🔹#گزارش درس غرب شناسی
🔹استاد سیدمجتبی امین جواهری
🔹جلسه چهل و چهارم
🔹ارزش اضافی_ امپریالیسم
✍ تنظیم از: امین حسین مهدیان
🔵مباحثی که پیرامون فلسفه غرب مطرح شد تفصیلی نبود و از بسیاری از دانشمندانی که هم عصر با دکارت و هیوم بودند نامی به میان نیامد. آگوست کونت یک جامعه شناس و فیلسوفی است که موضوع دین انسانیت را مطرح میکند. یعنی خود مرام های انسانی میتواند باعث ایجاد ارزش های اخلاقی بشود و نیازی نداریم که از بیرون بخواهیم یک موجودی به نام خدا را قبول کنیم که ارزش های اخلاقی را به ما معرفی کند
♦یک نکته این است که بحث مدرنیته در فرانسه با کشور های دیگر فرق دارد مثلا مدرنیته در آلمان خداباور بودند بخلاف آگوست کونت و مونتسکیو و درکل مدرنیته در فرانسه بسیار الحادی بود. مدرنیته در ایران هم تحت تاثیر فرانسه بود لذا مقام معظم رهبری جمله ای دارند که: روشنفکری در ایران بیمار متولد شد
این موضوع از اواخر قاجاریه شروع و تا دوره پهلوی ادامه داشت
🔵درجلسات قبل آثار ماشینیسم را بیان کردیم که یکی از آنها تقسیم نقش ها و شغل ها در جامعه بود. دیگر اثر آن بحث ارزش اضافی بود.
🟡سپس صفحه 270 از جلد سوم کتاب فلسفه تاریخ خوانده شد.
ارزش اضافی به این معناست که در پشت سر کالایی که تولید میشود یک ماشین درحال کار و کارگرهایی برای نظارت بر این ماشین ها وجود دارند. سوال اینجاست که ما برای قیمت گذاری این کالا چه ملاکی باید قرار بدهیم؟
درپاسخ به این سوال تئوری های مختلفی مطرح میشوند.
1️⃣یکی از آنها عرضه و تقاضا است: یعنی هرچقدر تقاضا هست عرضه بشود و ما مثلا قیمت یک سیب را تا حدی بالا ببریم که ببینیم کسی حاضر نیست چنین قیمتی برای سیب بپردازد بعد کم کن قیمت را پایین تر می اوریم تا به یک قیمت ثابت برسیم. این همان نظریه دست نامرئی آدام اسمیت است
2️⃣یک نظریه دیگر نظریه تساوی ارزش کالا با نیروی کار است: یعنی مثلا برای این کالا چندساعت نیروی کار استفاده شده به همان مقدار ارزش کالا بالا برود. این روش در کشورهایی که نیروی کار زیادی دارند مناسب است مثل چین
3️⃣مسئله ی دیگر کار تاجر است: یعنی واسطه هایی که کالا را از تولیدکننده دریافت کرده و وارد بازار میکنند قیمت کالا را مشخص کنند.
این نظریات درمورد کالا بود اما در مورد خدمات هم همین بحث جاری است. یک مثال مقایسه ی معلم و دندانپزشک است . کار معلم مهمتر از دندانپزشک است اما ارزشی که به کار دندانپزشک داده میشود هرگز برای کار یک معلم صادق نیست. این درحالیست که کار دندانپزشک پزشک معمولا یک روند تکراری دارد اما معلم هرروز با صدها دانش آموزی که هرکدام یک دنیای متفاوت برای خودشان دارند روبرو میشود.
علت این اختلاف این است که یک پزشک دوره ی مقدماتی سختی را سپری میکند تا تبدیل به یک پزشک شود. اما معلم اینطور نیست و فقط یک تدریس و کلاسداری انجام میدهد.
پس برای این که ارزش کار معلم بالا برود باید آن را یک تخصص و یک دانش بدانیم و بگوییم یک معلم باید چندین سال دوره مقدمات را پشت سر بگذارد تا یک معلم بشود.
البته مساله آموزش هنوز در کشورما تبدیل به اولویت نشده و طبیعی هم هست که مسئله معیشت و اقتصاد و امنیت در حساس ترین منطقه دنیا که کشورهای زیادی در این ناحیه پایگاه نظامی دارند در اولویت قرار بگیرد.
🔵امپریالیسم: در مورد ارزش اضافی یک موضوعی کم کم به وجود آمد که سرمایه داران باهم جمع شوند و اجازه ی دخالت شخص بیگانه ای در روند بازار را ندهند. این موضوع درکتاب فلسفه ی تاریخ با عنوان پیدایش کارتل ها ذکر شده.
♦شهید مطهری در اینجا میفرمایند:
⚫عنوان کارتل: مدرنیته که با شعار آزادی روی کار امد اینجا تبدیل به نقیض خودش میشود چون این تاجر ها و سرمایه داران وقتی میبینند رقابت به ضرر همه شان است این رقابت تبدیل به سازش و تشکیل شرکت هایی میشود که به آنها کارتل میگویند و این شرکت ها باهم توافق هایی انجام میدهند برای مدیریت قیمت.
⚫عنوان سندیکا: یک درجه بالاتر از کارتل سندیکا است یعنی استقلالی که شرکت ها در کارتل داشتند در سندیکا ضعیف میشود و این شرکت ها استقلال و جدایی زیادی از هم ندارند.
⚫عنوان تراست: یعنی همه جمع میشوند یک شرکت میزنند و هرکدام از این شرکت های ریز میشوند سهام داران این شرکت بزرگ
اگر پا را فراتر از این بگذاریم هولدینگ ها تشکیل میشوند و کم کم صاحبان این هولدینگ ها تنه به تنه ی رییس جمهور یک کشور میزنند از نظر اعتبار و موقعیت اجتماعی مثل ایلان ماسک که وقتی به اسراییل رفت رییس جمهور اسراییل به استقبالش آمد . این موضوع باعث شده که برخی بگویند در اینده جنگ بر سر دولت ها نخواهد بود بلکه بین کمپانی ها خواهد بود.
🚦@Westernstudies
🔹#گزارش درس غرب شناسی
🔹استاد سید مجتبی امین جواهری
🔹جلسه چهل و پنجم
🔹کتاب تاریخ اروپا (بیزانس و تحولات داخلی)
✍ محمد رضا زارع
در این جلسه استاد کتاب تاریخ اروپا نوشته آقای عباسقلی غفاری فرد که از قبلاز مسیحیت تا اواخر قرن ۲۰ را نگاشته اند را موضوع بحث قرار دادند.
فصلهای کتاب شامل:
۱) عصر باستان:
براساس آنچه که قبلاً از قرون باستان و عصر باستان گفته شد این فصل از کتاب خوانده نشد
۲) از قرون باستان تا قرون وسطی:
فصل ۱ تشکیل بیزانس تحولات داخلی آن:
بیزانس بخش شرقی امپراتوری روم باستان را دربر میگرفت. خاک بیزانس شامل یونان، شبهجزیره بالکان در جنوب دانوب، آسیای غربی تا دره دجله و فرات، مصر و نواحی ایتالیا بود. آنچه پساز یورشهای بربرها در سدهی پنجم میلادی از امپراتوری روم باز مانده بود همین قسمتها بود عربها در سده هفتم میلادی، مصر و سوریه و دجله فرات را تصرف کردند سایر دشمنان هرچند گاهی بخشهایی از خاک بیزانس را جدا میساختند .اینک در سده پانزدهم میلادی تنها نوار باریکی در راستای کرانهی شمالی بسفر و داردانل بهاضافه شهرهای قسطنطنیه برای بیزانس باقیمانده بود.
۱)بیزانس و مسیحیت:
امپراتوری بیزانس رسماً مسیحی بود کلیسا مقامهای مرسوم خود را داشت مانند سر اسقفها و اسقفها، کشیشها، رؤسای دیرها، راهبهها، اسقف بزرگ قسطنطنیه رئیس کلیسا بود و کلیسا را با کفایت اداره میکرد بااینهمه نامزد اسقف اعظم با اشاره به امپراطور به آن مقام دست مییافت امپراتور در ادارهی کلیسا دخالت مستقیم نداشت اما میتوانست در امور شرعی نیز حکم صادر کنند چنانچه در سال ۷۲۸ میلادی با حکم امپراتور تمثالها را برداشتند.
از آغاز تأسیس امپراتوری بیزانس، کلیسا و مسیحیت از ارکان اساسی آن به حساب میآمد دولت بیزانس میکوشید با حمایت از مسیحیان و کوشش در گسترش مسیحیت قلمرو خود را در مرزهای ایران و عربستان و شمال آفریقا گسترش دهد.
۲) بیزانس در جدال با ساسانیان و مسلمانان:
سال ۳۹۵ میلادی که تئودوزیوس امپراتوری را به غرب و شرق تقسیم کرد بیزانس همسایه شاهنشاهی ساسانی شد در این هنگام بهرام چهارم معروف به کرمانشاه در ایران سلطنت میکرد. خسرو و والی ارمنستان که از سوی امپراتوری روم بر ارمنستان را حکومت داشت با امپراطور روم تبانی کرد که سر از اطاعت ایران بپیچاند بهرام او را گرفت و در قلعه فراموشی حبس کرد و بهرام برادرش را بهجای او منصوب کرد.
در روزگار بهرام پنجم ( بهرام گور) بواسطه تعدیاتی که به مسیحیان روا میداشت جنگی میان بیزانس و ایران درگرفت و بهرام درنتیجه موافقتنامهای پذیرفت که آزادی دینی و مسیحیان ایران اعطاء نماید. از سوی دیگر دولت بیزانس و نیز پذیرفت که سالیانه مبلغی به دولت ایران بپردازد تا ایران یک نیروی نظامی نیرومند در دربند دانیال قفقاز نگه دارند و بدین وسیله از تجاوزات مردمان شمالی به حدود ایران و روم جلوگیری به عمل میآید و در زمان بهرام گور ارمنستان یکی از ایالات ایران شد.
از آنجا که بیزانس درحال نیرومند شدن بود انوشیروان او را برای خود خطرناک میدید و لذا تصمیم به جنگ گرفت و ۳ بار با بیزانسیها جنگید:
۱) جنگ نخست به این بهانه آغاز شد که میان حارث بن جیل پادشاه غسان و منذر بن نعمان پادشاه حیره، دست نشاندهی ایران منازعه پیش آمد. ژوئوستینین در منازعه آنها دخالت کرد و بدون رجوع به دولت ایران حکم خود را صادر کرد، انوشیروان به بینالنهرین تاخت و انطاکیه را گرفت و غنائم زیادی به چنگ آورد.
۲) جنگ دوم از آنجا آغاز شد که ایران و بیزانس هر ۲ در لازیکا (بخش غربی گرجستان امروزی در کنار دریای سیاه) نفوذ داشتند، روم در شهر پترا حاکمی داشت که تجارت را در آنجا انحصاری نمود، پادشاه بلژیکیها از این امر ناراضی شدند و از انوشیروان یاری خواستن انوشیروان موقعیت را مغتنم شمرد که حدود ایران را به دریای سیاه برسانند پساز چندین سال جنگ طرفین، هر ۲ طرف خسته شدن و در سال ۵۶۲ با یکدیگر صلح کردند و مقرر گردید ایران لازیکا را تخلیه کرده و به او واگذار کند و در مقابل رم به مدت ۵ سال ۳۰ هزار سکه طلا سالیانه به ایران بپردازند و مسیحیان ایران در مذهب خود آزاد باشند.
۳) و جنگ سوم ناشی از نگرانی ژئوستینین دوم از فتوحات انوشیروان بود انوشیروان با سرعت شگفت آوری از دجله گذشت تا قلعه دارا را تصرف کرد تصرف این قلعه اثر عجیبی در جهان آن روز داشت زیرا این قلعه ، قلعه محکم رومیان در شرق بود و تصرف آن محال به نظر میرسید بر اثر این شکست ژستینین دوم استعفا داد و تیبریوس جای او را گرفت و صلحی به مدت یک سال با انوشیروان منعقد نمود بعد از این یک سال جنگ دوباره جرأت جنگ را نیافت و معاهده صلح را سه سال تمدید نمود و در سال ۷۵۶ میلادی یک بار دیگر جنگ میان طرفین درگرفت و قشون بیزانس به شدت شکست خورد و پس از آن انوشیروان درگذشت.
🚦@Westernstudies
🔹🔹ادامه جلسه ۴۵
۳)بیزانس و مسلمانان:
پس از شکست ایرانیان مسلمانان فتوحات خود را اغاز کردند و بیزانس از آن پس با مسلمانها درگیر شد در سال ۶۳۴ مسلمانان وارد شام شده، و سپس مصر را تصرف کردند.
در سال ۷۱۷ میلادی مسلمانان بار دیگر قسطنطنیه را محاصره کردند اما این بار نیز لئون سوم امپراتوری بیزانس آنها را عقب راند و تا آسیای صغیر ایشان را تعقیب نمود سلجوقیان پس از استقرار در آسیای صغیر توانستند تا پشت دروازههای قسطنطنیه پیش بروند.
بابک خرمدین که در محاصره افشین قرار داشت از امپراطور بیزانس، تئوفیل از سلسله فریژی کمک خواسته بود.
پس از آنکه آلب ارسلان سلجوقی، حلب را تصرف کرد رومانوس دیوجانوس با ۲۰۰ هزار سرباز یونانی، گرجی، بلغاری، و روسی و فرانسوی به آسیای صغیر آمد و در شهر ملازگرد( مابین وان و ارزنه الرومم در شمال اخلاط) اردو زد. آلب ارسلان با ۱۵ هزار سپاه بر او غلبه کرد و رومانوس به اسارت افتاد و آلب ارسلان با گرفتن یک میلیون و پانصد هزار دینار او را بخشید و با او صلحی به مدت ۵ سال بست فتح ملازگرد یکی از وقایع مهم تاریخی آسیای غربی به شمار میرود.
فتح ملازگرد و تصرف بخش عمده آناتولی به دست سلجوقیان در دهههای بعد ،نخستین نشانههای سقوط بیزانس بود، اگرچه بیزانس میتوانست سلاجقه را از آناتولی عقب براند اما نظارت روم بر قسطنطنیه و کوششهای بیزانس در باز پس گرفتن مرکز امپراتوری، خطوط دفاعی آنان را در مقابل سلجوقیان از بین برد.
۴) بیزانس در عصر ژئوستینین و تحولات داخلی آن:
نئودوزیوسذاول از مردم ایلیری و مردی مصمم و دلیر بود او بیشتر تلاش خود را در راه احیای قدرت امپراتوری به کار برد.
ژئوسین اول جانشینی را به برادرزاده خود یعنی (ژئوستینین) داد و از آنجا که توجه زیادی به ایجاد و وحدت در سراسر ممالک رومی داشت و همچنین به مناسبت تلاشهای که برای غلبه و سیادت بر دنیای قدیم کرد شاید بزرگترین امپراطور بیزانس باشد اما از سوی دیگر او مردی بیاعتماد حسود و مستبد بود که بیشتر وقت خود را صرف رسیدگی به جزئیات کارهای اداری و مسائل مذهبی میکرد.
در دوران ژئوستیتن بحرانهای سخت اتفاق افتاد و چیزی نمانده بود که او تخت و تاج خود را از دست بدهد یکی از این بحرانها شورش نیکا بود که در اوایل سلطنت او در پایتخت رویداد وقتی به هم میرسیدند به بانگ بلند میگفتند: (نیکا) یعنی پیروزی به این عنوان شهرت یافت.
🚦@Westernstudies
🔹#گزارش درس غرب شناسی
🔹استاد سید مجتبی امین جواهری
🔹جلسه چهل و ششم
🔹تهاجم بربر ها و موقعیت کلیسا
کتاب تاریخ اروپا صفحه ۱۵۵
بخش دوم:
۱.اقوام مهاجمی که پساز سقوط روم در اروپا مستقر شدند: پساز تشکیل امپراتوری بیزانس و ظهور اسلام، اراضی اطراف مدیترانه به سه قسمت تقسیم شد: ۱.روم شرقی یا امپراتوری بیزانس، شامل شبهجزیره آسیای صغیر، شبهجزیره بالکان و بخشهایی از ایتالیا. ۲.دنیای اسلام و عرب که از حدود پیرنه ازاسپانیا آغاز میگردید و از شمال آفریقابه عربستان سعودی ومشرق امتداد مییافت. ۳.و اراضی مشتمل بر ایتالیا که بخشی ازآن درقلمرو روم شرقی بود، فرانسه، بلژیک، حوضهی رود رن و انگلستان. این بخش اخیر نه در انقیاد امپراتوری بیزانس بود و نه اعراب توانایی فتح آن را داشتند. در این اراضی، سلاطین بربری دراداره حکومتهای کوچک خود نهایت تلاش را به عمل میآوردند، اما در حقیقت شیرازهی دولت ازهم پاشیده شده بود. مردمان غریب و خشنی به میل خویش ازجایی بهجای دیگر درحرکت بودند.
بربر واژه ای بود که نخستین بار یونانی ها از آن استفاده کردند. یونانی ها تمام مردم غیر یونانی را بربر می نامدیدند و مقصودشان از بربر، غیرمتمدن بود. رومیان نیز واژه بربر را به همان معنا به کار می بردند، با این تفاوت که رومی ها، از واژهمذکور، فقط اقوام مهاجر و مهاجم مرز های شمالی و جنوبی خود، در اروپا و آفریقا را مدنظر داشتند.
بربرها را عموماًبه خطا، مردمی وحشی پنداشتهاند، درحالیکه بربر به کسی گفته میشد که به زبان یونانی و رومی سخن نمیگفت و از موهبتهای فرهنگیونانی، رومی محروم بود. مرزهای امپراتوری روم با انواع گوناگونی از این فرهنگهای بربری همسایه بود. آنها که در نزدیکی مرز روم میزیستندطبعاً فرهنگشان پیشرفتهتر از کسانی بودکهدرناحیههایدوردست سکونتگزیدهبودند.
سلتها
مقارن عصرمسیح، همه اقوامی که درقاره اروپا میزیستند تابع امپراتوری روم شدند و حدود سال چهارصد میلادی ازنظر فرهنگی کاملاً رومی شده بودند. سلت های جزایر بریتانیا نیز براثرپیروزیهای پیدرپی رومیان تااندازه زیادی فرمانبردار شده بودند. اما سلت هایی که از کارلابل در نزدیکی دریای شمال تصادفاً به بریتانیا راه یافته بودند و در شمالِ دیوار رومی میزیستند و سلت هایی که بخشهای کوهستانی و دستنیافتنی ویلز را تصرف کرده بودند هیچگاه رومی نشدند. بنابراین زبان جدید ویلز رگههایی از فرهنگ سلتی باستان را حفظ کردهاست. رومی ها، ایرلند را نیز نگرفتند و فرهنگ سلتیِ ایرلند دستنخورده باقی ماند. اما از میان اقوام سلت تنها چند قوم بازمانده در اسکاتلند و ایرلند و ولز میتوانستند زندگی قبیلهای کهن خود را ادامه دهند
ژرمن ها
درواقع پراکندگی جغرافیایی، ژرمنها را به سه دسته تقسیم کرد: ۱.ژرمنهای شمالی در اسکاندیناوی. ۲.ژرمنهای غربی که مابین راین و آلپ و بخش جنوبی امتداد رود دانوب تا ناحیهی دوردست دشت مجارستان میزیستند. ۳.ژرمنهای شرقی، که در دشتهای شمال دریای سیاه اقامت داشتند.
زندگی ژرمنها از راه شکار و گلهداری میگذشت. بااینحال در پارهای نقاط به کشت و ذرع نیز میپرداختند. آنها با صنعت آشنایی نداشتند، سلاح و ظروف گلی و حتی لباس خود را مانند دورههای پیشاز تاریخ، خود تهیه میکردند. ژرمن ها در شهر زندگی نمیکردند، چون اصولاً شهری در دیار آنها وجود نداشت، همه در دهات یا خانههای دور از هم که از چوب و گل و نی ساخته میشد به سر میبردند.
بیشترِ اقوام بربری که در امپراتوری روم تشکیل دولت دادند از شاخههای اقوام ژرمنی محسوب میگردند.
سرزمین گل
نویسندگان قدیمی، حدود سرزمین گل را به ناحیهای محدود میکردند که حد جنوبی آن، کوههای پیرنه و حد شرقی اش کوه های آلپ و رود رن بود. این حدود را بعدها سرحدِ طبیعی فرانسه نامیدند. سلاطین فرانسه مدتها به فکر آن بودند که هر جا جزءِ گل قدیم بود ضمیمهی خاک فرانسه نمایند. اراضی گل، شامل خاک فعلی فرانسه و بلژیک و بخشی از هلند و ایالت رنانی و لوکزامبورگ و نصف سوئیس را شامل میشد. از ساکنان قدیمی گل باید به لیگورها، ایبرها، سلتها، بلژها و فرانک ها اشاره کرد.
در سرزمین گل، در سده نخست پیشاز میلاد، سه عشیره متمایزِ آکیتن (در جنوب گارن) سلت (مابین گارن و سن و مارن ورن و آلپ و اقیانوس اطلس) و بلژ (در شمال سن و مارن) میزیستند. هر سه این عشیره شاخه هایی نیز داشتند. تعداد آنها روی هم رفته به ۶۰ بالغ می شد. در سرزمین قدیم گل، کسانی به حل و فصل امور دینی می پرداختند که به آنها (دروئید) می گفتند.
فرانک ها
فرانک ها از اقوام ژرمن محسوب میشدند. نخستینبار در سدهی سوم پیشاز میلاد، در یک تصنیفِ سربازان رومی، نامی از فرانک ها به میان آمدهاست. فرانک ها زمانیکه در شمال گل به سر میبردند، چندینبار برای دفاع از امپراتوری روم اقدام کردند، از جمله در ۴۵۱ میلادی دربرابر سپاه آتیلا جنگیدند.
🔹🔹ادامه جلسه ۴۶
فرانک نیز مانند بسیاری دیگر از اقوام بربر، گاهی در خدمت سرداران روم و گاه با ایشان در جنگ بودهاست. فرانک ها به دو قومِ (سالی) و (ریپونی) منشعب میشدند. ویژگیهای ظاهری فرانک ها را چنین توصیف کردهاند: دارای موهای خرمایی و چشمان نمناک که به سبزی میزند، صورت را می تراشند، ریش نمیگذارند، جنگجویانی بلندبالا هستند، لباسی تنگ و چسبان دربر میکنند، زیر زانو را نمیپوشانند، شال پهنِ تنگی به کمر میبندند.
استروگت ها
قوم استروگت (گت شرقی) در حدود ۴۶۰ میلادی در دشتهای مجارستان کنونی، در ساحل راست رود دانوب، در پانونی اقامت داشت. در حوالی سنه مذکور به سمت جنوب سرازیر شد.
امپراتور بیزانس ناگزیر آنها را به خدمت گرفت، اما آنها دست از تاراج و غارت نمیکشیدند، امپراتور چون نتوانست آنها را سرباز خود کند، به ایشان اجازه داد تا در ایتالیا سکنی گزینند. در این هنگام ادو آکر در ایتالیا امپراطور بود. استروگت ها در ۴۸۹میلادی به فرماندهی سردار خود تئودوریک، سپاه ادوآکر را شکست دادند و تئودوریک خائنانه ادوآکر را کشت. بدینترتیب ایتالیا بدست استروگت ها افتاد و ایلیری، پانونی، سیسیل و ناحیه .پروانس، ضمیمه خاک آنها گردید
ویزیگت ها
ویزیگت ها (گت های غربی) در ناحیه ای سکونت داشتند که پایتخت آن تولوز بود و مرز آن در شمال تا رود لوار کشیده می شد. ویزیگت ها خیلی بیشتر از استروگت ها به ایتالیا رفتند و امیر آنها به نام آلاريك در ۴۱۰ میلادی رم را گرفت و آن را به باد غارت داد. قوم ویزیگت از ایتالیا به خاک گل رفت و در دو طرف جبال پیرنه (آکیتن و اسپانیا) ساکن گردید. اوريك قدرت امپراتور را به رسمیت نشناخت و این امر در اروپای سنه پنجم میلادی نظیر نداشته است. قلمرو ویرگت ها وسیعترین قلمرو در میان حکومتهای بربر بود اما در ۵۰۷ الاريك دوم به دست فرانك ها مغلوب و کشته شد و تمام اراضی آنها در گل از دست رفت. پس از آن نیروهای امپراتوری مشرق، آندالوزی را به تصرف در آورد. در ۵۶۷ میلادی، سلطنتِ ویزیگت ها دوباره قدرت یافت و یکی از پادشاهان ویزیگت، مذهب مسیح را پذیرفت و این امر موجب افزایش قدرت کلیسا گردید که منجر به دخالت استقفها در انتخاب پادشاه و بدرفتاری با پیروان ادیان دیگر شد. پس از آن کلیسا و نجبا زمامدار واقعی کشور بودند و يك نوع تئوکراسی (حکومت روحانیون) شکل گرفت.
بورگنت ها
قوم بورگند در جنوب شرقی گل دولتی تأسیس کرد و قلمرو آنها کوچکترینِ کشورهایی بود که پس از حمله ژرمن ها ایجاد شد. بورگندها که متحد بودند بتدریج ساووا و تمام حوزه رود رن را به استثنای منطقه پروانس به تصرف در آوردند. پادشاهان این قوم القاب رومی داشتند و امپراتور را محترم می شمردند. معروفترین پادشاه آنها گندبو نام داشت که مردی جنگجو و در عین حال قانونگذار بود. مشکلاتی که در حکومت بورگندها وجود داشت، همان مشکلاتی بود که فاتحان ژرمنی با رعایای رومی خود داشتند و اگر چه رفتار بورگندها با رعایای رومی خود خوب بود، ولی اختلاف میان آنها که در نتیجه اختلافات مذهبی شدید تر می شد، هنوز باقی بود. بزودی بورگندها مجبور شدند، تبعیت فرانك ها را بپذیرند و قلمرو آنها در ۵۳۴ میلادی ضمیمه خاک فرانك ها شد.
واندال ها
حکومت و اندال ها شامل شهرستانهای قدیمی رومی یعنی موریتانی (در جنوب الجزایر)، نومیدی (الجزائر) و آفریقا و جزایر کرس، ساردنی، سیسیل و مجمع الجزایر بالثار (در سمت شرقی اسپانیا در دریای با نثار در مدیترانه) بود. واندال ها که از پیروان آریوس، از بدعتگذاران آیین مسیح بودند، عیسی را پسر خدا می دانستند، اما نه هم ذات پایدار یا چون او ازلی و ابدی، کلیساهای کاتولیک را ویران کرده، به اعدام روحانیون یا تبعید روحانیون آنها پرداختند. از پادشاهان معروف آنها ژان سريك بود كه امپراتور بیزانس را وادار کرد استقلال دولت واندال را به رسمیت بشناسد. ژان سريك در ۴۷۷ میلادی در گذشت. جانشینان او اشخاص ضعیف و بی لیاقتی بودند و بزودی تسلیم امپراتوری بیزانس شدند.
آنگلو ساکسون ها
برتانی از سده چهارم میلادی در معرض حمله ساکسون ها که از شمال غرب ژرمانی آمده بودند قرار داشت. پیکت های ساکن کالدونی نیز بر این ناحیه هجوم می بردند. در سنه پنجم میلادی، اسکوت ها که در ناحیه هیبرنی (ایرلند) سکتی داشتند به کالدونی تاختند و کالدونی از این پس اکوس نام گرفت. ورتی ژرن، پادشاه برتونها در مقابل حملات پیکت ها و اسکوت ها از ساكسون ها كمك خواست اما ساکسون ها پس از ورود به برتانی دیگر از آنجا بیرون نرفتند و چیزی نگذشت که دو دسته دیگر از اقوام ژرمن یعنی ژوتها، سکنه ژوتلند و آنگلها که مرکزشان در شلسویگ بود، به مهاجرت پرداختند و دولت هایی در برتانی شکل گرفت و در سده ششم تعداد این دولتها به هفت رسید، یعنی كنت، وسكس، سوسکس، اسکس به دست ساکسون ها، و استانگلی، مرسی، تور تمیری به وسیله آنگلها.
🚦@Westernstudies
🔹#گزارش درس غرب شناسی
🔹 استاد سید مجتبی امین جواهری
🔹جلسه چهل و هفتم
🔹موقعیت کلیسا
✍سید محمد موسوی
کتاب تاریخ اروپا صفحه ۱۶۰:
۲.موقعیت کلیسا پس از سقوط روم
میان سالهای ۱۰۰ تا ۵۰۰ میلادی، کلیسای مسیحی دچار تغییرهای شگفت انگیزی شد. در سال ۱۰۰ میلادی کلیسا از اقلیت کوچکی تشکیل یافته و به تناوب، تحت آزار و اذیت قرار می گرفت. اگر چه انجیل های چهارگانه و رسالت رسولان در کلیساها مورد استفاده قرار می گرفت، اما انجیلها به شکل مجموعه ای مدون جمع آوری نشده، شکل عهد جدید را به خود نگرفته بود. کلیسا از نظر سازمانی تحت نظم و قانونمندی خاصی نبود و در منطقه، سازمانی ویژه داشت. اَشکالِ مشخصِ پرستش و عبادت وجود نداشت.
در سده سوم میلادی پاپ آتین اول ادعای برتری در سایر اسقفها را کرد. این ادعا به تدریج در غرب مورد قبول قرار گرفت زیرا در آن تاریخ رم پایتخت امپراتوری و پاپ تنها کسی بود که عنوان خلیفه داشت. اما در شرق، این موضوع به سادگی پذیرفته نشد و اسقفهای قسطنطنیه، انطاکیه اورشلیم و اسکندریه حاضر به قبول اولویت پاپها نبودند. البته پاپ رم جانشین پطرس، شاخص ترین حواری عیسی
محسوب می شد.
پاپ لئون اول به تحمیل نفوذ و برتری خود بر اسقفهای غرب اکتفا کرد. اما هجوم بربرها این کار را نیز ناممکن ساخت؛ و چون اغلب اقوام بربر از پیروان آریوس بودند، در نتیجه مذاکراتی که لئون با آتیلا و ژان سريك به عمل آورد، رم از دستبرد اقوام بربر مصون ماند و به این ترتیب همه کاتولیکهای غرب قدرت مذهبی او را پذیرفتند. لئون در ۴۶۱ در گذشت.
در سال ۵۰۰ میلادی وضعیتی کاملاً متفاوت حاکم بود اکثریت عظیمی از کسانی که در گستره امپراتوری روم می زیستند، خود را مسیحی میخواندند و مسیحیت به مذهب رسمی امپراتوری تبدیل شده بود. همچنین کلیساهای مستقلی نیز در ماورای امپراتوری، مثلاً در اتیوپی و هند وجود داشت. همچنین درک صریحی در مورد دراست دینی (ارتدودکسی) مسیحی، خصوصا در مورد آموزه تثلیث و شخصیت مسیح وجود داشت که در تقابل با بدعتها قرار می گرفت. خدمت کلیسایی به سه شکلِ خدمت به اسقفان، مشایخ و شماسان دیده می شد. پرستش کلیسا کاملاً شکل گرفته و به همراه مجموعه ای از دعاهای مدون برگزار می شد. بسیاری از این تغییرها بتدریج طی چهار صد سال به وقوع پیوست. پس از سقوط امپراتوری غرب و استیلای امپراتوری شرق بر ایتالیا، وضع مشکلی برای پاپها پیش آمد. امپراتور خود را حاکم بر کلیسا می دانست. عزل و نصب اسقفها به وسیله او انجام می گرفت و یکی از پاپها که با امپراتور به مخالفت برخاست دوبار تبعید شد. هجوم لمباردها بر ایتالیا مخاطرات دیگری ایجاد کرد، قدرت امپراتور کاهش یافت و پادشاهان لمبارد که از هواخواهان آریوس بودند، در صدد تحمیل قدرت و حکومت خود بر سراسر شبه جزیره ایتالیا برآمدند. ویرانی های حاصله از هجوم لمباردها و فجایع ناشی از تهاجمات اقوام بربر، موجب رغبت مردم به زهد و ورع و بسط رهبانیت شد. بسیاری از مسیحیان، حتی بزرگ زادگان و دانشمندترین ایشان در جستجوی پناهگاهی، به دیر و کنشت می آمدند و عمر خود را به عبادت و مراقبت می گذرانیدند.
از سال ۵۹۰ تا ۶۰۴ اداره کلیسا به دست گرگوار کبیر افتاد گرگوار در ۵۴۰ میلادی به دنیا آمد. او از يك خانواده مشهور رومی بود و مهمترین مشاغل را که حکومت شهر بود به عهده داشت. او از مصائب روزگار اندوهگین گشته، دارایی خود را وقف بنای چند صومعه در روم نمود و از امیری چشم پوشیده، رهبانیت اختیار کرد و در قصر خود که به صومعه تبدیل شده بود، منزوی گشت. با این همه شهرت او موجب شد که پلاژ دوم چندین مأموریت به او محول کند و او را به قسطنطنیه فرستاد. پس از مرگ پلاژ در ۵۹۰ ملت روم و اهل علم به اتفاق او را به مقام پاپی برگزیدند.
گرگوار که مردی پارسا و کاردان و فاضل بود، به این امید مقام پایی را پذیرفت تا مرهمی بر زخمهای مردم روم بگذارد. او در غرب نفوذ و اعتبار فوق العاده ای کسب کرد و یکی از علل توفیق او در این کار ایجاد روابط دوستانه با امپراتور و پادشاهان اقوام مهاجم بود تجاوزات پادشاهان لمبارد و اختلاف عقیده با امپراتوران، پاپها را بر آن داشت تا در صدد پیدا کردن متحد و كمك دیگری بر آیند و به همین دلیل متوجه فرانکها شدند. اتین دوم از پیین لویرف و آدرین اول از شارلمانی تقاضای كمك كردند. نتیجه مداخله فرانکها، انهدام سلطنت لمبارد و تشکیل دولتهای کلیسا بود تا آنجا که شارلمانی امپراتور غرب در سال ۸۰۰ میلادی، در رم به دست لئون سوم تاجگذاری کرد.
🚦@Westernstudies
🔷️#گزارش درس غرب شناسی
🔷️استاد سیدمجتبی امینجواهری
🔷️جلسه چهل و هشتم
🔷️فئودالیسم و پیدایش دولتها در اروپا
✍️محمدمحسن دهنوی
(صفحه ۱۸۲ تاریخ اروپا نظام سیاسی بخش شوالیهها)
در جایی که دولت نبود قدرتها در دست مناطقی بود به نام کُنت.
در فئودالیته قدرت محض نبود هر کدام چیزی به دیگری مدیون بودند.
محاکمه رعایا با زدن بوده است و محاکمه اربابان توسط مافوق آنها انجام میگرفته است.
در میان اشرافزادگان تنها پسر ارشد به عنوان وارث بود و بقیه فرزندان شوالیه نام میگرفتند و در جنگها شرکت میکردند؛ در ۸ سالگی به غلام بچه در ۱۴ سالگی به سپردار ملقب میگشتند. پایان دوران شوالیهها در قرن ۱۷ بود.
⭕️مهمترین اتفاقات قرون وسطا:
فئودالیسم
اسکولاستیک
و جنگهای صلیبی بود.
⭕️پیدایش دولتها در اروپا
سیر اینگونه بود که ابتدا شارلمانی بود سپس تجزیه گشت و تشکیل حکومت پس از این تجزیه صورت گرفت.
کشور هایی که از آن بحث میشود فرانسه آلمان انگلیس.
در انگلیس آنگلاساکسونها ساکن شدند.
🟡فرانسه)
از سال ۸۴۰ میلادی تا سال ۱۲۰۰ یا ۱۳۰۰ مرگ لویی اول بود پس از آن لوتر فرزند لویی مسئول گرداندن حکومت گردید در قرن ۹ تقسیم قلمرو شارلمانی بین سه برادر لویی اول صورت گرفت.
لویی دوم تا سال ۸۷۹ میلادی قدرت داشت.
پس از آن لویی سوم تا سال ۸۸۴ میلادی حکومت نمود.
سپس شارل لوگر در سال ۸۸۵ میلادی در مقابله با نرمانها ناتوان ظاهر شد.
تا سال ۹۸۷ میلادی شارل ها روی کار بودند.
🟡سلسله کاپسین)
روبر لوفر در جنگ با نرمانها موفق بود و لقب والی را گرفت.
هوگ کاپه والی فرانسه بود اگرچه پادشاه نبود ۸۰۰ سال حکومت کردند.
روبر دوم سپس هانری اول سپس فیلیپ و فتح انگلیس توسط ویلیام فاتح در سال ۱۰۶۰ تا ۱۱۸۰ رخ داد.
ادوارد کانسفورد هارول ویلیام از قوم نورماندی پادشاه انگلیس ویلیام فاتح در سال ۱۱۰۰ میلادی درگذشت در این زمان زبان فرانسه زبان دربار و نجبا شد.
هنری یک دختر داشت که او را به کنت آنژو داد،
کنت آنژو که داماد هنری بود پادشاه شد؛
سپس هنری دوم که فرزند کنت آنژو بود به پادشاهی ادامه داد
درگیری بین کلیسا و پادشاهی رخ داد.
هنری ایرلند را در سال ۱۱۷۱ میلادی گرفت سپس هنری دوم در سال ۱۳۷۹ میلادی درگذشت.
ریچارد اول یا همان (ریچارد شیردل) فرزند هنری بود که در جنگ سوم صلیبی نیز شرکت نمود.
‼️۱۲۱۵ میلادی جان سانته مجبور به امضای سند کبیر شد این سند توسط بزرگان و کلیسا به جان سانته تحمیل شد.
اساس مشروطیت فرانسه توسط پاپ و بزرگان به جان سانته اجبار شد و پس از آن لویی هشتم پادشاه فرانسه شد.
🚦@Westernstudies
جلسه چهل و نهم غرب شناسی.mp3
29M
#غرب_شناسی
#امین_جواهری
جنگ های صلیبی
🔹درس غرب شناسی
🔹استاد سید مجنبی امین جواهری
🔹جلسه چهل و نهم
🔹جنگ های صلیبی
✍تنظیم از: محمدرضا زارع
۷)جنگهای صلیبی: این قسم شامل مقدمات جنگها, آغاز جنگها, نتایج جنگ ها, وضعیت کلیسا, انتقال علوم اسلامی به اروپا, توسعه شهرنشینی, تجارت وقدرت گرفتن پادشاهها میباشد.
الف) مقدمات جنگها: عوامل:
۱) حضور ترکهای سلجوقی
۲) تضعیف بیش از حد امپراتوری بیزانس
۳) جاه طلب شهرهای ایتالی ایتالیایی: تجار ایتالیایی یک سری محدودیتهایی داشتند که این جنگهای صلیبی باعث دستیابی به شهرهای بیشتری میشد که دامنه فروششان را بیشتر میکرد و از جمله شهرها ونیز و پیزا میباشد.
۴) مشکلات اروپا: مشکل اساسی آنها مشکل زمین و فئودالیسم بود
نکته: پاپ به مردم اعلام نمود که برای جنگ با مسلمانان به پا خیزند که این جنگها برای فتح سوریه و فلسطین بود؛ و بناب بر کتب مقدس عیسی مسیح در بیت المقدس مدفون بود و روحانیت میخواست تا مزار خدا از مسلمانان بگیرد و با پیروزی در این جنگ اقتدار کلیسا نیز افزایش مییابد و با شروع جنگهای صلیبی نفوذ و سلطه پادشاهان و کلیسا بیشتر شد.
ب) : آغاز جنگهای صلیبی:
جنگ اول:
پاپ به علت ناراحتی به خاطر صدماتی که به زائران مسیحی وارد میآمد بنا به درخواست آلکس الکسیس( سلسلهای در بیزانس) شورایی در کلرمن فرانسه تشکیل داده شد و را تشویق نمود تا با اسلحه به نجات اماکن مقدس حمله کنند و پاپ از افراد خواست که برای رهایی مزار خدا از چنگ کفار( مسلمانان) روی آورند و حاضران از این دعوت استقبال کردند و صلیب سرخی به لباس آنها دوخته شد و به این جنگها جنگهای صلیبی نام برده میشود.
جنگ دوم:
وضع امپراتوری بیزانس با شکست ترکها رو به بهبودی رفت و پسر الکسیس در این راه خدمات زیادی انجام داد و آنها در این راه برخورد خصمانه با صلیبیها کردند پس از کاهش قدرت سلجوقیان جمعی دیگر از امراء ترک قدرت یافته به عنوان اتابک بر خود نهادند.
اتابک موصل شهرهایی را از جمله انتاکیه را تصرف کردند.
تشکیل بیت المقدس در سال۱۰۹۹ بود و در سال۱۱۴۷ سنبرنارد جنگ تازه آغاز نمود.
جنگ سوم:
در این جنگ مسلمانان تقریباً به همه جا دست به تعرض زدند اسپانیا و آفریقا فردی به نام شیرکوه قدرتی تشکیل داد و فاطمیون را از بین برد و صلاح الدین بعد از شیرکوه به خلافت و پادشاهی رسید و سلسله ایوبیان را تاسیس نمود و سپس صلاح الدین به مسیحیان حمله کرد و تبریه را گرفت.
به فرمان پاپ سومین اردوی صلیبی به سمت آسیا حرکت کرد و برای نخستین بار سه تن از پادشاهان( ریچارد، ادریس بارباروس، فیلیپ آگوست) به جنگ در افتادند؛ اما نتیجه در این جنگها نبود و بیت المقدس در دست مسلمانان باقی ماند.
جنگ چهارم:
پاپ برای مرتبه دیگر برای آزادی بیت المقدس دست به جنگ زد و امپراطوری لاتین در قسطنطنیه به وجود آمد آویزانس تجزیه و نابود شد و چند جزیره در دست امپراطوری لاتین وجود داشت جنگ چهارم نشان داد صلیبیها هیچگاه در غم رهایی مزار خداوند نبودند و شیفته تصرف و غنیمت بودند و آنها همانطور که در جنگ مسلمانان بودند در چپاول کردن مسیحیان نیز بودند.
جنگ پنجم:
این جنگ در سال۱۲۱۷ رخ داد و پادشاه مجارستان با سپاهی مرکب از آلمان و قوم مجار به مصر لشکرکشید فرمانده این سپاه با خود مجارستانیها بود یعنی آندره دوم
سپاه مذکور در فلسطین پیاده شد و جنگهای بیهودهای انجام داد سپس در صدد حمله به مصر درآمد اما متحمل شکست شد و عقب نشینی کرد.
جنگ ششم:
اغاز این جنگ ۱۲۲۸بود و فردریک دوم از سوی پاپ به جای جنگ با مسلمانها به گفتگو با آنها پرداخت و بیت المقدس را از سلطان مصر پس گرفت و به او قول اتحاد را داد اما میان پاپ و فردریک واکنشات شدیدی رخ میدهد که دوباره در سال۱۲۴۴ به دست مسلمانان افتاد.
و در ادامه جنگ هفتم و جنگ هشتم نیز وجود دارد.
جنگ صلیبی کودکان: کسی معتقد به این بود که علت این شکستها در جنگهای صلیبی ورود افراد گناهکار در این جنگهاست بنابراین سپاهی از کودکان تشکیل داد ولی یک اتفاق عجیبی رخ داد و پس از یک کشتار جمعی عدهای از آنها فروخته شدند که این کودکان به تعداد ۳۰ هزار نفر رسیدهاند.
پ) نتایج جنگ: انگیزه پاپ از جنگ آزادی بیت المقدس از دست مسلمانان بود اما خواسته او فایدهای نداشت.
ولی نتایجی مانند رشد اجتماعی که اقتدار فئودالها و رشد اقتصادی و تجارت بود بر جای گذاشت.
افزایش قدرت و نفوذ سیاسی روحانیت و پادشاهان و نفوذ فرانسه در جهان از جمله نتایج جنگها بود.
ت) افزایش قدرت پادشاهان: با رشد شهرها و افزایش داد و ستد آنها میکوشیدند تا ارتباط در قلمرو خودشان ایجاد کنند تا پادشاهی آنها باقی بمانند از جمله کارهای سلاطین و پادشاهان ایجاد دادگاههایی بود تا به دعواهای مردم خاتمه دهد.
🚦@Westernstudies
2_144205349516568751.mp3
31.03M
جلسه ۵۰ غرب شناسی
#غرب_شناسی
#امین_جواهری
زوال قرون وسطی
🔹درس غرب شناسی
🔹استاد سید مجتبی امین جواهری
🔹جلسه پنجاهم
🔹بخش هشتم « زوال قرون وسطی »
✍️تنظیم از: سید مهدی شاهمیری
⭕️تنزل موقعیت کلیسا:
اختلافی بین کلیسا و قدرت های بوجود آمده بعد از جنگ های صلیبی بوجود امد که موجب تنزل موقعیت کلیسا شد و علت این اختلافات دخل و تصرف هایی بود که کلیسا بخاطر موقعیتش بعد از جنگ های صلیبی در پادشاهی ها انجام میداد.
⭕️جنگ های صد ساله:
شارل چهارم پادشاه فرانسه در سال 1328 در گذشت و چون فرزندی نداشت نجبای فرانسه فلیپ ششم را به پادشاهی برگزیدند اما ادوارد سوم مدعی تاج و تخت شد که این اتفاق جنگ های صد ساله را میان انگلیس و فرانسه از سال 1337 بوجود اورد.
بزرگترین جنگی که در این دوره رخ داد جنگ انگلستان و فرانسه بود ولی در کنار ان در نواحی دیگر نیز بین اقوام مختلف جنگ هایی در جریان بود.
سرانجام با توافق آراس که بین انگلیس ها و فرانسوی ها شد انگلستان تقریبا تمام تصرفاتش در فرانسه را از دست داد و در سال 1453 این جنگها پایان یافت.
⭕️دادگاه های تفتیش عقاید:
کلیسا با گسترش بدعت هایی که بوجود میامد تصمیم گرفت دادگاهی تشکیل دهد که متهمین اعتقادی را در انجا بازجویی و محکوم کنند که به این دادگاه ها انگیزیسیم گفته میشد. این دادگاه ها اولا علنی بود و بعد ها به صورت پنهانی برپا میشد.
در جریان بدعت هایی که ایجاد میشد مردم به خشم آمدند و سوزاندن بدعتگران را آغاز کردند.
در این دادگاه ها متهم متهم کننده را نمیشناخت و وکیل مدافع هم نداشت و اگر اقرار نمیکرد به زور از او اقرار میگرفتند . هرگاه متهم اقرار میکرد و توبه مینمود مجازاتی برای او در نظر گرفته میشد اما اگر اقرار نمیکرد یا پس از توبه ، توبه شکنی میکرد زنده در آتش افکنده میشد.
از آنجایی که احتلافاتی در محاسبات دانشمندان و عقاید کلیسا نمایان شده بود کلیسا ناچار میکوشید تا عقل و علم را در خدمت دین در بیاورد.
تفتیش عقاید تا جایی که قدرت داشت این دادگاه های تفتیش عقاید را ادامه داد.
⭕️هنر و معماری در اروپا قرون وسطا:
این بحث به صورت مفصل با تفکیک کشور ها و فرهنگ ها و اشخاص در جلسات بعدی مطرح خواهد شد.
⭕️کشور های اروپایی مقابل زوال: (انگلستان، فرانسه، آلمان، روسیه، شبه جزیه ایبری(اسپانیا و پرتغال ووو))
روح تمدن قرون وسطا از حقایق مسیحیت که در آن زمان مورد پذیرش همه بود سرچشمه گرفته است.
از سده های 12 و 13 به بعد در اثر رشد صنایع دستی ، رونق بازار تجارت افزایش قدرت پادشاهان و ضعف تدریجی فئودال ها ، پیدایش مرکز ناقصی در امور اقتصادی و سیاسی تامین راه های تجاری بین شرق و غرب و روی کار امدن شهر های تجاری مثل ژن فلورانس ونیز پاریس ووو مقدمات جنبش عملی فکری و صنعتی اروپا فراهم گردید.
تشکیل پارلمان: لفظ پارلیا منتو به معنی گفتگو است و در سده های 12 و 13 با افزایش تعداد شهر ها عنصر جدیدی به زندگی اجتماعی مردم اضافه شد و طبقه جدیدی به طبقه اعیان و اسقف ها اضافه گردید که این افراد با اینکه قدر و منزلت آن دو را نداشتند اما به خاطر اموال زیاد و ثروت فراوانی که داشتند نمیشد آنها را نادیده گرفت و آنها هم به جلسات پادشاهان با طبقه اشراف (اعیان و اسقف ها) دعوت شدند و رفته رفته پارلمان به این معنا در تمام اروپا شکل گرفت.
🔻انگلستان:
اساس مشروطیت انگلستان در 1215 تشکیل شد و علت آن ضعف پادشاه در حکومت بود که طبق این اساس حکومت مطلقه به حکومت مشروطه تبدیل شد و قدرت در دست پادشاه و پارلمان قرار گرفت. شاه و پارلمان معمولا با هم بر سر میزان مالیات و محاکم بود.
از وقایع مهم این دوهر جنگ صد ساله بود.
🔻فرانسه:
شارل هفتم در 1461 در گذشت و لویی یازدهم به جای او نشست و ناچار در برابر مخالفانش که از اشراف و بعضی از اقوامش بودند تسلیم شد. دوک بورگونی در سال 1467 مرد و پسرش شارل جسور با در اختیار گرفتن اموال پدرش بر بخش بزرگی از فرانسه تسلط داشت که عملا مالک کشوری بود که از استقلال برخوردار بود. لویی یازدهم با او به مبارزه پرداخت و سر انجام شارل در 1477 به هلاکت رسید لویی یازدهم بورگونی را به فرانسه برگرداند و در 1483 درگذشت.
🔻آلمان:
امپراطوری مقدس روم همچنان در آلمان برقرار بود و بر ایتالیا نیز حکومت داشت. امرا آلمان با تشویق پاپ، رودلف ،یکی از نجبا را در 1273 به امپراطوری برگزیدند. رودلف با پادشاه بوهوم به جنگ پرداخت و از متصرفاتش ، دوک نشین اتریش را ایجاد کرد.
قلمرو آلمان و ایتالیا در امپراطوری مقدس رم همانگونه باقی ماند.
🔻روسیه:
نکته: یک قبیله از وایکینگ ها که روس نام داشتند به منطقه روسیه آمدند و آنجا به این نام ، منسوب شد.
روس ها به سه دسته بلاروسی کیفی و روسی فعلی تقسیم میشوند.
بلاروس یا روس های سفید: در جریان سلطه مغول ها اسلاو های شرقی به سه گروه تقسیم شدند که بلاروس ، کیف (روس های کوچک) ، روسیه (روسیه کبیر) هستند.
🚦@Westernstudies
2_144205349516568103.mp3
32.55M
جلسه ۵۱ غرب شناسی
#غرب_شناسی
#امین_جواهری
علل پیدایش رنسانس
🔹درس غرب شناسی
🔹 استاد سید مجتبی امین جواهری
🔹جلسه پنجاه و یکم
🔹علل پیدایش رنسانس
✍ محمد مهدی عابدی
رجوع: از صفحه ۲۲۹ کتاب تاریخ اروپا.
رنسانس در لغت به معنای تولد دوباره است.
خود تولد آغاز است، و رنسانس آغازی دوباره است.
رنسانس محدوده هایی از قبیل معماری، حجاری، مجسمه سازی، نقاشی، ادبیات و فلسفه، موسیقی و... را شامل می شود.
رنسانس فرهنگ و اندیشه ای نو در اروپا را شکل داد.
البته نباید فکر کرد قبل از رنسانس، نشانی از فرهنگ و هنر نبوده است و رنسانس آغاز شده است، رنسانس ناگهانی بوجود نیامد
در سده های ۱۳ و ۱۴، عمارت های بسیار زیبایی مانند کلیسا های فرانسوی در اروپا ساخته شده بود که بعضاً در عصر رنسانس هم کسی مثل آنها را نساخت.
سال ۱۳۵۰ میلادی، تحول رنسانس شروع می شود و حدود ۱۵۷۰ یا ۱۵۸۰ به پایان می رسد اما در تحولات بعد از خود تأثیر گذار بود و سده های۱۴ تا ۱۶ میلادی به طور کلی عصر رنسانس را در بر می گیرد.
علل پیدایش رنسانس:
۱. افزایش ثروت و دارایی ها به علاوه حمایت از هنرمندان:
این سبب می شد دغدغه هنرمندان از تامین نیاز های اولیه مرتفع شود و ذهن آنها به دنبال اولویت های مهم تر و چیز هایی که به آن علاقه دارند برود. به طور کلی پیدایش هنر جایی اتفاق می افتد که نیاز های اولیه برطرف شود. به این صورت که بعد از حمله های مکرر بربرها و فروپاشی امپراتوری روم غربی، برخی شهر ها از آسیب دیدن مصون ماندند و کم کم تبدیل به محل تجارت میان اروپا و اعراب ، حضور هنرمندان و رفت و آمد اعراب شد.
۲. توجه به زبان های ملی:
زبان رایج آن روزا، لاتین بوده است و کم کم زبان های ملی هم شکل گرفتند مانند انگلیسی، ایتالیایی و...
در دوره ی رنسانس و سده ۱۳، کسانی بوجود آمدند که خواندن و نوشتن به زبان های دیگر را به سبب داد و ستد و رفت و آمد با دیگر مردمان، یاد گرفتند و از آن موقع، نوشتن کتاب ها با خط های ملی شروع شد و به جای استفاده از زبان نوشتاری رایج از زبان گفتاری محلی برای نوشتن کتاب ها استفاده شد، مثلاً دانته بر خلاف زبان نوشتاری که لاتین بود، کتاب کمدی الهی خود را با زبان گفتاری مردم نگاشت.
۳. صنعت چاپ:
اختراع چاپ موجب اشاعه سریع علوم و رسوم شد و باعث شد دانش های موجود به سرعت به مکان های دیگر انتقال پیدا کنند.
۴. اومانیسم:
تاثیر ادبیات دوران باستان(اساطیر)، یونان( غیر از ارسطو و افلاطون و...) و روم در رنسانس بسیار چشمگیر بود، مردم کتاب های دوران باستان و... که در کتابخانه ها خاک می خوردند را بواسطه ی صنعت چاپ بدست آوردند و بواسطه ی خواندن آن کتاب ها و بعد به خاطر رفت و آمد با مسلمانان و همچنین به خاطر جنگ های صلیبی، اومانیسم نیز، کم کم بوجود آمد.
اومانیست ها انسان گرا بودند و انسان را محور تصمیم گیری قرار می دادند و کامیابی دنیوی را مقدم بر کامیابی اخروی می دانستند و معتقد بودند معیار برای تصمیم گیری، میل و خواسته ی انسان است که تمامی اینها بر خلاف آموزه های کلیسا بودند.
پیشگامان عصر رنسانس:
۱. خاندان های ثروتمند، مانند خاندان مدیچی و...
۲. شعرا و نویسندگان ایتالیا، فرانسه، اسپانیا، انگلیس، هلند:
۱. دانته: ۱۲۶۵ الی ۱۳۲۱: کمدی الهی: به زبان فلورانسی و دارای سه جلد، دوزخ، برزخ، بهشت.( کمدی معمولا ختم به خیر می شود و عوام پسند تر است). هر جلد نیز ۹ حلقه است.
🚦@Westernstudies
2_144205349516567345.mp3
33.59M
جلسه ۵۲ غرب شناسی
#غرب_شناسی
#امین_جواهری
تقابل تمدنی ایران و اسلام
🔷گزارش درس غرب شناسی
🔷جلسه پنجاه و دوم
🔷استاد سید مجتبی امین جواهری
🔷تقابل تمدنی ایران و اسلام
✍محمدمحسن دهنوی
در مورد تاریخ اسلام چند مقطع تمدنی وجود دارد از جمله:
تقابل با ایرانیها - رومیها - یونانیها
و همچنین در زبان اهل بیت مواجهه با دیگران نیز صورت میگرفت.
در مرحله غیبت تمدن یونان در اسلام داخل میشود اما گزارههای تمدن یونان در اسلام هضم گشته است.
در هنگام حضور اسلام در ایران دو نظر وجود داشت:
اول) ایجاد خفقان در مردم به وسیله زور و شمشیر
(معرفی کتاب دو قرن سکوت آقای زرین کوب)
دوم) آزاد کردن مردم از فشار حکومت زرتشت
(معرفی کتاب خدمات متقابل اسلام و ایران)
جهت اطلاعات بیشتر در مورد تقابلها مراجعه شود به کتابهای
📔(علی و فلسفه الهی علامه طباطبایی)
📔(فلسفه الهی از منظر امام رضا علیه السلام)
📔(حکمت نظری و عملی در نهج البلاغه)
ایران پس از حمله اعراب جزو معدود کشورهایی بود که زبانش تغییر نکرد.
قرابت تشیع و مردم ایران در این بود که تشیع امام را بالاترین فرد انسان از نظر کمالات میدانست که قابل پیروی کردن است پس از ارتباط اسلام و ایران فرهنگ اسلام در ایران هضم شد و ارزشهای ما نیز از بین نرفت بلکه باز تولید شد.
دو گلوگاه از گلوگاههای اسلام:
یکی تشکیل تمدن اسلامی و دیگری تقابل اسلام و ایران در زمان امام هشتم علیه السلام بود.
نکته: گاهی در تعامل ایران و اسلام برخی معارف چون قابل ترجمه نبودند در زبان فارسی به همان شکل عربی داخل شدند این گونه بود که (نرمافزار دین در زبان عربی نازل شد) و لغاتی از لغات عربی در زبان فارسی داخل شد.
⭕️تقابل تمدنی ایران و اسلام
از جمله مسائل فکری امام این بود که
چگونه مزایای تمدن غرب را دریافت کنیم و آن را در اسلام هضم کنیم،
از این رو بایستی نهضتهای اسلامی ۱۰۰ سال اخیر را بشناسیم و همچنین روشنفکرهای امروز عرب را بشناسیم.
نکته: بایستی مشروطه و تاریخ مشروطیت را بدانیم تا بتوانیم نظر بدهیم که وضعیت امروز نتیجه چیست.
📔(معرفی کتاب تنبیه الامه مرحوم نایینی توضیح پروتکل مشروطیت و اینکه اولین کتاب فقه سیاسی میباشد.)
ما بایستی بعد عرفانی امام را بشناسیم.
امام تحصیلات آکادمی سیاسی روز را نداشت ولی با استفاده از فقه سنتی، انقلاب و روش فکری خود را از فلسفه استخراج کرد. همین آشنایی با دانش و آگاهی روز بود که پس از آن، انقلاب آمد.
⭕️امام فرمود:
(الاسلام هو الحکومه والاحکام اعراضها)
اینجا بود که امام تفاوت افعال ما، ذیل حکومت اسلام و ذیل حکومت جور را بیان نمود و تقابل اجتهادی امام با فرهنگ غرب مشخص گردید.
برای فهم کاری که امام انجام داد مراجعه شود به:
📔(کتاب منشور روحانیت امام خمینی)
📔(وصیتهای امام)
🚦@Westernstudies
2_144205349516571322.mp3
29.72M
جلسه ۵۳ غرب شناسی
#غرب_شناسی
#امین_جواهری
تتمه رنسانس
بسم الله الرحمن الرحیم
🔹درس غرب شناسی
🔹استاد سید مجتبی امین جواهری
🔹 جلسه پنجاه و سوم
🔹تتمه رنسانس
✍️تنظیم از: سید مهدی شاهمیری
⭕️رنسانس 1450 تا انقلاب کبیر فرانسه 1793 تقریبا 350 سال طول کشید و در این مدت اتفاقاتی رخ داد و هنوز فئودالیسم وجود داشت.
⭕️اخلاق در عصر رنسانس: ص247 در رنسانس امانیست ها به محالفت با روش های کهنه قرون وسطی برخواستند. مذهب کاتولیک با پروتسان در حال مبارزه بود کم کم طبقات کنار رفت و فردیت به میان آمد. ازدیاد ثروت به انحطاط اخلاقی منجر شد و گسترش ثروت آرمان ریاضت کشی را ضعیف میساخت مسایل مختلفی در این زمان موجب شد زندگی مردم ایتالیا از جمله زراعت تجارت صنعت و مسائل اجتماعی دچار یک بی نظمی شود.
⭕️عوامل تحول فکری در اندیشه سیاسی در عصر رنسانس:
🔹جنگ های صلیبی که موجب برخورد ملل مسیحی و مسلمان شد و تبادل فرهنگ ها و علوم که در نتیجه برده داری آنها به فئودالیسم تبدیل شد. یکی از ثمرات دیگر این جنگ ها رونق تجارت بین مسلمانان و اروپایی های شد و علاوه بر کالا ها، علوم مسلمانان نیز به اروپا رفت و موجب گسترش و پیشرفت شد.
🔹فتح قستنطنیه (شکل گیری امپراطوری عثمانی به صورت تدریجی) در سال 1453 به دست سلطان محمد فاتح قستنطنیه فتح شد و با فشار هایی که به مردم آورد ، دانشمندان و هنرمندان و نخبگان به اروپا فرارا کردند و به رشد نهضت علمی و فرهنگی اروپا کمک کردند.
🔹کشف آمریکا و راه های دریایی و گسترش کشتی رانی: کشف آمریکا به انسان اجازه داد یک نمدن بدون تاریخ خودش بسازد و به همن دلیل آمرسکا یک کشور بی تاریخ است.
🔹اکتشافات جغرافیایی: سفرهایی توسط انگلیس و پرتغال و فرانسه به مناطقی از جهان انجام شد و اسم این سفرها را اکشافات گذاشتند گویی که آنها گم شده بودند و ما آنها را پیدا کردیم.
🔹تشکیل دولت های اروپایی: در قرن 15 و16 فرانسه انگلستان پروس اتریش اسپانیا و روسیه عمدتا امپراطوری بودند.
🔹استفاده از کاغذ و چاپ
🚦@Westernstudies
2_144205349516570618.mp3
31.15M
جلسه ۵۴ غرب شناسی
#غرب_شناسی
#امین_جواهری
انقلاب کبیر فرانسه
🔹گزارش درس غرب شناسی
🔹استاد: سید امین مجتبی جواهری
🔹جلسه پنجاه وچهارم(۵۴)
🔹انقلاب کبیر فرانسه:🗓(۱۷۸۹تا۱۷۹۳)
✍سید محمد حسین نظاری
مهم ترین اتفاق درتغییر مدل سیاسی اجتماعی جهان مدرن می تواند همین انقلاب (فرانسه)باشد.
🔹تاریخچه کوتاه ازپیداش :
سرکوبی تاج وتخت به دست پادشاه ولگدمالی توده هاو استقبال توده ها ازاین انقلاب
ودرجریان بودن نصف تمامی سکه ها دراروپا ،
پاریس را به مرکز وکانون روشنگری تبدیل کرد . پادشاه حکومتی خودسرانه توئم با روشنگری داشت یعنی ادعای ولایت ازجانب خدا نداشت ومسئولیت خاصی نسبت به کلیسا ومذهب قائل نمی شد.
درنتیجه این پادشاه به تساهل درمذهب علاقه پیداکرد وازسال ۱۷۴۰ تاکید براین نکته ازویژگی های آشکار ومهم حکومت گردید.
درانقلاب کبیر فرانسه اتحاد وهمانگی افکار باضروریات اقتصادی به منظور فعالیت های انقلابی به مرحله نمایانی رسیده بود وبه عنوان دوجریان مختلف دوشادوش هم پیش رفت وفعل وانفعالاتی دریک دیگر داشت
🔸زمینه ومقدمات انقلاب:
🔺الف) بحران مالی
لویی شانزدهم جوانی تازه به پادشاهی رسیده بود و به علت وجود پیمان صلح بین فرانسه واتریش با دختر ملکه اتریش وصلت کرده بود.
لویی پانزدهم نیز جنگ های زیاد واستعمارها وموارد دیگر اورا به پادشاهی ولخرج تبدیل کرده بود ولویی شانزدهم درحالی برتخت پادشاهی نشست که ولخرجی لویی پانزدهم منجر به قراردادن بدهی های زیاد بردست حکومت شده بود که به دستور پادشاه برای جبران، آن را به صورت مالیات های گسترده ازمردم می گرفتند واین خود موجب نارضایتی مردم از حکومت شد.
🔻ب)زمینه های فکری:
افکار روسو ومونتسکیو ازسال های قبل انقلاب بوده ودرانقلاب فرانسه این افکار به عرصه ظور رسیده بود
🔻ج)زمینه های اجتماعی
درصده هفدهم
طبقات به شکل دوره فئودالیسم:
طبقه نخست(روحانیون):مقامات عالیه کلیسا
جمعیت اندک اما به واسطه ثروت واموال کلیسا قدرت بالایی داشتن.
طبقه دوم (اشراف):که جمعیت اندک امادارای املاک ومقامات والاییی بودن.
طبقه سوم (عامه):شهرنشینان و کشاورزان بودند.
نزدیک چهار پنجم مردم روستایی بودن و رگه های فئودالیست درملک اربابی هنوز باقی بود.
اربابان این ملوک صاحبان حقوق شکار بودند. وآسیاب و نانوایی دراختیارشان بود.
⭕نکته: روستایی فرانسوی مانند سرواژ اروپا نبود و رابطه آقا وبندگی درانجا نبود
⭕نکته: درژانویه ۱۷۸۹ یکی از روحانیون در رساله معروفی تحت عنوان طبقه سوم چیست؟ اشراف را بی فایده خوانده و می گوید اگر آنها ازبین بروند کسی ضرری نمی بیند.
بعدازاین انقلاب به دلیل ازبین رفتن طبقه اشراف وروحانیون یک بحران اجتماعی رخ می دهد که حالا متصدی امور چه کسی باشد؟ که بعد ها مردم سراغ ناپلئون رفتند تا پادشاه آنها شود.
⭕نکته راجب اندیشه روسو:
یکی از اندیشه های روسو این بود که دیگر طبقه مهم نیست بلکه هرانسانی آزاد است واگر آزادی او منع شود درواقع انسانیت او منع شده وحالا برای زندگی وحیات انسانی باید خودمان آزادیمان را سلب کنیم وآن را بسپاریم به یک نهادی (شاید همان دولت) که این آزادی را به طور مساوی بین مردم تقسیم کند. این ایده یعنی قرارداد ببنیدم که آزادی حداکثری باشد تاجایی که مانع آزادی دیگران نشود
البته، این سخن جدید نبودبلکه سال ها قبل انقلاب مطرح شده بود به این صورت که آزادی انسان را خدای طبیعت مطرح نمی کند بلکه توسط قراداد اجتماع مشخص می شود
🔻د) زمینه های سیاسی
رفتارهای لویی شانزدهم که ناشی ازبی تجربگی اوبود مستبدانه بود واین امرخود زمینه ای برای انقلاب کبیر بود.
🚦@Westernstudies
2_144205349516573524.mp3
37.07M
جلسه ۵۵ غرب شناسی
#غرب_شناسی
#امین_جواهری
جرقه های انقلاب فرانسه
#گزارش درس غرب شناسی
🔹استاد سیدمجتبی امین جواهری
🔹جلسه پنجاه و پنجم
🔹جرقه های انقلاب فرانسه
✍ تنظیم از: امین حسین مهدیان
🔸درمورد انقلاب کبیر فرانسه توضیحاتی داده شد و زمینه های اجتماعی آن بیان شد
🔻یکی از جرقه های این انقلاب بحث اقتصاد و بحران مالی و ماجرای مالیات بود در همین موضوع صفحه 319 خوانده شد:
مجلس نمایندگان ملت شامل طبقات سه گانه جامعه فرانسه میشد (اشراف- روحانیون_ توده ملت) که وظیفه تعیین مالیات را به عهده داشت.
پس از مبارزات بسیار لویی شانزدهم قبول کرد که تعداد نمایندگان طبقه سوم دوبرابر شود اما بعد از این تصمیم خود پشیمان شد. چرا که این اقدام او برای جلوگیری از نفوذ اشراف بود که پادشاهی او را محدود میکردند اما این کار باعث شد طبقه سوم قدرت بگیرند و خودش یکی از جرقه های انقلاب بود.
🔸سوگند زمین تنیس: بعد از قدرت گرفتن طبقه سوم لویی شانزدهم خواست به منظور حفظ پارلمان نمایندگان را از آنجا خارج کند. اما آنها در یک میدان تنیس جمع شده و سوگند خوردند که تا وقتی یک قانون اساسی نوشته نشده پراکنده نشوند
لویی شانزدهم دستور سرکوب آنها را داد اما سربازان از او اطاعت نکردند لذا پادشاه نیروهایی ک خارج از فرانسه مشغول نبرد بوده را فراخواند تا برای سرکوب انقلاب از آنها استفاده کند این کار باعث شد خون مردم به جوش بیاید و زندان باستیل را تصرف کردند و پس از تسخیر آن مجلس نمایندگان شکل یک مجلس ملی به خود گرفت و شاه هم یک مقام پادشاهی مشروطه شد.
🔸اقدامات مجلس ملی: این مجلس
1⃣امتیازات فئودال ها،
2⃣بردگی رعیت ها،
3⃣ اتحادیه های صنفی
4⃣و عدم تساوی میان شهر ها را لغو کرد
🔻اخبار پاریس به سرعت درکشور شایع شده و روستائیان را به هیجان اورد.
در مقابل اشراف و مالکان اقدام به نا امن ساختن راه ها کرد و کشور درگیر نا امنی و آشوب شد.
مجمع ملی از فرصت استفاده کرده و اعلامیه حقوق بشر و شهروندی فرانسه را منتشر کرد
در سال 1789 اشراف و روحانیون در مجمع ملی حاضر شده و از امتیازات ویژه خود صرف نظر کردند و این ضربه شدیدی به آنها بود
🔻نکته: اقدامی شبیه به همین عمل را رضا خان با حوزه علمیه انجام داد چرا که تا قبل از او شهریه طلاب و هزینه های حوزه از موقوفات تامین میشد مثل دانشگاه های بزرگ جهان که با موقوفات اداره میشود.
به همین دلیل است که در کنار حوزه های قدیمی یک بازار هم وجود دارد. اما رضا خان یک رییس سازمان اوقاف قرار داد و اینها را از متولی ها پس گرفت و آنها را فروخت.
ناگفته نماند که رضا شاه مامور پیاده سازی مدرنیته در ایران بود و بعد از بازدید از ترکیه که الگوی پیشرفته انها بود به ایران آمد و ماجرای کشف حجاب را راه انداخت و به کل لباس مردم ایران را تغییر داد و چون علما مقاومت کردند همین باعث شد که لباس روحانیت و مردم عادی باهم تفاوت پیدا کند
اما این اقدامات مجمع ملی سودی به حال قشر ضعیف جامعه نداشت.
🔸عاقبت پادشاه: لویی شانزدهم اعلامیه حقوق بشر را کفر میدانست اما اورا مجبور کردند تا این اعلامیه را قبول کند و او را از کاخ ورسای به پاریس اوردند
رهبر مجمع ملی شخصی به نام میرابو بود این شخص تبدیل شد به مشاور مخفی پادشاه .
میرابو سال 1791 درگذشت و شاه و ملکه اقدام به فرار کردند اما آنها را دستگیر کرده و محبوس کردند.
مجمع ملی در حد فاصل 1791 تا 1793 از بین میرود و یک کنوانسیون تشکیل میشود
و رای به اعدام لویی شانزدهم و ملکه میدهد .
در ادامه احزابی تشکیل میشوند که چپ و راست ها همینجاست که به وجود می ایند. چپ ها مدافع حقوق توده مردم و راست ها پشتیبان طبقه اشراف بودند.
🔸ظهور ناپلئون: در نهایت سال 1795 به شکل هیئت مدیره اداره میشود اما بازهم آشوب و شلوغی در کشور زیاد است تا اینکه ناپلئون به قدرت میرسد و این باعث میشود که اتحادیه های ضد ناپلئونی در اروپا شکل بگیرد.
اما ناپلئون بر آنها چیره شده و تقریبا همه آنها را از رده خارج میکند غیر از انگلستان و روسیه. در نهایت از اتحادیه پنجم شکست میخورد و تبعید میشود
🚦@Westernstudies
2_144205349516574497.mp3
26.54M
جلسه ۵۶ غرب شناسی
#غرب_شناس
#امین_جواهری
ادامه بحث ناپلئون و انقلاب کبیر فرانسه
🔹 گزارش درس غرب شناسی
🔹 استاد سید مجتبی امین جواهری
🔹جلسه ۵۶
🔹ادامه بحث ناپلئون و انقلاب کبیر فرانسه
🔹آدرس: کتاب تاریخ اروپا از آغاز تا پایان قرن ٢٠
✍🏻حسن_احمدی_منش
🔸ثمره بحث فرانسه: الان ٢٠٠ سال است که فرانسه رئیس جمهور دارد و کلی تست و خطا شده است. در کشور ما امروزه احزاب گوناگونی وجود دارند که هیچکدام دارای اصالت نیستند. بعنوان مثال در سال ١٣٨٨ دو حزب خاتمی و هاشمی که مقابل هم بودند با هم یکی شدند و مقابل جریان انقلاب قرار گرفتند. آقای احمدی نژاد هم که آمد و در مقابل خیلی از جریان ها مانند دانشگاه آزاد و... قرار گرفت ولی پس از دوره ایشان مردم به آن تفکر قبل رو آوردند.
🔸لپ مطلب: کل تجربه ما، تقریبا اندازه تجربه حزب کارگزاران است و ما با بررسی فرانسه درواقع داریم ٢٠٠ سال تجربه و تست و خطا را بررسی می نمائیم.
نکته: حساسیت ما برای مطالعه تاریخ کشور ها بررسی ایده های حکمرانی آنهاست.
🔸انقلاب فرانسه: در ابتدا یکی از شخصیت های بزرگ به نام (روپس پیِر) به قتل میرسد و بروژوآ که مجلس در دستشان بود و کار را در دست گرفته بودند. (بروژوآ در آینده طبقه متوسط را تشکیل دادند و عدالت از نظر آنان این بود که افراد طبقه آنها زیاد و حجیم شود). در ادامه بروژوآ تصمیم گرفت بار دیگر مشروطه را تجربه کند و قانون اساسی جدیدی را نوشت و حق رأی عمومی را گرفت. و تصویب نمود که تنها افرادی که مالیات می دادند حق رأی دارند. این قانون اساسی، توسط مردم پذیرفته شد و کنوانسیون در سال ١٧٩٩ منحل شد و انقلاب ناپلئون نیز در همان سال تغییر کرد.
این مدل حکمرانی جدید را، جمهوری دوم می گویند.
🔸نکته: ٢ حزب در حکمرانی فرانسه وجود داشت:
١: مرتجعان: پادشاهی خواهان
٢: جمهوری خواهان
🔸مجلس سنا که در آینده رخ میدهد، ادامه همان شورای شیوخ ناپلئون میباشند.
٣ تا از اعضای هیئت مدیره استئفا دادند و بینشان اختلاف شد و شورای شیوخ تصویب نمودند که حکومت در دست رئیسان ٣ کنسولگری باشد و خود ناپلئون بابت نیروی نظامی قوی در رأس کنسولگری های دیگر بود و شروع به سرکوب مخالفان کرد و بالاخره در سال ١٨٠۴ خود را پادشاه معرفی کرد.
کمی بعد مفاهیم دینی از مسائل حکومت کاملا حذف شد.
🚦@Westernstudies
2_144210847145076160.mp3
29.71M
جلسه ۵۷ غرب شناسی
#غرب_شناسی
#امین_جواهری
سرانجام ناپلئون
🔹 #گزارش درس غرب شناسی
🔹استاد سیدمجتبی امین جواهری
🔹جلسه پنجاه و هفتم
🔹 سرانجام ناپلئون
✍ تنظیم از: مصطفی جعفرزاده
👈 در جلسه قبل فرآیند به قدرت رسیدن ناپلئون توضیح داده شد و سرانجام او خودش را به عنوان رئیس کنسول مادام العمر منصوب کرد.
امپراطوری فرانسه آرام آرام شکل میگیرد اما تفاوت این امپراطوری با امپراطوری لوییها در این است که ناپلئون دیگر با کلیسا کاری نداشت.
پس از فتحها و لشکرکشیهای ناپلئون اتحادیههایی در اروپا بر علیه او شکل گرفت. اتحادیه چهارم و پنجم از مهمترین و بزرگترین این اتحادیه هاست.
یکی از ریشههای اتحادیه اروپای فعلی همین اتحادیههای امنیتی است که در زمان ناپلئون و بر علیه او شکل گرفت
📍 در این دوران جابجایی مرزها به راحتی اتفاق میافتد و کم کم ملیگرایی یک مفهوم جدی میشود.
ملیت یک مفهوم مدرن است؛ اینکه سرنوشت من با کدام دسته از انسانها گره خورده است ملیت من را مشخص میکند.
در اروپا از آنجایی که تفاوت فرهنگی آنچنانی وجود ندارد، ملیت را «اینکه من کدام دولت را سر کار آوردهام» مشخص میکند یعنی من فرانسوی هستم چون دولت فرانسه را سر کار آوردهام.
📚 از اینجا استاد شروع به خواندن کتاب کردند.
ناپلئون اتحادیه چهارم را منهدم کرد و غیر از انگلیس تقریباً همه کشورها را فتح کرده و حتی به روسیه نیز حمله کرد.
🔸 ناپلئون از آنجایی که فرزند نداشت همسرش را طلاق داده و درخواست خواستگاری به امپراتوری روسیه داد
اما روسیه به واسطه ارتباطاتی که با انگلیس داشت و از آنجایی که انگلیس یکی از دشمنهای امپراتوری ناپلئون محسوب میشد درخواست خواستگاری را نپذیرفت.
ناپلئون به خاطر دور زدن تحریمهای انگلیس توسط روسیه و امتناع از خواستگاری تصمیم گرفت تزار روسیه را از پیش پای خود بردارد.
با لشکر کشی فرانسه و پروس به فرمان ناپلئون، روسها عقب نشینی کرده و دشمن خود را تا مسکو کشیدند. ارتش ناپلئون وارد مسکو شد و آنجا را به آتش کشید. تزارها از مذاکره خودداری کرده و در مدت دو سه هفته حدود ۴۰۰ هزار نفر از فرانسویها بر اثر سرما و گرسنگی تلف شدند، سرانجام بعد از ۵ هفته سرگردانی ناپلئون از روسیه خارج شد.
🔹 پس از این شکست کشورهای اروپایی با دیدن تضعیف شدن قوای ناپلئون تصمیم به حمله به امپراتوری او گرفتند.
در نتیجه ناپلئون شکست خورده و به نفع پسرش کناره گیری کرد.
با به سلطنت رسیدن لویی هجدهم کشورهای اروپایی که از انقلاب فرانسه میترسیدند قانون اساسی فرانسه را لغو کردند و کنگره وین تصویب کرد که تصرفات ناپلئون باید به قبل برگردد.
🚦@Westernstudies
4_5906689095635047031.mp3
33.04M
جلسه ۵۸ غرب شناسی
#غرب_شناسی
#امین_جواهری
ظهور لویی هجدهم تا آخر انقلاب های فرانسه