شهرستان ادب
🔻داغ ناگهان
(ضمن عرض تسلیت به مناسبت فرارسیدن سالروز رحلت جانگداز پیامبر عظیم الشان اسلام #حضرت_محمد مصطفی صلیالله علیه و آله و سلم شعری از جناب آقای #رضا_اسماعیلی در سوگ ایشان بخوانید)
▪️شبی که نور زلال تو در جهان گم شد
سپیده جامه سیه کرد و ناگهان گم شد
ستاره خون شد و از چشم آسمان افتاد
فلک ز جلوه فرو ماند و کهکشان گم شد
به باغ سبز فلک، مهر و ماه پژمردند
زمین به سر زد و لبخند آسمان گم شد
دوباره شب شد و در ازدحام تاریکی
صدای روشن خورشید مهربان گم شد
پس از تو، پرسش رفتن بدون پاسخ ماند
به ذهن جاده، تکاپوی کاروان گم شد
بهار، صید خزان گشت و باغ گل پژمرد
شبی که خندهی شیرین باغبان گم شد
ترانه از لب معصوم « یاکریم» افتاد
نسیم معجزهی گل، ز بوستان گم شد
شکست قلب صبور فرشتگان از غم
شبی که قبلهی توحید عاشقان گم شد
رسید حضرت روحالامین و بر سر زد
کشید صیحه ز دل، گفت : بوی جان گم شد
نشست بغض خدا در گلوی ابراهیم
شبی که کعبهی جان، قبلهی جهان گم شد
غرور کعبه از این داغ ناگهان پاشید
نماز و قبله و سجاده و اذان گم شد
ستارهای بدرخشید و ...، تسلیت ای عشق!
ز چشم زخم شب فتنه، ناگهان گم شد
به عزم وصف تو دل تا که از میان برخاست
قلـم به واژه فرو رفت و ناگهان گم شد
به هفت شهر جمال تو ای دلیل عشق!
شبیه حضرت عطار، میتوان گم شد
به زیر تیغ غمت، در گلوی مجنونم
ز شوق وصل تو، فریاد «الامان» گم شد
از آن دمی که دلم خوشنشین داغت شد
به مرگ خنده زد و از غم جهان گم شد
☑️ @ShahrestanAdab
شهرستان ادب
🔻نویسندهای، اینسوی خط مرزی
(یادداشت #محمدقائم_خانی در پرونده کتاب #خط_مرزی)
▪️«...خط مرزی، #سیدحسین_موسوی_نیا، مرز ما را با جنگ برداشته و یا بهتر است بگویم مرز زندگی و جنگ را از سال 67 به 96 آورده است. همۀ قهرمانهای داستانهای این کتاب، اسلحه بهدست نیستند. گاهی در کوچه میپلکند و گاهی در خیابانها پرسه میزنند. اصلاً گاهی قهرمانی، وجود ندارد و همه گیجومنگاند؛ مثل مردمی که برای اولینبار با بمباران شهرشان مواجه میشوند. آدمهایی که از بمب میترسند و از گلوله فرار میکنند؛ اما هنوز نمیدانند چه سایۀ شومی بر سرشان کشیده شده است. همۀ اینها وجود دارد و درعینحال، موضع و ژست «ضدجنگ بودن» ندارد. بسیاری از همانها که میترسند، دل به خطر میزنند و اسلحه دست میگیرند. اساساً اسلحههای این مجموعهداستان، یک شیء اضافی تحمیلی به داستانها نیست که وقتی در دست شخصیتها قرار میگیرد، نویسنده را هول کند و به «چه کنم؟ چه کنم؟» بیندازد که مجبور شود شعارزده، شلیکش کند یا شعارزده کنارش بیندازد و به خاطر جنگ به زمینوزمان فحش بدهد...»
ادامهی این یادداشت را در سایت شهرستان ادب بخوانید:
shahrestanadab.com/Content/ID/9678
☑️@ShahrestanAdab
شهرستان ادب
🔻پروندهای ویژه بهترین شعرها برای #امام_رضا در سایت شهرستان ادب گشوده شد
(پرونده تخصصی #شعر_رضوی، همزمان با سالروز شهادت امام رضا)
▪️یکی از سلسله پروندههای موضوعی و مناسبتی سایت شهرستان ادب، پروندههای آیینی است. پیش از این پروندههایی چون «رمضانیه»، «شعر فاطمی»، «عاشقان محمد» و «شعر عاشورایی» در این سایت ادبی گشوده شده بودند. تازهترین پرونده آیینی این سایت پرونده تخصصی شعر رضوی با موضوع خوانش بهترین شعرهای برای امام رضا علیه السلام است.
پیوند ایرانیان با امام هشتمین از دیرباز پیوندی عمیق و جانی بوده است و این وابستگی را حضور مرقد و مشهد این امام همان در سرزمین ما تضمینی ابدی کرده است. پرونده تخصصی رضوی سایت شهرستان ادب ، مجالی است برای بازخوانی جلوهی ادبی این پیوند جانی و آسمانی با امام علی ابن موسیالرضا. بخشی از مطالبی که در این پرونده منتشر شدهاند عبارتاند از:
🔸شعری که #دعبل_خزاعی برای امام رضا خواند
🔗shahrestanadab.com/Content/ID/4120
🔸سه شعر برای شهادت امام رضا علیه السلام
🔗shahrestanadab.com/Content/ID/6665
🔸سه شعر بلند اخوان ثالث برای امام رضا علیه السلام
🔗shahrestanadab.com/Content/ID/4758
🔸سه شعر از زندهیاد #غلامرضا_شکوهی برای امام رضا علیه السلام
🔗 shahrestanadab.com/Content/ID/7463
🔸قصیدۀ #فریدون_توللی برای امام رضا علیه السلام
🔗shahrestanadab.com/Content/ID/4570
🔸مروری بر ۸ ترانۀ امام رضایی موفق این سالها
🔗shahrestanadab.com/Content/ID/6076
🔸#ابن_یمین_فریومدی مترجم دیدار امام رضا علیه السلام با ابونواس
🔗 shahrestanadab.com/Content/ID/512
🔸هشت شعر از هشت دختر آفتابگردان تقدیم به امام رضا علیه السلام
🔗shahrestanadab.com/Content/ID/4759
🔷برای خواندن همه مطالب و شعرهای امام رضایی منتشر شده در سایت شهرستان ادب به صفحه اختصاصی این پرونده در سایت شهرستان ادب مراجعه کنید:
🔗shahrestanadab.com/شعر-امام-رضا
گفتنیست در این پرونده تاکنون ۴۰شعر از شاعرانی چون دعبل خزایی، ابونواس اهوازی، ابن یمین فریومدی، مهدی اخوان ثالث، فریدون توللی، رهی معیری، کفاش خراسانی، حبیبالله چایچیان،غلامرضا شکوهی، محمدجوادغفورزاده (شفق)، جواد اسلامی، مریم کرباسی، جواد حیدری، سید محمد بابامیری، محمدسعید میرزایی، سعید بیابانکی، محسن رضوانی، محمود حبیبی کسبی، امیر ارجینی، مجید سعدآبادی، محمدرضا وحیدزاده، ساجده کردونی، زهرا شرفی، مرضیه شهیدی، اعظم حسنزاده، ملیحه شجاعیزاده، نیلوفر بختیاری، الهام عظیمی، بشری صاحبی، حسین طاهری، سیدعلی لواسانی، جواد شیخ الاسلامی، سعید تاجمحمدی، محسن کاویانی، منتشر شده است. در ادامه نیز با گشایش این پرونده شعرها و مطالبی دیگر را با همین موضوع در سایت شهرستان ادب میخوانید.
☑️ @ShahrestanAdab
شهرستان ادب
🔻۴۰شعر از بهترین شعرها برای #امام_رضا علیه السلام
(سلام شاعران به ماه خراسان در پرونده #شعر_رضوی)
▪️نخستین مطلب پرونده تخصصی شعر رضوی را اختصاص میدهیم به انتشار چهل شعر از بهترین شعرها برای حضرت امام رضا (علیه السلام). این شعرها پیش از این به صورت جداگانه در این سایت شهرستان ادب منتشر شدهاند. در این مطلب تصمیم گرفتیم برای آسانتر شدن دسترسی مخاطبان گرامی به همه شعرها همه را در یک صفحه قرار دهیم.
در این صفحه شعرهایی از شاعرانی چون از شاعرانی چون دعبل خزایی، ابونواس اهوازی، ابن یمین فریومدی، مهدی اخوان ثالث، فریدون توللی، رهی معیری، کفاش خراسانی، حبیبالله چایچیان،غلامرضا شکوهی، محمدجوادغفورزاده (شفق)، جواد اسلامی، مریم کرباسی، جواد حیدری، سید محمد بابامیری، محمدسعید میرزایی، سعید بیابانکی، محسن رضوانی، محمود حبیبی کسبی، امیر ارجینی، مجید سعدآبادی، محمدرضا وحیدزاده، ساجده کردونی، زهرا شرفی، مرضیه شهیدی، اعظم حسنزاده، ملیحه شجاعیزاده، نیلوفر بختیاری، الهام عظیمی، بشری صاحبی، حسین طاهری، سیدعلی لواسانی، جواد شیخ الاسلامی، سعید تاجمحمدی، محسن کاویانی، منتشر شده است.
گفتنیست این صفحه همواره بهروز میشود.
برای خواندن این اشعار به سایت شهرستان ادب مراجعه کنید:
🔗shahrestanadab.com/Content/ID/9697
☑️ @ShahrestanAdab
شهرستان ادب
🔻تاریخی در دوازده بیت | یادداشتی از #مهدی_نعلبندی
(به مناسبت ایام رحلت پیامبر اکرم صلی الله علیه وسلم در پروندهپرترهی #شهریار)
▪️«...رحلت پیامبر صاعقهای بود در خرمن امتی که آیه میشنیدند از زبان او و آسمان شهرشان دم به دم کلمه میبارید. و پیامبر که رفت ؛ آسمان ساکت شد و آیه نرویید در خرمن حوادث. عدهای مرتد شدند و در "شفا حفره" جاهلیت خلیدند و عدهای در سقیفه به شور نشستند تا تقدیر زمین را جز بر مدار آسمان بنگارند. و علی در خانه بود به نوشتن قرآن. صاعقه رحلت پیامبر سنگین بود و خرمن امت را سوخت.
پیامبر در بین ما غریب است. کم نوشتهایم و کم سرودهایم از پدر امّت. بماند. لیکن یکی از زیباترین سرودهها در واقعه رحلت نبیّ مکرّم اسلام – که سلام خدا بر او خاندان پاک او باد، شعر زیبای مرحوم استاد سید محمّد حسین بهجت تبریزی متخلّص به شهریار است...»
متن کامل این یادداشت را در سایت شهرستان ادب بخوانید:
🔗 shahrestanadab.com/Content/ID/9698
☑️ @ShahrestanAdab
شهرستان ادب
🔻روز هشتم هفته | یادداشتی از #علی_داودی
(مقدمه ای بر #شعر_رضوی با نگاهی به یک کتاب شعر سپید؛ #هفته_اگر_هشت_روز_بود سروده #مجید_سعدآبادی)
▪️«...همه ما از حرم امام رضا(ع) خاطره داریم از اولین سفر زیارتی. دنیای نور و تازگی و فراوانی که در آن همه چیز تازه و تمیز و زیبا به شدت زیباست. دل ما همه چیز میخواهد. رویای کودکی که هرگز بزرگ نمیشود. حرم جایی ست که میتوانیم به راحتی گریه کنیم مثل کودک. مریضیها درمان و فقر و فلاکت رفع میشود حداقل جایی هست که بتوان بی هراس و خجالت از دیگری حرف زد. حرم آرمانشهر همه ما کوره دهی هاست.
همین خاطر ابدی ما از حرم ذهنیت ما را از حضرت شکل میدهد ذهنیتی که در فرهنگ ما جابجا بازتاب دارد در هنر در شعر. به ویژه شعر که نسبت خاصی با وجود آن حضرت دارد چرا که از جمله اصحاب وی شاعری ست به نام دعبل! که حضرت بسیار اغراق آمیز او را مورد لطف قرار داده.
شعر مذهبی که امروزه جریانی فراگیر و قدرتمندست سابقه ای به قدمت پیدایش دین اسلام دارد در همه ادوار دیباچه دیوان شعرا مزین به مدح و منقب و مراثی اهلبیت بوده منتها کمتر مجموعه ای مخصوص برای ایشان سروده شده مگر منظومه هایی که داستان زندگی ایشان را به نگاهی عرفانی یا حماسی یا روضه روایت کرده است. اما به نوع مصطلح امروز شاعر آیینی نداشتیم. ...»
متن کامل این یادداشت را در سایت شهرستان ادب بخوانید:
🔗 shahrestanadab.com/Content/ID/9699
☑️ @ShahrestanAdab
شهرستان ادب
🔻هشتمین چراغ
(با عرض تسلیت به مناسبت فرارسیدن سالروز شهادت #امام_رضا علیه السلام در تازهترین مطلب پرونده #شعر_رضوی شما را به خواندن شعری از استاد #غلامعلی_مهدی_خانی از کتاب #تاهمین_غزل دعوت میکنیم)
▪️«...بند اول
این بارگاه کیست که کیهان در آن گم است
میزان در آن معطل و کیوان در آن گم است
اینجا مگر کجاست که تنها نه انس و جن
عقل تمام عالم امکان در آن گم است
شاید چنین که غلغلۀ آدم و پری است
انگشتر و نگین سلیمان در آن گم است
اینسان که گونه، تر شود از شور اشک خلق
شور و نشور شرشر باران در آن گم است
بوی گلاب قمصر کاشان غریبه است
در این مکان که روضۀ رضوان در آن گم است
خضر نبی به ساحت آن غبطه میخورد
آب بقای چشمۀ حیوان در آن گم است
گر گویمش که کعبۀ دیگر غریب نیست
بیتالمقدسی که خراسان در آن گم است
اینجا که جبرئیل بر آن سجده میبرد
آدم به هر دلیل بر آن سجده میبرد...»
متن کامل این شعر را در سایت شهرستان ادب بخوانید:
🔗 shahrestanadab.com/Content/ID/9670
☑️ @ShahrestanAdab
شهرستان ادب
🔻غم زن بودن
(یادداشت #سیده_زهرا_محمدی بر کتاب #لالایی_برای_دختر_مرده در پروندهپرترهی #حمیدرضا_شاه_آبادی)
▪️«...در این که ما ایرانیها حافظۀ تاریخی مناسبی نداریم جای بحثی نیست. همۀ ما خوب میدانیم که ما مردم ایران از تمام تاریخ کشورمان یک عدد، دوهزارساله را از حفظیم. حالا این تاریخ دوهزارساله برای کِی و کجاست و از کجا آمده است و آمدنش بهر چه بود را نمیدانیم. همین عدد را حفظ کردیم و در تاکسی و صفحات اجتماعی و گاهگاه اگر دستی به قلم داشته باشیم در روزنامههایمان برای روزهای خاصی از سال از آن یادی میکنیم. مثل روز روشن است که ما بیش از حد تصور، تاریخ نابلدیم.
از آنجایی که درس تاریخ با آن معلمهایی که داشت؛ معلمهایی که انگار همین چند ثانیه قبل از کلاس از دل یکی از تاریخهای زمان قدیم بیرون آمده بودند. و حالا بعد از سالها که سروکلهشان پیدا شده، رسالت خود میدانستند که با همان ادبیات روزهای دور برایمان تاریخ بگویند. خب هیچوقت تاریخگفتن این مسافران زمان برایمان جذاب نبود؛ چون گویا زبانمان مشترک نبود و از دو دنیای متفاوت بودیم. تاریخ را باید با قصه و داستان و حتی یک وقتهایی با طنز گفت که به دل آدم بنشیند. و هرکس با شنیدنش آن را با پوست و گوشت خود لمس کند...»
ادامهی این یادداشت را در سایت شهرستان ادب بخوانید:
🔗 shahrestanadab.com/Content/ID/9700
☑️ @ShahrestanAdab
شهرستان ادب
🔻در اخبار نبشتهاست... | شماره هفتم
(گزیده اخبار مهم هفته با موضوع کتاب و ادبیات در ایران و جهان به روایت شهرستان ادب)
▪️در هفتمین مطلب ستون #در_اخبار_نبشته_است از شما دعوت میکنیم گزیده اخبار مهم هفته با موضوع کتاب و ادبیات را به روایت شهرستان ادب بخوانید.
این هفته، به دلیل تعطیلی، نصفه بود، لاجرم خبرهای ما هم در این ستون نصفه است. این ایام را به شما تسلیت میگوییم و دعوتتان میکنیم به خواندن خبرهایی از یک چهره اینترنتی که با کتاب به شهرت رسیده است، یک نویسنده غیرایرانی عاشق ایران و حافظ که به کشورمان سفر کرده است، و یادداشتی درباره تعطیلی کتابخانهها در بریتانیا.
مطالب این هفته، از نوشتههای هفته گذشته خبرگزاری ایرنا، گاردین، ایبنا، ایبیسی استرالیا و با همکاری #گروه_ترجمه_شهرستان_ادب گردآوری شده است.
این اخبار را در سایت شهرستان ادب بخوانید:
🔗 shahrestanadab.com/Content/ID/9701
☑️ @ShahrestanAdab
شهرستان ادب
🔻 همراه با #مرتضی_امیری_اسفندقه
▪️روز دوشنبه به مناسبت تولد مرتضی امیری اسفندقه مراسمی با حضور ایشان برگزار میشود که حضور در آن برای عموم علاقمندان آزاد است.
🔸مکان: کتابفروشی کیهان،بین خیابان فخر رازی و خیابان دانشگاه
🔸 زمان: دوشنبه 21آبان / ساعت 16
☑️ @ShahrestanAdab
شهرستان ادب
🔻خود تویی ربیع الاول!
(ضمن تبریک به مناسبت فرارسیدن ماه ربیعالاول، ستون شعر سایت شهرستان ادب را با یک رباعی از #بیژن_ارژن تازه میکنیم)
▪️گفتی صفر است و لحظه ی پایانی
آغاز ربیع است و مرکب خوانی
ای دوست خود تویی ربیع الاول
یاران عزیز تو ربیع الثانی
☑️ @ShahrestanAdab
شهرستان ادب
🔻 اتفاقهای بزرگ را از آدمهای معمولی باید انتظار داشته باشیم
(گزارش تصویری و مشروح جلسه نقد #خط_مرزی با حضور #مجید_قیصری و #محمد_حنیف)
▪️ «... نویسندۀ "داستان سیاسی، داستان انقلاب»"تصریح کرد: میخواهم بگویم که انتشار «خط مرزی» ثابت میکند که اگرچه آتش جنگ در مرزها خاموش شده است، اما در زندگی همچنان روشن است و عطش دانستن جنبههای مختلف آن و پاسداشت چنین ارزشهایی هنوز درون برخی نویسندگان وجود دارد. بعد آنکه این داستانها نشان میدهد که هنوز میتوان از جنگ نوشت و کلیشهای کار نکرد و با سیاهنمایی ننوشت... و اینکه معلوم شد، نسل جدید میتوانند با تکیه بر پژوهش و تحقیق، داستانهای عینی و واقعی بنویسند. قطعاً موسوینیا در جنگ نبوده و شاید در آن دوره، سنی نداشته است؛ اما وقتی میگوید که فلان شخص از نردبان سهپلهای تانک بالا رفت، معلوم میشود تانک را دیده یا دربارهاش خوانده است... »
ادامهی تازهترین مطلب پروندهکتاب خط مرزی را در سایت شهرستان ادب بخوانید:
🔗 shahrestanadab.com/Content/ID/9704
☑️ @ShahrestanAdab