📚معرفی كتاب
🔹نام كتاب: تقریر و تحقیق
آنچه در فرائدالاُصول شیخ انصاری ره و حواشی آن به محدث جزائری ره نسبت داده شده است
🔸نام مؤلف: رضا حيدری
🔸موضوع: اصول فقه؛ نقدی بر فرائد الاصول شیخ انصاری
🔸ناشر: باقیات
🔸چاپ اول: ۱۳۹۲ هـ ش
🔸تعداد صفحات: ۱۵۴
🔸شابک: 9786002131027
🔸شماره کتابشناسی ملی: ۳۱۷۰۷۴۹
🔸رده بندی دیویی: ۲۹۷/۲۹۲۴
🏆برترین اثر همایش کشوری محدث کبیر علامه سید نعمت الله جزائری؛ ۱۰و ۱۱ اسفند ۱۳۹۱_ شوشتر و اهواز
🔸چرا #تقریر_و_تحقیق نوشته و منتشر شد؟
اوایل سال تحصیلی جاری (سال ۱۳۹۱) خبر برگزاری همایش بزرگداشت محدث کبیر علامه سید نعمت الله جزائری در اسفند ماه گسترش یافت و فراخوان مقالات در موضوعات و محورهای مختلف صورت گرفت... همچنین از مدرسین و اساتید حوزه اهواز خواسته شد که برای این کنگره قلم بزنند و از آنجا که اینجانب طی سالهای گذشته به تدریس و مباحثه بحثهای مختلف کتاب شریف #فرائد_الاصول ( که به رسائل شهرت دارد ) اثر شیخ اعظم انصاری اشتغال داشتم و در ضمن مباحثه مقصد قطع و نیز در زمان مباحث مقصد شک به مواردی برخورد بودم که مصنف یا شارحین و محشین، مطلبی را به #محدث_جزائری نسبت داده بودند و در این نسبت ها و ریشه آن و دقیق بودن یا نبودن این نسبتها تحقیقاتی کرده بودم، تصمیم بر آن شد که ضمن تحقیق و بررسی بیشتر و تفحص از دیگر موارد احتمالی مقالهای تحت این عنوان برای کنگره تنظیم شود... در مدت کوتاهی خبر انتخاب این مقاله به عنوان «برترین مقاله همایش» گسترش یافت... با توجه به اینکه این مقاله تعلیقه ای کوچک بر برخی مطالب کتاب گرانسنگ فرائد الاصول ( #رسائل ) است و سوی دیگر موجب آشنایی فضلا و محققین با آراء فقهی علامه محدث جزائری میشود و در راستای عمل به فرمایش مقام معظم رهبری مبنی بر « معرفی این شخصیت بزرگ و گمنام» و نیز « تحقیق و چاپ کتب ایشان » به پیشنهاد برخی از اساتید حوزه علمیه اهواز و فضلا و طلاب گرامی تصمیم بر آن شد که این مقاله به صورت یک کتابچه در اختیار علاقه مندان قرار گیرد.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
پی نوشت:
بخشی از ص ۹ تا ۱۱ کتاب " تقریر و تحقیق " اثر رضا حیدری، به زبان فارسی، چاپ شده در سال ۱۳۹۲، در ۱۵۴صفحه رقعی .
📌کانال حجت الاسلام والمسلمین استاد رضا حیدری
http://eitaa.com/Heydari_org
هدایت شده از رضا حیدری
#فاطمیه
🎙درباره زهرای اطهر سلام الله علیها اگر بخواهیم سخن بگوییم باید بدانیم که میخواهیم راجع به یک کسی سخن بگوییم که هم وجودی آسمانی دارد و هم وجودی زمینی.
زهرای اطهر ولی ای است از اولیای خدا و مقامی نزد پروردگار و در آسمان و نزد قدسیان دارد که آن مقام را جز در میان انبیاء و امامان و اولیای بزرگ خدا نمی توانیم جستجو کنیم.
درباب تحلیل شخصیت زهرای اطهر س هیچکس جز معصوم و کسانی که عالم به علومی هستند که پروردگار آن علوم را مستقیما داده باشد، نمیتواند سخن بگوید و ما هرچه میگوییم باید از کلمات آنها بگوییم و از زاویه نگاه آنها نگاه کنیم.
کلاه از سر عقل می افتد اگر بخواهد به بلندای قامت فضیلت و شانیت و مقام و منزلت زهرای اطهر س نظر بیفکند.
بانویی که نزد پروردگار مقام ولایت، عصمت و علم داشته باشد، در شمار "راسخین فی العلم" باشد مقام کسی که در شمار محدَّث ها باشد - کسانی که فرشتگان با آنها حدیث میگویند و از سوی پروردگار برای آنها پیغام می آورند - این مقام، مقام اولیاء است... وقتی میگوییم ولی، یعنی کسی که صاحب مقام ولایت است، این مقام گاهی ملازم است با مقام نبوت و امامت و گاهی نیست. اینطور نیست که هر که ولی است حتما باید نبی یا امام باشد. مفهوم ولایت به گونه ای است که کسی که نبی یا امام است لزوما ولی هم هست و باید قبل از آن به مقام ولایت رسیده باشد اما ممکن است کسانی به مقام ولایت رسیده باشند اما نبی و امام نشده باشند.
🔺بخشی از سخنرانی در ناحیه مقاومت امام علی ع اهواز. فاطمیه ۹۸
📌کانال استاد شیخ رضا حیدری
http://eitaa.com/Heydari_org
هدایت شده از رضا حیدری
فاطميه 1.mp3
2.98M
🎧 سخنرانی
🔻موضوع: #شهادت_حضرت_زهرا س
⏳مدت: ۶ دقیقه
📝محورها:
۱-درباره مقام حضرت زهرا هیچ کس جز معصوم و کسی که عالم به علومی باشد نمیتواند سخن بگوید
۲- کلاه از سر عقل می افتد اگر بخواهد به بلندای قامت فضیلت و شانیت و مقام و منزلت زهرای اطهر س نظر بیفکند.
۳-او صاحب مقام ولایت است هرچند نبی و امام نیست.
🔺بخشی از سخنرانی در ناحیه مقاومت امام علی ع اهواز. فاطمیه ۹۸
📌کانال استاد شیخ رضا حیدری
http://eitaa.com/Heydari_org
#نهم_دی
🎙 آنروز، تلاش دشمن این بود که با جنگ روانی و رسانه ای بین مردم و ولی فقیه انفصال و گسست ایجاد کند، جدایی بیندازد. امروز هم هر فردی، هر جریانی، هر اندیشه ای در هر لباس و منصبی که مردم را از رهبری جدا کند، از انقلاب جدا کند، نخبگان را منزوی کند، توده ها و اقشار را نا امید کند و از انقلاب و ولایت فقیه جدا کند و شکاف و گسست ایجاد کند در مسیر دشمنان قدم برمیدارد هرچند با شعارهای انقلابی و با ادعای ولایتمداری.
🔍 متن سخنرانی را از اینجا بخوانید؛
http://www.khoozna.ir/view-125963-.html
📌کانال علمی پژوهشی و علمی تبلیغی استاد رضا حیدری را در ایتا دنبال کنید :
http://eitaa.com/Heydari_org
🔹شکوه این تشییع جنازه، بخشی از #اثر_دنیویِ_اخلاص و جهاد خستگی ناپذیر آن مرد خداست. این محبوبیت، کار خداست، وعده قرآن است. او برای اسلام، عزت آفرید، خدا هم به او عزت داد. هیچ ارگانی نمیتوانست چنین جمعیتی را به میدان بیاورد، مردم ما دشمن را پشیمان کردند از غلطی که کرده است.
📌سخنان حجت الاسلام رضا حیدری در جمع نمازگزاران مسجد امام حسین ع نیوساید اهواز. ۹۸/۱۰/۱۵
http://eitaa.com/Heydari_org
🔸در زندگی اش، عامل #همگرایی و اخوت شیعه و سنی در #امتِ_اسلام و دغدغه مندِ وحدتِ همه سلایق برمحورِ ولایت فقیه و #منافع_ملی در ایران اسلامی بود. #قهرمان_ملی، منطقه ای و جهانی بود، شهادتش این قهرمانی را جاودان کرد. شهادتش را نه فقط به ملت ایران که به همه ملل آزادیخواه و استکبار ستیز جهان باید تسلیت گفت.
📌سخنان حجت الاسلام رضا حیدری در جمع نمازگزاران مسجد امام حسین ع نیوساید. روز تشییع شهید سلیمانی در اهواز ۹۸/۱۰/۱۵
http://eitaa.com/Heydari_org
هدایت شده از رضا حیدری
🔹امشب این #ابوذیه را در رثای قمر منیر بنی هاشم برای منبر روز وفات ام البنین انتخاب کردم. چقدر زیباست این شعر عرب :
رايي و رايتي و عزمي وُجودك
عضیدی و افخر اببأسك و َجودك
انفضخت هامتك لجلي وَ جودك
عله ازنودك جره من غصب مايه
➖➖➖➖➖➖➖➖➖
🔹از دفتر یادداشتهای روزانه حجت الاسلام والمسلمین رضا حیدری- ۹۹/۱۱/۶ دو روز مانده به وفات #ام_البنین س
🔹در این ابوذیه، قافیه "جودک" در سه مصرع تکرار شده و در هرکدام معنایی متفاوت از آن اراده شده است:
عقل وپرچم و اراده ام وجود توست (جودک یکم بخشی از کلمه وجود بمعنای "بودن تو" است و واو مضموم است)
بازویم هستی و افتخار می کنم به شجاعت و کرم و جود تو (جودک دوم بمعنای کرم تو و بخشش تو است و واو مفتوح، عاطفه است )
سر تو برای من شکافته شد ومشک تو (جودک سوم بمعنای مشک تو است و واو مفتوح، عاطفه است)
آب آن به اجبار بر بازوانت جارى شد.
http://eitaa.com/Heydari_org
#معرفی_آثار_مفاخر_خوزستان_۱۶
#ترجمه_قرآن
🔹عنوان کتابی تک جلدی به زبان فارسی در ترجمه قرآن کریم است که به قلم آیت الله شیخ محمدکاظم معزی نوشته شده و انتشار گسترده آن در ۱۳۷۲ در تهران انجام شده است.
🔻روش شناسی کتاب از نگاه استاد رضا حیدری به زودی در :
http://eitaa.com/Heydari_org
#معرفی_آثار_مفاخر_خوزستان_۱۶
🔴 ترجمه قرآن
این ترجمه به روش «کلمه به کلمه» یا اصطلاحاً « تحت اللفظی » نوشته شده است. نویسنده برای یافتن معادل فارسی برای کلمات عربی، دقت، مهارت و تلاش زیادی بکار برده است.
از آنجا که ترجمه، مبتنی بر رعایت امانت توسط مترجم است به همان میزان که دقتِ ترجمه بالا رفته و از گرایشهای تفسیری به دور مانده، از روانی و سلیس بودنِ متن کاسته شده است زیرا به روش و اسلوب نگارش زبان فارسی در ترتیب نهاد و گزاره و فعل و فاعل و غیر آن توجه نشده است. بلکه تمام تمرکز مترجم بر تناظر کلمات و حفظ ترکیب بندی جملات عربی است تا آنجا که «واو حالیه» را نیز بدون ذکر حال، و صرفاً بصورت « وَ » ترجمه کرده است.
در این ترجمه، توضیحات اضافی، نکات تفسیری و گرایشات کلامی، تاریخی، فلسفی وغیر آن بسیار اندک و نادر است لذا برای اهل دقت که میخواهند ترجمه ای با انطباق بالا و خالی از پیرایه ها و آرایه ها در اختیار داشته باشند مناسب است.
از وجوه تمایز و ویژگیهای این روش ترجمه این است که؛ اسلوب و روش زبان مبدأ حفظ شده است و به روش زبان مقصد نگارش نشده است لذا به افعال معلوم و مجهول و لازم و متعدی، به درستی پرداخته شده و به خوبی در ترجمه نشان داده شده اند. چنانکه در مواردی که ادات حصر و ادات تأکید و مفعول مطلق در آیه وجود دارد به خوبی نمایان شده اند در حالیکه چنین مواردی در ترجمه های متداول و روان فارسی که بر اساس شیوه نگارش زبان فارسی تدوین شده اند معمولا نادیده گرفته میشوند.
به این ترجمه، اشکالاتی اعم از مبنایی و بنایی وارد شده است که هرچند برخی از آن قابل جواب دادن است اما تعدادی از اشکالات باقی میماند که با در نظر داشتن این نکته که «هیچ ترجمه ای خالی از اشکال نیست» میتوان از آن اشکالات گذشت.
بر پایه برخی شواهد به نظر میرسد اولین بار در زمان حیات مؤلف منتشر شده باشد چنانکه گزارشاتی از استفاده برخی شخصیتها در دهه پنجاه از این ترجمه، مؤید آن است. در اینصورت باید سال ۱۳۷۲ را که به عنوان سال انتشار این اثر معرفی شده تاریخ تجدید چاپ یا انتشار گسترده آن در سطح کشور دانست.
این اثر ماندگار به خامه قلم آیت الله شیخ محمدکاظم #معزی از فقها و علمای شیعه است. او متولد ۱۲۹۵ش یا ۱۲۹۸ش و متوفای ۱۳۴۸ش است و در #قبرستان_شیخان در قم مدفون شد. تحصیلاتش در دزفول نزد جدش آیت الله العظمی شیخ محمدرضا معزی و نیز آیت الله نبوی بوده است و پس از مهاجرت به قم از علمای آن حوزه بزرگ بویژه آیت الله العظمی طباطبایی بروجردی بهره برد و اجازه اجتهاد دریافت کرد.
وی همچنین به تحصیل در دوره دکتری دانشگاه تهران پرداخت و در سال ۱۳۳۳ش با رتبه اول فارغ التحصیل شد.
تألیف کتب و رساله های علمی متعدد در علوم مختلف اسلامی؛ بویژه علوم قرآن و تاریخ که " کشف آیات القرآن " مشهور ترین آن است و تدریس علوم مختلف اسلامی در دانشگاه تهران و حوزه علمیه تهران مانند مدرسه مروی و نیز تبلیغ و امامت جماعت در مسجدی در تهران از برکات عمر کوتاه پنجاه ساله این عالم بزرگ خوزستانی است.
🔹 مراجعه به #ترجمه_معزی بلکه مباحثه و تحقیق در تعابیر و دقائق آن را به طلاب، فضلا و مدرسین توصیه میکنم برای استفاده و تحقیق .
✍رضاحیدری ۱۴۰۰/۱۱/۰۹ - اهواز
http://eitaa.com/Heydari_org
هدایت شده از رضا حیدری
🔸اخبار«مَن بَلغ» و خبر لیلة الرغائب
🎙اگر کسی اخبار «مَن بَلغ» را مفید حجیت دانست و گفت؛ اخبار « #من_بلغ» جعل حجیت میکنند برای خبر ضعیفی که مؤدای آن، استحباب یا ثواب فلان عمل باشد... آنگاه شاید بتواند فتوا به استحبابِ شرعی عمل بدهد. اینکه میگوییم « شاید » به این دلیل است که ما معتقدیم باید اطلاق این حجیت، ثابت شود یعنی معلوم شود که آیا این جعلِ حجیت، مطلق است یا صرفا در مواردی جعلِ حجیت شده است که سند متصل صحیح نباشد ( به شکل سالبه محصله). اگر اطلاق ثابت نشود مواردی که سند مرسل مخدوش باشد( به شکل موجبه معدوله) اساسا موضوعِ این جعلِ حجیت نیست. توضیح اینکه : یک وقت میگوییم سندِ متصل صحیح نداریم یا به هر دلیل وثاقت احراز نشد و یک وقت میگوییم سندی داریم که مخدوش است و ادعای جعل شده درباره آن، نه اینکه فقط وثاقت احراز نشده باشد.
به عنوان مثال به نظر میرسد خبر واحدی که درباره اعمال #لیلة_الرغائب رسیده است از نوع دوم باشد لذا مشمول اخبار «من بلغ» نمیشود حتی بر مبنای کسانی که قائل به حجیتِ خبرِ ضعیف در باب سنن هستند مگر اینکه خبر لیلة الرغائب را از نوع اول بدانند یا اطلاق را اثبات کنند که البته ما مبنای جعل حجیت را نپذیرفتیم لذا از بحث اطلاق گیری بی نیازیم.
اگر کسی اخبار «من بلغ» را مفیدِ ترتبِ ثواب دانست نه حجیت، و گفت؛ مفاد اخبار «من بلغ» این است که خدا به انجام دهنده ى عمل که به قصدِ درکِ ثواب، عمل را انجام میدهد «التماس ذلک الثواب» پاداش میدهد (پاداش تفضلی میدهد نه استحقاقی) هرچند آن روایتی که مؤدای آن، ثواب بود به خطا رفته باشد... آنگاه میتواند فتوا دهد به ترتبِ ثوابِ عملِ ذکر شده در آن روایت ضعیف. بدون اینکه فتوا به استحباب شرعی دهد لذا تصریح میکنند به اینکه مکلف آن عمل را «به قصد رجاء» و اميدِ دریافتِ ثواب انجام دهد نه به قصدِ ورودِ شرعی و استحباب. با این تصریح تلاش میکنند تا از بدعت گذاری، دور شوند چون بدعت به «إدخال ما لیس فی الدین فی الدین» معنی شده است یا ««إدخال مالم یُعلَم أنّه من الدین فی الدین ».
حالا بیاییم سراغ تطبیق این مبنا بر خبر ضعیف رسیده درباره لیلة الرغائب.
به نظر میرسد عمل به خبر واحدی که درباره لیله الرغائب رسیده است با اخبار «من بلغ» درست نمیشود حتی بر مبنای ترتب ثواب که ما آن را پذیرفته ایم.
توضیح اینکه: مواردی که علم یا ظن غالب به مخدوش بودنِ سند باشد( به شکل موجبه معدوله) قصد رجاء، متمشی نمیشود و این یک امر تکوینی است و با دستور شرعی محقق نمیشود. چگونه «التماس ذلک الثواب» محقق میشود؟ وقتی مکلفِ مجتهد میداند «ذلک الثواب » مخدوش است و برخی آن را غیر قابل اعتماد و یا مجعول و موضوع دانسته اند آیا قصد رجاء پا میگیرد؟ بالوجدان پا نمیگیرد اگر نگوییم خوفِ «إدخال مالیس فی الدین» یا دست «کم مالم یعلم انه من الدین» در نفسِ مجتهد بوجود می آید. بله مکلفی که بیخبر است از این دقائق، قصدش متمشی میشود اما سخن در این است که مجتهد چطور میتواند قصد رجاء را فتوا دهد در حالیکه باید خود را نازل منزله مکلف کند. البته اگر مجتهد از کسانی باشد که در نفسش، جعل و وضعِ خبر لیلة الرغائب بوجود نیامده باشد یعنی آن را مجعول و موضوع نداند بلکه صرفا آن را خبری ضعیف و مرسل از سید بن طاوس و دیگر بزرگان بداند او از این ناحیه مشکلی ندارد برای فتوادادن به ترتب ثواب زيرا ضعف را فقط از ناحيه ارسال ميبیند نه جعل.
🔺برگرفته از درس آزاد قواعد الفقهیه حجت الاسلام و المسلمین استاد رضا حیدری. ۹۹/۱۱/۲۸.
http://eitaa.com/Heydari_org