سیدالعلماء
🏴 صلیالله علیک یا ابا الحسن یا علی بن محمد الهادی النقی و رحمة الله و برکاته
🔺 ابوجعفر میگوید در حالی که گرفتار مشکلات بودم، آمدم خدمت امام هادی علیهالسلام. همین که نشستم خدمت امام، قبل از این که چیزی بگویم، فرمود: «أَيُّ نِعَمِ اللَّهِ عَلَيْكَ تُرِيدُ أَنْ تُؤَدِّيَ شُكْرَهَا؟»؛ کدامیک از نعم خداوند را تصمیم شکرگزاری داری؟
🔸 ابوهاشم گوید زبانم بند آمد. لذا خود حضرت دوباره فرمود:
«إِنَّ اللَّهَ عَزَّ وَ جَلَّ رَزَقَكَ الْإِيمَانَ.»؛ تو الآن مومن به خدا و روز قیامت هستی.
«فَحَرَّمَ بِهِ بَدَنَكَ عَلَى النَّارِ.»؛ با داشتن نعمت ایمان دیگر از آتش در امانی.
«وَ رَزَقَكَ الْعَافِيَةَ فَأَعَانَكَ عَلَى الطَّاعَةِ.»؛ اینجا که آمدی با سلامتی آمدی و سالم هستی ولذا قدرت بر طاعت و نماز و... داری و توانایی کمک به دیگران را داری.
«وَ رَزَقَكَ الْقُنُوعَ»؛ طمّاع نیستی وإلّا میرفتی دربار و دنبال مقام و منصب.
«فَصَانَكَ عَنِ التَّبَذُّلِ»؛ ریخت و پاش نداری.
🔹 «يَا أَبَا هَاشِمٍ إِنَّمَا ابْتَدَأْتُكَ بِهَذَا لِأَنِّي ظَنَنْتُ أَنَّكَ تُرِيدُ أَنْ تَشْكُوَ لِي مَنْ فَعَلَ بِكَ هَذَا قَدْ أَمَرْتُ لَكَ بِمِائَةِ دِينَارٍ فَخُذْهَا.»؛ من که خودم ابتداءاً صحبت کردم، دانستم میخواهی از ناراحتیهای خودت صحبت کنی و ناچار باید از قسمت و روزی خودت، اظهار ناراحتی کنی. این بود که نگذاشتم که یک زیان اخلاقی به تو وارد شود که از وضع خودت شکایت کنی.
◾️ اینها از لوازم مقام ولایت و عترت بود که سرّ و نهان افراد را میدانستند و علم داشتند که برای رفع مشکلات و گرفتاریهای آنان چه دستوری بدهند که به درد سازندگی او بخورد.
♦️ این حدیث برای تدریس اخلاق و خودسازی ما خیلی مهم است. مثلاً همین که در مفاتیح به سید رشتی [امام زمان علیهالسلام] فرمودند که شما چرا نوافل نمیخوانید؟ "نوافل نوافل نوافل"، شما چرا جامعه نمیخوانید؟ "جامعه جامعه جامعه" و شما چرا زیارت عاشورا نمیخوانید؟ "عاشورا عاشورا عاشورا"؛ اینها مانند همان دستگیری از ابوهاشم است که برای رفع گرفتاریها به ما چارهی کار را نشان دادهاند.
در زمان غیبت جانشینِ به خدمت رسیدن امام، همین راههای دعا و طرقی است که به دست ما رسیده.
🔺 باید با کمک دوستان الهی به اینجا برسیم که درد ما فقط درد مسائل مادی نباشد. به جهت اینکه کنایه فرمایش امام این بود که تو آمدی اینجا از کدام نعمت الهی تشکر کنی؟
این معنایش این است که انسان اگر یک قدری تفکر خوبی داشته باشد، هیچگاه در گرفتاریها، نعمتها را فراموش نمیکند [در غیر اینصورت همیشه] فکر میکند در دریایی از گرفتاریها فرو رفته! هر چه به او بگویی، میگوید: ای بابا! اینها را آن به آن کسانی بگو که فلان مال و کارخانه را دارند، بگو بروند این دستورات و نمازها و شکرها را به جا بیاورند.
◽️ علاج این دردها تفکر در نعمتهای خداست که این راه هم راه عملی است نه علمی. [برای تفکر] مثلاً یک کرمی را ببینیم که این چگونه حرکت میکند، چگونه درک میکند و اینها را بنویسیم. بعد میبینیم یکوقت ما هم مثل همین بودیم. بعد وقتی حساب میکنیم میبینیم به قدر یک کهکشان از آن کرم فاصله گرفتهایم.
☑️ مرحوم آیت الله سید ابراهیم خسروشاهی
@seyedololama
🔺 ماه #رجب را اگر به یک انسانی یا ملکی تشبیه بکنیم، یکجور خلقتی و شخصیتی است که هنوز #عقل بشر به آن نرسیده.
✅ مرحوم آیت الله سید ابراهیم خسروشاهی
@seyedololama
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🔺صلی الله علیک یا اباعبدالله
🔹فراگیر بودن مقام #ولایت حضرات #ائمه اطهار علیهمالسلام در عوالم هستی؛ فَبِهِمْ مَلَأْتَ سَمَاءَكَ وَ أَرْضَكَ؛ [ #مفاتیح_الجنان ، دعای #رجبیه صادره از ناحیهی مقدسه #امام_زمان علیهالسلام]
✅ مرحوم آیت الله سید ابراهیم خسروشاهی
@seyedololama
♻️ در ماه رجب دعاهايي وارد شده كه بندگان خداوند، روزه داران، شب زنده داران، آن ها را تكرار ميكنند. از آن جمله دعاي مختصري است كه در مفاتيح از بهترين دعاها شمرده شده است:
✅ اَللّهُمَّ إنِّي أسئَلُكَ صَبْرَ الشَّاكِرينَ لَكَ وَ عَمَلَ الْخَائِفينَ مِنكَ و يَقِينَ العَابِدينَ لَكَ، اَللّهُمَّ اَنتَ العَليُّ العَظيمُ و اَنا عَبدُكَ البَائِسُ الفَقيرُ ، اَنتَ الغَنيُّ الْحَميدُ و اَنا العَبدُ الذَّليلُ ، اَللّهُمَّ صَلِّ عَلي مُحَمَّد وَ الِهِ ، وَ امْنُنْ بِغِناكَ عَلي فَقرِي وَ بِحِلمِكَ عَلي جَهلِي و بِقُوَّتِكَ عَلي ضَعفِي يا قَويُّ يا عزيزُ، اَللّهُمَّ صَلِّ عَلي مُحَمَّد وَ الِهِ الاَوصِياءِ الْمَرضِيّينَ ، وَ اكْفِنِي مَا اَهَمَّني مِنْ اَمرِ الدُّنيا وَ الاخِرَةِ ، يا اَرحَمَ الراحمین
🔺 كساني كه شاكر خداوند هستند نعمتِ وجود خودشان و وجود خلقت را دريايي ميبينند كه در او غرق ميباشند. وقتي انسان در درياي سرتاسر نعمت و رحمت غرق شد ديگر نميتواند آن را شكر كند. چون اگر بخواهد شكر كند بايد با فهم و عقل و شعور خودش تشكر كند در حالي كه هيچ يك از اين ها مال او نيست. بنابراين اگر بخواهد مناجاتي و عرض حاجتي بكند به حالت لال و گنگي در ميآيد؛ چنين كسي شاكر ميشود.
✳️ انسان ممكن است يك پيشامد ناگواري را تحمل بكند ولي در درونهاي بسيار باريك وجودش شكرگزاري نباشد بلكه تحمل باشد و فشار را تحمل بكند. اما در اين دعا به ما گفتند صبري بخواهيد كه در اثر شكر باشد و حالت شكرگزاري داشته باشد.
☑️ مرحوم آیت الله سید ابراهیم خسروشاهی
@seyedololama
🔺 ذکر دعای سفارش شده از مرحوم آیت الله سید ابراهیم خسروشاهی به نقل از مرحوم امام خمینی که به شاگردان خویش به جهت دفع بلا و مصیبت توصیه میفرمودند:
عصر و غروب جمعه، به نیابت از تمام شیعیان عالم
ده مرتبه:
اللهمَّ صلِّ علی محمّدٍ و آلِ محمّدٍ وَ ادْفَعْ عَنَّا البَلاءَ المُبْرَمَ مِن السَّماءِ إنَّكَ عَلى کُلِّ شَئٍ قَدِیرٌ
خدایا صلوات فرست بر محمد و آل محمد و دفع بنما از ما بلائی را که حتمی شده است از آسمان، همانا تو بر هر امری قادر و توانائی
التماس دعا
@seyedololama
*وَ عَمَلَ الْخَائِفينَ مِنكَ*
🔺 افراد كه اعمالي را انجام ميدهند مثل حج، جهاد، كمك مالي به ديگران و ... همه بايد همراه خوف باشد نه آزادانه و مفتخرانه كه من موفق شدم امسال فلان عمل را انجام دهم، من هر سال اين كار را ميكنم يا مثلا اين حج دهمي من يا اين جبهه رفتن دهمي من است. اين گونه بيان كردن اعمال بدون خوف و ترس خوب نيست.
🔸 عملي عمل خائفين و لرزندگان است كه دستش ميلرزد و كمك به ديگران ميكند، قلبش ميلرزد و عبادت ميكند.
همه اينها خاصيت شناخت ناچيزي بنده و همه چيز آفريني خداوند است كه اگر با هم همراه شود يك حالت خاصي به بندگان خدا دست ميدهد.
🔹 وقتي كه خوف پيدا شود امور دنيايي هم در خانه خدا ناشايست و ترك اولي به نظر ميآيد. چون فكر و روحش به غير از آنچه كه سزاوار است، مشغول شده است.
🔺 فلذا ماه رجب ماه استغفار است. همه بندگان خدا با وجود روزههايي كه ميگيرند و شب زندهداريهايي كه ميكنند، اما بيشتر اوقات ذكرشان طلب بخشش از خداوند است و لو اينكه عمر زيادي پيدا كنند و درتمام عمر روزه باشند، در همه شبها كمي استراحت كرده و همه را عبادت كنند، در خانه فقرا رفت و آمد كنند، اموالشان را بين مستضعفان تقسيم كنند، باز استغفار را بر همه كارهايشان مقدم ميدارند.
🔶 اينها يك حالتي است كه در اثر عبادت خداوند براي بندگان پيش ميآيد و از آثار آن اين است كه هميشه خودشان را در محضر الهي مقصر ميبينند و گناهاني كه ديگران اصلاً ملتفت آن نيستند و به آن ها اهميت نميدهند در نظرشان مثل كوه بزرگ ميآيد.
☑️ مرحوم آیت الله سید ابراهیم خسروشاهی
@seyedololama
سیدالعلماء
🔺 اللّهُمَّ إِنِّي أَسْأَلُكَ صَبْرَ الشَّاكِرِينَ لَكَ، وَ عَمَلَ الْخائِفِينَ مِنْكَ، وَ يَقِينَ الْعابِدِينَ لَكَ،
ابتدای این دعا این چند جملهای بود در سفر معراج پیامبر اکرم به او الهام شده بود که ما تو را در سه چیز امتحان خواهیم کرد. یکی امتحان در گرسنگی و نیازمندی در عین حال ایثار دیگران و به دیگران بخشیدن غذا و خوراک خود و خانواده؛ دوم برخورد دشمنان خشن با ضرب و جراحت و مبارزه؛ سوم ورود مصایب و بلا به خانواده. یکی یکی وصیات را خواهند کشت، مصایبی برای دخترت خواهد آمد، فرزندانش هم به سم و به شمشیر و نیزه و تیر به شهادت میرسند.
🔸 پس بنابراین این دعا یک محتوای فراگیری دارد برای اولین شخص تا مثل ماها جُهال و نادانها مفید است. هر کس در زندگی خودش به یک نحو نیازی به این دعای شریف دارد. ممکن است هر سهگونه (ایثار خود و خانواده خود و بلا) بلا برای کسی نباشد. ولی هرکسی یک مقدار گرفتاری برایش خواهد بود. آن گرفتاریها اگر همراه با بردباری و صبر و تحملی بود ناشی از شکرگذاری، آنوقت آن امتحان نمرهاش خوب است.
🔹 #صبر شاكرين خواستن از خداوند یعنی اين دنيا، دنيای ترقی و صعود نفسانی است.
كار ما در اين دنيا #زندگی نيست بلكه #بندگی است.
بندگی هم حالاتی برای انسان میآورد كه صعود و عروج دارد. #نفس انسان #عابد و کسی که #شاکر #نعمتهای خداست، در این دنیا مدام ترقی میکند و به #صفات عالی میرسد.
وقتی در يک #امت يک يا دو بنده پيدا شد، خدا به خاطر وجود آنها افراد ديگر را هم حفظ میکند و #بلا بر آنها نازل نمیکند.
#نفس انسان #عابد كه به اين شكل ترقی كرده و اصلاح شده و عروج كرده، منشأ خيرات میشود.
☑️ مرحوم آیت الله سید ابراهیم خسروشاهی
@seyedololama
💐 السلام علیک یا جواد الائمة و رحمة الله و برکاته
🌺 میلاد موفورالسرور و مبارک حضرت ابن رضا مولا جوادالائمه صلوات الله علیه مبارکباد.
@seyedololama
🔺 از حضرت امام جواد علیهالسلام نقل شده که فرمودند: "الثقه بالله تعالی ثمن لکل غال" همین که آدم یک کاری کند که دلش به خدا گرم بشود- چون بیخودی کسی دلش به یک موجودی گرم نمی شود مگر وقتی که روی آن کار کرده باشد و شناخته باشد او را. این است که واجبات عقیدتی، تهیه سرمایه می کند برای آدم- یک پشتوانه ای برای خودش پیدا میکند.
🔸 "الثقه بالله تعالی ثمن لکل غال" یعنی دلگرمی و اعتماد به خداوند داشتن، بهای هر چیز گران است هر چیزی که انسان قیمتش را خیلی بالا ببیند و قدرت خریدش را نداشته باشد؛ همین قدر که در دل توکلش به خداست و به این شناخت رسید که خدا پشتوانه ماست و همه چیز ما از اوست. این درستش می کند و آن قیمت گران را راه می اندازد و آن مطلب را به انسان می رساند.
"و سُلّم الی کل عال" نردبان صعود و عروج به هر مقام بلندی همین است. هم قیمت است و هم وسیله و ابزار است که دردهای انسان به وسیله او دوا می شود.
🔹 خوب ببینید این یک مطلبی نیست که به آسانی روش باید کار کرد، زحمت کشید، مطالعه کرد، بحث و گفتگو کرد، عبادت کرد، توسل کرد، تا برای انسان در درونش یک چنین اطمینانی پیدا بشود. آن وقت برای هر مقام بالایی راه برایش باز شده و برای رسیدن به هر چیز گران و مافوق دسترسی، دسترسی پیدا شده.
☑️ مرحوم آیت الله سید ابراهیم خسروشاهی
@seyedololama
📆 سالروز درگذشت مرحوم خواجه نصیرالدین طوسی؛ ( ۵ اسفند)
🔺 بیان مراتب معرفت و شناخت از کلام محقق طوسی رحمهالله
🔹 دربارهی #معرفت اگر در #مجمع_البحرین ببینید، در ذیل مادهی "عَرَف" - که #عرفان و معرفت باشد- دربارهی معرفت خدا از #محقق_طوسی (رحمهالله) که شخص بسیار کمیابی در #اسلام هست، مطلبی دربارهی #خداشناسی نقل کرده: «قال سلطان المحققین»؛ خیلی حرف است این عنوانِ #سلطان_المحققین که برای مرحوم خواجهی طوسی است. «قال سلطان المحققين: إن مراتب المعرفة مثل مراتب النار مثلاً»؛ چون برای غیر #عارف اگر بخواهند معرفت را بیان کنند، مثل این است که برای #کودک بخواهند مسائل بین مرد و زن و این چیزها را بیان کنند؛ فلذا نمیشود. باید طوری با مثال برایش حرف بزنند. برای ماها اگر بخواهند مراتب معرفةاللهی را بیان کنند، با مثالی مثل آتش میتوانند بیان کنند. آتش دانستن به چند صورت است: «و إنَّ أدناها مَن سَمِعَ أنَّ فی الوجود شيئاً يَعدِمُ كُلَّ شیءٍ يُلاقِيهِ و يَظهَرُ أثَرَه فی كُلِّ شیءٍ يُحاذيهِ و يُسَمّى ذلك الموجودَ ناراً»؛ وقتی میخواهند به بچه نشان بدهند و بفهمانند که ما چیزی به نام آتش داریم، میگویند: اگر دیدی دست به آن نزن، چون هر چیزی را که با آن تماس پیدا کند از بین میبرد و در برابر هر چیزی قرار بگیرد، ظاهرش میکند، پیدایش میکند، تاریکی باشد، نشانش میدهد. اسمش نار و آتش است.
🔺 مرتبهی معرفت مقلدین
🔹 «و نظير هذه المرتبة فی معرفة الله تعالى مَعْرِفَةُ المقلّدين الّذين صدّقوا بالدين من غير وقوف على الحجة»؛ خیلیها هستند در #خانواده های مسلمین یا #مسیحیت یا #زرتشتی، به دنیا که آمدند همینطور کمکم که بزرگ شدند، آداب و رسومِ #پدر و #مادر را که نگاه کردند، پیرو آنها شدند و اگر از آنها بپرسی چرا اینطور میکنی و معنای این #عقاید و کارهایت چیست؟، میگوید: من نمیدانم! این دینش مسیحیت است، من هم #مسیحی هستم!. آن دیگری میگوید: من #مسلمان هستم. هم #نماز میخوانم. هم #روزه میگیرم. امّا چرا و به چه علت و به چه معنا؟ اینها را دیگر نمیدانم! این درجهی اولِ نشان دادن آتش به کسی که ندانسته و نمیداند به اینکه چیزی داریم که وقتی هر چه بیندازی در آن میسوزاند و از بین میبرد و هر جا باشد روشنی میدهد. او هم آتش را ندیده ولی میشناسد و اگر به او بگویند: آتش را معنا کن، میگوید. مثل اینکه مسلمان شنیده که این #دنیا خدا دارد، #دین دارد و او هم اینها را قبول کرده.
🔹 مرتبهی معرفت اهل #استدلال
«و أعلى منها: مرتبةُ مَن وَصلَ إليه دخانُ النّار و عَلِمَ أَنّهُ لابُدَّ له مِن مُؤثّرٍ فحَكمَ بذاتٍ لها أثرٌ هو الدّخانُ»؛ از این درجهی #تقلیدی یک درجه بالاتر این است که هر جا این سیاهیهایی که رو به آسمان میرود، پیدا شد، اینها اثر یک چیزی است که اسمش آتش است. او هم هر وقت دید که مثلاً صدای سوت قطار شنید و دید که در آسمان دودی دارد حرکت میکند، میگوید: آهان! آنجا ظرفی همراه این دستگاه قرار دادهاند و درونش آتش روشن کردهاند. چون به من گفتهاند: هر جا این دود پیدا شد، آتش هم آنجا هست. از #علامت میفهمد، اما خود آن را ندیده. از علامت آن را میشناسد. «و نظير هذه المرتبة فی معرفة الله مَعْرِفَةُ أهل النظر و الاستدلال الذين حكموا بالبراهين القاطعة على وجود الصانع»؛ آنقدر حالیاش شده که این جهانی که خودش هم یکی از آن است و پدر و مادر و زمین و آسمان و آتش و آب و کرهی زمین و کرهی ماه، اینها مثل دود میماند. یک چیزی اینها را #ایجاد و درست میکند. اما آن چیز چیست، نمیداند. اینجا از روی #دلیل آمده و #خداشناس شده. مثل ماها که میگوییم: خوب چون من هستم؛ پس من را کسی درست کرده. پدر و مادر هم کارهای نیستند. پدر و مادر هم خودشان مثل منند. پس این زمینی هم که زیر پای ماست و میچرخد و ماه و خورشیدی هم که به ما نور و حرارت میدهند، جاذبه به ما میدهند، زمین ما را میچرخاند، ماه ما را میچرخانند، اینها همه دستآورد قدرتی است. آن #قدرت خداست. «حكَموا بالبراهين القاطعة على وجود الصانع.»
@seyedololama
⬇️
🔺سالروز هلاکت معاویه؛ (۱۲ رجب المرجب ۶۰ ه ق)
🔹 آن کسانیکه طعم معنویتِ #تشیع در روح و قلبشان درک میشود، یاد از #عاشورا و مصائب اهلبیت (علیهمالسلام) خوراکشان میشود و خودشان را از راه گریستن و شکسته شدن خاطر و #قلب، به کشتی نجات متصل میکنند.
در کمتر از صد سال پیش رسم بود که در شب زفاف زوجین یک نفر را دعوت میکردند که روضهای بخواند تا بنای زندگیشان را بر اساس #تولی و #تبری بگذارند. #معاویه (لعنه الله) از کودکی اطفال را با بغض خاندان رسالت بار میآورد به طوریکه لشکر شام با نیروی بغض به خاندان رسالت شمشیر میزدنند. حالا ما هم براى برنامهریزی در امور باید از آن ملعون یاد بگیریم.
مرحوم سیّد شرفالدین (رضوان الله علیه) صاحب المراجعات، مدرسهای در جنوب لبنان تأسیس کرده بود که گویا آن مدرسه بر این اساس بود که: «لا ینتشر الهدی إلّا من حیث انتشر الضلال»؛ ما درس #هدایت را باید از درس #ضلالت دشمنان دین یاد بگیریم.
از همان راهیکه آنها تخم ضلالت میکارند، ما باید یاد بگیریم که چگونه تخم هدایت در نفوس بكاريم.
باید از کودکی در خانوادهها، این مسائل را شروع کرد. و باید در جلسهای که به این برنامههای انسانیتی مساعدت نمیشود، شرکت نکند و عذرخواهی کند...
@seyedololama
🔺... زمانیکه دوران ضعفِ #اسلام پس از اسلام به وسیلهی دولت بنی امیه پیدا شد؛ امر به منکر و نهی از معروف رواج گرفت!.
و به خاطر جنگی که بین #معاویه و #علی علیهالسلام رخ داد و خونهای بسیاری که ریخته شد؛ یک کینه و یک دشمنی پایانناپذیر در اسلام رخ داد و نهال آن به دست خبیث این #منافق نشانده شد و هنوز هم باقی است. همهی این آثار شوم این طایفهی #سعودی ها و آن گروه #داعش ها و این آدمکشیها که کار #حیوان هم نیست و هنوز هم باقی است؛ بانی آن معاویه میباشد.
۹۴.۷.۱۶
✅ مرحوم آیت الله سید ابراهیم خسروشاهی
@seyedololama