🌀گنبذنما
✏️علیاکبر رشیدی
🔸️سرسبزی دشتهای اطراف اصفهان و #کبوترخانههای زیبا چشمهای مرا خیره کرده بود. طبیعت این بخش از ایران با آنچه ما دیده بودیم به کلی متفاوت بود و این تفاوت ما را به خود مشغول کرده بود. از نیمه راه روز سوم لحن #چاووشخوانان تفاوت یافت و خبر از نزديك شدن ما به #قم داد.
🔹️بعد از ظهر بود که تکخان پشت تپهای ایستاد و شاگرد راننده به جمع آوری «#گنبذنما» پرداخت. مسافران از سر شوق، پول در کلاه شاگرد راننده میریختند. خلاصه راننده پس از تأیید شاگردش که #گنبذنما کافی بوده، سینه تپه را پیمود و سواد گنبد حرم مطهر حضرت #معصومه (س) نمایان شد.
🔸️شیون و عزاداری از زنان و مردان برخاست و بقیه راه تا حرم با شور خاصی سپری شد. مدت زیارت با خرید #سوهان، مهر و تسبیح و جانماز بیش از آنچه تعیین شده بود به درازا انجامید.
🔹️با فشار و التماس تک خان و شاگردش مسافران رفته رفته سوار شدند و دل از زیارت کندند راه #تهران در پیش گرفته شد. نزديك غروب بود که به تهران رسیدیم.
📚گفتنیها، انتشارات اطلاعات، ۱۳۸۵
🔗به کانال #تاریخ_شفاهی_قم بپیوندید:
@tarikhqom
❓️آیا آرامگاه کریمخان زند در حرم حضرت معصومه(س) است؟
🔸️در سال ۱۲۰۶ ه.ق و به دستور آغامحمدخان #قاجار بقایای جسد #کریمخان زند را از عمارت کلاهفرنگی (محل کنونی موزۀ پارس در شیراز) به تهران حمل نموده و در زیر پلههای حیاط #کریمخانی دفن نمود تا استخوانهای آن پادشاه سالها لگدکوب قاجاریه باشد.
🔹️پس از آغامحمدخان این قسمت از بناهای سلطنتی بر اثر #تغییراتی که چندینبار در زمان ناصرالدینشاه داده شد تبدیل به محوطۀ کوچکی بنام حیاط #کریمخانی گردید و به وسیلۀ نردههای آهنی از باغ گلستان جدا شده به همان صورت باقی ماند و گاهی اوقات #ناصرالدینشاه در این گوشۀ دنج به تنهایی در کنار حوض آن به استراحت پرداخته و قلیانی میکشید.
🔸️پس از انقراض #قاجاریه و در زمان #پهلوی اول (بهمنماه ۱۳۰۴ ه.ش) دستور شکافتن و کاوش زیر پلههای سمت راست جلوخان صادر گردید. کارگران که آنها نیز از طایفۀ #زند بودند تحت نظر استاد حسین میدانی زیر پلههای مزبور را کنده پس از مقداری خاکبرداری قطعات استخوانهای #نپوسیده شاه زند را بیرون آوردند.
🔹️پس از جمعآوری استخوانهای وکیلالرعایا، از وزارت دربار به فرماندار قم دستوری صادر گردید و او محلی در #مقبرۀ #شاه_صفی و #شاه_سلطان_حسین در قم تعیین نمود و استخوان های #وکیلالرعایا که قسمت اعظم آن خاک شده فقط قطعات کوچکی باقی مانده بود به #قم حمل شد و در محل مزبور دفن گردید.
📍 محل دفن شاه سلطان حسین و شاه صفی صفوی
منبع: سایتکاخگلستان
🔗به کانال #تاریخ_شفاهی_قم بپیوندید:
@tarikhqom
12.39M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
📽روضهی حضرت زهرا (س) در بیان مرحوم سیدمحمد آلطه
🗓سال ۱۳۸۹ شمسی
🔹️ایشان از سخنرانان مراسم سالروز شهادت امام جعفر صادق(ع) مدرسه #فیضیه در دوم فروردین سال ۱۳۴۲ بود. این مراسم مورد یورش وحشیانه مأموران رژیم #پهلوی قرار گرفت و منجر به شهادت و زخمی شدن جمعی از #طلاب و روحانیون شد.
🔸️حجتالاسلام آل طه در سال ۱۳۹۵ و در #نود سالگی دار فانی را وداع گفت.
🔗به کانال #تاریخ_شفاهی_قم بپیوندید:
@tarikhqom
🔖 تاریخِ شَفاهیِ قُم🔖
❓️آیا آرامگاه کریمخان زند در حرم حضرت معصومه(س) است؟ 🔸️در سال ۱۲۰۶ ه.ق و به دستور آغامحمدخان #قاج
📸 تصویری از #رضا_شاه_پهلوی هنگام بیرون آوردن استخوانهای #کریم_خان_زند از کاخ گلستان
🗓 ۱۳۰۴ شمسی
🔸️شمشیر کریمخان در دست #تیمورتاش و استخوانهای وکیلالرعایا در سینی
🔗به کانال #تاریخ_شفاهی_قم بپیوندید:
@tarikhqom
📜 شهر قم در شاهنامهی فردوسی
✏️نیما نوروزی
🔹️در شاهنامه دو بار نام قم آمده و نکته جالب اینکه که یادکردهای قم در #شاهنامه همیشه در هنگام تقسیمبندی شهرها بوده و #قم و #اصفهان در یک ناحیه آمدند.
🔸️یادکرد اول هنگامی است که #کیخسرو به پاس زحمات پهلوان #گیو ، می خواهد سرزمینی را به او عطا کند:
بفرمود عهد #قم و اصفهان
نهاد بزرگان و جای مهان
نویسد ز مشک و ز عنبر دبیر
یکی نامه از پادشا بر حریر
یکی مهر زرین بر او برنهاد
بر آن نامه شاه آفرین کرد یاد
🔹️یادکرد دوم هم در پادشاهی #انوشیروان است در هنگام تقسیمبندی ایران به بخشهای مختلف.
جهان را ببخشید بر چار بهر
وزو نامزد کرد آبادشهر
نخستین #خراسان ازو یاد کرد
دل نامداران بدو شاد کرد
دگر بهره زان بد #قم و اصفهان
نهاد بزرگان و جای مهان
🔸️در این تقسیمبندی نیز قم و اصفهان یک #ناحیه را تشکیل میدهند.
🔗به کانال #تاریخ_شفاهی_قم بپیوندید:
@tarikhqom
21.21M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
📽شعرخوانی حاج غلامرضا سازگار؛ مداح و شاعر قمی
🗓۱۷ آذرماه ۱۴۰۳- تهران
🔸️#حاج_غلامرضا_سازگار در سال ۱۳۲۰ش در #قم بهدنیا آمد. پس از تحصیلات ابتدایی در مکتبخانههای قدیمی وارد #حوزه_علمیه شد و برخی از دروس حوزوی را خواند.
🔹️#غلامرضا_سازگار در ۱۹ سالگی #ازدواج و به تهران مهاجرت کرد. #سازگار از ابتدای نوجوانی در کنار شاعری #مشاغل متعددی را تجربه کرد ولی پس از مدتی به پیشنهاد یکی از مسئولان هیئتهای تهران، کار #آزاد را رها و تنها به شاعری و #مدح اهل بیت(ع) مشغول شد.
🔹️کتاب #نخل_میثم از جمله آثار او در حوزه شعر #آیینی است که در پنج جلد منتشر و مورد استقبال زیادی از سوی #مداحان اهلبیت قرار گرفته است.
🔗به کانال #تاریخ_شفاهی_قم بپیوندید:
@tarikhqom
17.82M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
📽 مـدیحهسـرایی #حاج_غلامرضا_سازگار
🗓 سال ۱۳۶۹
📍تکیه #حاجسیدحسن قم
🔗به کانال #تاریخ_شفاهی_قم بپیوندید:
@tarikhqom
🌀قبر مامور قتل امیرکبیر در حرم حضرت معصومه (س)
🔸️حاج علیخان #مراغهای از دهسالگی در دربار #محمد_میرزا، ولیعهدِ فتحعلی شاه به خدمتگزاری مشغول بود و پس از به سلطنت رسیدن او به تهران آمد و به کارهای حکومتی و درباری پرداخت.
🔹️پدرش حسینخان #مقدم_مراغهای به خدمت دربار #عباس_میرزا درآمد و با سمت #پیشخدمتباشیگری به کار مشغول شد. سپس به تهران آمد و به «#دربخانه» شاهی راه یافت و با سمت #آجودانباشی مخصوص شاه به سفارت فوقالعاده گسیل و مأمور دربارهای اروپایی شد.
🔸️حاج علی، نخست ناظر در خانه مادر محمدشاه بود. پس از مرگ عباس میرزا، به عنوان محرم مادر محمدشاه با او به سفر حج رفت و در بازگشت لقب #خانی گرفت.
🔹️در زمان محمدشاه، بنابر شکایت #خدیجه_خانم، مادر عباس میرزا ملکآرا، او را تنبیه کردند. از آن وقت با #مهدعلیا علیه ملک آرا همدست بود.
🔸️پس از آن که دشمنان #امیرکبیر، ناصرالدینشاه را نسبت به او بدگمان کردند و فرمان #قتلش را از شاه گرفتند، حاج علی مامور قتل #امیرکبیر شد.
حاج علی خان پس از قتل امیر به مقام #حاجب_الدولگی دربار رسید، اگرچه پس از عزل میرزا آقاخان نوری، او نیز معزول شد.
🔹️حاج علی خان حاجبالدوله، هرگز از قتل امیر پشیمان نگشت. در جزوهای که او به خط خود نوشته، شرح خدماتش به #میرزا_آقاخان_نوری را آورده، و قتل امیر را در فهرست آن خدمات ذکر نموده است.
🔸️حاج علیخان در تابستان سال ۱۲۴۶ شمسی درگذشت و کلیه مناصب و القاب او به فرزند کوچکش #محمدحسن_خان رسید. وی در یکی از حجرههای کناریِ ایوان #آینه در حرم #حضرت_معصومه در قم مدفون گردید.
🔗به کانال #تاریخ_شفاهی_قم بپیوندید:
@tarikhqom