❇️ چالش فقه حقوق شهروندی، مسائل غیرمسلمانان، غیرشیعیان و زنان است در فقه حقوق شهروندی، نباید نگاه حداکثری داشت
🎙 استاد مهدی مهریزی
✂️ برش هایی از متن:
🔸 استاد مهریزی معتقد است با درنظرگرفتن فقه حداقلی، روشن میشود بسیاری از مسائل حقوق شهروندی، مسائلی عقلایی است؛ چون لازم نیست آنها را از منظر یک فقیه و با مبانی خاص در نظر بگیریم، اینها مسائلی است که عقلای عالم هر چه به آن رسیدند ما هم میتوانیم آن را مبنای عمل قرار دهیم. نهایتاً ما در حوزه فقه شهروندی که یک امر کاملاً عقلایی است یک ایدههایی را میتوانیم از دین بگیریم که عمدتاً این ایدهها جنبههای سلبی و نه ایجابی دارد. ولی بقیه آن، خود آن چیزی است که عقلا به آن رسیدند.
🔸 به گزارش سایت اندیشه ما» به نقل از شبکه اجتهاد: حجتالاسلام والمسلمین مهدی مهریزی اگرچه بیشتر به فقه زنان و حدیث پژوهشی شهره است؛ اما در زمینه حقوق شهروندی نیز تلاشهای بسیاری انجام داده است. این استاد حوزه و دانشگاه از قائلین به فقه حداقلی است و بر همین اساس نیز معتقد است در فقه حقوق شهروندی، نباید نگاه حداکثری داشت. با او دررابطهبا مبانی و پیشفرضهای فقه حقوق شهروندی گفتگو کردیم. عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی، مهمترین پیشفرض فقه حقوق شهروندی را نگاه به انسان بما هو انسان میداند. وی همچنین معتقد است مباحثی از قبیل حقوق غیرمسلمانان، حقوق شیعیان و حقوق زنان، در زمره بحثهای حساس فقه حقوق شهروندی به شمار میآیند. مشروح گفتگوی «اجتهاد» با این استاد و پژوهشگر حوزه علمیه قم، بهقرار زیر است:
🔻 اجتهاد: فقه حقوق شهروندی چیست و بایستههای آن چه اموری است؟
🔸 مهریزی: در سالهای اخیر عنوانی در پژوهشها پیدا شده که از آن میتوان به فقههای مضاف نام برد. در واقع فقه را به یک سری عناوین اضافه میکنند، مثل فقه خانواده، فقه عبادات و فقه قضایی. فقه حقوق شهروندی نیز از این جمله است. درعینحال اگرچه خود آن فقههای مضاف جدید است؛ اما مباحث و مطالب آن، جدید نیست و در فقه سنتی و کهن بوده است؛ لکن الان میخواهند آنها را کنار هم قرار داده، یک سری اشتراکات و ریشههایی را از آن پیدا کنند و به آن بپردازند. فقه حقوق شهروندی از دو جهت، یعنی هم خود این انسجام و هم خود این مباحث، جدید است. یعنی ما در فقه سنتی جایی را بهعنوان حقوق شهروندی نداریم که بخواهیم اینها را کنار هم قرار دهیم و از داخل فقه بیرون بیاوریم. همچنین خود مسئلههای فقه حقوق شهروندی جدید است و شاید یک درصد کمی از آن در فقه سنتی باشد و بیشتر مطالب آن باید در مطالعات جدیدی که در حوزههای حقوق صورتگرفته، استفتا و جمع شود.
🔸 بنابراین، فقه حقوق شهروندی عنوانی است که به یک بخش از مباحث و مسائل فقهی بهعنوان فقه مضاف اضافه میشود. در مضافالیههایی که در فقه موجود است، بیشتر کار، استخراج و انسجام است؛ اما اینجا کار دشوارتر است و خود مسئلهها را هم در فقه رایج و موجود نداریم مگر درصد کمی؛ لذا باید با کمک از مطالعات جدیدی که در غرب صورت گرفته و یا در عرصههای مطالعات حقوقی و دانشگاهی، مسئلهها را بگیریم.
🔸 پس میتوانیم در بایستههای فقه حقوق شهروندی، به جهت عدم وجود مسائل آن در فقه رایج و سنتی، از حیطهها و عرصههای مطالعات جدید دانشگاهی و غربی استفاده کرد و چون در آنجاها هم این مباحث جدید است باید اولاً این مطالعات جدید را استخراج و اکتشاف کرد و بعد در مورد نحوه ارتباط، فهم حکم و استنباط قوانین آن به مطالعه، بحث و اجتهاد پرداخت.
🔸 مسائل مطرح شده در فقه حقوق شهروندی را میتوان به زندگی امروزی تشبیه کرد که در آن مسائلی مثل نوع آموزش، نوع سکونت، مثل نوع زندگی در آپارتمان، مباحث رفتوآمد، مسکن، بحثهای حضور سیاسی افراد مطرح میشود. در بحث حضور سیاسی افراد در دورهای، نمایندهای از زرتشتیان عضو شورای شهر یزد شد؛ اما مدتها بحث بود که این فرد میتواند عضو شورای شهر باشد یا نه؟ همچنین دنیای جدید، مسائلی را دنیای جدید برای زندگی شهری و زندگی جدید ایجاد کرده است که به نمونههای فراوانی میتوان اشاره کرد. ما با فقه حقوق شهروندی میخواهیم به این مسائل بپردازیم تا ببینیم از نظر فقهی، ماهیت حکمی و حقوقی آن چه چیزی است.
🔺 جهت مطالعه کامل این مطلب به لینک زیر مراجعه فرمایید:
https://andishehma.com/chalesh-feghh-hoghogh-shahrvandi/
#حقوق
#شهروند
#فقه
#مسلمان
#مهدی_مهریزی
🌐 تهیه شده توسط تیم اندیشه ما
🖇 مارا در شبکه های اجتماعی همراهی کنید 🙏🏻:
ایتا:
https://eitaa.com/andishemaa
تلگرام:
https://t.me/andishemaa
اینستاگرام:
https://www.instagram.com/andishemaa
❇️ سه رویکرد در موضوع ظلم به حضرت فاطمه(س)
🎙 آیتالله سید ضیاء مرتضوی
✂️ برش هایی از متن:
🔸 آیتالله مرتضوی در مراسم عزاداری حضرت زهرا(س) گفت: یکی از مهمترین آسیبهای جوامع دینی، ظاهرگرایی و تقدم فروع بر اصول است، یعنی همان جامعهای که به فاطمه زهرا(س) ظلم میکند و دربرابر تضییع حق مسلمش بیتفاوت است، میخواهد برایش تشییع جنازه باشکوه بگیرد تا ثواب ببرد و وصیت حضرت زهرا مبنی بر تشییع مخفیانه، مقابله با این کج فهمی جامعه و انحراف در دین است.
🔸 به گزارش «سایت اندیشه ما» به نقل ازانصاف نیوز، آیتالله سید ضیاء مرتضوی، در مراسم عزاداری شام شهادت حضرت زهرا(س)، که ازسوی انجمن اندیشه و قلم و کانون توحید برگزار شد، ضمن اشاره به برخی مباحث مطرح شده در تریبونهای رسمی مبنی بر سیاسی بودن تظلم خواهی حضرت فاطمه، گفت: برای تبیین ابعاد ظلمی که به دختر پیامبر اکرم شد، نیازی به سیاسی تحلیل کردن رفتار حضرت فاطمه(س) و براندازانه جلوه دادن آن وجود ندارد، موضوع همان گونه که به صراحت در تاریخ آمده، اعتراض حضرت زهرا(س) به تضییع یک حق مسلم و شخصی ایشان توسط حاکم و تظلم خواهی از مسلمانان برای گرفتن حق خود است و ایشان وقتی با سکوت و بی تفاوتی سران و مدعیان اسلام مواجه میشود، شکوه به خدا میبرد و وصیت به تشییع وتدفین مخفیانه میکند؛ چرا که نمیخواهد جامعه ای که با سکوت و بیتفاوتی خود ظلم را تایید کرده است، در تشییع و تدفین او حضور یافته و نمایشی برای حفظ ظاهر اسلام درست کند.
🔻 سه رویکرد در موضوع ظلم به حضرت فاطمه(س)
🔸 استاد دروس خارج حوزه علمیه قم با برشمردن سه رویکرد در موضوع ظلم به حضرت فاطمه(س) افزود: یک رویکرد توسط شیخین و حکومت دنبال میشد تا موضوع را به امری عاطفی و دلگیری دختری که پدرش را از دست داده تنزل داده و با دلجویی مساله را فیصله دهند، در مقابل حضرت زهرا(س) با ارتقای مساله ظلم به مقابله با حکم الهی، شهادت دادند که ایشان را آزار دادند و مطابق با حدیث نبوی، آزار ایشان، آزار نبی و آزار نبی آزار خداست و این تضییع حق را ایستادگی در برابر خداوند تبیین کردند.
🔸 وی ادامه داد: نگاه میانهای هم در این موضوع وجود داشت که عباس عموی پیامبر(ص) دنبال آن بود که ضمن احترام به حضرت زهرا(س)، خواستار حفظ ظاهر و تشییع و تدفین عمومی پیکر ایشان برای زیبا نشان دادن امور دینی در جامعه بود. طبق روایت صحیح تاریخی، عباس پس از آن که به دلیل وخامت حال حضرت زهرا(س) اجازه عیادت از ایشان را نیافت، به علی(ع) پیامی محبت آمیز و محترمانه فرستاد که با ابراز اندوه از این وضعیت، خواستار حضور باشکوه مسلمانان در مراسم تشییع و تدفین حضرت زهرا(س) شده بود و امیر مومنان در پاسخ ضمن احترام، این مساله را برخلاف وصیت حضرت زهرا(س) مبنی بر تشییع و تدفین مخفیانه دانستند.
🔸 به گفته مرتضوی، این مساله شاید در نگاه اول جزئی به نظر برسد، اما نشانه بروز انحراف در جامعه اسلامی بلافاصله پس از فوت پیامبر(ص) است که اصل و فرع در دین جابجا شده و اصل که رعایت حق انسانها و مقابله با ظلم است، تحت الشعاع فرع که حفظ ظاهر و برگزاری تشییع جنازه باشکوه است قرار گرفته، انحرافی که امروز هم جامعه ما به آن مبتلاست و جان انسانها و حق الناس کم اهمیت و حفظ ظواهر و تشییع جنازه پراهمیت دیده میشود.
🔺 جهت مطالعه کامل این مطلب به لینک زیر مراجعه فرمایید:
https://andishehma.com/se-roykard-dar-mozoee-zolm-be-hazrat-zahra/
#حضرت_زهرا
#سکوت
#ظلم
#آیت_الله_سید_ضیاء_مرتضوی
🌐 تهیه شده توسط تیم اندیشه ما
🖇 مارا در شبکه های اجتماعی همراهی کنید 🙏🏻:
ایتا:
https://eitaa.com/andishemaa
تلگرام:
https://t.me/andishemaa
اینستاگرام:
https://www.instagram.com/andishemaa
از سوی دیگر این سؤال را محدود به احکام فقهی نکنیم؛ زیرا زمانی که در حوزه عقاید مطرح میشود، این هوش مصنوعی میتواند به کمک شخص برآید و فراتر از حوزه بایدها و نبایدهای عملی راهنمائی و تدارک کند. فرقی که در شریعت احکام یا به اصلاح فقه حوزه عمل جوارحی که اعضا درگیر آن میشود، مانند چشم، گوش، دست و پا و .. با جائی که به قلب و اندیشه شخص مرتبط میشود، تفاوتی اساسی وجود دارد. زیرا در عمل هرکدام از اعضای خاص درگیر آن میشود. اما وقتی به حوزه عقاید و بیشتر ذهن و ضمیر است اگر رباتهای هوشمندی در این زمینه درست شود، بتواند اولا تنوع فکری و اعتقادی را به رسمیت بشناسد ثانیا رباتهایی باشد که متناسب با دانش و فهم و شرایط و شیوه زندگی و موقعیت تاریخی و جغرافیائی و فرهنگ ملل تا بتواند اتصال او طبیعی و قابل قبول باشد تا به انسان کمک بکند.
🔸 ما در قرآن این مساله را داریم، که انسانها در یک درجه و ظرفیت ایمانی نیستند، بلکه دارای سطوح و لایههای متفاوتی هستند. گفته شده که خدا هر فردی را به اندازه توانش از او تکلیف میخواهد(سوره بقره: 286) منتها هر کس متناسب با سطوح و لایهاش و دغدغهها و شرایط زندگی و مناسبات و شغلی که دارد. در این حوزه رباتهای هوشمند اطلاعات را از آن فرد میتواند بهدست میآورند و به او مطالب اعتقادی را عرضه بکنند. این چنین است که ربات ایمانی همانطور که الگوریتم پزشکی به بیمار خاص کمک میکند، الگوریتم دینی به کمک انسان معنوی خاص میآید و او را در عمل به دستورات دینی و تعالی اخلاقی و کمک به مردم و نجات خود از پلیدیها کمک میکند.
🔺 جهت مطالعه کامل این مطلب به لینک زیر مراجعه فرمایید:
https://andishehma.com/iman-hosh-masnoii-2/
#هوش_مصنوعی
#ایمان
#آیت_الله_ایازی
🌐 تهیه شده توسط تیم اندیشه ما
🖇 مارا در شبکه های اجتماعی همراهی کنید 🙏🏻:
ایتا:
https://eitaa.com/andishemaa
تلگرام:
https://t.me/andishemaa
اینستاگرام:
https://www.instagram.com/andishemaa
❇️ علی علیه السلام : حاضر نیستم احدی را به زور وادار به کاری کنم!
🎙 آیت الله محمد سروش محلاتی
✂️ برش هایی از متن:
🔻قرظه بن کعب یکی از فرمانداران امیرالمومنین بود. او قبلا نیز از صحابه رسول خدا و از جنگ احد به بعد آن حضرت را همراهی کرد. وی در جمل و صفین و نهروان نیز از سپاهیان ارشد حضرت علی بود.
عده ای از مردم منطقه فرمانروایی وی به نزد امیرالمومنین آمدند و گزارش کردند که در محل ما نهر آبی است که فرسوده و خراب شده است و اگر مردم محل کمک نمایند و آن را حفر نموده و لای روبی کنند، آن منطقه آباد شده و قهرا درآمد مردم هم افزایش یافته و در نتیجه مالیات بیشتری هم نصیب بیت المال میشود. آنان از حضرت تقاضا داشتند تا ایشان به فرماندار خود (قرظه بن کعب) دستور دهد که او مردم را به انجام این کار وادار و اجبار نماید.
امام علیه السلام طی نامه ای در خواست مردم را به قرظه بن کعب منتقل نمود و نظر خویش را در ذیل آن چنین آورد:
لست اری ان اجبر احدا علی عمل یکرهه، فادعهم الیک فان کان الامر فی النهر علی ما وصفوه ، فمن احب ان یعمل فمره بالعمل ، والنهر لمن عمله دون من کرهه ، و لان یعمروا و یقووا احب الی من ان یضعفوا . والسلام (انساب الاشراف ج /۲ . ص /۳۹۰ . الامام علی صوت العداله الانسانیه ج/۱ ص ۲۰۸)
🔻امام علیه السلام درخواست آن گروه برای وادار کردن مردم به آباد کردن نهر را نپذیرفت چرا که با سیاست کلی حضرت در حفظ حقوق و آزادیهای مردم، در تضاد بود. مبنای امام این بود که: من احدی را بر کاری که راضی نیست اجبار و اکراه نمیکنم:
و لست اری ان اجبر احدا علی عمل یکرهه .
ولی حضرت به فرماندار خود نوشت: موضوع را با حضور مردم مورد بررسی قرار دهد و اگر چنان است که گفته اند، از مردم بخواهد که هر کس مایل است بصورت داوطلبانه اقدام کند والبته بهره برداری از نهر هم بکسانی که در احیای آن مشارکت میکنند اختصاص خواهد داشت.
🔻در پایان حضرت، سیاست خود را اینگونه بیان فرمود: اقدام مردم برای عمران و آبادی منطقه و تقویت بنیه مالیشان بهتر از آن است که اهتمام به عمران نداشته و در ضعف و ناتوانی بمانند.
صدر و ذیل کلام حضرت گویای آن است که هر چند اینگونه اقدامات عمرانی پسندیده و به صلاح است، ولی نباید جنبه اجباری پیدا کرده و بر مردم تحمیل شود.
🔻نفی اجبار بر "هیچ کس" در "هیچ کار" یک قاعده در حکومت علوی است. و عدول از این قاعده در شرایط اضطراری، نیاز به دلیل محکم دارد و گرنه برای آباد کردن دنیا، خواست و رضایت مردم، محترم و معتبر است و نمیتوان مدل خاصی از زندگی را بر آنها تحمیل کرد، آن هم مدل و الگویی که هزینه های زیادی بر آنها تحمیل نموده و دائما فقر را گسترش میدهد، حتی اگر فرض شود که چنین مدلی در واقع به مصلحت ایشان بوده و در نهایت بنیه های اقتصادی آنان را تقویت نماید زیرا تشخیص مصلحت توسط حاکمان، جایگزین تحصیل رضایت از شهروندان نمیشود.
🔺 جهت مطالعه این مطلب به لینک زیر مراجعه فرمایید:
https://andishehma.com/ali-hazer-nistam-ahadi-ra-be-zzor-vadar-konam/
#امیرالمومنین
#اجبار
#زور
آیت_الله_محمد_سروش_محلاتی
🌐 تهیه شده توسط تیم اندیشه ما
🖇 مارا در شبکه های اجتماعی همراهی کنید 🙏🏻:
ایتا:
https://eitaa.com/andishemaa
تلگرام:
https://t.me/andishemaa
اینستاگرام:
https://www.instagram.com/andishemaa
❇️ حکم براندازی در فقه
🎙 استاد مهدی پورحسین
✂️ برش هایی از متن:
🔸 برای تحقق مفهوم بغی و تعلق احکام فقهی آن، این است که باغیان با اغراض سیاسی و با یک توجیه و تأویل که حداقل در میان خود آنان مورد پذیرش بوده و واضح البطلان نباشد، به قیام علیه حکومت دست زده باشند اما اگر بدون هیچ توجیه و یا توجیهی واضح البطلان به قیام دست زده باشند، تحت عناوین دیگر باید با آنان به مقابله پرداخت.
🔸 این ویژگی میتواند یکی از مهمترین و روزآمدترین شرایط اصطلاح سیاسی بغی باشد که منطق سیاسی اسلام در مقابل مخالفان فکری را نمایان میسازد. این ویژگی نشان از آن دارد که مخالفان سیاسی با دیگر مجرمان تفاوت اساسی دارند.
🔺 جهت مطالعه کامل این مطلب به لینک زیر مراجعه فرمایید:
https://andishehma.com/hokm-barandazi-dar-fighh/
#حکم
#براندازی
#فقه
#مهدی_پورحسین
🌐 تهیه شده توسط تیم اندیشه ما
🖇 مارا در شبکه های اجتماعی همراهی کنید 🙏🏻:
ایتا:
https://eitaa.com/andishemaa
تلگرام:
https://t.me/andishemaa
اینستاگرام:
https://www.instagram.com/andishemaa
❇️ ثبات و تغییر در احکام شریعت »
🎙 استاد محمدتقی فاضل میبدی
✂️ برش هایی از متن:
🔸 « سایت اندیشه ما» به نقل از روزنامه اطلاعات شنبه 10 دی ماه 1401ز در نوشتاری با عنوان «ثبات و تغییر در احکام شریعت » و در بخش اول این گونه آودره است:
🔸 تقسیمبندی احکام شریعت به ثابت و متغیر پیش از آنکه یک موضوع فقهی یا اصولی باشد، یک تقسیمبندی کلامی و یا فلسفی است. همانطور که در فلسفه بحث «چگونگی رابطه حدوث با قِدم» مطرح میشود که از مسائل مهم فلسفه است و فیلسوفان آرای گوناگونی ابراز داشتهاند، در شریعت نیز سخن از تقسیمبندی احکام به متغیر و ثابت و چگونگی رابطه آنها هست. تا آنجا که من یافتهام، شاید مرحوم علامهطباطبایی نخستین بار این بحث را با نگاه فلسفی مطرح کرده باشد. ایشان «احکام ثابت» را احکام فطری و یا احکام الهی و «احکام متغیر» را احکامی غیر الهی و در حوزه والی مسلمین میداند. تعبیر ایشان در مورد احکام متغیر چنین است: هر گونه مقررات جدیدی که در پیشرفت زندگی اجتماعی جامعه مفید باشد و به صلاح اسلام و مسلمین تمام شود، مربوط به اختیارات والی است و هیچگونه ممنوعیتی در وضع و اجرای آن نیست. اینگونه مقررات در اسلام اگرچه لازمالاجرا میباشد و «ولی امر» که به وضع و اجرای آنها موظف است، لازمالاطاعه است، ولی در عین حال، شریعت و حکم خدایی شمرده نمیشود»؛۱ یعنی زندگی مسلمانان همانند سایر مردمان با حوادث و موضوعاتی مواجه میشود که به احکام متناسب با خود نیاز دارد و این احکام جزو شریعت اسلامی نیست و در ردیف احکام عرفی و عقلائی است. برای ورود و بررسی این بحث به چند مقدمه باید توجه کرد.
۱ـ دانش فقه غنیترین و گستردهترین بخش علوم اسلامی است. حدود پانصد آیه شریفۀ قرآن و شاید بیشتر که در باب مسائل فقه نازل شده و هزاران حدیث و روایت که در ابواب مختلف فقه صادر گشته و کتابهای متعدد فقهی و اصولیی که تألیف شده و دهها مکتب مختلف فقهی ـ اعم از فقه شیعه و سنت ـ که در این باب به وجود آمده، از گستردگی این دانش حکایت میکند. آیات فقهی قرآن نسبت به سایر آیات کمتر است، اما تفاسیر و بررسیهایی که پیرامون آن صورت گرفته، چندبرابر سایر آیات است.
۲ـ در کنار دانش پربار فقه، دانش اصول تولد یافت و این علم به عنوان ابزار یا به تعبیر آخوند خراسانی «صناعت» برای فهم فقه و یا قواعد فقهی گشت و در نتیجه علم اصول پا به پای فقه گسترش یافت و کتابهای زیادی در این باب تألیف گشت، به گونهای که غالب مکاتب فقهی، به جز اخباریون، بدون علم اصول، اجتهاد را به رسمیت نمیشناسند. شاید نخستین کتابی که در این موضوع نوشته شد، «الرسالۀ» محمد بن ادریس شافعی (۱۵۰ ـ ۲۰۴ق، پیشوای مذهب شافعی) باشد.
🔸 در کنار دو دانش فقه و اصول، دو علم دیگر ضروری دانسته شد: یکی علم «رجال» و دیگری «درایه»؛ اولی مربوط به شناخت اسناد و راوی روایت است و دومی مربوط به فهم متن روایت. در این باب نیز علمای رجالی کتابهای زیادی نگاشتهاند که آخرین آنها در میان شیعیان، «معجم الرجال» مرحوم آیتالله خویی است، بالغ بر بیست و چهار جلد.
۳ـ علم اصول، رجال و درایه، علومی غیر دینی و میتوان گفت در زمره علوم عقلی و یا سیره عقلائی هستند. شاید برخی اصول یا قواعد آن مؤیداتی از جانب شرع داشته باشد؛ اما تار و پودشان قواعد عقلی یا سیرههای عقلائی و تاریخی است؛ زیرا علم رجال به محدث کار دارد و علم درایه به نفس فهم حدیث میپردازد. بحث پیرامون حالات و شرایط تاریخی یک راوی یا محدث، بیشتر به عهده علم تاریخ است، و بحث پیرامون مضمون و محتوای حدیت بیشتر به قول ارباب لغت کار دارد که هر دو مباحثی بروندینی به شمار میآیند.
🔺 جهت مطالعه کامل این مطلب به لینک زیر مراجعه فرمایید:
https://andishehma.com/sobat-va-taghir-dar-ahkam-shriyat-dini/
#شریعت
#ثبات
#محمدتقی_فاضل_میبدی
🌐 تهیه شده توسط تیم اندیشه ما
🖇 مارا در شبکه های اجتماعی همراهی کنید 🙏🏻:
ایتا:
https://eitaa.com/andishemaa
تلگرام:
https://t.me/andishemaa
اینستاگرام:
https://www.instagram.com/andishemaa
❇️ بهترين راه براي تبليغ دين
🎙 استاد سید جواد ورعی
⬅️ بدحجابي (و اخيرا بيحجابي) از اموري است که سالهاست نظام را با خود درگير کرده، و راههاي متعددي براي حل آن پيش گرفته شده، اما نه تنها معضل برطرف نشده بلکه کما و کيفا بر شدت آن افزوده شده است.
به گمان نويسنده حل اين معضل تنها يک راه دارد. توضيح آنکه، با روشن شدن افقهاي روشن پيروزي انقلاب اسلامي به رهبري امام خميني با شعار استقلال، آزادي، جمهوري اسلامي و برچيده شدن نظام استبدادي و سرسپرده بيگانگان، و تشکيل نظام سياسي جديد، زنان و دختران بيحجاب اين سرزمين گروه گروه با حجاب شده و از اين نماد استقبال کردند. براي با حجاب شدن بانوان نياز به اجبار و الزام قانوني نبود. کارآمدي مذهب و روحانيت در برچيدن نظام شاهنشاهي و جايگزيني نظام اسلامي متکي بر آراي ملت کافي بود تا دلهاي پاک دختران و زنان را به "استقبال از حجاب" وادارد، و پسران و مردان را براي دفاع از سرزمين و انقلاب به جبهههاي نبرد و "استقبال از شهادت" گسيل دارد. نه تنها نياز به اجبار و الزام قانوني نبود، بلکه حتي نياز به کار فرهنگي هم نبود، زيرا عملکرد روحانيت و طيف مذهبي به تنهايي کافي بود. کارايي "عمل" به عنوان يک عامل مشوق به مراتب بيش از "حرف و سخن و تبليغ زباني" است.
🔸 به باور نويسنده اينک پس از گذشت بيش از چهار دهه از آن روزها، باز هم عاملي که ميتواند دختران و زنان را به حجاب، و پسران و مردان گريزان از نمادهاي ديني را به دين و مذهب فرابخواند، اثبات کارآمدي حکومت ديني است. اگر متوليان امر توانسته بودند کارآمدي حکومت ديني را در دنياي امروز در ابعاد گوناگون، به ويژه بعد اقتصادي و معيشتي نشان دهند، و جوان ايراني براساس فطرت پاک خويش، با چشم خود ميديد در دنياي امروز با وجود مکاتب متعدد، حکومتي ديني براي او و جامعه اش، زندگي، رفاه، شغل، آزادي، حق مشارکت اجتماعي و سياسي، و آينده روشن به ارمغان آورده، از همه نمادهاي ديني از جمله حجاب استقبال ميکرد و اصلا نيازي به نيروي انتظامي و گشت ارشاد و حتي فعاليت فرهنگي ويژهاي در خصوص حجاب نبود. نشان دادن يک نظام سياسي ديني موفق در ابعاد گوناگون، و الگوي کارآمد، بهترين تبليغ براي دين و مذهب بود.
🔸 به باور نويسنده مهمترين دغدغه امام خميني در اواخر عمر شريف شان "کارآمدي حکومت ديني" بود، ولي افسوس که روحانيت و متوليان امور اين دغدغه را جدي نگرفتند، يا براي اثبات کارآمدي به کجراهه رفتند، و همين عامل دين گريزي طيف وسيعي از دختران و پسران اين سرزمين است.
🔸 در شرايط کنوني سخنراني و خطبه جمعه و کار فرهنگي، يا زبان تهديد و مانند آن کارايي ندارد، بيجهت نيروي خود را در اين عرصهها نبايد صرف کرد.
🔸 بايد از نقطهاي که دچار انحراف شديم، باز گرديم و بر عناصري که ميتواند نظام را کارآمد گرداند، و مردم را به آينده اميدوار سازد، متمرکز شويم. عرصه را براي مشارکت همگان در عرصههاي سياسي، اجتماعي، فرهنگي، و اقتصادي بگشاييم؛ از انحصارطلبي و حذف يکديگر دست برداريم؛ سياست تعامل با دنيا را در پيش گيريم، و در پي حل مشکلات داخلي برآييم، و....
🔸 اگر جمهوري اسلامي بتواند نظامي کارآمد و الگو در زمينههاي مختلف بسازد و در مقابل ديدگان فرزندان اين سرزمين بگذارد، آن روز گروه گروه از دين، نمادهاي ديني و حکومت ديني استقبال خواهند کرد. "يدخلون في دينالله افواجا". به اميد آن روز.
🔺 جهت مطالعه این مطلب به لینک زیر مراجعه فرمایید:
https://andishehma.com/behtarin-rah-baraye-tabligh-din/
#تبلیغ
#دین
#سید_جواد_ورعی
🌐 تهیه شده توسط تیم اندیشه ما
🖇 مارا در شبکه های اجتماعی همراهی کنید 🙏🏻:
ایتا:
https://eitaa.com/andishemaa
تلگرام:
https://t.me/andishemaa
اینستاگرام:
https://www.instagram.com/andishemaa