا اگر فردی گرم مزاج هستید.
🔸 ۵) زیادهروی در مصرف غذاهای گرم و خشک (مانند برخی ادویهجات، از جمله زیره، فلفل و ...)، گرسنگی یا بیخوابی زیاد، استرس و عصبانیت، یبوست و... باعث افزایش خشکی بدن و در نتیجه افزایش حرارت میشوند که باید از آنها پرهیز کرد.
🔹 ۶) از میوه ها و سبزیجاتی مثل سیب، گلابی، خیار، هندوانه، خربزه، کاهو، گشنیز، خرفه، کاسنی، اسفرزه، خاکشیر، آلوبخارا و ... بیشتر استفاده کنید.
🔸 ۷) پیش از قرار گرفتن در محیط گرم و یا ورزش کردن، آب و املاح کافی میل کنید.
@salamatkade_sobhe_omid
WWW.sobhomid.com
سلامتکده طب سنتی صبح امید
برای پیشگیری از #گرمازدگی و تشنگی، از ترکیبات زیر استفاده کنید:
🟢 ماءالشعیر : مقداری جو را در ۱۰ – ۱۵ برابر آب بخیسانید و روی حرارت قرار دهید ؛ به محض شکفته شدن جوها، آن را از روی حرارت برداشته و صاف کنید و نیم گرم بنوشید. این شربت در تسکین تشنگی تاثیر بسیار دارد و بهعلاوه و مواد نامناسب را از بدن خارج میکند .
🟢 شیره زرشک : مقداری زرشک خشک را در چهار برابر آب، نیم ساعت بجوشانید؛ سپس صاف کرده و مایع حاصل را بجوشانید تا حجم آن به یک سوم برسد. در هنگام مصرف با آب مخلوط کرده و میل کنید.
🟢 شربت نارنج یا بالنگ : آب نارنج یا آب بالنگ را به مقدار ۴۰۰ گرم با ۲۵۰ گرم شکر روی حرارت ملایم به قوام آورید و در زمان مصرف، رقیق کرده و بنوشید. این شربت علاوه بر رفع عطش، مغز و قلب را نیز تقویت میکند.
🟢 شربت لیمو : مقداری شکر را در ظرفی بریزید و آنقدر آب لیموی تازه بر روی آن بریزید که روی شکر با آب لیمو پوشیده شود؛ مخلوط را یک شبانهروز در ظرفی دربسته و در دمای معمولی نگهداری کنید و سپس صاف کرده و با قدری دیگر آب لیمو ، روی حرارت به قوام آورید. مایه شربت فوق را در هنگام مصرف، با آب رقیق کرده و بنوشید. شربت لیمو علاوهبر رفع عطش، مواد زاید را نیز از بدن خارج کرده و مصرف مدام آن موجب حفظ سلامتی است.
🟢 تخم خرفه خیسانده دردوغ : تخم خرفه نیم کوب را در دوغ بخیسانید و مدتی درهوای آزاد یا روی شوفاژ و یا هر حرارت غیر مستقیم دیگر قرار دهید تا خشک شود. دوباره به آن دوغ اضافه کنید و بگذارید خشک شود. این عمل را ۷ – ۳ بار تکرار کنید. پس از آن تخم خرفه آماده مصرف است؛ میتوانید آن را پودر کرده و در غذا بریزید و یا به نوشیدنی های ذکر شده اضافه کرده و میل کنید. این ترکیب در طولانی مدت از بروز تشنگی جلوگیری خواهد کرد.
@salamatkade_sobhe_omid
WWW.sobhomid.com