«شنای پروانه» اولین فیلم بلند محمد کارت در فضای جنوب شهر میگذشت و به بسیاری از ناهنجاریهای اجتماعی میپرداخت. نکتهای که در مورد آثار کارت وجود دارد این است که تجربهی زیستهی او در همین فضاها کمک کرده است درک بیواسطهای از این جهان و این آدمها داشته باشد. لاجرم تصویری که میسازد باورپذیر است. شاید خشونت بیش از حد این جهان باعث رنجش تماشاگران شود اما چارهای نیست، چون واقعیت همین است. کارت با شناختی که از ساختارهای اجتماعی و روابط و شیوهی زیست این طبقات اجتماعی دارد بهسراغ آسیبشناسی آنها میرود.
تجربهی موفق فیلم «شنای پروانه» باعث شد پلتفرم به محمد کارت اعتماد کند و یک سریال پرهزینه را به او بسپارد. پدرام پورامیری، حسین دوماری و محمد کارت همان تیمی هستند که فیلمنامهی «شنای پروانه» را نوشتند. همکاری دوبارهی آنها در «یاغی» به خلق سریالی تأثیرگذار منجر شد.
متن کامل ریویوی نقد و بررسی سریال یاغی را بخوانید.
#یاغی
#هزار_و_یک_سریال
#مجله_میدان_آزادی
#سریال
2⃣8⃣1⃣
@Azadisqart
May 11
کوروساوا را بیشتر با فیلمهای درخشانی مثل «راشومون»، «هفت سامورایی»، «ریش قرمز»، «یوجیمبو» و «سریر خون» میشناسند. اما او فیلم اقتباسی درخشان و بسیار مهم بایکوتشدهای هم در اواخر عمر دارد به نام «راپسودی در ماه اوت» محصول ۱۹۹۱. این فیلم درمورد مواجهه سه نسل از مردم ژاپن و چهبسا به طور نمادین سه تفکر و دیدگاه مردم ژاپن با موضوع مهم نسلکشی و بمباران هستهای ژاپن توسط آمریکاست، اما برخلاف اکثر فیلمهای سینمایی که به نحوی به این موضوع پرداختند به جای هیروشیما تمرکزش بر ناکازاکی (ناگاساکی) است. میدانیم که دولت آمریکا دو بمباران هولناک هستهای را در ژاپن رقم زد که سه روز بینشان فاصله بود، اولی در تاریخ ۶ اوت ۱۹۴۵ (۱۵ مرداد ۱۳۲۴) در استان هیروشیما و دومی در چنین روزی یعنی در تاریخ ۹ اوت ۱۹۴۵ (۱۸ مرداد ۱۳۲۴) در استان ناکازاکی انجام گرفت و فقط طبق ادعای مجامع غربی ۲۲۰هزار کشته در پی داشت و بزرگترین قتل عامهای آنی تاریخ معاصر شد. نکتهی مهم درمورد ناکازاکی این است که اصلا این شهر حتی با ادعاهای خود آمریکا هم یک هدف نظامی نبود، وقتی خلبان به علت غبارآلود بودن شهر کوکورا (هدف اصلی) نمیتواند هدف را پیدا کند در راه بازگشت بمب هستهای خود را در یک شهر کاملا غیرنظامی یعنی ناکازاکی رها میکند و جنایتی عظیم را علیه غیرنظامیان انجام میدهد.
متن کامل نقد و بررسی فیلم راپسودی در ماه اوت را بخوانید.
#آکیرا_کوروساوا
#مجله_میدان_آزادی
#سینما
#فیلم
2⃣8⃣2⃣
@Azadisqart
🔹همه مطالب مجله میدان آزادی درباره زندهیاد هوشنگ ابتهاج (ه. ا. سایه)
امیر هوشنگ ابتهاج مشهور و متلخص به «سایه»، شاعر، پژوهشگر، مدیرهنری، مصحح و ترانهسرای سرشناس ۶ اسفند ۱۳۰۶ در استان گیلان و شهر رشت متولد شد. او یکی از جریانسازترین و محبوبترین شاعران و ترانهسرایان معاصر است. برترین خوانندگان و آهنگسازان ایرانی شعرهای او را با موسیقی او همراه میکردند. او سرانجام در ۱۹ مرداد ۱۴۰۱ درگذشت.
تاکنون در پنج مطلب به زندگی و آثار زندهیاد استاد هوشنگ ابتهاج پرداختهایم که سه مطلب اول همگی اختصاصا فقط مربوط به این شاعر محبوب بودهاند. این مطالب را درادامه ببینید:
۱. تکنگاری: نگاهی به زندگی و آثار هوشنگ ابتهاج (ه. الف. سایه)
۲. ده غزل از بهترین غزلهای «هوشنگ ابتهاج»
۳. «شهریور ۱۳۲۰» و سقوط رضاشاه به روایت هوشنگ ابتهاج
۴. ده کتاب مجموعه شعر عاشقانه برتر
۵. بهترین آهنگها با موضوع بهار و نوروز از موسیقی ایرانی
#هوشنگ_ابتهاج
#مجله_میدان_آزادی
#ادبیات
#شعر
#موسیقی
2⃣8⃣3⃣
@Azadisqart
با فراگیر شدن گوشیهای هوشمند و استفاده از اینترنت، نسل جدیدی از پخشکنندهها روی کار آمد: VODها. VOD چیست؟ واژهی VOD اختصار کلمات Video on demand یا ویدئو به درخواست (ویدئوی درخواستی) است؛ ویدئویی که در بستر اینترنت بارگذاری میشود. پلتفرمهای پخش فیلم که در ایران به «سکو»های پخش فیلم معروفند از همینجا آمدند و به سرعت تبدیل به رقیبی جدی برای تلویزیون شدند. چرا؟ چون ویاودیها مانند شبکهی نمایش خانگی سابق کمجان نبودند؛ مانند ماهواره و ویدئو ممنوعیت قانونی نداشتند؛ حداقل از قید بخشی از محدودیتهای زمانی و خط قرمزهای نوشته و نانوشتهی سریالسازی تلویزیونی رها بودند؛ به مخاطب امکان انتخاب محتوای متنوع میدادند و جز اینها، VODها از نظر سهولت استفاده هم به خاطر سازگاری با سیستم عامل اندروید حرف اول را میزدند و تلویزیون که آمادگی رقابت با این رقیب چغر و بدبدن را نداشت بر بحرانش افزوده شد؛ بحران کاهش آمار مخاطبان و کاهش کیفیت سریالهایش.
متن کامل یادداشت فراز و نشیب سریالسازی ایرانی در شبکه نمایش خانگی و سایر مطالب پرونده هزار و یک سریال را اینجا بخوانید.
#هزار_و_یک_سریال
#مجله_میدان_آزادی
#سریال
2⃣8⃣4⃣
@azadusqart
«پلیلیست بیمارستان» تجلی عینی «پزشکی بخوان، کنارش موسیقی را ادامه بده» است. ماجرای پنج پزشک متخصص که از سالهای دانشگاه با یکدیگر دوستی عمیقی دارند و همان زمان یک گروه موسیقی را هم تشکیل دادهاند. نام سریال هم از کنار هم قرار گرفتن موسیقی و پزشکی ساخته شده است. ماجرای این پنج پزشک در دو فصل دوازده قسمتی در سالهای ۲۰۲۰ و ۲۰۲۱ از شبکهی TVN کرهی جنوبی و بهطور همزمان از نتفلیکس پخش شد.
همانطور که از ژانر اثر مشخص است، بنا نیست اتفاقات ویژه و خارقالعادهای برای شخصیتها رخ بدهد. ژانر «برشی از زندگی» بازتولید دقیق و صادقانهی بخشی از واقعیت زندگی است. سایتی وابسته به نتفلیکس، سریالهای کرهای ژانر برشی از زندگی را اینطور تعریف میکند: «این ژانر میتواند نشان بدهد که گاهی مردم خطرناکتر از هیولاها هستند، عاشق شدن و یافتن شادی میتواند بهاندازهی شکست دادن یک شرور هیجانانگیز باشد و بهطور کلی اینکه انسان بودن چگونه است.» گرچه ژانر برشی از زندگی در ادبیات و تئاتر یکی از ژانرهای فرعی زیرمجموعهی ناتورالیسم به حساب میآید اما در آثار شرقی خصوصاً انیمه یکی از ژانرهای اصلی است. در سریالهای کرهای نیز برشی از زندگی معنای مشابهی با نمونههای ژاپنی آن دارد؛ داستانهایی که بدون جنبهی خارقالعاده در یک محیط معمولی و روزمره اتفاق میافتند و بر روابط انسانی که اغلب ماهیت عاشقانه دارند، تأکید میکنند.
متن کامل ریویوی سریال پلیلیست بیمارستان و سایر مطالب پروندهی هزار و یک سریال را اینجا بخوانید.
#پلی_لیست_بیمارستان
#هزار_و_یک_سریال
#مجله_میدان_آزادی
#سریال
2⃣8⃣5⃣
@azadisqart
اوایل زمستان ۱۴۰۱، فیلیمو از مینیسریالی با سوژه و مضمونی ملتهب و خاص رونمایی کرد. مینیسریال «سقوط» در یک فصل نُه قسمتی با ژانر محوری جاسوسی، درام و اکشن از این پلتفرم منتشر شد و روی خروجی قرار گرفت. این سریال به بازنمایی زمانهی حاکمیت داعش بر موصل و با روایتی خطی متمرکز بر دو اتفاق عاطفی و امنیتی تولید شده است.
«سقوط» تنها تجربهی شبکهی نمایش خانگی با سوژهی داعش و پروداکشن و لجستیک سنگین است. پیش از آن، سینمای ایران با معرفی و پخش «آوازهای سرزمین من» به کارگردانی عباس رافعی و «بهوقت شام» به کارگردانی ابراهیم حاتمیکیا و سیمای ملی با تولید و پخش سریال «پایتخت ۵» به کارگردانی سیروس مقدم و سریال «حبیب» به کارگردانی جود سعید، از زوایای مختلفی به این سوژه پرداخته بودند. مسئلهای که نشان میدهد ایران همچنان در روایت خود از صحنهپردازی محور مقاومت و مبارزه با داعش غافل مانده و حتی در تبلیغ حفظ تمامیت ارضی و جان شهروندان خود از عملیاتهای انتحاری تکفیریها عاجز است. به همین دلیل میتوان پذیرش چنین تجربهای در فضای شبکهی نمایش خانگی را تحسین کرد.
متن کامل ریویوی سریال سقوط و سایر مطالب پرونده هزار و یک سریال را اینجا بخوانید.
#سقوط
#سجاد_پهلوان_زاده
#هزار_و_یک_سریال
#مجله_میدان_آزادی
#سریال
2⃣8⃣6⃣
@azadisqart
🔹پیشنهاد مطالعه: همهی مطالب مجله میدان آزادی درباره علی حاتمی و آثارش
امروز بیست و چهارم مردادماه سالروز تولد علی حاتمی، کارگردان و فیلمنامه نویس بزرگ تاریخ سینمای ایران است. او که در سال ۱۳۲۳ در تهران به دنیا آمده بود اگر امروز میان ما بود نود ساله میشد. به همین مناسبت، تمام مطالبی را که درباره این هنرمند صاحبسبک در مجله میدان آزادی منتشر کردهایم برای شما گردآوردهایم. تاکنون در سه مطلب به زندگی و آثار استاد علی حاتمی پرداختهایم و در ادامه، شما را به مطالعه این مطالب دعوت میکنیم:
۱. ویدئو: پای صحبت علی حاتمی درباره سینمای تاریخی
۲. ویدئو: «سکانس رویارویی کمال الملک با رضاشاه» به روایت علی حاتمی
۳. جستار: نقد و بررسی سریال «هزاردستان» ساخته «علی حاتمی»
#علی_حاتمی
#مجله_میدان_آزادی
2⃣8️⃣7⃣
@azadisqart
شاید بتوان گفت عوامل فیلم خواستهاند با توجه به اینکه شخصیت اصلی داستان یک زن یهودی است، تمرکز سریال تنها روی فمینیسم و شناساندن فرهنگ یهودیان باشد. اما حضور فردی سیاهپوست در فصل سوم که از شخصیتهای محوری داستان است، باعث انتقاد برخی از مخاطبان بابت نپرداختن به مسائل تبعیض نژادی در دههی پنجاه میلادی شده است. شاید سریال میتوانست با اشاره به تبعیضها و جنبشهای نژادی دههی پنجاه این اتهام را علیه خود رد کند ولی ترجیح میدهد تنها به مسائل انتخابی و مورد تأیید خود بپردازد.
اگر کمی با سیاستهای صنعت نمایش در آمریکا آشنا باشیم ممکن است در اینکه این سریال، اثری واقعاً خوب باشد شک کنیم اما جدای از اینکه سریال گاهی دچار فمینیسم شعاری و تطهیر یهودیان میشود، سریالی خوشساخت، خوشرنگ و لعاب، با خط داستانی موفق و خندهدار است. و از آنجایی که معمولاً یافتن سریالی بامزه که خوشساخت و حرفهای باشد کار راحتی نیست میتوان از این مسائل چشمپوشی کرد.
متن کامل ریویوی نقد و بررسی سریال میس میزل شگفتانگیز و سایر مطالب پرونده هزار و یک سریال را اینجا بخوانید.
#میس_میزل_شگفت_انگیز
#ایمی_شرمن_پالادینو
#هزار_و_یک_سریال
#مجله_میدان_آزادی
#سریال
2⃣8⃣8⃣
@azadisqart
May 11
حواشی سریال «قورباغه» بارها و بارها باعث توقیفش شد. اما چرا؟ برخی علت توقیف این سریال را خشونت و پلیسکشی میدانستند. در آن روزها روزنامهی کیهان در این رابطه نوشت: «سازندگان یکی از سریالهای شبکهی نمایش خانگی حاضر به انجام اصلاحیههای نهادهای نظارتی نیستند. این اثر، یکی از خشنترین سریالهای شبکهی نمایش خانگی است که در نخستین قسمت مخاطب خود را به پلیسکُشی ترغیب و تشویق میکند! نقطه عطف روایت قسمت اول این سریال، کشته شدن مأمور انتظامی است و این ماجرا طوری طراحی شده که مخاطب به این کار تشویق میشود.»! همچنین این روزنامه تأکید کرده بود: «مسئولان نیروی انتظامی بهخصوص ناجی هنر از محتوای ملتهب این سریال مطلع نیستند و سازندگان هم از حذف مفهوم پلیسکشی در این سریال امتناع میکنند.» در حالی که نماوا بهعنوان پلتفرم پخشکنندهی این سریال تأکید کرد که «قورباغه» پروانهی نمایش از «وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی»، مجوز از «سازمان تنظیم مقررات صوت و تصویر فراگیر (ساترا)» و تأییدیه از «مؤسسهی ناجی هنر» دارد. البته بعدها ساترا سن تماشای این سریال را از مثبت پانزده به مثبت هجده تغییر داد که با واکنشهایی از سمت سیدی و پلتفرمها همراه شد.
متن کامل ریویوی نقد و بررسی سریال قورباغه و سایر مطالب پرونده هزار و یک سریال را اینجا بخوانید.
#قورباغه
#هومن_سیدی
#هزار_و_یک_سریال
#مجله_میدان_آزادی
#سریال
2⃣8⃣8⃣
@Azadisqart
پروفسور تاکید میکند که در این گروه و حین عملیات اعضا نباید به هم اطلاعات شخصی بدهند و به هیچ وجه نباید وارد رابطهی عاطفی با یکدیگر بشوند، ولی خب، قضا در کمین است و کار خودش را میکند. نتیجهی آن همه تأکید و پروتکلهای شدید امنیتی پروفسور این میشود که با تقریب خوبی نصف اعضای گروه با هم رابطهی عاطفی برقرار میکنند، یکی از اعضای گروه به یکی از گروگانهای داخل بانک که قرار بود بکشدش دل میبندد و خود پروفسور عاشق بازرس زن مسئول پروندهی سرقت میشود! شاملو اصلاً بعد دیدن این سریال گفته بود: سلاخی میگریست، به قناری کوچکی دل باخته بود! حالا در نظر بگیرید ترکیب نبوغ پروفسور، نقشههای دقیق، علاقهی ممنوع بین اعضای تیم، پلیس پیگیر و مصمم اسپانیا، یک ضرابخانه و بانک بزرگ، یکعالمه گروگان، لباس قرمزی که تن گروگانها و سارقان است و ماسک سالوادور دالی روی صورت سارقان، چه ترکیب عجیبوغریب، مهیج و زیبایی است!
متن کامل نقد و بررسی سریال مانی هیست یا خانه کاغذی یا سرقت پول را بخوانید.
#مانی_هیست
#خانه_کاغذی
#هزار_و_یک_سریال
#مجله_میدان_آزادی
#سریال
2⃣8⃣9⃣
@Azadisqart