231106_002.mp3
6.2M
📢 #اصول #المقصد_السادس
#الامارات #خبرالواحد #المقام_الثانی
الخبر الضعیف فی السنن
📅 ۱۵/ آبان ماه/ ۱۴۰۲
💠جلسه ۲۹
📚موضوع جلسه :
1️⃣اگر مبنا بر این قرار گرفت که خبر ثقه در موضوعات حجت نیست کما ذهب الیه المشهور اما باید گفت که خبر ثقه ای که در طریق حکم کلی قرار می گیرد حجت است؛ زیرا ادله ی رادعه اطلاقی نسبت به این موارد ندارد و فقط شامل اخبار آحادی در موضوعات می شود که در طریق حکم جزئی قرار دارند؛ مثلا توثیقات رجالی اگر چه خبر ثقه در موضوعات است اما از آن جهت که در طریق حکم کلی قرار می گیرد حجت است و همچنین خبر ثقه از عدالت مرجع تقلید چون در طریق حکم کلی قرار می گیرد که عبارت است افتاء از حکم واقعی است، حجت است اما خبر ثقه از عدالت مرجع تقلید برای جواز اقتداء به او علی المبنا کافی نیست و نیاز به خبر عدلین است.
2️⃣گفته شده است که خبر ضعیف که در سیره حجت نیست در باب مستحبات و مکروهات (سنن) حجت است؛ حجیت در اینجا به معنای تجویز است.
3️⃣اخبار من بلغ دلالتی ندارند که خبر ضعیف را حجت کنند یعنی نمی شود بر اساس این اخبار و بر طبق یک خبر ضعیف یک فعل مستحبی را به قصد استحباب انجام داد یا مجتهد نمی تواند به خبر ضعیف در باب مستحبات و مکروهات افتاء کند.
🆔https://eitaa.com/DorusOstadMadadi
231107_001.mp3
6.11M
📢#فقه
#فصل_فی_الاستحاضه
مسئله ۱۴
📅۱۶/ آبان ماه/ ۱۴۰۲
💠 جلسه ۳۰
📚موضوع جلسه :
1️⃣صورت هشتم و نهم، وقتی است که برای مستحاضه مشکوک است که بتواند که نمازش را در فتره بخواند و این شک در اثناء یا بعد عمل رخ داده است؛ سید معتقد است که در این دو صورت استیناف و اعاده لازم نیست اما نظر صحیح این است که در این دو صورت هم مانند موارد انقطاع برء و انقطاع فتره ی واسعه باید استیناف و اعاده نماید.
2️⃣شک در تکلیف اگر ناشی از شک در قدرت یا به خاطر عنوان ثانوی مانند ضرر و حرج باشد مجرای اشتغال و احتیاط است و لذا اگر مستحاضه ای که منقطع الدم شده است در اثناء اعمال یا بعد اعمال شک کند که آیا تا آخر وقت قدرت زمانی بر استیناف اعمال یا اعاده ی اعمال دارد یا ندارد، باید احتیاط کند و برائت جاری نیست همچنین استصحاب منجِّز انقطاع دم تا آخر وقت دارد که نتیجه جریان آن وجوب استیناف اعمال یا اعاده ی اعمال است.
3️⃣مثال دیگر: اگر مکلفی شک دارد که نماز یا روزه ای که بر او واجب شده است عنوان ضرر یا حرج دارد تا وجوب نماز یا روزه از او ساقط شود یا ضرری و حرجی نیست؟ در این فرض اگر چه شک در تکلیف دارد اما ادله برائت شرعیه اطلاقی نسبت به این فرض ندارند؛ زیرا عقلاء در چنین فرضی احتیاط می کنند و همین ارتکاز عقلایی مانع انعقاد اطلاق در ادله ی بارئت شرعیه می شود.
231107_002.mp3
6.74M
📢 #اصول #المقصد_السادس
#الامارات #خبرالواحد #المقام_الثانی
الخبر الضعیف مع عمل المشهور به
📅 ۱۶/ آبان ماه/ ۱۴۰۲
💠جلسه ۳۰
📚موضوع جلسه :
1️⃣خبر ضعیفی که مشهور به آن عمل کرده اند (شهرت عملی) حجت نیست و وجوه بیان شده برای اثبات حجیت آن مخدوش است.
2️⃣وجه اول از مرحوم آخوند در کفایه است که فرموده اند خبر ضعیفی که مشهور به آن عمل کرده اند مظنون الصدور می شود و خبر موثوق به در سیره حجت است.نقد:وجدان حاکم به این مطلب است که از عمل مشهور بر طبق خبر ضعیف اطمینان نوعی حاصل نمی شود مگر این که شهرت در حدّ بسیار بالایی باشد
3️⃣وجه دوم:«خبر الفاسق بعد التبین و العلم بصحته حجة»؛ عمل مشهور مصداق تبین است. نقد:منطوق آیه ی نبأ این نیست که خبر فاسق بعد از تبین صحت آن حجت است بلکه خبر فاسق هیچ گاه حجت نیست
4️⃣وجه سوم:عمل مشهور بر طبق خبر ضعیف توثیق عملی خبر ضعیف است.نقد:عمل مشهور توثیق عملی مخبِر نیست؛ نهایت چیزی که عمل مشهور می تواند اثبات کند این است که مشهور اعتقاد به وثاقت چنین مخبری داشتند و اعتقاد مخبر به جز برای خودش برای هیچ کس دیگری مفید فایده نیست
231108_001.mp3
7M
📢#فقه
#فصل_فی_الاستحاضه
مسئله ۱۵؛ صور انتقال در استحاضه
📅۱۷/ آبان ماه/ ۱۴۰۲
💠 جلسه ۳۱
📚موضوع جلسه :
1️⃣مستحاضه ای که از ادنا به اعلا منتقل می شود اگر بعد از انجام اعمال به اعلا منتقل گردید دیگر واجب نیست که اعمال را در وقت، دوباره بر طبق اعلا اعاده کند اما اگر در اثناء اعمال این انتقال صورت پذیرفت واجب است که اعمال را استیناف کند حتی اگر بخشی از اعمال انجام شده بر طبق ادنا با اعلا موافق باشد؛ بنابراین متوسطه ای که وضو و غسل برای نماز صبح کرده و یک دفعه کثیره می شود واجبست که دوباره از حدث کثیره غسل و وضو انجام دهد و سپس وارد در نماز صبح بشود.
2️⃣مستحاضه ای در اثناء اعمال منتقل به اعلا می شود اما فرصت استیناف اعمال را ندارد و حتی وقت برای غسل یا وضو تیممی ندارد نماز در وقت از او ساقط است زیرا فاقد الطهورین است اما چون نماز او در وقت دارای ملاک است بر او واجبست که در خارج وقت طبق اعمال مستحاضه ی اعلایی نمازش را قضاء نماید.
231108_002.mp3
5.79M
📢 #اصول #المقصد_السادس
#الامارات #خبرالواحد #المقام_الثانی
خبر الثقه المعرض عنها
📅 ۱۷/ آبان ماه/ ۱۴۰۲
💠جلسه ۳۱
📚موضوع جلسه :
1️⃣خبری که مخبر ثقه دارد و مشکل دلالی از نظر وجود معارض ندارد و همچنین قرائن ظنیه بر کذب خبر در آن نیست و در مرئی و منظر علما بوده است اما مشهور از آن اعراض کرده اند و بر خلاف آن فتوا داده اند در سیره حجت نیست و این مسئله صغرای قاعده ی عدم حجیت خبر ثقه ی متهم در کذب خبر به خاطر وجود قرائن ظنیه بر کذب خبر است.
2️⃣حجج و سلوک عقلائیه بر اساس کاشفیت نوعیه و حساب و احتمالات و بالا و پایین بودن اصابت به واقع شکل نمی گیرد بلکه بر اساس دخیل بودن یا نبودن امری در حفظ نظام اجتماعی و معیشت انسان ها شکل می گیرد.
🆔https://eitaa.com/DorusOstadMadadi
231111_001.mp3
6.39M
📢#فقه
#فصل_فی_الاستحاضه
مسئله ۱۵؛ صور انتقال در استحاضه؛ م ۱۶
📅۲۰/ آبان ماه/ ۱۴۰۲
💠 جلسه ۳۲
📚موضوع جلسه :
1️⃣اگر کثیره قبل از نماز ظهر متوسطه شد واجبست برای اولین نماز بعدی وظیفه ی اعلا را اتیان کند اما برای نماز های بعدی تنها وظیفه ی ادنا بر او واجبست
2️⃣کثیره و متوسطه وقتی منقطع الدم شدند باید یک وضو یک غسل بگیرند تا از حدث خارج شوند اما قلیله فقط با وضو گرفتن از حدث خارج می شود.
231111_002.mp3
6.84M
📢 #اصول #المقصد_السادس
#الامارات #خبرالواحد #المقام_الثانی
خبر الثقه فی امور الهامّة و فی الحدسیات
📅 ۲۰/ آبان ماه/ ۱۴۰۲
💠جلسه ۳۲
📚موضوع جلسه :
1️⃣خبر ثقه در امور هامه حجت نیست و دلیل این ادعا سیره ی عقلاست و اگر هامه بودن یا نبودن مضمون خبر ثقه مشکوک باشد باز خبر ثقه حجت نیست زیرا شک در حجیت در سیره مساوق با عدم حجیت است.
2️⃣خبر ثقه وقتی مضمون خبر حسی باشد و مخبر بر اساس حسّ خودش یا دیگری به مضمون خبر رسیده باشد حجت است و خبر ثقه در مضامین حدسیه از باب قول اهل خبره در سیره حجت است.
3️⃣اگر ثقه در مضمون حسی بر اساس حدس خود اخبار کرد، خبر او در سیره حجت نیست.
🆔https://eitaa.com/DorusOstadMadadi
231112_001.mp3
6.58M
📢#فقه
#فصل_فی_الاستحاضه
م۱۷ : وظایف مستحاضه ی قلیله نسبت به مسّ کتاب و طواف واجب
📅۲۱/ آبان ماه/ ۱۴۰۲
💠 جلسه ۳۳
📚موضوع جلسه :
1️⃣استحاضه ی قلیله حدث اصغر است و لذا محتاج وضوست و طبق روایات باب باید برای هر نماز چه واجب و چه مستحب یک وضوی مستقل اتیان کند همچنین برای سایر اعمالی که شرط صحت آنها وضوست مانند طواف واجب یا اعمالی که شرط جواز آنها وضوست مانند مسّ قرآن باید وضوی مستقل بگیرد و لذا نمی تواند با وضویی که برای نماز گرفته قرآن را مسّ کند یا طواف واجب انجام دهد.
2️⃣سید معتقد است برای هر بار مسّ قرآن باید وضو بگیرد علی الاحوط؛ این سخت گیری برای یک مجلس لازم نیست؛ بنابراین اگر در یک مجلس به دفعات متعدد مس کتاب انجام داد یک بار وضو برای همه ی آنها کفایت می کند
🆔https://eitaa.com/DorusOstadMadadi
231112_002.mp3
6.62M
📢 #اصول #المقصد_السادس
#الامارات #خبرالواحد #المقام_الثانی
خبر الثقه فی الحدسیات
📅 ۲۱/ آبان ماه/ ۱۴۰۲
💠جلسه ۳۳
📚موضوع جلسه :
1️⃣اصل عقلایی به نام اصالة الحس وجود ندارد تا گفته شود که در خبر حسی اگر شک شد که مستند آن حسی است یا حدسی اصل عقلایی بر این است که مستند چنین خبری حسی است.
2️⃣اخبار به خبر حسی ظهور دارد که مستند آن حسی است و سکوت مخبر ثقه و نگفتن حدسی بودن مستند او در اخبارش معلوم می سازد که مستند خبر او حسّ بوده است نه حدس.
🆔https://eitaa.com/DorusOstadMadadi
231113_001.mp3
6.63M
📢#فقه
#فصل_فی_الاستحاضه
م۱۸
📅۲۲/ آبان ماه/ ۱۴۰۲
💠 جلسه ۳۴
📚موضوع جلسه :
1️⃣دلیلی وجود ندارد که هر محدث اکبری نمی تواند ورود ومکث در مساجد و قرائت عزائم داشته باشد و دلیل فقط در خصوص جنب و حائض وجود دارد و لذا شرط جواز این اعمال اتیان اغسال صلاتیه بر مستحاضه نیست.
2️⃣موثق سماعه و عبدالرحمان دلالتی بر شرطیت اتیان به اغسال صلاتیه برای جواز مباشرت مستحاضه ی متوسطه و کثیره ندارد.
🆔https://eitaa.com/DorusOstadMadadi
231113_002.mp3
7.13M
📢 #اصول #المقصد_السادس
#الامارات #خبرالواحد #المقام_الثانی
خبر الثقه فی الحدسیات
📅 ۲۲/ آبان ماه/ ۱۴۰۲
💠جلسه ۳۴
📚موضوع جلسه :
1️⃣مواردی وجود دارد که قول اهل خبره بر اهل خبره ی دیگر حجت است در عمل؛ بله، در باب افتاء ، قول اهل خبره وقتی مستند به اهل خبره ی دیگر باشد دیگر حجت نیست زیرا دیگر قول اهل خبره نیست و قول عامی محسوب می شود.
2️⃣اگر مفتی از مجتهد اعلم باشد و اختلاف علمی فاحش باشد، فتوای او بر مجتهد دیگر حجت است و فرقی ندارد که مجتهد در این فرع خاصی که می خواهد تقلید کند اجتهاد کرده باشد بالفعل یا اجتهاد نکرده باشد
3️⃣اگر یک مجتهد بخواهد مطابق افتاء مجتهد دیگر فتوا دهد پس نفس افتاء او تکلیفا جایز است اما بر عامی حجت نیست
🆔https://eitaa.com/DorusOstadMadadi
231114_001.mp3
6.19M
📢#فقه
#فصل_فی_الاستحاضه
م۱۸
📅۲۳/ آبان ماه/ ۱۴۰۲
💠 جلسه ۳۵
📚موضوع جلسه :
1️⃣موثق سماعه و عبدالرحمان و موثقه فضیل دلالتی بر شرطیت اتیان به اغسال صلاتیه برای جواز مباشرت مستحاضه ی متوسطه و کثیره ندارد؛ نهایتا دلالت بر کراهت مباشرت قبل از اتیان به اغسال صلاتیه دارند.
2️⃣شرط جواز دخول و مکث در مساجد، قرائت آیات عزائم، مباشرت و مسّ کتاب الله برای مستحاضه کثیره و متوسطه اتیان به اغسال صلاتیه نیست زیرا دلیلی بر این شرطیت وجود ندارد و مقتضای اصل برائت، جواز است چنان که برای کسی که مسّ میت کرده است نیز ارتکاب امور مذکور قبل از غسل جایز است.
3️⃣مستحاضه فقط برای مسّ کتاب الله واجبست که وضو بگیرد زیرا برای مسّ قرآن طهارت از حدث اصغر لازم است اما نیازی به انجام غسل نیست و برای مسّ نیاز به وضوی مستقل غیر وضوی انجام شده برای نماز لازم است.
🆔https://eitaa.com/DorusOstadMadadi
231114_002.mp3
7.06M
📢 #اصول #المقصد_السادس
#الامارات #خبرالواحد #المقام_الثانی
خبر الثقه فی الحدسیات
📅 ۲۳/ آبان ماه/ ۱۴۰۲
💠جلسه ۳۵
📚موضوع جلسه :
1️⃣قرینه ای وجود دارد که احتمال مستند به حس بودن توثیقات رجالیون را تقویت می کند و آن قرینه این است که اگر مستند رجالیون در توثیقات، حدس بود باید نجاشی مانند حسن بن محبوب که از اصحاب اجماع است را توثیق می فرمود؛ باید ابراهیم بن هاشم یا جناب نوبختی و سمری که نواب خاصّ بودند توثیق می شدند.
2️⃣اکنون که فهمیدن وثاقت روات ائمه علیهم السلام هم از راه حدس و هم از راه حسّ منسد است اما برای رجالی مانند نجاشی راه حدس باز است توثیقات رجالیون برای ما در سیره حجت است.
🆔https://eitaa.com/DorusOstadMadadi
231115_001.mp3
5.77M
📢#فقه
#فصل_فی_الاستحاضه
م۱۹،۲۰،۲۱
📅۲۴/ آبان ماه/ ۱۴۰۲
💠 جلسه ۳۶
📚موضوع جلسه :
1️⃣بر مستحاضه مشروع است که نماز قضاء بخواند اما برای هر نماز قضاء یک وضوی مستقل بگیرد به خاطر دلیل «لکل صلاة وضوء» اما غسل مجزا لازم نیست و همان غسلی که برای نماز اداء یومیه انجام می دهد کافی است؛ زیرا اطلاق مقامی شریعت یا اطلاق مقامی کلام در کار است که حضرت در هیچ روایتی از روایات باب نفرمودند که غسل مجزا لازم دارد با وجود کثرت ابتلا به نماز قضاء.
2️⃣نماز آیات بر مستحاضه واجبست و وضوی مستقل می خواهد اما همان اغسال اتیان شده برای فرائض یومیه کفایت می کند؛ زیرا درست است که قاعده اشتغال در موارد شک در امتثال می آید و نتیجه ی جریان آن وجوب اتیان به غسل مستقل برای نماز آیات است اما شک در امتثال در اینجا ناشی از شک در تکلیف است و در موارد شک بین تکلیف اکثر و اقل برائت از اکثر جاری می شود و برائت شرعیه همیشه وارد بر اشتغال عقلی است.
3️⃣اگر در وسط غسل استحاضه محدث به حدث اصغر شد غسل را ادامه می دهد و یک وضو بعد از غسل باید بگیرد هر چند قبل از غسل وضو گرفته باشد؛ دلیل صحت غسل جریان اصل برائت از اکثر در نماز است.
🆔https://eitaa.com/DorusOstadMadadi
231115_002.mp3
7.17M
📢 #اصول #المقصد_السادس
#الامارات #خبرالواحد #المقام_الثانی
نقل به معنا و نقل به الفاظ
📅 ۲۴/ آبان ماه/ ۱۴۰۲
💠جلسه ۳۶
📚موضوع جلسه :
1️⃣نقل به معنا مانند نقل به الفاظ توسط مخبر ثقه در سیره حجت است اما دقت هایی که در نقل به الفاظ می توان از عبارات نقل شده استفاده کرد در نقل به معنا درست نیست و حتما باید صلاحیت تلقی درست و اداء آن معنا با عبارات صحیح در مخبری که نقل به معنا می کند وجود داشته باشد و این صلاحیت باید محرز شود.
2️⃣از کوتاه بودن نقل مخبر لزوما نقل به الفاظ بودن استفاده نمی شود
3️⃣با روایاتی که نقل به معنا شده است نمی توان مانند آیات قرآن برخورد کرد؛ نمی توان از تک تک واژه ها و کلمات و حروف استفاده فقهی و غیر فقهی نمود
🆔https://eitaa.com/DorusOstadMadadi
231118_001.mp3
7.45M
📢#فقه
#فصل_فی_الاستحاضه
م۲۲،۲۱
📅۲۷/ آبان ماه/ ۱۴۰۲
💠 جلسه ۳۷
📚موضوع جلسه :
1️⃣اگر در وسط هر غسلی که شرط صحت در نماز است مرتکب حدث اصغر شد غسل او صحیح است و باید آن را ادامه دهد و بعد از غسل وضو بگیرد اما در اغسالی که شرط صحت در نماز هستند هیچ اماره یا اصلی وجود ندارد که بگوید غسل او صحیح است یا باطل است(اصول عملیه فقط در تکالیف جاری می شوند نه در مستحبات و مکروهات)؛ مخیر است بین اتمام غسل یا استیناف غسل از باب رجاء.
2️⃣وقتی وسط غسل استحاضه مرتکب حدث اکبر دیگری شد می تواند غسل استحاضه را به اتمام برساند و غسلش صحیح است به خاطر جریان اصل برائت از اکثر اما باید غسل دیگری برای حدث اکبر جدید اتیان کند و می تواند غسل استحاضه را رها کند و یک غسل به نیت دو سبب حدث اکبر انجام دهد.
231118_002.mp3
7.14M
📢 #اصول #المقصد_السادس
#الامارات #خبرالواحد #المقام_الثانی
خبر الثقه فی التکالیف
📅 ۲۷/ آبان ماه/ ۱۴۰۲
💠جلسه ۳۷
📚موضوع جلسه :
1️⃣اگر خبر ثقه قائم شد بر وجود تکلیف فعلی بنابر مسلک برائت عقلیه فقط خبر ثقه منجِّز است و بنابر مسلک حق الطاعه هم خبر ثقه منجِّز است و هم احتمال؛ اگر خبر ثقه قائم شد بر نفی تکلیف فعلی بنا بر مسلک برائت عقلیه دو معذِّر در کار است یکی عدم وجود المنجِّز و دیگری خبر ثقه اما بنا بر مسلک حق الطاعه فقط یک معذّر وجود دارد که عبارتست از خبر ثقه.
2️⃣اگر تکلیف فعلی مقطوع نبود به خودی خود معذَّر است (لعدم وجود المنجِّز) بنا بر مسلک برائت عقلیه منتهی شارع مقدس می تواند جعل منجِّز بفرماید و اگر تکلیف فعلی، محتمل الوجوب یا محتمل الحرمه باشد به وجود احتمال، منجَّز است بنا بر مسلک حق الطاعه اما شارع مقدس می تواند جعل مؤمِّن بفرماید.
231119_001.mp3
6.76M
📢#فقه
#فصل_فی_الاستحاضه
م۲۳؛ #فصل_فی_النفاس
📅۲۸/ آبان ماه/ ۱۴۰۲
💠 جلسه ۳۸
📚موضوع جلسه :
1️⃣مستحاضه ای که تمکن از غسل یا وضو یا هر دو ندارد باید بدل از آن تیمم کند و هر غسل یا وضو تیمم جداگانه ای می طلبد و برای تداخل در اسباب و مسببات دلیلی وجود ندارد.
2️⃣خون استحاضه همیشه احکام استحاضه دارد و خون استحاضه ای وجود ندارد که احکام حیض را داشته باشد اما خون حیضی وجود که احکام استحاضه دارد مانند خون حیضی که فقط دو روز استمرار داشته باشد یا خون حیضی که در روز یازدهم به بعد خارج می شود.
3️⃣نفاس، مصدر است به معنای زاییدن که فعل تدریجی است و خونی که موقع ولادت یا بعد آن خارج می شود خون نفاس است؛ خون نفاس همان خون حیض است که در رحم موقع حمل حبس شده بود و موقع ولادت بیرون می آید؛ بنابراین در رحم سه نوع خون وجود ندارد بلکه فقط دو خون در رحم است: حیض و استحاضه.
🆔https://eitaa.com/DorusOstadMadadi
231119_002.mp3
7.58M
📢 #اصول #المقصد_السادس
#الامارات #خبرالواحد #المقام_الثانی
خبر الثقه فی العقائد
📅 ۲۸/ آبان ماه/ ۱۴۰۲
💠جلسه ۳۸
📚موضوع جلسه :
1️⃣ادراکات عقلی یا علم فقط شامل تصور و تصدیق است و اعتقاد یا ایمان به حصه ای از تصدیق بر می گردند و چیز سومی به اسم عقد القلب یا انقیاد قلبی که ایمان یا اعتقاد باشد در افق نفس وجود ندارد.
2️⃣اعتقاداتی که تحصیل آنها عقلا واجبست اعتقاد به توحید و رسالت است و اعتقاداتی که تحصیل آنها شرعا واجبست اعتقاد به امامت و معاد جسمانی است و سایر اعتقادات به لحاظ فقهی نه وجوب عقلی دارند و نه شرعی.
🆔https://eitaa.com/DorusOstadMadadi
231120_001.mp3
6.14M
📢#فقه #کتاب_الطهارة
#فصل_فی_النفاس
📅۲۹/ آبان ماه/ ۱۴۰۲
💠 جلسه ۳۹
📚موضوع جلسه :
1️⃣دم النفاس همان دم الولادة است که همراه با خروج اولین جزء مولود یا اندکی بعد از ولادت از زن خارج می شود و احکام نفساء بر زن مترتب می شود
2️⃣اگر مولود تام الخلقه نبود یا ولوج روح در او نشده بود باز احکام نفساء بر بر زنی که هنگام ولادت آن خون ریزی دارد مترتب است اما در مورد خروج مضغه و علقه باید گفت که احکام نفاس مترتب نیست.
3️⃣خونی که قبل از ولادت خارج می شود خون نفاس نیست و اگر اماره بر حیضیت دارد (در ایام عادت خارج شده یا صفات حیض را داراست) احکام حیض بر آن مترتب خواهد شد و الا احکام مستحاضه بر این خون مترتب خواهد شد.
231120_002.mp3
7.16M
📢 #اصول #المقصد_السادس
#الامارات #خبرالواحد #المقام_الثانی
خبر الثقه فی العقائد
📅 ۲۹/ آبان ماه/ ۱۴۰۲
💠جلسه ۳۹
📚موضوع جلسه :
1️⃣در امور غیبی ماند وجود رجعت در آخر الزمان که نه راه حس به درک آن وجود دارد و نه حدس نه خبر ثقه حجت است و نه قول اهل خبره بلکه قول معصوم لازم است؛ اگر ثقه خبر آورد که معصوم چنین خبری را فرمود ه است آن خبر عرفا حجت است و همچنین تجویز اخبار به واسطه خبر ثقه وجود دارد و مصداق «قول بلا حجة» نمی شود.
2️⃣اماره قائم مقام قطع موضوعی طریقی نمی شود همان طور که قائم مقام قطع موضوعی صفتی هم نمی شود.
3️⃣ اگر اهل خبره خبر از وجود معاد جسمانی داد و اعتقادی از این خبر پیدا نشد دیگر تکلیف به وجوب تحصیل اعتقاد برای چنین شخصی غیر مقدور است و نمی شود قائل شد که اماره جای اعتقاد می نشیند؛ زیرا مسئله قائم مقامی اماره به جای قطع موضوعی ربطی به این بحث ندارد که اعتقاد متعلق تکلیف واقع شده است نه موضوع تکلیف.
231121_001.mp3
5.66M
📢#فقه #کتاب_الطهارة
#فصل_فی_النفاس؛ م ۱
📅۳۰/ آبان ماه/ ۱۴۰۲
💠 جلسه ۴۰
📚موضوع جلسه :
1️⃣اگر خون ما قبل ولادت دارای شرایط خون حیض بود احکام حیض را داراست هر چند بین این خون و خون لاحق که نفاس است اقل طهر فاصله نشود؛ زیرا ادله ی لزوم فاصله شدن اقل طهر (ده روز) بین دو خون حیض اطلاقی ندارد که شامل خون حیض و نفاس نیز بشود.
2️⃣برای اقل خون نفاس مانند اقل خون استحاضه حدّی وجود ندارد بر خلاف خون حیض که اقلّ آن سه روز است.
3️⃣اکثر خون نفاس ده روز است مانند اکثر خون حیض که ده روز بود و قول دیگری وجود دارد که هجده روز را قائل است.
4️⃣فقط ده روز بعد از ولادت قابلیت خون نفاس را دارا هستند بنابراین اگر روز دهم بعد از و لادت خون دید و این خون ریزی ادامه داشت فقط خون روز دهم نفاس است و خون های ما بعد آن نفاس نیست.
231121_002.mp3
7.34M
📢 #اصول #المقصد_السادس
#الامارات #خبرالواحد #المقام_الثانی
خبر الثقه فی غیر التکالیف
📅 ۳۰/ آبان ماه/ ۱۴۰۲
💠جلسه ۴۰
📚موضوع جلسه :
1️⃣جواز یا عدم جواز اخبار به مضمون خبر ثقه تابع حجت عرفی بودن یا نبودن خبر ثقه است و ربطی به این مبنا ندارد که شارع مقدس امارات را علم قرار داده است یا حجت؟
2️⃣امارات و اصول یک مفاد بیشتر ندارند و آن عبارتست از ایجاب احتیاط یا ترخیص در مخالفت با تکلیف؛ تعبیر شارع که خبر ثقه نزد من علم است یا حجت است یا معتبر است یا باید به آن عمل بشود مهم نیست زیرا این تعابیر، کنایی هستند و مراد و مفاد آن عبارتست از ایجاب احتیاط وقتی اماره یا اصل بر وجود تکلیف فعلی قائم شد یا ترخیص در مخالفت وقتی اماره یا اصل بر نفی تکلیف فعلی قائم شد.
3️⃣خبر ثقه در عقائد واجبه عقلیه یا واجبه شرعیه فقط می تواند به تحصیل اعتقاد کمک کند و اگر با همه ی زحمات در راه تحصیل اعتقاد بر مکلفی اعتقاد به توحید و رسالت یا امامت و معاد حاصل نگردید عاجز است و عقوبت عاجز عقلا قبیح است.
231122_001.mp3
6.67M
📢#فقه #کتاب_الطهارة
#فصل_فی_النفاس؛ م ۱
📅۱ / آذر ماه/ ۱۴۰۲
💠 جلسه ۴۱
📚موضوع جلسه :
1️⃣اکثر ایام نفاس ده روز نه هجده روز و دلیل آن اطمینان نوعی است که از نقل شیخ مفید(که قول ده روز را اختیار کرده است و آن معلَّل به قول امام صادق کرده است) و شهرت فتوایی علمای قدماء بر ده روز حاصل می شود.
2️⃣دو نقل از شیخ مفید وجود دارد که ایشان قول ده روز را اختیار کرده اند و این اختیار خود را مستند به قول معصوم کرده اند؛ دلیل حجیت خبر واحد این دو نقل از شیخ مفید را شامل می شود و همین کافی است که قول ده روز اختیار شود نه هجده روز
3️⃣شهرت فتوایی علمای قدماء بر ده روز است و این شهرت فتوایی همراه است با کثرت ابتلاء زنان به نماز و زایمان؛این فتوای مشهور حتما از معصوم اتخاذ شده است.
4️⃣اگر دلیل اول را کسی تام ندید باید گفت که آن دلیل به همراه دلیل دوم مفید اطمینان نوعی است و در نظر مختار منشأ اطمینان نوعی از حجج شرعیه شمرده می شود.
🆔https://eitaa.com/DorusOstadMadadi
231122_002.mp3
7.23M
📢 #اصول #المقصد_السادس
#الامارات #السادس #الظن
مقدمات دلیل انسداد
📅 ۱ / آذر ماه/ ۱۴۰۲
💠جلسه ۴۱
📚موضوع جلسه :
1️⃣برخی از علماء قائلند که نسبت به تکالیف فعلیه عمل بر اساس ظنّ از هر راهی که حاصل گردد کافی است و عمده ی دلیل بر این ادعا دلیل انسداد است که شامل مقدمات خمسه و یک نتیجه است.
2️⃣درست است که علم اجمالی وجود دارد از بین اخباری که رسیده است برخی از آنها دلالت بر تکالیف واقعیه دارند اما لازمه ی این علم اجمالی لزوم احتیاط در بین همه اخبار نیست؛ زیرا این علم اجمالی به علم اجمالی کوچک تر منحل می شود؛ در بین اخبار ثقات هم علم اجمالی وجود که برخی از آنها دلالت بر تکالیف واقعیه در شریعت دارند و عدد معلوم بالاجمال در این علم اجمالی کمتر از مقطوع بالاجمال در علم اجمالی اول نیست؛ بنابراین لازم است که در دایره ی اخبار ثقات احتیاط شود نه در دایره ی اخبار غیر ثقات.
🆔https://eitaa.com/DorusOstadMadadi