⚡️ برای برای علاقهمندان به #مباحث #کلامی
✅ حدوث و قدم کلامی
🌸 لغت حدوث، از ریشه حَدَث، به معنای هست شدن چیزی است پس از نیست بودنش، و قدیم، از ریشه قَدَمَ، در معنایی خلاف حدوث بهکار میرود. همچنین اشتقاقهای مختلف حدث بر تازگی دلالت دارد و قدیم بر امری که مربوط به گذشته باشد و مدت زمان زیادی بر آن گذشته باشد، بهکار رفته است.
🌸 در اصطلاح متکلمان، حادث تعریفهای مختلفی پیدا کرده است، از جمله: آنچه بعد از آنکه نبود هستی یافت، آنچه برای وجودش ابتدایی هست، آنچه مسبوق به عدم یا مسبوق به غیر است. برای قدیم نیز چند تعریف ذکر کردهاند، از رایجترین آنها تعریف قدیم به چیزی است که ابتدایی ندارد.
🌸 بسیاری از مفسران آیات مختلف قرآن را به صورت استدلالهایی بر حدوث تفسیر کردهاند. در احادیث امامان (علیهمالسلام) نیز ادله حدوث عالم و نفی قدم را میبینیم.
⚜️ در توحید ابن بابویه در باب اثبات حدوث عالم آمده است که فردی از امام رضا (علیهالسلام) میپرسد دلیل حدوث عالم چیست و امام حادث شدن خود او را دلیل بر حدوث عالم میشمرند.
⚜️ امام صادق (علیهالسلام) در پاسخ ابن ابیالعوجاء درباره دلیل حدوث عالم، به وجود تغییر و زوال در اشیای عالم، که منافی قدیم بودن است، اشاره میکنند.
🌸 براهین متکلمان درباره حدوثعالم را به دو دسته میتوان تقسیم کرد: آنهایی که مستقیمآ حدوث عالم را اثبات میکنند و آنهایی که تنها قدیم و ازلی بودن عالم را طرد میکنند، چه راه سومی متصور نیست و با ابطال یکی دیگری اثبات میشود.
🍁برای مطالعه کامل مقاله بر روی لینک زیر کلیک کنید👇
http://wikifeqh.ir/حدوث_و_قدم_کلامی
#ویکی_فقه #حدوث #قدم #حدوث_و_قدم_کلامی #حدوث_و_قدم_فلسفی
@wikifeqh_ir
⚡️ برای برای علاقهمندان به مباحث فلسفی
✅ نفسالامر
🌸 یکی از اساسیترین سوالاتی که به لحاظ معرفتشناختی از گذشتههای دور تاکنون ذهن بشر را به خود معطوف کرده این است که معیار و ملاک حقیقت و خطا یا صدق و کذب چیست؟ این مساله در فلسفه غرب معمولاً تحت عنوان (fact) مورد بحث قرار میگیرد.
🌸 مفهوم نفسالامر، چنانکه بزرگان حکمت اسلامی گفتهاند، به معنای «خود شیء» است اما در باب تعیین مصداق نفسالامر بین حکما اختلاف وجود دارد.
🌸 حکمای متقدم غالبا «نفسالامر» را در موجودی جستجو میکردند که در آنجا حقایق ادراکات تحقق دارد و از آن با عناوین زیر یاد کردهاند:
۱. تفسیر نفسالامر به علم الهی ۲. عالم مجردات ۳. عالم امر ۴. عالم اعلی ۵. اعیان ثابته ۶. ربالنوع انسانی ۷. اسماء الهی ۸. عقل کل ۹. لوح محفوظ ۱۰. کتاب مبین ۱۱. نفس کلی ۱۲. مثل افلاطونی ۱۳. قلب انسان کامل ۱۴. عقل فعّال ۱۵. شیطان در مورد قضایای کاذبه و جز آن
🌸 اما حکمای متاخر نفسالامر را در موجودی خاص نظیر عقل فعال، شیطان و... جستجو نمیکنند، بلکه در صدد برمی آیند که براساس نوع حکایت قضیه، برای آن از چیزی به نام نفسالامر سخن گویند.
⚜ حکیم سبزواری نفسالامر را صرف «نفس الشی ء» دانسته است.
⚜میرداماد، نفسالامر را «مطلق وعاء حصول» میداند.
⚜ آقا علی مدرس نفسالامر را خارج از ظرف انعقاد قضیه معرفی کرده است.
⚜ علامه طباطبایی نفسالامر را ظرفی دانستهاند که شامل مطلق ثبوت و تحقق میشود.
⚜ علامه جعفری مینویسد که نفسالامر عبارت است از آن موقعیت تجریدی نفس یا من.
⚜ استاد مصباح یزدی نفسالامر را ظرف ثبوت محکیات دانستهاند.
⚜ آیتاللّه جوادی آملی نفسالامر را به معنای شی ء در حد ذات خود میداند.
🍁برای مطالعه کامل مقاله بر روی لینک زیر کلیک کنید👇
http://wikifeqh.ir/نفسالامر
#ویکی_فقه #معرفت_شناسی #نفسالامر #حقیقت #صدق
@wikifeqh_ir
⚡️ مقاله مناسبتی
✅بقیع:
🔹بقیع، کهنترین و مشهورترین گورستان دوره اسلامی در شهر مدینه که به «بقیع الغَرقَد»، یا به ویژه در زمان متأخر به «جنة البقیع» نیز شهرت داشته است. و متبرک به وجود قبورمطهر ائمه علیهم السلام گردیده است.
🔹بقیع راازآنرو «بقیع الغرقد» نامیده اند که نوعی درخت خاردار در آنجا می روییده و نامش «غرقد» بوده است.
سپس آن درخت از میان رفت، امّا نامش ماندگار شد.برخی نیز گفتهاند: بقیع غرقد، نام زمینی است که نوعی درخت بلند توت آن را پوشانده باشد.
🌹 مشهورترین مدفونین
🔸 مشهورترین مدفون بقیع در عهد رسول اکرم (ص)، ابراهیم فرزند خردسال آن حضرت بود؛ پیامبر(ص) در اواخر عمر شریف نیز چنانکه خود به تصریح فرمودند، به امر پروردگار برای طلب غفران و بخشایش الهی برای اموات بقیع، به آنجا رفتند؛ پس از وفات پیامبر (ص)، برخی از اصحاب، به دفن پیکر آن حضرت در گورستان بقیع نظر داشتند.
🔸 این گورستان در طول سالهای بعد مدفن بسیاری از نامآوران از اصحاب و دیگر مسلمانان بود، از آن جمله ابن مسعود، صهیب رومی، مقداد بن اسود و سعد بن ابی وقاص را میتوان نام برد.
🔸 برخی از همسران رسول خدا (ص) همچون ام سلمه، صفیه، حفصه و عایشه نیز در همانجا به خاک سپرده شدند حتی بنا بر برخی روایات، پیکر حضرت فاطمه زهرا (سلام الله علیها) در بقیع دفن شد گر چه شماری از علمای شیعه این احتمال را بعید دانستهاند.
🔸 گورستان بقیع همچنین به سبب دفن پیکر ۴تن از ائمه، امام حسن مجتبی، امام سجاد؛ امام باقر و امام صادق علیهمالسلام، نامبردار بوده، و به همین سبب، بر استحباب زیارت بقیع تأکید بسیار شده است.
🔸 گوشههایی از بقیع، به سبب دفن اعضای مشهور از یک خانواده، اندک اندک صورت مقبره اختصاصی یافت، مانند قطعهای که مدفن امامان چهارگانه و عباس بن عبدالمطلب عموی پیامبر(ص) بود و ظاهراً مقبره بنیهاشم شمرده میشد یا مدفن عثمان بن عفان در بستان حَشَّ کوکب، در کنار بقیع که جزو این گورستان گردید و بعدها به صورت مقابر بنیامیه درآمد.
⚡️ جنایت وهابیت
🔸 پس از تسلّط سعودیان بر حجاز، با توجه به پیوند فکری و مذهبی آنان با محمد بن عبدالوهاب، در هر شهر و منطقه ای که وارد میشدند، آثار و ابنیه ساخته شده بر روی قبور بزرگان صدر اسلام را خراب و ویران میکردند.
🔸 وهابیان، بار نخست در سال ۱۲۲۱هـ.ق. بخشی از بناهای قبرستان بقیع را ویران نموده و سپس با تکمیل سلطه خود بر حجاز در شوال سال ۱۳۴۴هـ.ق. کلیه این بناها و گنبدها و آثار را ویران و اموال و اشیای گران قیمت موجود در این اماکن را به تاراج بردند و نه تنها در مدینه، بلکه در هرجا گنبد و بارگاه و زیارتگاهی بود، به ویرانی آن اقدام کردند.
🍁 عکسالعمل مردم ایران
🔸 با انتشار خبر تخریب ابنیه بقیع، به خصوص آثار قبور پیشوایان معصومِ مدفون در آن قبرستان، افکار عمومی در ایران به شدت تحت تأثیر قرار گرفت و شیعیان از خود واکنشهای شدیدی نشان دادند به گونهای که رییس الوزرای وقت، مجبور شد روز شانزدهم صفر را عزای عمومی اعلام کند.
🔸 روز شنبه شانزدهم صفر (۱۵ شهریور)، تعطیل عمومی شد و از طرف دستهجات مختلف تهران، مراسم سوگواری و عزاداری به عمل آمد و عصر همین روز نیز یک اجتماع چندین ده هزار نفری، در خارج دروازه دولت تشکیل گردید و درآنجا خطبا و ناطقین، نطقهای مهیجی ایراد کرده و نسبت به قضایای مدینه واهانتی که از طرف وهابیها به گنبد مطهر حضرت رسول صلواتاللهعلیه به عمل آمده بود، اظهار انزجار و تنفّر شد.
برای مطالعه کامل مقاله بر روی لینک زیر کلیک کنید👇
http://wikifeqh.ir/بقیع
#ویکی_فقه #بقیع #ائمه_بقیع #تخریب_قبور_بقیع #تخریب_قبور_ائمه_بقیع #وهابیت #آل_سعود #محمد_بن_عبدالوهاب
@wikifeqh_ir
⚡️ برای برای علاقهمندان به مباحث اعتقادی
✅ آثار محبت اهل بیت
🌺 مراد از اهل بیت پیامبر (صلّیاللهعلیهوآلهوسلم) افراد خاصی هستند و اهل بیت، شامل تمام وابستگان نسبی و سببی انسان نمیشود.
🌺بر اساس قرآن و روایات اهل بیت پیامبر (صلّیاللهعلیهوآلهوسلم) حضرت علی و فاطمه زهرا و حسن و حسین (علیهمالسّلام) و نه امام معصوم از فرزندان امام حسین (علیه السّلام) هستند.
🌺 در آیات قرآن کریم صراحتا به دوستی و محبت اهل بیت اشاره شده است. چنانکه در آیه مودت چنین آمده است: "قُلْ لا أَسْئَلُكُمْ عَلَيْهِ أَجْراً إِلاَّ الْمَوَدَّةَ فِي الْقُرْبى؛ بگو: «من هيچ پاداشى از شما بر رسالتم درخواست نمىكنم جز دوستداشتن نزديكانم (اهل بيتم)".
🌺 در روایات فریقین همانند قرآن کریم به طور صریح بر محبّت اهل بیت (علیهمالسّلام) تأکید شده است و برای آن آثار خاصی ذکر شده است:
⚜ اساس اسلام، دوستی اهل بیت است؛
بر اساس متون روایی اهل سنت رسول خدا (صلّیاللهعلیهوآلهوسلم) میفرمایند: "اساس الاسلام حبّی و حبّ أهل بیتی؛ اساس اسلام، دوستی من و اهل بیت من است".
⚜ دوری از آتش جهنم؛
حاکم نیشابوری در المستدرک، از منابع روایی اهل سنت روایتی نقل کرده که پیامبر (صلّیاللهعلیهوآلهوسلم) فرموند: "برائه من النار حبّ علیّ؛ تنها راه دوری از آتش جهنم، دوستی علی (علیهالسّلام) است".
⚜ نشانه حلالزادگی؛
در کتاب ترجمه الامام الحسن بن علی من تاریخ مدینة دمشق ابن عساکر سنی روایتی نقل کرده که پیامبر (صلّیاللهعلیهوآلهوسلم) با اشاره به علی (علیهالسّلام) فرمودند: "یّها الناس امتحنوا أولادکم بحبّه، فانّ علیّاً لا یدعو الی ضلاله، و لا یبعد عن هدی، فمن أحبّه فهو منکم، و من أبغضه فلیس منکم؛ ای مردم! اولاد خود را به دوستی علی امتحان نمایید، زیرا او شما را گمراه نمیکند و از هدایت دور نمیسازد. پس هر یک از اولاد شما که علی را دوست بدارد از شماست، و هر کدام که او را دشمن بدارد از شما نیست".
🍁برای مطالعه کامل مقاله بر روی لینک زیر کلیک کنید👇
http://wikifeqh.ir/دوستی_اهلبیت
#ویکی_فقه #اهل_بیت #دوستی_اهل_بیت #آثار_محبت_اهل_بیت
@wikifeqh_ir
⚡️ برای علاقهمندان به مباحث دینپژوهی و کلام جدید
✅ فلسفه دین:
🌸 این مقاله بر آن است تا مسأله «چیستی فلسفه دین و مسائل آن» را بررسی کند.
در ابتدا شاید این مسأله واضح به نظر برسد؛ امّا با تأمل بیشتر مشخص میشود که تعریف فلسفه دین، بسیار مشکل و مناقشهآمیز است؛ در نتیجه، مسائل آن نیز به تبع تعریف معیّن نیست.
🌸 تعریف فلسفه دین تابعی از تعریف فلسفه و دین است و تعریف آنها آن چنان متنوع و گسترده است که تعریف دقیقی از آنها نیز با مشکل مواجه میشود.
🌸 تعریف فلسفه مورد ارزیابی قرار گرفته و مشخص گردید که فلسفه روش واحدی برای فلسفهپردازی ندارد و حتی به تعبیری میتوان دین را نیز مکتب فلسفی نام نهاد.
🌸 در مورد دین نیز تعریفهای گوناگونی ارائه شده است؛ بهطوری که نمیتوان تعریف واحدی از آن ارائه داد؛ از این رو برخی دینپژوهان کوشیدهاند ابعاد گوناگون دین یا مشخصههای دینساز را مطرح کنند؛ بنابراین، ما باید در فلسفه دین تعریف خاص خود را از دین ارائه دهیم.
🌸 سرانجام بر اساس تعریفهای گوناگون از فلسفه و دین، سعی شده است تعریفی از فلسفه دین ارائه شود که اشکالات کمتری داشته باشد:
فلسفه دین، فعالیتی عقلانی در جهت معقولیت و توجیه مولفهها یا آموزههای اصلی دین و سازواری آنها با یکدیگر یا در جهت نفی آنها و نیز ارزیابی نقادانه از آنها است.
برای مطالعه کامل مقاله بر روی لینک زیر کلیک کنید👇
http://wikifeqh.ir/فلسفه_دین
#ویکی_فقه #فلسفه_دین #کلام_جدید #فلسفه_های_مضاف #فلسفه #دین
@wikifeqh_ir
⚡️ برای علاقهمندان به مباحث اجتماعی و تربیتی
✅ شغل بانوان:
🌸 حکم اسلامی:
🔹 در نظام حیات اسلامی بار تامین معاش و زندگی بر دوش مردان است و زنان در این زمینه مسؤولیتی ندارند.
این بخاطر رافت اسلامی است که زن بتناسب جنبههای روانی و عاطفی در کاری انجام وظیفه کند که امکان آن برایش موجود باشد.
🔹 اسلام در رعایت حال زنان حتی فرمود که پدر میتواند پسر خود را جبراً به کاری درآمد زا مشغول نماید تا او تهیه معیشت کند ولی چنین جبری درباره دختران روا نیست.
او دارای طبعی ظریف و روحی حساس است و عادلانه نیست کارهای مردانه که سفت و سخت و خشناند بر آنها بار شود.
🔹 زن نه در خانه پدر و نه در خانه شوهر ناگزیر به کار و تلاش برای تامین معیشت نیست، اجباری ندارد که در محیط خشن و توام با سر و صدای کارخانهها و یا در عمق معادن و زیر زمینها به تحمل صدمات و مشقات بپردازد و نان برای اعضاء خانه فراهم کند.
این امر بویژه در ایام عادت ماهانه و در دوران حمل و شیر دهی ستم عظیمی برای زن به حساب میآید. پس چه بهتر که او به کار لطیف و ظریف خود بپردازد و شوهر او به تامین معیشت و تحمل بار نفقهاش اقدام کند.
🌸 وظیفه اساسی زن:
🔹آن چه اسلام خواستار آن است این که زن زندگی ساز و هنرمند باشد. هم عامل آرامش و سکون باشد و هم بهشت را زیر قدم خود داشته باشد.
اولی را در سایه خوب شوهرداری و دومی را در سایه تربیت نسل و مادری.
🔹 مرد در میدان مبارزه زندگی خسته و کوفته میشود، ناگزیر باید به گوشهای از میدان پناه برد و در آن جا به استراحت بپردازد. آن گوشه میدان خانه است که محل سکون و آرامش اوست، یعنی همان جائی که تمرین جهاد زن آغاز میگردد. (جهاد المرأة حسن التبعل).
🌸 زن و خدمت اجتماعی:
🔹در عین حال این سخن بدان معنی نیست که ورود زن در عالم خدمات اجتماعی امری تحریم شده است.
🔹 کار زنان حرام نیست و حتی در مواردی شاید در حد واجب کفایی باشد.
در دنیای اسلام ما برای برخی از خدمات نیاز به کار زنان داریم مثلا برای تربیت دختران نیاز به معلم زن است، برای درمان زنان و بانوان نیاز به پزشک زن است، حتی برای کارهای پرستاری و زخم بندی و مداواها نیاز به خدمت زنان میباشد.
🔹 بر این اساس غرض ما نفی کار زنان و خدمت آنها به اجتماع نیست از آن بابت که جامعه و دولت به آن شدیدا نیاز دارند.
ولی مساله این است که این کار نباید به بهای همه چیز تمام شود و مثلاً شرف و حیثیت زن لکهدار، دامن اجتماع آلوده و نسل انسانی ضایع گردد.
کاری باید برای زنان تهیه شود که در آن جداً مردان وامانده باشند و در همین کار هم ایمان و شرف او و فرزندان باید حفظ گردد و زندگی خانوادگی متزلزل و بی رونق نگردد.
برای مطالعه کامل مقاله بر روی لینک زیر کلیک کنید👇
#ویکی_فقه #شغل_زنان #اشتغال_زنان #همسرداری #خانه_داری #تربیت_فرزند #جایگاه_زن
@wikifeqh_ir
⚡️برای علاقهمندان به #مباحث_تاریخی و #اعلام
✅ عبدالعزیز بن عبدالرحمان آل سعود:
🔹 آلِ سُعود، سلسلهای منسوب به سعود بن محمد بن مِقْرِن که از ۱۱۴۸ق/۱۷۳۵م به بخشی از جزیره عربستان فرمان رانده است و اکنون نیز بر کشور عربستان سعودی که نام خود را از آن سلسله برگرفته، فرمان میراند.
🔹 عبدالعزیز بن عبدالرحمن بن فیصل (حک: ۱۳۱۹-۱۳۷۲ق/۱۹۰۲-۱۹۵۳م)، معروف به ابن سعود، وی از بزرگترین فرمانروایان این خاندان و پایهگذار کشور عربستان سعودی، نیز نخستین پادشاه آن کشور است.
🔹 پس از تسلط ابن رشید بر ریاض عبدالرحمن همراه پسرش عبدالعزیز به کویت رفت و در پناه شیخ مبارک سکنی گزید.
⚜ اقدامات ابن سعود:
🔸 احیای دوباره آل سعود
چندی بعد که عثمانیها کوشیدند توسط متحد خود، ابن رشید بر کویت سیطره یابند، انگلستان به تکاپو افتاد و ائتلافی از اعراب مخالف آل رشید، مرکب از شیخ مبارک و قبایل وهابی مذهب به سرکردگی عبدالعزیز و یکی از قبایل جنوب عراق، منتفق، پدید آورد.
عبدالعزیز به ریاض تاخت و اگرچه در نخستین هجوم خود کامیاب نشد، ولی سرانجام در ۴ شوال ۱۳۱۹ق/۱۴ ژانویۀ ۱۹۰۲م آنجا را گشود و حکومت آل سعود را دوباره استوار ساخت. سپس به توسعۀ قلمرو خود پرداخت و نجد را تصرف کرد.
او در ۱۳۲۲ق/۱۹۰۴م قلمرو سعودیها را به مرزهای سابق برگرداند و خود را امیر نجد و امام وهابیه خواند.
🔸 شکست آل رشید
در ۱۳۲۴ق/۱۹۰۶م آل رشید را به سختی شکست داد و عبدالعزیز رشیدی را کشت.
🔸 ایجاد سازمان دینی و نظامی وهابیان
ابن سعود در این ایام، در کنار جنگ با مخالفان، برای توسعه و تثبیت نیروی خود به ایجاد آبادیهای وهابی دست زد و ساکنان آنها را «اخوان التوحید» یا «برادران یکتاپرستی» که در حقیقت سازمانِ دینی ـ نظامیِ وهابیان بود نامید. نخستین منطقۀ مسکونی برادران در ۱۳۳۰ق/۱۹۱۲م ایجاد شد و سپس شمار آنرو به افزایش نهاد.
اعضای آن عقاید وهابیت را در صحرا نشر میدادند. این آبادیها که بنیادهای یک سازمان متمرکز را تشکیل داد، در سالهای بعد وسیلۀ تثبیت نیروی وهابیان شد.
برای مطالعه کامل مقاله بر روی لینک زیر کلیک کنید👇
http://wikifeqh.ir/عبدالعزیز_بن_عبدالرحمان_آل_سعود
#ویکی_فقه #آل_سعود #وهابیت #عبدالعزیز_بن_عبدالرحمان #رابطه_وهابیت_و_آل_سعود #رابطه_آل_سعود_و_انگلیس
@wikifeqh_ir
⚡️ برای علاقهمندان به #مباحث_حقوقی
✅ حقوق
🌸 حقوق، از مهمترین شاخههای علوم اجتماعی که به مطالعه قواعد حاکم بر روابط میان اشخاص (حقیقی و حقوقی) در عرصه جامعه میپردازد.
🌸 علم حقوق دارای شاخههای متعددی است مانند: حقوق عمومی، حقوق خصوصی، حقوق کیفری، حقوق بینالملل و ...
🌸 نظام حقوقی اسلام نظامی دینی است که ریشه در اراده تشریعی خداوند دارد و مهمترین ویژگی های آن عبارتاند از: الهی و دینی و وحیانی بودن، هماهنگی با طبیعت و فطرت انسان، کامل بودن، توجه داشتن به ابعاد گوناگون وجودی انسان، انسجام و هماهنگی، دارا بودن ضمانت اجرای درونی، سَهله و سَمْحه بودن (آسانیِ رعایت مقررات آن) و ثبات و جاودانگی.
🌸 مقام تضمین کننده اجرای قاعده حقوقی معمولاً دولت است که نماینده قدرت عمومی است، ولی به دولت اختصاص ندارد. درجه الزامآور بودن قواعد حقوقی یکسان نیست و قواعد، از نظر درجه الزام، به آمِره (امری) و تکمیلی (تفسیری) تقسیم میشوند.
🌸 در دین اسلام، بر مبنای جهانبینی توحیدی از یک سو و عدم صلاحیت کامل انسان برای قانونگذاری از سوی دیگر، فقط خداوند توانایی و حقِ وضعِ قواعد حقوقی (قانونگذاری) را دارد. اما اینکه فقط خداوند حق قانونگذاری دارد، به معنای نفیِ مطلقِ نقش انسان در قانونگذاری نیست و خداوند، در قلمروهایی خاص و با شرایطی ویژه، این حق را به معصومان (علیهمالسلام) یا دیگر انسان های واجد شرایط تفویض کرده است.
🌸 بخش وسیعی از احکام اسلامی، و از جمله قواعد حقوقیِ آن، درباره ابعاد ثابت و جاوید و آن جهانیِ انسان است. در این قوانین، انسانِ غیر معصوم حق قانونگذاری ندارد. اما در مورد قوانین متغیر و ناپایدار، اختیار وضع قانون به انسان واگذار شده و دولت اسلامیِ مشروع مجاز است، متناسب با موضوع، بنابر فلسفه اصلیِ احکام الهی، به وضع قانون مبادرت کند.
🌸 عالمان حقوق درباره هدفِ ماهوی حقوق اتفاق نظر ندارند، ولی نظم و عدالت نقطه اشتراک همه مکاتب حقوقی به شمار میرود.
🌸 از دیدگاه فقهای شیعه، منابع اصلیِ حقوق اسلام قرآن و سنّت و عقل هستند و اجماع و شهرت و عرف و سیره متشرعه و بنای عقلا منابع فرعی آن هستند.
🍁برای مطالعه کامل مقاله بر روی لینک زیر کلیک کنید👇
http://wikifeqh.ir/حقوق
#ویکی_فقه #علوم_اجتماعی #حقوق #حقوق_عمومی #حقوق_خصوصی #حقوق_کیفری #حقوق_بین_الملل
@wikifeqh_ir
⚡️ برای علاقهمندان به #مباحث_حقوقی
✅ آداب قضاوت
🌸 در شرع مقدس اسلام برای قضاوت آدابی ذکر شده است.
🌸 فقها آداب قضا را به مستحب، مکروه، واجب و حرام تقسیم کردهاند:
⚜ آداب واجب:
🔹رعایت مساوات در سلام گفتن و نشستن و سخن گفتن و توجه به طرفین دعوی؛
🔹رعایت عدالت در صدور حکم؛
🔹 استماع ظهارات مدعی قبل از مدعی علیه و ...
⚜ آداب حرام:
🔹قاضی نباید به یکی از متخاصمان مطلبی القا کند که موجب غلبۀ او بر طرف دیگر گردد؛
🔹قاضی مجاز نیست در حق الناس مانع اقرار اصحاب دعوی شود؛
🔹قاضی نباید شاهدی را که در ادای شهادت تردید دارد، تشویق به ادای شهادت کند و ...
⚜آداب مستحب:
🔹قاضی باید وقت حضور خود را در دادگاه به طریقی مطمئن به اطلاع مردم برساند؛
🔹رسیدگی به وضع یتیمان و نظارت بر اعمال سرپرستان آنان تا بر یتیمان ستمی نرود؛
🔹 هنگام دادرسی با علما، مشورت کند تا در صدور حکم دچار لغزش نگردد؛
🔹 ترغیب متخاصمان به سازش قبل از صدور حکم و ...
🍁برای مطالعه کامل مقاله بر روی لینک زیر کلیک کنید👇
http://wikifeqh.ir/آداب_قضاوت
#ویکی_فقه #قضاوت #آداب_قضاوت #دادگاه #مدعی_و_مدعی_علیه
@wikifeqh_ir
⚡️ برای علاقهمندان به #مباحث_معرفتشناسی
✅ زیرساختهای معرفت بشری
🌸 یکی از مهمترین زیرساختها و پایههای معرفت بشری، محسوسات یا مشاهداتاند که معمولاً وجدانیات را زیرمجموعه آنها قرار میدهند اما این دیدگاه به رغم شهرت آن، با مشکلات بسیاری روبهروست.
🌸 متفکران مسلمان، عمدتاً در آثار منطقی خود، محسوسات یا مشاهدات را گزارههایی بدیهی، بینیاز از استدلال و یقینی دانستهاند. از منظر آنان، اینگونه گزارهها اعتباری همچون فطریات و اولیات دارند و مفید یقین و معرفت یقینیاند.
🌸 محسوسات گزارههایی هستند که عقل به کمک حس درباره مفاد آنها داوری میکند. از آنجا که حواس بر دو گونه ظاهری و باطنی تقسیم میشوند، گزارههای محسوس نیز بر دو قسماند: محسوسات ظاهری و محسوسات باطنی یا وجدانیات.
⚜ محسوسات ظاهری گزارههایی هستند که عقل از راه حواس ظاهری بر مفاد آنها صحه میگذارد.
⚜ محسوسات باطنی گزارههایی هستند که عقل از راه حواس باطنی، یعنی حس مشترک، خیال، واهمه، متصرفه و حافظه، آنها را تصدیق میکند.
🌸 در منطق ارسطویی، گزارههای یقینی به شش دسته تقسیم شدهاند که محسوسات یکی از آنهاست. محسوسات را نیز به دو دسته تقسیم کردهاند: محسوسات ظاهری و محسوسات باطنی یا وجدانیات. این دستهبندی که از راه استقرا به دست آمده، مستلزم آن است که گزارههای حاکی از علوم حضوری را در برنگیرد وبدینسان، به گزارههای حاکی از علوم حضوری که مهمترین و یقینیترین معرفتهای بشری، و پایه و اساس دیگر معرفتهایند پرداخته نشده است.
🌸 گزارههای وجدانی یا وجدانیات صرفاً گزارههاییاند که از علوم حضوری حکایت میکنند. اما محسوسات گزارههایی هستند که عقل از راه حواسی ظاهری یا باطنی، نظیر حس مشترک، واهمه و متصرفه، بر مفاد آنها صحه میگذارد. بر این اساس، از آنجا که میان محسوسات و وجدانیات تمایزی اساسی وجود دارد، وجدانیات را باید از محسوسات جدا ساخت و قسیم آنها قرار داد.
🌸 وجدانیات گزارههایی واقعاً بدیهی بوده، و فراتر از محسوساتاند، و بلکه معتبرترین معرفتهای حصولی به شمار میآیند.
🍁برای مطالعه کامل مقاله بر روی لینک زیر کلیک کنید👇
http://wikifeqh.ir/زیرساختهای_معرفت_بشری
#ویکی_فقه #معرفت #حس #محسوسات #وجدانیات #حواس_ظاهری #حواس_باطنی #حس_مشترک #قوه_واهمه
@wikifeqh_ir
🍀 سلام دوستان
🌸 همانطور که مستحضرید، سایت ویکیفقه با دارابودن پنجاه هزار (50000) مقاله (که به صورت روزانه در حال افزایش است)، یکی از بزرگترین دانشنامههای علوم اسلامی یا بزرگترین آنها میباشد.
🌸 همچنین با داشتن ویژگیهای خاصی مثل ارجاع و رفرنس پاروقیها به کتابخانه اختصاصی، اتقان مقالات و ...، جزء اولین انتخابهای محققین و فضلای عزیز میباشد.
🌸 برای رعایت حال اعضای محترم کانال، روزانه بهطور متوسط 2 مقاله به دوستان برای مطالعه پیشنهاد میشود.
حال اگر شما دوست و همراه گرامی، روزانه 15 الی 20 دقیقه از وقت شریفتان را در کانال (@wikifeqh_ir) و سایت (wikifeqh.ir) خودتون صرف کنید، پس از یکسال انبوهی از مقالات با محتوای خوب و قوی را مطالعه نمودهاید که از اهمیت زیادی برخوردار است.
موفق باشید.
@wikifeqh_ir