📸 چند تصویر از مرحوم #حاج_حسین_محلوجی
🔸️این مداح اهلبیت که از شاگردان حاج #حسین_مولوی بود، در دی ماه ۱۳۹۵ در ۷۴ سالگی دار فانی را وداع گفت و در #گلزار_شهدای علی بن جعفر (ع) به خاک سپرده شد.
🔗به کانال #تاریخ_شفاهی_قم بپیوندید:
@tarikhqom
8.87M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🎙مداحی مرحوم #حاج_حسین_محلوجی
🗓دهه هشتاد
📍ایام فاطمیه | محلهی #دروازهکاشان قم
[ صفای خانه، به خانه برگرد
کبوتر من، به لانه برگرد
علی غریب است
علی غریب است ]
🔗به کانال #تاریخ_شفاهی_قم بپیوندید:
@tarikhqom
31.67M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
📽 فیلم سخنرانی شهید #مهدی_زینالدین، فرمانده لشکر ۱۷ علی بن ابیطالب در جمع رزمندههای قمی
🗓این شهید والامقام در بیست و پنجسالگی در ۲۷ آبان ۱۳۶۳ در سردشت همراه برادرش #مجید به شهادت رسید.
🔗به کانال #تاریخ_شفاهی_قم بپیوندید:
@tarikhqom
📸دستخط رمزی آیت الله مصباح یزدی
🔹️این دستخط جهت درز نکردن اطلاعات #حلقه_اولیه گروه یازده نفرهایست که در سال ۱۳۴۲ تشکیل و بعدها به #جامعه_مدرسین حوزه علمیه قم مشهور شد.
🔸️آیتالله خامنهای : «آقای مصباح صورت جلسات را در یک دفتر به زبان #رمزی مینوشت و برای اینکه بیشتر رد گم کند، در آغاز دفتر نوشته بود کتابی در زمینه علوم #غریبه یافتم و آن را #رونویسی کردم»
🔗به کانال #تاریخ_شفاهی_قم بپیوندید:
@tarikhqom
🌀گذشتۀ سی متری #کیوانفر
✏️سید حسن فاطمی موحد
🔹️سال ۱۳۴۵ در قم، خیابان سی متری #کیوانفر متولد شدم و تا حدود سی سالگی در همان خیابان زندگی کردم. این خیابان در زمان تولدم هشت متری بود؛ هشت متری #شریفی که سپس تبدیل به شانزده متری #رضا_پهلوی شد.
🔸️خانهها از کوچۀ آقابقال تا هشت متری #حاج_زینل (هفت تیر فعلی) هنوز عقب نشینی نکرده بودند. پس از آن خانهها تا #خاکفرج، زمین بیابانی و کشاورزی بود و بهندرت خانهای وجود داشت.
🔹️در زمان برپایی انقلاب، شروع کردند به عریضتر کردن این خیابان، اما این پروژه پس از پیروزی انقلاب اسلامی تکمیل و به «سی متری #کیوانفر» تغییر نام یافت و تا خیابان خاکفرج کشیده شد. کیوانفر #شهیدی از دوران انقلاب است.
🔸️سال ۱۳۵۵ را به یاد میآورم که دیوار بیمارستان شهید بهشتی از بلوار شهید بهشتی تا بیست متری شهید #بهشتی ادامه داشت و شایع بود که میخواهند در آنجا بیمارستان #هزار_تختخوابی بسازند. بیمارستان را پس از انقلاب ساختند.
🔹️آن زمان بلوار شهید بهشتی سامان نیافته بود، بلکه جادهای خارج قم بود که به آن «جادۀ #کوه_سفید» میگفتند. بیست متری شهید بهشتی، «بیست متری #فرحناز» نام داشت. پس از پیروزی انقلاب اسلامی، تا چند سال نام آن را به «#حنیفنژاد» تغییر دادند و سپس به «شهید بهشتی» تغییر نام یافت.
🔸️خیابان شهید #چمران در جوار بیمارستان شهید بهشتی، وجود نداشت بلکه زمین بیابانی و باغ بود. سایۀ دیوار طولانی این بیمارستان، محل #تجمع نوجوانان و جوانان غیر ظاهرالصلاح بود که حامل چاقو، پنجه بکس، زنجیر و... بودند و معمولا چند نفری حلقه زده قمار میکردند: قاب بازی، پاسوربازی، تیله بازی و ... .
🔹️کوچۀ «#جوبْکَمِدون» به موازات کوچۀ #رهبر، همچنان پابرجاست. در زمان کودکی ما جویی به عرض تقریبی یک متر از میان آن میگذشت و زنها در آن، لباس و ظرف میشستند. کوچههای رهبر و #فردوسی نیز ساخته شده بودند اما کوچۀ رهبر قدیمیتر است.
🔸️پیش از تولدم، در خانهها آب انبار بود و آب آن از طریق جوی کوچه تأمین میشد. همزمان با تولدم لوله کشی آب آمد، اما در محلۀ ما یک «#فشاری» نصب شد برای برداشتن آب. فشاری لولهای حدود یک متری بود که به آب لوله کشی متصل بود و برای برداشتن آب از آن، #ظرفی را زیر شیر میگذاشتند و سپس با فشردن شیر آن، آب در ظرف ریخته میشد.
🔹️امامزاده #خاکفرج در انتهای سی متری کیوانفر دارای صحن و سرایی قدیمی و قبرستان بود و قبرها تا بیرون صحن ادامه داشت. سه چهار سال پس از پیروزی انقلاب اسلامی، صحنهای #امامزاده را تخریب و جزء خیابان کردند و قبرهای بیرون امامزاده نیز جزء خیابان شد.
🔸️پیش از انقلاب، خیابان امام خمینی، «خیابان #تهران» و میدان امام خمینی، «میدان #فرح» نامیده میشدند اما خیابان خاکفرج، و کوچههای فردوسی، رهبر، جوبْ کَمِدون، آقابقال، شیخ مهدی و نایب حسین هنوز به همان نامهای پیش از انقلاب، شهرت دارند.
🔹️دورۀ ابتدایی را در دبستان نهم آبان خواندم که پس از انقلاب، آن را «#طلوع_آزادی» نامیدند. سه سال راهنمایی را در مدرسۀ کریمی گذراندم. پس از پیروزی انقلاب نام آن را به «#دکتر_شریعتی» تغییر دادند.
🔸️پس از چند سال دیگر، نام آن به «دکتر بهشتی» تغییر یافت. در سالهای اخیر با پیگیریهای خویشاوندان مرحوم کریمی، نام آن مدرسه به «#اخوان_کریمی» تغییر یافت.
منبع: قمشناسی
🔗به کانال #تاریخ_شفاهی_قم بپیوندید:
@tarikhqom
📸 تصویری از میدان #آستانه
🗓دهه پنجاه شمسی
📍به این مکان "دکان تختهایهای پشت حرم" میگفتند و به آستانه مقدسه اجاره میپرداختند.
🔗به کانال #تاریخ_شفاهی_قم بپیوندید:
@tarikhqom
6.94M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
📽تصاویر قدیمی از قم
📍متحرکشده توسط هوش مصنوعی
🔗به کانال #تاریخ_شفاهی_قم بپیوندید:
@tarikhqom
📜 اعلامیه فوت آیتالله حاج آقا #حسین_قمی و زعامت آیتالله #بروجردی
🗓اسفندماه ۱۳۲۵
🗞روزنامه مظفر
🔸️حاج آقا حسین قمی فقیه بعد از درگذشت سید #ابوالحسن_اصفهانی، مرجعیت را به عهده گرفت.
🔹️ایشان به اقدامات #رضاخان اعتراض کرد و از ایران به عراق تبعید شد. دستگیری وی به دستور حکومت رضاخان، زمینهساز تجمع و واقعه مسجد #گوهرشاد در تیرماه ۱۳۱۴ شد.
🔗به کانال #تاریخ_شفاهی_قم بپیوندید:
@tarikhqom
🗞چگونه به #قم سفر کنیم؟
🔹️اطلاعات جالب و #خواندنی درباره قم
✏️نوشته #فریدون_پیرزاده؛ رئیس دفتر شمس پهلوی
🗓سال ۱۳۳۸ شمسی
🔗به کانال #تاریخ_شفاهی_قم بپیوندید:
@tarikhqom