هدایت شده از افق مبین||سید محمد هاشمی
بسم الله الرحمن الرحیم
📕 معرفی کتاب «کشف المحجه لثمره المُهجه»
🔸🔸🔸 میراث ابن طاووس
📕 علی بن موسی بن جعفر نواده گرانقدر امام مجتبی علیه السلام، مشهور به «سید بن طاووس» از بزرگترین علمای تاریخ تشیع است. او هم فقیهی عالی مقام و هم عارفی به مقصد رسیده و به گفته برخی بزرگان از «کُمَّلین» عرفای اسلامی است. وی حائز مقام استادی مجدد فقه شیعه، علامه حلی است. جلالت و عظمت شأن او را پس از حدود 8 قرن می توان در آثار قلمیاش به وضوح مشاهده کرد. در سلسله نوشته هایی بنا داریم بعضی کتب مهم جناب سید بن طاووس مانند: «کشف المحجه»، «الاقبال»، «فلاح السائل»، «جمال الاسبوع»، «فتح الابواب»، «فرج المهموم»، «الامان»، «الملاحم و الفتن»، «مهج الدعوات» و «الیقین» را معرفی کنیم. معرفی شخصیت این بزرگمرد - گرچه از توان چنین قلمی خارج است - در نوشته ای مجزا صورت خواهد گرفت. ان شاء الله
🔸🔸🔸کشف المحجه لثمره المهجه
📕 در این نوشته به معرفی کتابی از سید می پردازیم که از حیث قالب و ترکیب محتوایی در میان آثار فقها و علمای شیعه کم نظیر است. کتاب «کشف المحجه لثمره المُهجه» وصیت نامه عقیدتی، سلوکی، علمی و سیاسیِ سید بن طاووس به فرزندانش به خصوص «محمد» است که در زمان کتابت این اثر طبق بیان سید در فصل نهم، تنها هفت سال داشته است. این کتاب گرچه به عنوان وصیت به رشته تحریر در آمده، اما دوره ای از معارف شیعی را به خوبی در خود جای داده، برخی ظرائف سلوکی را تذکر داده و در زمانه خون و آتشِ نزاع حکومت عباسی و حمله مغول نسخه عملِ سیاسیِ پدر به فرزندان را نیز ارائه کرده است. خودِ مولف در فصل شانزده و فصل صد و بیست تذکر می دهد که این کتاب مختص به «محمد» فرزند او نیست بلکه تمامی پیروان مکتب اهل بیت می توانند از این وعظِ عام ابن طاووس بهره گیرند. این کتاب همانگونه که ابن طاووس در فصل نهم بیان کرده در سال 649 هجری قمری نوشته شده است. مولف در فصل صد و سی و چهارم اشاره می کند که هنگام نگارش این اثر، مقیم کربلای معلی بوده است.
🔸🔸🔸ساختار کتاب
📕 این کتاب در 159 فصل تدوین شده است. پانزده فصل ابتدایی به مقدمات و چرایی نگارش این کتاب می گذرد. مولف در هفتاد و هفت فصل بعدی به مباحث کلامی مهمی پیرامون توحید، نبوت و امامت می پردازد که بخش عمده کتاب را شکل داده است. در ادامه نیز مولف دستورالعمل هایی را پیرامون رعایت مسائل اخلاقی، اعتزال از ریاست و حضور در میان مردم، توجه تام به پروردگار، نحوه تدبیر امور منزل و چگونگی تعامل با حکام و ورود به مسائل سیاسی ارائه می کند.
🔸🔸🔸روش تربیتی کتاب
📕 از آنجا که این کتاب مخاطب مشخصی دارد. همّ و غم مولف، هدایت و اعتلای فکری اوست. به همین دلیل شفقت و اهتمام شدید جناب سید در تمامی استدلالهای عقیدتی و توصیه های اخلاقی این اثر نمایان است. این ویژگی، کتاب «کشف المحجه» را به نحو چشم گیری از بسیاری از آثار خشک کلامی و اخلاقی ممتاز می کند. برای مثال در مقام اثبات ولایت امیرالمومنین علیه السلام، مولف تمامی اشکالاتی که ممکن است در آن زمانه ذهن و ایمان فرزندش را مورد هجمه قرار دهد یک به یک حل می کند و در تمام این فصول با فرزند خود سخن می گوید. (برای مثال به فصل هفتادم کتاب مراجعه کنید.) یا در موارد متعدد به کتب مختلفی ارجاع می دهد که مجموعه آنها دوره ای تفصیلی از معارف اهل بیت را شامل می شود. اوج شفقت و رابطه ی زیبای سید بن طاووس با فرزندش را می توان در فصل صد و پنج به بعد مشاهده کرد، فصولی که توصیه می کنیم حتما مطالعه کنید. بر اساس آنچه گفته شد این کتاب را می توان اثری کاملا تربیتی دانست.
🔸🔸🔸اثر وضعیت تاریخی سید در این کتاب
📕 یکی از ویژگی های آثار سید بن طاووس، گزارش های بدیع او پیرامون جزییات حیاتش و وضعیت سیاسی و عقیدتی زمانه ای است که در آن زندگی می کند. سید هم عصرِ «المستنصر» خلیفه عباسی است که در پایان دوران عباسیان (میانه قرن هفتم) و در برابر هجمه و چپاول مغولان قرار دارد و چیزی از شکوه و قدرت افسانه ای بنی عباس در دستان او باقی نمانده است. از طرفی نحله های فکری بسیار متنوعی در میان اهل سنت و شیعه به راه افتاده است و هر کدام دل مشغول ترویج نگاه خود هستند. با مطالعه آثار سید، خصوصا این کتاب می توان اطلاعات تاریخی بسیار ارزشمندی به دست آورد. برای مثال سید در فصل نود و هشت تا صد و دو کتاب، گزارشی از پنج مناظره خود در دفاع از مکتب تشیع اثنی عشری ارائه می کند که بر اساس آن می توان وضعیت عقیدتی مخالفان تشیع در آن ایام را ارزیابی کرد. نقش سادات و مقام «نقابت طالبیین» در تعامل با حکومت عباسی نیز از نقاط مهم تاریخی دوره ایشان است که در کتاب به آن اشاره هایی شده است. در فصل صد و چهل نهم کتاب نیز سید به نزدیک شدن لشکر تاتار (مغول) به بغداد و سقوط خراسان اشاره به دست مغولان می کند.👇👇👇
@ofoqemobin
هدایت شده از افق مبین||سید محمد هاشمی
🔸🔸🔸 دفاع پر حرارت از امیرالمومنین
📕 سید بن طاووس بخش مهمی از کتاب را به دفاع از امامت امیرالمومنین علیه السلام اختصاص می دهد. نحوه بحث سید بن طاووس تلفیقی از مباحث عقلی، حدیثی و احتجاجات تاریخی است. ایشان به تفصیل (بر خلاف طریق معهود کتاب) به حوادث پس از ارتحال نبی مکرم اسلام می پردازد و به برخی مناظرات خود با حنابله، زیدیه و ... می پردازد. ایشان با رفع استبعاد از عقاید شیعه، نشان میدهد اعتقادات شیعه به طور کامل بر آمده از تعلیمات پیامبر اسلام است و آنچه سایر فرق پذیرفته اند مورد خدشه است. این بخش از کتاب (از فصل پنجاه و پنج تا صد و دو) بسیار شیرین و روان و در عین حال مستحکم نوشته شده است. نگارش این بخش توسط یکی از علمای قرن هفتم که در تعامل مستقیم با سایر فرق اسلامی بوده ارزشی دو چندان به این متن داده است.
🔸🔸🔸 توصیه مولف به اعتزال از ناس
📕 سید بن طاووس در توصیه های اخلاقی، به فرزند خود در اعتزال از مردم و کناره گیری از هرگونه ریاست و مقام و دوری مطلق از حکومت عباسی سفارشی اکید میکند. ایشان ورود در دستگاه عباسی را شری شیطانی می داند: «ان اصعب المخالطات مخالطه العصاه سواء کانوا ولاه او غیر ولاه». مولف تلاش خود برای دوری از دستگاه مستنصر عباسی را در فصل صد و بیست و هفت به بعد شرح می دهد. سید در فصل صد و سی و چهارم کتاب نحوه انتقال خود را از حله به نجف و از نجف به کربلا و تصمیم او برای عزلت کامل و کوچ از کربلا به سامرا را بیان می کند. ایشان دلیل خود را عزلت بیشتر از اهل دنیا عنوان میکند و پیرامون سامرا میگوید: «کانه صومعه فی بریه».
🔸🔸🔸منظومه کتب سید بن طاووس
📕 سید در نقاط متعدد کتاب برای کمک به فرزند خود، به کتب متعددی که پیش از این کتاب نگاشته است ارجاع می دهد. نحوه ارجاع سید و تنوع آن نشان می دهد این مولف جلیل القدر مجموعه کتب خود را با طراحی خاصی به رشته تحریر در آورده است. و مجموعه آثار او مسیر زندگی یک مومن را هم از جهت عقیدتی در فروع و اصول و هم از جهت مادی و معنوی تامین می کند. برای مثال ایشان در فصل صد و سی و هفت و در آداب سفر به فرزندش توصیه می کند در هنگام اضطرار در سفرهای مادی ابتدا استخاره کند و برای این کار او را به کتاب «فتح الابواب» که در انواع استخارات نگارش شده است ارجاع می دهد: « فاستعن بالله جل جلاله فی قوتک علی التوفیق و استعمل ما ذکرناه فی کتاب «فتح الابواب»»
سید در این اثر به کتبِ «الاصطفاء»، «ربیع الالباب»، «فتح الابواب»، «المهمات»، «الطرائف»، «الیقین» و ... ارجاع می دهد. اگر با این نگاه به آثار ابن طاووس بنگریم مطالعه مجموعه کتب این عالم بزرگوار ضروری می نماید. می توان گفت سید مجموعه آثار خود را با برنامه ای مشخص تالیف کرده است و در پس این سطور برنامه تربیتی خاصی تعبیه شده است. بر همین اساس مطالعه مجموعه مرقومات ابن طاووس بسیار مفید است. به همین دلیل سایر آثار مهم ایشان را نیز به تدریج معرفی خواهیم کرد.
سید محمد هاشمی
23/5/97
#سید_بن_طاووس
#معرفی_کتاب
#کشف_المحجه
@ofoqemobin
017. المنطق - نکاتی پیرامون تحصیل مجازی و در خانه.mp3
10.39M
🔰 نکاتی برای طلاب در باب اتقان تحصیل در ایام مجازی و کیفیت استقامت در مسیر علمی
@ofoqemobin
هدایت شده از البیان
#اطلاعیه
انشاءالله در سال تحصیلی ۱۴۰۰-۱۴۰۱
📚 سلسله جلسات تفسیری «انسان در قرآن»
🎙 به تدریس استاد آیت الله فرحانی برگزار می گردد.
🔺 دفتر اول: تفسیر سوره حمد
🕗 زمان: از هفته آینده شنبه تا چهارشنبه ساعت ۸ صبح
⚠️ با توجه با وضعیت کشور و برگزاری درس ها به صورت مجازی؛ این جلسه همانند سایر دروس حوزه علمیه، به صورت مجازی برگزار خواهد شد تا انشاءالله شرایط درس حضوری فراهم گردد.
لینک جلسه و نحوه برگزاری آن متعاقبا اعلام خواهد شد.
@albayann
هدایت شده از المرسلات
negahi-be-maratebe-hokm(ensha-v-feliat)-v-khetabe-sharee.mp3
3.12M
♨️#اصول| نگاهی به مراتب حکم (انشاء و فعلیت) و مسئله خطاب شرعی و تاثیر آن در دست یابی به مصالح واقعیه
🎙استاد علی فرحانی
📌گزیده تدریس ج2 رسائل، سال99، مدرسه امام کاظم (ع)
#پای_درس_استاد #مراتب_حکم #خطاب_شرعی
@almorsalaat
⭕️ماجرای متدینین و علوم تجربی
🔰سید محمد هاشمی
🔴 ازحدود قرن 16 میلادی علوم تجربی قدرتی فراوان یافت. بشرِ عصر جدید با عبور از تفسیرهای متکثر و تکراری از نوشته جات یونانی و با رفتن به آزمایشگاه تلاش کرد فهم دقیق تر و بی واسطه ای از طبیعت به دست آورد. تلاش های فلسفی #فرانسیس_بیکن و #دکارت و تلاش جدی نیوتون و تعریفِ دقیقِ (در آن زمان)مکانیکی او از عالم توانسته بود به بسیاری از پرسش های بشر به صورت عددی و ریاضی پاسخ دهد. نکته جالب اینکه عالمانِ علوم تجربی گرچه زمانی سودای قطعیت در سر داشتند اما پس از تحقیقات هیوم و بررسی های او پیرامون علیت و استقراء و نفی قطعیت فلسفی برای گزاره های تجربی، باید گفت تا امروز کسی نتوانسته ادعای قطعیتِ این علوم را ثابت و از آن دفاع کند.
🔴 این علوم در کنار تفسیر فلسفی مدرن جهانبینی جدیدی برای انسان ساخته بود و به تدریج و بنا بر قولی پس از جنگ ایران و روسیه در دوران فتحعلی شاه، این جهان بینی از دروازه های کشورهای اسلامی و خصوصا ایران عبور کرد.
به نظر می رسد در سده گذشته سه دیدگاه بین متفکران اسلامی و عموم متدینین در مقابل این علوم تجربیِ مدرن دیده شده است:
🔰 1- شیفتگی افراطی
بخشی از علمای اسلامی وقتی کارایی و ادعای قطعیت و دقت این علوم را دیدند به یکباره دامن از دست دادند و دل به این علوم بستند. متاسفانه این گروه بدون توجه به جوهره علوم تجربی مدرن و روش شناسی و پیش فرض های فلسفی آن، تلاش کردند بسیاری از گزاره های الهیاتی را به نوعی با یافته های تجربی گره بزنند، کار به تلاش برای توضیح #معراج_نبی_اکرم (ص) با ماده و انرژی اینشتین رسید. و یا برخی تلاش کردند بسیاری از روایاتی را که به نوعی در عالم ماده تاثیری ماورایی را توضیح می داد در قالب تجربیات و کشفیات جدید بریزند. کتابهایِ برخی روحانیون از دهه سی تا دهه شصت و حتی گاهی تا امروز پر است از تلاش برای پیوند و سازگاری علوم تجربی مدرن و الهیات اسلامی. کار به جایی رسید که نهج البلاغه ای ترجمه شد و پاورقی های آن پر شده بود از «ایسم» های متعدد. تلاش های #بازرگان، #رشید_رضا ی مصری، #علی_الوردی عراقی و ... را نیز می توان در همین فضا فهم کرد. تا امروز هم برخی طلاب دغدغه مند برای دفاع از اسلام همین تلاش را ادامه می دهند و تلاش می کنند «فَکت» های تجربی را به سرعت به یکی از عناصر دینی پیوند بزنند. به نظر می رسد این نگاه ضربه مهلکی به الهیات اسلامی وارد کرد و حجیتی کامل به علوم تجربی در میان عامه متدینین بخشید. مشکل بزرگ این جریان برخوردِ عوامانه، غیر عالمانه و غیر منتقدانه با علوم تجربی است. به همین دلیل شما نمی توانید 10 صفحه بحث پیرامون فلسفه علم در این جریان ببینید.
🔰 2- دشمنی افراطی
بخش دیگری از دینداران عَلَم نزاع با این علوم برداشتند. این جریان هر صورتی از علوم جدید را نوعی حرکت شیطانی و برآمده از مرکز کفر می دانست و نیت پنهانی آن را نابودی دین. این نوع از نزاع امروز در قالب مسائل مربوط به #طب و یا برخی شوون دیگر خود را نمایان کرده است و در همین قضیه ویروس کرونا به اوج خود رسید. نگاهی بدبینانه که تمامی توصیه های پزشکی جدید را فقط پیشنهاداتی جهت نابودی مسلمین و از بین رفتن آنها می داند! تلاش این دسته به جهت آن که هیچ برخورد منتقدانه ای با بنیادهای فلسفی علوم تجربی ندارند در نهایت به هیچ نقد و نفی ای منجر نمی شود و به نظر می رسد حرکت ایشان، علوم تجربی و علوم انسانیِ تجربی مدرن را در کشور ما بسیار نیرومندتر می کند و مقدمات براندازی کامل بنیان های اجتماعی اسلام (رنسانس) را فراهم می آورد.(برخی جریان ها مانند فرهنگستان یا فردیدی ها تلاش داشته اند در اینجا برخوردی عالمانه داشته باشند.)
🔰 3- نگاه واقع گرایانه
اما در میان مسلمین بزرگانی نیز ظهور کرده اند که با برخورد منتقدانه و جدی با بنیادهای اندیشه مدرن، علوم تجربی را نیز ذیل همان بنیادها شناختند و توانستند موضعی اصولی در برابر آن بگیرند. در این موضع، علوم تجربی ذیل ساختارهای فلسفی و الهیاتی اسلام تعریف می شود و راه قضاوت متافیزیکی بر علوم تجربی بسته می شود ولی اصل این علوم و ثمره آن در زندگی بشر یکسره انکار نمی شود. یکی از نمادهای این جریان مرحوم #شهید_مطهری است. ایشان هم دسته اول یعنی شیفتگان افراطی را به شدت نقد می کند (نقدهای مفصل و مکرر بر بازرگان و علی الوردی) و هم دشمنان افراطی را واپس گرا و متحجر می داند (فصل دوم کتاب انسان و ایمان). به نظر می رسد رمز توفیق ایشان در این مواجهه شناخت کامل و اجتهادی اسلام و شناختِ خوب و دقیق از غرب است (دو دسته فوق یا فاقد یکی یا هر دو هستند). لذا اگر اسلام را با تمام هویتش بشناسیم میتوانیم نسبت دقیق تری با فرآورده های غرب برقرار می کنیم و البته هنوز در ابتدای راه هستیم ...
🖊 این نوشته هم مرتبط با موضوع است:
https://eitaa.com/Ofoqemobin/1082
@ofoqemobin
🔆 سیدالشهداء و نظاره به زوارش از عرش الهی
وَ إِنَّهُ (الحسین علیه السلام) لَعَلَى يَمِينِ الْعَرْشِ مُتَعَلِّقٌ يَقُولُ يَا رَبِّ أَنْجِزْ لِي مَا وَعَدْتَنِي وَ إِنَّهُ لَيَنْظُرُ إِلَى زُوَّارِهِ وَ هُوَ أَعْرَفُ بِهِمْ وَ بِأَسْمَاءِ آبَائِهِمْ وَ بِدَرَجَاتِهِمْ وَ بِمَنْزِلَتِهِمْ عِنْدَ اللَّهِ مِنْ أَحَدِكُمْ بِوَلَدِهِ وَ مَا فِي رَحْلِهِ وَ إِنَّهُ لَيَرَى مَنْ يَبْكِيهِ فَيَسْتَغْفِرُ لَهُ رَحْمَةً لَهُ وَ يَسْأَلُ أَبَاهُ الِاسْتِغْفَارَ لَهُ وَ يَقُولُ لَوْ تَعْلَمُ أَيُّهَا الْبَاكِي مَا أُعِدَّ لَكَ لَفَرِحْتَ أَكْثَرَ مِمَّا جَزِعْتَ فَلَيَسْتَغْفِرُ لَهُ كُلُّ مَنْ سَمِعَ بُكَاءَهُ مِنَ الْمَلَائِكَةِ فِي السَّمَاءِ وَ فِي الْحَائِرِ وَ يَنْقَلِبُ وَ مَا عَلَيْهِ مِنْ ذَنْبٍ.
کامل الزیارات ص 329
#شب_جمعه
@ofoqemobin
هدایت شده از المرسلات
📚معرفی_کتاب| سلوة الحزين معروف به الدعوات
✍️قطب الدین راوندی 573 ه.ق
🔹سلوة الحزين به معنای دارویی که غم و اندوه را از انسان زایل می کند و انسان غمگین را به وجود و سرور و خوشحالی وا می دارد. همانطور که از نام کتاب پیداست، این کتاب در مورد مسائلی است که ناراختی را از انسان از بین می برد. این کتاب از جمله کتاب روایی است و از مصادر بحارالانوار نیز محسوب میشود و در 4باب تبویب شده است.
🔹باب اول در مورد آداب و شرایط دعا کردن است و مطالب آن شبیه کتاب «عده الداعی» است.
🔹باب دوم در مورد برخی دستورات طبی برای جلوگیری از بیماری و همچنین داروهایی برای برخی از امراض است. همچنین در این باب نمازها و تسبیحات اهل بیت و برخی از اعمال مستحب اول ماه و در طول سال و برخی عوذات را بیان کرده اند.
🔹باب سوم در مورد برخی منافع دنیوی و اخروی بیماری و آدابی که مریض باید رعایت کند، بیان شده. در یکی از فصول این باب ادعیه ای که در درمان برخی امراض مناسب است، ذکر شده.
🔹باب چهارم پیرامون مرگ و اهوال آن است.
⬇️این کتاب را می توانید از لینک زیر دانلود کنید👇👇
mediafire.com/?icx38d19dyzf62q
#کتابخانه_مجازی #روایت #مصادربحارالانوار
@almorsalaat
🔰 آغاز درس مکاسب پایه ۸ (فقه ۳)
🔰 از شنبه ۲۷ شهریور ۱۴۰۰
🔺 برای ثبت نام، این درس را با مشخصات زیر میتوانید انتخاب کنید:
⭕️ نام مدرس: سید محمد هاشمی
کد استاد: ۱۴۱۳۲
ساعت و مکان: ۹ تا ۱۰ صبح مدرسه مصلی
🔺 به علت وضعیت فعلی کلاسها به صورت مجازی برگزار میشود
📣 برای ورود به گروه درسی لینک زیر را کلیک کنید:
https://eitaa.com/joinchat/2232811583C0050f30390
@ofoqemobin
هدایت شده از المرسلات
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🎥 کلیپ تصویری: « سلام خدا بر تو ای اباعبدالله»
✅حضرت آیتالله بهجت:
🔸«السَّلَامُ مِنَ اللَّه عَلَیْکَ یَا ابَاعَبْدِالله؛ سلام خدا بر تو ای اباعبدالله!» یعنی چه؟
اینطور تعبیرات زیاد است؛ «سَلَامٌ عَلَى آلِ یَاسِین؛ سلام بر آل یاسین».
محل و مَحمل این عبارات چیست؟
🔸 یعنی مأذون هستم به اینکه «تحیّةالله» و «سلامالله» را بدهم به اباعبدالله علیهالسلام؛ [یعنی] میدانم خداوند راضی است که من تحیات او را بدهم به اباعبدالله علیهالسلام؛ نه اینکه [تحیت و سلام خدا را] بدهم به خودم و بعد، از جانب خودم تحیت کنم به اباعبدالله علیهالسلام؛ نهخیر!
اَظهَر(آشکارتر) در این عبارت این است که «تحیةالله» بهمنزلۀ «هبةالله» (هدیۀ الهی) و بهمنزلۀ «مواهبالله» است. من مأذون هستم که مواهب الهیه را به مقربین درگاه خدا بدهم. پس باید یک یکی موارد را نگاه کنیم ببینیم اظهر در محملش چیست؟
@bahjat_ir
@almorsalaat
اندیشه اجتماعی علامه طباطبایی.mp3
15.44M
♨️بحثی پیرامون اندیشه اجتماعی #علامه_طباطبایی
🔸 فهرست موضوعات:
- اندیشمندان اصلاح گر اسلامی در 150 سال گذشته
- شکل گیری اندیشه اجتماعی در دوران معاصر دنیای اسلام
- علامه طباطبایی و اندیشه اجتماعی
- ویژگی های اندیشه اجتماعی علامه طباطبایی (اصالت، استقلال، عدم منتهی شدن به سلفی گری، تبیین فلسفی کامل، قابل بسط در زمان ما، ظرفیت تمدنی و نظریه پایان تاریخ)
- سیری در اندیشه اجتماعی علامه
- نظریه اعتباریات سنگ بنای اندیشه اجتماعی
- اعتبار استخدام و اعتبار اجتماع
- عاقبت قهری اختلافات اجتماعی
- فلسفه اجتماعی نبوت
- اندیشه علامه طباطبایی در تقابل تمام عیار با سکولاریسم
- معنویت و اجتماع
- توحید، ضامن بقای اجتماع و نافرجام بودن اجتماعات غیر توحیدی
- نظریه پایان تاریخِ اجتماع از منظر علامه
- امتداد اندیشه علامه طباطبایی
📌تاریخ: ۹۹/۸/۲۱
@almorsalaat
هدایت شده از المرسلات
♨️حوزههاى علميه در گذشته از زمان خودشان عقب نبودند. اما امروز، حوزهى علميه از زمان خودش #خيلى_عقب است.
🔹شما نگاه كنيد در آن روز علماى ما چقدر محصول علمى و فقهى و كلامى براى مردمِ زمان خودشان دارند. همان عدّهى كمى كه در گذشته بودند، كارهاى بزرگى انجام دادند.
🔹اگر در نيشابور يا بلخ يا هرات يا طوس كه اقصى نقاط دنياى اسلام نسبت به بغدادِ آن روز بود، چند نفر شيعه زندگى مىكردند و سؤال فقهى يا كلامى داشتند، «شيخ مفيد» آنان را از بغداد هدايت و راهنمايى مىكرد. يعنى «شيخ مفيد» از زمان خودش عقب نبود.
يا در زمان «شيخ طوسى»، اگر دشمنِ مكتبِ اهل بيت مىگفت: «أن لا مصنّفَ لكم»؛ شما كتاب و تصنيف نداريد، «شيخ طوسى» خودش به تنهايى وارد ميدان مىشد و بزرگترين كتاب رجالى را تلخيص مىكرد و اختصاصاً يك كتاب و فهرست رجالى ديگر مىنوشت. يعنى بدون معطّلى، رجال «كشّى» را تلخيص كرد، رجال خود را نوشت و فهرست «شيخ» را هم نگاشت!
🔹هنوز پاسخ در خانهى اشكالكننده بود كه مىگفت فقه نداريد؛ ناگهان يك كتاب عظيم پرفرع پرتحقيق - به حسب سطح تحقيق آن روز - مبسوط از آب در مىآمد. اگر «محمد بن زكرياى رازى»، چهار كلمهى الحادى بر زبانش جارى مىشد، فوراً «سيد مرتضاى رازى» در ردّ او كتاب مىنوشت و نمىگذاشت حرف او بىجواب بماند. اگر فلان نويسندهى معاند اهل بيت، كتابى مىنوشت و حقايق و اعمال شيعه را مسخره مىكرد، بلافاصله «عبد الجليل رازى قزوينى» حقّش را كف دستش مىگذاشت و كتاب «النقض» را مىنوشت.
🔹بنابراين، هركسى كه در زمينههاى فقهى و كلامى - بخصوص - چيزى به شيعه مىگفت، شيعه با قدرت و قوت، به زبان علمى به او جواب مىداد و سخن تلخِ رقيب و حريف و معاند را به خانه نمىبرد.
🔹تا اواخر هم وضعيت اينگونه بوده است. در هند يك نفر پيدا شد و كتاب «تحفهى اثناعشريه» را كه بر ضدّ و ذمّ شيعه و در قدح اهل بيت است، نوشت. «سيد حامد حسين»، كتاب «عبقاتِ» به آن عظمت را در جوابش نگاشت و آنطور كه به نظرم مىرسد، شايد حدود ده ردّ بر كتاب «تحفهى اثناعشريه» نوشته شده است.
🔹من فهرستى را نگاه مىكردم كه متعلّق به كتب علماى هندىِ شيعه بود كه البته بزرگان و اعلام درجهى يك هم در ميان آنان بودند. به نظرم ده ردّ و شايد هم بيشتر عليه اين كتاب نوشتند.
🔹بنابراين، حوزههاى علميه از زمان خودشان عقب نبودند. يك نفر پيدا مىشد حرفى را در يك كتاب خطّى مىزد و يك نسخه مىنوشت و ديگرى پخش مىكرد و ديگرى مىخواند و چهار نفر در طول زمان از آن مطّلع مىشدند؛ عالم شيعه هم برمىداشت همين كار را عيناً جواب مىداد و گاهى تندتر و سريعتر و بهتر از او اقدام مىكرد و عقب نمىماند.
🔹تا زمان «شهيد اوّل» كتب فقهى ما غالباً متضمّن آراى فقهاى اهل سنّت - مثل كتب «علّامه» و «فخر المحقّقين» - هم بوده است؛ ولى بعد از آن زمان، كتب شيعه غالباً ديگر آراى اهل سنّت را ذكر نمىكنند. وقتى شما نگاه مىكنيد، مىبينيد كه در آن كتابها، رأى فقهاى اهل سنّت، با ادلّهى متعدّد جواب گفته شده است. فقط كتاب «خلاف» را نگاه نكنيد كه «شيخ طوسى» در آنجا فقط به اجماع تمسّك كرده است. غالباً استدلالهاى محكمِ كتب «علّامه» و ديگران و نيز كتاب خودِ «شيخ»، مبسوط است.
🔹اما امروز، اينگونه نيست. امروز، حوزهى علميه از زمان خودش خيلى عقب است. حساب يكذرّه و دو ذرّه نيست. مثل اين است كه دو نفر سوار بر اسب، در وادى اى همراه يكديگر بروند و يكى اسبش از ديگرى تندروتر باشد و آنكه اسبش كندروتر است، بعداً به اتومبيل دست پيدا كند. طبيعى است آنكه اسبش تندروتر است، به گرد او هم نمىرسد. الآن وضعيت اينگونه است. در حال حاضر، امواج فقه و فلسفه و كلام و حقوق، دنيا را فراگرفته است. ما وقتى به خودمان برگرديم، خيلى فاصله داريم.
📚رهبر معظم انقلاب
#کلام_ولی #حوزه_علمیه
@almorsalaat
افق مبین||سید محمد هاشمی
🔰 آغاز درس مکاسب پایه ۸ (فقه ۳) 🔰 از شنبه ۲۷ شهریور ۱۴۰۰ 🔺 برای ثبت نام، این درس را با مشخصات زیر
📣 جلسات درس مکاسب روزانه در این گروه قرار میگیرد:
https://eitaa.com/joinchat/2232811583C0050f30390
هدایت شده از المرسلات
📚#معرفی_کتاب| حسن دل در سیر و سلوک الی الله
✍عارف کامل آقا محمد بیدآبادی
⬇️لینک دانلود کتاب👇👇
https://eitaa.com/palmorsalaat/119
#عرفان #کتابخانه_مجازی
@almorsalaat
افق مبین||سید محمد هاشمی
📚#معرفی_کتاب| حسن دل در سیر و سلوک الی الله ✍عارف کامل آقا محمد بیدآبادی ⬇️لینک دانلود کتاب👇👇 http
☝️☝️☝️ این کتاب فوق العاده و کم نظیر است
افق مبین||سید محمد هاشمی
📚#معرفی_کتاب| حسن دل در سیر و سلوک الی الله ✍عارف کامل آقا محمد بیدآبادی ⬇️لینک دانلود کتاب👇👇 http
نصیحت ازلی و ابدی
حسن دل، مرحوم آقا محمد بیدآبادی ص 40
@ofoqemobin
ان شاء الله از هفته آینده باب #صناعات_خمس منطق مرحوم مظفر را آغاز خواهیم کرد. صوت جلسات ان شاء الله در کانال دروس مجازی المرسلات قرار خواهد گرفت:
@majazi_almorsalaat
@ofoqemobin
از صحبت اغیار گذشتیم علی الله
ما از همه جز یار گذشتیم علی الله
شد وعده دیدار من و یار شب تار
از خواب شب تار گذشتیم علی الله
☀️ علامه راحل، نادره دوران،آیت الحق حسن حسن زاده آملی حشره الله مع الائمه الاطهار
@ofoqemobin
🔰☀️ اشعاری که علامه حسن زاده در هنگام ارتحال علامه طباطبایی سرودند و حقا بخش های زیادی از آن در وصف خودشان هم صدق می کند رحمة الله علیهما:
صبا به كوي عزيزان روضه رضوان
سلام ما به حضور عزيز ما برسان
حضور قدسي قديس عيسوي مشرب
كه مرده، زنده نمودي به حكمت و عرفان
حضور فخر اماثل، جناب علامه
حضور صدر افاضل، مفسر قرآن
حضور نور دل و ديدگان اهل ولا
حضور صاحب تفسير فرد، «الميزان»
حضور مالك درج «نهاية الحكمه»
حضور سالك مجذوب اولياي زمان
پيام ما برسانش كه اي فرشته خصال
كه اي خجسته فعال و كه اي ستوده بيان
ببين تفاوت ره از كجاست تا به كجا
تو راست شادي وصل و مرا، غم هجران
لقاي روي توام آن زمان كه شد حاصل
نموده ام به حقيقت، زيارت انسان
ز امهات و اصول مجالس فيضت
رسيده ام به معني واقع احسان
سكوت تو، همه فكر و كلام تو، همه ذكر
بيان تو، همه بكر و نوشته ات برهان
به حكمت نظري، منبع بوعلي سينا
به حكمت عملي، بوسعيد و توسيان
دراست تو، به معيار خواجه و صدرا
قداست تو، نمودار بُوذر و سلمان
فغان و آه كه نشناختيم قدر تو را
گرفت از كف ما نعمتي چنين، كفران
كنون به سوگ تو بنشسته ايم در حسرت
كنون ز دوري تو اوفتاده در حرمان
نه من ز هجر تو اندر خروش و افغانم
كه در خروش و فغان است خطّه ايران
قيامتي شده برپا به قم كه واهمه گفت
مگر كه «زلزلت الارض» را رسيده زمان
مگر كه يونسي اندر دهان ماهي شد
مگر كه نوح به كشتي نشست در توفان
مگر كه مه به محاقش رسيد ناهنگام
مگر كه نير اعظم به ظِل شده است نهان
مگر كه عرش برين بر زمين فرود آمد
و يا جنازه علامه شد به عرش روان
صداي ضجه مرد و زن و صغير و كبير
ز ارتحال چنان عالم عظيم الشأن
قلم شكسته و دل خسته و زبان بسته
چگونه وصف تو را مثل من كند عنوان
ز درس و بحث و ز تعليم و تربيت تا هست
سخن، فيوض الهي تو را رسد قرآن
@ofoqemobin
☀️ آشنایی علامه حسن زاده با شخصیت مرحوم میرزا جواد ملکی تبریزی از زبان خودشان
🔺 راقم در عصر روز چهارشنبه بيست و يكم شعبان يكهزار و سيصد و هشتاد و هشت هجرى قمرى مطابق 22/ 8/ 1348 ه ش، در قم به حضور شريف جناب استاد علامه طباطبائى (روحى فداه) تشرف حاصل كرده بودم و پس از پارهاى از عرض حال خودم به محضر انورش از ميرزا جواد آقاى ملكى سخن به ميان آوردم.
🔺جناب استاد علامه (رضوان اللّه تعالى عليه) فرمودند:
آقا ايشان دستور العملى براى مرحوم آقا شيخ محمد حسين كمپانى، استاد ما، نوشته است. و مرحوم آقاى شيخ محمد حسين كمپانى در دادن اين دستور العمل به ديگران خيلى ضنين بود، از روى آن يك نسخه بنده برداشتم، و يكى هم آقاى شيخ على محمد بروجردى كه فعلا در بروجرد است و آقاى آنجاست و از اخيار است.
اين نسخه دستور العمل تمام دستوراتى بود كه مرحوم ميرزا جواد آقاى ملكى از مرحوم آخوند داشته بودند.
عرض كردم مراد حضرتعالى از آخوند كيست؟ فرمود: آخوند ملا حسينقلى همدانى (رضوان الله عليه) عرض كردم: عجب، مرحوم آقاى ميرزا جواد آقا ايشان را ادراك كردند؟! فرمودند: ايشان چهارده سال در محضر مرحوم آخوند بود.
🔺عرض كردم: آقا من مىپنداشتم ايشان از شاگردان مرحوم آقاى قاضى است (حاج ميرزا على آقاى قاضى مذكور). فرمود: نه خير، آقاى قاضى شاگرد شاگرد است؛ يعنى از شاگردان مرحوم آخوند استفاده كرد اگرچه اواخر عمر مرحوم آخوند را درك كرده، ولى از او استفاده نكرده است.
آنگاه جناب استاد علامه طباطبائى (قدس سرّه) اين مطلب را از استادش جناب قاضى ياد شده نقل كرد كه:
مرحوم قاضى فرمود: من كه به نجف تشرف حاصل كردم روزى در معبرى آخوندى را ديدم شبيه آدمى كه اختلال حواس دارد و مشاعر او درست كار نمىكند. راه مىرود.
از يكى پرسيدم كه اين آقا اختلال فكر و حواس دارد؟ گفت: نه، الآن از جلسه درس اخلاق آخوند ملا حسينقلى همدانى بهدرآمده و هر وقت آخوند صحبت مىفرمايد در حضار اثرى مىگذارد كه بدين صورت از كثرت تأثير كلام و تصرف روحى آن جناب، از محضر او بيرون مىآيند.
🔺 آنگاه به استاد علامه طباطبائى عرض كردم: آقا جنابعالى مرحوم آقا ميرزا جواد آقاى ملكى را ادراك كردهايد؟ فرمودند: نه، ايشان در سنه يكهزار و سيصد و چهل و دو مرحوم شدند، و من دو سال بعد از آن به نجف مشرف شدم (يعنى از تبريز به نجف مشرف شدند و مرحوم آقاى ملكى در قم به رحمت الهى پيوستند) كه موفق بديدن مرحوم آقا جواد ملكى نشدم.
🔺 جناب استاد علامه طباطبائى (رضوان الله تعالى عليه) در شب پنجشنبه يازدهم ذي الحجه هزار و سيصد و هشتاد و هشت هجرى قمرى در خلوت پاكتى به بنده لطف فرمودند كه ديدم در ظهر پاكت نوشته است: «نامه مرحوم حاج ميرزا جواد آقاى ملكى» فرمودند: «آن را استنساخ كنيد و نسخه را به ما برگردانيد». اين نسخه همان نامهاى است كه آيت ربّانى مرحوم آقا ميرزا جواد آقاى ملكى، به آيت صمدانى مرحوم حاج شيخ محمد حسين كمپانى نوشته است.
📕 هزار و يك كلمه، کلمه 301، ج3، ص: 10
@ofoqemobin
هدایت شده از المرسلات
اربعین، تمدن سازی و ظهور.mp3
18.37M
🔰 #اربعین بستر ظهور توحید و تمدن سازی
🎙حجت الاسلام سیدمحمد هاشمی
🔺 موضوعات مطرح شده:
- تمدن و لزوم برخورداری یک اندیشه #تمدن_ساز از ایده #اجتماعی
- بررسی ایده اجتماعی اسلام
- چالش نسبت فرد و جامعه در تمام تمدن ها
- چالش این نسبت در اندیشه اسلامی
- راه حل اسلام در مساله نسبت #فردیتِ فرد و #اجتماعیتِ انسان
- تبیین راه حل اسلام مبتنی بر محوریت توحید و الغای اصل #استخدام مادی در جامعه توحید محور و تبلور مساله گذشت و ایثار در سایه آن
- امکان سلوک عالیِ فردی در بستر اجتماع توحیدی اسلام
- نقش تاریخی #سیدالشهداء در تحقق اجتماع مذکور و حل چالش فرد و اجتماع
- سیدالشهداء و مساله فطرت نوع انسانی
- طرح عظیم الهی برای سیدالشهداء = نجات بخشی #تمام بشریت
- سیدالشهداء و #استنقاذ بشر از صفات تاریک دوران مدرن
- انقلاب، دفاع مقدس، راهپیمایی #اربعین سه جلوه از جلوات حیات مستحکم سیدالشهداء و اثرات آن
@almorsalaat
☀️ شهادت عجیب و بی نظیر علامه حسن زاده درباره رهبر انقلاب اسلامی در ابتدای رساله «انسان در عرف عرفان»
اگر کسی این رساله را خوانده باشد و شخصیت بدون تعارف و صادق مرحوم علامه حسن زاده را بشناسد، این شهادت را بیانی بسیار بزرگ و پر معنا خواهد یافت.
«تقدیم نامه» همین کتاب، این چند روز دستاویز قاذورات گویی مشتی سفله بی ارزش علیه مرحوم علامه حسن زاده شده است. الحمدلله این یاوه گویی ها توسط جماعتی که جز باطل از ایشان صادر نمی شود، حق را بیشتر واضح کرد و ارادت ارادتمندان او را فزون تر نمود.
@ofoqemobin